коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара 01
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара

Коприва: Супа, чай и 32 рецепти за лечение и готвене с нея

♠ Чай от коприва ♠ Отвара ♠ Салата ♠ Коприва за коса ♠ Лечебни свойства ♠ Конкретни заболявания ♠ Супа от коприва ♠ По-подробно за чая ♠ За бременни ♠ За деца ♠ Съдържание

Копривата е билка, чиито лечебни с-ва са изпробвани милиарди пъти от древността досега.
В практиката хората научили за какво помага и как укрепва цялостно тялото.
През войните мнозина са се спасявали от глад и болести със супичка от коприва, която се е намирала лесно. С нея са хранили изтощени родилки , болни и възрастни. Тя е снабдявала обезсилените тела с необходимите им витамини.
Това е чудесното преимущество на копривата – може да бъде и храна, и лекарство. Лекарство, което се готви на супа и се реже на салата.

Точно заради това чудно свойство на копривата, ще започнем с бърза рецепта за супа, а по-нататък ще минем и към обичайните начини за лечение с чайове и отвари. В случай че се интересувате само от лечебния чай, направо погледнете тази статия ТУК: Лечебни свойства на билката коприва и чай от нея + чай, отвара от корени. Рецепти за лечение. Вреди ли на нещо?
А ние ще разгледаме подробно лечебната сила на чая в края на този материал.

Бърза и лесна рецепта за копривена супа

Продукти: коприва 400 г, по един морков, гл. лук (или вр. пресен), домат по желание, олио за запържване, половин шепа ориз, чер.пипер, джоджен, магданоз.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара 0135ш
От коприва става божествена супа!
Морковът и лукът се запържват направо в тенджерата. Пуска се и измитата, почистена и нарязана коприва. Добавя се водичката + подправките. Ври четвърт час и се пуска и оризът. 10 минути по-късно може да се сложи незадължителния домат – настърган или на ситни кубчета. Доварява се. Тази супичка е чудна с лъжица гъсто кис.мляко, сложено при сервиране в центъра на чинията.

Още рецепти за супа – със или без запръжка, с ориз или фиде, с картофи или други зелении, с яйце или кр.сирене, дори и с месо, ще прочетете по-надолу.

Чай от коприва

Съдържание:

Чаят е лека напитка за ежедневна консумация. Тя не е концентрирана колкото отварките и настойките, приготвя се лесно и носи удоволствие в съчетание с мед.

Как се прави чай – приготвяне
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Чайчето от коприва несправедливо е останало в тефтерчетата на бабите ни

Лесният начин: от филтърно пакетче. Доста производители имат в номенклатурата си чай от коприва – Билек, Биопрограма, Betty, Bioselekt и други български и чужди фирми. Цената е от 1.40 лв за обикновените продукти до около 3.00 лв за „био“. Прави се по обичайния начин – запарване направо в чашата за указаните на пакета минутки.

Полезният начин: от домашно брана, сушена и варена билка или от същата, купена от аптека/ био магазин. Сушената коприва пази повечето полезни с-ва и приготвянето няма как да се сбърка. Съвет: чаят е вкусен и топъл, и студен. Затова направете по-голямо количество, което след първата гореща чаша ще съхраните в хладилник.

Рецептата

Залейте една стиска коприва с литър или малко повече вода, вече напълно вряща. Сложете похлупака и оставете за петнайсетина минути. Копривата за чай не се сварява, а запарва. След отделяне на течността се слага медец.
Копривата е особена на вкус. Някои я оприличават на сено с привкус на горчиво. Затова подслаждането е от значение.

Как се ползва за отслабване
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Нежното растение е като природна аптека – но защо сме го игнорирали

Не се изненадвайте – от отслабване до рак, копривата е като „пенкилер“, само че наистина. Помага и за леки, и за страшните болести. А за отслабване няма как да не съдейства, след като има няколко много силни свойства – точно най-съществените за отслабването:

  • има способността да очиства от токсини, с което влиза в програми за отслабване;
  • извежда киселинните отпадъци от тялото;
  • оздравява черн.дроб и бъбреците, чиято работа е от значение за телесното тегло;
  • отлично пикочогонно средство, извежда излишната течност от организма;
  • помага да се отстрани целулитът.
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Чували ли сте, че с коприва се слабее?

Копривата е безотказен помощник за вталяване най-малкото заради серотонина и ацетилхолина в състава си, които потискат апетита. Една чашка чай от коприва, предхождаща редовното хранене, значително намалява усещането за глад и снижава количеството изядена храна. А между храненията помага да се удържат режими, диети и дори глад.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Заради всичко изброено по-горе, копривата за отслабване се препоръчва и от лекари, и от диетолози. Действа като чай или отварка, както и в диетична супа и салата.

Как да пием чай от коприва за отслабване

Уж обикновен чай, но има известни изискванията към процедурата на пиене, за да е максимален ефектът. Ето списъка:

  1. За отслабване копривата се пие топличка, 20 м. предхождащо яденето и ако има – с лимонов сок. С това се вдига очистващото действие на напитката.
    коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
    Чай от коприва
  2. 15 минутки физич. натоварване след изпиването на чая от коприва усилва максимално свойствата на напитката и се унищожават по-голямо количество мазнини и по-бързо.
  3. Не приемайте храна след 7 часа вечерта, защото в това време червата усилено абсорбират токсините и вредните мазнини, премахвайки ги от организма.
  4. Чаят е до 3 чаши за ден, защото е силен и въздейства и на други органи и с-ми;
  5. Ускорявайте отслабването не чрез увеличаване на чашите чай, а с комбинация с диета и физическа активност.

Ако питате дали се отслабва единствено с чай от коприва, без диети и активности, то отговорът е: да, но толкова бавно, че едва ли ще сте доволни. Разбира се, постепенно ще чистите тялото си от мастни отлагания и токсини, което също е добре.

Други начини да се приложи коприва за отслабване:
  1. Отвара: 2 стръка свежа коприва или щипка сушена се пускат в чаша кипнала вода. Варенето е 3 -5 минути. Леко се охлажда и тогава се пускат ½ лъжичка лим.сок, току-що изстискан.
  2. Настойка: 2 големи лъжици билка на 0.25 л вода – вряла. Налива се в термос за 5 минути. Отстранява се копривата, а течността се държи още малко. Поема се топло с лъжичка мед.
  3. Копривена супа за отслабване: млади листенца коприва, гл. лук, тиквичка, зехтин. Листата и лукът – мити и нарязани, се запържват в зехтина, подсолява се + вода. Щом заври, се пуска тиквичката. Варим 20 минути. Добавяме копривата и чакаме още 4 минути. Следва добавка на подправки по вкус.
  4. Салата от коприва за отслабване: необходими са свежи листа коприва – 40 г, гъби, сварени — 50 г, чесънче – 1 скил., варено яйце, малко зехтин. Копривата се попарва и веднага се оцежда и нарязва на ситно. Останалите продукти са нарязани като за салата. Всичко се събира, леко се подсолява и се полива със символична дозичка зехтин.

Внимание! Отслабването с коприва не е подходящо за хипертоници, при повишено съсирване на кръвта, при предразположеност към отоци заради бъбречна или сърдечна недостатъчност.
Като моно-средство копривата е слабоефективна. С нея не се свалят много килограми за кратко време. Но като спомагателно средство и най-важното – като помощник за здравословно отслабване тя е незаменима. Тя е прекрасна в комбинация с физическо натоварване, а също подобрява обмена на вещества и потиска апетита. А какво повече ни трябва?!

Отвара от коприва

Отварата е по-концентрирана от чая, следователно с по-силни лечебни свойства. Ползва се вътрешно и външно. Вътрешно е за лечение на ред патологии, а външно – за оздравяване на косата. Свойството на копривата да задържа космите на скалпа е прочуто. Но да видим рецептите.

Отвара от коприва за пиене
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Копривата е достъпна, има я в аптеките. Но защо да не си наберем?

Отварата от тази билка прекрасно очиства организма благодарение на голямото си количество целулоза, полизахариди и лигнини. В зелените стъбла и листа се съдържат много микроелементи и минерали като силиций, органични к-ни, дъбилни в-ва, флавоноиди, мравчена к-на и немалко други компоненти. Липсата на силиций в чов.тяло е потенциален причинител на патологии като грип, атеросклероза, ревматизъм, инфаркт, диабет, епилепсия, възпаления и калциране на тъкани, рак.

Копривата помага за възстановяване на всички жизненоважни функции на органите и за нормализиране на работата на целия организъм. Известни са и общоукрепващите с-ва. Тя повишава съпротивителните сили спрямо радиация, спасява от кислородна недостатъчност, повишава имунитета, ускорява обменните процеси, съдейства за противодействие на отрови и бактерии, спира кръвотечение. Именно затова копривата се взема при прекалено обилна и болезнена менструация. Впрочем друг женски проблем, за който билката е идеална, е подобряване на лактацията.

Хлорофилът, който при копривата е в изобилие, тонизира и стимулира, повишава тонуса на много органи и с-ми. Освен това ускорява заздравяването и епителизацията на разни тъкани, гранулирането на рани. Пептидът секретин, който също е изобилен, участва в нормализирането на метаболизма, подпомага синтеза на инсулин и снижава нивото на кръвн.захар. Не по-малко е значението й като жлъчегонно и пикочогонно средство.
Всичко изброено и още много функции правят отварата от коприва универсално лекарство.

Стандартна рецепта за отвара

Отварата изисква по-голямо количество растителна маса и варене от порядъка на 15 минути. Тя е по-слаба или по-силна според специфичното заболяване. Обикновено рецептите са със суха коприва, защото до прясната много хора нямат достъп или ако имат, то е в ограничен период през годината. Сухата коприва се наронва наситно преди измерване с лъжица, в противен случай това не би било възможно.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Твърдението, че коприва не може да се пипа с голи ръце, е силно преувеличено

В рецептите се дава определено количество коприва, измерено в лъжици, на 0.25 л вода. Растението се пуска след завиране и ври посоченото време. Понякога се запарва допълнително, а понякога направо се прецежда.
Вариативност има в количеството билка и времето за варене. Например при обилна менструация е 1 супена за 10 минути. При всякакви кръвотечения , при нарушение на съсирването на кръвта – 2 супени за 10 минути. При слаба инволуция на матката също трябва повече раст.маса – 2.5 лъжици. За изваждане на камъни от бъбреците пък е необходимо по-дълго варене, заради което се ползва водна баня за двайсетина минути.

Заради посочената специфика, конкретните рецепти ще разгледаме в раздела за заболяванията.
Колко пъти се пие? Стандартно – 3 пъти, но при показания се увеличава до 5 пъти. Това е максим. доза.
Колко бързо помага? При повечето патологии първият забележим ефект настъпва ден след началото на приема. Бързо е облекчаването при подагра и ревматизъм, при кръвотечения и болезнена менструация. По-бавно протича детоксикацията, а още повече време е нужно за задълбочените патологии.

За коса и против косопад

Копривата се използва при всякакви проблеми с косменото покритие – срещу изпадането му, за укрепване, за по-бърз растеж. Прекрасното при нея е, че едновременно въздейства на скалпа, и на космените фоликули. Под влиянието й косата става гъста и мека, и въобще не познава пърхота.

За външно приложение е необходимо копривата да се вари по-дълго. Ако се ползва сурова растителна маса, то огънят е силен, но без да кипи. Ако е взета суха коприва, то тя не бива да кипи много време. Решението е парна баня, за да не изчезнат полезните съставки, а да преминат в течността.
Копривената отвара се използва за обливане или за втриване в корените. Не се ползва сешоар, за да не се забави оздравяването на косменото покритие. Косата се суши с мека кърпа и се реши с дървен гребен с едри зъбци.

Стандартна рецепта

Две големи, пълни с връх лъжици сушена коприва на 0.5 л вода. Тя е завряла, но не кипяща. Слага се на парна баня за ½ от часа. Покрива плътно за 8 часа. Ползва се за втриване в корените в чиста коса. Удобно е отварата да се сложи в пулверизатор, който улеснява равномерното разпределяне на течността по целия скалп.

Стандартната рецепта е силно действаща при косопад и за активизиране на растежа. Но копривата чудесно действа за оздравяване на косата, както и за всички останали случаи, в които тя е приложима, и когато се приема „отвътре“ – като храна. Сред кулинарните приложения с лечебна ефикасност се откроява салатата.

Салата от коприва

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Опитвали ли сте салата? Уникална е!

Не случайно казват, че една коприва заменя 7 доктори. А в Англия правят шампионат по ядене на коприва – сурова и необработена. Това е доста полезен начин за приемане й. А и вкусен, защото става на чудесна салатка. Има само една тънкост. Знаем, че копривата пари. За да се премахне този й ефект, стръковете трябва да се понамачкат ( за тази цел първо се посоляват) или да се „набият“ – примерно с чукалото на хавана. Някои я увиват в кърпа и я минават с точилката няколко пъти. Това са по-добрите практики, макар че съществува и обичаят растението леко да се поръси с гореща вода.

Стандартна салата

Млади листа се мият, режат и леко се „налагат“ с чукалото. Добавят се зелен лук, магзаноз и подправки на вкус. Дресингът е оцет и зехтинче.

Добавяне на яйца

Коприва и яйца много си отиват като вкус. Салата се приготвя по горепосочената рецепта и се наръсва с нарязани наситно яйца – твърдо сварени. Много е вкусничко, ако предварително яйцата се овалят в подправки – магданоз, лимонов сок или други по вкус.

Добавяне на кисело мляко

Всички зелении си отиват с кисело мляко. То заменя подправянето с лимон или оцет. Спецификата е, че при кис.мляко копривата не се мачка, защото с млякото ще се „спъхне“ още повече. Наложете я няколко пъти с чукалото, колкото да я нарежете, без да ви жилне. Това стига.

Млечна салата с коприва

Продукти: коприва, чесън, краставица, кис.мляко, зехтин.
Почистените и мити стръкове се режат тънко, краставицата – на кубчета. Подправят се с чесън и сол и се омесват с кис.мляко – по-гъсто. Накрая – зехтин.

Добавяне на спанак

Комбинацията от коприва и спанак и много полезна. Според целите си решете коя зеления ще е водеща.
400 г млад спанак, стиска коприва, 2 вр. зел. лук, магданоз. За подправяне: зехтин, сол, лимон, кр.сирене, варени яйце, маслини.

Приготвяне: Копривата и спанакът нямат нужда от попарване. Сурови и нарязани, се омесват с лука. Салата се посолява, поръсва се лим.сок и зехтина. Накрая се украсява с настъргано кр.сирене, яйца на ситни кубчета и маслини. Приготвя се непосредствено преди консумация.

С орехи

Чудесно блюдо по време на диета, с ниско съдържание на калории и висока степен на полезност. Орехите се посипват щедро върху салата. Но има и още един приятен начин за ползване на ядките – в соса, с който се залива нарязаната коприва.

Приготвяне на сос с орехи: няколко скил. чесън се пасират със сол. Към гладката каша се слагат счукани орехи и отново се пасира. Сосът се разрежда леко със зехтин и се полива салатата.

С глухарче

В листата си глухарчето съдържа активни в-ва, които активизират чернодробните ф-ции. Използва се за регулиране на този орган, както и при храносмилателни проблеми.

2 вр. глухарче, 1 вр. коприва, 1 вр. зел.лук. За подправка: сок от 1 портокал, малко оцет и зехтинче.
Приготвяне: Глухарчето се измива, изцежда и дори леко се попива, и се накъсва на ръка. Копривата се реже. От портокала, оцета и зехтина се прави дресинг.
Копривата се влага и в редица ястия. От чуждестранни кухни са познати рецепти за сосове, песто, спагети, в различни по вид печива и т.н. У нас обичайното е каша и сготвена с ориз.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Кашата от коприва е рецепта, която няма да откриете в повечето готварски книги

Каша от коприва с брашно

250 – 350 г младичка коприва, 1 вр. пр. лук, 100 г кр.сирене, 1 голяма лъжица брашно, 2 скил.чесън или ½ вр. пресен, 25 г орехи, джоджен и магданоз, малко масълце или олио.
Копривата се попарва за три минути, изцежда се и нарязва. Лукът и чесънът, ситно нарязани, се запържват и тогава се пуска и копривата. В отделен съд се запича брашното и с много бъркане се размива с вода до хомогенност. Събира се със зелениите + подправките + мазнината. Доварява се с непрекъснато бъркане.

Каша от коприва без брашно

400 г прясна коприва, 50 г орехи, 100 г кр.сирене, магданоз , копър и сух девесил.
Копривата се сварява, оцежда се и се премества в блендер заедно със млените орехи, сиренето и всички подправки. Съставките се смилат добре и стават на каша.

Коприва с ориз

Традиционно ястие за българската кухня. Готвим я или на тенджера, или на фурна. Предлагаме рецепта, която се модифицира и в двата варианта.

Коприва на фурна с ориз

2 вр. коприва, 1 вр. магданозче, 1 гл.лук, 2 скил.чесън, 1 ч.ориз, 200 г кр.сирене, 4 яйца. За подправяне: сушени домати, зехтин, масло и чер.пипер.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Освен с ориз, копривата си отива и с паста – сосът е уникално вкусен и два пъти повече полезен

Зелените съставки с ½ чашка вряла вода и малко зехтинче се пасират. Отделно се пържат чесънът и лукът, слага се оризът и също се пържи до прозрачност. Следва пюрето, 1 ½ чаши вода, подправките и се оставя захлупено на слабо. Оттук нататък вариантите са два:

  1. Ако искате да е на тенджера, доварявате и накрая слагате доматите и маслото. Разбърквате само за минута настърганото кр.сирене и вдигате от котлона. Със сварените яйца се поръсва отгоре.
  2. Ако искате да е на фурна, сваляте при полуготовност на ориза, добавяте настърганото кр.сирене, доматите и маслото и прехвърляте в тава. Накрая в 4 ямички се чукат яйцата само да се запекат. Тази рецепта си отива с кис.мляко.
Панирана коприва

2 вр. коприва, 2 яйца,бира и брашно, подправки.
Копривата се сварява за 5 м. и се оцежда. Нарязва се на по-едри парчета от по 6-8 см. Отделно правим панировка от яйцата, 4-5 с.л. брашно и 3 – бира за разреждане. Тук се добавят подправките. Стръковете коприва се потапят в панировката и се пържат в олио.

Коприва за коса

Тя възвръща силата и блясъка на косата и противодейства на изтъняването на кичурите. Тя съдържа в-ва, които спират капенето. Косъмът става по-дебел и здрав. Огромното количество витамини А и К активизира циркулирането на кръв в скалпа и подпомагат укрепването на косъма. Хлорофилът в чист вид подкрепя по-бързото израстване. Всички в комплекс нормализират секрецията на мазнини, тонизират и придават обем.
Копривата се използва под формата на отвара за обливане и втриване и като маска, заедно с други компоненти.

Маска с коприва за коса

Особеното е, че тези маски се държат по-кратко от обичайното – едва 10 – 20 минути. Не просрочвайте посоченото време. Това указание важи за всички видове маски, които ще представим тук.

Коприва и морска сол за мазна коса
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Хаваните от естествени материали са алтернатива при липса на блендер

Смелете в блендер няколко стръка коприва, така че да получите около половин чаша кашообразен материал. Добавете чаена лъжица мор. сол и енергично бъркайте, докато солта се разтвори. Взимайте от сместа с ръце и втривайте в корените на косата, докато покриете цялия скалп. Сложете отгоре найлон. Отмиването е с топла вода.

Коприва и мая за възстановяване и укрепване

Смелете в блендер толкова коприва, колкото да се напълни чаша с кашата. Разредете с малко вода, добавете 50 г мая и по 3 големи лъжици мед и зехтин. Разбъркайте максимално добре и готовата каша разнесете върху косата. Отмийте с шампоан.

Коприва и кис.мляко за тонизиране и подхранване

Нарежете на ситно прясна коприва и листа от мента и сложете в блендер 5 големи лъжици от копривата и една – от ментата. След като смелете на каша, добавете 100 г кис.мляко. Получената каша оставете в хладилник за 8-10 часа. Намазва се на чиста мокра коса и се отмива с топла водичка.

Коприва и къна за укрепване и лечение

Една голяма стиска сухи листа и 3 чаени лъжици безцветна къна. Залейте ги с гореща вода. Размийте внимателно всички бучици, преди да е изстинала водата, и тогава добавете един жълтък. Отмиването е с шампоан.

Коприва и витамини за мазна коса

100 г отвара от коприва, 1 мл витамини В1 и В6, 1 жълтък. Намазват се и отгоре – найлон и кърпа. Отмива се с шампоан.

Ролята на корени или листа за коса

Маските се правят от свежо или сухо растение, а корените се сваряват на отвари за втриване или обливане. Отварки се правят също и от листата, и от целите стръкове.
Корените на растението имат подчертано добро приложение при косопад. За това свидетелства Мария Требен, при която се редуват отвари от свежи стръкове и от корени на растението. От това средство косата започва да израства и да се сгъстява. Придобива обем, еластичност и блясък. Корените са за предпочитане, изровени през есента или през пролетта.
Освен измиване, отварата от корен се ползва още за втриване в скалпа, също срещу олесяване.
Корени се продават в аптеките, средна цена 1.50 – 2.00 лв за пакет.

Рецепта за отвара от корен

Съотношението е голяма лъжица рязан корен а 0.5 л вода. На котлона е докато съдържанието се преполови. После се долива чиста вода до първоначалния обем. С отварата се изплаква косата обилно и малко се държи, преди да се изплакне с чиста вода.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Копривата е прочуто средство против косопад, но тя носи 10 пъти повече ползи за косата
Варена и сушена коприва за коса?

И двете са полезни – както свежото растение, сварено на отвара, така и сушеното. Копривата запазва полезните си с-ва и след изсушаване. Ползвайте прясна коприва, ако има откъде да берете. В противен случай спокойно си купете пакетирана от аптеките или биомагазините.

Коприва за мазна коса

На мазната коса са й нужни минерали и подсушаващи средства. Затова при прекомерно секретиране на мастн. жлези се ползват рецепти с глина, оцет, змийско мляко и други. Ето някои рецепти.

Маска за премахване на омазняването

Мляна в блендер коприва и синя глина в съотношение 1:2 се размиват на каша и се намазват. Стои до изсъхване. Отмива се с отвара от коприва.

Срещу мазна коса с пърхот

Вземете ябълков оцет, отвара от коприва и меката част на черен хляб. Накиснете хляба в оцета и добавете 3-4 лъж. от билковата отвара. Намачкайте добре до кашообразно състояние. Разнесете в корените. Това средство действа много добре, ако се прилага през ден.

За тънка и изтощена коса, която лесно се омазнява

Необходими са отвара от розмарин (семена) и свежа коприва и масло от репей в равни пропорции. Разреждат се и се тъмна и много ароматна течност. Тя се намазва по скалпа, най-добре всеки ден.

За мазни корени и слаб косъм с накъсани краища

Сушено змийско мляко и сушена коприва в равни пропорции. Потапят се в гореща, но не кипната вода. Престояват малко и после се сипват две чаени лъжици настойка от дяволска уста. Готовият елексир се втрива и се разнася до края на косъма. Курс – 14 дни. Този сбор възстановява косата, оздравява скалпа и придава блясък. Дяволската уста се грижи за повредените краища на космите и ги пази от увреждане отвън.

Коприва за суха коса
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Обливането с коприва е най-известната и прилагана манипулация, но маските са по-ефикасни

За сухи и изтощени коси се ползва обливане с отвара от подбел и коприва. Растенията се варят, премахват, а напитката се охлажда.

Маска за суха коса

Отлична подхранваща маска за сухи коси се получава от мед, коприва и зърнастец. Плодовете на зърнастеца се мелят на пюре и се оместват с лъжичка мед и три супени л.отвара от коприва. Ако търсите ефект на изсветляване на косата, добавете и лъжичка лим.сок.

Подхранващ крем за коса

Вземете малко от балсама си за коса и го смесете с отвара от коприва и витамини B12 и Е. Получава се уникален кондиционер, от който косата се превръща в бляскава, силна и много еластична грива.

Отвара за стимулиране на мастните жлези

Кора от дъб и коприва стимулират мастните жлези и действат като естествена защита за косата. Но внимание: те не са подходящи за прекомерно омазняващ се скалп. Течността се нанася за час.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Маска с коприва отблизо
При пърхот

Някои от посочените рецепти в раздела действат и срещу пърхот. Но идеалната формула за неприятното лющене на кожата с подчертано мазна коса е следната: шепа сухи корени от коприва на литър вода. Сварете заедно с чаша оцет (натурален). Течността е годна 4-5 дни и се втрива редовно.

За побеляла коса, за руса и черна коса
Коприва за възвръщане на цвета на побеляла коса

Първи вариант: Наберете прясна коприва и я пуснете в сокоизтисквачка. Необходими са 30 до 50 мл, които се смесват с лъжичка мед. Разнася се върху измити и още влажни коси. Държи се на гл.та като всяка маска – до 2 часа, подкрита с найлон и кърпа.
Сок от коприва се получава и след смилане на растението в месомелачка и изстискване на ръка. Живителната течност е уникална. Сравняват сока с кръвта на човека с тази разлика, че в копривата има хлорофил, а при човека – червени кръвни телца.

Втори вариант: с концентрирана отвара от суха коприва (при липса на свежа). Вземете ½ чаша суха коприва и я залейте с половинка чаша вода, да поври на много слабо 5 минути. Оставете още 20 да се запарва и пречистете от едрите части. Добавя се щипка мор.сол и коняк, която съдържа дъбилни вещества.
От дадените рецепти косите започват да възвръщат естествения си нюанс, прошарен с малко сиво.

Дайте мнение и Вие тук!
Коприва според цвета на косата

Копривата има различно действие според цвета на косата. Самата тя подсилва цвета и го подчертава, но ако косъмът е по-светъл, може да се получи нежелан оттенък. Застраховка срещу това при русите коси е смесване с лайка, която има изсветляващ ефект. При много светло руси коси се прави проба на малък кичур. Внимавайте, копривата наистина е със силна активност.

При желание да се подчертае кестенявото и да се получи по-задълбочен оттенък, съветът е обливане с отвара от коприва и орехови черупки. Черупките се раздробяват и се държат в спирт 10 дни. Тинктурата се разрежда 1:1 с отвара от коприва. Това средство боядисва по-тъмен цвят.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
При участието на коприв сместа става зелена и тя има влияние върху цвета на косата

При коси с черен цвят ползването на всякакви комбинации не водят до промяна в оттенъка.

Естественият цвят на косата се подчертава с:
  • за руса коса – отвари от лайка, слънчоглед или лайка + невен;
  • за кестенява коса – отвари от карамфил, орехи, черен чай;
  • за черна коса – карамфил, черни маслини и зелени орехи в комбинация;
  • за червена коса – листа от дюля.
За растеж на коса

Всяка от посочените в статията рецепти за отвари, маски и тоници има въздействие върху растежа на косата. Изберете рецептата спрямо вида коса – мазна или суха, и спрямо индивидуален проблем (себорея, пърхот, косопад и др), а във вс. случаи като бонус-резултат ще получите по-бърз растеж на косъма. Освен това той става и по-плътен, дебел, еластичен, гъвкав, здрав и нечуплив.

С лайка за изсветляване

Коприва и лайка на едно място са чудесен сбор за сухи и повредени коси. Варят се по обикновения начин, в равни количества, и с течността се облива гл.та след измиване. Рецептата е подходяща и за естествено руси жени, и за боядисани коси.
Специално за изсветляване на косата е подходяща следната рецепта: кварете в литър вода по половин шепа корени от коприва и цвят лайка. Измийте гл.та с отварата и след това я увийте с кърпа да стои 20 м. Изплакнете втори път, с чиста отварка от лайка.

С репей, с ракия или водка за подсушаване на мазна коса

Коприва и репей се варят и се събират с 2 големи лъжици водка или ракия. Количеството на алкохола е 2 лъжици, колкото и отвара да сте приготвили. Рецептата категорично е противопоказана за блондинки, за изтощени и за сухи коси, защото етиловият спирт изсушава косъма.
Сместа от горната рецепта се обогатява допълнително с настойка или масло от хмел. Със или без него, течността винаги се слага самов основата на косъма, без да се мокри по дължина на косъма. Увиваме с кърпа за 2 часа.

С розмарин

Розмаринът в съчетание с копривата стимулира кръвообращението на кожата и помага на фоликулите да се подхранват по-добре. Вземете една стиска коприва с две лъжици розмарин и ги нарежете на ситно. Това е дозата за 300 мл вода. Накиснете ги за половин час и прецедете. Елексирът е за обтриване или добавка към шампоана при измиване.

Крем шампоан от коприва

Отвара от коприва обогатява с успех във всички обичайни продукти за коса. Само не смесвайте голямо количество, а само толкова, колкото ви е нужно за еднократно приложение.

С хвощ и аир против олисяване

Против олисяване и себорея помага комбинация от хвощ и коприва. Приготвянето е просто – смилат се на прах сухи корени от хвощ и суха коприва, потапят се в сгорещена вода и на тъмно за шест часа. Обтриването на косата с тази течност намалява сърбежа при себорея и помага за укрепване на косата.
При старческо олисяване помагат аир и коприва. Приготвят се по горната рецепта – смилане на прах и сваряване. Особеността е, че се вари в черен чай.

Други лечебни свойства и начини за лечение

С коприва се лекуват ред заболявания на стом.-чревния тракт, на опорно-двигат.апарат, болести на кръвта, хемороиди, анемия, образувания по кожата, пъпки и много други. Тук ще разгледаме основните приложения.

При алергичен ринит (сенна хрема)
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
За лечение предпочитайте прясно набрана билка от чисти райони

Ринитът е широко срещана проява на алергия. При него фитотерапията много помага. Жълтият смил е прекрасно противовъзп. средство, лайката намалява възпалениет в очите, ехинацеята укрепва имунитета, а копривата намалява слузта в дихателните пътища.
За облекчаване на симптомите на сезонните алергии се препоръчва хапването на 30 г к сушени листчета коприва или 2 – 4 мл силна настойка през няколко часа.

Малките влакънца по повърхността на копривеното листо предизвикват усещане за парене поради освобождаването на хистамин. На хормонално ниво той въздейства на организма, намалявайки неговата възпалителна реакция. Това прави копривата полезна в лечението на всякакви алергии, посочва Джонатан Беркович в своето «Базово ръководство по природни средства за лечение на алергии».

При диабет

При лека форма на диабет с успех се използва фитотерапия в комплекс с медикаменти. Сред полезните растения е копривата, която снижава съдържанието на кръвната захар.
Прясна и консервирана коприва следва да присъства в ежедневното меню на болния от диабет, особено ако е дете. Наситеността с витамини и микроелементи подпомагат растежа, вдигат имунитета и подпомагат кръвотворенето. Секретинът стимулира изработването на инсулин и подобрява работата на панкреаса. Препоръчва се диабетиците са пият 50-75 мл силна отвара от свежи листа на коприва ежедневно, по три пъти.

На страдащите от лека форма на диабет и на децата с всички форми на патологията се дава да пият чаша айрян с 2 големи лъжици коприва на прах.

Рецепти със сушена коприва

№1: по 35 г коприва и черна боровинка, 30 г корени от глуарче. Отделят се 10 г от сбора и се събират в емайлиран съд с 200 мл вода – кипната. Под капак и – на водна баня половинката от часа. 4-6 пъти се бърка докато бавно изстине. След филтриране се допълва с кипяща вода до обема от 200 мл. Гълта се малка чашка преди яденето.

№2: по 20 г коприва, черна боровинка и жълт кантарион. 1 пълна лъжица от сбора и 300 мл вода – кипната, се пари до 2 часа. Гълта се 3-4 Х малка чашка преди яденето.

За черен дроб и жлъчка

Рецепта №1 за черн.дроб: 4 с.л. млени листа коприва и 500 мл водичка за 5 м. После – препълнена лъжица мед. Предписанието е: горещо, 4 Х ½ чаша.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Дори обикновеният чай е достатъчно силен, за да помага при терапии

Рецепта №2 при хепатит: ежедневно похапване на свежа салата от коприва и глухарче. Листата се поръсват леко с кипната вода, а глухарчето се накисва за 20 м. в хладка вода, попива се и се реже. Салатата се подправя с кис.мляко.

Рецепта №3 за жлъчка: 50 г плод от шипка, 20 г суха коприва, по 10 г пол. хвощ, вратига и паца трева. 1 препълнена лъжица от сбора с 250 мл възвряла вода – на водна баня за 15 м. И още един час отлежава. Гълта се топличко 3 Х ½ чаша преди яденето. Курс – 1 месец, почивка от 2 седмици и още 1 месец.

При синузит

Равно количество кора от калина, стрък жълт кантарион и коприва се смесва и 2 големи лъжици се слагат в термос с половин литър кипната вода. Отлежава през нощта. Предписание: 3 Х ½ чаша. Курс – един месец.

За простата

Рецепта за простатит: приготвя се тинктура от корени на коприва. 200 г корени и 30 г борови иглички, нарязани на ситно. Заливат се с литър водка. Отлежава седмица на студено и тъмно, като редовно се разбълниква. След минаване през цедката се поема на обед и преди сън.

При цистит

Съставки: По 10 г плодове от горска ягода и лесной и младо стъбло на полски хвощ, 40 г плод шипка, 30 г коприва, по 20 г – боровинка, живовляк, мечо грозде и стрък ранилист, 10 г брезови листа, френско грозде, стрък лавандула, самобайка, плодове от хвойна, шишарки от хмел и листенца от роза.
Сборът от всички билки се мели и добре омесва. 5-6 г и 500 мл възвряла водичка отлежават под одеяло 30 минути. Предписва се: 3 Х 150 мл преди яденето, топличко.

Внимание! При остри гломерулонефрити дозта на полския хвощ се намалява наполовина. При бъбречно-каменна болест към сбора се добавят листа от босилек, червена роза и цвят лайка. Тогава се сваряват 10 г от сбора на 0.75 л вода.

За бъбреци
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Копривата не е само за красота, тя има и мощно лечебно действие

При възпаление: по 1 пълна лъжица листа коприва и женско биле корен. Мелят се и с 400 мл се парят 2 часа. Дели се на две и се взема охладено в деня.

При пиелонефрит: по 20 г лист коприва и бреза, 50 г семе лен, 10 г лист горска ягода. Сборът се мели. 4 пълни лъжица и 0.8 л вода се киснат 2-3 часа. Дели се на 4 и се взема за деня.
Отварката от коприва с мед подобрява работата на бъбреците. За такава цел стига 1 чаена изсушени листа за 0.25 л вода. При нефрити и приелонефрити дозата се вдига до 2 с.л. и тогава течността четвърт час стои на водна баня. Дели се на три и се изпиза през деня преди яденето.

При рани и кръвоизливи

При вътрешно кръвотечение: 2 с.л. суха коприва, сварени с 0.25 л водичка, запарката е час на топло и се гълта 2 Х ½ чаша преди яденето.

При болезнен цикъл

Стрък дяволска уста, 10 г коприва, стрък бял равнец , по 5 г корени от марин корен, червен корен, бергения и лечебна динка. От сбора се отделят 2 г за 0.2 л вода. Запарка 10 м. и се поема вечер, 30 минути преди нахранването. Курс – 3 месеца.

За хемоглобин или при високо кръвно

За кръвта: по 50 г лист коприва и теснолистна върбовка, връхчета от елда, 1 ч.л. мед. Смилат се и се омесват. 3 с.л. от сбора се сваряват с 0.4 л. Съдът стои 3 часа на топло. Преди консумирането се подслажда с мед. Приемите са 3-4, курс – 6 до 8 седмици.
За стимулиране на кръвообращението се препоръчват вани с коприва.
За сваляне на кръвното: пуснете 500 г прясна коприва през месомелачка и оцедете сока. Очаква се около 100 г сок. Добавете мед и вземайте по 3 Х 1 пълна лъжица.

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Сгъстителят е без значение, важна е основата – много коприва
При целулит

За вани: 300 г коприва с 5 литра кипната вода, запарка четвърт час. Излива се във ваната. Процедура: 20 минути.
За маска: Смелете прясна коприва и живовляк и добавете малко портокал фреш. Маската се намазва върху засегнатите от целулит зони за 10 минути.

При разширени вени, варикоза

В случай че няма опасност от тромбоза, още от есента се започва с копривотерапия. Бере се млада коприва и стръковете леко се прекарват по продължението на краката. При тази процедура кожата се почервенява и започва да сърби, но положителният ефект се усеща още след няколко процедури. Терапията се препоръчва по веднъж седмица в сезона на младата коприва.

При хемороиди

Лечението с отвара от парещото растение се ползва в зависимост от симптомите и проявите на болестта. Пие се и се налагат компреси, седящи вани и микроклизми. Още с първите няколко промивки изчезват сърбежите и усещането за парене, а постепенно се облекчават и другите дразнения. Лечението продължава 14 дни след изчезване на оплакванията. За профилактика на рецидиви се правят 7-дневни курсове по веднъж на 3 месеца – с чай и компреси.

  • За отвара: 1 с.л. сушена коприва на чаша вода, запарка четвърт час, предписание: 4 пъти.
  • За седящи вани: 100 г суха коприва на 10 литра. Приятна е при 35 градуса. Ваните са 2 на ден, по 20 минути.
  • За микроклизма: 10 г коприва на 0.25 л вода, водна баня – 10 минути. 30 мл се въвеждат и се задържат няколко минути, за да проникне течността в тъканите.
Против цирей

Върху мястото на гнойно възпаление се налагат превр. с антисептични материали. Паралелно се поема отварка от коприва, по малка чашка преди яденето.

При пародонтоза и гингивит

Сбор от равнец и коприва има кръвоспиращо действие. Прави се в термос с вряла вода. Съотношението е на око – по шепа от двете билки на 500 мл. Регулярно се поема от течността и се задържа в устата поне 10 минути. Не се яде 1 час.

При полова слабост

Свежи корени се режат и 1 голяма лъжица се помества в тъмно стъкло, заедно с половинка водка. Отлежава 3 седмици в долап и се бълника през ден-два. Предписание: по 1 ч.л. преди яденето.

Особености на копривата като билка

Копривата е известна с власинките си, които парят. Как се бере? С ръкавици, но някои хора развиват поносимост и я обработват с голи ръце. Подходящ сезон – края на есента. Бере се преди цъфтежа, защото тогава полезните вещества отиват в съцветията, а съдържанието на витамини и микроелементи в листата и корените намалява.
Събраните листа се сушат или замразяват. Корените – също

Как се обработва коприва? Това се питат неопитните домакини, които са чували, че копривата пари. Има няколко способа – поръсване с гореща вода, което премахва жилещия ефект, бланширане или директна работа с ръкавици. Но копривата се употребява директно и на свежа салата, като парещият ефект преминава с лекото й намачкване със сол.

Продукти и цена
  • Семена от коприва – продава се на пакети по 10 – 50 г, средна цена 2 – 4 лв.
  • Корен от коприва – цената е около 1.50 – 2 лв за 50 г и 10 лв за кг на едро.

Подробности по супа от коприва

Супичката с коприва има лечебни свойства, но не е без значение как ще бъде сготвена, за да бъде в същото време и вкусна. Ето някои разновидности:

Добавяне на фиде

Фидето се слага минути преди готовност на супата.

Добавяне на ориз, на булгур или елда

Чудесен начин за сгъстяване на супата са зърнените храни, а оризът е традиционна добавка за супи. Върви и с овесени ядки. Всички съставки от този вид се присъединяват 10 – 15 м. след копривата, за да поврат по-дълго и да омекнат.

Добавяне на картофи

Картофът е друг начин за уплътняване на супата. Слага се към 20 минутки след копривата.

Със и без застройка

Застройката от яйце и кисело мляко не е задължителна, но много си отива с копривата. Затова повечето рецепти предвиждат застройка. А ние ще добавим една, при която яйцата са сварени.

Копривена супа без застройка

Лук, 300 г коприва, 3-4 л.масло, равна лъжица брашно, чер.пипер, пр.мляко и 2-3 яйца, магданоз.
Ако копривата е млада, отделете само дебелия край на стеблата, ако е по-стара, отделете само листата за готвене. Измийте, нарежете и запържете в маслото, заедно с настъргания лук и брашното. Добавете 1.5 л вода и посолете. Чакайте да се свари и добавете млякото. Междувременно сварете яйцата и ги направете на кубчета, разбъркайте ги с подправките. При сервиране слагате по половин шепа от подправените яйца и отгоре изсипвате супата.

С добавяне на спанак или лапад
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
Копривената супа става всякак – развихрете въображението си

Копривата много си върви и с друг вид зелении, най-подходящи от които са спанак и лапад.
По 200 г спанак/лапад и коприва, морков, лук, пълна равна лъжица брашно, олио за запържване, шепа ориз, чер.пипер, 3-4 с.л. кис.мляко и яйце за застройката,магданоз.
Приготвяне: Чистената коприва се попарва, изцежда се и се реже ситно. Нарязва се и другата зеления. Всичко се поизцежда и се запържва с лука. Отделно запържваме брашното, добяваме 1.5 л вода и чакаме да заври. Тогава пускаме запържената смес от коприва и лук , както и минатия през ренде морков. Като ври броени минути, прибавяме и ориза. Когато е готова, застройваме с разбитите кис.мляко и яйце, в които сме изсипали и подправките. Консумира се и студена.

Добавяне на кр.сирене

Кр.сиренето е вкусничка добавка. Настъргва се и се насипва директно в чинията. Друг начин за влагане е да се пусне във врящата супа минута преди вдигането й от котлона.

Крем супа от коприва

Рецептите за крем супи са разнообразни, но ние ще препоръчаме друго. Намерете точната за вас рецепта за приготвяне на коприва и я изпълнете. А накрая пасирайте. В крем супата се пуска бучка масло и се покрива обилно с кр.сирене.

По-подробно за чай от коприва

Сушената коприва съдържа повече протеин, отколкото бобовите. Тя е най-известният източник за промишлен хлорофил. Чаят съдържа и много витамин К. Затова чаят подобрява качеството на кръвта, премахва възпаления, лекува бъбреците. Чайче от коприва е чудно за подобряване на потенцията, при язва на стомаха, при ентероколит, за лечение на черния дроб, при ревматизъм и диабет. Той е безопасен естествен диуретик.

Eто по-основните ползи:
  • действа като силен естествен диуритик;
    коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
    Лекарство, което в същото време е и вкусно – нека така характеризираме копривата
  • сваля кр.налягане;
  • незаменима при различни видове анемия, особено желязодефицитна;
  • лекува простатит, рак на простатата, аденом на простатата в I и II стадий;
  • лекува тежки заболявания на бъбреците;
  • подпомага терапията при рак на млечната жлеза, на стомаха, меланоми;
  • облекчава месечната менструация;
  • облекчава състоянието при ревматизъм и болки в ставите;
  • профилактира пикочните пътища;
  • подобрява тена и общия вид при умора и стрес;
  • ободрява, тонизира, съживява, влива сили.
При анемия

25 г сухи листа, 750 мл сгорещена вода – 10 м. на водна баня. Отпиват се малки дозички през деня. Курс – 1 месец.

Лицето се изчиства до прозрачност
Против акне

30 г коприва и 500 мл студ. вода се възвират и се вдигат. С елексира се обтриват възпалените места. Течността е годна 3 дни.

При бременност

При бременните копривата в чист вид има не кръвоспиращо действие, а точно обратното. Може да провокира преждевременно раждане. Има риск и от формиране на камъни в пик. мехур. Копривата за външна употреба не е противопоказана.

Как се дава на бебе

За всеки конкретен случай се консултирайте с педиатър, тъй като има особености. Първо, дозите за деца и бебета са над 2 пъти по-малки. Второ, някои видове терапии се прилагат от определена възраст. Например при спазми и стомашни болки копривата се вари в мляко и е само една лъжичка от малките. Лечението на кашлица се прилага след 2 години. Като общоукрепващо средство копривата се препоръчва на сок само по 1 чаена лъжица.

За хубава кожа

Копривата отстранява пъпки, възпаления и други дефекти, действайки отвътре и отвън. Хубавата кожа се постига чрез редовно пиене на чай и съществременно – обтриване на лицето с отвара.

Чай от корени на коприва

Супена лъжица млени сухи корени на 250 лв вода, запарка – 10 минути.

Вреди ли на нещо?
коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара
На някои места по света копривата е издигната в култ. На снимката: фестивал на копривата в Русия

Този вид напитка се пие умерено. Прекалените дози сгъстяват кръвта и пречат на медикаментите-разредители.

Чай от коприва, бял равнец и невен

Рецептата е на билкарката Мария Требен и помага за женски болести. С 500 мл сгорещена вода се покриват по лъжица от трите билки, като копривата се мери в пълна, а другите – чаени. Оставя се да поври минути и се вдига. Пие се топличък.

Чай от коприва и глухарче

Има една книга – „Коприва и глухарче“ за 100 болести с автор Виктор Зайцев, която показва, че темата е необятна. Комбинацията, съчетана и с други билки, помага за почти всяка система от тялото. Рецептите в книгата за повече от 100. Ето една: 2 с.л. лист коприва и 5 – корен глухарче се потапят в 500 мл сгорещена вода. Покриват се с плътна тъкан и се настойват 40 минути. Използва се за детоксикация и общо тонизиране.

Съдържание

По-основните съставки са: желязо, витамини,калций, калий, манган, цинк, магнезий и мед, хлорофил, дъбилни в-ва, пантотенова к-на, хистамин и ситостерол.

За още информация: На латински: Urtica. На английски: Stinging nettles. На немски: Brennnesseln. На испански: La ortiga. На руски: Крапива. На турски: Isırgan. На гръцки: Τσουκνίδα.

Първоначално публикувано на:08.03.2017 @ 10:56

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Едно мнение

  1. Елена Ат. Йорданова - 66 г - Земеделски производител на бадеми

    Преди 2003 г Баща ми ” Бог да го прости ” имаше 19 овце и един коч караше овцете на паша с кучето си Шарик вързано с кабел на шията тъй като синджира му се беше скъсал и загубило. Береше ми коприва от горските местности – каваци и поляната и ми я пращаше да я продавам на пазара изсушена / опаковах я в целофанови пакетчета / или прясна. Според търговския закон имаше и свободен пазар за социално слаби, като се регистрирахме в ДБТ. Тя е приток на желязо – на кръв както лапада и спанака и е полезна за готвене, салати, чай и други преработки в промишлеността – медецинска и обществено хранене..
    След 2008 г започнах обучението си в курсове следдипломна кбалификация – даже и в момента !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *