Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
диария, лекарства, при бебе, при дете, Диета, Ентерол, Имодиум, Лактакеър, Лактофлор, лопедиум, разстройство, Храни против нея

Диария: видове, причини, диагностика и лечение. Лекарства и народни средства

♠ Какво значи диария ♠ Пълен списък на причините ♠ Какво значи цветът ♠ Диария при бременни ♠ При деца и бебета ♠ Лечение ♠ По-известни лекарства ♠ Хомеопатия ♠ Билки и народни лекове ♠ Храни против диария

Още в текста: ♠ Диета ♠ Какво може? ♠ Примерно меню ♠ Как да предотвратим диария

Какво означава диарията като симптом?

Диарията не е самостоятелно заболяване, а белег за болестни процеси в тялото. Причинителите на такива процеси са най-разнообразни – от инфекции, храносмилателни разстройства, неправилно хранене, стресови състояния до отравяния с химикали и лекарства. Понякога показва наличието на глисти или дисбактериоза на червата.

Диаричните изпражнения не са еднакви. Те имат разнообразен цвят, консистенция, мирис и примеси (кръв, слуз), което идва от различните причинители. Общото е, че те винаги са следствие от неправилно функциониране на чревния тракт.

Храносмилат. система е в много тясна връзка и с външната среда, и с другите системи в тялото. Затова тя доста по-често е подложена на заболявания. Едно раздразнение или срив в нормалното функциониране причинява ускорена моторика и отделяне на слуз. Ускоряването пък води до разреждане на изпражненията и честа дефекация. А самото неправилно функциониране вече идва от различните причини.

Обичайните провокатори на диария са вирусни и бактер. инфекции, също и хранително отравяне. На първо място в своеобразната класация стоят бактериите ешерихия коли и салмонела, които попадат в тялото отвън с яденето и напитките. Сред вирусите ще откроим обикновения херпес и хепатита. На челно място стои и приемът на антибиотици.

Пълен списък на причините
Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Диарията понякога не е безобидна. Тук ще разкажем защо

√ Вирусни инфекции: ротавируси, ентеровируси, аденовирус;
√ Бактериални инфекции: салмонелоза, дизентерия, холера, хранителни токсикоинфекции, ешерихиоза;
√ Ферментативна недостатъчност: панкреатит, жлъчно-каменна болест с нарушение на оттока на жлъчка, ензимопатии, вродена непоносимост към определени хранителни продукти;
√ Заболявания на червата: ентерит, неспецифичен язвен колит, ентероколит, болест на Крон, болест на Уипъл;
√ Туморни образувания: полипи, аденокарциноми, дивертикули, усложнени с възпаление;
√ Автоимунни заболявания: поражения на червата при червена вълчанка, ревматоиден артрит, атопичен дерматит и алергични реакции;
√ Интоксикации: отравяне с нитрати, тежки метали, пестициди, битова химия;
√ Медикаментозно влияние: антибиотици, цитостатици, предозиране на слабителни, антихолинестеразни средства и прокинетици;
√ Стомашно-чревни кръвотечения: открита язва на стомаха и 12-пръстника, на тънките черва и на правото черво.

ТУК: Резюмиран преглед на по-известните средства против диария. По-долу ще разгледаме тези и още средства подробно.

За какво говори цветът на изпражненията?

Класификацията е обща. При поставяне на диагноза се отчитат и другите симптоми, както и резултатите от определени изследвания.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Зеленият цвят понякога идва от консумацията на голямо количество зелени зеленчуци

Зелени изпражнения – бактер. и вирусно увреждане на червата. Консистенцията е нееднородна, с неголеми зеленикави компоненти и зеленикава слуз отгоре.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Жълти изпражнения – най-благоприятният вид, обусловен от усилена перисталтика на червата. В резултат от ускорението, фекалиите не успяват да се сформират в нормална форма.

Черен (много тъмен) цвят – в един от случаите говори за кръвоизлив в стомаха. Вторият вариант е естествен – консумация на червени и черни храни (цвекло, много маслини, кървавица) или оцветяващи медикаменти. Разликата се прави по показателите на хемодинамиката. Още ТУК: Какво може да означават черни изпражнения и какво да правим?

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Черният цвят е симптом на опасни кръвотечения в горните отдели на храносм. тракт

Бели (много светли) изпражнения – недостатъчна обработка на хранителната маса в червата. Говори за недостиг на жлъчен сок, което се причинява от камъни или тумор (притискане или запушване на каналите).

Изпражнения с кръв – говори за активен кръвоизлив в чревния тракт. Вероятни причини – разпадащ се тумор в дебелото черво или тежка чревна инфекция, причиняваща разпад на чревната лигавица. Друг вариант – химии и отрови.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Червеният цвят се получава при кръвотечения в областта на червата

Изпражнения със слуз – само този признак не е определящ за произхода. Но прозрачната слуз обичайно се отнася към хранителните и леките отравяния, а оцветената в зелено, кафяво или червеникаво говори за тежко протичане на диарията или липса на ефект от лечението й.

Воднисти изпражнения – холера. Възбудителят се проявява именно в отделяне на вода вместо фекалии. Води до рязко обезводняване.

Диария при бременни

Множество бременни изпитват дискомфорта на диарията. Това се наблюдава приоритетно в първите месеци и е свързано с хормоналното пренасройване на тялото.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Жълтият или белият цвят понякога сочат патологии на черн.дроб или панкреаса

Опасно ли е? Съществува риск от обезводняване. Интензивната загуба на течности нарушава баланса и разстройства работата на жизненоважни системи и у бременната, така и при плода. В тежки случаи се стига до развитие на порок при плода и дори гибел. Продължителната диария при бременността се съчетава със силна интоксикация на майчиния организъм. И естествено, токсичните вещества попават в плода, нарушавайки нормалното му развитие. Ако червата продължително време пребивават в прекалено активно състояние, то рефлекторно в процеса има риск да се въвлече и матката – нейната мускулна тъкан се активизира и възниква риск от изхвърляне на плода.

Реална опасност съществува само при продължителна и силна диария.

Подробно за това състояние при бременните ще прочетете ТУК: Хигиена в кухнята, лична хигиена, профилактика на стреса. Как да се избегне диария.

Диария при деца и бебета

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия

Диарията е един от честите проблеми в детска възраст. Явлението е много разпространение. Практически всяко малко дете се сблъсква с периодични пристъпи. Това е естествен процес, свързан с адаптирането на тялото към променящото се хранене. Имунната система се учи да се съпротивлява на инфекциите. Нерядко епизодите на диария преминават сами за около 48 часа. В обратния случай е необходима намеса на специалист.

Причини при децата
  • Промени в храненето – то води до функционални разстройства на храносмилането. Диария причиняват преяждане, употреба на неподходящи за възрастта храни, прекалено много въглехидрати или много мазна храна.
  • Инфекция – чревно-бактериална или вирусна, или зараза с глисти. Диарията е последствие не толкова от бактериите, колкото от токсините им. При снижение на имунитета е възможно гъбично поражение на червата.
  • Сериозни заболявания – диарията понякога е симптом на инвагинация на червата, дивертикулоза, възпаление в храносмилателния тракт, хипертиреоза, муковисцидоза, цьолиакия и други.
  • Други причини – хранителна алергия, нарушение на баланса на чревн.  флора след терапия с  антибиотици, простудни заболявания, следствие от уплаха и отрицателни емоции.

Опасностите се крият в обезводняването. Те са обратно пропорционални на възрастта. При по-малките рискът е по-голям. Отделят се три степени на обезводняване:

  • 1 степен – детето по-рядко уринира, появява се сухота в устата, не отделя сълзи при плач;
  • 2 степен – детето става вяло, сънливо, кожата се изсушава, очите хлътват;
  • 3 степен се характеризира с липса на уриниране повече от 8 часа, изпадане в безсъзнание и хлътване на фонтанелата при новородените.

Обезводняването води до нарушение на работата на всички органи. Най-голям е рискът от бъбречна недостатъчнот и поражения върху мозъка и сърцето.

Лечение при децата

Децата са по-склонни към обезводняване отколкото възрастните. Затова бързо трябва да се попълва загубата на течности. До 6-годишна възраст основната мярка е оралната рехидратация. Детето трябва да пие начесто, дори да не чувства жажда. Голяма част от лекарствата като Имодиум например са разработени за възраст над 6 години.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Главната опасност при децата идва от бързото обезводняване
Кога да се отиде на лекар
  • При продължителна диария;
  • При наличие на кръв и гной във фекалиите;
  • Силни болки в корема и асиметрия на коремната стена;
  • При повръщане;
  • Утежнено цялостно състояние на детето, липса на положителна динамика;
  • Липса на уриниране в течение на часове;
  • Прекалена сънливост.
  • При малките до 1 година консултацията е необходима при всяка проява на диария.
Хумана против диария

Лечебната храна с пробиотик на Humana е предназначена за бебета, но действа и спрямо по-големи деца и възрастни. Достатъчна е за нахранване на кърмачетата през целия период на диарията и след това – докато свърши отворената кутия.

Това е хранителен продукт, но се назначава от мед. лице. Насочена е към възстановяване на флората в червата. Служи за рехидратиращо средство (възстановява загубите).

За бебета се приготвя в течна форма за даване с шише, за децата – във вид на каша, а за възрастни – като напитка.

Цената на 1 кутия от 300 г е 14.30 лв.

Лечение на диария при възрастните

Правилното и ефикасно лечение зависи от това доколко точно е идентифициран причинителят. Какъвто и да е случаят, терапията рядко е еднокомпонентна. В таблицата са посочени базовите препарати, които се комбинират според произхода на диарията.

Вид на диариятаБазови групи препарати
ИнфекциознаАнтибиотици,Чревни антисептици, Препарати за забавяне на перисталтиката, Сорбенти, Ензими
ФерментативнаЗаместителна терапия с ензимни препарати
Заболявания на черватаАнтибиотици,Специфични противовъзпалителни чревни препарати,Глюкокортикоидни хормони
КръвотеченияПротивоязвени препарати,Хемостатици,Инфузии
ИнтоксикацииПромиване на стомаха и клизма,Сорбенти,Нормализатори на моториката
Диария след терапия с антибиотициПротивогъбични препарати,Сорбенти,Пробиотици
По-известни лекарства (хапчета)
Средства за забавяне на чревната перисталтика

Това са група лекарства, които увеличават времето, през което храната се евакуира през червата. Те пряко влияят върху консистенция на фекалиите и честотата на дефекация. Следствието е редукция на отделяните течности. Сред по-известните представители в групата са Имодиум, Лопедиум, Стоперан, Диаростад и други.

Имодиум

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияАктивната съставка е лоперамидов хидрохлорид. Лекарственият препарат започва да действа в първите 40-60 минути. Той е ефективен при диария, причинена от некачествени хранителни продукти, при синдром на раздразнените черва и в началните стадии на инфекциозна диария. Добре се справя при чести позиви за повръщане.

Препаратът се афишира като подходящо средство в запас при пътуване, защото диарията е нерядък спътник на туристите.

До 2 год. не се прилага. В диапазона 2 до 6 год. – само по преценка на лекар. Лекарството е неподходящо при следните състояния: кръв във фекалната маса, повишена температура, възпал. на дебелото черво като улцерозен или псевдомембранозен колит, при по-продължително от нормалното минаване през червата.

Отпуска се без рецепта. Продава се на капсули, цена 5.92 лв.

Лопедиум

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияТой спада към евтините средства срещу диария. Активната съставка е лоперамидов хидрохлорид. Подходящ при остра и хронична форма. Назначава се при разстройства от най-различен характер – емоционален, алергичен, лекарствен, както и при нарушения, свързани с промяна в храненето, състава на храните и други причини.

Според описанието на производителя, не се дава под 2 години. Други противопоказания са повишена температура, примеси на кръв и слуз, при някои чревни бактерии.

Отпуска се без рецепта. Продава се на капсули, цена 5.51 лв.

Подробно за приложението и качествата на Лопедиум прочетете ТУК: Показания, време за действие, дозиране, странични ефекти.

Стоперан

Отговаря изцяло на описаните дотук показания, действие и противопоказания на активното вещество. Медикаментът е полски. Цена 5.00 лв.

Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са препарати с живи микроорган., които в прецизирано количество оздравяват микрофлората в тялото. Те подпомагат ефикасността на храносмил. система и имунитета. Новите поколения добавки съчетават разни щамове живи млечно-кисели бактерии с пребиотици – тяхната хранителна среда. Отделно продуктите са обогатени с минерали и витамини за възстановяване на баланса.

Ентерол

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияЛекарството е в 3 разновидности – капсули и прах за приготвяне на разтвори и суспензии. То включва в себе си сахаромицес боларди. Това са живи микроорган., подложени на бързо замразяване, които възстановяват първоначалните си свойства при попадане във вода.

Препаратът е с доказана ефективност против различни бактерии, вируси, гъбички и дори срещу някои паразити. Той отлично поддържа микрофлората в червата и неутрализира някои видове токсини.

Това лекарство се назначава при изменения на стом.-чр. тракт, при дисбактериоза и диария, предизвикана по най-разнообразни причини. Сахаромицетите  устояват на антибиотиците (и са полезни за микрофлората в червата), затова Ентерол се препоръчва за съвместна употреба с тях.

Капсулите са предназначени за възрастни и за по-големи деца. Допуска се за бебета да се отворят капсулите и да се изсипе намиращият се в тях прах в някаква удобна за приемане течност. Пациентите, по-големи от 3 години, приемат по 2-4 броя Ентерол 250, разделени на два приема. Инструкцията определя лечение от порядъка на седмица до към 10 дни. При малчугани от 1 до 3 години дозировката е 2 броя на 2 приема в продължение на 5 дни.

Противопоказания за ползване на медикамента: гъбични инфекции при болни с централен венозен катетър. С внимание се назначава на бременни и в периода на лактация.

При липса на ефект от лечението в продължение на 2 дни, както и при вдигане на температура и поява на слуз и кръв в изпражненията, е потребно да се потърси лекар.

Ентерол не се приема заедно с противогъбични препарати, защото те намаляват неговата ефикасност.

Подробно за Ентерол разказваме ТУК: Кога, какво лекуваме с Ентерол. Дозиране.

Лактофлор био плюс

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияПробиотик, който подпомага възстановяването на фролата в червата, когато тя е била нарушена от инфекции или антибиотици. Съдържа сахаромицес боларди, лактобацилиус ацидофилус и казеи, бифидобактериум, инулин.

Показания – ускорена чревна евакуация и нарушения в храносмилането. Дрождевите гъбички  помагат срещу дисбактериоза, а киселомлечните бактерии възстановяват микрофлората и дейността на храносмилателния тракт. Инулинът помага за размножаването и активирането на собствените полезни бактерии в храносмилателния тракт.

Препаратът е подходящ за съвместно приложение заедно с антибиотици.

Противопоказания: непоносимост към лактоза, бременност и период на лактация.

Преимущества: той е синбиотик – комбинация от пробиотик и инулин. Достъпен е и за най-малките.

Дозиране: за най-малките до 6 години се дава разтварянето на 1 капсула в преварена вода, сок или мляко – 1 път на ден. За хора над 6 години може и двойна на тази доза. Цена – 17.20 лв.

За полезните свойства на пробиотика и конкретно за Лактофлор разказваме ТУК: Описание, мнения, прием. Кога да изберем Лактофлор.

Лактакеър

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияЛактакеър Стоп е насочен към остри стомашни разстройства с диария. Свойството му е да хармонизира електролитния баланс.

Лактакеър Стоп е пример за комбинирането на пробиотик с пребиотик. Той е съчетание от 3 щама бактерии, които са топлинно обработени (лактобацилиус ацидофилус и казеи, стрептококус термофилус), както и живи бактерии сахаромицес боларди, магнезий (94 мг) и пребиотик (прeбиотични фибри). Така добавката повлиява само вредните микроорганизми и запазва полезните.

Препаратът проявява първи признаци от действието си сравнително бързо – до няколко часа.

Подходящ е за бебенца – над 3 месеца. Препоръчителна доза по 1 саше през 12 часа, за 3 дни. Първоначално се дават 2 броя едновременно, за спиране на процеса, а следващите са срещу рецидизиране. Цена – 10.30 лв.

Ре-комфорт

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияТой е пробиотичен комплекс, разработен под формата на дъвчащи таблетки. Предназначен за стомашни и храносмилателни разстройства и диария. С бактериостат. ефект – блокира растежа на причинителите

Производителят го препоръчва при пътуване, неправилно хранене, при перманентен стрес и други обстоятелства, които благоприятстват стомашните изменения с болка и диария.

Ре-комфорт е натурален. При приема на таблетка, бактериите се прилепват по чревните стени. Оптималното време за вземането е 3 дни, като отначало се взимат 2 бр. Наведнъж, а после по 1 бр през 12 часа. За малки деца таблетките се стриват и размиват в течност.

Цена 8.10 лв.

Омни биотик

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияХранителната добавка, която съдържа 10 щама: различни видове бифидо, лактобацилус и ентерококус. Щамовете са селектирани. Те потискат растежа на патогенни микроорганизми, снижават нивото на pH в червата, спират разпространението на токсини.

Добре работи при диария, провокирана от антибиотици.

Препоръчителна доза е приеми през 12 часа. Според производителя, препаратът действа на 61-вия ден след прекратяване на приемането му.

Преимущество – не съдържа бактерии от кисело мляко, а човещки. Високо активен, стабилен, активна фаза – от 8 до 14 дни. За посочения срок възстановява флората в червата на 80%.

Цена 54.20 лв

Медикаменти с антисектреторно действие, инхибитори на енкефалиназата              

В тази група влиза активното вещество рацекадотрил – инхибитор на периферното действие на енкефалиназата. По-просто казано той намалява повишената при диарията секреция на вода и електролити в тъншите черва. Ефективен при причинители токсини и възпаления. Не влияе на перисталтиката на червата. Затова той е алтернативно лечение при противопоказания към забавянето на перисталкита на червата и невъзможност да се лекува с препарати от първата група.

Хидрасек

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияХидрасек е базиран на рацекадогрил. Той въздейства пряко върху стените на червата и там върши функцията си да потиска отделянето на течности.

Ефектът на медикамента е бърз. Задейства се за 30 минути. Храненето не влияе на неговата биодостъпност. Максималната му ефикасност се постига за 2 часа.

Ползва се като съпътстващо симптомат. л-ние на остра форма на диария. Подходящ за  кърмачета над 3 месеца. Показан за орално рехидратиране.

Противопоказания: бъбречна и чернодробна недостатъчност при дечица и въобще за възрастта до 3 мес., индивидуална непоносимост.

Странични реакции: повръщане, вдигане на температура и незначителни явления в дихателната система.

Сашета, цена 18.77 лв.

Подробно за Хидрасек ще разберете ТУК: Приложение, прием, заместители.

Адсорбиращи средства

Смекта

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияПринадлежи към чревните адсорбиращи средства, подгрупа диосмектит. Провокира всмукването на токсините в стом.-чрев. тракт. Назначава се при болка по пътя на храната – от хранопровода до дебелото черво, както и за всички форми на диария. Активното вещество подпомага отстраняването на токсините от тялото.

При диария Смектата се съпровожда с голяма доза течности. Запекът е реакция от действието му. Наблюдава се при предозиране. Сред страничн. реакции са обрив, уртикария.

Противопоказание: при индивидуална непоносимост към фруктоза, влошено резорбиране на глюкозата и при недостатъчност на захароза-изомалтоза ензима.

Дозировки при остра форма на диария

До 1 година – 2 броя за 3 дни, над 1 година – 4 броя за 3 дни. Следва поддържаща терапия.

При възрастни – до 6 броя на ден.

Произвежда се на прах (0.50 лв за 1 саше) и е предназначен за разтваряне в течност. За бебетата – може в бутилката с вода или смесено с полутечна храна. При възрастните – като напитка, разтворена в стотина мл вода.

Средства за механична защита на лигавицата на червата

Тазектан

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияСпада към средствата, които по механичен начин укрепват стените на червата. Те обвиват лигавицата и по този начин я предпазват и й дават възможност да възстанови нормалната си физиологична функция.

Лекарството показва ефикасността си за около 12 часа. Активн. вещество е комбинация от танинова киселина и желатин. Тя не се разгражда, което позволява да се отложи като защитна плака върху чревната стена. Намалява симптомите на диарията и честотата на поява.

Цена 17.00 лв.

Други

ЕспумизанДиария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия

Лекарството е предназначено за метеоризъм (завишено количество на газове), но има свойството да облекчава протичането на диарията. Числи се към групата на антипенителите. Ползването му не се ограничава от възраст или болести. Действа бързо и ефективно.

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатия при диария

Сериозни симптоми като кръв във фекалийните маси, температура и усилени болки в корема не подлежат на самолечение. Ще ви е нужно медицинско лице. Иначе хомеопатията разполага с много богат арсенал от средства за лечение на този проблем.

  • Арсеникум албум – препоръчва се при пихтиести изпражнения, при наличие на силни изгарящи болки и нощно влошаване.
  • Ипекакуана – използва се при диария, причинена от хранително отравяне.
  • Алое – универсално хомеопатично средство при всякакви видове диария.
  • Беладона – препоръчва се при чести и много разредени изхождания и при наличието на спазматични болки.
  • Хина рубра – прилага се при чести воднисти, но безболезнени изхождания.
  • Меркуриус корозивус – назначава се при утежнени инфекции, при които се е променила лигавицата на червата. препоръчва се да бъде изписано от специалист.
  • Аргентум нитрикум – ефикасен е при втечнени изпражнения с парченца непреработена храна.
  • Лахесис мутус – средство за тежки случаи.
  • Апис мелифика – назначава се при диария с алергична природа.
  • Антимониум крудум – обичайно се изписва при обложен език с гъсти бели налепи, съчетан с диария.
  • Баптисия тинктория – подходящ при признаци на интоксикация като температура, повръщане, обилно потоотделяне и обща слабост.

Билки и народни лекове

Средствата, попадащи в тази група, са по-многобройни от химическите. Природата предлага много възможности за овладяване на ненормално течните изпражнения.

Активен въглен
Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Активният въглен се използва за детокс

Той е оръжие от първи ред сред народните лекове срещу диария и метеоризъм. Действа чрез  поглъщане на вредните вещества. Така той отстранява процесите на гниене и ферментация, които съпровождат обилното отделяне на газове. Активният въглен се извежда от тялото заедно с изпражненията, а чрез тази маса излизат и всички токсини от организма.

Дозата на активния въглен се изчислява спрямо теглото. Принципът е 1 таблетка на 10 от личните килограми. Така човек, който тежи 80 кг, ще приеме на един прием 8 таблетки, а такъв с маса 50 кг – 5 таблетки.

Дозата не бива да се превишава, тъй като ще провокира обратното явление – запек.

Активният въглен е народният еквивалент на Смекта, която разгледахме по-горе. И двете извеждат токсините и вредните вещества, които пораждат диарията. Въгленът не се приема повече от 1 седмица.

Чай от шипка, дренки, глог

Известни, щадящи и силно действащи затягащи средства са плодовете от изброените храстовидни растения. Те са идеални за деца и се набавят бързо. Глогът е по-подходящ за деца, докато шипката се препоръчва за възрастни, но разделението не е категорично.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Глогът лесно се намира и помага за много болежки

Отварка от глог

Залейте 5 г сухи плодове със сгорещена – 1 чаша, водичка, кипнете за 10 минути и запарвайте 30 минути. Отстранете плодовете и допълнете до първоначалния обем. За деца трикратно се подава по 1 голяма лъжица.

Отварка от шипка

От плод: 5 големи лъжици от супените плодове се заливат с литър. Сваряването е за 10 минути и се охлаждат. От тази отварка се пие двукратно, по 2 чаши в продължение на няколко дни.

Друга рецепта: Сто грама плодове се изсипват в термос и отгоре – литър кипяща вода. Държат се 8 часа. Това средство е уникално за цялостно укрепване на тялото.

От корен: 1 голяма лъжица млени корени и 0.4 л вода. Сваряването е 15 минути и се запарват още 120 минути. Назначението е четирикратно, по половин от същите чаши, с които е мерена водата.

От листа: 1 лъжица от чаените сушени листа се варят в 0.25 л към 5 минути. Гълта се трикратно, като чай.

От семена: 1 чаша млени семена от шипка се заливат с кипната водичка – 6 чаши. Варенето е  бавно, поне час. Назначението е четирикратно по 50 мл.

Тинктура от плодове шипка и ябълка: 40 г плодове от шипка и една нарязана ябълка се нареждат в стъклен буркан и се допълва с 500 мл водка. Плътно се затваря и се прибира в долап, скрито от светлина. Държи се тама месец. Следва филтрация. За отстраняване на течни изпражнения дозата е голяма лъжица през 6-7 часа.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Шипките подкрепят защитните способности на тялото

По-бърза рецепта за тинктура: чаша плод от шипка, 7 супени лъжици захар и 500 мл водка. Изброените се смесват и се оставят за 10 дни на тъмно място. При диария се взима по една лъжица през 6-7 часа.

Тинктура от корен: 200 г корени се смесват с 500 мл водка и се държат 3 седмици на прохладно място. Дозировката при диария е трикратен прием по супена лъжица.

Дава ли се шипка на деца?

Да, може и дори е необходимо за укрепване на имунната и нервната с-ма на детето, за подобряване на обменните процеси и на апетита.

Отварка от дренки

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Дренките са като бърза помощ – стягат моментално

Растението има антибактериално и обезболяващо д-вие, освен това укрепва общо организма. Чаят понижава температурата, регулира обмяната на веществата, а отварката лекува. При стом.-чревно разстройстване оказва затягащо д-вие.

Една шепа плод дренки се накисват в малко топла водичка. Налага се да постоят по-дълго – около 60 мин. Впоследствие се варят в същата течност на много бавен огън. Допълнителна запарка не е нужна.

Приема се двукратно по една чаша, при тежки случаи – трикратно. Когато е необходимо бързо затягане, се изяждат и дренките.

Ябълков оцет
Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Ябълковият елексир помага и при спазми

Сред домашните средства против диария с особена сила е ябълк. оцет, който има добри свойства и успешно се прилага при разни неразбории със здравето. Той се бори с бактериите, които са провокирали диарията.

Изпийте една лъжичка яб. оцет, като след него вземете и чаша вода. Друга техника е да ги смесите и да ги изпиете заедно. Правете това през 12-тина часа до подобряване на състоянието.

Джинджифил

Обичайно коренът се използва за лечение на патологии в областта на гърлото и гласовите връзки. Той е не по-малко действен и по отношение на болести, свързани със стомаха. Джинджифилът има едно голямо предимство спрямо повечето растителни средства – той се справя с диарията и заедно с това облекчава спазмите и болките в корема.

Приготвяне: настъргва се на ренде и се смесва с мед. Употребява се незабавно. Ако не понасяте специфичния пикантен вкус на корена, помогнете си с вода.

Живовляк

Той е сред натуралните продукти, ползвани еднакво и от народната, и от конвенционалната медицина. Използва се при диария, диспепсия и дизинтерия. Той е едно от най-древните растения, невероятно полезни за системно прилож. Оказва седативно действие и помага при раздразнителност и безсъние, които съпътстват дискомфорта.

Настойка от листа: 1 голяма лъжица изсуш. листа се запарва кипяща – точно да е литър, вода и се държат на огъня 10 минути. Следва час запарване и филтрация. Взема се трикратно, двайсетина минути преди яденето по 1 от същата лъжица.

Прах от семена: по 1 г – през 6 или 8 часа, около 40 минути преди нахранване.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Както и да се приготви, оризът стяга

Обвивката на семената е много действена при диария. Тя е богата на неразтворима целулоза, алкалоиди и аминокиселини.

Оризова вода

Белият ориз не се смесва с други хранителни продукти. Употребява се моно, сварен, на малки порции. По-известно е вземането само на течността, в която е сварен оризът.

Копър

Отварката от копър е натурален лек. препарат, препоръчван за новородени и малки деца при всякакви чревни болки. Известно средство при колики. Оказва успокояващо действие при спазми. Под влияние на копъра червата се освобождават от газовете и функциите им се нормализират.

За приготвянето на лечебна вода са необходими семена от копър. Приготвя се с 1 лъжичка от чаените на 0.3 л вода, в кастрола с капак. Сваряването е само минута. След това се изключва, но кастролата не се вдига още 40 минути. Следва филтрация.

Пресен копър се предпочита при повишено газообразуване. За успокояващ ефект е достатъчно да се подъвче малко копър след хранене. Ефектът е бърз.

Семе от морков
Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Слабо известно средство – семе от морков

Това средство има действие, което е подобно на действието на копъровото семе. Подпомага по-бързото придвижване на газовете през червата и премахва спазмите.

За приготвянето на лекарството е потребно да се смелят семената в кафемелачка. Прахът се гълта  директно, по 1 лъжичка за чай. Честотата е през 8 до 24 часа, според тежестта на състоянието.

При диарично състояние помага и водичката от варени моркови. За лекарство те се сваряват в малко вода само за броени минути. Отварката се взима докато се подобри симптоматиката.

Чесън

Ефективно и евтино средство срещу диария е най-обикновеният чесън. Скилидките избавят от повишено газообразуване и от втечняване на изпражненията. Взема се сутрин, още преди приемането на храна. Количеството е една скилидка, цяла, без да се дъвче. След него с е гълта малко вода. След около час се закусва. Описаното се повтаря 10 сутрини.

Чесънът има антисептично свойство и работи при изменения в стом.-чр. тракт. Приемането му без дъвчене спасява от миризмата.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Списъкът на природните лекове при стомашни разстройства и диария е необхвате
Мента

Вземете чисти, пресни стръкчета мента. Сварете ги и ги пийте като обикновен чай.

Лайка

Сред натуралните чайове подходящ при диария е този от лайка. Той успокоява храносмилателната система и премахва болката в корема и червата. Лайката се вари, запарва се малко минути и се подправя с лимонче.

Масло от семената на черен кимион

Обичайно то се използва при други проблеми с храносмилането, но дава желания ефект и при наличие на диария. Смесете неголямо количество масло от семената с чаша кис.мляко, разбъркайте. Приемайте през 10 часа, докато симптомите на заболяването изчезнат.

Храни против диария

Супи и бульони – вероятно изглежда странно средство, защото при диария фекалиите са течни. Но горещата течна храна се усвоява по-бързо и качествено от тялото, без загуба на хранителни вещества.

Кис.мляко и йогурти – кисело-млечните продукти са полезни за храносмилането заради намиращите се в тях живи бактерии. Този ефект се улавя, концентрира и умножава от пробиотиците. При покупка избирайте продукти с натурални съставки, без изкуствени ароматизатори и оцветители. Млеката се смесват с подходящи затягащи плодове, например банани и круши.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Тези прекрасни кайсии са абсолютно неподходящи при разстройство

Банани – те имат високо съдържание на пектин, който ефективно работи при диария. Отразяват се добре и при други стомашни проблеми. Употребяват се моно или се омесват с кис.мляко или орехи. Единственото изискване е бананите да са зрели. Зелените плодове носят риск от други проблеми с храносм. с-ма.

Ябълков сок, ябълка – тя има затягащо действие. Сокът се предпочита прясно изцеден, целият плод – без кората.

Ако диарията е продължителна, но не се съпровожда с главоболие и температура, ябълката е добър избор. Една стара рецепта определя точното количество за приемането й като лекарство:

В продължение на денонощие се изяждат 12 големи ябълки, без корите, прекарани през ренде. Пада се по един плод през 2 часа. Докато се третира с ябълки, не се яде друго и не се пие.

Чиста вода – задължителна част от лечението. При диария минимумът на ден е 8 чаши вода. Така се предотвратява обезводняване.

Диета при разстройство

При всяко заболяване на храносмил. система е потребно да се отделя особено внимание на храненето. Това още по-категорично важи при диарията.

Основният принцип е да не се яде груба, пържена, мазна и пикантна храна. Всички ястия, които се смилат по-трудно и дразнят стомаха, не са добре дошли в такъв момент. Всичко, което се поема през време на болестта, трябва да бъде леко и да се усвоява лесно, без да натоварва червата – които и без това са натоварени. В този смисъл диетата има за цел да осигури потребните хранит. в-ва за тялото, но и да даде възможност за почивка на органите, за да се самовъзстановята. Всичко се комбинира със стриктен питателен режим.

Какво да се яде при диария
Разрешени храниВидове продуктиНеразрешени храни
Черен, груб, със съдържание на трици. За предпочитане е старият, поне вчерашен хляб. Добър избор – сухари. Подходящи са постни, не много сладки бисквити (напр. обикновени)Хляб и тестениБял хляб, пресен хляб. Неподходящи са  кифли, козунаци, пирожки, банички и други тестени – печени, пържени и с мазнина
Постно месо без кожа – пиле и кокошка, пуешко, за предпочитане – гръдната частМесни продуктиСвинско, говеждо, патица и всякакво мазно месо. Неподходящи са всякакви колбаси
Кис.мляко, извара, леки йогурти, обезсолено сирене – за предпочитане нискомасленоМлечни изделияМлека с висока масленост, мазна сметана, краве масло
Разреден лим.сок, запечени ябълки, варени картофи, черна и червена боровинка, шипки и другиЗеленчуци, плод и безкостилковиДомати, краставици, зеле, портокал, кайсия, сини сливи (те са против запек)
Елда, ориз, овес и каши от тяхЗърнени и кашиГрис
Категорично забранени без изключениеБобовиФасул и грах в какъвто и да е вид не се приемат
Сушени ябълки, круши, шипки, боровинкиЯдки и сухи плодовеСтафиди, сушени кайсии, всички видове ядки
Посочената схема на хранене има ориентировъчен характер. Храненето при разстройство зависи от интензивността и консистенцията на изпражненията, както и от самото изменение, което е довело до този симптом.

В първите часове и дори дни след проявата на проблема е подходящо болният въобще да се въздържа от хранене. За тези начални моменти са подходящи подсладеният чай и разни течности. Такъв подход подобрява трофиката на поразените чревни клетки и ги спасява от раздразващото действие върху тях. Постепенно се включва и твърда храна, като обемът й се разширява и като вид, и като количество. Скоростта на разгръщане на менюто зависи от това как върви стабилизирането.

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Пюретата са супер избор – вкусни и леки

Що се отнася до начина на приготвяне, там също има сериозни ограничения. Изисква се храната да е максимално лека и лесно смилаема. Затова се изключва пърженето и дори печенето. Всичко се вари или се прави на пара.

Предпочитайте супите, кашите, пюретата, зеленчуците на пара. Чудесно се отразяват киселите и желетата от разрешените плодове. При намаляване на интензивността на разстройството, към менюто се добавя и половин яйце. Към супите и кашите вече се разрешава миниатюрно количество краве масло.

Постепенно обхватът се разширява и минава в преходно хранене към нормалния режим.

Важно! Не бива да се нарушава диетата при който и да е вид диария, защото тя има не само профилактичен, но и лечебен характер. Също така не следва да се излиза рязко от диетичния режим в стадия на възстановяването, макар и да е отминал острият период.

Още за храненето при диария разказваме ТУК: Диета – как да подберем. Коя е най-действената? 

Храни, за които се пита
Може ли айрян?

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатияНе само е разрешен, но дори е показан. Това е млечно-кисел продукт, който съдържа полезни бактерии. Айрянчето не само потушава жаждата, но и перманентно поддържа чревната флора. Чудесен е и като профилактично, и като леч. средство.

При стомашни растройства тялото загубва доста течности. Но не е само това. Заедно с тях се губят и полезни бактерии. Организмът се изтощава. Чрез айряна се рехидратира, и се възстановяват загубените полезни бактерии. В плюс се нормализира киселинността.

Може ли яйца – твърди или рохки?

И тук важи същия принцип – разрешени са и са полезни. Някои лечители препоръчват жълтъка като лекарство при диария. Важното е той да бъде много твърдо сварен. И яйцата се консумират така – добре сварени за най-малкото 10 минути.

Може ли лимон?

Да. При диария действа като вътрешно очистващо средство. Народните целители препоръчват като помощник на храносмилателната с-ма и за предпазване от разстройства сутрин да се гълта сгорещена вода със сокче от този плод. Това средство прекрасно помага за очистване на стом.-чр.  тракт от попадналите в него болестотворни организми.

Хранителните влакна, които съдържа лимонът, помагат за перисталтиката на червата и като слествие нормализират изпражненията.

Лимонът помага при диария благодарение на следните си особености:
  • Той е великолепен природен антисептик. Бори се практически с всички патогенни организми;Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
  • Лимонът извежда токсините, образувани по време на диарията. Така той защитава от интоксикация и нейните следствия;
  • Редовното похапване на цели лимони е прекрасна профилактика срещу разстройство на стомаха и диспепсия;
  • В лимонът има доста калий и други микроелементи, които са жизнено значими за пациентите с диария.
Как да приемаме лимон при диария?
  • Рецепта №1: в затопленка вода изсипете сокчето от 1 лимон със средни размери. За подобряване на вкуса сложете и мед. Глътнете го на един път. Това сокче помага на тялото да се избави от токсините и патогенните микроорган., които са се отложили върху стените на червата.
  • Рецепта №2: отвара от лимон. За приготвянето трябват 2 плода с корите, нарязани на малки късчета. Не забравяйте преди това хубаво да ги измиите. Лимоните се потапят във вода – примерно 0.4 л, и се сваряват на бавно в закрит съд около ½ от часа. Охладете и филтрирайте. Пийте течността през 8 часа, винаги преди нахранване. Количеството е 0.1 л.
Може ли елда, овесени ядки?
Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Повечето зърнени храни се понасят добре на каши

Елда – да, овесени ядки – не. Или поне не е препоръчително в острия период.

Овесената каша е известна със свойството си да „обвива“ лигавиците – да гради защитаваща плака върху тях. Това я прави възстановяващо средство след тежки отравяния, изнурителна диария, инфекциозни заболявания с микробен характер. Добре повлиява възпаления.

Похапването на овесена каша в най-острия период на диарията не се препоръчва, защото има риск да влоши ситуацията. Също така не е показана за деца.

Кашата от елда се усвоява прекрасно от организма. За разлика от овесената, тя е подходяща за периода на диарията и след него. Подпомага прилива на жизнени сили, увеличава работоспособността.

При децата активизира перисталтиката на нежните детски черва и препятства възникването на стомашни и чревни разстройства. Подхожда и за възрастни след прекарването на тежки чревни инфекции.

По време на диария се използва елда, запарена в кипяща вода. Така тя запазва повече от хранителните си вещества и микроелементи.

За лечение на разстройство при деца к-вото е 1 голяма лъжица запарена елда през 8 часа.

Може ли ядки?

Според едни източници – не е препоръчително, според други са позволени орехите. В тях има дъбилни вещества,

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия
Тиква може, но не и на тиквеник

които оказват закрепващ ефект.

Може ли тиква?

Разрешена е – печена и варена.

Трябват ли фибри, какви?

По време на диария се препоръчват храни с повечко разтворими фибри. В групата спадат оризът, бананите, картофите – варени, черният хляб и други.

Примерно меню

при диария извън острата фаза

ДенЗакускаВтора закускаОбедСледобедна закускаВечеря
Първи денТечна оризова каша, сварена във вода, чаша зелен, не много силен чай, два неголеми сухараОтвара от боровинки (1 чаша)Пшенична супа с постен месен бульон (250 мл),две пилешки кюфтета, 150 г варени моркови и тиквичкикисел от черна боровинкакаша от елда и чашка зелен чай
Втори дентри оризови кюфтета, приготвени на фурна, чай без захарзапечена крушапостна супа, риба, варени картофичашка кисел с два сухарадве вар. яйца с пак такива зеленчуци
Трети деновесена каша, сварена във вода, чай и късче сух хляб150 г изварапостна супа, 100 г обварено пилешко, 200 г печена тиквачаша шипкова отвара и три сухарадва рибни котлета, приготвени на пара и 140 г настъргани варени моркови
Четвърти денедно яйце, 150 г сварен ориз, зелен чай със сухарзапечена ябълка с медрибена супа, 160 г сварено месо, 150 г елдачаша киселварени картофи и една круша
Пети денсухар, чай и един банансок от дренки и два сухараовощна крем-супа, оризова каша с варено месо200 г извара180 г печена тиква и пшенична каша
Може ли да се пие вода?

Вода и всякакви други течности са добре дошли за попълване на загубите от течности в организма. Но за болния понякога е по-добре да приема сокове и чайове, отколкото чиста вода. Ако е такава, за предпочитане е леко затоплена и в никакъв случай ледена от хладилника.

Други възможности за рехидратация: компот, но разреден, сокове, чай.

Профилактика

Развитието на диария е предотвратимо чрез съблюдаване на правилата на лична хигиена. Някои прости правила ще подпомогнат да се избегне заболяване:

  • Не пийте вода от неясни източници, особено когато сте сред природата, на вилата, на почивка;
  • Мийте плодовете и зеленчуците;
  • Употребявайте само термично обработени храни;
  • Никога не яжте сурови или полусурови месо и риба;
  • Добре мийте ръцете, посудата и плотовете, които са контактни с хранителните продукти;
  • Премахвайте остатъците от храна в хладилника;
  • Следете храните да не остават на стайна температура повече, отколкото е допустимо.

Д-р Антоанета Крумова, педиатър, говори за това как да предпазим децата от диария:

Как да предотвратим диария при пътуване

Диария на пътешественика е самостоятелна разновидност на заболяването. Тя е обособена, защото за разлика от другите видове, се предизвиква при определени обстоятелства и засяга много голям процент от хората, попаднали в тях. Това е разстройството, което хваща хората при пътуване, на почивка, в командировка, при туризъм и при по-далечни пътешествие.

Появата на диария е свързана с попадането в несвойствена среда, промяна на климата и донякъде „ненормалното“ хранене – навън, с готови храни и с непознати за тялото продукти при пътуване в чужбина.

За да се ограничи риска от възникване на разстройство, което винаги разваля пътуването, помагат няколко съвета:

  • Ползвайте вода за пиене, за приготвяне на лед и за миене на зъби, за която сте убедени, че е чиста. Ако не сте уверени в качествата й, преварете я или купете бутилирана;
  • Проверявайте целостта на опаковките на храните и напитките, както и срокът на годност;
  • Избягвайте да се къпите в природни водоеми, където водата често е заразена с бактерии. Ако се къпете, задължително следете да не попада вода в устата. За това следете и под душа;
  • Хранете се единствено с минали термообработка продукти;
  • В страни с ниско ниво на хигиена задължително мийте суровата храна (плодове, зеленчуци) под течаща вода, избягвайте сладоледи и млечни десерти, фаст фууд, сурови морски дарове, суши, претоплени храни.

Потърсете още информация в интернет. Диария на латински: Diarrhoea. На английски: Diarrhea. На немски: Durchfall. На гръцки: Διάρροια. На испански: La diarrea. На турски: İshal. На руски: Понос. На френски: Diarrhée.

Първоначално публикувано на:31.03.2017 @ 8:11

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Lac

Лактофлор – полезните ефекти на пробиотика

Подробно за лактофлор, известния пробиотик. Описание, мнения, прием и противопоказания. При запек, стафилококи и още …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *