диабет симптоми и прочие
подробен хубав материал за най-ярките симптоми на разпространения диабет

Рязко отслабване при диабет, симптоми: Как да разпознаем болестта

Ранни (първи) симптоми при диабет – кои са те и за какво алармират. Рязко отслабване. За комбинацията “хронична умора + жажда + увеличено отделяне на урина”. Симптоматика и първи признаци при диабет от първи и от втори тип. Безвкусен диабет; гестационен диабет. Диабетът и децата. Усложненията. Лечение и хранене при диабет

Диабетът е нарушение при обменните процеси на въглеводороди и вода в организма. В резултат на това се нарушават функциите на панкреаса или задстомашната жлеза. Именно тя произвежда хормона инсулин, който участва в преработването на захарта. Всъщност без инсулин организмът не може да трансформира захарта в глюкоза; захарта се натрупва в кръвта и се изхвърля от организма чрез урината. Заедно с това се нарушава водният обмен; тъканите не могат да задържат водата и също я изхвърлят през бъбреците. Ако захарното съдържание в кръвта е над нормалните стойности, говорим за болестта захарен диабет.

Да видим какво се случва при това положение с хормона инсулин. За неговото производство за отговорни т.н. бета клетки в панкреаса. При захарен диабет въпросният инсулин не е бил произведен по някаква причина, затова захарта в кръвта е висока. Същевременно клетките не получават необходимите постъпления от глюкоза.

Обменното заболяване диабет може да е наследствено или придобито.

При недостиг на инсулин започва проявата на диабетни симптоми, сред които видими и осезаеми са влошено състояние на кожата – с гнойни и дълго незарастващи ранички, влошено състояние на зъбите, развива се атеросклероза, гръдна жаба, хипертония, влошава се зрението, не функционират нормално сърдечно-съдовата и нервната система.

диабет, кръвна захар
Липсата или недостигът на инсулин са причина за проявата на симптоми на диабет

Ранните (първи) симптоми при диабет

Първите диабетни симптоми могат да останат неразпознати и болният да им обърне внимание едва когато се проявяват комплексно или в по-тежка форма. Приед диабетните състояния и ранният диабет “не бият камбаната” с внезапен скок на гликемичния индекс или с изпадане в диабетна кома.

Все пак си помислете дали не се касае за диабетни симптоми, ако изпитвате следното: постоянна сухота в устата, жажда – и невъзможност да я утолите, дори изпивайки по няколко литра вода за денонощие; повишена диуреза, т.е. отделяне на големи количества урина; необяснимо отслабване или напълняване, с видимо образуване на мастни депа; сухота на кожата и сърбеж; поява на незаздравяващи и гнойни рани по кожата; мускулна слабост и усилено потене. Изброените симптоми и оплаквания са първи сигнал за заболяването. Появата им трябва да ви накара да си изследвате колкото може по-скоро кръвната захар. При прогресия на диабет неизбежно се появяват усложнения, които засягат практически всеки орган. В критични ситуации могат да настъпят живото застрашаващи промени – нарушено съзнание, тежка интоксикация и полиорганна недостатъчност.

Хронична умора

Най-малко 25% от хората, страдащи от диабет, не знаят за болестта си. Те си живеят както са свикнали, игнорирайки появяващите се признаци. Много често се пренебрегва например хроничната умора. В днешно време изразът “хронична умора” се изрича често и е важно да си изясним по какво хроничната се отличава от обикновената умора?

За хроничната умора е присъщо да ни тормози постоянно в продължение на месеци: усещаме слабост, качеството на съня е влошено, апатични и раздразнителни сме, трудно ни е да се справяме с работата и бита. Не помагат нито почивните дни, нито отпуските. Постепенно освен отпадналост започваме да усещаме главоболие, болки в мускулите, кръвното ни скача, паметта се влошава.

диабет-симптоми инфографика
За пълен размер на инфографиката “Диабет, симптоми” клик върху умалената картинка!

Състоянието на хронична умора може да е провокирано от стресови ситуации в работата и изобщо в живота ни, от лошата екосреда, от заседналия живот или отслабената имунна система. Често това състояние е израз на заболяване, което още не са ни диагностицирали – по разбираеми причини започваме с диабет, но също други ендокринни проблеми, тежки инфекции, заболявания на кръвта. Постоянната умора и сънливост се обясняват с нарушения енергиен обмен на клетъчно ниво при диабет.

Чести позиви по малка нужда
Симптоматиката трябва да ви отведе при специалист; започнете лечението навреме!
“Фигурин

Честите позиви за уриниране, увеличеното порционно отделяне на урина, както и денонощната диуреза, в повечето случаи са симптом на диабетни отклонения. В някои случаи отделянето е толкова интензивно, че болният човек не е в състояние да задържи урината. Има информации за това, че при увеличена диуреза като диабетни симптоми количеството на отделената урина за 24 часа може да достигне дори до 10 литра! И това – на фона на силната жажда, която клетникът не може да угаси, и при постоянен прием на вода. Само за сравнение: при среден прием на два литра вода в денонощие, здравият човек отделя около литър и половина урина. Обяснението при полиурия, свързана с диабет, е във високото осмотично налягане на глюкозата; своеобразна принуда за изхвърляне на филтрираната от бъбреците висока захар с голямо количество течност.

Необяснимо отслабване

Промените в теглото без промяна в храненето е сред типичните симптоми на диабет. За необяснимо отслабване се говори, ако в рамките на месец един човек изгуби пет и повече процента от килограмите си. Необяснимото отслабване в абсолютна стойност може да е 10-15 кг за кратък срок.

Защо се случва това? Вече споменахме, че при диабет липсата или недостигът на инсулин е причина захарта да остане в кръвта непреработена – така тя е недостъпна за клетките и тяхното хранене се нарушава. Без глюкоза, която е енергийният източник на всички жизнени процеси, клетките търсят алтернатива и я откриват в собствената мастна и мускулна тъкан. Изгарянето им води до отслабване и изтощение на организма, познато като кахексия.

Рязкото отслабване до изтощение, причинено от диабета, води до атрофия на крайниците и кетоацидоза. Спасението е в контрол върху диабета и спазване на специална диета.

Рани, които дълго не заздравяват
Лошото кръвоснабдяване в периферните зони на тялото прави тъканите там податливи на различни инфекции

Характерните незарастващи рани са както сред ранните диабетни симптоми, така и сред последващите усложнения при прогресия на болестта. Причината за тях е промяната в малките кръвоносни съдове, причинена от високото съдържание на захар в кръвта. По тази причина нараства проницаемостта им и настъпва разрушаване на капилярните стени, а последицата от това е влошеното хранене на тъканите в периферията на организма. Първоначално незарастващите и лесно инфектиращи се драскотини и ранички са само повърхностни, но постепенно могат да навлязат в дълбочина, да се развият некроза и гангрена. Особено опасен е този процес, ако са засегнати долните крайници – нерядко се налага ампутация.

Още информация и източници на английски: Рязко отслабване при диабет; * Симптоми на диабет; * Първи признаци на диабет.

Сексуални проблеми

Еректилната дисфункция е едно от най-разпространените усложнения на захарния диабет. Пациентите обаче се стесняват да търсят медицинска помощ за това и животът им става мъчителен. Еректилната дисфункция обаче не е свързана само с интимния живот; нерядко тя е проява на ранна атеросклероза.
При проследяване на медицинската статистика може да се види, че около 40% от всички случаи на това отклонение са при диабетици. Ако при здравите мъже някакви проблеми с ерекцията започват да се проявяват след 40-годишна възраст, то при диабетиците това може да се очаква още след 25. Подобно затруднение води след себе си и психологически проблеми, а това – обратно – оказва негативно въздействие за лечението на диабета.

Прогресията на болестта засяга всички вътрешни органи

Установено е, че при всеки от видовете захарен диабет около 10 години след диагностицирането половината пациенти получават различни сексуални разстройства. Колкото по-дълъг е споменатият срок, толкова по-висок става процентът на диабетиците с проблеми в интимния живот. Те могат да се изразяват в отслабване на възбудимостта, сухота на влагалището при жените диабетички, коментираната еректилна дисфункция. Няма друго хронично заболяване, което да се отразява по такъв начин при максимален процент от пациентите.

Постоянен глад

Повишеният апетит или т.н. вълчи глад е сред анализираните симптоми, но подобно състояние може да е провокирано също от проблеми с щитовидната жлеза или депретия. Ако обаче гладът е съпроводен с постоянна жажда и интензивно отделяне на урина, няма съмнение, че се касае за диабет.

Усещането за глад при диабет не е свързано с недостиг на храна, а с недостатъчния синтез на инсулин. Поради вече описаното нарушение клетките изпитват дефицит, за който алармират главния мозък. Мозъкът разчита тези сигнали буквално, в резултат на което апетитът се отключва.
Усещането за глад изчезва, ако организмът премине на аварийна програма и започне да усвоява енергия от липидите. Друго решение е възстановяването на инсулиновия синтез. При диабет от втори тип проблемът е свързан с недостатъчната функционална активност на инсулина.
Ако при диагностициран диабет пациентът няма апетит, това може да е свързано с наличие на гастрит или онкологично заболяване на стомаха.

Размито зрение

Ако имате диабет, трябва да ви е ясно, че една от новите ви грижи ще са редовните посещения при офталмолог. Високата кръвна захар повишава риска от развитието на катаракта, глаукома и диабетна ретинопатия.  Диабетът е причина за слепота у много хора, при това не само в напреднала възраст. Усетите ли проблем от рода на размити образи или замъгляване, не си купувайте очила, а идете на лекар. Проблемът може да е временен и да се реши благоприятно, но само ако навреме вземете мерки.

При диабет има условия за оток на лещата, което променя нормалното виждане. Ако положите усилия за нормализиране на кръвната си захар и я държите под контрол, нормалното виждане ще се възстанови в рамките на три месеца.

Размитото зрение обаче може да се окаже по-сериозен проблем. При вече развито заболяване от типа на глаукома, катаракта или диабетна ретинопатия, нещата стават сложни. Така например при диабетната ретинопатия се увреждат малките кръвоносни съдове в ретината (микроангиопатия). Продължителното функциониране на окото по този начин води до влошаване на зрението поради недостига на кислород заради влошеното кръвоснабдяване. В ретината компенсаторно се развиват нови кръвоносни съдове, което е негативна проява; влошава се фоновото зрение, развива се макулопатия и при липса на контрол върху кръвната захар и лечение отслабването на зрението е необратимо.

Изтръпване или бодежи в ръцете и краката

Изтръпване, бодежи, болки в краката или загуба на чувствителност – всичко това са признаци от различни стадии на диабетната невропатия. Увреждането на периферната нервна система става постепенно, с проявите й първоначално се свиква и затова много хора не им обръщат достатъчно внимание. С времето промените в нервните пътища стават необратими, но съвсем в началото, когато това са ранни симптоми на диабет, при нормализиране на кръвната захар е възможно възстановяване.

Изтръпването и бодежите се определят в медицината като положителни сигнали, тъй като дават да се разбере, че нещо не е наред.  Лошо е, когато се губи чувствителност – в по-напреднала фаза на заболяването. Към долните крайници водят най-дългите нервни влакна и точно те са най-уязвими към поразяващото действие на диабета. Болка, температура при допир, натиск, вибрации. Един диабетик със сензомоторна невропатия може да настъпи кабърче и да продължи с него, както е забито в ходилото му – без да усети нищо. Такъв човек няма да усети, че обувките му са твърде тесни; с такива показатели е лесно да се нараниш, да изкълчиш или дори да счупиш крак, без да разбереш. Така се създават условия за проява на т.н. диабетно стъпало: липсата на чувствителност обяснява занемарените рани по ходилата, които стават огнище на инфекция и рискова точка за развитие на гангрена и сепсис.

Постоянна жажда

Постоянната жажда или полидипсия е свързана със загубите на големи количества течност поради непрекъснатите позиви за уриниране и отделяне на голямо количество урина. Организмът реагира на сигналите за обезводняване със знак, изискващ прием на течности; по този начин се търси физиологичен вариант за възстановяване на водния баланс в организма.

Вагинални инфекции при жените

Вагиналните инфекции са единственият специфично женски симптом на диабета. Диабетът създава благоприятни условия за размножаване на всякакви гъбички в организма; патогените от тази група са причина за сърбеж във влагалището и различни по интензивност вагинални течения. Баналната кандидоза е често срещана при жени диабетички; при диабет тя е изключително трудно лечима.

За отбелязване е, че диабетът повишава риска не само от вагинални инфекции. Организмът по принцип става уязвим за  патогенните гъбички, които могат да намерят отлични условия за развитие във всяка “подсладена” телесна течност. Дори в потта съдържанието на глюкоза е повишено, а тези вредители се чувстват отлично при наличието й и при достатъчно топлина.

Преддиабет

Преддиабет – това е гранично състояние между здравия организъм и захарния диабет. Преддиабетното състояние е характерно с това, че панкреасът започва да намалява продукцията си на инсулин.

Хората, които имат такъв проблем, са в рисковата група за диабет от втори тип. Веднага може да се внесе успокоение с пояснението, че преддиабетното състояние е опасно, но излечимо. За да си върне здравето, застрашеният човек трябва да преразгледа изцяло начина си на живот. Само така диабетът може да се отложи или дори да се предотврати.

Преддиабетът може да се прояви тогава, когато тъканите на организма променят толерантността си към инсулина – т.е. когато станат невъзприемчиви. По тази причина наличието на глюкоза в кръвта се увеличава. Макар да не говорим за класическа проява на диабет, преддиабетното състояние е достатъчно, за да настъпят някои негативни промени в организма – например диабетна ангиопатия или деструктивни промени в кръвоносните съдове. Ако не се вземат мерки – преддиабетът се развива в диабет и започва увреждане не само на кръвоносните съдове, но и на нерви, зрение и пр. Към преддиабетни състояния са склонни хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот, а също и тези от фамилии с диабетици. В риск са и жените, които по време на бременност са развили преддиабет, с поликистоза на яйчниците. За двата пола – при възраст над 45 години и с високи стойности на холестерина и триглицеридите.

Опасните стойности на кръвната захар

Да кажем, че някои от симптомите на диабет са притеснили даден човек и той е решил да си изследва кръвната захар. Всяка лаборатория дава информация след изследване, като отбелязва и границите на нормалните показатели, най-ниска и най-висока стойност в норма. Вижте по-долу как би изглеждала една подобна таблица за най-обща ориентация; в нея са отразени стойности на гладно – и два часа след натоварване с глюкоза по специална методика:

 

Състояние на въглеводородната обмянаКръвна захар на гладно/ 2 часа след натоварване
Кръвна захар в норма3.3 – 5.5 ммол/л        –     под 7.8 ммол/л
Нарушена толерантност към глюкоза5.5 – 6.7 ммол/л        –    7.8 до 11.1 ммол/л
Захарен диабетНад 6.7 ммол/л          –    над 11.1 ммол/л

 

Таблицата е показателна за това, че диагностичното потвърждение на диабета е пределно просто и може да се направи във всяка лаборатория или дори в домашни условия при наличието на добър електронен глюкомер. Разработени са критерии за препоръчване на т.н. достатъчна терапия при съответните индивидуални характеристики – стойности на кръвната захар, тип диабет, възраст, наличие на други заболявания и пр. Същност на препоръчваните методи е контролът върху стойностите на захарта. Според световните нормативи добър показател на кръвна захар с благоприятни прогнози за лечението на диабет е всеки под 7 ммол/л. За съжаление на практика това не винаги е изпълнимо – въпреки старанието на пациенти и лекари.

Симптоми (признаци) на диабет, тип 2

Този тип диабет е инсулинонезависим. Най-често се развива при по-възрастни хора, както и при хора с наднормено тегло над 40 години. Причина за него е загуба на чувствителност у клетките към инсулин, заради наднормуеното клетъчно съдържание на хранителни вещества. Лечението с инсулин не се препоръчва на всички пациенти с тази диагноза; лечението изисква компетентност и точни препоръки.  Като начало – на такишва пациенти се препоръчва диета. Много е важно препоръките да се изпълняват точно. Препоръчва се например редукция на теглото, плавно – по два-три килограма на месец. След като се постигне оптималното тегло, се въвежда друга диета, която ще поддържа оптималните килограми пожизнено. Ако диетата не е достатъчна като мярка, могат да се вземат захаропонижаващи таблетки и само в най-краен случай се назначава инсулин.

  • Да обобщим – какви са симптомите при диабет от втори тип? Наднормени килограми, кожни инфекции и бавно зарастващи рани, зрителни проблеми, неутолима жажда и пресъхване на устата, схващане на ръцете и краката, припадъци. Признаците не са много различни при тези на диабет от първи тип, но прогресията им е забавена, понякога с години. До кома при тази форма на диабет се достига много рядко.
Симптомите на диабет, тип 1

Този тип диабет се нарича още инсулинозависим. От него страдат най-често деца, млади хора под 40-годишна възраст, с отслабен организъм. Протича тежко и за лечението му е необходим инсулин. Причината за това са автоимунни процеси, инфекции, стрес: организмът изработва антитела, коэито разрушават клетките на панкреаса и се получава некроза в тях, а съответно и недостиг или липса на инсулин.

Дайте мнение и Вие тук!

Диабетът от първи тип е практически нелечим. Съобщава се все пак за случаи с възстановени функции на панкреаса, но това е възможно само при специални условия и натурално суровоядство. Диабетиците от тази група трябва постоянно да си инжектират инсулин. Приемът му под формата на таблетки е невъзможен, тъй като компонентът се разрушава в стомашно-чревния тракт. Въвеждането на инсулиновите дози трябва да става в определено време и е свързано с храненията. Спазва се много строга диета; от менюто напълно се изхвърлят бързите възлеводороди като захар, сладкиши, плодови сокове и подсладените газирани напитки.

  • Струва си да се тревожите и да си мислите за тази болест, ако изпитвате силна жажда и сухота в устата; симптом на диабет е необяснимото отслабване с 10-15 кг за кратко време при непроменено хранене; постоянно усещане на глад; често уриниране и увеличено количество на урината до 10 л в денонощие; миризма на ацетон от устата; прилошаване, гадене и повръщане; постоянна и бърза умора, раздразнителност, обща слабост; замъглено зрение, тежест в долните крайници, припадъци; понижена телесна температура; усложнено протичане на инфекциозни заболявания; при децата – нощни напикавания.

Симптомите при диабет от първи тип се развиват много бързо. Често се случва болните да научат диагнозата си в болницата, където са попаднали по спешност.

Симптоми за диабет при деца

При децата  най-често се диагностицира диабет от първи тип. По принцип болестта е резултат от инфекциозно заболяване при наличие на генетична предразположеност. Ако дори само единият от родителите да е диабетик, детето трябва да бъде наблюдавано много внимателно и периодично да се изследва кръвната му захар. Ако майката е страдала от диабет, клетките на панкреаса му са чувствителни към редица вирусни болести като херпес, скарлатина, заушка. Всяко от тези заболявания може да се окаже катализатор и да отключи диабет у детето.

Детското хранене също е много важно; при децата с генетична обремененост например се препоръчва да бъдат кърмени една година, за да се избегне кравешкият протеин от изкуствените млека. Това ще спести на мъника възможните алергични реакции. На децата трябва да се създаде възможност да растат закалени и физически здрави, да се предпазват от стрес.

Разбира се, и при изпълнението на тези условия не е сигурно, че диабетът ще заобиколи детето. Тогава най-важното нещо става навреме да се разпознаят симптомите и при нужда да се започне профилактика, лечение или поддържаща терапия. Най-лесно разпознаваемите признаци отново са постоянната жажда, обилно отделяне на урина и необяснимо видимо отслабване – то може да достигне до 10 кг за няколко седмици.

Понякога обемите на изпиваните от деца течности са изумителни – при рязко развитие на диабет от първи тип едно дете изпива по няколко литра вода в денонощие. Друга проява е нощното напикаване над 5-годишна възраст, като преди болестта такъв проблем не е имало. Други видими симптоми са сухотата на кожата и лигавиците, загуба на еластичност за кожата, езикът е малиновочервен. Такава симптоматика е ясен знак, че без отлагане трябва да заведете детето на лекар.

Има ли симптоми, специфични за жени?

Вече коментирахме честите вагинални инфекции и упорита кандидоза, присъщи на жените диабетички. Обяснението е в повишеното съдържание на глюкозав телесните течности, което – заедно с благоприятната температура – превръща женското тяло в удобно място за заселване на патогените. Чести са гъбичните инфекции в устната кухина; сред другите признаци – присъщи и на двата пола! – често се проявяват неутолимата жажда и зрителните проблеми. Понякога болестта причинява пигментни петна по лицето и ръцете, а ноктите и косата стават чупливи.

Симптоми при безвкусен диабет

Безвкусният или незахарен диабет е свързан с недостига на антидиуретичен хормон в организма. Провокира се от отклонения във функциите на хипофизата, засяга някои вътрешни органи – по правило бъбреците. Заболяването е сравнително рядко и го развиват млади хора – предимно мъже под 25-годишна възраст.

Болните от безвкусен диабет са постоянно жадни; поемат огромни количества течности, които бъбреците бързо изхвърлят, без да филтрират и постигат необходимата концентрация. При този вид диабет е възможно в рамките на 24 часа един човек да изхвърли до 25 л разредена урина. Следствие на това състояние са неврозите, влошено качество на съня, синдрома на хроничната умора, емоционална неувереност. Болестното състояние се проявява рязко и отключващ фактор може да се окаже например една бременност. Ако пациентът е дете, това може да забави развитието и половото му съзряване.

Незахарният диабет създава риск от дехидратация, тъй като има условия да бъде нарушен балансът между приеманите и отделяните течности. Обезводненият диабетик може да получи тахикардия, да се оплаква от гадене и повръщане, от психични колебания. Кръвта се сгъстява, кръвното пада, проявяват се неврологични нарушения. Най-странното е, че дори при силно обезводняване проявите на полиурия – увеличено отделяне на урина – продължават.

Симптоми при гестационен диабет

Гестационният диабет е форма на захарния диабет, която се проявява при жените по време на бременност. При едно точно изследване може да се установи, че се касае не за “пълноценен”, а само за преддиабет, за нарушена толерантност към глюкоза. Като правило – при бременните се увеличава нивото на захарта в кръвта след хранене, а на гладно стойностите се нормализират.

В повечето случаи гестационният диабет се открива във втората половина на бременността. Проблемът се решава сам след раждането. Възможно е също една жена да забременее, като вече има проявен диабет. При всички случаи мерките, които се предприемат имат една и съща цел: да се поддържат нормални стойности на кръвната захар.

При гестационния диабет има една особеност, която обяснява пропускането на насочващи симптоми към проблема. Бременната с гестационен диабет изпитва силна жажда, глад, има чести позиви за ходене по малка нужда, отделя големи количества урина, оплаква се от замъглено зрение. Тъй като описаните симптоми по принцип могат да се отнесат към самата бременност, немалко хора не ги свързват с някакво болестно състояние.

Известно е, че на бременните се препоръчва да ядат по 5-6 пъти дневно на неголеми порции, за да не се получава претоварване и хранителните вещества да постъпват редовно, без да има условия за резки колебания на кръвната захар. В такова състояние бъдещата майка трябва да избягва бързите въглехидрати като захар, сладкиши и конфитюри. Сложните въглеводороди следва да са 50% от общото количество на храната, а останалите 50% да се разделят между протеините и мазнините.

Диагностика на ранния диабет

При хипотеза за захарен диабет се правят изследвания, които потвърждават или отхвърлят въпросната хипотеза. Практикуват се различни лабораторни или инструментални методи, като понякога се налагат повторни тестове или съчетаване на повече методи. Ето най-често прилаганите:

  • Изследване на кръвната захар, стойности на глюкозата в кръвта – прави се на гладно;
  • Тест за глюкозна толерантност – определя  се съотношението между кръвната захар на гладно и два часа след приема на глюкоза по определена методика; “натоварен” тест;
  • Гликемичен профил – изследват се гликемичните стойности няколко пъти в рамките на денонощие; профилът се изготвя, за да се планира най-точното лечение;
  • Общ анализ на урината с опрделяне стойностите в нея на глюкоза, протеини и левкоцити;
  • Изследване на урината за ацетон – при подозрение за кетоацидоза;
  • Анализ на кръвта за концентрацията на гликиран хемоглобин, т.е. съединение на двата компонента, за да се установи степента на нарушенията в резултат от диабета;
  • Биохимичен анализ на кръвта – правят се специфични изследвания за функциите на черния дроб и бъбреците и се анализират отклонения в резултат на диабета;
  • Изследване за електролитния състав на кръвта – при тежки форми на диабета;

Препоръчват се също изследвания на очните дъна, проверка на коремните органи, сърцето и бъбреците с ултразвук, препоръчва се електрокардиограма – за преценка доколко е поразен миокардът, група специфични изследвания на малките и големите кръвоносни съдове – особено тези на долните крайници; диагностика за възможни невропатии и пр.

Хората с диабет трябва да получават комплексна консултация и проследяване на здравословното състояние от различни специалисти – ендокринолог, кардиолог, невропатолог, офталмолог, хирург. Само така могат да се изберат и приложат най-правилните специализирани грижи, след като бъде потвърдена диагнозата захарен диабет.

Какво представлява един тест за диабет

Тест за диабет – това може да означава различни неща; наистина има различни тестове за диагностициране и за проследяване развитието на диабета. Най-често под въпросния израз се разбира т.н. глюкозотолерантен тест (глюкозно обременяване, натоварване). Ето накратко какво представлява той:

Пациентът отива за изследване, след като 12 часа не е приемал никаква храна. Чрез кръвна проба се установява стойността на кръвната му захар на гладно. След това се извършва и самото обременяване или натоварване. То се състои в приема на 75 г глюкоза, погълната в разтвор от 300 мл вода. Два часа по-късно се прави повторно изследване за стойността на кръвната захар.

  • Ако първата стойност е под 6.1 ммол/л, а втората – под 7.8 ммол/л, изследваният пациент няма диабет или преддиабетно състояние.
  • При първа стойност над 6.1 ммол/л, а втора – над 7.8 ммол/л, но под 11.1 ммол/л, се говори за нарушен глюкозен толеранс. Хората с такива показатели са рискова група, застрашена да развие диабет с голяма вероятност.
  • Ако стойността на кръвната захар на гладно е над 7 ммол/л, а след обременяването е по-висока от 11 ммол/л, вече може да се говори за наличие на захарен диабет (framar.bg).

Причини. От какво се получава диабет

Най-често коментираната причина за диабет може би е наследствеността. Няма как да “занулим” всички останали фактори с негативно въздействие, но при диагностицирането на диабет лекарят винаги се интересува от това дали в семейството – по кръвна линия – има и други диабетици.

  • Наднормени килограми, затлъстяване. Това е фактор, който може да се преодолее с правилно хранене и режим с подходящи физически натоварвания.
  • Прекарани заболявания, които имат негативно отражение върху бета-клетките в панкреаса: именно те са отговорни за продукцията на инсулин. Такива са принципно всички заболявания на задстомашната жлеза, рак на панкреаса, заболявания на други жлези с вътрешна секреция.
  • Вирусни инфекции – грип, епидемичен хепатит, варицела, рубеола. Такива заболявания отключват диабета, най-вече на хора от рискови групи.
  • Нервен стрес. Хората, които са застрашени от диабет по наследство, трябва да полагат усилия да избягват нервни и емоционални напрежения
  • Възраст. Колкото по-напред отива животът ви, толкова по-голяма е вероятността да развиете диабет. На всеки десет години рискът от захарна болест нараства два пъти.

Тук не споменаваме онези заболявания, които при хипергликемия или захарен диабет имат вторичен характер, т.е. те са не причината,   а симптом за отклоненията на захарта. Освен това самата хипергликемия не може да се приема за диабет до момента, когато се установят клиничните прояви или усложненията на самото заболяване. Към заболяванията, които причиняват хипергликемия, се отнасят тумори, хиперфункция на надбъбречните жлези, хроничен панкреатит, повишени стойности на контраинсуларни хормони.

Допълнителни теми с линкове за още четене

При захарен диабет все пак може да се живее пълноценно, ако се полагат грижи за контрол върху стойностите на кръвната захар. Това налага необходимостта да се знае повече за болестта, навреме да се забелязват симптомите й – начални или свързани с усложнения, и да се предприемат адекватни мерки за неутрализирането и контрола върху тях.

Не е новина, че глюкозата е основният източник на енергия в организма. Много от храните, които приемаме всеки ден, доставят при разпада си въпросната глюкоза. Тя обогатява кръвта и се разпространява чрез нея по цялото тяло, зарежда клетките с енергия. Ако организмът по някаква причина не използва това “гориво”, стойността на кръвната захар започва да расте. Този процес първоначално протича тихо, почти незабележимо и в това се състои коварството на диабета. Ако все пак са налице симптоми за проблема и ги пренебрегнем, в близко бъдеще ще имаме сериозни здравословни проблеми. Но дори да нямаме никакви притеснения и да се чувстваме напълно здрави, ако сме над 40 трябва редовно да правим профилактични прегледи и изследвания, включително на кръвната захар.

Диабетна полиневропатия

Полиневропатията е название на група заболявания, които са свързани с поражения на важни елементи от периферната нервна система. Разстройствата се проявяват предимно в долните крайници. Това се обяснява с факта, че отдалечените нервни зони първи реагират на нарушенията в човешкото тяло. Патологията се изразява в промяна на чувствителността, загуба на чувствителност, частични парези и други проблеми. Диабетът е една от честите причини за подобни състояния.  Полиневропатията на долните крайници се характеризира с поражение на отделни нервни влакна, които са проводници на нервните сигнали от и към ходилата.

При диабетна полиневропатия са възможни една или повече прояви от следващия списък: слабост в крайниците с влошаване на двигателните функции, прекомерно изпотяване, отоци по крайниците, световъртеж и прилошаване, остра болка по трасетата на нервите, дегенеративни промени в походката, която става “патешка”, намалена чувствителност към температурни промени и докосване, бодежи и мравучкане по кожата, поява на черни точки пред очите при рязко изправяне, изсъхване на кожата, парези, влошаване на сухожилните рефлекси, склонност към запек, хиперестезия – т.е. болезнена чувствителност, болезнена реакция и при най-слабо докосване.

Лечение на диабет

Лечението на диабета се планира в зависимост от индивидуалната характеристика на здравословното състояние при даден пациент. На първо място е важно да се отчете видът на диабета: ако той е от първи тип, първа задача е да се осигури постоянното набавяне на липсващия инсулин. При диабет от втори тип вариантите са два: или се насърчава производството на недостигащия инсулин със специфични медикаменти, или се ползват инхибитори на алфа глюкозидаза: специфични лекарствени продукти, които ограничават постъпването на захари в кръвта.

Диабексин, метформин и сиофор са сред популярните компоненти в терапии за диабетици. Диабексинът представлява билкова тинктура от глухарче, бобени шушулки, листа от черна боровинка и коприва. Приемат се по 60 капки спиртен извлек три пъти на ден за регулация на кръвната захар.

Метформинът е продукт, който ограничава преминаването на захари в кръвта. Използва се при работещ панкреас, но в режим на недостиг на инсулин. За сиофор може да се спомене, че върши работа при диабет от втори тип; ограничава наличието на захари в кръвта. Използва се и в програми за редукция на теглото.

Терапевтичен ефект имат и някои подправки и продукти като канела, стевия, чимен или сминдух, прополис и индрише.

Хранене при диабет

Много хора подценяват ролята на правилното хранене при лечението на която и да било болест, особено на диабет. Всъщност не бива изобщо да се спори за ролята на правилното хранене в случая, особено ако става дума за диабет от втори тип. Има доказани случаи, при което диетата се е оказала единственият работещ вариант на терапия и е постигнат положителен резултат. Да си припомним, че нерядко причина за проявата на диабет е именно неправилното хранене!

И така – кои са полезните храни при диабет? Известно е, че в подобни случаи акцентът е върху подходящите за всеки ден плодове, зеленчуци, месо и мляко, млечни продукти. Храната на диабетика, който не може да приема т.н. бързи въглехидрати, трябва да е наситена с протеини, витамини и микроелементи.

Един от най-добрите източници на всичко това в комплекс е фасулът. Той може да е основен доставчик на аминокиселини и протеини от растителен тип. Особено добър в това отношение е белият фасул. Много напразно диабетици пренебрегват този продукт, който може да е много вкусен и да се похапва всеки ден. Единствен негов минус и мощното газообразуване, което причинява.тогава може да се използва ограничено, но да се игнорира съвсем не си струва.

По отношение на аминокиселинния състав фасулът е забележителен с наличието на аминокиселинните компоненти триптофан, валин, метионин, лизин, треонин, лемцин, фенилаланин, хистидин. Част от тях са незменими аминокиселини, които организмът не може да си синтезира сам. В състава на фасула следват витамините С, В, РР, цинк, калий, фосфор и желязо.

Да видим сега кои са забранените за диабетици храни? От тестените – бял хляб, особено пресен, закуски, изделия от бутер тесто, пушени колбаси, мазни риби и меса, сланина, патица; от плодовете – банан, грозде, стафиди, фурми, смокини; пълномаслено мляко и млечни продукти с високо маслено съдържание, краве мясло; картофи, грах, мариновани зеленчуци; захар и подсладени храни от всякакъв тип, бонбони, плодови сокове, всякаква храна тип “фаст фууд”.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Едно мнение

  1. Елена Йорданова - 66 г

    Моят коментар за диабета без да съм чела отзад на документа е :

    1. Лека подутина под брадичката и малко по – надолу.
    2. Зачервени бузи
    3. Кръгове под очите
    4. Задъхване и умора вследствие натрупани заболяли клетки – надвишен захарен процент,.
    5. Болестта се разпознава по тези външни белези

    6. Извършва се изследване пълна картина на кръв за определяне на % на захарната недостатъчност или надвишаване отр кръвна лаборатория./ В днешно време данните се пущат в компютър и той ги описва = програмен преглед на изследванията.

    7. Лечение за отстраняване на диабета се предписват от диетолог :
    – Не яж захарни изделия
    – Не използувай бяла захар за кафе, чай и други сокове а само кафява / тръстикова – от Южна Америка /
    – Тичай за изразходване на пренаситеността от захар в организма
    – Китайското бойно изкуство – ти чай – чугун го замени по инструкция :

    С “Ти чай – алпака ” или Ти чай – огнеупорно стъкло с мрежа ” може и ” Ти чай -с пластмаса ”

    И – Тичай с каска на стадиона пълна обиколка до задъхване и зачервяване на бузите и изплезване на преводния “език “. От – А до Я – зависи колко е броя на буквите в азбуката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *