фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Домашно фъстъчено масло, Ресвератрол, Сладки, Фъстъци, Фъстъчен тахан, рецепти, цена

Как се яде фъстъчено масло и за какво? Ползи и рецепти. Тахан

Как се яде фъстъчен тахан и фъстъчено масло? Ползи и рецепти. Как се използва и за какво? Разлика между тахан и масло. Цена, калории.

За американците фъстъченото масло е обичаен продукт – винаги присъства в хладилника, често се слага на масата и липсата му е така необичайна, както липсата на сирене в българския дом. Сравнението не е точно, защото в българската кухня няма аналогична храна.

Статистиците в САЩ засекли, че населението изяжда годишно 300 млн кг фъстъчено масло. Впечатляваща цифра! И всеки трети килограм е погълнат на закуска. Без усилие ще си спомните десетки сцени от американски филми, в които героите седят на масата, мажат филии и ги гарнират с портокалов сок. И така:

Как се яде фъстъчено масло и за какво?

Вижте най-напред това видео:

Как се ползва при фитнес и културизъм

ФМ е висококалоричен продукт. На пръв поглед това го прави неподходящ за личностите, които обгрижват тялото и вида си. Но не! Той е неподходящ само за тези, които водят неподвижен начин на живот: пасивна работа, движение от дивана пред телевизора – в леглото, от леглото – на масата. Обаче за хора, които работят за мускулна маса (при това не само мъже), ФМ е действен инструмент за набора на правилните килограми. Културистите и стриктните посетите ли на фитнеса са длъжни да държат по-висока калоричност на менюто в сравнение с простосмъртните любители на пържените картофки. Затова като вариант тази повишена калоричност може да се черпи от фъстъчената паста (в 100 гр продукт се съдържат до 600 ккал).

Още в текста: ♠ Що е то ♠ Ресвератрол. Как се приема фъстъчено масло за, фитнес, отслабвне и лечение. Рецепти за готвене. Ползи, продукти и цена. Домашно приготвяне. Фъстъчен тахан. За маса и мускули. ♠ При културизъм ♠ За хубаво тяло ♠ За качване на маса ♠ Диета за отслабване ♠ Съдържание, хран. състав ♠ За закуска или вечеря ♠ Колко се яде ♠ За какво е полезно ♠ При бременност и кърмене ♠ За деца, против запек ♠ Против холестерол, за сърце ♠ При диабет, при гастрит ♠ Вкусни рецепти ♠ Фъстъчен тахан ♠ Нерафинирано и рафинирано ♠ Едро и ситно ♠ Най-добра цена ♠ В търговските вериги ♠ Рискове и опасности ♠ Алергия ♠ Аналози ♠ Бадемово ♠ Ленено ♠ Кокосово ♠ Етерични масла

При чистене, за хубаво тяло

Фъстъкът съдържа някои вещества, които допринасят за хубаво, стегнато, изчистено от излишни мастни слоеве тяло. Например той ще дадат аминокиселини от незаменимите, които се включват в процеса за възстановяване и нарастване на мускулната маса. Фъстъкът ще допринесе и с витамини, хранит.съединения и минерали, фолиева киселина, магнезий, цинк и изобилие от фибри. Растителните влакнини засищат, подпомагат храносмилането и правилната работа на червата, профилактират запека. Допринасят за чисто и здраво тяло със своите моно и полиненаситени мазнини.

Други приложения във фитнеса

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01ФМ е чудесно като бустер преди тренировка и за засищаща закуска между главните хранения. То се отличава с някои специални ползи по отношение на тренировките за намаляване на теглото – осигурява подаването на енергия за интензивните физич. натоварвания за сметка на полезните мазнини, които съдържа. Маслото подкрепя спазването на режима, тъй като засища с малко и държи сито за няколко часа. Отделно съставките му ускоряват метаболизма. Твърди се, че до една пета от калории му не се усвояват, а директно се „изхарчват“.

Как се ползва при културизъм

Полезните вкусотии в бодибилдинга се броят на пръсти – мед, банани, ядки, сушени плодове, различните протеинови напитки (шоколадови, яговоди, ванилия, какао) и дотам. Затова с радост да допълним и без това ограничение списък с нетипичното за нашите ширини ФМ. И да кажем, че то се ползва с популярност сред културистите зад океана.

Производителите уверяват, че ФМ е просто незаменим за бодибилдинга продукт (впрочем на доста опаковки е изписано директно “good bodybuilding food”).

За качване на маса при спортисти

№1. За мускулна маса

В САЩ ФМ се ползва с голяма популярност особено в средите на културистите и на учениците (които го ползват за закуска). Немският професионален бодибилдър Маркус Рюл постоянно го използва, както и чисти фъстъци, за натрупването на мускулна маса.

№2. Източник на белтъчини за възстановяване на мускулите
Демир бозан за безсъние

Спортистите са информирани, че след тренировка се отваря анаболен прозорец, който се нуждае да бъде „затъкнат“ с нещо. ФМ е бърз източник на растителни протеини. Обикновено на 100 г продукт се падат 25 г белтъчини, тоест 1/4. Две лъжици от супения размер (32 г) съдържат 8 г белтъчини. Това е твърде мизерно за протеиновите потребности на 70-килограмов атлет, на когото са нужни 2.5 г на 1 кг тегло. Той ще трябва да „тресне“ половин буркан чист продукт. Което е абсурдно. Но ситуацията е поправима по много опростен способ – достатъчно е да се добавят мляко и хляб. Аминокиселинният профил на протеините в млякото и хляба отлично допълва ФМ.

№3. Богат и ценен източник на витаминчета, както и на основните минерали
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Ябълка с фъстъчено масло и шоколад – не особено диетично, но затова пък вкусно

В частност peanut butter съдържа много витамини Е и B4, който подпомага синтеза на фосфолипидите. Висока е концентрацията на фолиева к-на, която подпомага ръста и обновлението на клетките. Съдържа важни за трениращите микроелементи.

№4. Мазнини – добри и лоши

ФМ съдържа поли/моно — ненаситени (добри) мастни киселини (омега-9/6/3). В него не се слагат изкуствени оцветители, подсладители и консерванти. Но ако продуктът е фабричен, бъдете сигурни, че в него присъстват и наситени (saturated fat), лоши мазнини.

№5. Чувство за пълно засищане

Благодарение на наличието на белтъчини и фибри (хранителни влакнини), ФМ предизвиква чувство на засищане. Това е един от факторите, които го издига в продукт за отслабване. Невероятно, но с висококалоричното и мазно ФМ се слабее. Да видим как.

Диета с фъстъчено масло за отслабване

Едва ли ще попаднете на български диетолог, който да ви даде режим за отслабване, съдържащ ФМ. Още по-малко такъв, базиран на интересния продукт. Но в САЩ диетолозите го дават като неразделна част от всеки режим за вталяване като го определят за здравословната съставка.

Не гледайте, че фъстъците са крайно калорични. ФМ е диетичен продукт, макар че използването му се подчинява на някои правила.

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
За някои това е идеалната здравословна закуска
С какво ФМ при диета е в плюс:
  1. бързо извиква чувство за засищане, намалява апетита;
  2. не изисква силно ограничено меню и добре се съчетава с балансирани режими;
  3. снижава психологическия глад;
  4. допринася със съставките си, които описахме по-горе.
ФМ за снижаване на апетита

Закуска от ФМ, намазано върху филия пълнозърнест хляб или такъв от грубо брашно, създава чувство за пресищане още в началото на деня и след това до вечерта ще ви се яде по-малко.

Как да използваме ФМ за отслабване?

То не става за монодиета. Тоест няма диета, базирана единствено върху ФМ. Продуктът е добавка към различни по вид режими, в качеството на помощно средство.

Включването на ФМ премахва необходимостта от прекалено големи ограничения в менюто, но изисква пълен отказ от мазна, печена и пържена храна.

ФМ се използва, намазано върху крекери, пълнозърнест хляб или плодове. По този начин се приема точно определено количество масло за целия ден.

Тъй като ФМ съдържа достатъчно много мазнини, в диетичните режими то се съчетава с варени по-постни меса като пилешко и заешко. Рибата също е подходяща, но приготвена на пара.

В диетата обезателно са необходими плодове, фибри и зеленчуци. Те представляват огромна ценност за отслабващите.

Препоръчително количество калории за деня при диета с ФМ:
  • За мъже – 2200 ккал
  • За жени – 1500 ккал
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Домашното фъстъчено масло се предпочита от привържениците на здравословното хранене

Съблюдавайте посоченото количество и избягвайте отклонения както нагоре, така и надолу. Намаляване на калорийния прием няма да донесе по-бързо отслабване, за съжаление. Необходимо е поддържането на баланс и стабилност.

Фъстъчената диета е противопоказана в три случая:
  1. при алергия към фъстъци;
  2. при бронхиална астма;
  3. при стомашни заболявания.
Диетата на Холи Маккорд

Известният американски диетолог Холи Маккорд, автор на сладоледената диета, има разработен и фъстъчен вариант. Той представлява пълноценно хранене с най-полезните за тялото вещества. Принципът е малко понижено количество калории, засищане на глада с ФМ и ежедневно физическо натоварване. В диетата на Холи е фиксиран приемът на 4 лъжици масло на ден – супени, разбира се.

Мекото топене на килата, постепенното освобождаване на натрупванията снижават до минимум йо-йо ефекта. За същото допринася и предотвратяването на глава, който често се изражда в патологичен след диети.

Схемата на Холи Маккорд е проста. Няма седмично меню по часове и посочени конкретни храни с точен грамаж. Изисква се само да се яде здравословно – а всеки човек много точно знае кои храни са вредни и кои не. Избягват се мазни, сладки калорични бомби, залага се на естествените продукти и всичко това се комбинира с 1 лъжица на хранене ФМ. За деня са допустими 4 бр хранения, следователно се приемат 4 лъжици масло.

Внимание! Диетата с ФМ би подействала, ако си набавите 100% натурален продукт или направите пастата у дома. Много от фабричните изделия имат добавена захар, консерванти, сол. Ненатурално ФМ ще провали диетата, нещо повече – възможно е да провокира обратен резултат.

Идеи за съчетаване на ФМ
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Десертен бар с фъстъчено масло

ФМ се съчетава прекрасно с пълнозърнест хляб (чудесна закуска, обяд и дори вечеря). Такъв сандвич може да се „подправи“ с плод или натурален мармалад (без захар). Така диетичният режим става идеален за почитателите на сладкото и хляба, за които една протеинова диета би била мъчителна и противоестествена.
Още по-лек вариант са плодовите сандвичи. Това е ФМ, намазано върху резен ябълка, банан или друг любим плод.

В моменти на глад се предлага по-калоричният вариант – крекери с ФМ. Те задоволяват желанието за тестено и се противопоставят на съзнанието за лишение и диета.

При НВД

Нисковъглехидратната диета се базира на многократни хранения през равни интервали. Това е прочутата формула често, но по малко. Храните са богати на мазнини и белтъчини с ниско съдържание на въглехидрати. ФМ се вписва в профила, макар че въглехидратите са малко повече от желаното. Но с него се правят засищащи закуски, които много добре профилактират отклонения от режима.

Внимание! Обичайният сандвич от масло върху филия тук не е подходящ. Смесването с мед – също. Компромис представлява ябълката, която допринася с целулозата си за поддържане на чревния тракт. Маслото се взема и директно, с лъжицата. Големият му принос е енергията, която е дефицитна при диетите без въглехидрати.

В 90-дневната диета

Най-популярната у нас 90-дневна диета представлява изреждане на белтъчен, бобов ден, въглехидратен и плодов ден. ФМ не се вписва в схемата и затова не е препоръчително за този вид хранене. За спецификата на 90-дневната прочетете допълнително ТУК: www.zdrave.org/22518/90-дневна-диета-защо-понякога-не-работи/

Съдържание, хранителен състав на фъстъченото масло
Едро мляноСитно мляно
Вода1.14 %1.8 %
Калории589588
Протеини в г2425
Мазнини, в това число:49.94 г50.3 г
Наситени мастни к-ни17 %-7.61 г17 %
Полиненасит. мастни к-ни30 %-13.93 г32 %
Мононенасит. мастни к-ни44 %-23.12 г46 %
Арахидонова киселина2 до 3 % от мазнините2 до 3 % от мазнините
Въглехидрати, в това число:21.7 г19.6 г
Фибри в г86
Нишесте в г4.934.93
Захари в г8.419.2
Глюкоза в г4.224.22
Захароза в г4.194.19
Фруктоза, лактоза, галактоза00
Пепел в г3.293.29
Витамини, стероли и минерали във ФМ
Витамини в мгМинерали в мгСтероли в мг
Бетаин1Желязо1.9Стигмастероли11
В 10.11Калций45Кампестероли15
В 2Рибофлавин 0.11Манган1.8Бета-ситостероли77
В 2Ниацин 13.7Натрий486
В 461.3Цинк2.79
В 51.12Фосфор319
В 60.42Калий745
В 9 (фолиева к-на)92 мкгФлуорид3.1
Е6.4Магнезий160
К 10.7 мкгСелен8.2
Манган1.8
Мед0.58
Аминокиселини в г
Аланин: 0.9Валин: 0.77Аргинин: 0.9Тирозин: 0.82Серин: 1.46
Хистидин: 0.55Треонин: 0.52Изолевцин: 0.61Триптофан: 0.23Лизин: 0.67
Глицин: 1.42Фенилаланин: 1.19Аспарагинова к-на: 3.01Глутамин: 0.5Глицин: 1.42
Цистин: 0.23Метионин: 0.26Левцин: 1.53Пролин: 1.39Цистин: 0.23
Арахидонова киселина

Арахидоновата к-на е поли ненаситена 6-омега мастна к-на. Тя има отношение към имунната с-ма, реакцията на тялото чрез възпаление и възстановителните процеси след стресови състояния и претоварвания. Прилага се като антиоксидант, имуностимулатор, в спортните зали, за терапия на ред патологии катоАлцхаймер, рак, депресия.

В спорта увеличава силата и издръжливостта. Помага за по-бързото възстановяване на мускулната тъкан и клетъчното хранене. Смята се, че регулира размера на мускулите и чрез нея се контролира трупането на мускулна маса.

Колко ФМ може да се яде на ден?

Оптималната порция ФМ зависи от режима на хранене. Даваме количеството, измерено в лъжици от супения размер:

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Бонбони с фъстъчено масло
  • за отслабване – 1 бр, освен ако не е описано друго в конкретната диета;
  • за поддържане на тегло – 1 ½ бр;
  • за мускулна маса – 2 бр.

∅ лъжица от супения размер се събират 35 г ФМ, които съдържат приблизително 8.8 г протеини, 17.9 г мазнини и 3.7 г въглехидрати.

∅ В лъжица от чаения размер се събират 12 г ФМ, които съдържат приблизително 3 г протеини, 6.1 г мазнини и 1.3 г въглехидрати.

За похапване вечер или за закуска?

Кога и как е подходящо да консумираме ФМ? Ползата от него е такава, че е от полза да се употребява ежедневно, макар и в неголеми дози. Но как да го приемаме? Този въпрос стои пред повечето не-американци.

ФМ най-добре подхожда за закуска и за дневен прием. Консумирана на закуска, 1 лъжица от маслото гарантира, че по-нататък през деня по-слабо ще ви тегли към въглехидратна и калорична храна. За сметка на високото съдържание на хранителни влакнини и белтъчини в нея, вие ще останете сити за дълго време.
Сутрин ФМ може да се прибави към овесената каша, да се намаже на хляб или да се използва за намазване на сандвич с предпочитани съставки, който пък да се съчетае с кафе/ чай.

ФМ подхожда и за междинна закуска. Тогава то се съчетава добре с плодове – ябълки, праскови, авокадо. За междинните закуски са приятни и плодовите сандвичи – филийка пълнозърнест хляб с ФМ и отгоре наредени резени плод.

ФМ не е препоръчително за вечеря. То е особено противопоказано за хората, страдащи от излишно тегло, защото е твърде калорично и съдържа много мазнини. Но пък тези, които трупат маса и мускули, може да смесят 1 лъжица – супена, от ФМ с немазна извара и по-този начин да подпомогнат нейното усвояване.

При бременност и кърмене

За мамите в проекция е от особено значение поемането на достатъчно фолиева к-на. Тя се изписва веднага след установяване на бременността. Витамин В 9, както е другото й име, участва във образуването на важна част от бебето – каналът, в който са разположени главен и гръбначен мозък. Обратно – липсата на тази к-на води до спина бифида. Бебето се инвалидизира или умира. Но често жената разбира, че е заченала, след като е изтекъл първият месец. Тогава? Похапването на ФМ във времето, когато жената се готви да стане майка и прави опити затова, би било добра основа за приемане на В 9. Бременната се нуждае от 400 мкг дневно, а ФМ (3 лъжици) съдържа ¼ от това количество. Остатъкът си набавяйте от листни зеленчуци, бобови, пшенич. зародиш и чер.дроб. И много и всякакви зеленчуци.

За кърмачките пък е повече от полза витамин К, който гарантира развитието на кости, зъби и хрущялни тъкани в норма. Този витамин подсилва съдовата система. Но кърмата не съдържа достатъчно К, сочат последни изследвания. Установено е, че майката трябва да добави витамин К1 по време на бременността, което ще вдигне нивата и на К1, и на К2 в кърмата. Източници освен ФМ са още соята и зеленчуци като спанак, зеле и карфиол.

За деца, против запек

Малчуганите, които се хранят с ФМ, имат по-редки прояви на запек. Продуктът съдържа изобилно фибри, които профилактират и балансират състоянието на червата. Но при проблем с изхождането силно популярна е една проста рецепта – смесването на равни части ФМ и гъст, тъмен на цвят сироп, наречен меласа (ще я вземете от биомагазините). Лекарството се хапва по лъжичка на гладно.

Против холестерол, за сърце
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Фъстъченото масло се смесва с най-различни добавки, за да угоди на разнообразните вкусове

ФМ коригира нивото на холестерола благодарение на богатството на многоесенциални мастни к-ни. Най-полезни в тази насока са полиненаситените –линоленова, олеинова и линолова, т.нар.верижни мастни к-ни. Поемането на полезни мазнини повишава добрия холестерол и подкрепя преработването на лошия в черн.дроб.

Същите съставки имат още едно действие – профилактично спрямо вътрешността на кръвон.съдове. Те снижават отлагането на мастни плаки, както и риска от образуването на тромби. Като цяло хапването на посочените к-ни поддържа кръвоносната с-ма в добро състояние.

Маслото от фъстъци снижава и риска от развиване на сърдечни изменения, както и на тези, свързани с цялата сърд.-съдова с-ма. Това е пряко следствие от поддържането на нисък холестерол.

Отделно калият в маслото компенсира вредното въздействие на натрия, който пък е виновник за някои сърдечни патологии. В 100 г масло (3 лъжици – супен размер) се съдържат почти 800 мг калий, което се приближава до половината дневна потребност на хора , които са с нормално физическо натоварване. Минералът е комбиниран магнезий, който подпомага усвояването му.

При диабет, при гастрит

По-горе разказахме, че две фармацевтични компании провеждат клинични изпитания за изработването на медикаменти за борба с диабета от тип II. Основата е в-во е ресвератрол, за което е установено, че повишава чувствителността на клетъчните рецептори по отношение на инсулина. Подозрението е, че в-вото дори съдържащо се във фъстъците и ФМ, има лечебно въздействие в тази посока. Но това все още не е доказано за разлика от профилактичната функция на ресвератрола. Освен това фъстъчената паста е чудесна храна за диабетици. Фъстъците поначало са с нисък гликемич. индекс – едва 13, коетоги прави безопасни. Плюс това масълцето съдържа фитоалексини, които помагат за нормализиране на нивата на захарите в кръвта. За диабетиците сандвичът с ФМ е прекрасна и полезна закуска.

Лечебното хранене при нарушения и изменения на стомашната лигавица – гастрити и язви, включва употребата на ограничен вид мазнини от растителен произход (с изключение на кравето масло). Наред с маслата от маслина, сусам, соя, орехи и царевица, се прилага и фъстъченото. Диетичното хранене при тези патологии предписва дневна консучация на 2 до 4 порции белтъчини, но източниците им са твърде ограничени. Една от добрите възможности е ФМ.

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Лъжица ФМ се взема и като лек

Масълцето работи и чисто механично при проблеми със стомашната лигавица. То се „намазва“ върху нея, създавайки защитен слой срещу вредни и болезнени въздействия. Някои домашни „смазки“ при язва и гастрит ползват за основа маслото от фъстъци – чисто или в комбинация с мед/ сусамов тахан.

Други заболявания

Списъкът на патологиите, при които ФМ е от полза, постепенно се попълва. Това става с все по-задълбоченото проучване на свойствата му. Голямото предизвикателство е да се включи ресвератрола в средство за терапия на онкологични заболявания. Проучванията продължават. Вече са доказани свойствата му срещу нервни болести. Антиоксидантните свойства на маслото го отнасят и към ред други патологии, свързани със замърсавяне на организма.

Вкусни рецепти

Съществуват три вида ФМ – нерафинирано и рафинирано, като рафинираното се дели на чисто и с добавки за аромат и вкус. Жителите на азиатските страни произвеждат преимуществено нерафинирано масло. За него е свойствен приятният наситен вкус на фъстъци, както и червено-кафеникавият оттенък.

Американците и европейците – обратно, повече предпочитат очистените видове ФМ. Минавайки през процедура на рафиниране и ароматизиране, маслото придобива светло-жълта окраска. За него е свойствен по-лекият ядков аромат и също така – по-мек вкус.

Рафинираното масло има по-висок праг на димене, тоест започва да пуши при по-висока температура в сравнение с нерафинираното. Това го прави по-подходящо за готвене, по-точно пържене и печене.

За производството на най-ценните видове масло се прилага методът на студеното пресоване. На практика това е просто смилане на цели фъстъчени ядки, без химически операции и добавки. По този способ се добива абсолютно натурално ФМ, което напълно съхранява всички полезни свойства на ядката. Такова масло има много висока ценност както за хранителни, така и за лечебни цели.

С какво се яде най-добре
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Традиционната употреба на фъстъчено масло – върху филия хляб

ФМ се използва широко в кулинарията. Добавят го в сосове, супи, в различни зеленчукови и месни блюда, а влагането му в десерти е необозримо.

Тъй като то приоритетно се ползва директно намазано върху хляб, бисквити, палачинки и други подобни основи, самите производители предлагат освен натуралното масло, но и разнообразни обогатени видове.

Най-любимите добавки са медът и шоколадът.

Смесване с мед – как, за какво

ФМ идеално си върви с мед. По принцип то е с неутрален вкус, което изисква да бъде подправено в посока солено или в посока сладко. Подслаждането с мед е здравословно, а и се получава продукт с двоен лечебен ефект.
Меденият вариант се продава като фабричен продукт, но е лесен и за домашно изпълнение.

Рецепта за ФМ с мед

Компонентите са 2 чашки белени и изпечени фъстъци, 150 г мед, малко солчица и 45-60 г растително масло. За предпочитане е да се сложи директно масло готово ФМ, но може и слънчогледово, както и всякакво друго.
За приготвянето трябва блендер, в който първоначално се сипват само фъстъците. След първоначалното по-едро смилане се отделя малко количество. По-късно то ще бъде върнато в гладката паста, за да създаде приятен вкус на парченца ядки. Меленето продължава с добавеното растително масло. Когато консистенцията стане максимално еднородна, се сипва медът и солта и се дообърква. В самия край се пускат отделените парченца фъстъци. Следва последно объркване – малко, за да не се раздробят частиците, и готово.

Цялата процедура отнема от 7 до 10 минути.

Приятна разновидност се получава, когато вместо олио се добави сусамово масло. То придава специфичен вкус. Но внимание – да не се прекалява. Примерна доза: лъжица сусамово срещу две лъжици слънчогледово олио.
Готовата паста се премества в банка. Не е задължително да се държи в хладилник, но ще отиде там, ако консумирате изделието повече от седмица.

Рецепта за домашно фъстъчено масло
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Как се прави ФМ в снимки

Съществуват огромно количество рецепти, по които се приготвя ФМ. Тънкостта за приготвянето на добра паста е приготвянето на качествена основа – избор и обработка на фъстъците.

Първо, избира се пресен фъстък, с гладка и изпъната люспа. Старите и сбръчкани ядки не са подходящ източник за паста. Влажни, мухлясали и престояли фъстъци също могат да развалят вкуса.

Второ, тънкост е предварителното изпичане на фъстъка, което носи по-наситения вкус. Необходимо е ядката да се пече до придобиването на златист цвят.

Трето, натуралното ФМ съдържа единствено фъстъци. За омазняване се добавя ограничено количество друго масло, което може да е пак фъстъчено или зехтинче, слънчогледово, рапицово и други.

Рецепта за наситено домашно фъстъчено масло

Компонентите са 450 г фъстъци, 60 до 75 мл растително олио, мъничко солчица.
Ако имате микровълнова, използвайте я за изпичането на фъстъците. Който е пробвал, знае, че ядките придобиват прекрасен вкус именно по този начин на обработка. Те се овлажняват и осоляват много леко. Печката се слага на максимална мощност и се пуска за 5 до 8 минути. Ако микровълновата няма функция за пълноценно разпределяне на вълните, спирайте на няколко пъти за разбъркване – примерно на всеки 2 минутки.

По същия начин се пекат фъстъците във фурна, с тази разлика, че изискват повече бъркане и по-дълго време за изпичане. Но! Домашното изпичане на ядките непосредствено преди приготвяне на пастата си струва, защото внася неподражаем вкус в изделието. Няма да се получи същото с готови печени фъстъци. Но това също е опция. Продават се готови печени и обелени фъстъци – някои силно осолени, а други – по-слабо.
След изпичане на фъстъците отделете малко време да ги прегледате. Ако има отделни зърна, които са по-силно изгорели, премахнете ги. Дори 2-3 черни фъстъка са способни да развалят цялата банка готова паста.
Оттам нататък стъпките са ясни: Смелете фъстъците в блендер. Вие избирате дали да направите по гладка и еднородна паста или тя да бъде по-груба, с фъстъчени парченца. За гладка паста мелите до прахообразна консистенция. Когато е готово, наливате олиото и поправяте със сол. Продължавате да мелите, като добавяте по малко олио, за да постигнете желаната гъстота. Домашното приготвяне на пастата е идеална възможност да я направите точно по ваш вкус – гъста или по-рядка, гладка или с парченца, с дъх на сусам или с дъх на рапица и т.н.

Дайте мнение и Вие тук!
Как да направим сладка фъстъчена паста

Децата предпочитат сандвичи с подсладено ФМ. Е, американските деца. Но сигурно така биха подходили и всички останали деца, когато им се поднесе възможност да избират между солено и сладко. Рецептата за приготвяне на сладко масло е същата като описаната по-горе. Къде е разликата? Във влагането на сладка добавка.

С какво да подсладим
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Подсладеното фъстъчено масло върви с плодчета

Първата възможност е да се подслади със захар, но тя е най-лошата. Все пак понякога е за предпочитане, ако детето има алергия към меда. За такова подслаждане не се влага директно захар на пясък, а захарен сироп.
Втората възможност е мед и за нея по-горе описахме подходяща рецепта.

Друга по-интересна добавка е шоколадът – в течно или разтопено състояние. Подходящи са млечната и бялата разновидност. По-специфичен става вкуса с черния продукт, а и той не е така сладък. За подслаждане на доза от 500 г фъстъци се използва от 50 до 200 г шоколад, според личните предпочитания. Доза под 50 г няма да бъде усетена, а доза над 200 г ще преобладава над вкуса на фъстъка и ще измени консистенцията.

Домашно ФМ от Бон Апети

Рецептата на Бон Апети е максимално улеснена и отнема едва 5 минути. Тя е разчетена за 300 г фъстъци, предварително изпечени и обелени. За това количество са потребни 60 г мед и 100 г олио. Въпреки меда, се слага и мъничко сол. Всичко се смила в блендер до вида на гладка паста.

На филия, с шоколад

Избира се пълнозърнест хляб или такъв от грубо брашно. Препича се леко. Намазва се по-тъничко с фъстъчената паста, а отгоре се разлива течният шоколад. Съотношението зависи от личното предпочитание, както и от хранителн. режим, който се прилага в момента.

В пюре от картофи, от тиква, от смесени зеленчуци

Всякакви зеленчукови пюрета стават интересни и с по-различен вкус, ако вместо традиционното краве масло се добави фъстъчено. Така те стават и чисти вегетариански храни.

Рецептата е сваряване на зеленчука или на микса от зеленчуци, намачкване с вилица при предпочитание за по-едро пюре или смилане с пасатор за по-гладко. Маслото се добавя накрая и се бърка, докато достигне до всички части на пюрето. Поднася се охладено, но не студено.

С банан
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Бананът много си върви с фъстъчено масло

Фъстъчена паста, директно намазана върху банан, е прекрасна междинна закуска.

За закуска в овесени ядки

Овесен. ядки се подправят с подсладена фъстъчена паста. Чудесна рецепта за любителите на сладки закуски. За разкош се гарнира с прясно изпечени фъстъци и карамел. Такава закуска прилича на десертите “Сникърс”.

Студено пресовано фъстъчено олио в салати

Фъстъченото олио е продукт, напълно различен от маслото, за което говорим досега. Олиото се произвежда чрез студено изстискване или рафиниране от суровина фъстъци, така както се правят слънчогледовото, маслиновото и други подобни екстракти. И олиото от фъстъци е така добър източник на полезни ненаситени мазнини, както и пастата. Чудесен продукт за диабетици.

Фъстъчен. олио е много широко застъпено в азиатската кухня. То е най-естествената добавка за свежи салати. У нас то е със сравнително висока цена, сравнена с качествените висококласни зехтини. Примерно опаковка от 0.5 л се предлага за около 10-11 лв. Ако пък към името има добавка „био“, то цената може да нарасне 3 и 4 пъти. Така например в биомагазините се предлага 0.25 мл за 18 лв.

Рафинирано олио за готвене: варене, пържене и печене

Рафинираното олио се предпочита за топлинна обработка. Азиатците го ползват за варене, печене, пържене, паниране. Като всички рафинирани продукти, и то е плод на химично извличане, пречистване и обработка. Активните му съставки са по-малко в сравнение с нерафинираното или естествената паста, но е подходящо за загряване до висока температура.

Приготвяне на сладки

Фъстъчени бонбони от Бон Апети

100 г кашу – сурово, се смила със 100 г фъстъчена паста, малко кленово сиропче и три лъжици кокосово масло за аромат. Подправката е една ванилия.

Преди смилането, кашуто се кисне във вода за четвърт час, подсушава се и се смила. В блендера се пускат всички изредени компоненти, като кокосовото масло е леко загрято. Блендерът произвежда гладка еднородна маса, която се намазва върху хартия, направена за печене, и се вкарва в хладилника за 3 часа. После се реже на парченца и здравословните бонбони са готови!

Сладки с ФМ

Компоненти: 270 г овесени ядки, едри, 70 г сушен плод (стафида, боровинка, годжи бери), 120 г грубо брашно, 125 г краве масълце, 100 г ФМ, 110 г мед, 2 яйца, 120 г сметана, 2 банана, ванилия, 1 лъжичка сода.
Приготвяне: забъркваме кравето масло с яйцата, разбиваме с миксер. Пускаме едно след друго меда, ФМ, ванилията и пюрираните банани. После слагаме и сметаната, в която предварително сме смесили содата за хляб.

В отделна купа слагаме сухите компоненти – овесените ядки, брашното и сухите плодчета. Към тях изсипваме течните съставки.

Фурната се нагрява до 160 градуса, ако е с вентилатор, или до 180 градуса, ако е от конвенционалните. Докато достигне желаната температура, оформяме топки от лепкавото тесто и ги нареждаме върху хартия, предназначена за печене. Самото печене е четвърт час.

Смути след тренировка

За подкрепа след изтощителна тренировка са полезни протеиновите напитки, съчетаващи банан, шоколад и ФМ. Ето една по-интересна рецепта, в която има и спанак, която почерпихме от нета.

Компоненти: 355 мл течност, за предпочитане мляко, шоколадов протеин за спортисти – 2 мерителни лъжици, 1 банан и чаша спанак, 64 г ФМ, 1 голяма лъжица какао. Всичко се смила в блендер и става изключително вкусно. В тази напитка има 60 г протеин и 22 г мазнини. Калориите са 580.

Продукти от фъстъци с фъстъчено масло

Фъстъчен тахан
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Таханът се прави от сурови фъстъци, а маслото – от печени

Фъстъченият тахан е паста от млени фъстъци. Точно както ФМ. Затова не малко нашенци се питат каква е разликата и не могат да направят разграничение. Отговорът е много прост. Таханът се прави от сурови фъстъци, а маслото – от печени. Готовият тахан е на приблизителна цена от 10 лв за кг.

Фъстъчена паста

Ще срещнете и това наименование, но не търсете някакви разлики. Паста е синоним на масло и във всички случаи се касае за гъста мазна консистенция, добита от млени печени фъстъци без люспите.

Нерафинирано, натурално фъстъчено олио и рафинирано

Олиото, добито от фъстъци, на пазара е две разновидности – нерафинирано (натурално) и рафинирано. Първото е произведено чрез студена преса, а второто е подложено на химически процес. Разликата в цената е голяма.

Рафинирано фъстъчено масло, едро и ситно смляно

Рафинираната разновидност е плод на промишленото производство и е разработена, за да се постигне по-устойчив и траен продукт. Такова масло не гранясва и е с дълъг срок на годност. Именно това е продуктът, който най-много консумират американците. Някои разновидности са напълно гладки – ситно смлян фъстък, а други имат едри парченца за вкус, както в рецептата, която посочихме по-горе.
Рафинираното масло има по-малко витамини и биологично активни съставки. Често за произвеждането му е ползвано хидрогениране.

В търсене на най-добрата цена и качество

На Lidl, на Билла, на Кауфланд
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
На Белун

ФМ е слабо ползван продукт в България. То се намира трудно, а понякога е по-лесно да се направи у дома, вместо да се обикалят магазините. Големите вериги зареждат, но не винаги е налично и при тях. Така например в Lidl понякога доставят ФМ от Англия, което е с 95% съдържание на фъстъци, подсладено с кафява захар и подправено с морска сол. Цената е 10 лв за кг, разфасовки по 0.45 кг.

В Билла понякога се намира Pami Peanut Butter, свидетелстват потребители. То е опаковано в пластмасов буркан от 340г. Последната обявена цена е 5.99 лв редовно и 5.29 лв с карта.

Търговските вериги внасят масло от Гърция, Холандия, САЩ и други страни, но вече има и наше производство.

На Балчо

Балчо произвежда тахани и ядкови масла, сред които и фъстъчено. То е в следните разновидности:

  • Натурално – 340 г буркан, 540 ккал, цена: 4.80 лв;
    фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
    На ЕТ “Тошко Тръндев”
  • С пчелен мед – 340 г буркан, 644 ккал, цена: 3.99 лв;
  • С намалено съдържание на мазнини – 340 г буркан, 549 ккал, цена: 5.10 лв;
  • детско с мед и какао – 320 г стъклен бурган, цена 5.39 лв.
На ЕТ „Тошко Тръндев“

Фирмата произвежда ФМ от 100 % фъстъчени зърна и фруктоза, като подсладителят може да бъде и мед според интереса на клиента. Разфасовка – пластмасов буркан 0.22 кг.

На Stoxy – Стокси, Стара Загора

Продуктът е със състав фъстъци, растит. масла, фруктоза и сол – калиева. Енерг. съдържание е 630 ккал.

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
На Stoxy
На Ванко-89, ООД, Садово

Фирмата има следните продукти и продължава да обновява списъка си:

  • Фъстъчен крем Екзотик;
  • Класик – 100 % натурално;
  • Фъстъч. кремче с боров мед
Натурални масла

Повечето продукти отговарят на това определение. Може да е изписано био. Най-чистите се намират в биомагазините като Зоя и други. Някои продукти:

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
На Хармоника
  • Био 250 г на Рапунцел – 7.99 лв;
  • на Хармоника, без захар, за отслабване – от биофъстъци без добавки, 250 г – 5.95 лв;
  • на Белун – 250 г, 5,39 лв.

Рискове и опасности – за и против

ФМ има почитатели и противници. Втората група изтъква три довода:

  1. Висока калоричност;
  2. Алергенност на продукта;
  3. Предлагането на множество фабрични продукти с некачествен състав.

Високата калоричност на ФМ е неоспорима. Все пак е масло. Енергийната стойност се движи в границите от 550 до 660 ккал, като варирането идва от добавките и степента на разреждане.

Енергийно съотношение на белтъч. към мазн към въглехидр. е от порядъка на 15,6%/ 78,1%/ 6,3%. Ще намерите и други данни. Разликата идва от състава на продуктите.

Противниците на маслото не могат да го възприемат като отслабващ продукт, а защитниците казват, че той засища в малко количество и именно миниатюрните дози са ключът към правилната му употреба.

Алергия

Да, има хора с алергична р-ция към фъстъци. И не са никак малко. Ако за първи път опитате ФМ и се изринете, проверете дали не е от експеримента ви. Но повечето хора знаят предварително дали са алергични към ядки и/или фъстъци.

Некачествен състав
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Фъстъченото масло може да изглежда перфектно, но да крие непривични съставки, особено ако е подсладено

В този пункт противниците имат право. Защото ще попаднете на продукти с царевичен сироп. Други съдържат хидрогенирани масла като соево, рапицово и други. С тях пастата става не здравословна, а обратното – вредна и токсична. Някои евтини продукти съдържат до 50% хидрогенирани масла.

Опасност носи добавянето на кленов сироп. Не защото той е вреден, а защото има евтини, разредени със захар сиропи, които губят ползата на клена и добавят излишни калории.

А какво да кажем за продуктите, които са със срок на годност 2 години? Те със сигурност притежават подобрители, консерванти и въобще нежелани добавки.

Натуралната фъстъчена паста е без захар и сол и издържа до 2 месеца на студено.

Заместители и аналози

Първо да припомним, че маслата са два вида – базови и етерични. Фъстъченото спада към базовите и затова негови заместители ще търсим в тази група.

Бадемово масло

Бадемовото има приоритетна употреба в козметиката. Активните му съставки съдействат за оздравяване на косъма и клетките на кожата и ноктите. Умее да овлажнява в дълбочина и затова се ползва за основа на редица козметични маски. За бадемовото масло сме разказали подробно ТУК: Как се ползва бадемово масло в топ рецептите за домашни маски. За растеж на косата и против косопад. За лице против бръчки или акне...

Ленено масло

Студеното пресоване на лен създава скъпото, но много качествено ленено масло. То също е изобилно на ненасит. мастни к-ни и като фъстъченото е много полезно за вътрешно приемане. Нар.медицина го влага в редица лекове срещу язва, гристи, образуване на киселини и други. Повече за маслото от лен сме разказали ТУК: Събрани на едно, всички ползи от ленено масло, рецепти и употреба. Цени и сравнение на продукти. Стр. ефекти от лененото олио и противопоказания.

Кокосово масло

Кокосът е ядка с много висока масленост. При това с огромни размери. Затова и маслото, добито от кокос, е доста евтино и широко се влага в разни козметични продукти. Като бадемовото, и кокосовото приоритетно се ползва за външна употреба, в полза на красотата. Органичното, добито чрез студена преса масло обаче не е никак евтино. Цената му е средно 40 лв за литър, 24 лв за половинка и 11 лв за 200 г. Органичното масло помага при изгаряния, рани, порязвания, измръзване, при треска, кашлица, запек и други. Подробно разказваме за прекрасните свойства на кокоса ТУК: Приложение на кокосово масло. Как да си направим сами домашно. Как се ползва за коса, за лице и при диетите за отслабване. Цени и продукти. Сравнение.

Етерични масла

Тези масла са абсолютно различна разновидност. Те са с много по-висока концентрация и се добиват от немаслени растения (маслеността на фъстъка и кокоса е висока). От концентрираността идват и по-интензивния аромат.

Базовите масла са по-евтини, продават се в буркани, а етеричните масла са по-скъпи и се продават в малки шишенца от по 30 или 50 мл. Но това не значи, че базовите масла са втора категория, те просто са различни. А техният плюс е, че имат структура, подобна на човешките мастни тъкани. Затова и тялото на човека ги приема като свои, абсорбира ги и ги ползва в пълна степен.

За етеричните и базовите масла сме разказали подробно ТУК: Топ 25 начини за приложение на етерични масла. За лице. Цени. Действие.

Що е фъстъчено масло (ФМ)?

Паста от фъстъци. Или млени до еднородна гладка каша фъстъци. И след като те са ядки (макар и от семейство Бобови), а ядките са с висока масленост, то и пастата е маслена, гъста и с лепкава консистенция.

фъстъчено масло сладки, фъстъци тахан рецепти цена -01233
Фъстъчено масло се яде с тонове в Щатите.

Специфичният й вкус не може да се сбърка с нищо друго.
Прилича на еднородно плътно маслено пюре с вкус на ядки.

Ако не си американец, възможно е вкусът на ФМ да ти се опре. Някои казват, че им е било необходимо дълго време, за да привикнат и да го възприемат. Но когато усещането за необичайна храна отмине, идва оценяването на прелестта й по достойнство.

В чист вид ФМ е неутрално, леко солено. То отваря път към разнообразни вариации, основно в сладката гама. Подправят го с мед, шоколад, плодови сиропи, кленов сироп. Мажат го на препечени филийки, добавят го в печива. И го ползват за отслабване. Ще запитате – как? Нали е мазно? Нали е масло?

Затова тук ще разкажем за чудните свойства на ФМ, което отдавна се хапва не само в Америка, но и навсякъде по света. Включително и у нас.

Действие на веществото ресвератрол

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01Ресвератрол се съдържа в люспата и семето на гроздето и съответно – в червеното вино. Освен гроздето, още две дузини растения изработват това вещество, когато попаднат в екстремни условия.
Те го синтезират в отговор на стреса и той им помага да се приспособят. Същото е действието му и по отношение на човека, установяват изследователи. Веществото му помага да противостои на ред извънредни обстоятелства, каквито за тялото са редица промени, включително повишената температура и гладът.

Второ, ресвератрол забавя стареенето. Започнахме с виното, защото то привлича вниманието към мистериозното вещество, заради което нации като французите се хранят мазно, но имат прекрасно тегло и дълголетие.

Полезните свойство на ресвератрола са свързани с неговата способност да активира ензима (някои го определят като ген) silent information regulator, което от английски се превежда в смисъл на задържана, премълчана информация. Този ензим или ген от 10 години насам се свързва с дълголетието. Какво е действието му? Ще обясним опростено.

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Нишка с дължина 1.8 м се “навива” и помества в една хромозома

ДНК представлява нишка, достигаща 1.8 – 2 м дължина, която е поместена в една хромозома с размер стотни от милиметъра. Как става това? Нишката се навива като бобина около т.нар.хистони и придобива плътно, кондензирано състояние, подобие на цилиндър. Да се върнем на silent information regulator или Sir2. Той отцепва от хистоните ацетилни групи и по този начин поддържа ДНК в „silent“-състояние, в плътна опаковка.

Важно: Имаме подробен материал по темата ТУК: Ползи и вреди от Ресвератрол. Цена, мнения, противопоказания!

Вижте прекрасен 3D-модел по-долу!

Sir2 е активен само в присъствието на коензима nicotinamide adenine dinucleotide , който участва в повечето метаболитни процеси. И тук е връзката между характера на храненето и стареенето. Ако караме накратко: продължителността на живота пряко зависи от количеството на потребените калории. При ограничаване на калориите по норма с 30 до 40%, абсолютно всички живи същества – от мишките до кучетата и приматите, живеят по-дълго и се отличават с по-добро здраве. Снижава се честотата на заболяванията, включително на такива като рак, захарен диабет и невродегенеративни разстройства. Обаче репродуктивните способности отслабват.

фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Структура на ДНК

Някога учените са смятали, че при намаляване на количеството на приеманите калории се забавя метаболизмът, а заедно с него – образуването на токсини, отпадни продукти от храносмилането. Теорията вече е опровергана. Нискокалорийната диета не забавя метаболизма нито у бозайниците, нито у нисшите организми. Напротив, предизвиква се ускорение и промяна в обмена на веществата. Дефицитът на калории всъщност е недостиг на храна – биологически фактор на стреса, който включва защитните системи на организма, мобилизирайки го да се бори за оцеляването си. При бозайниците една от реакциите е промяна в ефективността на работа на клетъчната система за производство на енергия, включваща отлагане на апоптозата (програмираната гибел на клетките).

Дефицитът на хранителни вещества стартира механизъм, който повишава активността на Sir2. Той активизира получаването на енергия, а като добавка се образува NAD+, която активира Sir2 и едновременно снижава нивото на неговия антагонист NADH, който дезактивира Sir2. Така измененото съотношение на NAD+/NADH в клетката влияе на активността на Sir2, следователно – на продължителността на живота.

От 2007 година биофармацевтичната компания на един от изследователите на процеса Д. Синклер разработва активатори на описания процес, при което се засича допълнителна способност за вдигане на чувствителността към хормона-регулатор инсулин (възможно приложение в лечението на захарен диабет II тип). Следващата година фармацевтичната компания «GlaxoSmithKline plc» купува «Sirtris Pharma» и продължава с клиничните изпитания на два препарата – за лечение на рака и на диабет II тип.

Така ресвератрола (резерватрол), който се синтезира от някои растения като защитна реакция срещу паразити, бактерии, гъби и други стресиращи обстоятелства на външната среда, се оказва ключ към големи разкрития. И докато се проучва как да бъде използван срещу сериозни страдания като рак и диабет, ролята му на антиоксидант, мощен регенератор и антиейдж агент вече се приема за даденост. Ползва се и за противодействие на възпаления, като терапевтичен препарат срещу паразитни инфекции.

Други функции:
  1. свързва и неутрализира свободните радикали;
  2. свежда до нормалното липидите, в частност холестерина в кръвта;фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
  3. разрежда кръвта, поддържа еластичността на съдовите стени;
  4. поддържа еластичността на кожата, възстановява колагеновите влакна и стимулира растежа им, подмладява кожа – коса – нокти;
  5. оказва антиалергично действие, неутрализирайки отделянето на хистамин;
  6. подобрява паметта, подобрява противопоставянето на организма на стреса;
  7. снижава нивото на захар в кръвта;
  8. изостря зрението.
Ресвератрол е показан при следните патологии и състояния:
  1. сърд.-съдови патологии като хипертония, инсулт, атеросклероза, инфаркт;
  2. за повишаване на устойчивостта на стрес и отстраняване на последствията от него;
  3. за противопоставяне на вредностите в екологично и радиационно-неблагоприятни условия, при вредни производства;
  4. за профилактика на онкологични изменения, включително при химио и радиотерапия;
  5. за подобряване на микроциркулацията на кръвта в органите и тъканите;
  6. при алергични патологии от различен произход, в т.число бронхиална астма;
  7. за профилактика на ретинопатии при диабет, хипертонии.
Но да се върнем на ФМ. Къде е връзката и защо разказахме за ресвератрол?
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Младото червено вино е источник на ресвератрол, но фъстъците не му отстъпват

Разглеждайки естествените източници на това вълшебно вещество, на първо място поставяме червеното грозде и добитото от него младо вино и веднага след тях на второ място застават фъстъците. Ако отчетем количеството от посочените продукти, което може да бъде погълнато, обичайното им присъствие в ежедневното меню, както и фактът, че ФМ е концентриран продукт, то маслото със сигурност повишава значението си като храна, наистина богата на ресвератрол.

За какво друго е полезно да се хапва фъстъчено масло
  1. Предпазва нервната с-ма, лекува депресия и маниакални състояния
    Това се базира на съдържанието на витамин B6 – 0.42 г. Магнезий и калций също облекчават състоянията на тревожност. Цинкът успокоява, а добавката на хром профилактира появата на такива отклонения. Витамин Е е също средство за противопоставяне на стреса.
  2. Профилактира заболявания като астма, диабет, камъни в бъбреците, рак, акне, белодробни патологии и много други. Подобрява метаболизма, помага за здравословно тегло. Съставките му дават активност и енергия.
Защо е толкова популярно в Америка?
фъстъчено масло тахан рецепти цена -01
Американците гарнират множество печива с фъстъчено масло

Приготвянето на пасти от разни ядки се проследява назад в историята чак до инките. Но традиционното ФМ, каквото го познаваме днес, е изобретено от лекаря-диетолог от Монреал Марсел Г. Едсон, който през 1884 година го патентова в Америка. Изобретението му е плод на желанието да открие алтернативна храна за вегетарианците, които отхвърлят месото и следователно имат намален брой източници на протеини. Едсон търси растителен продукт, който да е способен по своята ценност да се конкурира с месото, птичите яйца или сиренето.

До средата на 20 век американското правителство полага немалко усилия за популяризиране на ФМ като източни на евтини растителни белтъчини. Дори бива обявен Национален ден на ФМ – 24 януари. В резултат гъстата паста става постоянен атрибут в храненето на средностатистическото американско семейство.
Голяма част от реколтата от фъстъци в САЩ отива за производството на ФМ. Продуктът е популярен във всички англоезични страни и бивши колонии.

Потърсете още информация

Използвайте в търсачките наименованието на английски: Peanut butter, на испански: Mantequilla de maní, на немски: Erdnussbutter, на гръцки: Φιστικοβούτυρο, на руски: Арахисовая паста, на френски: Beurre de cacahouètes.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е натурален Кверцетин 500. Цена и откъде?

Колко време се пие Кверцетин? Най-добри видове. Противопоказания

Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е …

5 Мнения

  1. Елена Атанасова ... Йорданова -66 г

    Фастъците – печени и сурови са полезни за деца и възрастни – против запек, за вкус на стомаха и регулация на холетерола и кръвното налягане. Също и сусаменото масло – тахан / ние имахме собствено производство сусам и обработено в буркани – тахан във производстбена фирма в Южна България.
    За вкусни рецептипри какс и кремове с мед и тахан, или фастъчено масло и тахан. Фастъченото масло и тахан произведено в Америка е с вкуса и качеството като българското / това донесе малкия ми син от Америка /. Ленено масло, бадемово масло са полезна храна са сърце, холестерол. Яжте печени но несолени бадеми – родно производство или куоени.А що се отнася за ресвератрол, действието на веществото весверетрол което се съдържа в люспата и семето на гроздето на един от профилактичните прегледи, моята лична лекарка след като ми премери кръвното / беше под необходимото нормално ниво т.с. 140/90/90 ми препоръча по една чаша вино за да се повиши и нормализира !

  2. Силвия Атанасова

    Благодаря за хубавата статия. Много изчерпателна. Фъстъченото масло ми е едно от любимите продукти, но през последните 2-3 години, за съжеление го ограничих доста, да не кажа и съвсем,/както и фъстъците/ след като прочетох в една статия за канцерогенното действие на печените фъстъци и то най-вече при жените, дори и в малки количества. Ако имате поглед върху този въпрос ще ми бъде интересно да прочета и да обогатя познанията си информативно.

  3. Юлия Стоянова

    Надявам се статията да е наистина хубава. Аз спрях да я чета в самото начало, след като прочетох, че фъстъците са ядки. При положение, че всеки средноинтелигентен човек знае, че те са от семейство бобови. Как да повярвам на статията?!?

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви за уточнението. Вмъкнахме пояснителна бележка в скоби, но в текста сме оставили думата “ядки”, защото почти цялото общество, включително и много от техните производители, ги наричат така. Все пак темата е за лечение с фъстъчено масло, а не за ботаническите характеристика на фъстъците.

  4. Хора, яжте фъстъци, фъстъченото масло го оставете на американците, та те …. о ужас – в ресторант си поръчват бургери!
    Надявам се да разберете разликата между качествена храна и рекламираната такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *