Диета и хранене при висок холестерол: Храни, таблици, меню

♠ Общи правила на хранене и действащи диети при висок и нисък холестерол ♠ Какви продукти се взимат ♠ А колко яйца дават? ♠ Хипохолестеролна диета ♠ Таблица на храните с много холестерол и алтернативата им

Още в текста: ♠ Разрешени продукти ♠ Храни за намаляване на холестерола ♠ Разнообразно меню по дни

Хранене при висок холестерол с таблици

Думата „холестерол“ се асоциира с нещо лошо и опасно, което трябва веднага да бъде елиминирано. Но не е толкова просто. Холестеролът е подобно на мазнините вещество, което присъства в кръвните клетки на живите организми.

Той е необходим за синтеза на клетките, за обмяната на витамините, за продуцирането на хормоните, за изолация на нервите. Участва в още един куп процеси, протичащи в тялото. Но… докато е в определено количество. Повишеното ниво създава неприятности. Затова днешният човек отблизо следи холестерола си и щом бъде регистрирано повишение, първото, стартовото предписание е диета.

Но има и друго виждане – че високият холестерол въобще не е опасен и че борбата с него е световна индустрия за милиарди. Вижте повече по тази теза във видеото, което даваме по-долу!

Предаването е демонстрация на сблъсъка на две противоположни мнения. Холестеролът с ниска плътност без никакво съмнение натрупва холестеричната плака, коментира доц. Иво Петров – нац. ни консултант по инваз. кардиология, и пояснява: „Както винаги крайните изказвания най-често не са верни. В медицината особено нищо не е 0 или 100, бяло или черно. Атеросклерозата определено е един от основните убийци на нашето време. Нещата не са тотално еднозначни“.

холестерол диети хранене - 01 453

Доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология

Очевидно на този етап няма сигурно доказателство на революционната теза. Съобразяване на храненето при повишени стойности на холестерола не е отменена. Към момента храненето се смята не само за важно при понишени нива на холестерола в кръвта, но е и вид лекарство. Без него не само не може, но то е стартовото предписание.

В тази статия използваме съкращението ВХ – висок холестерол.

Какво съветват докторите при ВХ? Мерките се съчетават и включват:
  • Диета;
  • Физическа активност;
  • Изключване на стресовите ситуации;
  • Ограничаване на приема на алкохол;
  • Отказ от тютюнопушенето;
  • Контрол върху стойността на холестерола, намиращ се в кръвта.
Общи правила на храненето при ВХ
  1. Редовна употреба на сложни въглехидрати: каши, пълнозърнести хляб и макарони, свежи зеленчуци и плодове. Общото количество за деня трябва да съставлява 50-60% от цялото количество приета храна (примерно 0,5 кг на ден). Хлябът е ръжен или с високо съдържание на трици с общо количество – до 200 г. Растителна храна с нейната целулоза, която очиства организма и съдовете, да бъде не по-малко от 600 – 800 г, 1/3 от нея – неготвена.
  2. Основният източник на белтъчини трябва да бъде рибата – 150 г на ден, изварата – 150 г на ден, а червеното месо и то само немазно – не повече от 100 г. Предпочитание се отдава на максимално сухите меса, без кожи. Важен е и начинът на приготвяне – варено, запечено, на пара, с голямо количество зеленчукови гарнитури и/ или салати. Така месото се усвоява най-пълно.
  3. Захар – не повече от 50 г на ден, а за тези със зах.диабет – 3% от калориите за деня.
  4. Млечните продукти – умерено, с ниска масленост.
  5. Храненето е на 5 пъти, вечерята – лека и не излишно късно. Нека окончателното хранене бъде 3 часа преди съня. Ако след вечеря се появи глад, салата от ябълка и морков е чудесна идея за засищане.
Ето и още няколко правила:
холестерол диети хранене - 01 453

Любима комбинация за сандвичи, но… не става при висок холестерол!

  • комбинирайте месото със зеленчуци;
  • не добавяйте сирене към месните блюда;
  • избягвайте мазната храна, изключете всички концентрирани мазнини;
  • премахвайте мазнината от месните бульони чрез охлаждане;
  • ограничете яйчния жълтък до 1 – 3 бр на седмица според състоянието си (защо: разказваме по-долу);
  • направете суровата растителна храна основа на своето хранене;

    холестерол диети хранене - 01 453

    И още една комбинация, която не се препоръчва

  • не пренебрегвайте бобовите култури;

Внимание! Диетата при ВХ е лекарство, но не единствено и самодостатъчно.

Средствата за сваляне на ВХ са ефикасни, когато са комплексни и когато се провеждат под лекарски контрол. Не пропускайте да се изследвате.

Какви продукти да употребяваме

Мазнини

Наситените мазнини (основно от животински произход) повишават холестерола в кръвта. Ненаситените (от растителен произход) способстват неговото понижение. Мононенаситените (рибри продукти) също подпомагат нормализирането на нивото на холестерола и триглицеридите. При приготвянето на храната следва да се отдава предпочитание на растителните масла.

  • Препоръчват се: слънчоглед. олио, зехтин, царевично олио;
  • Не се препоръчват (разрешават се не повече от 2 пъти в седмицата): соевото и памучното масло;
  • Забраняват се: палмовото, кокосовото, кравето масло и други животинските мазнини, сланината, маргаринът.
Млечни продукти
холестерол диети хранене - 01 453

Млечните – да, но нискомаслени

Препоръчва се: обезмаслено мляко, извара, кефир и йогурт, сирене с масленост под 20%.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): 1.5 % мляко, сирене с масленост от 20 до 30%.

Забранено: мляко с висока масленост, сметана, маслена извара, сирене с масленост над 30%, сладолед, кондензирано мляко, топено сирене.

Мляко:

избират се продукти с масленост не повече от 1.5%.

Сметана: откажете се напълно или сведете до минимум, отдавайки предпочитание към нискомаслените продукти.

Сирене: колкото по-ниска е маслеността (35 % и по-малко), толкова по-добре.

Йогурт: за диетично хранене се избират млечни обезмаслени йогурти с масленост под 2%.
Краве масло и маргарин: съществено ограничете или въобще премахнете от менюто си.
Най-полезно в групата на мазнините: зехтин. Той подпомага намаляването на холестерола. Препоръчва се умерено включване на фъстъчено масло.

Риба и морски дарове
холестерол диети хранене - 01 453

Най-полезната риба, приготвена по най-полезния начин

Редовната употреба на тази лека храна, носител на омега-3, особено намалява с 1/3 риска от инфаркт. Необходимото количество на ден е между 0.5 и 1 г.

Препоръчват се: приготвянето на бели видове морски риби на грил, всякаква варена риба.
Не се препоръчват (до 2 пъти в седмицата): печена със зехтин риба, скариди, миди, раци, омари.
Забранява се: хайвер, калмари, октопод.
Присъствието на рибата в храненето е задължително като източник на омега-мастни киселини. Ето колко риба трябва да се изяжда на седмица, за да се обезпечи достатъчно количество от тези киселини:
Скумрия, цаца, сардина: 2-3 порции Х 200-400 г;
Сьомга, херинга – 3-4 порции Х 200-400 г;
Риба тон, треска, писия – неограничено количество
+ 1 капсула рибено масло, съдържаща 0.5 – 1 г омега-3.

Месо
холестерол диети хранене - 01 453

А ето и предпочитаното месо, приготвено по здравословен начин

Най-разумно е да се подбират съвсем постни меса. Непосредствено преди приготвянето се изрязват всички мазни участъци. Отказът от приема на червено месо, богато на белтъчини и желязо, носи риска от развиване на анемия, особено при младите жени.

В същото време полуфабрикатите като колбаси, бекон и наденици се избягват. Субпродуктите като дроб, бъбреци и мозък са изобилни на холестерол и не се препоръчват за здравосл. хранене.
Препоръчва се: кокошка, пиле, пуйка (съдържа 3-5% мазнини), лишени от кожата и мазнината.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): постно говеждо, телешко и пилешки колбаси.

Забранено: мазно месо, гъска, патка, субпродукти, колбаси.

Яйца

В жълтъка има много холестерол. Затова не се препоръчват повече от 3-4 яйца на седмица. Но белтъкът се употребява без ограничение.
Препоръчва се: яйчен белтък.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): цяло яйце.
Забранено: яйчен жълтък.

холестерол диети хранене - 01 453

Супите са чудесен избор при висок холестерол – използвайте ги възможно най-често

Супи

Препоръчва се: овощни и рибни супи.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): приготовянето на месни суми на основата на немазен бульон.
Забранено: мазните бульони.

Плодове, зеленчуци

В страни като Франция, Испания, Италия, Португалия, където населението се придържа към така наречената средиземноморска диета и където смъртността от исхемии, хипертонии и рак е най-ниска в Европа, ежедневната употреба на свежа растителна храна съставлява не по-малко от 400 г на ден. Съществува дневното правило: „5 порции зеленчуци и плодове“.

Ето и примери, от които ще разберем какво представлява една порция:
холестерол диети хранене - 01 453

Прекрасни междинни закуски – дребни костилкови и безкостилкови плодчета

  • една ябълка, портокал, круша, банан;
  • малка купичка свежо приготвена салата или консервирани плодове;
  • половин шепа сухи или замразени плодове/ зеленчуци.

Препоръчва се: всички свежи и замразени зеленчуци, варен или печен картоф, несладки консервирани плодове, всякакви свежи и сушени плодове.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): печен със зехтин картоф, плодове в захарен сироп или захаросани.
Забранено: пържени картофи, чипс, зеленчуци, приготвени с животинска мазнина.

Бобови

Препоръчват се всички видове – соя, фасул, грах и други. Те съдържат много растителни белтъчини. Непременно се съчетават с малки количества месо.

Ядки

Ядките съдържат много калории, растителни белтъчини, ненасит. мастни к-ни. Редовното похапване на някои видове води до умерено намаление на ВХ.
Полезни са бадеми и орехи, не се препоръчват фъстъци и лешници.

Брашно, печива, сладкиши
холестерол диети хранене - 01

Много суровоядци препоръчват ядки за сваляне на холестерол.

Хляб и макарони. Диетата за снижаване на холестерола предвижда много минимални енергийни постъпления от животински мазнини. Затова хлябът и макароните, богати на въглехидрати, служат за прекрасен алтернативен източник на енергия. Хлябът от грубо брашно съдържа неразтворими растителни влакна, които свързват холестерола в червата и го извеждат от организма.

Препоръчва се: печива от грубо брашно, овесени ядки, ориз, макарони от твърдите разновидности пшеница, овесени изделия, желе, нискомаслен пудинг.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): бял хляб, маслени бисквити, пасти, торти, мед, мармалад, фъстъчено масло, целувки, бонбони.
Забранено: сиропирани сладкиши и такива с маргарин.

Подправки

Препоръчва се: всички видове зелени и млени подправки, горчица, оцет, нискомаслени сосове.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): соев сос, нискокалорична майонеза.
Забранено: майонеза, важни сосове.

Напитки

Препоръчва се: чай, минерална вода, плод. сокове без захар, несилно кафе.
Не се препоръчва (разрешава се не по-често от 2 пъти седмично): какао с обезмаслено мляко, сладки напитки.
Забранено: кафе с добавка от сметанка, капучино и какао с пълномаслено мляко.

Алкохол

Научните данни показват, че умерената употреба на алкохол в известна степен защитава от атеросклероза.

холестерол диети хранене - 01 453

Ето колко е 60 мл

Редовните, но неголеми дози регулират гъстотата на кръвта, предпазват от образуването на тромбоза в съдовата с-ма и вдигат „добрия“ холестерол.

Учените се опитват да определят границата, до която алкохолът е полезен. Например във Великобритания седмичната норма е 21 условни единици за мъжете и 14 – за жените. Една условна единица съответства на 8 г чист алкохол. Пресметнато при силните напитки: 60 г за мъжете и 40 г за жените. За бира и сухо вино: 200 г за мъжете и 140 г за жените.

В случай че човекът е способен да се удържи в посочените граници, той се ползва от плюсовете на спиртните напитки, но ако не е в състояние да се ограничава, тогава просто нека счита, че алкохолът е забранен. Всичко описано не важи за страдащите от артер. хипертония и зах. диабет, те обсъжтат консумацията на алкохол с лекуващия лекар.

Кафе

Свареното кафе повишава холестерола в кръвта, защото при приготвянето му става извеждане на мазнините от кафееното зърно. Има сведения, че пълния отказ от кафе води до снижение на холестерола със 17%.

Чай

Отдавна е доказан благоприятният ефект на чая върху сърд.-съдовата с-ма и особено за профилактиката и терапията на исхемична болест. Този ефект се отдава на високото съдържание на флавоноиди

Правила на диетата при ВХ:

Профилактиката на заболяванията на съдовете се базира на постъпването чрез храната на не повече от 200 мг холестерол на ден.

Концентрацията на общия холестерол в плазмата на кръвта се намалява по време на гладуване, злокачествени новообразувания, изменения на бел. дробове като туберкулоза, пневмония и други, при повишена ф-я на щитовидн. жлеза, поражения на централната нервна с-ма и други.
След прехвърлянето на 40 години се препоръчва изследване на общия холестерол поне 1 път в годината.

Продукти, които намаляват холестерола:

  • треска, писия, херинга, сардина, скумрия, риба тон, пикша, сьомга;
  • обезмаслени млечни продукти;
  • яйчен белтък;
  • леки вегетариански супи;
  • овес, царевица, ориз, овесени изделия;
  • свежи и замразени зеленчуци, грах, бобови, варени картофи, плодове, сухи плодове, ядки;
  • подправки, пипер, оцет, обезмаслени дресинги, прозрачни маринати;
  • обезмаслени пудинги, желе и мус;
  • чай, несилно кафе, минерална вода, сок без захар, безалкохолна бира.
Да внимаваме ли с яйцата
холестерол диети хранене - 01 23и

За яйцата се спори дали са сред разрешените храни при висок холестерол.

Възможно е да срещнете заключението, че яйчният жълтък в кокошите яйца е по-вреден от фаст фууда. Данните, които се изтъкват, са, че холестеролът в един жълтък е 215 до 275 мг, а в същото време бургер с месо от ресторантите за бързо хранене съдържа максимум 150 мг.

На тази база ред диетолози заявяват: ежедневното похапване на яйца не носи вреда единствено на съвършено здравите хора. За останалите се увеличава рискът от сърд.-съдови патологии, диабет и други подобни изменения. Привежда се пример, че диетичната профилактика на съдовите патологии изисква постъпването на холестерол чрез храната не повече от 200 мг на ден. А само в един жълтък се съдържа повече от това количество.

Това твърдение обаче не е вярно. 80% от холестерола, който се намира в организма, се продуцира в черн. дроб от насит. мастни к-ни, доставчик на които са животински мазнини. Затова твърдението, че яйцата са по-вредящи от фаст фууда не е вярно, а е просто една рекламна еквилибристика с цифрите и данните за съдържанието на холестерол в дадените продукти.

Всеки човек получава липидния си обмен в наследство. Затова приемането и ограничаването на дадени животински мазнини при различните хора са опасни по своему. Повечето нямат проблем да намалят холестерола си само с диета, и то до 15%.

Тогава? Колко яйца са разрешени?

За детски организъм при отсъствие на алергии оптималната норма е ежедневно похапване на едно яйце.
Същото е и за хора на средна възраст, които имат сравнително редовно физическо натоварване, водят активен, в това число и сексуален живот. Оптималната доза при по-възрастни хора, при които се появяват фактори на риска за развитие на атеросклероза и/ или се регистрират завишени нива на холестерола – до три яйца на седмица.

При пациенти с инфаркт или инсулт, освен диетата се назначава и медикаментозно лечение, дори на фона на нормални показатели за холестерол в кръвта. Впрочем в такива случаи диетата изисква не толкова ограничение на яйцата, колкото на всякакви продукти със значително съдържание на живот. мазнини като месо, сланина, високомаслени млечни продукти.

Ето и обещаното видео, опровергаващо митове, свързани с холестерола в яйцата и пържолите:


Става ясно, че в деня, когато сме хапнали яйце, няма да приемем други храни с животински мазнини. Но въобще да се изключат яйцата от храненето е неразумно, а и трудно постижимо. В кокошето яйце се съдържат ред полезни вещества като холин и лецитин – фосфолипиди, участващи във формирането на устойчивост към атеросклерозата.
А също така и витамини А, D, селен, калций, магнезий, фосфор, железо, цинк. Това е един мощен антиоксидантен комплекс. Освен това яйцето носи 6,5 г полноценни белтъчини с добър аминокиселинен състав. Пълният отказ от жълтъка и употребата само на белтък (както се препоръчва за спортуващи и диетуващи) означава и пълен отказ от всички изброени полезни вещества, защото те се съдържат именно в жълтъка. Разбира се, тях ги има и другаде – в ядките, свежите плодове, морски дарове, мазната морска риба.

Начина на приготвяне на яйцата не влияе на съдържанието на холестерол в тях. Единствено лошата термична обработка или приемането на сурови яйца (за радост днес този обичай от недалечното минало почти е забравен) носи в себе си заплахата от салмонелоза.

Хипохолестеролна диета

Тя преследва ВХ чрез намаляване на приема на животински мазнини. Специалистите в областта на храненето по медицински показатели са разработили стандартна схема. Тя се базира на следните принципи:

  • намаляване на продуктите със съдържание на захар;

    холестерол диети хранене - 01 453

    В общи линии това е антихолестероловата диета

  • намаляване на потреблението на мазнини и пържени храни;
  • замяна на всички мазнини от животински произход с такива от растителен;
  • преобладаващо хранене с риба и ястия от риба;
  • намаляване на количеството на месните ястия (въвеждане на порции с максимално 100 г месо);
  • отделяне на мазнината и кожата от месата преди готвене;
  • включване в менюто на свежи растителни продукти в огромни количества с изключение на картофите и бобовите, които остават в нормални дози;
  • приготвяне на каши от грубо брашно, заради неразтворимите влакнини;
  • максимална редукция на алкохол и сол.
Забранени храни при хипохолестероловата диета:
  • тестени сладки и солени храни, шоколад, фъстъчено масло, бонбони, мед, мармалад, сиропи, захар и фруктоза, захаросани ядки и други подобни;
  • мазни риби и месо в чист вид и бульони, приготвени от тях;
  • хайвер, консерви и пушени изделия;
  • макарони и грис;
  • какао и кафе.

Списъците с разрешено/ забранено сякаш са лесни и разбираеми, но истинският проблем настъпва при пазаруването: кои продукти са подходящи, в коя група влиза и т.н. Същественото е да се следи за скритите мазнини. Такива има например във филето, ребърцата и в ред меса, като много зависи те от тоя част на животното са добити.

Много холестерол съдържат преработените меса във вид на шунка, колбаси, наденици.
Хипохолестероловата диета допълнително намалява количеството на яйцата до 2 бр. на седмица.
Холестерол се съдържа не толкова в захарта, колкото във всички захаросъдържащи храни. Хипополестеролната диета за мъже и жени е насочена към снижаване на техните количества чрез ограничаване на сирената, сметаната, кис.мляко и йогуртите, кравето масло и други, при които има скрита захар.

При ВХ в кръвта е необходимо напълно да се изключат от храненето полуфабрикатите, тестените изделия промишлено производство и храната от веригите за бързо хранене, които имат в състава си голямо количество наситени мазнини

Таблица на продуктите с много холестерол и тяхната алтернатива
Високо съдърж. на холестеролАлтернатива с минимално съдърж. на холестерол
Мазно свинскоПуешко, бяло месо от пиле
Черен дроб, бъбреци, мозъкРиба (преимуществено морска)
Калмари, скаридиМиди
Яйчен жълтъкЯйчен белтък
Хайвер черен и червенПлодове и зеленчуци
Сметана с висока масленост, сиренеЙогурт и кис.мляко с неголям % масленост
Сладкиши, торти, бисквитиОвесени сладкиши
Масло краве, сланинаРастително олио
Разрешени продукти при хипохолестероловата диета:

Холестеролът отсъства в мазнините от растителен произход. Употребявайте всякакви свежи растителни храни. Диетата позволява плодовите сокове и компотите без добавена захар. Полезни са целулозните храни.

Таблица на продуктите за хипохолестеролова диета
Брашна и печиваОвесена каша и овесени печива, изделия от грубо брашно, макарони от твърди разновидности пшеница, нискомаслени пудинги, нелющен ориз
Млечни продуктиМляко обезмаслено или с нисък % масленост, кефир, извара, кис.мляко, йогурт, леки сирена, немазни
Риба и морски даровеБлюда от морски риби
Мазнинислънчогледово, зехтин, царевично
Растителни храниЗамразени и свежи: всякакви, без ограничение. Отделно: в неголеми количества орехи и бадеми
МесоПуйка, телешко, пилешко без кожа
Супи и бульониОвощни или на базата на нискомаслени месни бульони
ПодправкиНатурални, повечето: зелени, горчица, оцет
Сладки изделияПлодов сладолед, желе, изделия без добавена захар

Храни за намаляване на холестерола

Много хора питат кои храни намаляват съдържанието на холестерола в кръвта. Отговор на този въпрос дава диетично меню №10, което описваме в момента. Хипохолестероловата диета позволява да се включат в обичайното хранене продукти, които наистина действат върху нивата на холестерола.

холестерол диети хранене - 01 453

Високият холестерол пряко влияе на кръвното

Какво да ядем в най-голямо количество и ако може – всеки ден: броколи, авокадо, гъба кладница; херинга.

Защо?

Броколи са богати на хранителни влакна, които действат снижаващо на стойността на холестерола в кръвта. Грубите влакна не се всмукват в стените на червата, а обвиват преработената храна и я изкарват от тялото. По този начин, чрез ускоряване на перисталтиката на червата, се намалява количеството на постъпващия чрез храната холестерол примерно с 15%. Ежедневно са необходими по 400 г броколи.

Гъба кладница съдържа в състава си статин, който се явява растителен аналог на лекарствените препарати. Тя намалява синтеза на холестерол в организма, спира образуването на нови плаки в съдовете. Дневната потребност от тази гъба е не по-малко от 9 г.

Херингата има в състава си внушително к-во омега-3, което влияе пряко на показателя холестерол. Достатъчно е да се хапват 100 г риба на ден за въстановяване на просвета на съдовете и за извеждане на мазнините от плаките.

Хипохолестеролова диета – разнообразно меню по дни

Диетата при повишен холестерол позволява да се комбинират свободно множество продукти, така че менюто да се получи разнообразно, вкусно и полезно и най-вече – да не прилича на диета. Ето примерно меню за няколко дни:

ЗакускаПредиобедна закускаОбедноСледобедна закускаВечеря
Меню за любители на чаякаша от елда, подправена със зехтин, чай без захарябълкапилешка супа, запечена риба със зеленчуци, сок от наробезмаслена извараварени картофи, херинга, чай без захар.
Меню за лючители на соковетеЧийзкейк, портокалов сокЗеленчукова салатаПълнени чушки: постни или немазна кайма2 филийки пълноз. хляб с тънко парче немазно сирене, ябълкаВегетариански борш
Балансирано месно-зеленчуково менюЗеленчукова салатаГрейпфрутВарено месо с варена зеленчукова гарнитураОбезмаслена извара с краставицаДиетична запеканка с голяма салата
Протеиново меню2 яйца на омлет или варениСалата с извараОвощна супа с печена рибаЯбълкаРиба от обяд с огромна салата
Меню за любители на зърнените храниПшенична каша с тикваНатурален йогуртБогата салата с ядки и семена, пълнозърнест хлябМюслиЗапечени зеленчуци
Меню за любители на суровите храниИзвара и краставица или ябълка, портокалов сокТараторОриз със зеленчуци и голяма салатаБананВарени или печени зеленчуци

Посоченото разпределение не се спазва строго. Може да комбинирате творчески или да съставите по този образец собствено меню според личните предпочитания. Но спазването на вида хранене увеличава устойчивостта на организма, подобрява общото състояние и здраве на човека.

Интересно видео за храненето при повишен холестерол:

Още материали, свързани с темата:
Диета и хранене при висок холестерол: Храни, таблици, меню
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *