Max

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Гентазон, капки за нос. Мнения. Макситрол или Гентазон са по-добри при хрема? Антибиотични капки за нос. Дават ли се на деца?

Макситрол е комбиниран продукт с основно предназначение в офталмологията – и широка реализация в практиката; прилага се също като капки за нос и капки за уши в определени случаи.

Действието на капките може да бъде антибактериално, противоалергично и противовъзпалително. Широкият спектър на действие е гарантиран от два антибиотика и глюкокортикостероид като активни компоненти.

Какво е макситрол и за какво служи?

Капките макситрол са образец на комбиниран лекарствен продукт, съдържащ антибиотичните комплекси неомицин и полимиксин B, както и популярния глюкокортикостероид дексаметазон. Комбинацията от активни компоненти осигурява споменатото противовъзпалително, противоалергично и антибактериално действие на капките.
Бактерицидното действие на продукта е успешно при стрептококи, при устойчивия златист стафилокок, причинителите на конюнктивити, ешерихия коли, ентеробактерии, при патогени причинители на гнойни възпаления. Дексаметазонът съдейства за намаляването на отоци и отслабва алергичните пристъпи, активно неутрализира възпалителните процеси.
Като продукт за локално външно приложение капките макситрол почти не проникват в кръвообращението.

Антибиотик ли е?
макситрол
Макситрол – капки и маз; офталмологичните продукти вършат работа и в оториноларингологията

Поради присъствието на неомицин и полимиксин В капките могат да се коментират като антибиотичен продукт с целенасочено антибактериално и бактерицидно действие. Това от една страна е залог за успешно лечение на широк спектър от болестни проблеми, но в същото време изисква спазване на правилата за прилагане и съобразяване с противопоказанията. Така например макситрол ще е безполезен вариант, ако се опитваме да лекуваме гъбична инфекция.

Активни съставки

Активните съставки в капките макситрол са неомицин, полимиксин В (полимицин) и дексаметазон.

  • Неомицинът е антибиотичен компонент – по същество аминогликозид с изявена активност спрямо ешерихия коли и стафилококи;
  • Полимиксин В има антибиотичен ефект върху ешерихия коли, но и върху опасната хемофилна пръчица и синегнойната пръчица – честа причина за тежък сепсис.
  • Дексаметазонът е глюкокортикостероид с противоалергично, десензибилизиращо и противовъзпалително действие. Този компонент на капките освен това стабилизира стените на малките кръвоносни съдове и намалява проницаемостта на капилярите. Съчетаването на дексаметазон с антибиотични компоненти намалява твърдо риска от развитието на инфекции.

Приложение, дозировка, съвети

Макситрол се прилага при лечението на болестни проблеми в офталмологията и оториноларингологията. Използват се две форми – капки и маз. Медикаментът върши работа при лечението на дълбок и повърхностен кератит с бактериален причинител, при алергичен конюнктивит, постоперативен и посттравматичен ирит, дакриоцистит, иридоциклит, еписклерит. Макситрол е подходящо решение също при термични поражения на очите, ечемик и блефарит.

Още в текста: Медикаментът макситрол: какво представлява, кои са активните му съставки. Продуктът като капки за нос – кога е уместно да го прилагаме. Капките в офталмологията, режим на лечение на зрителни проблеми. Макситрол за уши. Кои други капки могат да заменят макситрол. Ограничения и рискове при терапии с макситрол

Има още едно приложение на макситрол, което не е много популярно. В оториноларингологията капките са познати като средство за лечение на обилна хрема и на ушни възпаления. Специалистите препоръчват обаче, ако в едно и също време лекуваме с макситрол заедно с конюнктивит и хрема или отит, за всяко болестно отклонение да използваме самостоятелна опаковка от капките. Така ще избегнем риска от пренасяне на специфични патогени от едната към другата проблемна зона.

За задна хрема
макситрол
Най-често капките макситрол все пак се използват за лечение на очи

Задна хрема или заден ринит е болестно състояние, при което по носоглътката и задната стена на фаринкса се спуска секрет; той може да е оскъден или обилен, но винаги причинява кашлица. Причината обикновено е бактериална инфекция на горните дихателни пътища; в някои случаи задният ринит е толкова интензивен, че отделяният секрет достига до ларинкса и дори до трахеята и бронхите.

Макситрол е една от възможностите за повлияване върху неприятната симптоматика – запушен нос, дразнене на гърлото, кашлица. Облекчението чрез макситрол идва, ако редовно се поставят по две капки от разтвора във всяка ноздра; това се повтаря два пъти дневно и е част от комплексна терапия за подкрепа на имунната система и овладяване на инфекцията. Макар да са предназначени за очни проблеми, капките вършат чудесна работа и облекчават, без да причиняват изсушаване на носовата лигавица.

За нос за бебе, за деца

Антибиотичният комплекс и концентрацията на глюкокортикостероида позволяват капките макситрол да се прилагат и при бебета, ако страдат от запушен нос и хрема. За бебета и малки деца е достатъчно да се поставя по една капка в ноздра дневно; може дори това да се прави вечер за облекчаване на съня. При по-големите схемата също е по една капка в ноздра, до три пъти дневно по препоръка на педиатър.

При стрептококи в носа
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Упоритите хреми по правило се дължат на колонизирани патогенни микроорганизми. Стрептококовите инфекции се повлияват от антибиотици, така че макситрол може да се окаже работещото решение на проблема. Лекуващият може да препоръча поставяне на 1-2 капки в ноздра 3-4 пъти дневно, като продължителността на лечението средно е седмица до 10 дни. По-продължителната терапия трябва да се наблюдава от лекар. Разбира се, терапията трябва да е предхождана от микробиологично изследване, за да сме сигурни в естеството на патогена и в чувствителността му към компонентите на макситрол.

При трета сливица и проблеми с лимфните възли

При възпалена трета сливица с отделяне на секрет също може да се атакува симптоматиката чрез макситрол. Третата сливица е специфична гънка от лимфна тъкан, която лесно задържа патогенни микроорганизми и им предоставя благоприятна среда за растеж. Често възплението обхваща и прилежащи лимфни възли. По препоръка на оториноларинголог можем да предприемем лечение с капки макситрол, които поставяме в ноздрите: 4 пъти дневно по две или три пъти по три капки във всяка ноздра за 5-7 дни.

За сополи (и зелени сополи), при запушен нос

Капките макситрол вършат работа и при настинка и грип, когато симптоматиката включва запушен нос и сополи. Ако неприятните секрети от носа са жилави и имат жълтеникав или зеленикав цвят, почти сигурно се касае за бактериална инфекция и тогава макситрол ще помогне за постигането на облекчение. Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия в зависимост от възрастта и състоянието на пациента.

При синузит
С тези капки могат да се облекчат куп симптоми – ако спазваме лекарските препоръки

Капките макситрол могат да облекчат и мъчителните симптоми при синузит. Използва се и унгвентът, като с помощта на малък тампон се полага малко количество от лекарството вътре в ноздрите – внимателно и максимално дълбоко. При използването на капки се следва схема, препоръчана от лекар, но обикновено това са две капки в ноздра, три пъти дневно. Трайно облекчение се усеща след 3-4 дни, но терапията може да бъде удължена от лекуващия за по-траен резултат.

При конюнктивит, ечемик, блефарит, брефароконюнктивит

Всички тези диагнози се отнасят до инфекции и възпалителни процеси в окото; проблемите могат да имат и алергична първооснова. При тях е възможно да се развие зачервяване, сълзене, усещане тип “пясък в окото”, оток на клепачите, болка, влошено зрение. Тук е важно комбинираното действие на съставките: антибиотичната неутрализира инфекцията/възпалението, а глюкокортикостероидът спасява от оток и болка.

Капките трябва да се поставят чрез класически подход: леко отлепваме долния клепач и пускаме една или две капки, след което пускаме клепача и при затворено око завъртаме 1-2 пъти очната ябълка. При силни дразнения това може да се повтаря на всеки час докато се почумства облекчение. След това апликациите се разреждат до 4-6 в денонощие, като се стараем да имаме равни интервали от време между тях.

Макситрол маз също може да помогне, особено при проблеми като ечемик или блефарит. Нанасяме мазилото 3-4 пъти в денонощие, в минималната необходима доза. може да се подходи към проблема едновременно и чрез комбинацията от капки и маз. В такива случаи маз сеполага само вечер преди сън.

При кератит, кератоконюнктивит

При кератит страда очната роговица: тя може да се инфектира от бактериален причинител, или да бъде засегната от механичен или химически дразнител. Възпалителният процес причинява остра болка, подуване, сълзене и отделяне на секрети с различно съдържание, влошаване на зрението и общо неразположение. Често болестният процес обхваща и конюнктивата, развива се кертоконюнктивит. Подобни състояния изискват намеса на офталмолог и подходяща комплексна терапия; карпике макситрол в такъв случай могат да са част от нея, постигайки облекчаване на мъчителната симптоматика. При по-тежки форми на болестни проблеми от този тип лечението скапки може да се окаже недостатъчно и да се наложи прием на антибиотици перорално, например при тежки бактериални инфекции.

Някои форми на кератоконюнктивит не се влияят от макситрол, затова тази диагноза изисква прецизно избиране на терапията.

Видове макситрол, приложение, дозировка, цена

Макситрол е познат на българския лекарствен пазар в две форми – капки за очи (колир) и маз. За предпочитане е прилагането на всеки от медикаментите да става само по лекарска препоръка. Пациентските листовки за капките и мазта съдържат някои предупреждения, с които е редно да се съобразим при употреба. Тъй като се касае за комбинация от широкоспектърни антибиотици и мощен глюкокортикостероид, не е разумно да си правим опити със самолечение.

Като капки за очи (колир) и уши

Макситрол капки съдържат – освен трите активни компонента, също и бензалкониев хлорид 0.004%, натриев хлорид, полисорбат 20, хидроксипропил метилцелулоза, солна киселина за баланс на рН, и вода. Популярната опаковка е пластмасово флаконче от 5 мл с дюза-капкомер.

Макситрол се прилага в случаите, когато е необходимо съчетано въздействие на антибиотик и кортикостероид. Тежките инфекции – очни или ушни, се овладяват при едновременно прилагане на тези капки и системен антибиотик. Разумно е при лечението с макситрол да се изпълняват лекарски указания, тъй като неспазването им може да доведе до усложнения. Продължителната употреба например може да причини появата на резистентни микроорганизми или да се развият кожни реакции на свръхчувствителност.

Ако например едно зачервяване на окото е с неясна причина, използването на тези капки може да причини усложняване на проблема – включително до причиняване на слепота.

Макситрол може да помогне и при леки до умерени инфекции на средното ухо. Тук възпалението се повлиява на първо място от кортидостероидната съставка; при бактериален причинител на възпалението е важно и наличието на антибиотици. Използването на макситрол като капки за уши става само по лекарска препоръка, за кратко време. Ако изборът им е правилен, за преодоляване на проблема са достатъчни 3-4 дни лечение с по 2-3 апликации от 1-2 капки дневно в болното ухо.

Против алергия, като противовъзпалителни капки за очи

Макситрол успешно се справя и с възпаления в предната зона на окото, които имат алергична основа. Разбира с, тук става дума по-скоро за симптоматично лечение, и то при условие, че пациентът няма алергия към съставките на самия медикамент. Ако при такива случаи окото се третира по-продължително време, не е изключено зачервяването да се усили или усложни под действието на самия лекарствен продукт. В такива случаи се препоръчват и антихистамини, към които капките за очи са допълнителен терапевтичен елемент. Ако все пак болестната симптоматика прогресира след прилагането им – дори и слабо, прилагането се прекратява и се търси консултация с лекар.

Макситрол антибиотични капки за нос, цена

Комбинацията от антибиотици и кортикостероид често се оказва най-доброто лекарство за запушен нос и хрема. Нерядко педиатрите препоръчват капките и за деца – това е разумен вариант, тъй като продуктът е прецизно дозиран и при спазване на лекарските препоръки рядко дава странични ефекти. Цената за едно флаконче от 5 мл е около 5.50 лв.

Макситрол на маз (унгвент офталмик)

Офталмологичната маз/унгвент макситрол съдържа вче известните ни активни съставки, заедно с метилпарабен, пропилпарабен, бял вазелин и ланолин. Може да се намери в тубички по 3.5 г – с удобен за полагане накрайник. Цената на една такава тубичка е около 4 лв.

Унгвентът макситрол се използва основно в офталмологията при някои възпалителни процеси с различен причинител. Търси се двойният ефект от антибиотичната и кортикостероидната съставка. Не предприемайте самолечение с този унгвент, тъй като той има противопоказания – например не бива да се използва при очни инфекции, причинени от гъбички. Не се препоръчва също при вирусни заболявания на конюнктивата и роговицата.

Продължителната употреба на макситрол под формата на маз се избягва поради риск от развитие на стероидна глаукома и катаракта.

Унгвентът може да бъде препоръчан в някои случаи като част от комплексна терапия на синузит. Тогава е необходимо внимателно да се положи дълбоко във всяка ноздра малко количество от мазта; двете ноздри се притискат и разтриват, след което е добре да се полежи малко без възглавница – за да може разтопеният продукт да проникне възможно най-близо до възпалените синуси.

Аналози и заместители

Лекарската преценка е водеща в избора на капки или унгвент, когато трябва да се въздейства при проблем с очите, с ухо или при хрема и синузит. Макситрол действително е добър избор, но не и универсален. Какви други продукти биха могли да се приложат във всеки конкретен случай?

Макситрол или тобрадекс

Тобрадекс е продукт с двойна активна съставка – антибиотикът тобрамицин от групата на аминогликозидите, и кортикостероида дексаметазон. Ефектът от приложението на тобрадекс, както и при макситрол, е двоен: действа противовъзпалително и противооточно, потиска растежа на широк спектър от патогенни микроорганизми.

Продуктът се предлага под формата на капки и офталмологичен унгвент/маз. Капките са често прилаган компонент в лечението на очни инфекции от различен характер. Подходящи са и за профилактика срещу инфекции след операция от катаракта. Могат да се използват и за лечение на деца над две години.

Необходимо е внимание при избора на този медикамент: той не се използва, ако проблемът е свързан с вирусна или гъбична инфекция, както и с туберкулозен процес в окото. Естествено – неприложим е и при алергични реакции.

Унгвентът тобрадекс има аналогичните активни съставки и показания за приложение. Не бива да се използва от кърмачки, а при бременни се прилага само по изрична преценка на лекар. Противопоказан при деца под две години.

Тобрекс

Тобрекс е друга “двойка” офталмологични продукти – капки и унгвент/маз, този път само с антибиотичен активен компонент – тобрамицин. Характеристиките на приложение са идентични с тези на тобрадекс.

Трябва да се признае, че това е по-лек терапевтичен продукт, който разчита за ефекта си единствено на бактерицидния и противовъзпалителен ефект. Може да се използва при деца над една година и при възрастни. Подходящ е за пациенти, които по някаква причина не приемат кортикостероиди. В сравнение с тобрадекс може да се прилага по-продължително, но срокът също е ограничен и не бива да се удължава самоволно. Обикновено говорим за продължителност от 7-10 дни. При остри състояния дозата капки, определени от офталмолог, могат да се сложат няколко пъти на всеки час. Продължителното лечение предполага апликации на 4 часа.

Дайте мнение и Вие тук!
Максидекс

Максидекс е друг “родственик” на капките, съдържащи кортикостероидна съставка: негов активен компонент е дексаметазонът. Това е синтетичен продукт с мощен ефект, вложен в две лекарствени форми – капки за очи и офталмологичен унгвент. Подходящо решение за възпалителни процеси, които се повлияват от стероидна намеса. Помага при възпаления в предната зона на окото, кератити, конюнктивити, лекува херпес зостер кератит след отминаването на острата фаза; използва се след оперативни намеси в окото – за предотвратяване на възпаления. Точен избор е при възпаления на алергична основа, при химически и токсични увреждания на очите.

Не е подходящ при гнойни възпаления, туберкулозен процес, херпес симплекс. Не се използва при доказани или предполагаеми случаи на повишено вътреочно налягане. Не се препоръчва за лечение на деца и за бременни през първия триместър.

Коларгол

Капките коларгол, популярни също и като “черните капки”, представляват разтвор на колоидно сребро с различна концентрация. Познати са основно като капки за нос, но е възможно приготвяне на подходящи разтвори също за лечение на очи, на болно гърло, на кожни изгаряния под формата на специален лосион.

Сребърните разтвори нямат голяма трайност, затова обикновено капките се приготвят по необходимост и имат трайност 5-7 дни. Принципът на действие е по същество блокиране на бактериалния растеж – в рамките на 6 часа патогените, които са причинили една инфекция, загиват. Т.е. коларголът е търсен заради антисептичното му и противомикробно действие.

Старите аптеки приготвяха тези капки индивидуално по лекарска рецепта, сега е трудно да се намери такова място. Разтвор може да се приготви и в домашни условия като се спесят 200 мг колоидно сребро с 10 мл дестилирана вода или 15 мл физиологичен разтвор. Трябва хубаво да се разбият всички сребърни частички – ако не е хомогенен разтворът, може една прашинка сребро да причини изгаряне на кожата или на лигавица.

Офталмосептонекс

Офталмосептонекс е антисептик – медикаментът е познат като капки за очи или офталмологичен унгвент/маз. Съдържа карбетопендецинов бромид, борна киселина, боракс – това съдържание неутрализира възпалителни негнойни процеси, които не се нуждаят от антибиотично въздействие.

С офталмосептонекс се лекува негноен конюнктивит, блефарит, леки възпаления на роговицата. Подходящ за терапии при деца и възрастни. При остри състояния може да се слага по една капка разтвор във всяко око на всеки 1-2 часа, а при хронични е достатъчно това да се прави до три пъти дневно. Терапията може да продължи до 10 дни.

Бактробан

Бактробан е антибиотично мазило – унгвент в два варианта, за локално външно приложение върху кожата или назална маз. Активната съставка на продукта е антибиотикът мупироцин. Бактробан може да се използва за лечение или за предотвратяване на бактериални инфекции.

Вариантът за лечение на кожни проблеми с 2% активен компонент не бива да се използва в близост до очите; не е подходящ и за назално приложение – за това си има специална форма. Апликации с унгвента в проблемната зона се правят 2-3 пъти дневно в продължение на не повече от 10 дни. След намазване може да се слага стерилна превръзка. Този метод на лечение помага при външни бактериални инфекции.

Вариантът бактробан за назално приложение е с променено съдържание на помощните вещества при същия активен компонент, 2% мупироцин. Използва се при ринити с бактериален причинител или синузит; апликациите са два пъти дневно, от 5 до 10 дни.

Гентазон, капки в носа

Гентазон капки е продукт, съчетаващ кортикостероида бетаметазон и антибиотика гентамицин. Прилага се при болестни състояния, причинени от бактериална инфекция или на алергична основа. Ползва се като капки за очи и капки за уши – ако инфекцията засяга външното ухо. Прилагането на продукта има ефект, сходен с този на макситрол. И в този случай е необходимо спазване на дозировки и продължителност на лечението.

Гентазон може да се използва и като капки за нос при т.н. задна хрема. Според някои източници продуктът е приложим и при бебета, като е необходима препоръка на педиатър – той определя също дозата и продължителността на лечението. Най-често при малките деца това е една капка в ноздра, веднъж на ден (pramed.com). Още ТУК: Как се ползва Гентазон и какви мнения има за него.

Тобрамицин, капки за очи

Тобрамицин фигурира в лекарствените сайтове като инжекционен разтвор, прилаган при тежки бактериални инфекции в различни зони на тялото – включително главния мозък. По-горе коментирахме капките за очи тобрекс, които всъщност представляват 3-процентен разтвор на тобрамицин.

Противопоказания на макситрол, странични ефекти

Макситрол не се прилага при херпес зостер, очна туберкулоза, вирусни и гъбични инфекции на очите, гнойни инфекции на лигавиците в зрителните органи.

Медикаментът не се използва също при варицела и при алергия към един или повече компоненти на лекарството. Други диагнози, които изключват приложението на макситрол, са глаукома, гнойни язви на роговицата, катаракта, състояние след екстракция на чуждо тяло.

Това не е подходящото средство за лечение при травматични или инфекционни увреждания на тъпанчето. Продуктът е несъвместим с други аминогликозиди. При паралелно прилагане има висок риск от проява на алергични реакции, ако пациентът не понася терапиите с неомицин.

Лечението с макситрол може да се окаже успешно, но не са изключени казуси със странични ефекти. Възможно е терапията да провокира изтъняване на роговицата и впоследствие – перфорацията й. при по-продължителен прием не е изключено вътреочното налягане да се повиши, а също да се провокира развитието на катаракта.

Макситрол дава и алергични реакции, които се изразяват в сърбеж, подуване на клепачите, възпаление на конюнктивата. Ако се налага по-продължително лечение с макситрол, на всеки десетина дни е препоръчително измерване на вътреочното налягане.

Още информация и източници на руски език: Капките за очи Макситрол; * Как се прилага Макситрол; * Странични ефекти на Макситрол.

При бременност

За прилагането на продукта при бременност и кърмене няма категорични противопоказания. Същевременно немалко лекари се въздържат да препоръчват продукта в споменатите потребителски групи. Нещата стоят така: макситрол се прилага само в случаите, когато това е крайно наложително и очакваната полза превишава потенциалния риск за здравето на плода/бебето.

По същата причина макситрол не е сред редовно препоръчваните лекарства за деца.

Не приемайте с контактни лещи!

Фармакологичната характеристика на макситрол съдържа предупреждение към потребителите с меки контактни лещи: лещите се махат преди апликирането на капките/унгвента. Това е необходимо заради наличието в продукта на бензалкониев хлорид. Веществото се всмуква в материята на лещата и я обезцветява.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекът прополис се ползва с голям успех при лечение на шум в ушите

Излекувах се от шум в ушите с капки и чай

Кои са най-добрите капки за шум в ушите. Как да си приготвим домашно капки от …

2 Мнения

  1. Йорданка Спасова

    Благодаря Ви за информацията. Аз боледувам постоянно от алергичен синузит, алергичен конюктивит,фарингит и кашлица предизвикана от синузита(задна хрема).Едва сега научих последното,като диагноза (задна хрема) и съм много удовлетворена ,че ще мога да опитам това лекарство. Въпросът ми е за всичките си проблеми (очи и нос)еднакво ли ще лекарството Макситрол?

    • Бихте могли да се пробвате да си лекувате изначалната причина, синузита. Може да пробвате с промивки на синусните кухини с преварена вода с добавена малко хималайска сол и/или кислородна вода/ сребърна вода. Вижте примерно фейсбук коментара относно сребърната вода в https://apteka.framar.bg/30020470/аркол-сребърна-вода-разтвор-30-100-мл- “Ana Petrova · СУ Св. Климент Охридски
      На мъжа ми синузита го излекувахме ссъс сребърна вода. От фирмата ни обясниха, че е хубаво да се промие първо носа с физиологичен разтвор или преварена вода за да се измие секрета. После със спринцовка да впръскваме в легнало положение в синуса / за да не хабим вода за секрети и директно на лигавицата да лекува/. след промивки 2-3 дни забрави за синузита а беше хроничен. Искаха да му правят пункция, но наш причтел ни сподели и всичко мина и замина за 3 дни!!!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *