Хипогликемия (ниска кръвна захар). МКБ.
Какво е хипогликемия по МКБ-10? Какво значат ниска кръвна захар и ниско кръвно? След обременяване с глюкоза. При здрави хора. Референтни стойности на инсулин. Симптоми. Първа помощ.

Хипогликемия (ниска кръвна захар). МКБ. При здрави хора и др.

Какво е хипогликемия по МКБ-10? Какво значат ниска кръвна захар и ниско кръвно? След обременяване с глюкоза. При здрави хора. Референтни стойности на инсулин. Симптоми. Първа помощ.

Съдържание:

Още в текста: Бързи мерки за регулиране на ниската кръвна захар

Постоянна умора, гадене и главоболие – такива симптоми се проявяват у много хора (вижте инфографиката по-долу!). Понякога, отивайки при лекаря, пациентът чува определението за състоянието си – хипогликемия. Подобен проблем могат да имат най-вече диабетиците, но не само. Случва се и на хора в добро здраве.

Какво е хипогликемия и с какво е опасна?

Хипогликемия е патологично състояние, свързано с ниски стойности на кръвната захар – под 3.3 ммол/л. Питали ли сте се – как точно се формира определена стойност на глюкозата в кръвната плазма и защо понякога тази стойност става опасно ниска? След като приемем някаква храна, съдържаща въглехидрати, организмът ни извлича от тях глюкозата и тя се разпространява по всички важни зони на тялото. Това е енергията, топливото, без което не можем да живеем. При споменатите постъпления панкреасът синтезира специфичен хормон – инсулин, който осигурява преминаването на глюкозата в клетките ни.

Рязкото падане на кръвната захар е опасно, един живот може да бъде прекъснат буквално за половин час. Неслучайно диабетиците си повтарят максимата, че инсулинът е лекарството на умните. Защо? Защото жертва на хипогликемични кризи почти винаги стават невнимателни и безотговорни хора, пренебрегващи лекарските препоръки.

Внезапната слабост е един от симптомите на хипогликемия
Внезапната слабост е един от симптомите на хипогликемия

Те са склонни да си инжектират неточни дози инсулин при първите признаци на влошено самочувствие, без да проверят коректно наистина ли се нуждаят от това.

Всъщност хипогликемичната криза може да се овладее, ако се действа последователно и точно. Паниката не помага.

Хипогликемията може да възникне поради недостатъчното количество захар, употребявано в храната, но също и поради интензивното производство на инсулин, който е отговорен за преработването на глюкозата.

Хипогликемия и хипергликемия

Истинската хипогликемия се развива при стойности под 3.3 ммол/л, но типичните й симптоми могат да се проявят и при нормални, далеч по-високи. Това се отнася за случаите на мнима хипогликемия: критичната граница не е достигната, но показателите рязко падат, например от около 10 ммол/л за кратко време се смъкват до 5 ммол/л. Такива резки промени организмът отчита като критични, затова “включва” аварийната си програма за хипогликемия. Тя се изразява в мобилизацията на вътрешни резерви, активиране на специфични хормони и пр.; така например черният дроб започва да реализира натрупванията си от гликоген. Рискът в подобни случаи е енергетичният глад за мозъка и всъщност за всички клетки на организма. Ако отклоненията не са големи действа същият механизъм и стойностите на кръвната захар се компенсират, без да се развият симптомите на хипогликемия.

При хипергликемия е налице повишена стойност на кръвната захар. Всяка от следните причини, или тяхна комбинация, може да причини повишаване на кръвната захар. Състоянието може да се дължи на проблем с панкреаса и производство на недостатъчни количества инсулин, при диабетици – ако е забравен прием на медикамент или инсулин, при преяждане или нездравословно хранене, недостатъчна физическа активност, инфекциозни заболявания. Обикновено като високи или хипергликемични се сочат стойностите над 11.1 ммол/л.

Причини и видове хипогликемия

хипогликемия ниска кръвна захар симптоми
Симптоми на ниска кръвна захар (хипогликемия).

Причините за проява на хипогликемията могат да са трайни и спорадични, така се определят и типовете хипогликемия. Тя може например да се дължи на прекалено активна продукция на инсулин, на твърде силно въздействие на медикаменти, приемани от диабетици, на променени функции на хипофизата и надбъбречните жлези, на нарушения в обмяната на въглехидратите и пр.

Ниска кръвна захар при здрав човек
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Възможно е хипогликемия да развият напълно здрави хора, които са били подложени на тежки физически натоварвания. Със същия проблем има риск да се сблъскват и хора, подложени доброволно или принудително на глад. При тях се наблюдават отклонения в работата на гихофизата и надбъбречните жлези паралелно със симптомите на хипогликемия. Така се случва и при инцидентна злоупотреба с алкохол. Понякога този тип гликемия развиват между закуска, обяд и вечеря деца, които имат смущения в системата на чернодробните ферменти.

Хипогликемия със и без захарен диабет
Храненето е от особено значение при хипогликемия
Храненето е от особено значение при хипогликемия

Принципно хипогликемия, зависима от приема на лекарства, развиват диабетиците. Възможно е твърде високата доза инсулин или специфичен медикамент, който се приема след хранене, да не е съобразен като количество с храненето. Тогава се получава твърде ниска кръвна захар. Хората с диабет в тежка форма са рискова група по отношение на подобни състояния. При тях има дефицит на произвежданите от панкреаса и надбъбречните жлези глюкагон и адреналин, а тези хормони имат важна роля като първа защита на организма при състояние на хипогликемия.

Вече споменахме случаите с хипогликемия при здрави хора, в състояние след гладуване. При тях може да се прояви и т.н. реактивна хипогликемия след прием на въглехидратна храна.

Хипогликемия при бременност

Счита се, че в началния етап на бременността по-често се развиват състояния на хипогликемия при здрави жени, а през втората фаза се появява риск от т.н. гестационен диабет, състояния с повишена кръвна захар – провокирани от бременността. Ако бременната е диабетичка, то тя в по-висока степен е застрашена от състояния с хипогликемия и кетоацидоза. Тогава е наложителен стриктен контрол на кръвната захар, като практиките са различни, но акцентът е върху изследване на плазмена глюкоза. Счита се за достатъчно изследване веднъж седмично, един час след закуска. Може да се прави при необходимост и тройно изследване – сутрин на гладно, един час след закуска и късно следобяд (mamatatkoiaz.bg).

Хипогликемия при деца, новородени и бебета (неонатална)

Най-често състояние гликемия при децата е свързано с ендокринни нарушения и вродена недостатъчност на чернодробните ферменти. Хипогликемията е опасна за детското здраве, тъй като забавя умственото и физическото развитие и дори може да причини смърт. Особено сложно е диагностицирането при кърмачета.

При новородени може да се прояви т.н. неонатална хипогликемия. Най-често тя е провокирана от вродени аномалии на стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс и тумори. Ако майката е болна от диабет и през бременността е приемала инсулин, това също може да е причина за хипогликемия у новороденото. Често такова състояние възниква при недоносените бебета. Много е важно на мъника да се помогне навреме.

Родителите на по-големите деца, които страдат от такива прояви, трябва да внимават за храненето им. Изключват се от менюто животински протеини, нишесте, трябва да се консумират повече плодове и пълнозърнести продукти. Храненето е често, с неголеми порции.

Хипогликемия и диабетна кетоацидоза

Хипогликемия и кетоацидоза са две остри състояния, които се свързват с усложненията на захарния диабет. За хипогликемия вече стана дума, а кетоацидозата се свързва с твърде високи стойности на кръвната захар поради недостиг или пълна липса на инсулин. Високата захар се изхвърля с урината, но заедно с нея организмът изхвърля и вода, изтеглена от клетките на целия организъм. При това положение опасно се нарушава водно-солевият баланс на организма. Тялото е обезводнено, а поради енергиен глад на клетките започва аварийно разграждане на протеини и масти. Нарушеният метаболизъм води до повишаване на киселинността на кръвта и натрупване на т.н. кетони. Диабетната кетоацидоза се разпознава по ацетоновия дъх, болки в корема, гадене и повръщане. При липса на медицинска намеса състоянието може да премине в шок и кома, да последва смърт.

Ниска кръвна захар след хранене и на гладно

Ниска кръвна захар или хипогликемия след хранене обикновено се получава, когато консумираната храна включва сладкарски изделия,бял хляб, бял ориз, рафинирана захар и пр. Този тип храни се усвояват бързо – те провокират панкреаса да произведе количества инсулин над нормалното, следва бързо преминаване на глюкозните компоненти в клетките, а стойностите на кръвната захар падат опасно бързо. Тези състояния могат да се избегнат, като се редуцират или изхвърлят трайно от менюто споменатите хранителни продукти. Да не забравяме, че рязкото повишение на кръвната захар в описаните случаи е пагубно за стените на кръвоносните съдове, а от честите колебания също няма никаква полза.

Като нарушена глюкоза на гладно се оценяват стойности на кръвната захар от 6.1 до 6.9 ммол/л, като по-високите ориентират към хипотеза за преддиабет и диабет. Изследването на кръвна захар на гладно има значение за установяване точността на метаболизма, как функционира панкреасът и има ли отклонения в продукцията на инсулин. Изследването на кръвна захар на гладно се прави сутрин, след 8-часова пауза без храна. При установяването на хипогликемия на гладно, т.е. стойности под долната граница на нормалното, първоначално се опитва корекция със специфичен хранителен режим  – чест прием на малки дози храни, включително и през нощта, на  продукти със сложни въглехидрати. Препоръчват се също венозни вливания на глюкоза (pharmacy-bg.com).

Кръвна захар след обременяване с глюкоза

Глюкозотолерантен тест или обременяване с глюкоза се прави в случаите, когато вече са регистрирани нарушения на стойностите на кръвната захар, има съмнения за гестационен диабет, пациентът е прекарал инфаркт или инсулт и пр. Подготовката за теста изисква ограничаване на постоянно приемани лекарства или контрацептиви; три дни преди теста се приемат всеки ден редовно по 200-250 г въглехидрати. Не се правят изследвания по време на цикъл, при фебрилни състояния, в състояние на стрес и пр.

Самият тест се прави сутрин на гладно, след като не е имало прием на храна в продължение на 8-10 часа и са били ограничени течностите. Пациентът трябва да изпие за 5 минути 300 мл вода, в която са разтворени 75 г глюкоза. Стойностите на кръвната захар се изследват преди приема на глюкозата, един час след това, два часа след това. Счита се, че за диагностиката най-голямо значение имат стойностите на гладно и тези след 2 часа. При високи стойности от порядъка на 11.1 ммол/л и повече се коментира диабет, а ако остават ниски – карцином и хиперплазия на панкреаса (arsmedica.bg).

Вижте и ТОВА:

Референтни стойности на кръвна захар от пръста. Таблица

Хипогликемия при паническа атака

Хипогликемичен пристъп може да се получи при паник атака – състояние, в което мозъкът интензивно преработва захар. Преработва повече от обичайното, което твърде бързо води до спад на стойностите й в кръвната плазма. Едно просто действие може да съдейства за етапна компенсация на състоянието – като се пийне плодов сок или кола, така че на момента да се увеличи присъствието на глюкоза в кръвта. Някои специалисти съветват също пациентът да полежи няколко минути, макар че това е трудно упражнение за паникьосания човек. Когато паническото разстройство все още не е диагностицирано, някои от симптомите могат погрешно да насочат пациента към мисъл за инфаркт, за приближаваща смърт, което именно включва аварийната програма на главния мозък и започва интензивното потребление на кръвна захар.

Хипогликемия и епилепсия

Епилепсията е неврологично страдание, свързано с функционирането на мозъчните неврони. За много хора заболяването се асоциира единствено с припадъците, макар те да не са всичко за болестта. Специалистите сочат коментираната хипогликемия като фактор, който може да отключи потенциално заложена (генетично) епилепсия. Състоянията на хипогликемия на практика оставят мозъка без енергиен източник, без гориво и в аварийната ситуация се задейства епилептичният механизъм.

При отслабване

Продължителното гладуване, отслабването чрез глад без спазване на някои основни правила, причинява метаболитни нарушения и една от проявите им е хипогликемията. Опасно е да се правят подобни упражнения, като се редуцира силно или изобщо не се приема храна, съдържаща въглехидрати. Още по-опасно е това да се съчетае с увеличена физическа активност. Първият симптом, че правите грешка, е ако започне постоянно да ви боли глава. Продължите ли с варварското отслабване, може да се докарате и до припадък заради хипогликемичен срив.

От щитовидна жлеза

Обикновено темата хипогликемия се коментира във връзка със заболяването от диабет и рисковете от хипогликемични кризи при хора на инсулин. Всъщност диабетът е свързан и с функциите на щитовидната жлеза, а нейната хипер- или хипофункция също влияе върху  показателите на кръвната захар. Хипоритеоидизмът или понижената продукция на хормони от щитовидната жлеза е свързан с намалено усвояване на глюкоза; състоянията с хипогликемия не са редки, а самото хипотиреоидно състояние  изисква прилагането на адекватни дози инсулин. В тези случаи се търси баланс и със специфични продукти за поддържане на щитовидната жлеза.

При спорт и тренировки

Интензивните спортни занимания, тренировките са свързани с висок енергиен разход – логично това е за сметка на въглехидратите, т.е. нормално активно спортуващите следва да съобразят такъв прием. Коментираната във връзка с хипогликемията глюкоза се получава от въглехидратните хранителни компоненти. Зле изчисленият баланс между хранене и изразходване на енергия при тренировки може да провокира състояние на хипогликемия, а ние вече знаем колко опасно е това. Възможно е още по време на тренировки спортуващият да се почувства зле, което налага веднага да спре и да му се осигури възможност да легне и да приеме подсладена напитка или захар и вода. Ако състоянието налага, следва да се потърси и лекарска помощ.

Какво е реактивна хипогликемия

Хипогликемия може да се развие поради различни причини и обикновено те са определящи при квалифицирането на заболяването. Най-често до такива състояния достигат инсулинозависимите диабетици, за които е важно да получат точна доза инсулин в точно определено време, както и редовно да приемат храни. Пристъп на хипогликемия може да получи и здрав човек при консумация на голямо количество храни от типа бързи въглехидрати.

За реактивна хипогликемия се говори именно във връзка с консумацията на продукти с високо захарно съдържание. Състоянието се нарича също идиопатична постпрандиална хипогликемия, d-rmario.com). Характерните симптоми на хипогликемия се проявяват няколко часа по-късно. Механизмът е обстойно изследван: повишената кръвна захар изисква по-голямо количество инсулин, който панкреасът започва интензивно да произвежда. Тази активност продължава и след като бързата захарна “бомба” е неутрализирана, но вече имаме състояние на изчерпване за глюкозата в кръвната плазма. Такива състояния могат да са резултат на проблеми в стомашно-чревния тракт, отклонения във функциите на черния дроб, надбъбречните жлези, панкреаса.

Реактивна хипогликемия има също при хора с непоносимост към млечната захар.

Хипогликемия и алкохол (алкохолна хипогликемия)

Алкохолът създава риск от хипогликемия, особено ако се консумира на гладно. Проблемът е в начина на усвояването му: той много бързо постъпва в кръвта и причинява специфично въздействие на мозъчните клетки, вид опиянение. Неутрализирането на това въздействие трябва да дойде от черния дроб, но за това е необходимо повече време, отколкото за настъпването на алкохолното опиянение. Риск от такива прояви има преди всичко за диабетиците на инсулин, на които винаги се препоръчва да не консумират при никакви обстоятелства алкохол на гладно (spisaniemd.bg).

Какво всъщност се случва? Панкреасът намалява или спира производството на инсулин като защитна мярка, а черният дроб е зает да разгражда алкохола. Ако пийналият е диабетик на инсулин заради неговото действие, това още повече усложнява нещата. За справяне с алкохолна хипогликемия се препоръчва прием на подсладена напитка или неголяма доза захар.

Хипогликемия при животни. При кучета

Животните също страдат от хипогликемия, като особено уязвими в това отношение са новородените и малки кучета и котки. Причините могат да са глад, аномали на стомашно-чревния тракт, чернодробни аномалии, инфекции. Хипогликемичен срив може да се получи след полагане на ваксина или обезпаразитяване с лекарствени продукти.

Хипогликемия при кучета може да се прояви  в случаи на контролиран с инсулин диабет. Неточно изчислената доза инсулин е причина за бързо спадане на кръвната захар с всички произтичащи за състоянието признаци – слабост и апатия, некоординирани движения, потрепване, кома.

Симптоми на ниска кръвна захар, признаци

Вече знаем, че ако стойностите на кръвната захар паднат под три ммол/л, започват да се проявяват симптомите на хипогликемия. Те са толкова по-силно изразени, колкото по-малко е съдържанието на глюкоза в кръвната плазма. Комплексната симптоматика не е една и съща при всички и затова е важно да се знае кои признаци категорично алармират за хипогликемия, за да се вземат адекватни мерки.

Хората с хипогликемичен синдром често страдат от световъртеж, влошена яснота на съзнанието, нервност, усещат глад, главоболие и ги побиват тръпки. Пулсът се ускорява, кожата става бледа, започва прекомерно изпотяване. Нарушава се координацията на движенията и концентрацията на вниманието отслабва. Човек може да изгуби съзнание и дори да изпадне в кома.

Важно е също да се помни, че хипогликемията има три степени на тежест – лека, средна и тежка, и предприеманите мерки следва да се съобразят с това. Колкото по-ниска е кръвната захар, толкова симптомите са по-ясно изразени.

Дайте мнение и Вие тук!
Главоболие, повръщане, гадене, изпотяване

При лека хипогликемия показанията на глюкомера падат под 3.8 ммол/л, това все още не е критично състояние. Пациентът чувства необяснима тревога, нервен е, оплаква се от гадене, глад, пръстите и устните му се схващат, възможни са пристъпи на тахикардия.

При средно тежка хипогликемия настроението се влошава, съзнанието е объркано. Тревожният човек е раздразнителен, трудно се концентрира, мислите му са несвързани. Зрението му е замъглено, вие му се свят и има главоболие. Ходенето и общуването се превръщат в трудно преодолим проблем.

Тежката степен на хипогликемия се развива, когато кръвната захар падне под 2.2 ммол/л.

Безсъние, гърч

Ако захарта в кръвната плазма е толкова ниска, тревожността нараства буквално минута след минута и при липсата на адекватна помощ може да се получи гърч, загуба на съзнание и дори кома. Температурата на тялото започва да пада.

Ако един човек пребивава продължително в такова състояние, могат да се получат мозъчни поражения или страдания на сърдечно-съдовата система. Възможно е Същевременно е разбираемо, че такива симптоми могат да са външен израз и на друго заболяване; затова още при леки прояви на опитания синдром е редно човекът с проблеми да се консултира с лекар.

Хипогликемична кома (МКБ-10: E15) и хипогликемичен шок

При отклонения в показанията на кръвната захар проявите могат да се усложнят много бързо и да се достигне до състояние на хипогликемичен шок. Пациентът усеща сърцебиене, превъзбуда и тревожност, тремор; изпотява се и чувства глад. На този етап състоянието може да се овладее с малка доза захар – стандартното пакетче за кафе или бонбон, няколко глътки подсладена течност. Идеята е да се подсили организмът с “бърз” въглехидрат, който ще коригира кръвните показатели и ще даде възможност на организма да се пренастрои. Тази фаза на кризата продължава средно 5 до 10 минути (puls.bg).

При последващо задълбочаване на процесите – ако не се вземат междувременно адекватни мерки – пациентът усеща силно главоболие и умора, губи способността си да се съсредоточава, объркан е, обзема го необяснима възбуда и може да стане агресивен. Тези симптоми се редуват с усещане за силна умора и отпадналост; походката става несигурна, може да се появят халюцинации, да последват гърч и изпадане в кома. Състоянието е живото застрашаващо..

При описаните прояви на хипогликемия в организма настъпват необратими промени дори и да не се стигне до кома. Настъпва разрушаване на малките периферни кръвоносни съдове, а това се отразява на крайниците – краката, и на зрителния апарат. Възможно е дори да се стигне до слепота, а заболяването на съдовата система, т.н. ангиопатия, е гарантирано. Особено опасни са проявите на хипогликемия за главния мозък. Хипогликемичната кома настъпва, защото мозъкът физически не може да функционира без захар. Ако пациент бъде оставен в такова състояние дълго време, мозъчните клетки загиват, а това означава летален изход.

Кръвна захар и кръвно

Доказано е, че високата кръвна захар и високото артериално налягане са в зависимост, т.е. консумацията на захар освен познатия риск от трупане на килограми и затлъстяване, отключва и два пъти по-висок риск от инфаркт и инсулт при повишено кръвно налягане. Немалко хора считат, че такъв риск за хипертония има връзка само със солта, но всъщност захарта и т.н. бързи въглехидрати, които предоволно присъстват в съвременното хранене, създават същата опасност. Т.е. намаляването на захарната консумация гарантира елиминация на споменатия рисков фактор.

Какви са възможните зависимости между стойностите на кръвната захар и артериалното налягане?

  • Висока кръвна захар + високо кръвно налягане: лоша комбинация, ако показателите не се контролират чрез диета, здравословен начин на живот и медикаменти, има риск от необратимо увреждане на кръвоносните съдове, инфаркт и инсулт.
  • Ниска кръвна захар + ниско кръвно налягане: комбинацията може да е свързана с хормонални проблеми, отклонения във функциите на щитовидната жлеза и пр. Състоянието създава рискове, особено при хора в напреднала възраст, тъй като кръвоснабдяването е влошено и това особено зле се отразява на мозъка.
  • Висока кръвна захар + ниско кръвно налягане: състоянието се определя като сериозно, защото може да ескалира до кома. Пациентът е подложен на дехидратация, има проблеми със зрението, усеща умора, объркан е и при липса на адекватна намеса губи съзнание.
  • Ниска кръвна захар + високо кръвно налягане: всяко съчетаване на двата фактора с отклонения е показател за повишен риск от необратими последици за организма като цяло, особено за сърдечно-съдовата система. Състоянията с високо кръвно налягане са опасни за всеки, но особено за диабетици, при които се наслагва и необходимостта от контрол върху стойностите на кръвната захар. Знаем, че ниските стойности на кръвна захар при тази пациентска група причиняват рискова хипогликемия. Тя може да е резултат от грешки в храненето или приема на медикаменти/инсулин, но съчетаването на ниска захар с високо кръвно влошава кръвоснабдяването на организма, особено на главния мозък.

Ниско кръвно: симптоми, причини. Правилни храни и лекарства

Кръвна захар и инсулин

Какво се случва в тялото, ако стойностите на кръвната захар и инсулина се разминават, т.е. едното е високо, а другото ниско – и обратното?

  • Висока кръвна захар + нисък инсулин: високите нива на кръвната захар изискват усилена работа на панкреаса, за да се неутрализират опасните стойности. При недостиг на инсулин – дефицит или липса на продукция, хормонът следва да се внася допълнително и да се търси медикаментозен контрол поради проявена симптоматика на диабет.
  • Ниска кръвна захар + висок инсулин: за стойности на кръвната захар под границата на нормалното говорихме при анализа на хипогликемията. При ниска кръвна захар има риск от шок и изпадане в кома; такова положение може да е резултат от неправилно изчислената доза на инсулин, който е по-висок от необходимото за овладяване и контрол на повишена по-рано кръвна захар. Твърде силното въздействие на високия инсулин е причина за рязко спадане нивото на захарта, т.е. хипогликемия.
  • Висока кръвна захар + висок инсулин: това е състоянието на инсулинова резистентност. Високите нива на кръвната захар стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин, но инсулиновите рецептори в черния дроб и мускулите не реагират и захарният пик остава неовладян. Панкреасът отчита оставащите високи нива на захарта и произвежда все нови и нови количества инсулин, който обаче се оказва безполезен.

Изследвания

Дали състоянията на хипогликемия са случайност или са свързани със сериозен здравословен проблем, трябва да покажат изследванията. Първото, което един пациент може да направи за себе си, е при хипотеза за ниска кръвна захар – проявени са част от описваните симптоми – ще си направи кръвен тест, за да установи какви са стойностите

Друго изследване е т.н. орален глюкозотолерантен тест. Препоръчва се при хипотеза за реактивна хипогликемия. Отчитат се в специфичен режим стойностите на кръвната захар и инсулина. При 72-часовия тест за хипогликемия е прието да се анализират данните, събрани от 72-часово наблюдение в режим на глад. Отчита се варирането на кръвната захар по часове, като на всеки 6 часа се отбелязват и стойностите на инсулина. Тестът се прекратява при първите симптоми на хипогликемия и веднага започва венозно захранване.

При съмнение за отклонения, причинени от различни тумори, се възлагат рентгенови и ултразвукови изследвания.

Тест за хипогликемия

При споменаването на тест за кръвна захар най-често се подразбира изследване за предполагаеми високи стойности, но състоянията с ниска кръвна захар също са сериозен проблем и изследванията са задължителни за точно диагностициране. В този случай също важат общите условия на тест за кръвна захар, като изследванията могат да са тест по спешност или случаен, след спазване на определена диета, при гладуване и пр.

Тестът по спешност при предполагаеми ниски стойности на кръвната захар е потвърждаващ хипогликемия при показатели под 2.2 ммол/л за жени и 2.8 ммол за мъже (framar.bg). Кръвната проба може да се вземе от капилярна кръв от пръста или венозна, като са допустими известни неголеми разлики в резултатите.

Референтни стойности и граници на кръвната захар

Изследванията на кръвната захар показват стойностите й в различни ситуации – на гладно след нахранване; при глюкозотолерантен тест могат да отчетат измененията на показателя в рамките на час, два или повече след приема на контролна доза глюкоза, за да се провери хипотеза за диабет, и пр. При изследване всяка лаборатория обявява референтните си стойности за резултатите от конкретно изследване, които са в зависимост от прилаганите методики и оборудването на лабораторната база.

Ето как изглеждат нормалните стойности за кръвна захар в ммол/л по три най-често отчитани показателя.
Време на изследването;Нормални граници
Кръвна захар на гладно;3.9-5.5 ммол/л
Два часа след хранене;3.9-8.1 ммол/л
Случайно измерване;3.9-6.9 ммол/л
При стойности под посочената долна граница трябва да се анализира проявената симптоматика, характерна за състояния на хипогликемия.

Лечение на хипогликемия

Хората, при които има риск да развият хипогликемичен синдром, непременно трябва да следят състоянието си и да правят препоръчаните от лекар контролни замервания на кръвната захар. Те трябва да знаят при какви ситуации може да се получи криза и да ги избягват, а ако все пак това се случи – да имат решение и да знаят какво да направят. Още при първите симптоми могат да се вземат някои прости мерки, които да дадат време за осигуряване на компетентна помощ.

Какво да правим? Първа помощ

Ако се появят описаните симптоми и човекът, който ги изпитва е наясно какво се случва, трябва да се хапне нещо сладко – бонбон или бучка захар, плодов сок, нещо, което е с високо съдържание на бързи въглехидрати. Близките на човек с такъв проблем също трябва да знаят какво се прави в подобни случаи и да са готови да окажат първа помощ. Самите пациенти при отдалечаване от дома трябва да имат в себе си картонче с медицинска информация – от какво страдат и кой да бъде потърсен в случай, че им прилошее или припаднат.

При диабетиците хипогликемията може да е резултат от употреба на алкохол или пропуснато хранене, затова трябва точно да се спазва съответната диета, навреме да се вземат препоръчаните лекарства, да се избягват тежки физически натоварвания и стрес. При хипогликемия е подходяща диета с акцент върху белтъчините и сложните въглехидрати.

При криза от хипогликемия и прием на малко количество захар, бонбон, сладък сок, се изчакват 15-20 минути и се проверява стойността на кръвната захар. Ако тя е по-ниска от 3.8 ммол/л, се приема още една порция захаросъдържащ продукт. Ако такива кризи се случват два и повече пъти в седмицата, е наложителна консултация с лекуващия и по-сериозни мерки.

Хората с хипогликемия могат да изпаднат в безсъзнание; в такъв случай медицинската намеса е инжекция с доза глюкагон, който повишава нивото на кръвната захар.

Стандартното лечение, лекарства, хомеопатия

Лечението на хипогликемията зависи много от проблема, който я причинява, затова е важно да се установи защо се случва това. Ако недостигът на кръвна захар е свързан с хормонални проблеми, трябва да се търси помощта на ендокринолог и да се атакува причината, а не последицата, каквато всъщност е хипогликемията.  Ако причина е твърде високата доза медикаменти за намаляване стойността на кръвната захар при диабет, е необходима консултация с лекуващия за корекция на инсулина или другите препоръчани лекарства.

При остри пристъпи на хипогликемия  препоръчаното похапване на нещо сладко може да се окаже не само недостатъчно, но и невъзможно, ако пациентът губи съзнание и не е в състояние да преглъща. В такива случаи решението са венозни вливания на глюкоза, което става в болнични условия при бърза реакция на ситуацията. Обикновено помага подкожното инжектиране на един милилитър адреналин и мускулната инжекция с 1-2 милилитра глюкагон.

Приемът на подходящи хомеопатични продукти – индивидуални комбинации за всеки пациент, на минерали и витамини, особено Б1, е един от вариантите за подпомагане на организма в усилията му да балансира стойностите на кръвната захар. Полза има и от често коментирания лецитин, с чиято помощ се усвояват мастно разтворимите витамини.

Източници и още информация на английски: Симптоми и причини за ниска кръвна захар (хипогликемия). * Ниска кръвна захар и ниско кръвно налягане. * Хипогликемия и обременяване с глюкоза.

Билки при хипогликемия, народна медицина

Консултацията с лекар хомеопат може да насочи терапията към използването на лековити треви, които неутрализират различни функционални отклонения и също съдействат за възстановяване на нормалния захарен метаболизъм. Среад полезните в случая са корените – от глухарче, женшен, сладък корен, както и плодовете на хвойната.

Положителен ефект се постига с чай и настойки от шипки, черни боровинки, лимон, горски ягоди. Ето още полезни растения, с чиято помощ може да се постигне положителен ефект: бял равнец, невен, жълт кантарион, мащерка, арония. Някои от тях въздействат индиректно – като балансират работата на стомашно-чревния тракт и по този начин съдействат за нормално и редовно усвояване на диетичните храни.

Ето как да си направим шипкова отвара срещу хипогликемия:

  • Една супена лъжица щипки се накълцват, заливат се с две чаши гореща вода и се варят 15 минути на водна баня. Веднага след това отварата се прецежда. Пие се по половин чаша два пъти дневно, подсладена на вкус.
Хранене при ниска кръвна захар, диета

Пристъпите на хипогликемия могат да са свързани със захарния диабет или друго заболяване, което налага изследвания и точно диагностициране. Само така картината може да се овладява, след като същността на проблема е изяснена и е назначено подходящо лечение.

Не по-малко важна е и диетата, съответстваща на поставената диагноза. Храненето е важна част от лечението. При хипогликемия храненето трябва да е редовно, по едно и също време, не по-малко от пет пъти дневно. На всеки три часа трябва да се изяждат неголеми порции храна, наситена с подходящите компоненти. А подходящите са кафяв ориз, риба, зеле, плодови сокове, фъстъчено масло, солени бисквити от пълнозърнесто брашно, млечни продукти, мед, орехи. Така ще може да се поддържа едно нормално ниво на кръвната захар.

Ограничават се в същото време продуктите, съдържащи висок процент бързи въглехидрати – захар, закуски и бисквити от бяло брашно, сладкиши. Те наистина повишават стойностите на кръвната захар, но в същото време стимулират продукцията на инсулин. Не след дълго увеличената продукция на инсулин си казва думата и захарта отново пада.

Вижте и ТОВА за диетата:

Въглехидрати при хранене и диети. Таблици, храни. Прости и сложни

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

домашен ябълков оцет за отслабване, вечер

Ябълков оцет – отслабване и лечение. Как да си го направим вкъщи

Ябълков оцет има отдавна в лечебните практики на много народи. Той е доказан антисептик и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *