амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 01
Какво лекува амоксиклав 1000, 625, 375, 875 как се дава на деца, може ли с алкохол?

Мнения за Амоксиклав 1000. Пробиотик и кога започва да действа?

Кога започва да действа Амоксиклав 1000? Мнения. Пробиотик за Амоксиклав и заместители. Колко време се пие? Цена

Антибиотикът от групата на пеницилините Амоксиклав е с широк спектър на приложение. Той се изписва за инфекциозно-възпалителни заболявания, предизвикани от чувствителни към препарата микроорганизми. Действащ е към инфекции на горните дихат. пътища и органите от зоната уши – нос – гърло (синузити, отити, тонзилити, фарингити, абсцеси), на долните пътища (пневмония, бронхит), на отделителната и половата с-ми, на меките тъкани и кожното покритие, на костната и съединит. тъкан, на жлъчн. пътища (като например холецистит и холангит), одонтогенни инфекции.

Амоксиклав е съчетание на амоксицилин и клавуланова к-на. Използването му има ред преимущества пред други медикаменти със сходно действие:
⊗ произвежда се в няколко форми, поради което е възможен избор на най-подходящата за тялото;
⊗ притежава висока и стабилна биодостъпност (над 50%);
⊗ допустимо е да се пие преди и след храненето;
⊗ притежава не само бактерицидно, но бактериостатично действие. Благодарение на това се постига не само отстраняване на патогенните микроорганизми, но и се спира тяхното размножение;

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Амоксиклав е доста широко спектърен антибиотик!

⊗ продава се на достъпна цена.

Действие на активното в-во амоксицилин

Amoxicillin (амоксицилин) е полусинтетичен препарат от вида на пеницилините. Той е от широкоспектърните, амино-пеницилини – киселиноустойчиви (към тях спадат Amoxicillin (Duomox и Ospamox) и Ampicillin). Общо качество на пеницилините е унищожаване на микроорганизмите чрез предизвикване на осмотична бактериолиза.

Това става като се съединяват с така наречените пеницилин-свързващи протеини и активират собствени ензими в бактериалната стена и потискат синтезирането на пептидогликан – основна нейна съставка. Това води до разрушаване на тънката клетъчна мембрана и съответно смърт.

Пеницилините действат върху микроорганизми, които се делят.

Амоксицилин спада към бета-лактамните, съдържащи бета-лактамен пръстен с една свързана странична верига (на 6 позиция). Той се нарича инхибитор – потиска пеницилин-свързващите протеини и така прекъсва биосинтеза на структурен елемент на клетъчната стена на бактерията – пептидогликана. Клетъчната стена губи здравина и се стига до гибел на клетката.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Зелената плесен се ползва за лечение още през 15 в., но минават 4 века, преди от нея да се извлече лекарство

Съдържание:

Амоксицилин се разрушава при действието на бета-лактамазата, изработвана от резистентни бактерии. Спектърът на активност на препарата не включва микроорганизми, които изработват тези ензими.

Клавулановата к-на се използва с бета-лактамни антибиотици. Тя потиска някои бета-лактамази. По такъв способ предотвратява деактивирането на амоксицилин и разширява спектъра на неговата активност, включвайки и патогени, които обичайно са неподатливи към този препарат, а също и към други пеницилини и цефалоспорини. Сама по себе си клавулановата к-на не оказва клинично значимо антибактериално действие.

Препарат Амоксиклав оказва бактерицидно действие in vivo на следните микроорганизми:
  1. грамположителни аероби — Streptococcus pyogenes и pneumoniae, Staphylococcus aureus;
  2. грамотрицателни аероби — Enterobacter spp., Haemophilus influenzae, Klebsiella, Moraxella catarrhalis (Branh. catarrhalis), Escherichia coli.
Амоксиклав оказва бактерицидно действие in vitro на следните микроорганизми:
  1. грамположителни аероби — Bacillis anthracis, Enterococcus faecalis, Corynebacterium, Listeria monocytog., Enteroc. faecium, Streptococcus agalactiae, Nocardia asteroides, Staphylococcus epidermidis и други коагулаза негативни стафилококи, Streptococcus viridans, други видове Streptococcus;
  2. грамположителни анаероби — Clostridium, Peptococcus, Peptostreptococcus;
  3. грамотрицателни аероби — Gardnerella vaginalis, Brucella, Helicobacter pylori, Bordetella pertussis, Neisseria meningitidis, Legionella, Neisseria gonorrhoeae, Proteus vulgaris, Pasteurella multocida, Salmonella, Proteus mirabilis, Shigella, Yersinia enteric., Vibrio cholerae;
  4. грамотрицателни анаероби — Fusobacterium, Bacteroides (включително Bacteroides fragilis);
  5. Borrelia burgd., Leptosp. icterohaemorrhagiae, Chlamydia spp., Treponema pallidum,
Качества на Амоксиклав

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012Основните параметри на амоксицилина и на клавулановата к-на са сходни. Те са прекрасно разтворими и след прием вътрешно бързо и напълно се абсорбират от храносмилат. тракт. Абсорбирането на активните вещества е оптимално при вземане на лекарството в началото на храненето.

Амоксиклав прониква в кръвта, откъдето попада в различни тъкани. Препаратът се извежда основно чрез бъбреците.

“Фигурин

Биодостъпността на амоксицилина и клавулановата к-на се оценява на около 70%. Пик на концентрация се достига приблизително след 1 час след изпиването. При прилагане на Амоксиклав концентрацията на двете активни съставки в плазмата е сходна с тази при перорален прием на същите дози, но поотделно.

Още в текста: ♠ Описание ♠ Действие на амоксицилин ♠ Качества на Амоксиклав ♠ Разновидности (1000, 625, 375, 875 мг) и цена ♠ Приложение и дози ♠ За уши, отит ♠ Мнения. ♠ За нос и синузит ♠ За гърло При гастрит и язва При хеликобактер пилори При цистит, пиелонефрит, уретрит При инфектирани тъкани, кожа На устата и на лицето Противопоказания Стран. ефекти Взаимодействие Алергия към амоксицилин Съвместим ли е с алкохол За и против Амоксиклав Аналози

И двата компонента се разпределят в достатъчно количество в различните органи, тъкани и течности в тялото, в това число в белите дробове, органите в коремн. кухина, мастните, костните и мускулните тъкани, в плевралната, синовиалната и перитонеалната течност, в кожата, жлъчния сок, урината, в гнойни секрети и слюнка. Обемът на разпределяне е 0,3–0,4 л/кг за амоксицилин и 0,2 л/кг за клавулановата к-на.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Амоксиклав куиктаб

Амоксицилин и клавулановата к-на не проникват през кръвно-мозъчн. бариера при невъзпалени мозъчни обвивки.

Амоксицилин, както и повечето пеницилини, се отделя с кърмата. В млякото също така се откриват следи от клавуланова к-на. И двете активни вещества проникват през плацентната бариера.

Амоксицилин се извежда основно посредством бъбреците, а другата съставка – посредством бъбречния, но и чрез извънбъбречния механизъм.

След еднократно поглъщане на един брой от 250/ 500 мг приблизително 60–70% от амоксицилина и 40–65% от клавулановата к-на се извежда в урината в непроменен вид в рамките на 6 часа. Около 10–25% от стартовата доза амоксицилин се извежда в урината под формата на неактивна пеницилинова к-на. Клавулановата к-на се извежда с урината и изпражненията.

При клинични изследвания е регистрирано, че извеждането на амоксицилин с урината в течение на 24 часа представлява 50–85%, клавулановата к-на – 27– 60%. Най-голямо количество клавуланова к-на се извежда за 2 часа от приема.

Разновидности и цена

Амоксиклав се произвежда в следните разновидности:
Лекарствена формаКоличество активни в-ва в мгЦена
Таблетки, филмирани250 АЦ и 125 КК12.50 лв/ 15 броя
500 АЦ и 125 КК7.55 лв/ 16 броя
875 АЦ и 125 КК14.12 лв/ 10 броя
Таблетки, диспергиращи се (разтварят се в устата) Амоксиклав куиктаб500 АЦ и 125 ККНе се предлага в България
875 АЦ и 125 ККНе се предлага в България
Прахчета за приготвяне на разтвор за венозно въвеждане500 АЦ и 100 КК23.44 лв
1000 АЦ и 200 КК40.34 лв
Прахчета за приготвяне на суспензия за перорално приемане125 АЦ и 31,25 КК5.30 лв/ 100 мл
250 АЦ и 62,5 КК11.89 лв/ 100 мл
400 АЦ и 57 КК5.87 лв/ 70 мл

Приложение и дози

Филмирани таблетки

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012Приемат се вътрешно. Режимът на дозиране се установява индивидуално, в зависимост от възрастта, теглото, бъбречн. функция на пациента, а също и според тежестта на инфекцията. Препоръчва се таблетката да се изпие при започване на храненето, заедно с храната, като това гарантира оптимално абсорбиране и намаляване на възможните странични ефекти от страна на храносмилателната с-ма.

Курсът на терапия е в срок между пет и четиринадесет дни. Той се уточнява от провеждащия терапията, но максималният срок не трябва да надхвърля 14 дни без последващ преглед.

За малчугани до 12 г. дозата се назначава в зависимост от телесната маса и възрастта. Производителят препоръчва 40 мг за всеки кг тел. маса за денонощие, разпределени на 3 приемания. За деца над 40 кг следва да се назначават такива дози, каквито са за големи. За малчугани под 6 години по-предпочитаната форма е суспензия.

Над 12 г. (или по-малки, но с тел. тегло повече от 40 кг) и възрастни препоръчваната от производителя доза е:

-при лека и среднотежка инфекция:
  • 1 брой от 250 мг на интервали от по 8 часа или
  • 1 брой от 500 мг на интервали от по 12 часа.
-при тежка инфекция и инф. на дихат. пътища:
  • 1 брой 500 мг на интервали от по 8 часа или
  • 1 брой 875 мг на интервали от по 12 часа.

Внимание! Таблетките в доза 250 мг и 500 мг съдържат еднакво количество клавуланова к-на (125 мг). Затова 2 броя от 250 мг АЦ и 125 мг КК не са равни на 1 брой от 500 мг АЦ и 125 мг КК!

Дозиране при одонтогенни инфекции:
  • 1 брой 250 мг АЦ и 125 мг КК през 8 ч или
  • 1 брой 500 мг АЦ и 125 мг КК през 12 ч в продължение на 5 дни.
За болни с нарушения при ф-ята на бъбреците

Дозата се коригира въз основа на максималната препоръчвана доза амоксицилин и се прилага, отчитайки Cl креатинина:

-за големи и дечица над 12 г (или с тегло повече от 40 кг):
  • при креатининовия клирънс над 30 мл на минута не се прави корекция;
  • при 10 – 30 мл на минута – 1 брой от 500 мг АЦ или 250 мг АЦ през 12 часа;
  • при клирънс, който е под 10 мл на минута – 1 брой 500 мг АЦ или 250 мг АЦ през 24 часа;
  • при хемодиализа – 1 брой 500 мг АЦ или 2 броя 250 мг АЦ през 24 ч + 1 брой 500 мг АЦ или 2 броя от 250 мг А по време на провеждането на диализата и в края й.
-при анурия паузата между пиенето се увеличава до 48 часа и повече;
  • -875 мг А следва да се приемат само от пациенти с Cl креатинин повече от 30 мл на минута.

Приемането на препарата Амоксиклав следва да се осъществява с внимание и да се прави периодичен контрол върху ф-циите на черн. дроб.

Прах за приготвяне на суспензия за перорално приеманеамоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012

Усвоява се през храносмил. с-ма. Предлага се в две концентрации със 125 и 250 мг АЦ, комбинирани съответно с 31,25 и 62,5 мг КК. За облекчаване на дозирането в опаковката е поставена дозировъчна пипета, градуирана на 5 мл, със степени на 0,1 мл или дозировъчна лъжичка с вместимост 5 мл и с кръгови отметки на 2.5 и 5 мл.

За новородени и деца до 3 м., дозата е 30 мг на кг тел. тегло за денонощие, разделено на два пъти през 12 часа.

За деца, по-големи от 3 м – от 20 мг на кг тел. тегло при леки и средно тежки инфекции до 40 мг на килограм при утежнени инфекции и такива в долната част на дихат. пътища, среден отит, синуси. Дозата е за денонощие, разпределена през 8 часа (трикратно).

Ориентировъчни дози, дадени от производителя

Телесна маса (в кг)Приблизителна възрастЛеки и средно тежки инфекции(в мг) Тежки инфекции
125 АЦ и 31.25 КК250 АЦ и 62.5КК 125 АЦ и 31.25 КК250 АЦ и 62.5 КК
От 5 до 10От 3 м до 1 г3 бр. по 2.5 мл (½ лъжичка)3 бр. по 1.25 мл3 бр. по 3.75 мл3 бр. по 2 мл
До 12От 1 до 2 г3 бр. по 3.75 мл3 бр. по 2 мл3 бр. по 6.25 мл3 бр. по 3 мл
До 15От 2 до 4 г3 бр. по 5 мл (1 лъжичка)3 бр. по 2.5 мл (½лъжичка)3 бр. по 7.5 мл (1½ лъжичка)3 бр. по 3.75 мл
До 20От 4 до 6 г3 бр. по 6.25 мл3 бр. по 3 мл3 бр. по 9.5 мл3 бр. по 5 мл (1 лъжичка)
До 30От 6 до 10 г3 бр. по 8.75 мл3 бр. по 4.5 мл-3 бр. по 7 мл
До 40От 10 до 12 г-3 бр. по 6.5 мл-3 бр. по 9.5 мл
Над 40Над 12 гАмоксиклав на таблетки
Суспензия от 400 мг АЦ и 57 мг КК

Дозата се разчита на килограм телесна маса в зависимост от тежестта на протичане на инфекцията – от 25 мг/кг (при инфекции с лека и средна тежест на протичане) до 45 мг/кг (при тежко протичане и при инфекции на долните дихат. пътища, среден отит и на синусите). Дозата се фиксира чрез отчитане на количеството на амоксицилин в таблетката. Посочените цифри са за денонощие, разделени на 2 приема.

За облекчаване на дозирането в опаковката е поставена дозировъчна пипета, градуирана през 1 мл, и на 4 равни части.

Конкретни дози за възраст над 3 месеца
Телесна маса в кгПриблизителна възрастПрепоръчителна доза в мл
Тежка инфекцияСредно тежка инфекция
5–10От 3 м до 1 г2 броя по 2,52 броя по 1,25
До 15От 1 до 2 г2 броя по 3,752 броя по 2,5
До 20От 2 до 4 г2 броя по 52 броя по 3,75
До 30От 4 до 6 г2 броя по 7,52 броя по 5
До 40От 6 до 10 г2 броя по 102 броя по 6,5

Точните денонощни дози се разчитат на основание телесната маса на детето, а не на неговата възраст.

Максималното количество на амоксицилин за 24 часа съставлява 6 г за възрастни и 45 мг на килограм тегло за деца. Максималната доза клавуланова к-на съставлява 600 мг за големи и 10 мг на килограм тегло за деца.
За пациенти с нарушение в бъбречн. функция следва дозата да се коригира, като се отчита максималната препоръчана доза на амоксицилина. За пациенти с Cl креатинин по-висок от 30 мл на минута няма корекция.

За маса над 40 кг с Cl креатинин 10–30 мл на минута: 500 мг двукратно на денонощие. При Cl креатинин под 10 мл на минута: 500 мг еднократно в 24 ч. За пациенти на хемодиализа — през 24 часа по 500 мг , други 500 мг по време на диализа и още една доза за компенсиране на нивото в края на диализата.

За тел.тегло под 40 кг с Cl креатинин 10–30 мл на минута препоръчвана доза е двукратно на денонощие по 15 мг на кг (максимално 500 мг двукратно на денонощие). При Cl креатинин под 10 мл на минута: еднократно на денонощие по 15 мг на кг (максимално 500 мг). При хемодиализа — еднократно в денонощие по 15 мг на кг. За възстановяване на съответната концентрация на препарата в кръвта след хемодиализа се приема още един път 15 мг на кг.

Курсът на терапия е от 5 дни до максимално допустимите 14 дни, и удължаване след повторен преглед.
Още за дозирането на Амоксиклав ще прочетете ТУК: Amoksiklav (Амоксиклав) 1000 мг. – мнения, цена. Добър ли е на сироп?

Основни начини за приложение и прием

Всички лекарствени форми на Амоксиклав са предназначени за чувствителни към него щамове микроорганизми. Той се предписва при следните диагнози

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Инфекциите на горните дихателни пътища се повлияват отлично от Амоксиклав
  • инфекция на горните дихат. пътища и УНГ;
  • инфекция на долните дихат. пътища;
  • на отделителните пътища (например уретрит, цистит, пиелонефрит);
  • в гинекологията;
  • на кожа, тъкани – меки, ухапвания от животни;
  • на костната и съединителната тъкани;
  • на жлъчн. пътища (холецистит, холангит);
  • одонтогенни инфекции.
Специално Амоксиклав на прах – разтвор за въвеждане, е показан за:
  1. инфекции в коремн. кухина;
  2. инфекции, пренасяни по полов път (гонорея, мек шанкр);
  3. за профилактика на инфекции след хирургично вмешателство.

Горни дихат. пътища

Амоксиклав е показан за всички инфекции на дихат. с-ма и УНГ, в това число при остър и хрон. синузит, остър и хрон. среден отит, абсцес на глътката, тонзилит, фарингит.

За уши, отит

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012Класическата медикаментозна терапия включва антибиотици на таблетки или инжекции и средства за понижаване на температурата и обезболяване. Подходящата терапия е съобразена с ред фактори, в това число и съпътстващите заболявания.

От скоро активно се коментира необходимостта от прилагане на антибиотици при децата. Причината е високата устойчивост на бактериите, предизвикващи възпаления на ушите, към пеницилина и подобните му.

У някои по-големи деца острият отит преминава и без антимикробна терапия. Затова лекари са склонни да предприемат изчаквателна тактика, ограничавайки се само със средства от рода на парацетамола и ибупрофена за понижаване на температурата и за обезболяване. Изчаквателната тактика е целесъобразна при деца над 24 месеца, при болки само в едното ухо, при меко изразени симптоми. Ако след два дни диагнозата се потвърди или има влошаване, се назначава антибиотик.

Още от първия ден на наблюдението антибиотик се назначава при пациенти под 2 години, при такива с болки и температура, силно изразени симптоми и процес в двете уши.

Антибиотиците от първа линия за лечение на среден отит са пеницилините, като амоксицилин в Амоксиклав и Аугментин се посочват за най-подходящи. Те се назначават във вид на суспензия или таблетки, но може и под формата на инжекции, което обичайно е по-ефективно.

Препаратите от първи ред дават най-малко количество усложнения и притежават най-силно изразена активност против възбудителите на среден отит.

За нос и синуси, синузит

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012При лечението на синузит в задължителен порядък се прилагат локално капки и спрейове със стягащо съдовете действие – лекарства на основата на нафазолин, ксилометазолин и оксиметазолин. Те временно намаляват изразеността на запушването на носа и дават възможност да се използват други лекарствени с-ва с местно приложение. След освобождаване на каналите се накапват комбинирани лекарства с антибактериално, противовъзпалително, противоалергично и подсушаващо действие. Паралелно се правят промивки на носа (при липсата на противопоказания) със солени разтвори и антисептици.

При консервативната терапия задължително се прилагат антибиотици с разширен спектър на д-вие, като правило на основата на пеницилините, като Амоксиклав е препарат от първа линия за това заболяване. Задължително по време на лечението се употребяват пробиотици за намаляване на негативното влияние на лекарствата върху черн. дроб и за възстановяване на микрофлората в червата.

За гърло (гнойна ангина, фарингит)

В този клас влизат още острите и хроничните бронхити и пневмонията.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Антибиотикът е абсолютно необходим при бронхитите

При възрастните пациенти антибиотиците имат главно значение в терапията. Ползват се приоритетно аминопеницилини с активна съставка амоксицилин: Амоксиклав, Аугментин. Антибиотиците от този ред действат унищожаващо на стените на бактериите, като тяхното действие е отправено само към вредните микроорганизми, без да нанасят вреда на организма като цяло. Единствената слабост е, че пеницилините са способни да провокират силни алергични р-ции.

В дадени случаи при остър бронхит използването на антибактериални препарати е абсолютна необходимост. Това важи за възрастни хора и малки дечица, защото съществува умножен риск от развиването на тежки усложнения (преминаване в хронична форма, пневмония). Обичайно в подобни ситуации се назначава амоксиц. (трикратно 500 мг в деня).

При обструктивна форма обичайните средства са аминопеницилините, наред с макролидите и флуорохинолони. При измъчваща кашлица, която не дава възможност на пациента да отпочине пълноценно, средно премереното количество е една таблетка от 2 до 3-кратно в деня, като дозата се определя според горепосочените показатели.

При лечение на нетежки (амбулаторни) форми на извънболнична пневмония и обострен хроничен бронхит следва да се отдава предпочитание към пероралните форми на антибиотика. При тежко протичане се предпочита въвеждането венозно.

Високоефективна я степенуваната терапия, която започва с венозно въвеждане и продължава с перорално при условие, че състоянието на пациента се е стабилизирало и течението на заболяването се бележи с подобрение. Обикновено преходът се осъществява на 2-3 ден от старта на терапията.

Стъпаловидната антибактериална терапия обезпечава по-висока ефективност на въздействието. Тя се провежда средно 2-3 дни с венозната форма и 5-7 дни с пероралната.

При гастрит и язва

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
При гастрит и язва рядко се залага на монотерапия

Лечението на гастрит с антибактериални препарати се базира на прилагането на медикаменти от рода на кларитромицин, на омепразол и на амоксицилин. Eрадикационните схеми на лечение на гастрит и язва обичайно представляват комбинация от няколко взаимоусилващи се средства. Препаратите на базата на амоксицилин се комбинират с метронидазол за повишаване на ефективността. Подобни похвати са необходими заради факта, че при интензивна монотерапия бактериите привикват към единственото активно вещество и престават да реагират на него. Но от изброените по-горе приложими лекарства по-бързо се привиква към препаратите от кларитромициновата група, а амоксицилиновите са по-назад в тази класация.

При хеликобактер пилори

Антибиотиците са средство №1 за терапия на хеликобактер пилори. На първо място се назначава амоксицилин, на втора линия са кларитромицините, азитромицини; тетрациклини.
Амоксиклав ликвидира особено устойчивите бактерии хеликобактер пилори. Това се дължи на двукомпонентната структура – амоксицилин и клавуланова к-на, която вдига ефикасността му спрямо устойчиви щамове към пеницилин.. Пеницилинът е старши в групата антибиотици и много щамове бактерии вече са се научили да му се противопоставят чрез бета-лактамази, рушащи ядрото на молек. на медикамента. Клавулановата к-на представлява бета-лактам и поема ответния удар на бактериите. Така ензимите, които рушат пеницилина, биват съединени, а молекулите на амоксицилина остават свободни, за да ликвидират бактериите.

Подробно за хеликобактер пилори сме разказали ТУК: Симптоми на заразяване с хеликобактер пилори. Какво дава д-р Атанас Михайлов. Лечение с прополис. Хомеопатия. IGG норма.

При цистит, пиелонефрит, уретрит

Най-действените средства за лечение на трите патологични изменения са антибиотиците. Дозировката се подбира спрямо типа и динамиката на развитие.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Амоксиклав се предписва и за инфекции на отделителната система

При цистит Амоксиклав се отличава с голяма ефикасност. Тя се основава на активността му по отношение на грамположителните бактерии, причиняващи възпаление на пикочн. мехур. Бактерицидното действие на медикамента обхваща още стрептококи, ехинококи, салмонели, бордетели и други.

При приелонефрит аминопеницилините се използват широко. Амоксиклад осигурява добър лечебен ефект при ентерококи и ешерихия коли. При възпаление на бъбреците в начален стадий е възможно лечение с таблетки. Задълбочените форми на пиелонефрит изискват венозно въвеждане на медикамента.

Качественото лечение на пиелонефрит се основава на високите антибиотични свойства на препарата. Плюс това медикаментът е минимално токсичен към бъбреците. Лечението на възпалителни процеси в бъбреците и пикочн. мехур е хубаво да се съпровожда с бързо извеждане на препарата. Амоксиклав има такова свойство и във високи концентрации напуска тялото заедно с урината.

Подробно за пиелонефрит разказваме ТУК: Ясните симптоми на остър и хроничен пиелонефрит. Лечение с антибиотик и мед. Диета.

При уретрит

Амоксиклав помага при уретрит, ликвидирайки патогени, предизвикващи възпаление на канала, по който се извежда урината. Немаловажно при лечението на уретрата се явяват и този факт, че препаратът е активен по отношение на разширен спектър микроорганизми. Много често уретритът се съпровоожда с инфекции, разпространяващи се по полов път. Затова способността на Амоксиклав да повлиява различни по вид микроорганизми избавя от необходимостта от допълнително лечение.

При инфектиране на меки тъкани, кожно покритие

Целулитът е дифузно остро възпаление на кожата и/или подкожната структура, характеризираща се с уплътнения, отоци и нерядко съпровождана с болка и повишена температура. С подобно определение са и други патологични процеси като импетиго, еризипелоид, диабетично стъпало и прочее.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Целулитът е инфекция и се лекува с медикаменти

Обичайно целулита като инфекция се предхожда от нарушение на целостта на кожата – травма, дерматит и други, обаче е възможна причина, предадена по пътя на кръвта или лимфата. Входната врата се установява само в 50-60% от случаите.

Амоксицилин е предпочитан избор при целулит с неизяснена етимология, при стафилококов и предизвикан от H.influenzae, както и при рецидивиращ на долните крайници.

При импетиго (повърхностна инфекция на кожата) и нейната язвена форма препаратът също е от първа линия на избора.

Други диагнози, при които Амоксиклав е действен, ефективен и заема първа линия сред подходящите медикаменти:

  • диабетно стъпало – инфекциозно поражение на периферните съдове, предизвикано от артериосклеротични плаки;
  • инфекции след ухапване от куче, котка и други животни. Притивомикробен препарат се избира в ранния период, преди да са налице видими признаци на инфекция. Амоксицилин е предпочитан избор на този етап, както и при развиване на признаци на инфекция – обикновено след 3 до 24 часа;
  • стафилококов фоликулит – повърхностна или дълбока бактериална инфекция на кожата и прилежащите тъкани, съпроводена с раздразнение на космения фоликул;
  • фурункул (цирей) – остро болезнено възпаление на косм. фоликул, по-често възникващ на лице, шия, гърди. Рецидивиращата инфекция преминава във фурункулоза;
  • карбункул – конгломерат от фурункули, образуващ се в резултат на подкожно разпространение на инфекция, водеща до гнойно-некротично възпал. на дълбоките слоеве, често с локално некротизиране на тъкани;
  • гноен хидраденит (инвертно акне) – локално болезнено възпаление на апокринни жлези в резултат от запушване и прекъсване на каналите. Среща се предимно при жените в областта на подмишниците и слабините.;
  • паронихия – остро или хронично възпаление на нокътното легло;
  • некротизиращ фасциит – прогресиращ инфекциозен процес, водещ до некроза на подкожни тъкани. Обикновено се среща при мъжете. Характерна за захарен диабет;
  • гноен тендовагинит – инфекциозно поражение на сухожилните влагалища, водещо до некроза на тъкани. Възниква при травми, претоварване и повреди в мускулните групи и ставите на пръстите, най-често на показалец, среден и безименен;
  • следоперативни инфекции на рани – усложнения, възникващи дни след операция, вариращи от абцеси до обширни поражения на областта на раната;
  • инфекциозен артрит (алтернативен препарат);
  • остеомиелит (алтернативен препарат);

Обичайна доза при заболявания на меките тъкани и кожното покритие: 0,375-0,625 г през 8 ч (таблетки) или 1,2 г през 8 ч (инжекционно).

При инфекции в устата и лицево-челюстн. област

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Одонтогенна инфекция

Терапията на одонтогенните инфекции често се ограничава с местно третиране, включително стандартните стоматологични манипулации. Системна антибактер. терапия се провежда само при разпространение на инфекцията извън пределите на пародонта – под надкостницата (съед. тъкан, която покрива костта, в костите, в меките тъкани на лице, шия, при наличие на повишена температура, интоксикации.

При избора на антимикробна терапия в условията на стационар, в случаите на тежка гнойна инфекция, е съществено да се отчита възможността от присъствие на щамове, проявили устойчивост спрямо пеницилина. Това определя назначаването на препарати с разширен спектър, основно амоксицилин в монотерапия или в комбинация с флуорохинолон с метронидазол. Диагнози, при които е показан амоксицилин:

  • одонтогенна и пародонтална инфекция, пулпит;
  • периодонтит;
  • одонтогенен синузит;
  • абсцеси, флегмони на лицето и шията;
  • букален целулит;
  • актиномикози.

При бременност и лактация амоксицилин е предпочитан, защото флуорохинолоните и тетрациклините са противопоказани през цялата бременност и при латкация, ко-тримоксазол е противопоказан в I и III триместър, метронидазол – в I триместър и през стартовите два месеца от кърменето. Амоксицилин не се приема в първите три месеца на навороденото.

Противопоказания

Обичайно Амоксиклав се понася положително, практически няма противопоказания. Не е показан в случаи като:

  • индивидуално непонасяне на компонентите на препарата;
  • чувствителност и непонасяне на пеницилин и други антибиот. от бета-лактамната група;
  • холестатична (механична) жълтеница;
  • други нарушения на функциите на черн. дроб, причинени от прием на амоксицилин/ клавуланова к-на;
  • нарушения на бъбречн. функция;
  • при лимфолевкоза;
  • при инфекциозна мононуклеоза;
  • възраст до 12 г (във вид на таблетки).
Амоксиклав Куиктаб допълнително има следните противопоказания:
  • деца до 12 г. и общо тегло, което е по-малко от 40 кг;
  • при фенилкетонурия;
    амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
    Бременността не е абсолютно противопоказание, но се подхожда с внимание
  • бъбр. Недостат. с Сl креатинин, който е на ниво по-ниско от 30 мл на минута (за формите, които са от 875 мг).
С внимание се приема при:
  • псевдомембранозен колит;
  • патологии на стом.-чревн. тракт;
  • бъбречна недостатъчност;
  • тежки нарушения на бъбр. функция;
  • бременност и период на лактация;
  • при едновременно приложение с антикоагуланти.
Използване при бременност и кърмене

В тези жизнени периоди Амоксиклав се ползва само в случаите, когато предполагаемата полза за майката превишава риска, който потенциално съществува за плода или детето. Куиктаб се назначава само при отчетливи показания.

Амоксицилин и клавулановата к-на в неголеми количества проникват в кърмата.

Странични ефекти

При храносмил. с-ма: снижаване на апетита, диария, гадене, коремни болки, повръщане, гастрит, стоматит, потъмняване на зъбния емайл, хеморагичен колит (понякога и след терапията), ентероколит, псевдомембранозен колит, нарушения на ф-циите на черн. дроб, чернодр. недостатъчност (по-често при възрастните, мъже, при продължителна терапия), холестатична жълтеница, хепатит.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Изменения в изхождането е един от по-честите странични ефекти

Промени на някои показатели при кръвни изследвания: алкална фосфатаза, аминотрансфераза, билирубин.
По отношение на ЦНС: болки, тежест в главата, виене на свят, крайно рядко – гърч (по-застрашени са болни с нарушена функция на бъбреците при приема на високи дози от препарата).
Също така препаратът намалява защитните сили на тялото.

Дайте мнение и Вие тук!

Алергични реакции: сърбеж, обрив, еритематозен обрив, ангиоедем, анафилактичен шок и други.
От страна на кръвотворенето и лимфната с-ма: левкопения (обратима), тромбоцитопения, хемолитична анемия, временни кръвотечения, еозинофилия, панцитопения, тромбоцитоза, агранулоцитоза.
От страна на отделителната система: интерст. нефрит, хематурия, кристалурия.

Други: кандидози и други видове инфекции
Специално при таблетките и суспензиите: хиперактивност, тревога, безсъние, изненение на поведението, превъзбуда

Взаимодействие (за всички лекарствени форми)

Антиациди, глюкозамин, слабителни лекарствени с-ва и аминогликозиди забавят абсорбцията. Аскорбиновата к-на повишава абсорбцията.

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Повръщането е белег за несъвместимост на приетите вещества

Диуретици, нестероидни противовъзп. с-ва, алопуринол и фенилбутазон повишават концентрацията на амоксицилина. Клавулановата к-на се извежда основно по пътя на гломерулната филтрация.
Едновременно приложение на Амоксиклав и метотрексат повишава токсичността на метотрексата.
Съвместно назначаване с алопуринол повишава честотата на развиване на екзантем.

Намалява ефективността на лекарствени с-ва, в процеса на чиито метаболизъм се образува пара амино бензоенова к-на; етинилестрадиол — риск от кръвотечение.

Комбинирането с рифампицин е антагонистично – антибактериалният ефект взаимно се отслабва. Заради намаляване на ефективността не се ползва едновременно с бактериостатични антибиот. (макролиди, тетрациклини), сулфаниламид.

Амоксиклав намалява ефективността на пероралните контрацептиви.

Допълнителни предписания за суспензиите

Амоксиклав суспензия и аминогликозидните антибиотици са химически несъвместими.
Антибиотикът не се смесва в спринцовка с други лекарствени с-ва.

Да се избягва смесването с разтвори на декстроза, декстран, натриев хидрогенкарбонат, а също така и с разтвори, съдържащи кръв, протеини, липиди.

Алергия към амоксицилин

Реакцията към антибиотиците като цяло представлява имунен отговор на тялото спрямо дадена съставка на медикамента, най-често към активното в-во. Обичайно настъпва до броени дни, но понякога е след края на курса. В по-честите случаи се показва като обриви по крайниците.

Алергията към амоксицилин се появява по редица причини. При децата по-често възниква при наличие на родственици, които не понасят компонентите на препарата. Индивидуалната непоносимост не е свързана само с алергичен отговор към пеницилин, но и към карбапенем и цефалоспорин.

При поява на алергия не всички хора спират приема на препарата. Те се позовават на това, че той се справя със своето предназначение. Обаче при първите признаци на алергия към амоксицилин е задължително той да се замени с друг антибиотик. Иначе това може да доведе до усилване на симптомите на алергията.

Началните белези се явяват в различно време. У някои хора повишената чувствителност се появява на момента – още с първия прием на антибиотика. В други случаи алергията се показва на следващия ден. Понякога симптомите може и да не се проявяват в разстояние на дни, а после тялото да бъде поразено моментално. Обаче при всички случаи признаците са еднакви:

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
При приемането на Амоксиклав трябва да се внимава с какви други медикаменти се съчетава
  • кожен обрив;
  • силен сърбеж;
  • вдигане на температура;
  • затруднено дишане;
  • задушаване;
  • болки в корема;
  • нарушения на сърдечния ритъм;
  • световъртеж.

Особеност на алергията към амоксицилин се явява вероятността от сериозни усложнения. Сред последствията от реакцията са:

  • алергична диатеза;
  • полиноза;
  • бронхиална астма.
Алергична диатеза при деца

Появата на алергия се отбелязва по-често при деца. Тя има сериозни форми и си струва да се следи за негативни реакции. Изискване е да се диагностицира заболяването в начален стадий. В противен случаи алергията може да доведе до настъпването на анафилактичен шок и до опасност за живота.

Диагностициране на алергия

Преди да се замени лекарството с друго, е потребно да се уточни източникът на алергия. При доказване на връзката с амоксицилин, той се спира незабавно. Алергията се диагностицира по три начина:

  • чрез кожен тест: предполагаемото вещество-дразнител се въвежда в тялото през кожата. По-ефикасно е вкарването на алергена под кожата. Реакцията започва до 15 минути във вид на оток и раздразнение на повърхността;
  • лабораторни анализи на кръвта;
  • провокативни тестове, обикновено чрез вдишване.

Най-използвани са лабораторните анализи на кръвта. В нея се търси наличието на имуноглобулини, изработени при реакцията на определен дразнител. Кожните и провокативните тестове могат да дадат непредсказуем резултат. Затова състоянието на пациента в момента на анализа се контролира от лекар.

Действие при анафилактичен шок

Светкавична реакция и бърза помощ са необходими, когато симптомите на алергията се усилват, има пристъпи на задушаване, загуба на съзнание. Амоксицилин е способен да даде силна алергична реакция, която понякога граничи с летален изход. Обичайното средство за противодействие е епинефрин, като понякога са необходими няколко инжекции през 15 минути.

Дори и при слаби симптоми е задължително консултирането с мед. лице. На първо място се отменя приема на препарата и се назначава заместител.

Съвместим ли е Амоксиклав с алкохол?

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012Листовката към Амоксиклав не съдържа информация за взаимодействието му с алкохол. Този факт съвсем не означава, че лекарството и питието са съвместими. Проведени лабораторни опити не дават отчетливи негативни последствия от подобна комбинация, но лекарите предупреждават да не се експериментира. В случая няма значение какво питие ще избере болния и какво количество от него ще изпие, защото и най-минимална дозичка алкохол, попаднала в организма, провокира Амоксиклав да започне борба.

За препарата спиртът е чуждо, отвън постъпило вещество, което трябва да се унищожи. И по време на това безполезно обезвреждане, активните вещества на лекарството вече не така активно противостоят на бактериите, поради което лечението става неефективно.

Така, употребявайки Амоксиклав и алкохол, болният забавя лечението си и наказва собственото си тяло. Атаката на вредоносните бактерии плюс приема на антибиотик – това е сериозно изпитание за всички вътрешни органи и системи. Затова силният страничен ефект може да настъпи и след чаша десертно вино.

Амоксиклав нарушава естествената преработка на етанола в тялото, в резултат на което възниква силно отравяне. Друго негативно последствие от взаимодействието – това е увеличеният период на извеждане на антибиотика от

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012
Усещането за задушаване е вероятно най-плашещото последствие от комбиниране на лекарства и алкохол

тялото.

Амоксиклав и алкохол съвместно могат да предизвикат:
  • остър прилив на кръв нагоре към главата;
  • шум в ушите;
  • усещане за давене и задушаване в гръдния кош;
  • анафилактичен шок;
  • учестено сърцебиене;
  • затруднено дишане;
  • внезапен спад на кръвното;
  • гадене и повръщане;
  • загубване на съзнание.

Списъкът е на по-честите реакции при взаимодействието на антибиотика с алкохол. У много хора възниква много силен психологически дискомфорт, включително изостряне на страха от смъртта.

Продължителността на описаните странични действия зависи от дозата Амоксиклав, която е приета, и от индивидуалните особености на тялото. Хората, които страдат от белодробна и бъбречна недостатъчност, патологии на сърд.-съд. с-ма, понасят последствията от взаимодействието още по-тежко.

Минимално допустима доза алкохол, приет с антибиотика, не съществува.

За и против Амоксиклав

  • Екатерина П.: Разбрах, че Амоксиклав е единственият антибиотик, дето се дава през бременността. Ползвах го и нямаше негативни последици. Доволна съм, защото много бързо ми мина.
  • Красимира Терзиева: Миналата година дъщеря ми се върна от зелено училище с хрема, която бързо премина в суха кашлица и вис. температура. Личната изписа Амоксиклав, който буквално за ден се справи. Още на следващия ден кашлицата мина. За мен е супер – не се появи ни алергия, нито диария.
  • Или_75: Рядко боледувам, пила съм антибиотици точно три пъти и двата беше Амоксиклав. И двата пъти получих кандидоза. Втория път имах и силно главоболие, така че направо го спрях.
  • П.Р.Ст.: Мъжът ми много добре понесе лекарството. Веднага му спадна температурата, която поддържаше висока цяла седмица.
  • Проблем: Аз понесох абсолютно всички странични действия и то заради един зъб. Всъщност той отдавна ме болеше, но аз не отивах на зъболекар, докато накрая стана пулпит, а малко по-късно – с киста на корена, възпалена. Изписаха ми Амоксиклав. Първият ден не усетих никаква промяна – нито на добро, нито обратно. На втория ден намаля болката на възпаления зъб. На третия ден всичко ми мина, обаче започнаха страничните ефекти – диария, чревни спазми, болки в стомаха, гадене. На петия ден към тях се прибави главоболие, слабост, сънливост. Накрая вече ме боляха и ставите. Но зъбът се оправи – до третия ден.
  • Лаура: Доволна съм от този антибиотик – евтин е, бързо действа, нямахме проблеми. По-рано взимах Амоксицилин на таблетки, но от него ми се нарушаваше микрофлората в червата – седмица на антибиотик, после месец да си оправя стомаха. С Амоксиклава нямам този проблем.

Аналози и заместители

Аугментин

Аналогично средство, чиито активни компоненти са като при Амоксиклав. Също се произвежда на таблетки и на прах за суспензия. Спектърът на заболяванията, които третират двете лекарства, също не се различава. Аугментин се предлага в дози 500 и 875 мг, като и в двете форми клавулановата к-на е по 125 мг. Стандартно се предписва 1 брой – 2 или 3-кратно на денонощие.

Няма разлика и в списъка на противопоказанията.амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012

Цена:
  • 17.54 лв за таблетките от 500 мг
  • 28.55 лв за таблетките 875 мг.

Подробно за Аугментин прочетете ТУК: Augmentin (Аугментин) 1000, 500, 625 и 875 мг като пеницилинов антибиотик. За деца. Дозировка.

Оспамокс

Антибиотик, базиран на действието на амоксицилин, без добавена клавуланова к-на. Сравнен с Амоксиклав е по-евтин. Произвежда се на суспензия и таблетки в дозировка от 500 и 1000 м.

Цена на таблетките:
  • от 1000 мг, 12 броя – 5.87 лв,
  • на таблетките от 500 мг, 12 броя – 3.04 лв.

Подробно за Оспамокс прочетете ТУК: Оспамокс (Ospamox) – 1000 и 500, широкоспектърен антибиотик. За зъб, зъбна инфекция и гърло. Мнения. За деца. С алкохол. На колко часа се пие?

Дуомокс

амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012Активното в-во е амоксицилин. Произвежда се в дози 250, 375, 500, 750 и 1000 мг диспергиращи се таблетки.

Цена

за 250 мг, 20 броя – 4.24 лв,

за 1000 мг, 20 броя – 9.89 лв.

Показанията и противопоказанията са идентични с отбелязваните за Амоксиклав.

Дозиране:

При тегло, по-високо от 40 кг (дечица и възрастни) – от 750 до 3000 г за 24 часа, разпределено на 2-3 на брой приема.

При тегло, недостигащо 40 кг: 40 – 90 мг на килограм, разпределено на 2-3 на брой приема.

Сумамед

Активно вещество – азитромицин. Не е аналог, но има някои общи свойства. Произвежда се под формата на таблетки и сироп. Цена – 17.45 лв за 3 броя по 500 мг и 16.93 лв за 15 мл гранули за перорална суспензия. Показания и противопоказания: общите за амоксицилин. Подробности прочетете ТУК: Sumamed (Сумамед) 500, 250, форте. Антибиотик за деца. Мнения. На сироп. С алкохол.амоксиклав 1000, 625, 375, 875 цена 012

Ампицилин

Препаратът не съдържа в себе си активна к-на. Активно вещество – амоксицилин. Допреди известно време е най-популярен по продажби заради минималните негативни отзиви при използването му, дори назначен при деца.
Цена: 3.01 лв за 250 мг и 4.31 лв за 500 мг.

Стандацилин

Препаратът представлява капсули ампицилин от 500 мг, цена 2.68 лв за 12 броя.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Eza

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лекарства и билки за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Симптоми, диети и профилактика. …

3 Мнения

  1. Елена Ат. Йорданова

    За различните заболявания се предписват различни антибиотици с грам положителни и грам отрицателни куб. качества. Антибиотиците на са вредни за пациентите. Но… вредно е от страна на някои пробиотици, които искат да се продължи зааболяването / че да има има какво да правят – тероризъм /.
    Пеницилина е полезен за деца и възрастни / нме е изключено – мухлясал кашкавал, сирене / синьо / – с установен стандарт на зреене, хляб препечен и други хранителни продукти в период на зреене и годност..Пеницилинът се използува инжекционно за пациенти с инфекциозни заболявания. Да не се делят микроорганизмите, които причиняват инфекциите. Това значи, че когато се дели микроорганизма се увеличават болните клетки и продължителността на заболяването.
    Пеницилина в определен срок на годност убива – действа върху организма и пресича заболяването. Това не е делене на клетката и от една стара клетка се получават две млади дъщерни клетки – с което се подмладява организма, различието е че се засилва заболяването. Амоксициклав от лекарствения справочник е разновидност на пеницилина и се състои от амоциклин и кливулинова киселина. Той също действа върху микробните бактериални заболели клетки при пациентите. Убива бактериите грам положителни аероби и грам отрицателни аероби, които преминават през бъбреците. Тези аероби са вредни за аеробната гимнастика – аероби = аеробна гимнастика.
    Амоксиклава се предписва от лекарите на инжекции или таблетки – хапчета по рецепти. С инжекции е по – бързо лечението – действа се направо в кръта гр.+ и гр.– бактерии а таблетките са за по- лека форма през стомаха смелени в червата и т.н..
    Ушите – пролематично заболяване ва нашето общество – предизвикано от телефонните апарати, през звукознаковия интернет с скорост на мегабайтите. Лечение : Отит, фуроталгин, гентазон и т.н.. други капки за уши и системи през кръвта лечение.
    Има капки за уши и оци, защото от ушите, носа при хреми се получава зачервяване на очите, клепачите и сърбеж
    Същото се отнася и за синусите – носа при хреми, изтичат лигавици от ноздрите т.с. водните капки от мозъка, слезли по малки писти до двете ноздри.
    За гърло в леки форми се предписват за смучене фарингосепт – кафяви таблетки / кафява захар /. Червените и сините таблетки и т.н.. Същите могат да се вземат и свибодно профилактично от пациенти за смучене да се убиват микробите в устната кухина и развитие на мускулатурата и слюнните жлези от инфекции..
    На бебетата се препоръчват биберони потопени в специални фарингосептични масла за смучене. А за възрастни – почистване на зъбните корони, венците и устната кухина при зъболекар. Те се получават също от хреми и други източници – инфектирани от настинки и храни / месото е с кръв – алагре /.
    27.12.2016г
    Елена Йорданова – 66 г

  2. Каква е тази супер глупост и децинформация в медицински сайт/с претенции за такъв/?Ако съм в грешка аз,моля за извинение,.Не съм медицинско лице.Но,ако съм права,това направо е престъпление!Как така Сумамед да е Аналог на Амоксицилин?

    • Румен Янков

      Сумамед (азитромицин) и Амоксицилин са два различни антибиотика, но имат някои прилики. И двата антибиотика са активни срещу широк спектър от бактериални инфекции, включително инфекции на дихателните пътища, ушите, носа и гърлото, кожата и меките тъкани, пикочните пътища и стомашно-чревния тракт.

      Основната разлика между Сумамед и Амоксицилин е тяхното фармакокинетично поведение. Сумамед се абсорбира бързо и напълно от храносмилателния тракт и има по-дълъг полуживот от Амоксицилин. Това означава, че Сумамед може да се приема само веднъж дневно, докато Амоксицилин обикновено се приема два или три пъти дневно.

      Друга разлика между Сумамед и Амоксицилин е тяхната цена. Сумамед обикновено е по-скъп от Амоксицилин.

      Въпреки тези разлики, Сумамед и Амоксицилин имат сходни ефекти и се използват за лечение на същите инфекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *