Обрязване: Всички гледни точки по темата

Кога и защо се прави обрязване по медицински показатели. Традиции и религиозни основания на ритуала обрязване. Обрязване на жени, причини и последици. Оперативното изпълнение на обрязване – клиники, цени, специалисти.

Обрязване, циркумцизия: това е хирургична процедура, при която се отстранява т.н. крайна плът, препуциум или простичко казано – кожната гънка върху главичката на пениса. Операцията се изпълнява при малки момченца, но може също при юноши и мъже. По-рано за обрязване се говори във връзка със специфични традиции, етно-религиозни правила и специфики. Сега причините могат да са много повече, включително чисто медицински.

Кога се налага обрязване, според медицината

обрязване

Обрязването като ритуал е познато от древността

Защо се прави въпросното обрязване? По принцип в древността операцията е била предприемана по религиозни убеждения. Евреите и мюсюлманите считат, че чрез обрязване се демонстрира символично съюзът на човешката душа с Бога. Лишавайки се от крайната си плът, човекът премахва едно препятствие пред снремежа към божественото. В африканските страни обрязването е било предприемано като част от ритуалите по възмъжаването, а също и по хигиенни съображения. В САЩ и европейските страни циркумцизията е преди всичко с медицинска цел. Ето кои са показанията за извършването на тази операция:

 • Фимоза и парафимоза;
 • Затруднено изпускане на урина;
 • Висок риск от развитие на рак;
 • Формирането на пръстеновиден белег, който причинява стягане и освобождаване на главичката на пениса.

Операцията най-общо казано трябва да улесни и нормализира естествени функции и да предотврати затруднения в сексуалния живот.

Възпаление, фимоза

Фимоза се нарича стеснението на крайната плът, изразено в различна степен. При най-леката форма е свързано със затруднено освобождаване на главичката на пениса при ерекция – но в спокойно състояние няма проблем това да се случва. При най-тежките форми се наблюдава специфично слепване, което силно затруднява отделянето на урина. Случва се така, че урината се събира в слепената кожна гънка, образува нещо като балонче, след което под натиск започва освобождаването на урината или на капки, или на прекъсваща струйка. От фимоза в различна степен страдат 2-3% от всички мъже.

Защо се случва това? По принцип до тригодишната възраст на момченцата крайната плът, препуциума е като залепен за главичката. Освобождаването при необходимост и лесното забелване настъпва около 6-годишна възраст. Причините за всякакви отклонения в това отношение не винаги са ясни. Според една от коментираните теории става дума за генетична предразположеност, определяща състояния на недостатъчност на съединителната тъкан в организма.

Фимозата може да се прояви още с раждането или да се развие в периода на полово съзряване. През въпросния важен период се допуска несъответствие в развитието на половия член и крайната плът: така описаната кожна гънка е по-малка и тясна от главичката, съответно тя трудно се открива или това става само частично.
В по-късна възраст фимозата може да причини възпалителните заболявания баланит и баланопостит, както е възможно и обратното, т.е. в резултат от възпалението на главичката и/или препуциума да се развие фимоза. В много случаи описаните здравословни проблеми се решават трайно чрез обрязване.

Затруднено уриниране
обрязване

Обрязване се прави често по медицински показания

Затрудненото уриниране е една от последиците на коментираната фимоза; предприемайки обрязване по медицински показатели, лекуващият прави стъпки към решаването на този важен проблем. Разбира се, причината за затруднено уриниране трябва да е предварително изяснена и да е доказано, че то е свързано именно с цитираните проблеми. Понякога обрязването не е в състояние да реши проблема – ако например се касае за заболяване на пикочния мехур, простата, ако в тази зона на тялото се развива злокачествен процес.

Кожни заболявания

Счита се, че обрязването намалява риска от инфекции и от кожни заболявания – заболявания, предавани по полов път. Медиците са единодушни в оценката си, че чрез обрязване намалява опасността от инфекции на отделителната система при момченцата – цистит и пиелонефрит. При възрастните се избягва повишеният риск от венерически зарази и полово предавани инфекции като генитален херпес, сифилис, островърхи кондиломи.

След отстраняването на крайната плът се наблюдава и понижен риск от инфекции с човешкия папилома вирус.

Опасност от рак

Здравната статистика сочи, че чрез обрязване се намалява наполовина опасността от онкологично заболяване на пениса. Изводът е направен на база изследвания сред мъже – евреи и мюсюлмани. Науката обяснява статистиката с факта, че крайната плът е силно уязвима към инфекции. И още един факт от статистиката: при жените, чиито мъже са обрязани, случаите с рак на маточната шийка са по-малко в сравнение с необрязаните.

Възприемчивост към СПИН (предимно в Африка)

Според една от съвременните теории за борба със СПИН, масовото рутинно обрязване на мъжете в страни с висок риск – основно африкански, може да намали негативната статистика. Тезата е потвърдена от наблюдения в Кения и Уганда (puls.bg). Теорията е лансирана преди десет години в авторитетни медицински издания като списание Lancet.

Операция по обрязване

Дали да се предприеме обрязване – зависи от много фактори, за които вече стана дума. Ако решението е взето, следва избор на мястото и медицинското лице/екип, който ще извърши операцията. За тази, както и за повечето оперативни терапии е важно събирането на предварителна информация – официална и от пациенти, консултации с личния лекар и пр. Понякога имат значение и фактори като близост на населеното място до добра клиника, професионален авторитет на лекуващия, финансови възможности и пр. За предпочитане, естествено, са болниците с урологични клиники и отделения, детски хирургии и пр.

Цена на операция по обрязване, при фимоза и др.

Ако обрязване се извършва по медицински показатели, разходите се покриват от Здравната каса по клинична пътека №78 (Оперативни процедури върху мъжка полова система). Обрязването фигурира в пакета за доболнична помощ на специалиста-уролог с код 64.0. Може да се извършва амбулаторно или с кратък болничен престой в случаите, когато се очакват постоперативни усложнения. Съвременните технологии позволяват безкръвни операции, което обяснимо са щадящи и предпочитани при наличието на достатъчно средства за осребряването им.

При обрязване по желание операцията се заплаща. По справки в сайтове на някои водещи клиники цената на такава операция варира от 150 до 450 лв в зависимост от ценовите листи на отделните медицински заведения (framar.bg, lekar.bg).

Как се прави обрязване, циркумцизия
обрязване

Лазерното обрязване спасява от рисковете на старите манипулации

Произнасянето на думата “операция” винаги е следвано от въпроса – боли ли, опасно ли е. Да – боли, и то толкова, че може да е причина за болеви шок. Това е причината да се прави под наркоза – ако пациентът не е новородено или бебе до двумесечна възраст. Смята се, че в такива случаи рискът от използване на упойка е твърде голям, а и болевите усещания все още не са развити в обичайната степен. Рискът от постоперативни усложнения също е нещо сериозно, като имаме предвид оперативната зона. Болка и дискомфорт ще трябва да се изтърпяват в продължение средно на седмица.

И така – как се прави обрязването? След като са направени предварителни изследвания на кръв и урина по стандартни показатели, се прилага упойка: за деца и подрастващи момчета от 2 месеца до 14 години тя е пълна, за по-големите и за възрастни – местна. Най-точната методика за циркумцизия е т.н. техника на двойния разрез – по F. Hinman, 1998. При нея външният и вътрешният пласт на крайната плът се цепват на две места, след което освободената кожичка се издърпва и изрязва напълно или отчасти, според потребността или по желание. След операцията са необходими 2-3 превръзки; обикновено се работи с конци, които се разтварят, т.е. старата операция по вадене на конци не е необходима. Острият постоперативен период е една седмица, а до пълно оздравяване трябва да минат около три седмици.

Какво е препуциум (фимозен пръстен)

Препуциум е коментираната крайна плът – т.е. кожната гънка около главичката на пениса. При отсъствие на отклонения тази кожичка е еластична; тя покрива главичката на пениса и лесно се отдръпва назад при ерекция. При някои болестни състояния или при вродени аномалии въпросната кожна гънка може да е твърда и нееластична, тясна, със сраствания, така че около главичката на пениса се образува нещо като ограничаващ пръстен или фимозен пръстен. Има и такива ситуации, при които забелването на пениса е било възможно, но отдръпнатият назад препуциум не може да се върне обратно и съхранява стегнатата си кондиция. Този тип пръстен може да причини сериозен проблем, тъй като нарушава кръвообращението в пениса.

В търсене на добър уролог

Намирането на точния доктор не е лесна работа. “Технологията” е както за всяка важна операция – събира се информация от мрежата, от личния лекар, познати и пр. събира се информацията и за състоянието на избраната клиника/отделение, сектор. Ако се прави обрязване на дете, добре е да се търси детски хирург или уролог.

Обрязване с лазер в София. Лазерно обрязване във Варна и др.

“Пирогов”, Токуда, болница “Вита” са най-често коментираните места, където се предлага лазерно обрязване. Пациентските мнения са в полза на лазера – безкръвно, с по-бързо възстановяване. За Варна предпочитано място за процедурата е урологичната клиника в болница “Света Марина”.

В Хил клиник, в чужбина

Водещите специалисти в авторитетната Хил клиник препоръчват лазерното обрязване заради поне десет предимства пред класическата операция: “Безкръвност; Прецизност; По-бързо възстановяване; По-добра адаптация на ръбовете на оперативната рана; По-естетичен краен резултат; Минимизиран риск от постоперативна инфекция; Намален риск от травма на пениса в сравнение с други процедури; По-малка или никаква болка след манипулацията; Липса на дразнене на главата на члена от бельо след манипулацията; Окончателно решение на фимозата.”

Извършването на подобна интервенция в чужбина няма универсална формула, но често са търсени информации за цените и условията на процедурата в Турция и Израел. Любопитен текст – ТУК , за масово и безплатно обрязване (сюнет) на 127 момчета на стадиона в Омуртаг преди две години. За акцията специално са гостували двама лекари от Турция.

Възстановяване след обрязване

Зарастването на оперираната зона и възстановяването изисква поне половин месец време. Лекарите препоръчват около месец и половина щадящ режим – без секс и мастурбации. Няколко месеца след операцията секс следва да се прави само с презерватив.

Грижите в постоперативния период съответстват на всеки конкретен случай, но общото е предпазването от инфекции; стерилни превръзки в продължение на десетина дни, промивки с отвара от лайка и пр. През първоначалния период са възможни последици от рода на отоци, отделяне на секрети от шевовете, зачервяване – всяко смущаващо проявление следва да се обсъжда с медицинско лице и да се прилагат съответните мерки. Препоръчват се гелове и мехлеми с противовъзпалителен ефект, ускоряващи регенерацията на кожата и предотвратяването на груби и стегнати белези; работи се за поддържане еластичността на кожата в оперираната зона.

През първите четири дни след операцията обикновено е необходимо да се спазва леглови режим, със ставания за тоалетна и хранене. Симптоми като температура, зачервяване или изтичане на гной от оперирания участък следва да се оценяват като силно тревожни и да се търси медицинска помощ.

Обрязване на жени (женско обрязване)

Женското обрязване включва широк спектър от процедури с различна степен на тежест – от хирургично въздействие върху клитора до изрязване на части от външните полови органи, до зашиване на влагалището. Според оценки на Световната здравна организация на подобно обрязване са подлагани над 130 милиона от живеещите в днешно време жени от над 30 държави. Преобладават страните от Африка, но не липсват примери и от Азия и Латинска Америка. Съхранявайки тази вандалска традиция, общности от емигранти продължават да я практикуват и след заселването си в държави като Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Финландия.

Обрязването на една жена по същество е операция, която цели промяна на половите органи без медицинско основание за това. Процедурата никога не е доброволна; извършва се в ранна възраст, свързана е с преживяване на унижения и болка и често има сериозни последици за здравето. Множество организации за защита правата на човека осъждат подобни практики.

Модифицирана суна (традиционно-религиозно)

Обрязването тип суна има няколко степени, при които се отстранява част от клитора или целият клитор. Модифицираната суна е именно тази по-крайна форма, която според привържениците на обичая прави жената “чиста”, неподвластна на лоши помисли и достойна за желанията на един съпруг. Това осакатяване, противно на някои коментари, не произтича от ислямска доктрина, а от египетски ритуали за укротяване на женската сексуалност. Цената на подобно “укротяване” често е смърт, а в най-добрия случай – физически увреждания и депресии, постоянни болки, инфекции, кисти и кръвоизливи.

Клитордектомия

В част от африканските страни, където тези ритуали се изпълняват и в днешно време, се практикува по-тежка форма на обрязването – премахва се целият клитор и малките срамни устни. Жената, която е оцеляла след подобно варварство, е харесвана от съпруга си като качествена играчка за секс – заради образуваните белези и ръбове при зарастването на наранената плът, тя не се деформира и отпуска и остава “стегната” дори след раждане. Ако по някаква причина и при определени условия една жена се съхрани и стане майка, синът й е презиран като дете на необрязана майка. Априори такава жена е считана за развратна.

Инфибулация (фараонско обрязване)

Инфибулацията или фараонското обрязване е най-тежката форма на генитални корекции и увреждане. При този тип намеса външните полови органи тотално се прекрояват: изрязват се големите/или малките срамни устни, а травмираната плът се зашива – така, че се прекъсва достъпът до влагалището и клитора, а за освобождаване на урина се оставя миниатюрен изход от уретера. Нерядко тази дивотия е придружена с овързване на бедрата, така че интимната зона на момичето да е тотално недостъпна.

Помислете си дали подобни интервенции имат някакво разумно оправдание. Най-сериозната последица от нещо подобно е смърт, и тя се случва често.

Подложените на някоя от формите на обрязване момичета и млади жени страдат от кръвоизливи, неистови болки, инфекции – до тетанус и гангрена, от хепатит В и С, СПИН. Много жени имат проблеми с уринирането, понякога им се нарушават функциите на вътрешни органи. Следват дългосрочни проблеми сс здравето, които са пряко свързани с обрязването – а именно:

 • Хронични вагинални и тазови инфекции;
 • Инфекции във всички зони на отделителната система – хронично;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Увреждане на репродуктивната система, включително безплодие;
 • Поява на кисти и сраствания;
 • Усложнения по време на бременност, раждания на мъртви деца;
 • Липса на удоволствие от полов контакт, болки по време на акт;
 • Психологични травми, депресии, тревожност, липса или слабо либидо;
 • Необходимост от повторна хирургична интервенция, за да се разкрие влагалището за полов акт и раждане.

Обрязване на мъже (мъжко обрязване)

Коментираното обрязване е норма при много от южните народи. Процедурата е считана за задължителна при евреите. Мъжкото обрязване е широко практикувано при арабските народи, на практика е обичайно при всички мюсюлмани. При някои народи циркумцизията на представителите от мъжки пол е стопроцентова.

При северните народи обрязването е сравнително рядко. В Европа например повече от 90% от момчетата не се обрязват. В съзнателна възраст обаче някои мъже решават да се обрежат – при това не само по медицински показатели.

Какви могат да са причините за мъжкото обрязване изобщо?

 • Обрязване поради религиозни и културни традиции. Около една шеста от мъжете по света следват въпросните традиции убедено и се обрязват.
 • Следване на традиции, защото така трябва: правим това, защото и нашите родители са го правили. Това не се подлага на анализ или съмнения.
 • Обрязване по естетически съображения. При мъжете от някои народи гледката на пенис, чиято главичка е хлъзгава, буди отвращение като към нещо мърляво, мръсно. След обрязването тази зона на члена става матова и суха и това се харесва.
 • Основателна причина за обрязване се счита спецификата на климата. В условията на горещ и сух климат съблюдаването на хигиена на външните полови органи е нещо много важно. При необрязаните мъже в подобни условия зоната на препуциума се изпълва със смегма, а това е благоприятна среда за развитие на всякакви патогени. За поддържане на хигиената е необходимо интимната зона на необрязан да се измива подробно поне два пъти на ден, тъй като има реален риск от инфекции, а при занемарена хигиена – от натрупване на токсични компоненти и риск от злокачествени трансформации на клетки. Тъй като оптималните условия за поддържане на интимната хигиена обикновено липсват, решението е да се намали рискът чрез лишаване от описаните условия, т.е. обрязване.
 • Циркумцизия може да се направи и за да се променят усещанията на партньорите по време на полов акт. След обрязване главата на пениса намалява чувствителността си и това удължава акта, предпазва от преждевременна еякулация. Такъв тип промяна се харесва на немалко жени. Това се оказва начин да се решат немалко сексуални проблеми, дори да се съхраняват семейства.

Разбира се, съществуват и чисто медицински основания за изпълнението на циркумцизия, за които вече стана дума.

Обрязване на дете за забелване на пишлето

Обрязването на деца обикновено е свързано с религиозни или културни традиции. В такива случаи то се изпълнява още в първите дни или седмици от живота на детето. В някои случаи обаче циркумцизия се налага по медицински показатели – например фимоза, при която е затруднено уринирането. Такъв тип обрязване цели да се създаде възможност за забелване, за разширяване цепката на крайната плът, за да не се образува балонче от събрана урина и да се предотвратят болезнени състояния и риск от инфекции. Уролозите все пак считат, че и при най-благоприятни обстоятелства има риск от нежелани последици като сраствания – които в бъдеще биха наложили нови интервенции, тромбози и гангрена.

Една от практиките, познати в редица семейства с бебета-момчета, е т.н. забелване. Изразява се в редовно, леко придърпване на крайната плът, така че нежната кожичка да започне постепенно да се отлепва. Анатомията на малкото момче в някои случаи подвежда; нормално е все още не докрай развитият пенис да изглежда с отклонение, тъй като кожата покрива органа изцяло. Някои специалисти у нас считат, че не трябва да се прави нищо до края на първата годинка, докато други са поддръжници на практиката за своеобразната гимнастика на забелването. Дали детето е с вродена фимоза – т.е. някаква форма на срастване или стеснение, налага ли се оперативна намеса или въпросната гимнастика ще свърши работа, може да прецени единствено специалистът.

Преди циркумцизията лекарят назначава изследвания на кръв урина и се убеждава, че малкият му пациент е в добро здраве. Момчетата на възраст от два месеца до 14 години се обрязват под пълна наркоза. За намесата е необходимо съгласието на родителите; в предварителен разговор медицинските лица следва да обяснят на родителите какво точно ще направят и как трябва да се грижат за детето след операцията.

Следоперативният период има своите сложности – различни в сравнение с тези при възрастни пациенти, тъй като  от възрастния е нормално да се очаква да понесе стоически дискомфорта и ограниченията на възстановяването.

Някои тревожни сигнали в постоперативния период изискват лекарска намеса:

 • Оперираният пенис е зачервен и с изразен оток;
 • Органът е с повишена температура;
 • От отверстието на уретера изтича жълтеникав секрет;
 • Детето е с висока температура;
 • Детето се оплаква от болки и след прием на обезболяващи;
 • Главичката на пениса е посиняла или почерняла.
Обрязване на бебе (видео)

Някои източници сочат съвсем ранната възраст на момченцата като най-подходяща за извършването на циркумцизия по религиозни причини или заради културни традиции. Счита се, че тогава е по-малък рискът от кръвоизливи, тъканите зарастват по-бързо и бебетата не реагират на болката по начин-присъщ на по-големите деца. По тази причина обрязването до двумесечна възраст в повечето случаи се прави без упойка. Което може би не е съвсем вярно, но на тази възраст детето нито може да реши дали да се обреже, нито е в състояние да каже колко го боли!

За и против обрязването

Възможните преимущества на едно обрязване бяха коментирани неведнъж, но както всяка практика – и тази си има своите минуси. Да видим какви са те:

 • Още древногръцкият философ Филон коментира в трудовете си, че обрязването по същество е осакатяване. То нанася тежка физическа и психическа травма на едно момче или на даден мъж и тази травма е с последици за цял живот.
 • В минали времена поддържането на стриктна хигиена не е било лесна работа. Така например номадските народи са прекарвали дни наред на седлото, без да имат възможност да се мият и къпят. Така интимната зона се превръщала в най-замърсеното място на тялото, с лоша миризма и изложена на висок риск от инфекции. В днешно време условията в цивилизованите държави са различни и това не може да бъде причина и мотив за циркумцизия.
 • Обрязаният пенис се променя – това трябва да е ясно. След пълното оздравяване настъпва загрубяване на оперираната зона; чувствителността на главичката намалява, при акт се удължава времето до еякулацията. Често сексът с презерватив не носи достатъчно удовлетворение на един обрязан мъж.
 • Обрязаният член по-често се нуждае от лубриканти, за да осъществи нетравматичен полов акт.
 • При обрязването все пак си има оперативен риск и са възможни постоперативни усложнения – например кръвоизливи, възпаление, инфекция, поява на белези и деформации, проблеми с уретера и отделянето на урина. Възможни са затруднения по време и след полов акт, свързани със сухотата на “прекроената” зона; цепвания на кожата, кървене и болка.

Обрязване по “културно-религиозни” причини

 

Според някои изследователи при древните народи обрязването е било религиозен обред: жертвоприношение пред жестоко, зло божество, на което трябвало да се поднесе част – за да се спаси цялото. Да се обреже детето, за да се съхрани животът му. Възможно е първоначално обрязването да е заменило езическия обред на човешкото жертвоприношение.

Исторически обрязване на мъжете е практикувано от древните семитски народи, включително египтяни и юдеи. Най-старите писмени сведения за обрязването са намерении в египетски храм и са датирани около 2300 години преди Христа.

Развитието на хирургията през 19 век и усилената мобилност на населението през 20-ти  разпространяват тази практика сред култури, които никога по-рано не СА практикували подобно нещо. Причините вече могат да бъдат здравословни или социални.

Счита се, че в момента на планетата живеят 670 милиона обрязани мъже. От тях 68% са мюсюлмани, около един процент – евреи, и 13% американци, които не принадлежат към споменатите две религии.

В средите на учени и медицински специалисти се говори все по-активно за това, че обрязването намалява риска от заразяване със СПИН. Въпросът е доколко, анализирайки всички плюсове и минуси на циркумцизията, хората от други общества (непрактикуващи обрязване нито като културна традиция, нито по религиозни обуждения), та въпросът е доколко това би могло да се възприеме Като профилактика срещу ХИВ.

В исляма, в юдаизма и християнството (Библията)

При евреите момченцата традиционно се обрязват на осмия ден след раждането, ако няма медицински противопоказания за това. Религията мотивира този акт със споразумението между Авраам и Бога, записано в свещената Тора. Там се казва, че според Божия завет Авраам, потомците му и хората след него трябва да бъдат обрязани; заветът се отнася за всички мъже от коляното на Авраам. До ден днешен това е всеобща практика сред евреите.

Мюсюлманите всъщност са най-крупната религиозна группа, практикуваща обрязването на мъжете. Ислямските народи практикуват обрязването като отношение с Бога, по същество – очистване в името на връзката с Бога. Паралелно с глобалното разпространение на исляма след 7 век, обрязването започва да се практикува и сред други народи, които по-рано не СА правили подобно нещо. Има различни прочити на «технологията» по отношение на времето, което е най-приемливо за извършването на едно обрязване. При евреите това е осмият ден след раждането, в някои мюсюлмански общности – когато момчето стане на 13 години и един вид това е признание за неговото съзряване.

Християните копти в Египет и православните християни в Етиопия СА две най-стари съществуващи форми на християнството. Те СА съхранили много традиции на ранното християнство, включително обрязването на мъжете. При други християнски общности подобно нещо няма. Дори в Новия Завет има пояснение на Свети Павел, че вярата в Христос няма връзка с това дали си обрязан или необрязан. В Була на Католическата църква от 1442 година се говори за това, че обрязването не е задължително. Праведната душа няма да изгуби вечното спасение, ако вярващият не се е обрязал.

Някои християнски църкви в Южна Африка пък квалифицират тази практика като езически ритуал. Същевременно една от новите църкви в Кения изисква от членовете си да се обрежат. Християнски групи от Замбия и Мозамбик също са убедени, че обрязването е задължително, тъй като самият Иисус е бил обрязан и Библията го изисква.

Казано накратко, при християните няма едино мнение за това дали да се обрязват или не. Преобладава обаче разбирането, че обрязването в религиозно отношение е практика на други религии. Съвременните християни не практикуват обрязване, независимо от факта, че Христос е бил обрязан.

Женско обрязване на дете в Сомалия и Индонезия

Женското обрязване, за което вече стана дума, в много африкански страни се практикува в съвсем млада възраст, операцията се прави буквално на деца при абсолютно неприемливи от хигиенна гледна точка  условия. В страни като Сомалия се практикува пълно отстраняване на клитора или т.н. фараонско обрязване, което направо осакатява детския организъм. Счита се обаче, че по този начин на момичето се слага някакъв вид пломба – то е запечатано, запазено за бъдещия си съпруг. Няма да има никакви порочни щения и ще е вярна съпруга, като не е задължително да получава удоволствие от семейния секс.

Нещо подобно става и в Индонезия. Там пък процедурата се изпълнява направо в началното училище. Обикновено пристигат доктори и по ред оперират момиченцата. Същността на операцията е да се отстрани клиторът. Така момичетата остават чисти и не си пълнят главите с мръсни мисли. В Индонезия се смята, че необрязаното момиче/жена няма да може нормално да се занимава с домашните дела.

Женското обрязване се извършва в различна възраст. В Йемен например има общности, които практикуват този забранен от тамошните закони ритуал в първите две седмици след раждането на детенцето. В други страни обичайната възраст е 5-14 и дори 16 години. Ритуалът се извършва най-често от възрастни жени, примитивно, с всякакви режещи инструменти – включително бръснарски ножчета. Без упойка.

За още информация: На латински: Circumcisio. На английски: Circumcision. На немски: Zirkumzision. На испански: Circuncisión. На гръцки: Περιτομή. На турски: Sünnet. На руски: Обрезание.

Източници:

http://fb.ru/article/148798/obrezanie-u-malchikov-chto-takoe-i-dlya-chego-neobhodimo

http://kakbik.ru/andrologiya/krajnyaya-plot/obrezanie-u-muzhchin-prichiny.html

http://kakbik.ru/andrologiya/krajnyaya-plot/obrezanie-u-muzhchin-prichiny.html

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Още топ материали, свързани с темата:
Обрязване: Всички гледни точки по темата
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Обрязване: Всички гледни точки по темата

 1. Обрязването на момчета и бебета, неспособни да направят информирано разрешение, е осакатяване.

  Консервативно, над 600 хиляди мъже са обрязани в света. По-голямата част от обрязаните мъже са мюсюлмани, които не правят процедурата в болнични заведения. Напротив, точно както при тези момичета в Сомалия и други, много от момчетата са осакатени в мизерни условия със замърсени инструменти – каквито намерят.

  Жените жертви са около 160 хиляди, което прави спирането на този варваризъм при мъжете, ако не равен, то по-голят приоритет. Жените са защитени от закон (на теория) във всички страни, а осакатяването на момчета против тяхната воля без медицинска причина е, не само позволено, но и разпространено на базите, на пример, култура, религия и тн. Но, във същото време, не зачитаме религии и култура като валидни аргументи когато темата е Женско Поплово Осакатяване.

  Момчетата заслужават правото си за свобода от религия, както и правото да порастнат с цялото си тяло. Да разделяме Гениталното Осакатяване по полове е абсурдно, и сексистско към мъжете.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *