магарешки трън бодил бял Onopordum acanthium рецепти мед чай - 01
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин

Как се прави чай от магарешки бодил. Мнения за мед от него. Противопоказания. Кога се бере?

Бял мед от магарешки бодил. Мнения и как се прави чай от магарешки бодил. Кога се бере? Как се суши? Рецепта с бабини зъби и др. рецепти.

Нека да започнем с по-общите неща и после ще минем към конкретните рецепти:

Какво е Магар. бодил като растение (билка)

Казват му „обикновен“. Защото е разпространено къде ли не – и в Европа, и в Азия, и в Африка, дори на Канарските острови.
Защото е абсолютно приспособим към всякакви климатични условия. Расте, където попадне – край пътя, в канавките, по поляните. Само да има слънце.

Разликата между бодила и тръна
Магар. бодилБ. трън
ВисочинаДо 3 метраДо 1.5 метра
СтъблоРазклонено във високата си частпочти оголено, много слабо разклонено
ЛистатаПродълговати, заострени, с широки назъбени части с триъгълна формаГоли, с бели жилки с мрежовидни очертания, завършват с жълтеники бодли
ПлодоветеЯйцевидниСплескани и овални
ЦъфтиПо-късно – от юни до септемвриПо-рано: от май до август
КошничкиЕдри, до 6 см диаметър, по няколко, с остри бодлиПо-малки, с диаметър 2.5 см до най-много 4 см, поединично разположени
Цвятяркочервено до розово венчетръбести, яркочервени
И тогава може да израсне до 3 метра височина. Корените му пък напомнят вретено – с дебело тяло и тънки краища. Растението се използва широко в народн.медицина.
Представлява интерес и за пчеларите, защото е медоносно. Магар. бодил често се обърква с други две растения, притежаващи подобен на неговия изглед и подобни имена.

Видовете „тръни“
магарешки трън бодил бял Onopordum acanthium рецепти мед чай - 01 34
Магарешки трън е евтина, но безценна билка!

Те са три на брой.
На български се смесват, защото ползваме думите бодил и трън като синоними. Разликата идва от латинското наименование и разбира се – те имат известни разлики във вида си, макар и не очевидни за незапознатите. Различни са и лечебните им свойства. Затова първо да различим магарешкия бодил, за който ще разкажем в тази статия, с другите две близки растения (вижте сравнителната таблица по-горе).

Листата на магар. бодил
На дължина те достигат до 30 см. Те са суровина за отварки и настойки за лечение на пикочните пътища, хипотония, злокачествени патологии и такива на нервната с-ма, както и много други болести. Съдържащият се в него витамин С се справя с инфекциите, защото той е антибактериално в-во. Отделно, той повишава имунитета и препятства проникването на вредни в-ва в тялото. Алкалоидите се справят с хипотонията. Инулинът и сапонините облекчават борбата със злокачествените тумори. Предотвратяват разпространяването на метастази.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Листата на Магарешкия бодил са дебели и наистина силно бодливи

От листата на магар. бодил се изстисква сок – месести са, който има лечебни с-ва. Той извежда гнойта от синусите например. За целта се меле в месомелачка, а от получената маса през тензухче или марличка се добива и сокът. Той не се изпива, а се накапва в носа – по 3 до 5 в течение на 16 – 21 дни.
Магар. бодил е Onopordum acanthium. Има освен това Б. трън – Silybum marianum, и Обикновен магар. трън – Carduus acanthoides. Третото растение не е проблем, защото е дребно и тънко, доста по-различно на вид от останалите. Но магарешките бодил и трън определено не се различават от широкия кръг хора.

За Белия трън разказваме детайлно ТУК: Цена, приложение и противопоказания на бял трън. Прием на масло (олио). Семе, брашно, чай.

Начини на приготвяне на лечебната суровина

За терапевтични цели се употребяват всички части на магар. бодил – семената, цветните кошнички, листата и корените. Корените се добиват в началото при израстването на листата или в края на вегетацията, само от едногодишни екземпляри. Листата се добиват през целия срок на вегетация или по-точно – през активната фаза на развитие от началото на цъфтенето до завързването на плодове.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Надземна част на Магарешки бодил

Надземната част, защитена с тръни, се събира много внимателно. От листата и стъблата се отстраняват острите шипове, а останалата маса се разполага на проветриво, за да се изсуши. Потребно е да се подсигури оптимална циркулация на възд. течение и защита от ултравиолетовите лъчи, които намаляват лечебните свойства.
Растението се суши и в електрически сушилни на температура максимум 40 – 50 °C.

Изровените корени се отделят от пръстта или се промиват с хладка вода и се сушат в електрически сушилни.
Сухият магарешки бодил (листа и цветове) се пазят не повече от 1 года, но семената и корените имат лечебни качества до 3 години.
За приготвянето на лекарств. ср-ва се използват и свежи растения.

Бране: Кога, как и къде?

На въпроса къде, отговорът е – от всяко екологично чисто място. Магар. бодил расте на практика навсякъде до височина 1500 м. У нас е наистина лесно да бъде намерен. Бере се с ръкавици, които да пазят от острите тръни. Периодът за събиране обхваща цялото лято – от юни до септември.

Семена от Магар. бодил за фитнес и лечение
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Ето как изглеждат семената на Магар. бодил
Демир бозан за безсъние

Семена се приготвят в самото начало на есента до нейната среда. Те се сушат в проветриви стаи. Ползват се и за лечение, и за нуждите на здраво спортуващите хора. Ще срещнете съждението, че Магар. бодил е приятел на любителите на фитнеса и на атлетите, които целят натрупването на мускулна маса. Растението наистина подпомага този процес, като прави диетите с голямо количество протеин по-добре понасяни и ефективни.

Веществата в бодила не позволява на холестерола да се отклонява съществено и подобрява въобще синтеза на протеините. Семената са полезни със съдържанието си на протеин и скорбяла.

Семенцата се ползват и за цялостно оздравяване на тялото. Най-полезни са за черн.дроб и синтеза на жлъч. сок. Оптимизира се храносмилането и работата на отделителната с.ма. Стимулира дейността на чернодробн. клетки и помага за пречистването му.

Още в текста: ♠ С какво се бърка супер билката магарешки бодил ♠ Как се различава ♠ Бране ♠ Приготвяне на суровина ♠ Чай ♠ За кашлица ♠ За цистит ♠ Полезни в-ва ♠ Лечение ♠ На рак. За жлъчка ♠ На пъпки ♠ За черен дроб ♠ За сърце ♠ За ниско кръвно ♠ За пречистване на кръвта ♠ За дихат.болести ♠ При синузит ♠ След операция ♠ За бъбреци ♠ При муск.спазми ♠ При еректилна дисфункция ♠ Леч. салати ♠ Цена ♠ Как се намира ♠ Цвят насипно ♠ Тинктура ♠ Крем за лице ♠ Противопоказания

Екстракт от Магар. бодил за бодибилдинг и лечение

Започваме от него, защото е сред продуктите – фаворити в бодибилдинга. Активно спортуващите предпочитат екстракти и капсулирани форми, отколкото обработване на сурова и сушена растителна маса.

Високоефективният концентрат се ползва за по-тежки натоварвания на тялото, каквито осигурява сериозния спорт. Но по същата логика екстрактът помага и при тежка увреда на черн.дроб, при приемането на големи количества лекарства, при прекаляване с алкохол. Но когато се говори за екстракт, всъщност става дума за другият бодил – този с латинско наимен. Silybum marianum. Обикновеният Магар. бодил – за разлика, се предлага само под формата на чай, сушен цвят и мед. Прекрасен мед.

Пчелен мед от Магар. бодил (трън)

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Медът може да е бял и плътен, но може да е и по-жълт и прозрачен

Магар. бодил е чудесно медоносно растение. То е любимо на пчеларите, защото е богат източник на нектар. От един хектар пчелите добиват достатъчно нектар, за да произведат 200 – 250 кг мед. Бодилът цъфти от юли до септември, благодарение на което обезпечава нектар за пчелите не само през лятото, но и през част от есента, когато повечето медоносни растения вече са увехнали.

Медът от Магар. бодил е много вкусен и ароматен. Той се разпознава по изключително светлия си цвят – бледожълт чак към бял. Еликсирът има ред лечебни к-ва. На приоритетно място е антибактериален, помага за очистването на кръвта и има отхрачващо действие при кашлица. Укрепва сърдечната с-ма. Да не пренебрегваме и свойството му да влива енергия и сили, което е само част от обяснението защо работи като афродизиак. Отлично се отразява на кръвното и на имунитета.

Цената му не го различава от другите моно видове мед. Голям буркан струва средно 8-9 лв, а малък – около 4.50 – 5 лв. Понеже растението е разпространено, и този вид мед е достъпен. Намира се по пазарите, в специализираните магазини, предложен и от „малки“ пчелари с ограничено производство, и от големи производители. Купува се заради общотонизиращия си ефект и за лечение. Цени се финият му аромат. За съжаление понякога става обект на спекулации, когато букет се представя за моно продукт.

Приложение

Стандартно лъжичка мед в чая се превръща в профилактично средство. При лечение дозите са по-големи.

Рецепти
За кашлица

25 г мед – приблизително голяма лъж., се размива в 0.2 л без значение каква вода. Плюс това трябва на върха на ножа сол. Течността се кипва, филтрира, дели се за пет пъти и се пийва. Дозичката е примерно 50 – 70 г, но се постига постепенно.

Инхалации за бронхит и кашлица
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Ето разликата в цветовете на двата бодила – белия и магарешкия

Необходими са 0.5 л докарана до кипящо състояние вода. В нея се пускат 50 г мед и се оставят да покипят 4, най-много до 5 минути. Разтворът е за инхалации – вдишване на парите му. Процедурите са от по четв. час и се провеждат минимално 15 дни.
След инхалациите с такъв мед е възможно да се усети сухота в гърлото и раздразване на лигавицата на носоглътката.

При онкологични страдания

Прах от листата на магар. трън се консумира по 0.5 г трикратно, преди храненето, като се „полива“ с чаша вода с мед от същото растение.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
При хипотония
  • Първа рецепта: Шест средни лимона се меле в месомелачка с корите, но без семките. Слагат с в голям буркан – от 3 литра, и се заливат с изстудената след преваряването вода или дистилирана. Държат се под капак на студено 36 часа. Като минат, е времето да се сложи и 600 г втечнен мед. Щателно се обърква и се връща на студено за още 36 часа.
  • Втора рецепта: Цветен прашец и медец – или еднакви количества, или медът да е малко повече. Накрая се дозира по на 50 лв, а честотата е – трикратно на ден.
При хронична умора

10 цв. кошници на Магар. бодил, заедно с 2 бройки цвят от невен – това е растителна маса, разчетена за 1 литър. Вари се половинка от часа, изстудява се докрай и се филтрира. Тогава – на студеното, се завършва със 100 г медец.

Чай от магарешки трън

Чаят е най-леката отварка, която е годна за дълговременно приложение. Предпочитана форма за профилактика и за поддържащо друга терапия въздействие. При по-задълбочени патологии се предпочитат отварки или настойки. Чаят се взема и за удоволствие, като екстрата е вдигане на имунитета, прочистване на пикочната с-ма, подобряване на храносмилането и подкрепа за черн.дроб.

Рецепта
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Сушената билка

Две щипки сух магарешки трън на кипната вода – към чаша. При простуди, някакви отклонения в пикочн. мехур и други по-леки случаи се препоръчват по 3 до 4 чая на ден в продължение на десетина дни. Всъщност чаят се употребява и в по-крупни дози, а подправен със съответния мен е приказка.

Чаят от магар. бодил се дава и за бодрост, и за подобряване на общият тонус, за добро самочувствие и настроение, особено при продължително боледували пациенти. Допълнителен плюс е почистването на кръвта и подобряване на състоянието при ревматизъм.

Народн.медицина назначава такъв чай в помощ на лечението на бронхиална астма, бронхити, сърдечни неврози, при заболявания на бъбреците и за спадането на отоци от всякакъв произход.
Чая само от цветните кошнички на магар. бодил работи подчертано за укрепване на здравето, имунитета и общия тонус на тялото.

Чай от листата на растението

Стандартното съотношение е една обилна стиска на вода с количество 1 чаша. Прави се специално за проблеми с пикочн. мехур. Приемат се по 600 – 800 мл в течение на 10 дни.

Чай за цистит

Листата се мелят. Чайчето е в стандартното съотношение от горната рецепта. Запарката е 20 минути. Дели се на три докъм четири приема, като се комбинира с 10 мл сок от ароматната кализия. Това растение допринася с качествата си на биостимулатор. То подкрепя свойствата на магар. бодил и при злоупотреба с алкохол. Леч.курс е 10 дни.

Сигурно вече разбирате защо Магар. бодил е едно супер растение с полифункционалност, която е затруднително да се изчерпи.

Масло от Магар. бодил

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимаринМагарешкият трън изключително непрекъснато се омесва с Белия трън. Продуктът, при който кашата е тотална, е именно маслото/ олиото, добито от растението. Всъщност масло се добива от Б. трън и такъв е произходът на продуктите, които се продават. Но интересно, че върху етикетите обикновено пише „масло от Магар. бодил (Б. трън)“.

Магар. бодил и по-точно семената му някога са били източник на масло – с тяхната масленост до 35%, но това масло се е ползвало повече за горене и за готвене. Сега на пазара се са заредени и в продажба единствено масла от другото растение – Б. трън.

Силимарин

Това е другият пункт, в който се допускат постоянни грешки до степен потребителите да се въвеждат в заблуждение. В Магар. бодил няма силимарин. Силимарин е прочутата съставка на Б. трън. Именно заради тази компонента той се гледа и промишлено. В по-обикновеното растение има сапонини, танини, много витамин С, флавонови гликозиди, холин, сесквитерпен, флавони и др.

Химически състав, фармакологически свойства, полезни вещества

Магарешкият трън не е напълно изучен. Прилага се от векове, но фармацията не е проверила всичките му качества и ползи за човека. В общи линии е възприето за настойки и отвари да се ползват надземните и подземните части на растението, а семената по-често се мелят на прах.

Полезни в-ва
Витамин C

Участва в процеса на кръвотворенето, подпомага усвояването на желязото, укрепва кръвоносните съдове, благотворно се отразява на растежа на височина, на развитието на съединителната тъкан, укрепването на имунната с-ма, за предотвратяване на проникването на инфекции в организма. На тази съставка се основават заздравяващите функции на бодила по отношение на рани и нарушена цялост на кожата.

Инулин

Инулинът укрепва имунитета, извежда шлаките от организма, изчиства токсини и радионуклиди. Благотворно влияе на липидния обмен, като по този начин води до отслабване. Профилактира появата на злокачествени образувания, почиства черн.дроб и стимулира перисталтиката на червата. Предотвратява запек.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Как се различават белия от магарешкия по листата
Сапонини

Подпомагат отхрачване и изчистване на устната кухина. Оказва диуретично и слабително въздействие, предпазва от образуването на злокачествени тумори, тонизира организма. Благодарение на сапонините магарешкият трън влияе уникално добре на бронхите. Попадайки в тялото, тези вещества оказват леко раздразващо действие върху лигавицата в устата, усилвайки по този начин секретирането на всички жлези.

Алкалоиди

Повишават артериалното налягане, влияят благотворно на нервната и сърдечно-съдовата с-ма, подобряват работата на дихателните органи и на храносмилат. тракт. Именно наличието на алкалоиди прави растението чудесно за провеждането на водни процедури при епилепсия, повишена тревожност, гърчове на крайниците и други заболявания на нервната с-ма. Алкалоидите в малки дози възбуждат нервната с-ма, а в големи дози – успокояват.

Кумарини

Те са антикоагуланти, препятстват образуването на тромби.

Флавоноиди

Те предпазват от атеросклероза. Веществата са полезни при астма, алергични и онкологични заболявания. Оказват пикочогонно, жлъчегонно и кръвоспиращо въздействие. Освен това спират кръвотечението, противодействат на спазмите и разстройването на сърдечния ритъм. Заради флавоноидите Магар. бодил има лечебно въздействие при гнойни рани, изгаряния, екземи, изринвания, лишеи, псориазис и подобни кожни страдания. Флавоноидите са антисептици.

Тинктура

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Комбинираната тинктура

От магарешкия бодил се прави и тинктура. Рецептата е половин буркан цветове и доливане догоре с водка. Настойва се месец. Работи при всички описани страдания, но е по-силно средство и се взема на капки.

В комбинация с глухарче

Прочетете описанието на глухарчето и ще се изумите колко сходни на магарешкия бодил свойства има то. Под формата на монотерапия то се прилага при ред патологии, за които е действен и Магар. бодил. Затова е логично да се правят комбинирани отвари, които да усилват действието на двете билки. Сборове се назначават при рак и патологии на черн.дроб, при проблеми с жлъчката и отделителната с-ма, при ревматизъм, за прочистване на организма, при кожни патологии.

Рецепти
  • За ниско кръвно: 50 г Магар. бодил, 30 г плодчета от шипка, по 20 г коренче от глухарче, брезов лист, плод на челядник и цвят великденче, по 10 г хвощ – полски, лист коприва, черна боровинка и цяла горска ягода, по 5 г мента и корен девисил. 2 големи стиски от сбора се дозират към възврялата вода, която е 1 чаша. Растението ври на умерено 10 минутки и се пари половин час. Гълта се по 15-20 мл до 4-кратно на ден.
  • При асцит: цветове от Магар. бодил, невен и жълт смил, коприва – млади листенца, царевична коса и коренче на глухарче – по 2 части. Отделно са потребни 1 част пача трева и 200 г плод хвойна. От сместа се отделя 1 голяма стиска или лъжица за половинка литър вода. Когато течността започне бурно за кипи, се мести за 8 часа в термос. Препоръката е приемането четирикратно, по 50-55 мл.

Лечебни свойства и рецепти, приложение

Магар. бодил при лечение на рак

Онкологични заболявания в последно време се срещат все по-често. За последните 10 години страдащите са нараснали с над 15%, сочат световни статистически изследвания. Това се отдава на лошото хранене и екологията. Употребата на магарешкия бодил чрез храна и отвари се разглежда като профилактика за появата на онкопатологии. Ето какво е едно от най-основните леч. св-ва на растението. То се бори със злокачествените образувания и предпазва от разпространение на болестта към други тъкани, както и съседностоящи органи, така наречените метастази.

Магар. бодил има това свойство благодарение на инулина, сапонините и кумарините в неговия състав. Попадайки в организма с храната, отвари или настойки от Магар. бодил, инулинът намалява нивото на амоняк в червата, който при излишък дори до растеж на туморите.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Ботаническо описание на Магарешкия бодил

Освен инулин, в състава на растението има и сапонини, които също са способни за оказват положително влияние при онкопатологии. Попадайки в тялото, сапонините блокират синтеза на ДНК в злокачествените образувания, като не им позволяват да се разрастват. Кумарините забавят въздействието на канцерогените върху тялото.

Магар. бодил не е панацея спрямо разнните видове рак, нито е способен за изцели за минута. При възникването на онкопатология, не се препоръчва монотерапия с него, а прилагането на пълния комплекс мерки, включително и тези от традиционната медицина. Но настойките и отварките от растението безусловно облекчават борбата с тази нелека болест.

За профилактика на рака се приготвят настойки от листата на растението. Рецептата е да се прокипи 0.2 л за голяма стиска или лъжица смелени свежи листа. Държат се да се парят и киснат много дълго – към 6 часа. Като минат, листата се отстраняват и се долива с преварено вода до количество от 200 мл. Тази настойка се приема на стомах, изпразнен от храна, като дозите са около 100 мл – половинка чаша, може 1, а може и 2 пъти.

За лечение при наличие на тумори помага отвара от смелени части на цялото растение. За приготвянето й се кипва вода в някакъв съд – примерно литър, за който се отмерват големи 4 или 5 лъжици от мляната растителна маса. Вари се на слабичко десетина минути. Щом изтекат, остатъците от растителн. маса се премахват, а елексирът се взема в дозички по 50 мл четири пъти на ден.

Положителен ефект при онкологични заболявания оказва и сокът от растението. За приготвянето му се смилат в блендер и месомелачка свежи листа – добре измити, и с марличка се оцежда сокът. Пие се веднага, без отлагане, по една лъжица от чаения размер. И така дели се на три за ден.

При миома и ендометриоза мерим по суп. лъжица от всичко за съставянето на следния сбор: невен, бял равнец, лайка, жълт кантарион, магар. бодил, плод хвойна, блатен аир, цвят жълт смил, блатен тъжник и корен на обикновено кървавиче. Указаното количество се съотнася към водка – 750 мл. Престоят е 2 седмици. Поема се разтворено във вода. На 55 мл течност – 2 лъжичи чаени от тинктурата, да е преди стомаха да се напълни.

За влагалищна тампонада се изготвя настойка от следните билки, измерени в лъжици за супа: 3 бр от Магар. бодил и 1 бр жълт кантарион. Това количество – за 1 л вода. Напояват се тампоните и се поставят четири пъти на денонощие.

За онкопатологии на храносмилателната с-ма се приема сбор от по 20 г пъпки бреза, стрък магар. бодил и змийско мляко. Отделя се една голяма лъжица от сбора за половинка от литъра вода. Настойката се взема дълго време, но със знанието на лекар.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Сушени цветни кошнички, домашно производство

За рак на матката и срещу метастази в следоперативен период се назначава сбор от змийско мляко, стрък магар. бодил, цвят градински кострец, стрък еньовче – всички в еднакви количества за 0.55 л вода. Чака се да закипи и се пускат две големи стиски или лъжици от сбора. Настойва се 45 минути. Гълта се по 1/3 от чашата преди ядене.

При силно изтощение, след химио и лъчетерапия се препоръчва сбор от равни количества цвятчетата на белия равнец, блатен тъжник, листа градински чай, комунига, магар. бодил, семе коприва, живовляк, див пелин, стрък биденс, женско биле корен. От всички компоненти се отделят чаени 3 на брой лъжици и се слагат за запарка в течение на 90 минути. Приемат се, когато стомахът се изпразни – към 3 часа след нахранването, по ½ чаша. Такова лечение продължава до половин година и повече, а при тежки случаи – дори 1 година.

При онкопатология на дебел. черво и повърхностни форми на рака се взема чист магар. бодил – мляна растителна маса.

На 1 лъжица за супа – 0.22 л вода. Пари се 100 мин и се маха бодилът. Течността се дели на четири, като дозичката е 1/2 чаша. Добро действие оказва и свежият сок, както и връхчетата от бодила, събрани в момента на цъфтенето. Свежият сок се взема в чаени лъжици – по една през 5-6 часа. Друга полезна форма е мляни листа – на прах, по една лъжичка за чай през 6 часа.

Пъпки: Пустули, папули, акне, комедони

Магар. бодил намира практично приложение в лечението на кожни проблеми от козметично естество като пъпки, бръчки, черни точки и други дефекти, които загрозяват. При възникване на посочените образувания се използва сок от свежо растение. Той притежава силни антибактериални и антисептични свойства заради алкалоидите, инулина и сапонините в себе си. Те отстраняват бактериите, които предизвиква възпаление на кожата и по-нататъшното образуване на пъпки.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Добиване на сок у дома – растението се смила и се изстисква

Сок от Магар. бодил се прави по обичайния начин: слага се в блендер, смила се и през марличка – ситна да е, се изтегля сокът. С него се обтрива лицето трикратно в деня. Ползва се само току що добит сок, за да е максимално полезен. Течността се ползва по чаена лъжичка при наличие на циреи.

Дайте мнение и Вие тук!

За кожни проблеми помагат и ваните с отвара от магар. бодил. Тези процедури уникално стягат кожата и връщат тонуса й. Освен това средство против целулит, което не си струва да бъде пренебрегнато. За вани се изготвя силна отвара от 100 г растит. маса. Варенето продължава според цвета на течността – тя да стане наситена и тъмна. Отварата се разрежда във ваната. Процедурата е 30 минути.

За почистване на лицето и за изглаждане на кожата се ползва тинктура. Четири кошнички от магарешкия бодил се събират със спирт и се държат месец. С готовия препарат се обтрива лицето.

За черен дроб

Някои болести на черн.дроб са съпроводени с асцит – водянка. За подобни случаи народн.лечители са измислили много подходящ сбор от няколко растения. В него силата на магарешкия бодил се подкрепя допълнително от растенията жълт кантар., невен, копривка, глухарче. Прави се настойка – силна отварка, която се запарва и кисне поне 7 – 8 часа. Дели се на малки дозички от по една чашка за кафе.

За пречистване на организма, детоксикация

Магар. бодил очиства кръвта. Не е тайна, че много заболявания на кожата са пряко свързани с вътрешни заболявания на организма, в това число и проблеми с кръвта. В тази група ще причислим псориазиса, екземите, дори акнето. За очистването на кръвта се препоръчва тази рецепта, разчетена за ½ л вода: 5-6 пресни кошнички на Магар. бодил, които се настойват в термос 5 – 6 часа. Впоследствие цялата тази отварка се разпределя на равни части и през равни интервали, но в рамките на денонощие. Лекарството попада винаги в празен стомах, за да подейства по-ефективно. Лечението като срок зависи от проблема.

При диабет и панкреатит

Отбелявана е висока ефикасност на растението при лечение на патологии на задстомашната жлеза, към които спадат панкреатита и захарния диабет. Много лечители твърдят, че за терапия на този тип болести няма равностоен заместител на магарешкия бодил. Рецептата, по която се готви спасителната отвара, е неочаквано проста: само магар. бодил, 2 лъжици от супените на 0.25 л вода. Варенето тече четв. час и се охлажда три пъти по толкова. Маха се растението, а елексирът се дели на три части, през 6 часа в рамките на деня.

За жлъчка
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
“Простото” и достъпно лекарство

Магар. бодил помага при ред патологични изменения на жлъчн. мехур и жлъчн. пътища. Той намалява съдържанието на холестерин в жлъчния сок и така действа за цялостно оздравяване. Рецептата е подобна на прилаганите за болести на черн.дроб. Препоръчва се и за профилактика срещу камъни в жлъчката.

При сърдечна недостатъчност

Една от водещите причини за получаването на сърдечна недостатъчност е лошото снабдяване с кръв на сърдечн. мускул. Случва се най-често заради натрупването на холестерин и други вредни липиди в съдовете на сърцето. Риск от образуването на тромби има при лошо кръвоснабдяване. Магар. бодил дава необходимите микро и макроелементи.

Инулинът намалява холестерина в кръвта и нормализира липидния обмен. Кумарините предпазват от тромби, С-витаминът подпомага кръвотворенето и укрепва съдовите стени, както и подпомага по-доброто усвояване на желязото. За приготвянето на настойки за терапия на сърдечна недостатъчност се ползват цветове и листа на растението – млени и сварени в стандартно: голяма лъжица или стиска на вод. чаша. Специфично е само запарването за половината от часа. Единичните дози са малки – 50 мл, през 4-5 часа, общо 4 пъти.

За укрепване на сърцето

За приготвянето на настойка се мелят сухи корени от растението (с блендер или кафемелачка) и се получава прах. 1 голяма лъжица от праха се отнася към 300 г водичка, стои 3 часа. След изтичане на това време настойката се прекарва през много ситничка цедка и се употребява през 4-5 часа – по малко, напр.супена или 2 чаени.

За максимален резултат се правят 2 пъти по 10 дни с претъсване помежду ми от по 4-5 дни.
По отношение на сърцето магар. бодил подобрява общото състояние, придава сили и тонус.

За повишаване на ниско кръвно

Това е растение, ползващо се за вдигане на налягането в кръвоносната с-ма. Прилага се при вялост, апатия, малокръвие, умора, мъчително главоболие, болки в сърцето, лоша концентрация до трудности да се възприема околния свят и да се разбира смисъла на случващото се наоколо. Други симптоми на състоянието са безсъние през нощта и сънливост и отпуснатост през деня. Всичко това говори за хипотония, а магарешкият трън е точното средство за нея.

Рецепта: цветна кошничка и листа – почистени от тръните,се смилат – трябва да са сухи. Отделя се голяма лъжица за чаша – 0.22 л, и в нея силно кипят четв. час. Без да се държи повече за запарка, се отстранява бодила, а течността се увива в дебело одеяло, под което остава за денонощие. Така се произвежда доста силно средство, което се взима по лъжича през 6 часа.

Лечебен сбор за вдигане на налягането в съдовете
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
У нас промишлено се суши и опакова само цветната кошничка

Рецепта №1: 30 г брезови листа. По 20 г от следните растения: корен девисил, стрък самобайка и стрък мента, живовляк и цветчета от белия равнец, листа коприва. 70 г магар. бодил – листа, цветове и стебла.

Рецепта №2: 50 г магар. бодил, 30 г плодчета на шипка, по 20 г от следните растения – корен глухарче, плод хвойна, стрък великденче, лист бреза. По 10 г от следните – лист коприва, лист черна боровинка, цяла горска ягода, полски хвощ и исоп. По 5 г корен девисил и мента.
Лечебните сборове се омесват много добре, да стане равномерно. После с големи лъжици – за супа, се мерят единични дози. Умерено силната отвара е 1:1 – лъжица растит. маса към чаша вода. Умереното варене е десетина минути. Чака се да почине малко под капак и после се взема през 5 часа, отново премерено със същите лъжици – по 2 на прием, 4 пъти.

За пречистване на кръвта

Това е рецепта за профилактично или продължително третиране. То не дава светкавични резултати. Обратно – изисква постоянство. За отварката се събира цвят от магарешки трън и се изсушава. Може и готов да се купи. Въпросът е билката да се наситни. После една голяма лъжица се вари в триста мл, само за 5 минути. Няма нужда от запарка. Дозата се дели на три и се гълта през 6 часа. Курсът е седмица, последвана от пауза.

Против ангина, бронхит, кашлица, ларингит, пневмония

Стигнахме до патологиите на дихателната с-ма – една от най-силните страни на бодливото растение. При ангини, бронхити, ринити, ларингити, дори при пневмония растението е незаменимо. За кашлица е буквално най-доброто ср-во, приоритетно щом тя е мокра и с необходимост от извеждане на секрети навън.

При страдания по дихателните пътища най-първо се препоръчва инхалация. Рецептата се основава на корените на растението – трябват сухи, поне 30 г. Те се мелят на прах и се обваряват в литър вода, да кипи 15 минути на бавен огън под капак. Като мине четв. час, отварката да си почине 10 отстрани на котлона – на топло, но не на интензивно загряване. Следва покриване на главата с плат и провеждане на процедурата. Препоръката е за двукратно провеждане, докато трае активната фаза на болестта.

По същата рецепта се прави и отварка. Тя е стандартна за всички болести на дих.с-ма – една рецепта и за леки простуди, и за по-сериозни усложнения като пневмонията. Гълта се по 50 мл през 6 часа.

При синузит

Тук специално по-добре да си доставите свеж сок. Той се прилага като капки за нос – по 5 броя във всяка ноздра. Синузитът минава за десетина дни, ако се накапва 2 пъти в денонощието.

При колит и диария
бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Отварка

Посочените заболявания се лекуват най-добре с корени на бодила – сухи, млени или смелени у дома в блендер. За всяка голяма лъжица прах се отмерва чаша вода. Под капак се вари дванайсет минути и се чака хубаво да се охлади, даже малко – към 3 часа, и в хладилника. Необходими са по 50 мл за 6-кратно пиене в рамките на денонощие.
Отварата продължава да се прилага и след настъпване на облекчение – още 3 до 7 дни.

За след операция

Хирургичната намеса винаги много драматично се отразява на състоянието и тонуса на организма. Първите дни от възстановителния период преминават на легло и човек се нуждае от тонизиращи средства. Отварката от Магар. бодил помага за по-бързо вдигане на крака. Това се дължи на сапонините. Също благодарение на витамин С оперативната рана се затваря по-бързо и се възстановява поснижения имунитет.

Отварка за такава цел се прави с помощта на корени и листа, които се варят под капак и под по-интензивно загряване в течение на десетина минути, а впоследствие се държи да постои. Дозата е 50 мл преди да се приема храна, два пъти на денонощие. Курс – две седмици.

Против цистит или полипи в пикочн. мехур

Циститът е едно от най-разпростр. страдания на отделителната с-ма. Заради анатомически особености по-често от него страдат жените. Заболяването възниква в резултат от проникването на разни видове микроорганизми. Затова антибактериалната мощ на магарешния трън се включва тук и помага ефикасно и бързо.

Рецепта: растението се суши и меле до вид на прах с помощта на кафемелачка или блендер. После се отделят 3 от големите лъжици за всеки 200 мл вода – кипната. Единичното количество е 50 мл, като се гълта през 12 часа. За предпочитане е да се изпива доста преди напълване на стомаха с храна. Правят се 3 курса по 7 дни, като паузата между тях е недълга – примерно 2 или 3 дни.

За бъбреци

Освен цистита, още нефрит и пиелонефрит в хроничен стадии се поддават на лечение с отварки на основата на магарешкия бодил. Ето един сбор, който помага и за трите заболявания:

По 50 г стрък трицветна теменуга и коприва лист, по 40 г Магар. бодил и синя метличина, по 30 г плодче от хвойна и корен от леч. ружа, 20 г лен. семе, 10 г лист мента. Приготвя се по стандартен метод – кипва се 0.20 л водичка и за нея се приготвят 2 големи стиски или лъжици от сбора. Вари се умерено 10 минути и се запарва още 30. Дели се на 4 пъти за деня, по 2 от същите мерни лъжици.

Внимание! Описаната рецепта не е предназначена за стадиите на обостряне на заболяванията или се прилагат с малка модификация – по-разредена отварка и изключете хвойната.

За простатата и при полипи в пикочн. мехур

При този вид патологии е полезно да се комбинира бодила с кръглолистно наваличе, което като билка се справя с доста тежки ситуации като възпаления на пикочн. мехур и простатн. жлеза, бъбречни изменения, воднянка и други.

Рецепта: по 4 части лист кръглолистно наваличе, плод шипка, надземната част на магарешкия бодили листа живовляк, по 3 части пача трева, борови пъпки, цвят змийско мляко и слама от овес, по 1 част корен аир, брезови папки и стрък карамфил.

Отделят се 10 г от сбора за 0.2 л вода – прокипяла, за четвърт час. Цялата настойка се употребява в деня – за 4-кратно, а на другия ден се прави нова. Лечението е на курсове от по 3 месеца, с двудневни прекъсвания на всяка декада.

При спазми в мускулите

Спазмите, както и гърчове и слабост в мускулите се лекуват с прах от семената на магаршения бодил. Те се приемат рано след ставане и преди съня.

При еректилна дисфункция

При преумора и за подобряване на еректилната способност при мъжете, както и за повишаване на половото влечение, се ползва тонизиращото свойство на бодила. Приготвя се настойка от цветните кошнички, които придават бодрост и връщат силите след тежък ден. Тук отново роля има и витамин С, който не само активизира тялото, но и участва в образуването на невронни връзки в мозъка.

Цветн. кошнички се сушат и мелят, после 1 лъжица – по-голямка, се отнася към 200 мл – традиционната доза вода. Влага се, когато кипи, а после остава да се пари за час. Когато се филтрира, започва приемането – на три пъти по 50 мл, на гладно.

Готвене с магар. бодил – лечебни салати и други рецепти

То не е традиционно растение за нашата кухня, но ако му намерите място в салатите, ще се възползвате от най-голяма степен от ползите му.

Салата с киселец

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимаринПо 50 г лист Магар. бодил, зелен лук и киселец, 250 г картофи, 2 яйца, 2 лъжици сметана, подправки. Картофките се варят, белят и режат на малки кубчета. Яйцата се тваряват добре и се кълцат на ситно. Листата от магарешкия бодил се освобождават от бодлите и се слагата за 10-минутно варене. Оцеждат се и се кълцат заедно с другите зелении. Всичко се омесва, подправя се и се полива със сметана.

Тази салата е като витаминена бомба, гарнирана с всякакви елементи, потребни на тялото след зимата. Зелените съставки с биологично активните си в-ва защитават от вирусни заболявания. Киселецът очиства кръвта, има антимикробно, противовъзпалително, спазмолитично и диуретично с-во. В яйцето се съдържат полезни за кръвотвореното и кръвообращението съставки.

Салата с хрян

250 г листа от Магар. бодил, 60 г хрян, 20-30 г чесън, 20 – 30 г сметанка, 15 мл лим.сок, подправки.
Листата на бодила се почистват и варят на среден котлон 5 минути. Оцеждат се и се мелят в блендер. Към листната маса се слагат настъргания хрян и останалите съставки без сметаната. Всичко се вкарва във хладилник за 2 часа. Полива се със сметаната преди сервиране.

Тази салата се отразява повече от благотворно върху работата на храносмилат. и имунната с-ма, на черн.дроб, бъбреците и ставите благодарение на подкрепата от страна на хряна. Чесънът подсилва противомикробните и противовирусните й свойства. Той редуцира и колич. на холестерина, който е наличен в кръвта, чудесно влияе на сърд.-съдовата с-ма и вдига потенцията на мъжа.

Салата с месо

100 г лист Магар. бодил, 100 г пил. гърди, половин кафена чашка настърган хрян, 3 скилидки – средни, чесън, обилно сметана за подправка и други любими билки.
Листата се почистват от бодлите и се бланшират за 4 минути, оцеждат се и се режат на изключително ситно. Гърдите са сварени и нарязани на малки кубчета. Чесънът също е наситнен, без да е смлян. Всичко се смесва и подправя със сметаната и избраните подправки.

Тази рецепта влияе положително на организма по схемата, описана по-горе за салатата с хрян. От нея се отличава по наличието на месо, което е богато на витамини A, В9 и 12, С, Н, Е, PP, F, йод, калий, кобалт, магнезий, цинк, желязо, калций, манган, фосфор, мед, хром, хлор, сяра, флуор и натрий.

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Хрянът присъства в повечето лечебни рецепти
Пюре от Магар. бодил

100 г листа без бодли от магар. бодил, 60 г лук, малко зехтин, 10 г чесън, подправки.
Листата се очестват от бодлите и се бланшират за 4 минути, впоследствие се мелят в блендер. Лукът се запържва, чесънът се реже на ситно и се събира с лука и бодила. Пюрето се подправя и се поднася като чудесна гарнитура за месни ястия.

Салата с риба

150 г филе от предпочитана риба, 100 г лист магар. бодил, 40 г лук, домат. сос 2 лъжици, подправки.
Филето се обварява напълно и се оформя на кубчета. Листата се почистват, бланшират за 5 минути и се режат на ситно, добре оцедени. Лукът се почиства и нарязва. Всичко се омесва, подправя се с доматения сос и подправките. Украсява се с магданоз.

Салата с цвекло

150 г корени от магар. бодил, 250 г цвекло, 60 г сметана, 40 г магданоз и други подправки.
Корените се промиват съвсем обстойно, слагат се в нещо емайлирано и се обваряват добре за 20 минути. Цвеклото също се докарва до готовност и се оформя на малки кубчета. Варените корени се мелят в месомелачка. Магданозът се нарязва. Всичко се омесва и подправя със сметаната и другите подправки.

Цена на самата билка и продукти от нея

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Един от малкото продукти на бълг. пазар

Магар. бодил е сравнително евтина билка. Той се предлага за изкупуване на едро за около 1 лв за кг. Изсушена, опакована, билката вдига цената си, но съвсем незначително. Така например стандартна опаковка на Bilec от 60 г е 1.26 лв, в аптеките стига до 1.40 лв. Той е от групата на насипните чайове. Но тази фирма, както и малкото други, които въобще предлагат билката, имат само цвят.

В отделни аптеки от типа на „билковите“, също се намира изсушени цветчета магар. бодил, като цената е близка – 1.50 лв за 50 – 60 г до 1.19 лв за 30 г на Алин.

Билката е евтина и достъпна, но въпросът е, че предлагането е слабо и ограничено. Още по-голям проблем е бъркането на имената, което неприемливо. Но факт, ще се натъкнете на стотици такива етикети, ако търсите нещо определено. Затова следете освен наименованието „магар. бодил“ или „магар. трън“, да бъде изписано и латинско име. Само по него със сигурно ще бъдат различени разните видове бодили.

Когато се касае за Магарешки бодил, на етикета трябва да пише едно от следните:
  1. Onopordum acanthium ;
  2. Гингер;
  3. Scotch thistle.

Специално цветът на Магар. бодил понякога се означава като Flores Onopordii. Ще припомним, че объркването става с Белия трън, наричан още магарешки трън, което растение е съдържащото силимарин и се означава като Milk Thistle или още по-нашироко – като Silybum marianum. Именно Белият трън е крайно разпространеният, докато продуктите с Магарешки бодил са слабо казано ограничени и като разновидности, и като предлагане от страна на производители.

Екстракт, таблетки и капсули от Магар. бодил

Няма такива продукти. Onopordum acanthium не се предлага в лесни за употреба и концентрирани аптечни форми. Или поне към момента на писане на статията не сме открили такива продукти. Ако видите „екстракт“ или „капсули“ Магар. бодил, проверете и латинското наименование, за да се убедите, че продуктът съдържа от другия вид растения.

Магар. бодил на прах

Ако желаете да имате Магар. бодил на прах, ще трябва да си го произведете сами. Това става несложно. Растението се суши и меле. След това прахът се съхранява в хартиени кесии. За съжаление и с този продукт положението е като гореописаното. Продаваните като „магарешки трън на прах“ продукти са Silybum marianum.

Цвят от магар. бодил – насипно за отварки и чай

Цветът – Flores Onopordii, вече е наличен и достъпен. И доста евтин, както вече отбелязахме. Малко на брой фирми го предлагат като насипен чай. Но все пак може да бъде намерен и то в най-крупните апт. вериги.

Листа, корени от магарешки бодилбял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин

Към момента не се предлагат в магазинната и аптечната мрежа. Намират се при някои частни билкари.

Тинктура

Тинктура за мъжа на Панацея е продукт за активизиране на сперматогенезата и сексуалната действеност, тонуса и енергията на представителите на мъжкия пол. Тя комбинира действително тинктура от Onopordum acanthium с още три уникални в това направление растения – бабините зъби, босилека и жълтия кантарион. Продуктът се продава на цена от 8.40 лв за шишенце от 100 мл. Като всяка тинктура, и тази се разрежда. Дозата е 80 капки на прием, до 4-кратно на ден.

Крем за лице

Крем за лице с Магар. бодил и по-специално на способността му да работи срещу дефекти по кожата. Биолик създава продукт срещу акне – дневен лечебен крем. Той е разработен да нормализира секретирането на мастните жлези и да създава матиране върху възпалените зони. Продуктът е антибактериален. Една от съставките му е Cimifuga racemosa, която е ефективна срещу възпаления.

Кремът е предназначен за склонни към омазняване и акне потребители, както и за лечение на вече проявили се възпаления. Цена 18.80 лв. В крема е вложен цвят от Магар. бодил.

Противопоказания

бял трън, Магарешки бодил, Магарешки бодил Рецепти, Магарешки бодил Чай, Магарешки трън, Мед от магарешки бодил, силимарин
Козметичен продукт с магарешки трън и витамин А

Магарешкия бодил почти няма противопоказания. Би било чудо да се предозира. Съставът му е такъв, че спокойно се прилага дълго – колкото трябва, време, без страх от странични явления. Има едно единствено важно противопоказание – не се пие при повишено кръвно хипертония. Обяснението е, че бодилът е лекарство за понижено кръвно – тоест вдига показателите, което би било много неприятно за хора с поначало повишени стойности. Премерете кръвното си, преди да използвате.

Ако търсите още информация за магарешкия бодил, ползвайте следните наименования на растението на различните езици: На латински: Onopordum acanthium, на английски: Cotton thistle или Scotch thistle, на немски: Eselsdistel, на гръцки: Γαϊδουράγκαθο, на испански: Cardo borriquero, на руски: Татарник колючий.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

3 Мнения

  1. Здравейте. Бихте ли ми казали как се приема домашна тинктура от бодил? 20-25 капки 3 пъти дневно?

    Благодаря!

    • Лекар.БГ

      Да, принципно това е добра дозировка, но започнете от по-малко капки, примерно пет, и постепенно увеличавайте, за да намерите точната доза за себе си. Тя все пак е строго индивидуална!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *