T41

Тай чи, цигун: Упражнения за начинаещи и видео уроци

Специални видео уроци по тай чи и упражнения за начинаещи по цигун, подбрани от наши изтъкнати преподаватели (ЛАО). Кои са най-добрите треньори и при кого да отидем, за да ни научи.

Още в текста: Какво са тай чи и цигун и с какво помагат да поддържаме здравето си без хапчета. Практическо ръководство за начинаещи – при какви заболявания вършат работа специалните упражнения. Практикуват ли се у нас тай чи и цигун, има ли правоспособни учители. Тай чи за възрастни и за деца. Видеоуроци

Тай чи, цигун – що е то?

Тай чи според тълкуванията на древнокитайските философи е състоянието, при което се размиват границите между духовното и материалното. Към постигането на такова състояние, на единство между тяло и дух, са насочени практиките на тай чи. За тай чи се говори основно като за бойно изкуство и първите асоциации ни карат да си мислим за удари, енергични движения и твърд физически контакт – а не за ритмични, бавни, медитативни движения, отвеждащи към вътрешна релаксация и спокойствие. Но именно така могат да се характеризират практиките на тай чи.

Цигун е умението да се получава енергия от окръжаващия свят в полза на собствения организъм и здраве. Това е своеобразен обмен на вселенска енергия и глобална информация.

Какво могат да научат читателите от това ръководство по

Тай-чи и цигун за начинаещи?

Цигун учи как да управляваме енергията в тялото ни, която ни прави част от вселената

В текста, който следва, ще се опитаме да опишем и покажем комплекси от движения и дихателни техники, с чиято помощ се постигат оздравителни ефекти при различни заболявания.
С тях се балансира енергийната характеристика и се преодоляват състоянията с раздразнение и гняв за сметка на осъзнатото спокойствие и хармония с природата.

Ползи за здравето

от тай чи и цигун и на какво се дължат

Традиционната китайска медицина разглежда човека като миниатюрна вселена, съставена от елементи, намиращи се в постоянно взаимодействие. Тези елементи са съставки на универсалната енергия чи (ци), всъщност жизнената енергия на заобикалящия ни свят. В човешкото тяло тя циркулира по свои канали – меридиани.

Човек е здрав, когато енергията без проблеми циркулира по меридианите. Тай чи и цигун всъщност ни учат как да регулираме потоците на жизнената енергия в собствения ни организъм. За китайците тай чи е начин на удължиш живота си; такива занимания забавят стареенето, увеличават гъвкавостта и силата на мускулите, лекуват сърдечни заболявания и хипертония, проблеми на храносмилането, артрит, депресия, кожни заболявания, рак и още множество нарушения на здравето. За жалост все още няма достатъчно научни изследвания на тези традиционни занимания, макар все пак съществуващите да достигат убедително до вече споделените изводи.

Цигун е система от практики, чрез които се постига духовно и физическо усъвършенстване. Първостепенна цел на системата е оздравяването на организма, спасението от различни видове стрес, постигане на вътрешно равновесие. Въпросните практики могат да са дихателни, ментални или физически, като специалистите ги типологизират като динамични, статични, медитация, както и практики, изискващи външно въздействие. Изцеляващата цигун-практика например се основава на профилактичните и оздравителни аспекти на китайската медицина. Чрез такива практики се усвоява методика за контрол върху реакциите на ума и тялото при стресови ситуации. Тук отново достигаме до възможността да преодолеем високото артериално налягане, гнева и раздразнението.

Разлика между тай чи и цигун. Терапия

Дори за лаиците е видима голямата близост между тай чи и цигун. Всъщност става дума за различни практики за саморазвитие, пренесени от Древен Китай.

“Фигурин

Тай чи всъщност си е бойно изкуство – но без оръжие. На тренировките не се отработват бойни прийоми, а се изпълняват протяжни и бавни движения, приличащи по-скоро на някакъв загадъчен танц. Хората, които имат само бегли наблюдения наистина възприемат видяното като танц или гимнастика, което изобщо не е вярно. На тренировките по тай чи въпросните движения се повтарят много кратно дни наред, дори месеци и години – докато не станат част от естествената органика на тялото, нейна неотменна част. Също като движението на езика при говор или размахването на ръцете при ходене. Всъщност тези движения не са нищо друго освен бойни прийоми – защитни блокове, удари, “подсичане”, захвати.

За разлика от тай чи, цигун е целенасочено отглеждане, натрупване и управление на универсалната енергия чи (ци). Необходимо е да бъде събрана въпросната енергия, сетне да се усвои умението тази енергия да бъде премествана по тялото и тялото да стане послушно на движението й. Ако подобно умение за управление на енергията отсъства, тай чи ще си остане наистина само една гимнастика, която няма нищо общо с бойните изкуства.

Други важни практически приложения

Опознаването и усвояването на тай чи и цигун на първо място се възприема като комплекс от практики за профилактика и лечение, за анти ейдж програми – самостоятелно или в съчетание с други терапевтични методи.

Друго практическо приложение е свързано с активните спортове. Споменатите занимания помагат за подобряване на концентрацията, издръжливостта, силата, което води до подобряване на спортните постижения.

Добре усвоените практики на тай чи – тогава, когато са станали част от телесната органика, всъщност дават възможност за ефективна самоотбрана.

Упражнения и гимнастика по тай чи и цигун + видео

Движенията от тай чи приличат на танц или гимнастика – но не са

Упражненията по тай чи и цигун трябва да се усвояват бавно и търпеливо. И най-доброто, най-разбираемо практическо ръководство не може да замени учителя: всеки трябва да го има, когато прави първите си крачки в овладяването на споменаваните практики. Всеки, който реши да ги научи, върши една и съща грешка: няма търпение да се покаже като “научен”, затова и е склонен да наруши правилото за многократно, търпеливо повтаряне и движение напред с малки крачки.

Упражнения от цигун за отслабване

Цигун е един от доказаните методи за неутрализиране на стреса и напрежението в тялото. Известно е, че при стрес храносмилателната система реагира със задържане и натрупване на мазнини. Цигун преобразува напрежението в положителна енергия и възстановява баланса при функционирането на храносмилателната система. Заниманията ускоряват обмяната и намаляват тягата към нездравословни храни, която също е провокирана от стреса. Наднорменото тегло е главен показател за развитието на дисхармония на основните функции на човешкото тяло.

Чрез упражнения по дълбоко дишане, активирайки вътрешната енергия, цигун помага да се постигне вътрешна хармония и да се преследва и постига желаната редукция на килограмите.

Ето как се прави:

Цигун-програмата за отслабване има три части, включващи лесни за изпълнение упражнения – те са постижими за хора от различни възрасти и с различна степен на подвижност.

  • Първа част – загряване на тялото; формира дълбоко и пълноценно дишане, спасява от стрес, активира енергията на храносмилателната система за ускоряване на обмяната;
  • Втора част – тя развива дълбоките коремни мускули чрез правилно дишане и упражнения;
  • Трета част – активират се големите мускули на тялото, метаболизмът става още по-мощен, нарастват здравината и гъвкавостта на тялото.

Две минути преди хранене трябва да “събудите” метаболизма си. Това става чрез дълбоко дишане и насищане на организма с кислород. Стомахът е органът, който потребява най-голямо количество кислород и това занимание е изключително важно. Дълбокото дишане е нещо като масаж за вътрешните органи, при който възможното напрежение се намалява. Правят се няколко бавни, дълбоки вдишвания-издишвания с ръце на корема.След това се правят бързи вдишвания-издишвания, като при издишване коремът трябва да се “залепи” за гръбнака, т.е. стремете се към максимално издишване. Скоростта на тази фаза първоначално няма да е много висока, ще я постигнете с много упражнения. Бавното дишане е минута и половина, а бързото – половин минута.

Многокртното, бавно изпълнение на всяко движение го прави част от вътрешните нагласи, както движението на езика при говор

Две минути след хранене сложете двете си ръце върху мястото, където се намира стомахът. Правете бавни кръгови движения, 50 до 100, за да активирате храносмилането.

Заниманията трябва да се съчетаят с точков масаж на ушната раковина, за да се овладее желанието за похапване между основните хранения. Масажът е едноминутен и се прави с палците и показалците по цялата повърхност на ушната мида.

Цигун-програмата за отслабване е противопоказана за бременни или за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците. Не е подходяща за хора със симптоми от типа на слабост и световъртеж. Още ТУК (Има и видео):

Лесно отслабване с диета, упражнения и чай: 10 кг. за 1 месец!

Цигун за болки в гърба

При болки в гърба практикуването на цигун съдейства за развитието на здравина и гъвкавост. Важно е извършването на определени движения и формиране на правилна стойка. Самите упражнения развиват баланс и еластичност, динамична хармония между сила и гъвкавост.

Търсенето на спасение от болката чрез цигун има два смисъла: единият – да неутрализираме болката, която ни мъчи в момента. Вторият – да предотвратим появата на нова подобна болка.

Ето какво можем да направим за собствения си гръб, възползвайки се от практиките на цигун: Лягаме по гръб и притискаме колене към гърдите; задържаме. Тази поза “разгъва” гърба и премахва сковаността. Добре е да се опитаме да се залюлеем в тази поза отдясно наляво – усетихте ли как без никаква друга намеса подът масажира поясната зона?!

Сетне се обръщаме на една страна, да кажем дясната. Притискаме свитите колене надясно към пода, а горната част на торса извиваме в обратна посока, колкото може повече. Повтаряме няколко пъти движенията, след което лягаме на лявата страна и ги изпълняваме пак. При тези движения имаме възможност да дишаме дълбоко – да усетим как гърдите и коремът се разтягат и въздухът влиза директно в белите дробове. Дълбокото дишане по правилата на цигун е тайната, която помага при лечението на болки в гърба.

Цигун за очите

Един от телесните меридиани, по които се движи универсалната енергия чи (ци), свързва очите с черния дроб. Това може да звучи странно и да буди недоверие, но реалността е точно такава. Неслучайно при чернодробни заболявания склерите на очите пожълтяват, а при програми за чернодробно пречистване очите започват самоволно да сълзят.

Цигун коментира осем масажни точки в окото, които чрез меридианите са свързани с възлови органи като стомаха, пикочния мехур и жлъчката. Като масажираме една или друга точка, ние насочваме енергията към съответните органи. Масажът се прави с показалеца или средния пръст – вторият вариант е по-добър, тъй като пръстът е свързан със сърдечния меридиан. За общо тонизиране се прави масаж на всичките осем точки последователно. След като се изредят, повтаряме масажа още два пъти.

Чрез няколко лесни упражнения от арсенала на цигун може да се неутрализира умора на очите или да се проведе профилактика срещу очни болести. Гимнастиката се прави вечер преди сън, непосредствено след описания по-горе масаж. Изпълнява се всеки ден. Вижте за какво става дума:

  • Затваряме очи и ги въртим под клепачите с максимална амплитуда. Достатъчни са 18 завъртания по часовниковата стрелка и още толкова – обратно.
  • Движим затворените очи наляво-надясно. Изпълняваме ги 18 пъти.
  • Без да повдигаме глава – местим очи под затворените клепачи нагоре и надолу, 18 двойни премествания.
  • Тренинг за акомодация: гледаме съсредоточено върха на един от пръстите си от разстояние 30 см, след което отместваме поглед към отдалечен предмет. Връщаме погледа към пръста – после пак се насочваме към далечината; и така 36 пъти.
  • В края на комплекса оставаме със затворени очи още 3-5 минути.

Цигун при безсъние

Трябва предварително да се знае, че от цигун за лечение от безсъние или за предотвратяването на такива състояния включва същите упражнения, които учителите биха препоръчали за снемане на стреса и постигането на вътрешна хармония. Тук описваме само едно от възможните, което най-често се изпълнява в комплекс от десетина. Става дума за упражнение, популярно като “Момче се моли на Буда”.

Упражнението се изпълнява, като се заеме първоначалната поза “Шаолински стълб”. При нея изпълнителят трябва да приклекне с разтворени колена така, че бедрата да са почти успоредни на земята. Ходилата са раздалечени на разстояние три стъпки и остават паралелни, с леко извити навътре пръсти. Торсът е изправен, раменете леко отпуснати, ръцете са сгънати в лактите и повдигнати до гърдите. Дланите са насочени надолу, палците са изпънати и отделени от останалите пръсти.

Дайте мнение и Вие тук!

За изпълнението на следващата стъпка – упражнението-молитва към Буда, двете длани се долепват и ръцете заемат класическа молитвена поза. Позицията на цялото тяло остава непроменена. Опитайте се в този момент да концентрирате мислите си и да постигнете вглъбяване в рамките на 5-10 минути. След това дясната ръка плавно се отдалечава от тялото, като дланта “оттласква” въздуха – а лявата с обърната нагоре длан остава пред корема. После ръцете разменят позициите си. Движенията се изпълняват до 18 пъти.

Цигун при високо кръвно

Упражненията от цигун за контрол върху артериалното налягане изискват специфична подготовка.нения, съобразени с пет енергийни точки на тялото. Двете от тях се намират в центъра на дланите. Следващите две са разположени върху ходилата: точното им разположение е на две трети от върха на палеца, по осовата линия на ходилото. Петата точка е на главата – ще я открием, като положим длан от границата на окосмената част на черепа над челото в посока към тила. Върхът на средния пръст сочи мястото на въпросната точка.

Усвояването на специфичните пози и движения е въпрос на постоянство и упоритост

След като сме установили локацията на точките, сядаме удобно, без да кръстосваме краката или ръцете. Притискаме върха на езика о венеца над горните зъби. Замисляме се за посоките на въздуха, който вдишваме и издишваме. Представяме си, че жизнената сила с вдишването се движи от главата – към точките на ходилата при издишване. За издишването опитваме и вариант “издишване” през точките на дланите. След това проследяваме обратния път, вдишване през точките на ходилата – движение нагоре и издишване чрез точката на главата. При добра концентрация са възможни специфични усещания в крайниците, които са различни при всеки.

След като подготвителното упражнение е изпълнено, следва същинската част на практиката за смъкване на кръвното. Лягаме с глава на север; ръцете са отпуснати край тялото с дланите надолу, краката са опънати, езикът е в положението от подготовката. Концентрираме вниманието си само върху движението на енергийния поток, който при вдишване навлиза през точката на главата и при издишване излиза от точките на ходилата. Упражнението се изпълнява без бързане и без фиксация върху очакваните резултати. Практиката трябва да отнеме поне 45 минути. Препоръчва се пускане на медитативна музика; сънят не е изключен, затова може да сенастрои таймер.

Важна подробност: преди и след такъв сеанс се измерва кръвното налягане; обикновено след цигун-практика то спада с 10-15 мм.

Цигун при епилепсия

Дълго време епилепсията и други заболявания от типа на шизофрения са били съзнателно заобикаляни от подобен тип терапии. Изобщо за физически натоварвания и тренировки сравнително слабо е коментирано във връзка с тях. Сега вече е ясно, че занимания по тай чи, цигун са в състояние да подобрят управлението на емоциите, да неутралицират стреса, а това е благоприятно за заболяването и може да се постигне разреждане на пристъпите. Цигун при епилепсия може да се практикува след консултация със специалист и само заедно с учител (майстор). По-добре е заниманията да са индивидуални и да се наблегне на статичните упражнения от типа на шаолински стълб.

Цигун при простатит

Простатитът често е свързан със застойни състояния в малкия таз; те са следствие от начина на живот, прекарването часове наред в седнало положение, от слабата физическа активност. Говорим в случая не само за застой на телесните течности, но и за смущения по движението на жизнената енергия по съответните меридиани. Простатитът е свързан с меридиана, преминаващ през бъбреците – а това е една от най-важните зони в организма.

При простатит подобрение и контрол върху състоянието може да се постигне с помощта на цигун. Особено важни са дихателните упражнения като следното:

Поемаме дъх и си представяме, че жизнената енергия се издига в потоци по двата крака – нагоре, от вътрешната им страна Двата потока се сливат във възловата точка, която се намира между ануса и половия орган. След това продължава нагоре, задържа се и се връща обратно – разделайки се на две след интимната зона. След като достигне споменатите по-горе точки на ходилата, изтича в земята.

Тай чи, цигун за начинаещи

Свикналият с динамиката на съвремието човек трудно запазва темпото, с което се усвояват уроците по тай чи, цигун. Трябва да е ясно, че овладяването на техниката – на движения, дишане и мисъл, изисква време и постоянство. Необходим е преход през последователни стъпки и надграждане на придобитите умения. Ето примерния “маршрут” за усвояване на новите знания и умения:

  • Първо: Постарайте се да почувствате жизнената сила, нейния прилив и движение по телесните меридиани. По време на първите занимания с учител се достига до разбирането на енергията чи, която по същество е скритата сила на живота. При първите уроци новаците биват обучавани в това да прилагат тази енергия, за да възстановяват собствените си енергийни запаси, да ускоряват възстановяването на организма. С помощта на прости, но мощни техники да отключват собствената си вътрешна енергия.
  • Второ: Следващите уроци за начинаещи са за обучение – как се активира скритата жизнена сила. Това вече е по-сложна материя, техники и познания, които отключват изцеляващите сили и възможности на организма. Които правят възможно самолечението.
  • Трето: При следващите уроци обучението показва как да се използва жизнената сила. Умението да използваш жизнената сила означава да разбереш как можеш да съхраниш здравето и да удължиш живота си.

Тай чи за възрастни

Практикуването на тай чи без съмнение дава възможност за укрепване на здравето и това е първата и универсална полза. Надграждането в посока “здрав дух” оптимизира мотивацията за хармонично възприемане на света и мъдро възприемане и преодоляване на неизбежните житейски изпитания.

Особено важно се оказва практикуването на тай чи, цигун за възрастните и преди всичко за хората в напреднала възраст. Така например тай чи учи старите хора как да пазят равновесие и да избягват паданията, които могат да са фатални за тях. Най-проблемно е счупването на шийката на бедрената кост, след което половината от пострадалите възрастни не могат да възстановят подвижността си.  Тай чи учи възрастните жени и мъже на плавни, бавни движения, с последователен пренос на тежестта от единия на другия крак, а също за координирани движения на корпуса и краката. Така се усвояват навици за запазване на равновесието и предотвратяване на случайните падания. Доказано е, че по този начин се намалява страхът от падания и самоограничаване в движенията: този показател е бил намален от 56 до 31% в експериментална група от доброволци над 70 години. Преминалите обучение по тай чи придобиват по-голяма увереност във възможностите си и реално са по-сигурни във всяка активност – нещо, което е полезно за физическото и за психическото здраве.

Хората над 60 години, които практикуват тай чи три пъти седмично по един час, за три месеца успяват да развият удивителна гъвкавост, мускулна сила и издръжливост. Всъщност чрез тай чи се подобрява снабдяването на всички органи и тъкани с кислород. Това е полезно не само за възрастните – а за всяка възраст, включително децата, тъй като съвременният човек често изпитва кислороден глад по безброй причини.

Тай чи за деца

Както знаем, тай чи е вид бойно изкуство – но в специфична, мека форма. Упражненията при обучение на деца изключват голяма част от тези на “бавния танц”, тъй като изискват продължителна концентрация – нещо, на което децата поради незрелостта си не са способни. Съобразените с детската възраст упражнения са ориентирани също към здравословния ефект, но и с овладяването на умения за умна самоотбрана.

При заниманията с деца се подбират упражнения за гъвкавост, за запазване на равновесието, отпускане на напрегнатите мускули, съгласуване на движенията с тези на потенциален противник и защитни реакции. Тренировките с деца ги правят по-уверени в себе си, укрепват здравето им, подобряват вниманието и концентрацията, осигуряват вътрешно равновесие и успокояване, овладяване на тялото; подобряват отношенията на детето с близките му като резултат от повишената чувствителност към себе си и към другите.

Други ценни упражнения

Така започват упражненията за укрепване на кръста и гърба

Съвременния живот прави милиони хора заложници на болките в кръста. Тай чи, цигун дават решение на този проблем, но само при постоянство и продължително практикуване. Показваме упражнение, което спасява от болките в кръста и действа укрепващо на бъбреците.

Заема се изходна поза шаолински стълб, която вече описахме по-горе. Започваме да движим двете сгънати в лактите ръце от корема към мишниците, описвайки окръжност. С помощта на дланите “събираме” жизнената енергия чи и я насочваме към долната част на гърба. Разтриваме зоната на бъбреците, като контролираме енергийния поток със силата на съзнанието. Повтаряме движенията 9-18 пъти. Упражнението подобрява циркулацията на кръвта и енергията чи в областта на гърба. Укрепват мускулите на гърба и кръста, тонизират се бъбречните функции. Ако се изпълнява дълго време – раменете, гърбът и кръстът стават по-силни и мускулести и болезнените състояния се редуцират.

Помага при болки в гърба, лумбаго, парези, за общо подобряване на здравословното състояние, физическо закаляване и укрепване на тялото.

Къде може да се практикуват

цигун и тай чи в София, Варна, Пловдив и Стара Загора?

Школи за овладяване и практикуване на тай чи, цигун у нас има от десетилетия, на практика в почти всички големи градове. Преподавателите са хора, които в повечето  случаи са се обучавали в Китай или други страни от Изтока. Школите и клубовете сформират групи за начинаещи, като е възможно и отделянето на детски групи.

В София според справка в мрежата тай чи и цигун се практикуват в йога-студио “Изток” (info@yogaiztok.com), в групите на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България (в столицата и в Пловдив: taiji-bg.com/bg/about_us.htm), в Центъра за трансформация “Мандала” (info@yogamandala.net), в Домашен център (domashencentar@gmail.com) и др.

В Пловдив освен споменатия клон на   Сяоуан Тайдзицюан Асоциацията, периодично се правят краткосрочни курсове в йога студиа (info@anandaproject.net) .

Във Варна от 17 години работи център “Шъндао” за китайска култура, с Център за цигун и цигун терапия. Според анонсите в мрежата става дума за развита мрежа от специализирани групи, някои от които в учебни заведения за различни възрастови групи, за подрастващи с гръбначни изкривявания, в съчетание с основи на китайската медицина, за активно спортуващи и практикуващи бойни изкуства (shendaobg@gmail.com).

В Стара Загора по темата работи  Присъединеното училище по Тайдзицюан на семейство Ян в България – invisibledragon8@gmail.com. Възможности има и в Центъра по източна и китайска медицина “Via Vite”- info@viavite.info.

Силви Велев
силви велев, цигун, тай-чи
Силви Велев

Силви Велев е един от пионерите на тай чи в България. По негови думи тай чи се практикува у нас от 1970 година, самият той се занимава с източни бойни изкуства от 1981 г. Създател на Тайдзи академията “Небесен Дракон”, където преподава цигун, калиграфия и живопис. Освен постоянните си групи по тай чи прави и занимания от типа “тай чи в парка” – на открито, в които могат да се включват безплатно и начинаещи. Твърди, че все повече хора търсят своите истини с обръщане към източната философия, търсят изцеление и единство на тялото и духа и занимания като тай чи и цигун са все по-популярни.

Станчо Станев

За Станчо Станев се говори като за един от най-авторитетните специалисти по китайска народна медицина у нас. Практикува цигун-терапия, като същевременно работи активно като президент на Международната академия на Далечния изток “Шъндао”,  на Центъра за традиционни китайски изкуства, ръководи Българската Ушу академия. Освен това е глава на управителния съвет на Института по енергетика на човека, представител на България за Световния ден на тайчи и цигун, член на Международния институт по цигун. Занимавал се е с медицината на траките и богомилското лечение. Ядро на неговите многогодишни изследвания е изводът, че всички древни медицински практики на народите имат обща основа, основана на връзката на човека с вселената.

Други

Сред утвърдените имена н учители и треньори са Светослав Сомов в Пловдив, Мария Неделчева от център “Калагия” в Русе, Герман Атанасов, Георги Деничин, Константин Теодосиев,  и др.

Кои са най-хубавите книги за тай чи и цигун на български?

“Тай чи – стъпка по стъпка” от Робър Пари е четиво за начинаещи. Наистина специалистите съветват “прохождането” в тай чи да стане с учител, но не пречи човек да опита и самостоятелни занимания или най-малкото просвещение в материята.

И също: “Нов прочит на Тай Джи Чуан” от Антоан Ли и Мариан Плувие, по-специално “Цигун за здраве” от споменатия корифей Станчо Станев, “Въведение в тай чи чуан” от Константин Теодосиев, “28 стъпки на Тайдзи Цигун” от Ли Динг и др. Съвет: запишете се в група по тай чи, цигун с квалифициран преподавател. Четете книгите, които той ще ви препоръча!

Съвети за начинаещи

Запалихте ли се по идеята да започнете с тай чи, да се лекувате с методите на цигун? Ако отговорът е положителен, опитайте се да спазите няколко правила, за да не ви споходи разочарование. Ето ги:

  • Преди да започнете, посетете като зрител занимания в две различни групи – разбира се, инструкторите трябва да се съгласят на това.
  • Сравнете методите на преподаване и състава на групите и помислете къде ще се чувствате по-добре.
  • Съберете информация за инструктора; разберете каква практика и опит има, къде се е обучавал,  какъв имидж има сред учениците си.
  • Поговорете с учениците му от групата, в която сте склонни да се запишете: попитайте доволни ли са от онова, което постигат на това място.
  • И съставът на групата, и самите занимания трябва да ви харесват. Не бива да правите нещо, което се подчинява на формулата “ще изтърпя някак”. От това няма да има полза. Което не ви е по душа, няма и да ви свърши работа. Не очаквайте особени постижения.
  • Не пропускайте да се консултирате с личния лекар за намеренията си да се запишете в китайска школа. Вслушайте се в съвета му, ако препоръча да изчакате или изобщо да не се захващате.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Като цяло не съществува универсално лекарство, което да лекува хъркането при жените, но все пак има начини да се помогне.

Хъркане при жените – причини и начини за справяне

Хъркането не е проблем, който засяга само мъжете. Макар че при тях то е по-често …

3 Мнения

  1. Елена Ат. Йорданова - 66 г

    Тай чи, цигун са древнокитайски философски тълкувания. Състоянието, при което се сравнява границата между духовното и материалното изкуство в човешкото тяло.

    Енергия – енергични движения, понякога плавни или бавни и твърд физическии контакт, не ритмични, бавни медитични движения, отвеждащи към вътрешната релаксация и спокойствие на организма. Така биха се охарактезирали практиките на сериозното тай чи. Цигун е връзка с неузнаваемото, релаксация на организма. Здрав дух, здраво тяло, но въпреки всичко трябва да има вътрешно пречистване на човешките органи – черва, черен дроб, жлъчка, сърце и т. н… вътрешни болести.

    До тук е така, но без хапчета и пречиатващи лекарсрва не може да се постигне естествено здраве, защото това е вид спорт за мусколи, тъкани и т.н..

    Практически и техническите ремонти – тръби за печки, парно, климатици (ребрата им и т.н.). Канали за вода и санитарни материали се пречистват с определени за тази цел – хапчета, шкурка, водата се хлорира и т.н.. И защо почистваме, защо си събираме паяжините с химически препарати – за да се пречистим – изкъпем и т.н..

    Тай чи, цигун е за предпочитане през почивката, в градинката, пенсионери, деца и т.н.. свободни граждани да пренират бойното изкуство на китайците (не е нужно облекло за случая ).

  2. Цин Лун

    Само да обърна внимание на авторката, че в статията има дълбоко невярни неща относно тайдзицюан / тай чи/
    Например темата за оръжията
    Тайдзицюан е вид ушу и като всички други БИ/бойни изкуства/
    в него има комплекси /форми/ с оръжия;
    китайски меч, сабя, тояга, алебарда, копие, бойно ветрило.
    Формите / с оръжие или без/ в началото се изпълняват бавно, с цел правилно заучаване на /привидно/ лесните движения, в състояние на динамична медитация, но след няколко години тренировки, практикуващият започва да ги изпълнява в още два вида темпо
    -умерено и бързо
    Не е вярно че няма спаринг
    – след определен период от време, когато начинаещите са достатъчно подготвени
    се практикуват, в началото уговорени спаринги/ туейшоу, саншоу/
    а с напредване на техниката
    – и свободен спаринг
    Друг е въпросът, колко от начинаещите стигат изобщо до това ниво, да се докоснат до бойните аспекти, предвид времето за трениране, което отделят!
    Да, тайдзицюан укрепва здравето, но това е по скоро ефект от правилното протичане на Ци / вътрешната енергия/ в тялото, водена от Ю/мисълта/.
    Тай чи или тайдзи е термин от даоската космогония, който означава “Велик предел”
    – мястото, където Ин и Ян се срещат, противопоставят, допълват и преливат едно в друго
    В този смисъл ако човек е Тайдзи
    той ще е здрав, с жив и бодър дух, гъвкав, способен да устои на всяко житейско предизвикателство, и да се справи с всяка ситуация!

    • Лекар.БГ

      Много ценни коментари за тай чи и цигун! Благодарим ви! Ще поправим текста при първа удала се възможност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *