Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 1
Нашият материал за Артишок на капсули и като билка, отглеждане, рецепти, цена, за жлъчка, за пречистване на организма, при холестерол, цинарикс

Артишок: Топ рецепти и продукти. Пречистване от холестерол и лечение

Даваме най-добрите рецепти с артишок за лечение на жлъчка и холестерол. За отслабване. Отглеждане. Сравнение на продуктите на пазара. Ползи от цинарикс.

Още в статията: ♠ Ползи и състав

♠ За отслабване: как работи ♠ Три начина за сваляне на корема ♠ Отвара/ чай ♠ Как се приготвя ♠ Коментари ♠ Артишок като лекарство ♠ За жлъчка ♠ При запек ♠ За черен дроб, при хепатит ♠ За намаляване на холестерина ♠ При гастрит ♠ При диабет ♠ При бременност, токсикоза ♠ Против паразити ♠ Против целулит ♠ Екстракт ♠ Чай ♠ Сок ♠ Тинктура ♠ Ампули ♠ Рецепти за готвене ♠ Противопоказания и странични ефекти ♠ Отглеждане на артишок ♠ Йерусалимски артишок

Артишокът е зеленчуково растение, не добре познато по нашите ширини. При нас то придобива по-широка известност като хранит. добавка – на капсули и таблетки, заради диетичните и лечебни качества. Но артишок се отглежда и в България.

Артишокът е съкровищница на ценни вещества – макроелементите фосфор, калий и калций, натрий и магнезий, микроелементите селен, мед, манган, цинк и желязо, витамините Е, Р, А, С и редица от група В, инулин, органичните киселини – хининова, глицеринова, кофеинова, гликолова и хлорогенова, немного мазнини, растителни белтъчини, въглехидрати, цинарин.

По отношение на калоричността, растението е ценна находка за диетично хранене: отдава от 23 до 49 калории на 100 грама.

Артишокът се използва за отслабване. Той се съчетава доста добре с източници на белтъчини и с въглехидратни продукти.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Артишокът е доста подценяван у нас

Съдържание:

Редовното му похапване помага за естествения контрол върху калоричността на менюто. Подходящ е да присъства в блюдата всеки ден, но и да стане основа за диета, в комбинация с други зеленчуци и плодове или с немазни меса.

Артишок за отслабване: как работи

Артишокът има няколко качества, които го правят продукт за диетично хранене.

  1. Той съдържа хлорогенова киселина. Дори малко количество от нея ĸapa тялото пo ecтecтвeн път дa пoдoбpи мeтaбoлизмa си. Тя е ключов елемент на обмяната, но работи още по-добре в съчетанието с кофеинова киселина. Свързването им нaмaлявa ycвoявaнeтo нa зaxapи, постъпили с храната, и снижава натрупването им в тялото във вид на мазнини. При артишока, за разлика от повечето други източници, тази киселина е концентрирана.
  2. Той има силни диуретични компоненти. Обичайно в тялото се намират от 500 до 1000 мл течности, които са излишни и спокойно може да бъдат изведени. Задържането на вода се провокира от различни фактори, включително от активностите, предприети за отслабване. Натрупването на повече течности се отразява във вид Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13на отоци. Например силовите тренировки със значителни натоварвания или високоинтензивното кардио повреждат известно количество мускулни влакна, които привличат вода. Известен „причинител“ на отичането е неумереното ползване на сол – отклоняване към безсолното или обратното – прекаляване. Провокатори са и кофеиновите стимулатори, които много хора приемат за отслабване. А в тялото има излишни течности, диуретиците дават бърз и видим ефект.
  3. Артишокът позволява на тялото по-добре да преработва мазнините – той не ги разрушава, а ги видоизменя така, че те по-леко и лесно да се извеждат от тялото. Но не е показано да се яде само артишок примерно 2 седмици. Той не е пълноценна храна, която да задоволява всички нужди на тялото. Затова артишокът е прекрасна добавка към храненето, която помага да се губи телесна маса. Когато се придържаме към хранене с минимално мазнини и захар, артишокът подобрява храносмилането, извежда излишните течности, цинаринът оказва жлъчегонно действие.
  4. Артишокът е и cилeн aнтиoĸcидaнт, който помага на тялото да функционира по-добре.
Приложение на артишок на отслабване

Артишок за отслабване се ползва по различни начини, не всеки от които е полезен безусловно.

За монодиета: не е подходящ, защото не представлява пълноценна храна;

“Демир

За разтоварващи дни: не винаги са ефективни. Ограничено време, прекарано само на артишок, е действен начин за отслабване само за хора, които принципно се придържат към високо калорийно хранене. За други, които обичайно се хранят ниско калорийно, подобни дни не водят до видим резултат. Напротив, съществува опасността да се забави още повече метаболизма и тялото да привикне към подаването на малко енергия;

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Обичайно артишокът се приготвя със сметанови и млечни сосове, но това категорично е неприемливо при употребата му в диетично хранене

Диета с артишок: добър избор, ако не се базира единствено или приоритетно на артишока. Зеленчукът действа отслабващо, когато се комбинира с други храни, които също подпомагат вталяването. Добри партньори са целината и грейпфрутът.
Препоръката е при диета с артишок да се следи за приемането на 1 г белтъчини на 1 кг телесна маса, а най-добре – по 1.5 г. Сложните въглехидрати трябва да са минимум 2-3 г на кг тел. тегло, а мазнините – 1 г или малко по-ниско количество.

Като гарнитура и смути: подходящо за продължителна употреба. Когато артишокът се впише в обичайните храни, действа продължително и води до удовлетворителни резултати.

Как се приготвя за отслабване?

В страните, където обичайно се ползва този зеленчук, заливат обилно със сметана или млечни сосове и/или поръсват с пармезан. За целите на отслабването подобни рецепти не са подходящи. В рамките на диета той се яде единствено сварен или приготвен на пара. За да стане сочен, се дава следната чудесна рецепта:

Кипва се водичка и в нея се изсипва сокът на 1 лимонче и малко семена от копър за аромат. Артишокът се почиства, отделят се жилавите краища на листата и се пуска в подсолената и подправена вода – цял или разполовен. Вари се трийсетина минутки, като се долива мъничко вода, ако количеството нв съда намалее. Накрая артишокът се оцежда добре и отново се подправя с лим.сок.
Приготвеният по дадената рецепта зеленчук е чудесна гарнитура към порция немазно месо.

Три начина за отслабване на корема
Първи вариант

Сутрешно смути, което съчетава отслабващото действие на артишока и ананаса, е уникален способ за топене на мазнините на корема и за цялостна загуба на тегло. Напитката е много приятна на вкус и полезна, напълно подходяща да замени сутрешното хранене. В нея се съчетава способността на ананаса да очиства тялото и да избавя от мазнините с усилващия ефект на лимона и артишока. Към всичко това се слагат и бадеми, които съдържат магнезий и дават енергия, носят ползи за костите и мускулите.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Не е възможно да се приготви смути само от артишок. Към напитката се добавят и други съставки, като подходящи са манго и ананас

Продукти: 1 варен артишок, 2 шайби ананас, сок от ½ лимонче, чаша от сока, в който е сварен зеленчукът, 4 бадема.
Приготвяне: Първо се сварява артишокът. Когато омекне, се изкарва от водата и се прехвърля в блендер, без да се добавя течност. Пускат се още ананасът и бадемите и се смилат добре. Едва накрая се изсипва лимоновият сок и една чаша от течността, в която е сварен артишокът. Всичко се омесва идеално за здравословна и вталяваща утринна напитка.

Втори вариант

Бульон от артишок е класическо средство за вталяване. Когато варите зеленчука, дори и за гарнитура, не изхвърляйте водата, а я изпивайте, защото тя съдържа ценни отслабващи съставки. Бульонът става много вкусен по следната рецепта:
Продукти: 2 артишока, 0.5 л вода, сок от един лимон.
Приготвяне: Артишокът се вади до омекване и се изважда. Бульонът се пие топъл или охладен в течение на деня, а зеленчукът, подправен мъничко зехтин и оцет, се хапва за вечеря.

Бульонът, подправен допълнително със сокчето на 1/2 лимонче, има допълнително отслабващо действие, ако се взема 1/2 час предхождащо яденето. Той се комбинира с поне 1/2 л позатопленка вода, което ускорява обмена на веществата с около 30%.
Бульонът от артишок се съхранява в хладилник.

Трети вариант: за ускоряване на метаболизма

Той комбинира действието на артишока с отслабващите свойства на такива ускорители на метаболизма като лютия червен пипер и джинджифила. Комбинацията не е приятна за всеки вкус, но наистина работи добре. Ползва се по време на диета и като част от обичайното хранене, най-добре на вечеря три пъти в седмицата.

Продукти: варен артишок, водата, в която е приготвен, по щипка лют черв.пипер и джинджифил.
Приготвяне: Артишокът се сварява и накрая добавяме пипера и джинджифила. Довеждаме до кипене и сваляме от котлона. Съдът се оставя за малко, за да може съставките да пуснат соковете си в бульона. Когато течността поизстине, всичко се прехвърля в блендер и се смила на равно по консистенция смути.

Коктейлът не носи голяма полза при еднократно приемане, но когато с него се заменя вечерята периодично и редовно, той помага за топене на излишните килограми и особено на слоевете мазнина, отложени в областта на корема.

Отвара/ чай от артишок

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Има няколко вида артишок, но за хранителни цели се ползва само един

Отварата от артишок има отчетлив тревен вкус. Тя съдържа активно вещество – биофлавоноида цинарин, свързващ се със своб.радикали, стимулира ф-иите на черн.дроб, помага извеждането на остатъчни продукти от тъканите, оказва диуретично въздействие, ускорява извеждането на ненужните соли и течности.

Отварата е и хепапротектор, който протектира клетките на черн.дроб от въздействието на токсините и му помага да изведе шлаките и солите. Наред с цинарина, отварата от артишок съдържа още инулин, витамини, флавоноиди, дъбилни вещества и минерали. Коктейлът стимулира синтеза на необходимото количество жлъчен сок, предпазва от развиването на холецистит, намалява чревното газообразуване.

Други ползи:
  • предотвратява инфекции на жлъчния мехур, черн.дроб и бъбреците – заради антибактериалните и противовъзпалителни свойства. Ползва се за лечение на хепатит, в съчетание с лекарствени средства;
  • тонизира мускулите на тялото при редовна употреба;
  • минимизира вредното действие на алкохола – при редовна употреба;
  • намалява нивото на кръвн.захар, полезен е за диабетиците в качеството на допълнение към основната терапия;
  • очиства кожата и тя придобива здрав, цветущ вид;
  • предотвратява задържането на вода в тялото и помага разграждането на мазнините;
  • лекува чревни разстройства и симптоми като гадене, диария, запек, газове, болки в корема, повръщане. Биологично активните му вещества успокояват вътрешните стени на стомаха и подпомага секретирането на храносмилателни сокове. Напитката помага в 96% от случаите на раздразнени черва.

Как се приготвя чай

В магазините за здравословни продукти се продава чай от артишокови листа – пакетиран и насипен. Впрочем изсушени листа за чай се произвеждат и у нас.

Приготвяне: на чаша възвряла вода се пуска едно пакетче или 1.5 чаена от сухото в-во. Времето за варене е 5 минути.За лечебни и профилактични цели се изпива най-добре трикратно в деня, преди хранене или веднага след него, за да се подкрепи преработването на поетото количество храна.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Вкусът на артишока идеално се съчетава с ванилия и мента

Готовата напитка е малко горчива, затова се подправя с лъжичка мед или захар или се смесва с малко зелен чай. В Азия обичат да го пият охладен.

За приготвянето на чай в домашни условия подхождат както листата, така и стъблата, даже и корените на растението.

Още един способ за приготвяне на чай е накапването на 30-40 капки екстракт в чаша вода. Такава напитка не е особено приятна, горчивата жилка в нея е силно изразена, но активността й е по-висока от обикновения начин за приготвяне на чай.

Вижте още тридневна диета за сваляне на корема и оризова закуска с артишок ТУК: Артишок като лекарство. Цена на основните продукти с цинарин: Капсули, таблетки за отслабване и пр.

Коментари на българските потребители за артишока

У нас артишокът е слабо познат и екзотичен продукт, въпреки че вече се произвежда и на наша почва, като зеленчук и като чай. Българският потребител е по-запознат с добавките и екстрактите и по-малко с директната му употреба. Ограничен е кръгът на потребителите, които могат да споделят конкретни резултати от проведени диети на негова основа. Затова мненията и съветите са малко и преобладават въпросите за свойствата и приложението му.

  • Белла: В последно време това растение стана доста популярно, гледам, че има няколко лекарства с артишок.
  • Грип: Вероятно е поредната реклама – бум! Продажбите са супер за два месеца и като се усетиш, спираш да купуваш. Не вярвам да се свалят много кила.
  • Петя: Артишокът е много як за черн.дроб. Живея в Испания и тук е много популярен – на пара, пържен, с ориз, има таблетки и сиропи. Има диета „де ла алкачофа” за очистване на черн.дроб.
  • Вали-Ал: Направо пробвах със сироп, не отслабнах. Само си дадох парите.
  • Вампир-Кис: При мен стана – 3 кг. Комбинирах със спорт, доволна съм.
  • Изина: Артишокът ме насища, не изпитвам глад. Другото е, че вече не мога да понасям мазнотиите и ето как свалих доста.

Рецепти с артишок като лекарство

За целебните възможности на артишока се пише още по римско време. В Средните векове се полза като жлъчегонно, диуретично и противоревматично средство, срещу жълтеница, подагра и лош апетит. Съвременната практика потвърждава наблюденията на древните лечители, но се откриват и много нови свойства на зеленчука.

И в народната, и в традиционната медицина се използват екстракти, отвари, таблетки. Основните заболявания, при които помага диета и добавки на основата на артишок, са:

За жлъчка

Артишокът съдържа киселини и цинарин, които оказват благотворен ефект върху недостатъчно доброто функциониране на жлъчката, както и върху симптомите, които го съпътстват като формирането на газове и издуването на корема. Жлъчегонно действие оказва основно хлорогеновата киселина. В лабораторни изпитания е засечено, че тя влияе на жлъчния поток, като приемането й оказва ефект върху ред патологични изменения в жлъчката, болки в стомаха и запек.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Артишокът крие между листата си разнообразни лечебни свойства

Хлорогеновата к-на подпомага и регулира жлъчния поток, като работи най-ясно срещу случаи на застой. Много растения съдържат такава киселина, но проблемът е, че количеството в тях е минимално и не е достатъчно при прием под формата на диета. В тази насока прави изключение артишокът, който е мощен източник на хлорогеновата к-на. Количеството в него е достатъчно, за да се прояви видим и съществен физиологичен ефект. Прието е, че около 1 г хлорогеновата к-на на ден, вземана рутинно, е достатъчно количество за достигането на терапевтично въздействие.

За патологични изменения на жлъчката, жл. пътища и за стимулиране на секретирането на жлъчен сок се препоръчва вземането на по-концентрирани екстракти, докато приемането на артишок с храната и в обичайно количество има по-слабо изразено лечебно въздействие. Вареният зеленчук или сок от артишок действат добре на някои симптоми на разстройството като запек.

При запек

Артишокът активизира дейността на червата и затова е показан за лечение на запек. За тази цел се приготвя напитка по следната рецепта:
Сварете глава артишок в литър вода (достатъчни са 10 минути). Смесете отварата с един суров жълтък и приемайте ежедневно поне по три пъти.

За черен дроб, при хепатит

Артишокът е особено значим за черн.дроб. Определят го като хепапротектор от природен произход, защото оказва силно и комплексно влияние върху органа, които очиства тялото. Отделно, той помага за извеждане на токсините и шлаките, подкрепяйки в задълженията му черн.дроб. Ефективен е в началните стадии на цироза на черн.дроб, профилактира появата на холецистит, защитава черн.дроб от пораженията на разни токсини. С това функциите му не се изчерпват. Той подпомага ускореното храносмилане на мазна храна, стимулира дейността на черн.дроб и впоследствие го поддържа, в случай че се ползва по-дълго време.

Компонентът, който оказва благотворно действие в това направление, е циналинът, комбиниран с инулин, фосфати, каротин, соли на магнезия, калия и калция, органичните киселини и витамините.

За нуждите на черн.дроб артишокът се ползва на капсули, таблетки и чайове. В домашни условия се приготвя тинктура.

Рецепта за тинктура
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Две основни стъпки за почистване на артишок. Показаните на снимките части не са ядливи и се изхвърлят

Продукти: 0.5 кг сушени листа от артишок и 1 литър 40% водка. Налагат се в съдина от тъмно стъкло за 15 дни и се оставят на прохладно, затъмнено място. Съдът се разклаща трикратно на ден. Когато е готова тинктурата, тя леко се разрежда, а не се гълта директно.
Разреждане: 1 с.лъжица тинктура на ½ чаша течност или вода.

Рецепта за настойка

Продукти: 2 с.лъжици листа артиш. се потапят в 1 литър кипната вода. Оставят се за десетина минутки и грубото се отделя, а се ползва само сокът. Дозата е 1 чаша 1/2 час, предхождащо яденето.

Има производители, които предлагат консервиран артишок. В страните, където се произвежда, предпочитат да го мариноват. За лечебни цели е предпочитан в суров вид или леко обварен. При приготвянето на артишока се отделя специфичен аромат, който не се оценява от всеки. Но продуктът е благотворен за черн.дроб под всякаква форма и се предписва като основна храна за целите на оздравяването му.

За намаляване на холестерина и количеството на пикочната киселина

Рецептата подобрява и работата на ЦНС.

Продукти: сушена зелена маса от артишок – 3 с.лъжици. Подварява се в 1.2 л вода и се държи за по-пълно напояване в рамките на двайсетина минутки. Ползва се само течността, докато листата се отделят и изхвърлят.
Доза: по 400 г сутрин и вечер, без да е свързано с храната.

При гастрит

Артишокът помага при един от типовете възпаление на лигавицата на стомаха. Според киселинността на секрецията гастритът се дели на два типа – А и Б. С А се отбелязва по-ниска от здравословната киселинност, а с Б – по-висока. Повишената киселинност е по-често срещаният случай. Полезните настойки и различни чайове от артишок имат способността да нормализират повишената киселинност. Това става благодарение на високото съдържание на соли на натрия и калия. Но по отношение на гастритите с понижена киселинност артишокът не работи. Затова правим уговорката, че средството е от полза само при гастрит от тип Б.

Прочетете повече за гастрита ТУК: Билки и народна медицина за лечение на гастрит. В търсене на лек. Най-добрите лекарства.

При диабет

За страдащите от захар. диабет артишокът представлява интерес не толкова като богат и нискокалоричен източник на витаминно-минерален комплекс, хранителни влакна, органични и аминокиселини. Много по-съществено е, че съдържа инулин. Това е своеобразен органичен заместител на инсулина. Неговото съдържание в артишока достига 80%.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Строеж на глава артишок

Артишокът съдържа инулин – природен заместител на инсулина. Той вече е доказал своята ефективност в диетотерапията, позволявайки в пъти да се понижи дозата на инсулина и на препаратите, контролиращи нивото на захарта. Медицинската практика е показала намаление на гликемията с 22-24% и на лекарствата с 25% при болните със зах.диабет тип II, което свидетелства за възстановяване на чувствителността на тъканите към въглехидратите.

Попадайки в тялото на човека, молекулата на инулина способства да се сорбира значително количество хранителна глюкоза и препятства нейното всмукване в кръвта, което способства за намаляването на количеството кр.захар след нахранването. Също така тя „улавя“ и извежда от тялото токсичните продукти от нарушения обмен на веществата като ацетон и други, оказващи пагубно в-вие върху тялото на болния. В кръвта инулинът и органичните киселини имат спомагателни антиоксидантни и антитоксични функции, укрепвайки организма и подпомагайки неговата работа.

Но главното преимущество се заключава в уникалната способност на фруктозата за прониква в клетките на всички органи без участието на инсулин и пълноценно замества глюкозата в обменните процеси. При това значително се намалява енергийния клетъчен глад. Освен това молекулата на инулина се всмуква в клетъчната стена и води до съществено и устойчиво снижение на концентрацията на захари в кръвта, което не е съпроводено с редки колебания в течение на денонощието. А именно това се явява първостепенна задача при лечението на инсулинозависимия захарен диабет.

Стабилното намаляване на нивото на глюкозата в кръвта води до повишено изработване на собствен инсулин, което закономерно намалява денонощната потребност на болния от въвеждането на инсулин отвън под формата на инжекции. При редовно приемане на инулиносъдържащи добавки от артишок у болните с инсулинозависим захар. диабет се отбелязва забавяне или отсъствие на различни поражения на артериите и тъканите.

При лечението на диабет от тип II, инулинът помага за нормализиране и съществено снижение на съдържанието на глюкоза в кръвта и активизира обмена на веществата и процесите на изгаряне на мазнини, свързани с усвояването на глюкозата. Използването на инулин при лечение на диабет от втори тип показва намаляване на нивото на холестерина и подобряване на функционалното състояние на много ендокринни жлези. Всичко това като цяло способства за значителното подобрение на пациентите, повишаване на работоспособността и на жизнения – емоционален и физически, тонус.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Кошничката на артишока може да се пълни с разнообразни плънки, примерно от ориз

В качеството си на натурална хранителна добавка, инулинът играе огромна роля в успешната профилактика на диабета, поддържайки нормално ниво на кръвна захар и за общото оздравяване на организма.

Включването на артишок в ежедневното меню на диабетиците намалява съдържанието на захари в кръвта, за което способства целулозата, забавяща проникването на глюкозата и съдействаща за бързото й извеждане. Ако съдържанието на глюкоза постоянно намалява, задстомашната жлеза постепенно започва да продуцира инсулин, намалявайки необходимостта от въвеждането му чрез инжекции.

Такова благотворно влияние върху болните с диабет прави артишока незаменим зеленчук. Противопоказанията се ограничават само до индивидуално непонасяне на продукта. При големи обеми може да възникне метеоризъм.

Начин на употреба: в суров, варен, печен вид и по всички останали възможни начини. Голяма част от полезните св-ва се запазват, ако не се минава през топлинна обработка. Затова за болните от диабет е показано влагането на артишок в свежите салати.
Рецепта за салата: измита и почистена глава артишок, краставица, репички и зелени подправки се наситняват и се наръсват със зехтин.

При бременност, токсикоза

За бременните артишокът е природен хепапротектор. В представата на много хора токсикозата по време на бременност е нормално явление. Но то не е задължително и не е нещо по-малко от патологично състояние, обусловено от допълнителното натоварване на органите. На първо място при бременност страдат храносмилат. органи, пречиствателната станция – ч.дроб, и жл.мехур. Повишените концентрации на женски хормони в кръвта провокират повишено жлъчеобразуване на фона на потиснато жлъчеотделяне. Затова всеки, дори скрит проблем със стомах или пък черва, е възможно да се обостри и усложни по време на бременност.

Как да се борим с токсикозата?

За поддържане на черн.дроб по време на бременност и за профилактика или намаление на проявите на токсикоза медицината ползва хепапротектори. Но преди да се посегне към лекарствените препарати, има цяла гама натурални продукти с благотворно влияние. Артишокът е естествен хепапротектор, прекрасен пример за продукт, който облекчава токсикозата.

Може ли артишок при бременност?

Освен полезните си свойства, артишокът има ред противопоказания, например снижено кр.налягане, понижена киселинност на жлъчния сок, гастрит, язва. Във всички останали случаи зеленчукът при бременност е показан и желан, много полезен, съдържайки ред витамини, соли и дори фолиева киселина.

Как се употребява?
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Артишокът е полезен дори като добавка към стандартни блюда като пицата

За бременните е показан пресен артишок, като гарнитура или на салата. Полезен е и приготвен на пара. Но при токсикоза да се разчита само на прием чрез храната е неадекватно. Веществата, които постъпват по този начин, са недостатъчни. За поддържане на жлъчн. мехур е по-добър свежият сок от артишок, приемането на настойки, отвари от листата, както и сок с добавен суров желтък.

Използвайки артишок по време на бременност, се отстраняват самите причини за токсикоза, както и негативните фактори, които увреждат черн.дроб и жлъч. мехур. Артишокът е надежден щит със своите хепапротективни свойства, както и с целия куп съставки, действащи полезно за организма на майката и детето.

Против паразити и възпаления в стомах/ черва

Раздразненията и възпаленията в лигавиците на червата и стомаха се успокояват с обикновен чай от артишок. Приготвянето е с четвърт лъжица млян артишок на чапка възвряла вода. С помощта на тази напитка се лекува и гастрит с наднормена киселинност.

Против целулит

Артишокът е удивително лекарство срещу целулит. Началният етап на лечението е съпроводен с интензивно извеждане от черн.дроб на продукти, отпадъчни от жизнената дейност на тялото. При някои е съпроводено със спазми и дискомфорт в областта на корема. С отделянето на токсичните отпадъци, неприятните симптоми преминават. Веществата на артишока достигат до увредените тъкани.

Това става при приемането му в обичаен вид, но много по-ефективен е при приложение на екстракти или директно инжектиране на поразените места. Очистени екстракти от артишок, приготвени като инжекционни разтвори, вече се предлагат широко и се въвеждат чрез мезотерапия.
Подробно за целулита прочетете ТУК: Лечение на целулит с антибиотик, билки и народни средства. Лекарства и официална медицина.

Дайте мнение и Вие тук!
За мезотерапия

Процедурата представлява въвеждане на активни препарати дълбоко в кожата посредством тънка игла. Убожданията се правят на разстояние от 5 мм, активните съставки действат локално.

Артишокът е предпочитан препарат за мезотерапия заради компонентите си, които добре свалят отоците, активизират извеждането на течности от организма, очистват кръвта и премахват шлаките. Мезотерапията с екстракти от артишок показва бързо и забележимо въздействие при ред проблеми, но най-вече при целулит.

Използват се моноекстракти и комбинация с хиалуронова к-на. И двата вида имат добро лимфодренажно действие в зоната на бедрата, корема и дупето. Увеличава се проницаемостта са тъканите. Друг комбиниран продукт е с участието на кофеин за още по-мощно липолитично действие. Продуктът активизира процесите на горене в мастните клетки. Това способства за повишаване на еластичността на кожата, изчезват малките бръчици, дефектите на целулита постепенно изчезват.

Резултатът от редовното приложение на подобни процедури е намаляване на обема на мастните слоеве, изчезване на портокаловите участъци, подобряване на външния вид на кожата.

При акне, пъпки, екземи, утрикария, псориазис
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Печеният артишок има диетични и лечебни качества

За локални увреждания по кожата помага следната рецепта: залейте листа от артишок с литър вода и варете в течение на четвърт час. Следва профилтриране и охлаждане. С готовата течност се напоява чисто парче плат и се полага на поразените участъци под формата на компрес.
Още средства срещу акне ще намерите ТУК: Външно и успешно вътрешно лечение на акне с билки, антибиотик, цинкова паста, диета или крем.

При рак

Листата и сърцевината на артишока са щедри на флавоноиди – растителни агенти, ефективни в борбата с онкологичните заболявания. Те се ползват и в профилактиката, и в лечението. Особено ефективен е артишокът при рак на млечната жлеза, на простатата и при левкемия. Нови проучвания засичат, че листата на растението предизвикват некроза на раковите клетки и намаляват риска от развиване на рак, а при наличието му потискат бързия ръст на туморите.

За профилактика е достатъчно включване на артишок в обичайното меню, докато при терапия за предпочитане са готовите концентрирани екстракти.

За бъбреците

Артишокът е показан при болни преди и след операция на бъбреците. За да престане образуването на камъни, е полезно да се проведе очистване на организма. Артишокът плюс това е и диуретик и спомага за извеждането на образуванията. Една от простите народни рецепти е настойка от артишок, като затова се предпочитат корените. Удобна е употребата на готови екстракти.

При махмурлук, против алкохолизъм
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Био сок от артишок помага при много заболявания

Артишокът се влага в някои лекарствени средства – капки, срещу алкохолизъм, които си поставят амбициозната задача да избавят от алкохолна зависимост. Те се рекламират като средства, чрез които отказът от спирта протича леко и без абстиненция. Вложени в храната или напитките, тези препарати намаляват желанието за алкохол, но също така имат и допълнителни ефекти като очистване на черн.дроб и нормализиране на храносмилането.

Като жлъчегонно средство, артишокът помага за отстраняване на гаденето, образуването нагазове и лошо храносмилане. За диагнози като пристрастеност и злоупотреба с алкохол повече подхожда приемането на артишок във вид на лекарствени препарати – освен капки, още под формата на таблетки и капсули. Екстрактът от артиш. е много полезен, защото директно намалява пристрастяването към спирта, а заради дезинтоксикиращия си ефект очиства тялото от токсините.

Против торбички под очите

Артишокът имат лимфодренажно действие, благодарение на което се свалят отоци от различни части на тялото, включително и под очите. Достатъчно е да се приема ежедневно чай от растението или екстракт, накапан в малко вода. При тежки случаи е показано трикратно приложение на ден докато изчезнат симптомите.

За либидо, като афродизиак

За усилване на либидото и половата сила вземете 2 глави артишок и ги смелете в месомелачка. От готовата маса оцедете сока и го пийне двукратно на ден, по 50 г.

Същата рецепта е полезна при проблеми с уринирането и отравяне с алкалоиди. Сокът от артишок освен това регулира потоотделянето и намалява неприятната миризма.

Против херпес

При образуването на херпеси, но и за други патологични изменения в устата като стоматит, ранички и млечница е показано 5-кратно жабурене със смес от пресен сок от артишок и мед. Течността не се поглъща.

Артишок на капсули и таблетки, употреба и цена

Артишок на Nature’s Way

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13Опаковката съдържа 60 капс., по 450 мг. Производителят го насочва към хората с чернодробни проблеми, диабет, целулит, интоксикации, наднормена киселинност на жл. сокове, наднормени килограми, висок холестерол, запек, за профилактика на атеросклероза и за подкрепа на имунитета.
Показаната доза е 2 капс. на ден, опаковката е оразмерена за месец. Цена 29 лв.

Артишок плюс на Тера Пойнт

Опаковката съдържа 30 капсули, по 570 мг. Този продукт е обогатен с бял трън, глухарче и корен от куркума. Насочен е към нормализиране на обмяната на веществата, оздравяване на черн.дроб, жлъчката и храносмилането. Съчетанието притежава антибиотични, противовъзпалителни и противоракови свойства.
Показаната доза е една капсула на ден, опаковката е оразмерена за месец. Цена 15.50 лв.

Артишок на БуровАртишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13

Опаковката съдържа 30 капсули, комбинация на екстракт от артишок със семена от бял трън, листа от розмарин, витамини Е и А. Насочена е за подобряване на работата на черн.дроб и жлъчката, за детоксикиране и при честа употреба на алкохол. Не е показано за бременни и малки деца.
Показаната доза е 1 капс. на ден, опаковката е оразмерена за месец. Цена 9.90 лв.

Артишок на Рамкофарм

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13Опаковката съдържа 50 капсули, комбинация на сух екстракт от листата на растението и витамини А, С, и Е . Насочени към подобряване на структурата и ф-циите на черн.дроб и стабилизиране на чернодробните клетки. Показан при инцидентни разстройства на храносмилането, изразени в метеоризъм, болки в корема и/ или повръщане.
Показаната доза е до 2 капс. 3-кратно, заедно с храната. Цена 11.75 лв.

Артишок за жлъчка на Sanct Bernhard

Опаковката съдържа 150 таблетки. Насочен към оптимизиране на работата на черн.дроб и преработването на храната, за намаляване на холестерола и стимулиране на синтеза на жлъчен секрет, срещу диабет, подагра, атеросклероза, при екземи и алергия.
В таблетките на Sanct Bernhard съдържанието на артишок е силно концентрирано и съответства на 2000 мг в един брой. Цена 39.90 лв.

Суонсън артишок

Опаковката е от 60 капс., по 250 мг. Производителят набляга на способността на препарата да подпомага възпроизводството и растежа на чернодр. Клетки, да разгражда мазнините и подобрява усвояването на храните. Цена 11.00 лв.

Сънлайф артишок

Опаковката е 60 таблетки/ дражета по 272 мг във всяка. Активната съставка е сух екстракт листа. Показаната дозировка е еднократно на ден по 2 табл.. Опаковката е за месец. Препоръчва се приемане преди ядене, с много течности. Цена 14.90 лв.Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13

Регенил

Опаковка от 30 капсули, комбинация на артишок с бял трън. Един брой има 100 мг артишок и 70 мг бял трън. Комбинира се благоприятното въздействие на силимарина от белия трън – флавоноид с д-вие върху черн.дроб и за пречистване, с комплекса от биоактивни вещества и най-вече цинарина от артишока. Подчертава се действието върху отделителната система и очистването чрез извеждане на отпадни вещества.
Показаната доза за ден е 2 бр, опаковката е за 15 дни. Цена 13.00 лв.

Екстракт Биовеа

Опаковка от 90 таблетки, всяка по 500 мг. Насочен към метаболизма, черн.дроб. В таблетката има 37 мг калций, 5% цинарин и 15% хлорогенова к-на.
Показаната доза е 1 табл. дневно, по време на яденето.
Производителят подчертава, че този препарат е противопоказан при наличие на камъни в жлъчката и при непроходимост на жл. пътища. Цена 34.50 лв.

Веществото цинарин в артишока

Цинарикс таблетки

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13Опаковка от 24 и 60 бр, 55 мг. Това е растителен лекарствен препарат, който се отпуска без рецепта. Насочен към повдигане на жлъчната секреция. Основата е стандартизиран сушен воден екстракт от артишок с не по-малко от 2 % хлорогенова киселина.
Лекарството е показано при разнообразни разстройства на храносмилането, при п овишено подуване, образ. на газове, за поддържаща терапия при жлъчно-чернодробна дисфункция.
Дозата се назначава от лекар. Цена 12.60 лв за 60 таблетки.
Подробно за цинарикс прочетете ТУК: Колко време се пие цинарикс за отслабване и как? Мнения, отзиви, листовка и инструкция за Cynarix. При камъни в жлъчката.

Цинарикс сироп

Предлага се в опаковки по 50, 100 и 250 мл като съдържанието на екстракт от артишок на всяка доза от 5 мл е 200 мг. Действието е сходно с това на таблетките, но формата улеснява нежелаещите да вземат хапчета и е по-приятна.
Показана доза: до 2 мерителни лъж., до 3 пъти в деня. Цена 7.22 лв.

Цинарин сироп на Вивасан

Опаковка от 500 мл, комбинираща екстракти от листа на артишок, емечичен малц, плодове на фенхел, мента и спомагателни вещества. Ментата допринася с обезболяващите, спазмолитични и антисептични свойства, работи срещу интоксикация, фенхел помага при спазми и стимулира чревните функции. Сиропът е противопоказан при остра язва и камъни в жлъчката.

Производителят предупреждава, че активното извеждане на токсини може да се съпроводи от болки и доскомфорт в зоната на стомаха и черн.дроб.
Показана доза за възрастни: до 3 пъти в деня по 1 супена лъжичка, след приключване на храненето, като се взема директно или разредено във вода/ сок. Цена 57.05 лв.

Алкачофа де Лаон – чай и екстракт

Екстрактът е опакован във флакони по 30 мл, 14 бр в кутия, разчетени за 14-дневна употреба (по 1 на ден). Предлага се като хранит. добавка за отслабване, като анонсът е за свалянето на 2 кг на всеки 3 дни. Създаден е на базата на екстракт, извлечен от сърцевината на растението.Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Отслабващият ефект разчита на веществото цинарин, като действието се насочва към изгаряне на мазнини, нормализиране на състоянието на червата и намаляване на чувството за глад. Цена 69.90 лв за 14 дни.

Чаят е в опаковки от по 30 пакетчета, всяко по 2 г. Базиран на екстракт от артишок, той също се предлага като добавка за отслабване. Артишокът в него е едва 7.7%, а основата е зелен чай – 51.1%; сена – 30% и червен чай – 11.2%
Препоръчителна доза: 1 чай на ден, приет преди съня, като действието се осъществява по време на нощната почивка. Цена 29.90 лв.

Други комбинирани продукти

Артишок + ананас

Опаковка от 50 бр капсули, производство на Medicura Naturprodukte. Предлага се като хранит. добавка за подобряване на метаболизма, за разграждане на вече натрупаните мазнини и детоксикация. Комбинира екстракти от артишок, ананас, папая, зелен чай и няколко витамина.
Препоръчителна доза: до 3 броя дневно преди да приключи храненето. Цена 23.70 лв.

Артишок + папая
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Папаята също е диетичен продукт

Опаковка от 160 бр капсули, производство на Sanct Bernhard. В таблетка се съдържа единствено по 200 мг концентриран артишок (5 мг цинарин) и екстракт от папая. Предлага се като хранит. добавка в подкрепа на храносмилането.Към описаното действие на артишока се добавя активната съставка на папаята – папаин, която работи активно срещу чернодр.заболявания, извеждане на отрови, при вирусен хепатит, за терапия на язви, оток, снижаване на температурата. Доказано е, че папаята има функция на антибиотик срещу грам положит. бактерии.
Показана доза: трикратно по 2 таблетки, приети преди ядене с много вода. Опаковката е преценена за до 26 дни. Цена 43.10 лв.

Био сок от артишок

В бутилка от 200 мл, сокът е напълно чист, без примеси и е извлечен от зеленчуци, добити чрез биологично земеделие. Отправен към деца над 12 години с цел разграждане на мазнини и подобряване на обмяната и храносмилането.
Показана доза е преди 2 или 3 от храненията през деня, по 10 мл. Био сокът се взема без разреждане, но няма пречка да бъде разтворен с водичка или някаква друга напитка или сок. Цена 16.60 лв.

Тинктура от артишок

Опаковка от 50 мл, производство на Биохерба Р. В 1 мл се съдържа еквивалент на 250 мг сух екстракт от артишок.
Показаният начин на приложение е на капки, като 25 на брой се равняват на 1 мл. Тинктурата се разтваря обилно във вода. Максим. дн. доза е 50 капки или 500 мг екстракт от артишок. Цена 9.20 лв.

Ампули Супер диет артишок

Опаковката съдържа 20 ампули, всяка по 15 мл. Една ампула е носител на 600 мг воден екстракт от листата на растението. Предлага се като продукт, нормализиращ жизнената активност на клетките и за подобряване на клетъчните мембрани. Производство на Супер диет, Франция. Цена 39.40 лв

Ампули Грасконтрол артишок

Опаковката съдържа 20 ампули, всяка по 5 мл. В една ампула има екстракт от артишок 100 мг и спомагателни вещества. Предлага се като продукт за отслабване.

Показаната доза е 2 ампули на ден. Специфичното тук е, че дневната доза се разтваря еднократно в 1.5 л вода и цялата напитка се гълта постепенно в рамките на деня. Производител: Испания. Цена 39.10 лв.

Артишокът в кулинарията

Резултатът от използването на препарати с артишок многократно се умножава с едновременното приемане на растението с храната. Единствено да се знае, че вредните качества на продукта пряко зависят от неговите размери.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Спецификата на артишока се крие в неговото подготвяне за консумация. Отстраняването на върха на листата е задължително

Незнанието как правилно да се избере артишок за ястие може да доведе до разстройство на стомаха и дори до отравяне.

Как да изберем и приготвим артишок за използване в кулинарията

При избора на артишок е важно главата да се опипа, без да се стеснявате. Кошничката трябва да е неразтворена, а покритието- еластично и твърдо. Мекота или ронливост говорят за остаряване на зеленчука до непригодност за консумация. При леко стискане в дланите трябва да се усети отчетливо проскърцване. Относно цвета избягваме кафеникавите окраски. Добрият пресен артишок е зелен с възможни виолетови оттенъци.

Относно размера: за кулинарията най-добри са глави среден размер, оприличавани на неголямо кокоше яйце.
Артишокът се почиства с нож, като за удобство се отрязва подкорена. Той не се изхвърля, а също се вари в подкиселена с лимон вода. От главата се отделят повредените връхни листа, а срезовете се обработват с лимон. В останалата кошничка, ако се разтворят листата, се вижда сърцевината. Тя е негодна за ядене и се отстранява с обикновена лъжичка.

Изчистената глава щателно се промива с вода и се пуска в подкиселена вода. Важно! Лимонът е задължителна част от целия процес на подготовка на артишока, тъй като оголените части от зеленчука не търпят съприкосновение с въздуха и моментално потъмняват.
Най-краткият способ да се сготви артишок е запечен във фурна. За да бъде вкусен, има две прости правила: да не се вари в съдове от керамика и метал и да се пече в стъкло.

Класическа рецепта на артишок с чесън
Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Рецепта с чесън

Продукти: 2 глави артишок, черен п ипер и сол на вкус, малко краве масло, 2 скил. чесън.
Приготвяне: Нарежете маслото на тънки ленти и поставете парченцата между листата на вече измития и почистен артишок. На същото място побавете и чесъна и гответе на пара за около 20 минути. Сервирайте задължително с топъл, сладко-кисел сос.

Артишок в микровълнова фурна

Продукти: 4 глави артишок, ½ чаша сок от лимон, розмарин, краве масло или зехтин, сол.
Приготвяне: Почистете и разрежете на 1/2ки главите артишок, подправете веднага с лимонов сок, посолете и посипете с розмарин. Поставете в стъклена тавичка и гответе в микровълновата около 10 мин. при мощност 700 W.

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Артишокът може да се маринова
Маринован артишок

Продукти: 10 глави артишок, 100 г захар, 1 л вода, 1 л зехтин, 0.5 л оцет, сок от едно лимонче, 2 ч.лъжици сол. Подправки – дафинов лист, чили, чесън и карамфил.
Приготвяне: Напълнете с вода дълбок съд и добавете сока от лимон. Почистените глави артишок се разполовяват и се пускат за 15 минути. Варете и вдигнете, преди зеленчукът да потъмнее. Отделно в друг съд налейте 1 л вода и 0.5 л оцет. Кипнете течността и прибавете подправките. В получената марината пуснете обварения артишок и обварете още 5 минути. Прехвърлете в гевгир и отделете излишната течност. Прехвърлете артишока в чисти буркани. Залейте със затопления зехтин и добре затворете с капак.

Диетична салата

Това е леко блюдо с ниска калоричност – по-малко от 60 калории.
Продукти: артишок – 300 г, 5 бр чери домати, 1 неголяма китка рукола, 1 щипка настъргана целина, 150 г пармезан, оцет за подправяне.
Приготвяне: Артишокът се сварява. За малките глави са достатъчни 25 минути, а по-големите – за 40 минути. Когато са готови, вилицата с лекота прониква през листата при набождане. Изкарваме от течността и оцеждаме.
Отделно измиваме и нарязваме руколата, доматите – на 1/2ки, настъргваме целината. Смесваме и се добавя произволно нарязания артишок. Подправяме с оцет и поднасяме.

Зеленчукова супа с артишок

Съставки: 500 г артишок, 150 г шунка, 1 супена лъжича брашно, 2 бр морков, малко ряпа, 250 г зелен грах, сол, 1 вр. зел. лук, 3 с.лъжици зехтин.
Приготвяне: Зеленият лук и морковите се позапържват мъничко в зехтина. Добавя се шунката, нарязана на кубчета, а след 3 минути – и брашното. Веднага се добавя вода, така че да надхвърля с три пръста съставките на дъното на съда. Намалява се силата на котлона и варенето продължава. Изчистеният артишок и ряпата се правят на кубчета и се добавят към врящата супа, заедно с граха. Вари се трийсетина минутки и се пуска по 1/2 сварено яйце към всяка порция.

Ризото

Продукти: 2 чаши ориз, 5 скил. чесън, 2 гл. лук, 500 г артишок, 300 г телешко, 1.3 чаши бяло вино, 1 л месен бульон, 200 г пармезан, 1 вр свеж, скоро набран магданоз, солчица, растително масло, ч.пипер.

Приготвяне: Лукчето се прави на шайби, артишокът – на 1/2, телешкото – на малки парченца. Всичко това, заедно с чесъна, се запържва за 10 минути и се пуска измитият ориз. Бърка се, докато оризът стане стъклен, следват виното и бульонът. Течностите се добавят по малко, като се изчаква да се поемат от ориза. Цялата процедура е трудоемка – отнема към 20-25 минути, но накрая оризът е почти напълно готов. С последната порция на бульона се добавят и подправките на вкус. Накрая подправяме с магданоз и поръсваме с пармезан.

Противопоказания и странични ефекти на артишока

Артишокът имат много полезни свойства, но не е за всички хора. Той е противопоказан при:

  • болести на стомаха и храносмилането, при язва, гастрит и други;
  • при понижена киселинност на жлъчния сок;
  • при наличие на камъни (твърди образувания) в жлъчката;
  • при запушване и притискане на жлъч. пътища;
  • при чернодробна недостатъчност;
  • при холецистит;
  • при ниска кръвно налягане.

За хора с изброените проблеми консумацията на артишок не е безопасна. Той не е добър при хронични проблеми с бъбреците, хиперчувствителност към компонентите на растението.

Артишокът е противопоказан за дечица под 6 години, за жени в период на лактация, с засилено внимание се взема от бременни и само след консултация с наблюдаващия лекар.

Страничните реакции от артишока се заключават по-често в местни алергични реакции, а по-рядко – в диария или запек.

Отглеждане на артишок

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 13
Семена от артишок се сеят в сандъчета и първоначално нямат нужда от много светлина. След поникването обаче се разреждат и тогава изискват много светлина и топлина

Това растение не е свойствено за нашите ширини, но се отглежда и в България, макар и ограничено. То е многогодишно, израства до 2 метра.
Има над 10 вида артишок. Те са доста различни по своята форма и вида си и повечето не стават за ядене. Само един е полезен като лекарство и храна. Растението обича топлината и умерената влажност. За него е подходящо капковото напояване.

Артишокът се захваща от разсад или от коренова издънка от старо растение. Издънките са с дължина до 15 см и трябва да имат до 4 листа. Растението може да израстне и от директно засети семена, което се прави през пролетта, след като премине зимният студ. Семената за разсад се отглеждат в парници.

Артишокът започва да дава реколта от втората година. Грижата за артишока не се отличава от грижата за всяко друго растение – изисква да се полива, пази от вредители и прекопава. Съцветията са годни за храна и се режат, когато са наполовина разтворени.

Йерусалимски артишок (гулия, земна ябълка)

Йерусалимският артишок, независимо от идентичното име, е напълно различно растение. То е сродно със слънчогледа, у нас познато повече като гулия или земна ябълка. Докато артишокът прилича на кошничка от доста плътно затворени листа, то йерусалимският е всъщност грудка, подобна по вид на картоф.

Йерусалимският артишок също влияе добре на метаболизма, като подобрява усвояването на веществата. Действа върху храносмилането и е лекарство срещу диабет. Той се ползва в диетичното хранене при редица патологии, включително при наднормени килограми, бъбречни и жлъчни проблеми, атеросклероза и рак.

Пишете ни за артишока и вие по-долу в коментарите! Ползвате ли го и как? За какво може да се взема? Разни таблетки, тинктури употребявате ли? Има ли по-добри заместители? Пишете ни!

Първоначално публикувано на:05.01.2017 @ 11:36

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ …

Едно мнение

  1. Елена Ат. Йорданова

    Артишокът е зеленчуково разстение, но не е чак толкова познато в нашите магазинни вериги То е диетично и с лечебни качества. Отглежда се и в някой регипони в България.

    Съдържа ценни вещества – микроелементи, фосфор, калий, лалций, магнезий, селен, мед, манган, цинк и желязо.

    Преминавайки през жлъчката той спомага за лечение и отслабване, както и за холестерол.Отглеждането на артишока е дело на инженер – агрономите и други селскостопански специалисти. Сравнение на артишока с еталонен продукт би трябвало да се извършва на компютър при приемането от снабдителите. Практически

    лечения се препоръчва диетично хранене и най – вече риба от лекари диетолози в столовете за диетично хранене, ресторанти и други хранителни заведения и полуготови храни по таблици от МНЗ.

    Още за намаляване на високия холестерол е полезно така известното лекарство – акталипипид, което приемайки го пациента се приема от стомаха в кръвта и спомага за нормализиране нивото на холестерола. Таблетките се приемат вечер, преди лягане и в хоризонтално положение и спокойна среда на тялото. Подобрява кръвообращението и се изхвърлят вредните ненужни създатели холестерол.Продължителност на лечение е три месеца, по инструкция за експлоатация на лекарството. Виж… интернет инструкций.

    Спортуването, къпането в студена вода / играене на хоро веднъж в годината – на Йордановден имунитен от водата и балансирано трениране за здраве и кръста /.

    всякъкъв вид лечение човек може да си осъществи сам ако има минимални познанищ или с препоръка – направление от лекар специалист. Ядене на плодове, печени и сурови против запек. Пиенето на компоти от моркови и други разхлабващи сокове.

    06.01.2017 г

    Елена Ат. Йорданова – 67 г

    Асеновград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *