миома на матката д-р Дориан Босев
д-р Дориан Босев, миома на матката

При 1/3 от жените миомата не предизвиква оплаквания

При 1/3 от жените с миома на матката не се наблюдават оплаквания и те не знаят, че са засегнати.

Факторите, които причиняват болестта, не са напълно изяснени.
Чрез ултразвук обаче могат да бъдат установени съвсем малки по размер миомни възли. Това споделя д-р Дориан Босев, асистент в болница „Майчин дом“ в София, в социалната мрежа за здраве CredoWeb.
Миома на матката, това е доброкачествен тумор и се среща най-често в репродуктивна възраст.

Всяка трета жена е засегната, като болестта се появява най-вече между 30 и 50 години. Не подминава и по-младите – 20-30-годишните. Миоми не възникват при жени, които са в менопауза. Под 1% съществува риск туморът да стане злокачествен.
Все още не е установено напълно какво причинява миомите. Смята се, че техният растеж се стимулира от хормоните естроген и прогестерон. Предполага се, че влияние оказват и генетични фактори.

Тези тумори, в зависимост от мястото, на което се появяват, и от посоката на растеж, биват: субмукозни (възелът расте към маточната кухина), интрамурални (разположени са в мускулната стена на матката) и субсерозни (възлите растат от външната стена на органа по посока на коремната кухина).

Първият вид миома може да предизвика кървене, помятане на плода, дори безплодието. Когато интрамуралната миома е малка (до 3 см) и не предизвиква оплаквания, трябва само да се проследява от специалист. Заради разположението си субсерозната миома при преглед може лесно да се установи.

Наднорменото тегло крие риск за миома

Рискови групи са жените в детеродна възраст, тези с наднормено тегло, пушачките, страдащите от високо кръвно и диабет. Неблагоприятно въздействие може да окаже и приемът на противозачатъчни хапчета.

Кървенето невинаги е симптом за миома

Най-често срещаните симптоми при жените с този тумор са продължителна и обилна менструация, прокървяване извън месечния цикъл. Заради по-обилни кръвотечения е възможно да се появи анемия. Невинаги обаче кървенето е следствие от развитие на миома на матката. Причината може е карцином, полип, хиперплазия и др.

миома на матката
Миома на матката е едно твърде широко разпространено заболяване.

При миома, заради притискането на съседни органи, може да има болка, както и затруднения при дефекация, често уриниране, при полов акт да се чувства дискомфорт.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на миомите трябва да се прецизира от специалист

В зависимост от разположението му и каква е големината на тумора специалистът определя дали се налага операция, или може да се предприеме медикаментозна терапия.

От съществено значение са и възрастта и оплакванията на пациентката.

Субмукозните миоми се отстраняват по време на хистероскопия. Прави се оглед на кухината на матката и се премахват прецизно миомните възли. Методът е изключително щадящ за пациентката.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката?

Живот след премахване на яйчници и матка. Мнения за отстраняване на матката

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката? Мнения за отстраняване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *