кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска - 01
Ехинококоза, Котешка тения, Кучета, Кучешка тения, симптоми, паразити, Свинска тения, черен дроб

Кучешка тения и др.: Съвременно лечение и симптоми. Лекарства или операция?

Съвременните начини за лечение на кучешка тения. Симптоми на ехинококоза. Черен дроб и пораженията върху него. Свинска и котешка тения. Лекарства. Операция.

Още в текста: ♠ Какво е ехинококоза

♠ Как се предава ♠ Зараза от животни ♠ От косъм ♠ Дължина на кучешка тения ♠ Признаци и симптоми ♠ Кистозна ехинококоза ♠ Алвеолна ♠ В черн. дроб ♠ В белия ♠ В мозъка ♠ В бъбреците, в далака ♠ Симптоми при деца ♠ Снимки ♠ Диагностика при човека ♠ Хирургия ♠ ПАИР ♠ Химиотерапия ♠ Хомеопатия ♠ Билки ♠ Как да се предпазим ♠ При бременност ♠ При съмнение къде да отидем? Скрининги за ранно откриване ♠ Други тении ♠ Котешка ♠ Свинска ♠ Говежда ♠ Рибна ♠ Разпространение в България

По всяко време – и в миналото, и сега, на Земята има минимум 1 милион души, поразени от миниатюрен плосък червей, който ние познаваме под името кучешка тения. Казват, че попада у човека едва ли не по изключение, защото не сме негов естествен гостоприемник. И все пак цифрата е факт. Както и това, че СЗО намира за необходимо до 2018 година да влезе в сила стратегия за борба с паразитното заболяване, причинявано от тенията.

Какво представлява?

Болестта носи името ехинококоза. Описват я като паразитна патология с хронично протичане. Тя възниква в резултат от въздействието на ларвената форма на плоския червей (хелминт) Echinococcus. Нерядко води до инвалидизация, а при липсата на лечение – и до летален изход.

При хората заразата се изявява в две форми – кистозна и алвеоларна.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска - 01
Социалистическа инфографика от 1960-те на тема “Кучешка тения”. Клик за цял размер!

Човекът се инфектира като поглъща яйцата на паразита, пренесени посредством заразени хранит. продукти, вода или почва, или чрез непосредствен досег с животни.

Съдържание:

Лечението на ехинококозата е скъпо и сложно. Често изисква дълбока хирургична намеса и/или продължителна лекарствена терапия. Затова се дава превес на профилактиката, която обхваща всички звена на предаване на заразата и се изразява в периодична и поголовна дехелминтизация (унищожаване на паразитните червеи) у кучетата, подобряване на хигиената в кланиците и кампании за обществено информиране.

Като добавъчна мярка се разглежда ваксинацията на овцете.

Предаване на инфекцията

Кучешката тения минава през две звена: междинен гостоприемник (овце и други домашни животни) и краен – кучето, като човекът не би трябвало да участва в естествения ред на предаване.

Междинен гостоприемник са всички тревопасни и всеядни животни. Те поглъщат яйца на паразита от заразената почва, които попадат във вътрешн. им органи, където прекарват своя ларвен стадий.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Ехинококът е малка тения с размер 3-5 мм.
“Фигурин

Месоядните животни са краен гостоприемник. Те приемат инфекцията, изяждайки вътрешни органи и трупове на заразени междинни приемници.

Хората са случайни жертви на паразита. Те се заразяват като междинните гостоприемници, но и директно от крайните (при галене и игра с куче). Човекът е крайна „спирка“ на червея, защото не може да го предаде на друг човек или животно.

Кистозната ехинококоза се поддържа основно между овце и кучета, но може да бъдат задействани и домашни животни като кози, коне, свине, едър добитък. Алвеоларната обикновено се среща сред дивите животни и се поддържа между месоядни като лисиците и малки млекопитаещи, най-вече гризачи. Домашните кучета и котки също могат да бъдат инфектирани.

Как става предаване на инфекцията?

Рискът е най-изявен там, където има комбинация от домашни животни и кучета. Това са земеделски райони, където се гледат овце и кози, а стадата се пазят от кучета. В едно опаразитено стадо обменът на паразити е постоянен – кучето изхвърля заразени изпражнения и ги разнася из пасището, а овцете ги приемат. При колене, заразените им вътрешности се дават на кучетата и така се поддържа кръгът.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Жизнен цикъл на кучешката тения: междинен гостоприемник (овца/ човек) и краен гостоприемник (куче)

Изглежда, че кучетата в земеделските райони са в пъти по-застрашени от тези в града, било то и бездомни. Но реалността е, че има заразени хора, които живеят далече от стада и нямат контакт с кучета. Как става това? Дължи се на уникалната устойчивост на яйцата на тенията, които изхвърлени с изпражнения, оживяват до година. Междувременно те се разнасят и прилепват към всевъзможни обекти.

Изпражненията изсъхват и се разпадат, а вятърът поема яйцата и ги разпространява из почви, посеви, градини. Човекът може да погълне яйца от хапването на неизмит плод например. Това е първият начин за попадане на паразита у хората – чрез заразени вода, храна и почви.

Вторият начин за заразяване е директният контакт с куче. Ласките, които стопанинът обменя с животното – галене, игра и целуване, позволява преминаване на яйцата. Опаразитеното куче оставя яйца директно и по храните, с които има досег – в зеленчуковите градини и дворовете на къщите, по окапали плодове.
Третият начин е посредством консумиране на заразени субпродукти, основно черен дроб.

Зараза чрез косъм?

Да, възможна е. Яйцата полепват по козината на кучето и оттам могат да преминат по ръцете на човека или да бъдат погълнати заедно с косъм.

Защо децата са по-застрашени?

Практиката сочи, че значим процент от пациентите с ехинококоза са деца от провинцията, които имат досег с кучета и домашни животни едновременно. Малчугани от градовете по-рядко са засегнати, въпреки големия брой бездомни кучета, както и отглеждани в семействата домашни любимци. Засегнатите обичайно са с нисък социален статус – оставяни дълго без надзор и с ниска лична хигиена, ненаучени да мият ръцете и храната, преди да я погълнат.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Децата играят с кучетата, а яйцата на тенията са полепнали по козината им

Друга причина, поради която децата са по-застрашени, е ниският им ръст. Той предполага директно вдишане на прах, който съдържа в себе си яйца на паразита.

При възрастните по-честият път на зараза е директен контакт с кучетата, комбинирано с лоша хигиена, и консумиране на заразени вътрешности.

Предава ли се от човек на човек?

Не. Опаразитеният човек е безопасен за околните. В организма му ларвата не се превръща в глист. Тя образува около себе си киста, която й обезпечава благоприятно място за живот.

Начина на предаване на тенията показва, че предпазването от нея се гради върху четири стълба:
  1. отлична лична хигиена;
  2. обезпаразитяване на животните, с които човекът има досег;
  3. прибиране на бездомните животни от улицата;
  4. грижа за стадата.
Цикъл на развиване на куч. тения

Жизненият цикъл на паразита изисква наличието и на двата вида гостоприемници – междинният (домашни животни, човек) и крайният – кучето.

Зрелият Echinococcus се е развил в тънките черва на окончателния гостоприемник – кучето. Паразитът произвежда яйца, минаващи в изпражненията. Когато бъдат погълнати от междинен гостоприемник (овце и други домашни животни, човек), яйцата попадат в тънк. черва, в които се излюпват. Създават се онкосфери, които проникват чрез стените на червата и влизат в кръвния поток.

Чрез него те се разнасят до органи (приоритетно черен и бял дроб), където развиват кисти. Погълнати заедно със заразения орган, кистите заразяват крайния гостоприемник. Те се установяват в обвивката на червата, захващат се и се развиват в зряла форма. Това отнема от 32 до 80 дни. Оттам нататък зрялата форма отделя яйца и цикълът се повтаря.

Дължина на тениите

Кучешката представлява плосък на вид червей с дълго тяло, което се състои от няколко членчета. Тенията от вида Е.granulosus достига максимална дължина от 3 до 6 мм, multilocularis –до 3.7 мм, vogeli – до 5.7 мм, а oligarthrus – до 2.8 мм.

За видовете тения накратко

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Миниатюрната тения изглежда страшна след увеличение

Съществуват 5 вида кучешка тения, 4 от тях се приемат от човека. Те водят до различна форма на ехинококоза:

  • кистозна – от E. granulosus;
  • алвеолна – от E. multilocularis;
  • поликистозна – от E. vogeli;
  • монокистозна – от E. oligarthrus.

Значимите за медицината и човека форми са кистозната и алвеолната. Струва си да научим повече за тях, защото болестта се развива безсимптомно, но последствията за слабо казано плашещи.

Признаци и симптоми

Кистозна ехинококоза

Инфектирането на човека от E. granulosus води до развиването на една или няколко кисти (хидатидна киста), разположени обичайно в черния или белите дробове и по-рядко в костите, бъбреците, далака, мускулите, ЦНС и очите.

Безсимптомният инкубационен период може да продължи много години, докато кистите не се развият до такива размери, че да предизвикат появата на клинични признаци.

Неспецифичните признаци включват: анорексия, загуба на тегло и слабост.
Другите признаци зависят от разположението на кистите и от натиска, който оказват на прилежащите тъкани. Описани са проявления като:

  1. при развиване на киста в черн.дроб: гадене, болезненост в корема, повръщане;
  2. при киста в бел. дробове: хронична кашлица, болка в гърдите и задушаване.
Алвеолна ехинококоза

За нея е характерен безсимптомен инкубационен период с продължителност от 5-15 години и бавното развиване на първични туморообразни поражения, разположени обичайно в черн.дроб. Клиничните признаци включват загубване на тегло, болезненост в корема, обща слабост и умора и признаци на чернодр.недостатъчност.

Ларвените метастази се разпространяват или в органи, близки до черн. дроб (например далакът), или на отдалечени честа като бел. дробове и мозъка, след като паразитите се придвижат чрез кръвоносната и лимфната системи. При липсата на лечение алвеолната ехинококоза прогресира и води до смъртен изход.

По-редки симптоми на куч. тения: температура – високи стойности и втрисане се проявяват при тежка клинична картина, и кожни обриви.

Как се изменя черният дроб
кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
В човека кучешката тения живее само в кисти

Онкосферите, попаднали чрез кръвта в черн. дроб, развиват мехурчета – т.нар. кисти. Те растат бавно, но неотклонно и могат да достигнат до впечатляващи размери, сравними с детска главичка. Усложнението настъпва, когато кистата се разкъса. Следва разсейване на множество кисти в съседните органи и коремната кухина. Пукането на кистата понякога води до анафилактичен шок и смърт, регистрирани са такива случаи.

Друго усложнение е инфектиране на кистите. То се отразява в повишаване на температурата и втрисане, както и слабост и болезненост на засегнатият орган.

В тялото на човека може да се развият и множество кисти, ако погълнатите яйца са много на брой или ако човекът периодично поглъща яйца.

Куч. тения на белия дроб

При попадане на онкосфери в белия дроб, те образуват кисти, а човешкото тяло ги обвива с фиброзна тъкан, за да ограничи развиването им. Капсулата е еластична и все пак нараства. Вътре в кистата онкосферата се преобразува в сколекси, като броят им е стотици хиляди и дори милиони в една киста. Те плуват в нея. Обикновено в бел. дробове се образуват единични кисти, но се случва да бъдат и множество.

Специфични симптоми при киста в бял дроб:

Първите симптоми се появяват минимум след 6 месеца, но понякога и след няколко години. При децата безсимптомният стадий е по-къс, а кистите нарастват по-бързо. Когато се изяви симптоматика, обичайно тя се изразява в:Echinococcus-1

  1. бодежи и тежест в гърдите (от страната на кистата);
  2. кашлица – суха и мъчителна;
  3. отхрачване на кръв;
  4. отпадналост, умора, слабост.
  5. поява на задух и трудно дишане.

Усложненията при белите дробове е разкъсване и калциране на кистата.

Кучешка тения в мозъка

Ехинококозата рядко поразява нервната с-ма. Не е изключено да се установи в главния и гръбначния мозък. Там се отличават солитарна и рацемозна форма. В първия случай кистите са единични, нерядко достигащи много голям размер (до 6 см в диаметър и повече). Във втория случай по тъканите на главния и гръбначния мозък се разполагат гроздове мехурчета, около които има изразени изменения. Около ехинокока се образува капсула от съед. тъкан, обкръжена от възпалена мозъчна тъкан, характеризираща се с омекване и кръвоизливи.

Клиничната картина на ехинококоза в мозъка се състоят от хипертензионен синдром (вдигане на налягането) и местни симптоми, напомнящи проявата на тумор в мозъка. Хипертензионният синдром представлява болки в главата, виене на свят, гадене, засягане на зрителните нерви, епилептични припадъци. Характерът на местните симптоми зависи от локализацията на паразита. Най-често възникват епилептични кризи, които по-нататък се развиват към парализа в крайниците, където са протекли гърчовете. Характерни психически разстройства са слабоумие, депресия, безсъзнателно състояние, несвързана реч.

Ехинококозата в мозъка неотклонно прогресира, провокирайки нарастване на локалните симптоми и повишаване на вътречерепното налягане. Нерядко се наблюдават ремисии на 1-2 години.

Разпознаването на заболяването в мозъка е изключително трудно. Обикновено се поставя диагноза тумор, чиято истинска същност се установява при операция или аутопсия. Поставянето на правилна диагноза се подпомага от наличието на ехинококоза на вътрешните органи и наличието на професия, предполагаща постоянен контакт с животни. Изчерпателни диагностични данни се получават по метода на компютърната и магнитно-резон. томография.

На бъбрека, в далака

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинскаРазвиването на кисти в бъбреците или далака се получава по изключение, представлява рядка форма на заболяването. Достигане на онкосфери до бъбреците се оценява на 1,5-5% от случаите. Кистите се формират из целия бъбрек или в околната тъкан. По-често се засяга единият бъбрек. Пациентите се жалват от болезнени усещания в подребрието или в зоната на кръста от страната на поражението.

Отбелязва се разстройство в уринирането, съпроводено от главоболие, гадене и повръщане. Понякога при палпация се определят туморовидни образувания в областта на поразеният бъбрек. В редки случаи ехинококоза на бъбрека се открива в безсимптомния период. Със сигурност се вижда при пукане на кистата.

Локализация на ехинококови кисти в далака, коремната кухина, мускулите и костите се среща рядко. Симптомите наподобяват туморен процес.

Симптоми при децата

Симптомите на заболяването са многообразни, според локализацията на кистата. Обичайно се поразява черн. дроб, възможно още в белите дробове, коремната кухина, далакът, бъбреците, подкожната тъкан, мозъка, костите, сърцето и други органи. Сред симптомите се посочват жълтеница, втрисане, обриви по кожата, емболия на вътрешните органи. Кистите, особено в черния и бел. дробове, са способни да се развиват с години, без да водят до забележими нарушения на техните функции. Най-рядък е многокамерен ехинокок, който се локализира само в черн.дроб и протича по-бурно.

Снимки и изображения

Пораженията от ехинококоза са документирани, но повечето публикувани снимки са на поразени животински органи – при овце, свине и кучета. Многократно увеличен образ на иначе миниатюрния паразит ни позволяват да видим как изглежда. Цикълът на развитие на тенията, както и пораженията, които нанася върху черен дроб, са представени нагледно тук:

Разпространение

Кистозната ехинококоза се открива из целия свят и по всички континенти, без Антарктида. Алвеолната е ограничена в северното полукълбо. В ендемичните райони показателите на заболеваемостта са около 50/100 хиляди души, а в на места в Аржентина, Перу, Източна Африка, Централна Азия и Китай нивото на разпространеност на моменти достига до 10%.

Според публикации от 2013 година, България е най-засегнатата европ.държава, защото тук се намира всеки втори заразен на стария континент. Най-високо число болни са регистрирани в Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора и Хасково.

Симптоми при домашните любимци (кучета и котки)

Обитаващите домовете любимци са окончателни гостоприемници на тенията. Има кучешка и котешка. Тенията се настанява в тънките им черва. При слабо опаразитяване, може да липсва ясна клинична картина. При по-силно опаразитяване се наблюдават:

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Изпражненията на домашните любимци съдържат яйца на паразита
  • промени в апетита – намаляване или увеличаване, както и т.нар. извратен апетит (например поглъщане на частици от котешката тоалетна);
  • промени в изхождането – редуващи се запек и диария;
  • загубване на тегло;
  • колики и гърчове.

При домашните любимци тенията се открива с анализ на проба от изпражненията, в която се търсят половозрели членчета. Към такава диагноза насочват белезникави точици във фекалиите, подобни по вид и размер на семка от краставица. При подобна находка задължително и незабавно се търси съдействието на ветеринарен лекар.

Задължителна част от съжителството с кучета е периодичната дехелминтизация – унищожаване на червеи. Тенията нанася огромни вреди на животното и още по-големи на стопанина му. Предпазването е постоянна мярка, по която не бива да се допускат пропуски.

Диагностика при човека

За визуализиране на ехинококоза се използва ултразвукова ехография. Методиката обичайно се допълва и потвърждава чрез сканиране с помощта на компютърна томография и/или магнитно-ядрен резонанс. Понякога кистите се разкриват по случайност при рентгенография. Биопсията и пункциите служат за диференциране на кистите от тумори и абсцеси.

С помощта на серологични тестове се търсят антитела. Те помагат да потвърждаване на диагнозата и за откриване на ехинококоза в ранните стадии, за да се предприеме третиране своевременно. За да се установят яйца в кръвния поток, се изследва биологична течност по метода на имуноферментния анализ – това е водещ метод за диагностика, който потвърждава или обратното – опровергава присъствието на антитела към ехинококоза. При лабораторното изследване се вижда реалното число на антителата.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Последното членче на тенията е пълно с яйца

Серологичното изследване е показано при обширни поражения на вътрешните органи, както и при локализация на пораженията в структурата на главния мозък, черния и белите дробове, очевидни при провеждане на ултразвук. Ако в ранните стадии на инфектиране кистите са с малки размери, едва забележими на екрана на ултразвуковия апарат, то при прогресиращите форми на заболяването те се различават отчетливо, имайки локална форма и определени размери.

Съществуват категории здрави хора, които са в категория на риска – ветеринари, зоотехници, кинолози, лесничеи и пастири – всички, които постоянно контактуват с животни. Методът ИФА се счита задължителен, защото е способен да определи диагноза в ранните стадии на инфектирането.

Лечение

Развиването и ръстът на паразита в организма на човека се определя от имунния отговор на приемника. При болни, получавали продължителна имуносупресивна терапия, се наблюдава бърз ръст на възбудителя и бързо присъединяване на усложнения.

Протичането зависи и от характера на самия паразит. В някои райони циркулират слабо адаптирани към човека щамове, които предизвикват ехинококоза с доброкачествено протичане, приключващи в повечето случаи със спонтанна гибел на ехинокока и неговото калцифициране. В райони с циркулиращ адаптиран вариант болестта протича тежко, кистите нарастват бързо, по-често и бързо се развиват усложнения, често и рецидиви.

Съществуват четири варианта на лечение на кистозна ехинококоза:
кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Цистектомия на черен дроб
  1. лечение през кожата по методиката ПАИР;
  2. хирургия;
  3. терапия с противоинфекциозни препарати;
  4. наблюдение.

Изборът се основава на резултатите ултразвуковата ехография на кистата. Потребно е да се отчита конкретният стадий на болестта, а също и достъпната медицинска инфраструктура и нейните кадрови ресурси.

При алвеоларната ехинококоза ключов елемент на лечението се явява ранната диагностика и радикалната (като при тумори) хирургическа операция, след която следва курс противоинфекциозна профилактика с албендазол. Ако поразената област може да се изолира, тогава е показана радикална хирургическа операция. За съжаление у много пациенти болестта се изявява в напреднал стадий. Ако се направи палиативна хирургия без пълен ефект, често болестта рецидивира.

Има ли лекарства (хапчета)?

Наричат се антихелминтни препарати. Те се вземат орално и попадат в храносмилателния тракт на болни, като действат за унищожаване на паразитите.

  • Albendazole (за дъвчене) – препаратът препятства храненето на паразита и неговите ларви с глюкоза, така че запасът се изчерпва и започват дегенеративни изменения докато паразитите загинат. При ехинококоза лечението продължава 28 дни, като курсът – според показанията, се повтаря два и дори три пъти при нужда. При болни, които не подлежат на операция, курсовете са максимум 5 на брой.
    Лечение, продължило над 2 месеца, е възможно да доведе до стом.-чревни смушения, обриви и хепатотоксични явления.
  • Друго подобно лекарство е Mebendazole.
  • Сред антитрематодните лекарства се прилага Praziquantel за хора и животни. То действа чрез повреждане на клетъчната мембрана на паразита, което води до неговата парализа. Предписва се по определена схема. Сред страничните явления са главоболие, абдоминални болки, отслабване на конц-ентрацията, фебрилитет, артралгия и миалгия, уртикария.
Операция

Най-широко ползваният начин на терапия на болни от ехинококоза е именно оперативният. Ползват се три метода:

Дайте мнение и Вие тук!
  • отделяне на елементи на кистата без фиброзната обвивка (ехинококектомия);
  • отделяне на паразита заедно с фиброзната обвивка (перицистектомия);
  • отделяне на кистата по пътя на резекция на органа.
При всеки един от трите метода се различават:
  • идеална ехинококектомия – отделяне на мехура без отваряне на хитиновата обвивка;
  • закрита ехинококектомия – закриване на фиброзната капсула без дренаж, след като са отделени елементи на паразита;
  • полузакрита ехинококектомия – оставяне на дренаж;
  • оментопластика и крайно рядко – открита ехинококектомия (марсупиализация).

В последните години широко разпространение получиха лапароскопските или проникване през кожата.

ПАИР метод

Прилага се, когато наличието на киста е установена ясно с ехографска апаратура, но хирургическата операция създава някакъв риск. Отделни медици предпочитат ПАИР, хвърляйки вината за евентуалните рецидиви на хирургията. ПАИР се определя като миниинвазивен метод – неоперативен, който има над 10 години традиции у нас и се ползва за отстраняване на ехинококови кисти. В световен мащаб има над 25-годишна практика, одобрен е от СЗО.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Кистите имат обвивка, която осигурява благоприятна среда за развиване на паразита във вътрешността

Абревиатурата ПАИР се разчита като пункция, аспириране, инжектиране и респирация. Това са 4 стъпки на един процес за унищожаване на паразита „на място“, без да се прави срез на кожата. Работи се с игла, която се въвежда в кистата, изтегля от нея съдържанието й, а на мястото на извадената течност се инжектира чист спирт. Той се оставя за няколко минути, докато убие паратитите. Като изтекат минутите, се изтегля и алкохолът, заедно с умъртвените от него паразити.

Миниинвазивната процедура се извършва в рамките на половин час и впоследствие след нея пациентът бързо се възстановява. Според следовниците на тази технология, тя рядко води до рецидиви.

Операцията се извършва със или без отделяне на хитиновата обвивка на кистата. В първия случай пункционният канал се разширява до 10–12 мм със специален инструмент, следва дефрагментация и отделяне. При презкожна интервенция отделянето на хитиновата обвивка е съпроводено с технически трудности, особено при размери на кистата до 40–50 мм.

Руски източници показват и употребата на 80-100 % разтвор на глицерин или 30% разтвор на натриев хлорид в качеството на противобактериален препарат за обработка на повърхностите на ехинококовата киста. Натриевият хлорид не е за предпочитане, защото е възможно да бъде разреден до неефективнви концентрации. Глицеринът има преимуществото, че запазва противопаразитната си активност дори при значително разреждане.

При неголеми размери на кистата – до 50 мм, няма необходимост от отделяне на обвивката, тъй като впоследствие тя бива подложена на калцификация. При открити операции отделянето на обвивката не представлява големи трудности.

Противопоказания за операция през кожата при ехинококоза се считат наличието на множество дъщерни мехури и пробив на кистата в коремната и плевралната кухини.

Като минус се посочва, че използването на лапароскопски инструменти не позволява да се осигури пълна херметичност при аспирирането на течността. Затова при жив паразит операцията следва да се раздели на два етапа: първо пункция и противопаразитна обработка на кистата и второ – лапароскопска ехинококектомия.

Хирургичната тактика при кисти на белите дробове е друга, тъй като образуванията често имат досег с бронхите. Използването на презкожните методи не е оправдано. Показани са операции с използването на мини достъп за торакотомия, при необходимост с видеомониторинг, който да позволи да се извърши минимално травмираща операция.

Традиционната открита операция се прилага върху засегнати, при които са неприложими щадящите методи, а химиотерапията е неефективна. По-често се практикуват различни видове ехинококектомии с частично отделяне на фиброзната капсула. По-травматични са перицистоектомиите, предполатащи пълно отделяне на фиброзната капсула. По изключение се предприема резекция на органа или отделянето на целия орган заедно с кистата.

Оперативно лечение, изпълнено по най-ефективен начин и със съвършен инструментариум, не гарантира липсата на рецидив на заболяването. Затова голямо влияние оказва върху резултатите от лечението последващата химиотерапия. Тя е потребна за въздействие върху ехинококи с малки размери, неизявени по време на преоперационното обследване на болния.

Противопаразитна химиотерапия

Допреди 40-45 години ехинококозата е лекувана само хирургически, впоследствие се включва и химиотерапия, най-напред с мебендазол, а 10-ина години по-късно – и с албендазол. Сега се прилагат противорецидивни курсове химиотерапия след оперативна интервенция или многокурсово лечение в качеството на основна терапия.

Показания за химиотерапия с албендазол:
  • след какъвто и да е вид оперативно вмешателство;
  • при спонтанен или травматичен разрив на ехинококова киста. Лечението се назначава в максимално кратни срокове след момента на разкъсването, ако по някаква причина не е изпълнена екстрена операция;
  • при наличие на множество кисти в един или няколко органи с размери не повече от 3,5 см, когато по някаква причина не бива да се провежда оперативно вмешателство или се прилага в комплекс с нея преди или след провеждането й;
  • в случаи на неоперативна ехинококоза (технически трудности, противопоказания към упойка и други);
  • при поражения на сърцето и главния мозък химиотерапия се прилага единствено след отстраняване на кистата независимо от нейния размер.
    кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
    Оперативно отстранени кисти
Усповия за провеждане на химиотерапия:
  1. при задоволително състояние на болния;
  2. при нормална температура на тялото;
  3. при отсъствие на симптоми за интоксикация;
  4. нормална хемограма;
  5. нормален анализ на урината;
  6. нормални показатели за функционирането на черн.дроб (ниво на билирубина и ензими).

При провеждането на противорецидивна химиотерапия при адекватно оперативно лечение и отсъствие на клинични и инструментални признаци за кисти в оперирания орган или др. органи, се провежда от 1 до 3 курса химиотерапия.

Такова число курсове се провеждат и при разкъсване на киста при условие, че отсъстват други кисти. При лечение на множествени кисти не по-големи от 3.5 см в диаметър, които не подлежат на отстраняване оперативно, се провеждат повече на брой курсове по указана схема.

Хомеопатия
  • Sabadilla Officinarum е хомеопатичен продукт, показан при наличието на паразитози в храносмилателния тракт. Препаратът въздейства върху яйцата и спира жизнения им цикъл.
  • Silicea е хомеопатичен продукт, с показания спрямо храносмил.с-ма, при диария, запек и тенденция към чревни паразити. Ползването му е подходящо, когато паразитозите се влошават при нова луна и се характеризират с болезненост в корема или кашлица. Според коментара на някои хомеопати, този препарат може да се комбинира със Sabadilla, за да подпомогне изхвърлянето на вече обезвредените паразити.
  • Cina е хомеопатичен продукт, който е показан специално за чревни паразитози. Показания за употребата му е общо неразположение, съчетано в болки в корема и промени в поведението.

Редица хомеопатични лекарства подпомагат възстановителния период след паразитози – както при хора, така и при домашните любимци. Сред тях са China Rubra, която се назначава срещу обезводняване и при диария, Colocynthis, показано при болки в корема, Mercurius Corrosivus, ползван при наличието на хеморагичен ректоколит, болезнени напъни за изхождане, диарични и слузести изпражнения, Baptisia Tinctoria при общо изтощение, Tuberculinum – при загуба на тегло и слабост.

Билки срещу куч. тения
Петър Димков препоръчва следното лечение за ехинококоза
1) При заболяване в черн.дроб, далака и коремната кухина:
  1. Отвара от корени: 250 г смрадлика, 180 г шипка, 100 г трънка, 25 г алтея; от кора червена върба 20 г; зърна ръж 25 г и шишарки хмел 25 г. Корените и кората се наситняват и се слагат в гърне с 5 л вода, хубавичко се затваря и се вари 3 часа и незабавно се отделят едрите остатъци. Прехвърля се в чисто шише. Изпиват се по 75 мл от отварата три пъти всеки ден.
  2. Отвара, приготвена от 50 г от всяка от следните: бял равнец, агримония, върбинка, брезови листа, жълт кантарион, хмел и синя тинтява. От сбора се отделят 3 лъжици (супени) и още 1 (чаена) червена хвойна. Всичко заедно се потапя в 600 г кипната вода и се сварява 10 минути. Тази отвара се гълта 10 минутки след взимането на отвара №1, по 75 мл.
  3. Лимон и смокиня. Два лимона се нарязват на 8 части и 24 смокини – по на 2 части, посипват се със стипца – печена, суп.лъжица ревент. Всичко това се потапя във винен оцет. Стои 2 дни. Сместа се свършва, почивка от 2 седмици и отново се повтаря.
  4. Отвара от 90 г пелин, по 50 г хмел и жълт смил, 30 г лайка, горска ягода и мъжка папрат – п о 20 г. От сбора се отделят 2 лъжици (супени) и се потапят в 500 мл кипящата вода за 10-минутно варене. Изпива се след смокинята, по 75 мл.
2) При куч. тения на бял дроб
  1. Трийсетина минути преди да се закуси се взема 1 лъжица (супена) от следното: по 500 г сливова ракия и зехтин, царевично зърно камфор и кристален нишадър, 510 бучки захар. Сухите компоненти се смилат на прах и се омесват с течните, бие се докато стане бяла течност.
  2. Двайсетина минути след №1 се вземат 75 мл отвара от: 90 г пелин, 30 г лайка, 10 г мъжка папрат и 20 г ягода. 2 лъжици (супени) от сбора се подлагат на 10-минутно варене в 500 мл. Слагат се, когато е кипнала.
  3. Десетина минути след №2 се вземат 75 мл отвара от: по 1 лъжица (супена) лен. семе, алтея; по 1 лъжица (чаена) анасон, драка и сладко коренче и ½ чаена лъжиза смлян синап. Всичко се слага в литър вода заедно с 2 лъжици (супени) мед, сварява се на несилен огън 10 минутки и незабавно се филтрира.

Ако отварите не са достатъчни, се пие още мляко, варено заедно с необелен чесън (пропорцията е 1 глава на 0.5 л мляко). Филтрира се.

Още билковите средства срещу кучешката тения прочетете ТУК: Симптоми на кучешка тения при човека. Съвременно лечение при хората.

Как да се предпазим от тения

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Редовното обезпаразитяване на кучетата е най-важната профилактична мярка

Ехинококозата е значително бреме за здравеопазването и икономиката. Постоянно на Земята има около милион души, страдащи от тази болест. Някои от тях имат тежки клинични синдроми, които при отсъствие на лечение представляват опасност за живота. Даже при лечение качеството на живота на някои пациенти се влошава. Постоперативната смъртност на пациенти с кистозна ехинококоза е от 2.2 до 6.5%.

Ежегодните загуби, свързани с лечението на пациенти и в животновъдството се оценяват на 3 млрд долара годишно. Затова в световен мащаб се набляга на профилактиката, а не на последващото лечение.

Профилактични мерки

Провеждането на надзор за ехинококоза сред животните е сложно, защото инфекцията при домашните и кучетата протича безсимптомно. Затова усилията се насочват към недопускане на заразяване и предаване на инфекцията. Мерки:

1) Ограничаване на популацията на кучетата и редовна дехелминтизация.

За домашните любимци грижата и отговорността пада върху стопанина, като обезпаразитяването е еднакво важно както за кучета, по същия начин и за котки.

Малките кученца се третират петнайсетина дни след раждането и се обработват още три пъти през две седмици. Малките котенца се третират шест седмици след раждането и още два пъти през две седмици. Използват се таблетирани препарати с комбинирано действие срещу глисти и тении.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Редовните профилактични прегледи и ежегодни изследвания са гаранция за здраве за животните и за хората

Собствениците на кучета по-рядко пропускат, докато котките, които живеят в дома, без да излизат навън, понякога въобще не биват обезпаразитявани. Яйцата на тения обаче може да бъдат донесени с обувките от стопаните, които постоянно влизат и излизат от дома. Друга заблуда е, че животни, родени в дома, са чисти. Но бебетата се заразяват и в утробата на майката.

За сигурност, ветеринарите предписват новородените животни да се изследват минимум един и препоръчително три пъти след 20-тия ден до навършване на половин година. Потребно е котки и кучета, като станат на годинка, да се проверяват веднъж годишно. Удобно е това да става едновременно с плановата ваксинация. За целта се анализира проба от фекалии на животното, донесени от собственика или взети в момента на прегледа. Методът е надежден и показва вида на паразитите и степента на разпространението им (чрез преброяване на яйцата).

Между поглъщането на яйца на паразита и развиването му в организма на кучето или котката минават около месец. Този срок показва, че провеждането на обезпаразитяване е ефективно именно през такива периоди. Такава честота не вреди на животното, защото съвременните препарати за безвредни и нетоксични, включително са разработени видове за бременни и новородени.

При установено заразяване животните се третират през десетина дни най-малкото четири или пет пъти. Обяснението е, че лекарствата унищожават само зрелите паразити в червата, но не и яйцата и ларвите. Лечението се изпълнява паралелно с периодично изследване на фекалиите за контрол над резултатите.

2) Хигиенни мерки.

В едната си част те се отнасят към домашния любимец. Предвид, че яйцата живеят до година във външна среда, мястото на обитание и изхождане на животното трябва да се почиства и дезинфекцира. Стопаните на кучета са призовани да проявяват отговорност и да събират изпражненията от паркове и градинки, като за целта си носят найлонови пликове. Децата са потенциално застрашени от кучешки изпражнения, защото играят на люлки и в пясъчниците в парковете, където се разхождат и животните.

Втора част от хигиенните мерки се отнасят към човека. Съветът е да се отбягва близък контакт с бездомни кучета и котки, както и с домашни, чието редовно обезпаразитяване не е известно. Яйцата на тенията полепва по козината на животните и лесно може да бъдат вдишани или да полепнат по ръце и дрехи дори при кратко погалване. Играта и отглеждането на домашни любимци изисква постоянна хигиена. Необходимо е ръцете щателно да се измиват веднага след всеки досег с животно.

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Пример за директен път на заразяване на човека от куче – чрез целувка. Все пак децата по-рядко се заразяват от домашни, отколкото от овчарски кучета
На живеещите с кучета в дома си се препоръчва:
  • да не разрешават на животното да ги лизва по лицето;
  • да не допускат животното да се качва на диваните и леглата;
  • да не се допуска животното в кухнята;
  • да не се смесва посудата на хората и на животното, да не му се дава да дояжда от чиниите или да се допира до масата по време на хранене.
3) Внимание с храната.

Кучетата имат пряк досег с насажденията в градините и дворовете. Те могат да замърсят реколтата с яйца както лично, така и чрез изпражненията си. В градовете на опасност са изложени подредените на улицата хранителни продукти.

Затова сред хигиенните мерки, които би следвало да се автоматизират, е основно измиване на ръцете след досег с природата, работа на двора и в градината, при бране на диворастящи билки и плодове, както и внимателни измиване на продуктите, които се употребяват в суров вид, преди консумация. Опасност представлява и водата от природните водоеми, която да се изварява, ако няма друга алтернатива. Риск носи и суровото мляко.

4) Заразени животински вътрешности.

Т.нар. карантия е директен източник на зараза, защото тенията се развива в червата на животните. Именно хвърлянето на сурови вътрешности на кучетата е най-честият път на предаване на инфекцията. Задължително е храната да минава през термична обработка, а най-сигурно е въобще да се избягва този вид.

Куч. тения и бременност

Тенията може да се локализира в разнообразни дялове на женската полова система. Той може да се намира във вътрешн. полови органи – матка, тръби, яйчници, в малкия таз, но типичната му локализация е съедин. тъкан, обвиваща матката.

По време на бременност се установява ускорено развитие на паразита, независимо от неговата локализация, затова не е изключено той да се прояви именно след зачеването на жената.

Протичането на ехинококозата зависи от локализацията на кистата в един или друг орган и нейната големина. Не е изключено да се случи всмукване на токсични вещества, характеризиращо се с интоксикация във вида на уртикария, сърбежи, сърцебиене, задух, повишена температура. При ехинококоза на бел. дробове се отбелязват кашлица, гръдни болки в засегнатата половина на гръдния кош. При ехинококоза в черн. дроб болката е в подребрието, съпроводена с жълтеница, асцит.

При бременност и раждане ехинококовите кисти са подложени на налягане. Те могат да се спукат от манипулациите или спонтанно. Преди раждането е възможно те да предизвикат неправилно положение на плода или да се явят като препятствие за правилното му подхождане в родовия процес.

Ако се съмняваме за ехинококоза: къде да отидем?

Ехинококозата е паразитна болест. Тя се лекува от специалисти-паразитолози, които работят към инфекциозните отделения, клиники и болници.

В София съществува Нац. център по паразитни болести, към който функционира кабинет за паразитни и тропически разновидности. В него се приемат пациенти от цялата страна, без разлика дали са били насочени от друго лечебно заведение или сами са потърсили помощ. Наличието и вида на паразитозата се диагностицира чрез макроскопско изследване, изследване в нативен препарат и чрез ултразвукова диагн. на коремните органи.

Паразитологични изследвания се провеждат в почти всички лаборатории върху материал от фекални маси. Средната цена е 10 – 15 лв.

Ултразвук на коремните органи е друго задължително изследване, необходимо за установяване на евентуални поражения, локация на кисти и тяхната големина. Подготовката е въздържане от непосредствено приемане на храна, защото тя влияе върху състоянието на червата. Ехогр. на коремни органи струва средно 25-40 лв.

Кистите в бел. дроб се откриват с рентгеново изследване. Обикновено това става случайно или при показания. Рентгеногр. на бял дроб струва средно 15-25 лв.

Кампании за ранно откриване на ехинококоза

Заради трудната диагноза на ехинококозата и обичайното късно откриване на паразита, след като с години се е развивал в тялото на приемника, някои диагностични центрове провеждат периодично кампании за ранно откриване. Пример за това е ДКЦ II в Пловдив, който реализира скрининг за засичане на заразени с този вид тения. Проучването, което се провежда по време на скрининга, включва серологично изследване на кръв, рентгенография на бял дроб, ехогр. на коремни органи + консултация с паразитолог.

Още видове тении, които “ходят” по хората

Котешка тения
кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска
Колкото и да пазят чистота, котетата се нуждаят от обезпаразитяване

„Котешкият“ вид е по-рядко срещан и почти безобиден в сравнения с „кучешкия“. Всъщност така наричат Hymenolepis nana, която има още няколко имена – плъхова или малка тения, както и тения-джудже или хименолепидоза. Всъщност тя засяга еднакво кучета и котки. Паразитът е миниатюрен – до 5 см, и целият му жизнен цикъл протича в тялото на човека, който се явява междинен и краен гостоприемник. Живее в червата.

Заразяването с котешката тения е по фекално-орален път чрез нечисти ръце, храни, вода или прах. Основно се разпространява сред децата.

Тази тения има 2-седмичен инкубационен период. Тя отделя вещество, което уврежда чревната лигавица и нанася механични и токсо-алергични увреди. При някои пациенти преминава безсимптомно, при други – храносмилателен дискомфорт. Някои по-общи симптоми са липса на апетит, гадене, диария със слуз, болки около пъпа, общ дискомфорт и лош сън. По-специфичен е уртикарния обрив.

Диагноза се поставя на база паразитологично изследване на проба от изпражнения. Лечението е с лекарствени препарати – противопаразитни средства като празиквантел, никлозамид, както и лекарства, насочени към симптомите.

Профилактиката на котешката тения се състои единствено в редовно обезпаразитяване на котките и стриктна лична хигиена при близък контакт с животно, без да се гледа дали живее на открито или е домашно. Най-голяма опасност от прихващане има на детските пясъчници в градинките – предпочитано място за изхождане на бездомните котки.

Свинска тения

Нарича се Taenia solium. Гостоприемници са свинята и човекът, които обменят заразата помежду си. Зрялата тения кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинскаобитава тънките черва при хората и отделя чрез фекалиите им членчета, съдържащи яйца. Свинята поглъща тези яйца. В тялото й те се развиват до ларва, локализирайки се във вътрешн. органи и мускулите. Така свинското месо става заразно за човека, който го консумира. Погълнатите цистицерки попадат в червата на човека, където се развиват в зрял организъм и цикълът се завърта. Тенията може да прекара в червата до 15 години.

За източник на инфекцията се смята опаразитеният човек, защото само в неговото тяло има зрели тении, които произвеждат яйца. Междинни гостоприемници могат да станат и други стопански животни, както и домашни като котките. Човекът приема паразита при поглъщането на полусурово месо. Добрата топлинна обработка на свинското е задължителна за предпазване от свинска тения.

Свинската тения предизвиква тениоза, която се изразява в храносмилателен дискомфорт, подуване на корема, повече газове и липсата на апетит. По-специфично е появата на горчив вкус.

Говежда тения

Нарича се Taeniarhynchus saginatus и достига до 12 метра. Нуждае се от междинен гостоприемник – тревопасните животни, и от краен – човекът. Инфектираният човек е разпространител на заразни яйца, които излизат от тялото му с изпражненията. Те биват погълнати от тревопасните и се настаняват в мускулатурата и сърцето. Оттам се връщат в човека чрез консумация на месо, ако не е добре обработено термично.

Говеждата тения причинява чревен дискомфорт и алергични прояви. Отбелязват се болки в корема, основно около пъпа, променена стомашна секреция, слабост, сърбеж в областта на аналния изход. Опаразитяването се регистрира лабораторно, чрез анализ на анални проби.

Лекува се медикаментозно с противопаразитни препарати след провеждането на очистителна клизма.

Рибна тения

Нарича се Diphilobotrium latum и достига до уникалните 20 метра дължина. Като паразитиращо заболяване е доста непозната. Паразирита в тънките черва на ред бозайници, включително човекът. Яйцата напускат тялото с изпражненията и заразяват основно водоизточници. Потенциално под риск са жителите на рибарски селища, чиято канализация се влива във водоеми.

Жизненият цикъл на тази тения минава през рачета и риба, като ларвите растат и се развиват в мускулатурата. Инфекцията се връща при човека чрез консумация на сурова риба или такава, която не е била добре обработена. Други начини за зараза е хранене на кучета и котки с рибешки остатъци, лоша хигиена в рибните ресторанти, транжиране на сурова риба и други. Източник на зараза са и водоеми, в които се вливат канализационни води.

Заразяването при човека предизвиква анемия, изтощение и дори летален изход. Апетитът е слаб, проявяват се повръщане, киселини, тежест в стомаха, понякога и обрив.

Заболявания с подобна симптоматика

Потребно е при диагностициране тениите при човека да се различат от ред сходни по симптоматика патологии. На първо място се отграничава видът тения. Говеждата например прилича на свинската. Потребно е да се отхвърлят други чревни патологии от инфекциозен или неинфекциозен произход. Близки по симптоматика са например колитите и неврозите. За прецизната диагностика се ползват освен лабораторни изследвания, но и анамнеза и епидемиологични данни.

Разпространение в България

У нас ехинококозата се проучва от 1950 година, когато са установявани по 500 случая годишно. Тогава опаразитяването сред овцете е достигало до 70%, а при домашните кучета – 40%. Болестта се е разпространявала широко зарази липсата на информация.

Десетина години по-късно започват целенасочени кампании, създават се лаборатории и екарисажи, както и се налага адекватен контрол върху селскостопанските животни. Ехинококозата силно се ограничава, но отново „избухва“ след Промените през 1989 година. През 2011-та година страната се връща на изходното положение – средно по около 500 нови случаи на година. Репортажи като следващия не са рядкост и днес:

Пред медиите се цитират разни стастистически данни, според които 8 от 10 овчарски кучета у нас са опаразитени с тения. Сред хората най-рискови са активно занимаващите се с животновъдство и децата (около 20% от всички болни).

Тении със значителни размери са изваждани дори от 2-3-годишни малчугани. Рискова е практиката на курбаните у нас, която разширява полето на паризитозата и в градските райони. Специалистите казват, че се наблюдава придвижване на заразата от селата към градовете. Към настоящия момент повечето заразени са градски жители.

Ехинококозата подлежи на контрол и отчетност в България. Всеки случай се регистрира и докладва, а заболелите се поставят под диспансерен контрол.

Първоначално публикувано на:26.11.2016 @ 13:48

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

парацетамол

Колко често може да се пие Парацетамол и как? Мнения. Редуване с Аналгин. При цикъл

Парацетамол и черен дроб. При бременност. Влошава ли кърменето. При деца. При хрема и настинка. …

Едно мнение

  1. Katia Ilieva Petrova

    Оперирах се преди 1 година в Италия от кисти echinocco (кучешка,котешка тения) ходих няколко месеца на контролни прегледи сега прекъснах заради епидемията световна ..но от време на ереме ме поболва като моемам дълбоко въздух

    Искам да попитам може ли да започна лечението с хапчета профилактично zentel 400 ml. И по колко да приема на ден Благодаря ви предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *