разделно хранене меню диета правила 01
Всичко за класическата диета разделно хранене и нейните разновидности. Примерно меню и вариации, основни правила и препоръки на велики практици.

Диета разделно хранене. Рецепти, лесна таблица. Седмично меню

Диета разделно хранене 12 дни. Готови рецепти и лесна таблица за разделно хранене. Седмично меню. Схема за прилагане. 7-дневна диета за отслабване и правила. Приносът на Шелтън.

Ограниченията и лишенията са причина за не една и две провалени диети. Никой не ги обича, особено когато се отнасят към храненето. Над 90% от започващите режим в някакъв момент го прекъсват и се връщат на изходно ниво. Причината е, че въздържанието от определени храни се понася за ограничено време. Забраните смазват и психологически, така че неестественият начин на хранене не продължава безкрайно.

Разделното хранене (РХ) не е диета. То не изисква да се насилват вкусовете, нито постоянно да се преодоляват естествените желания със силата на волята, спазвайки изкуствено наложени правила. Няма го психологическия дискомфорт, нормализира се обмяната на веществата, една от първите причини за излишък от телесна маса.

Менюто при РХ е разнообразно и не оставя място за глад. Желанието за каквато и да е храна се задоволява най-късно до 4 дни, но може и веднага, което зависи от избраната схема.

В това e потенциалът на принципа – да бъде не диета, а принцип на хранене, завинаги елиминиращ ограничителните режими и насилствената корекция на теглото.

За повечето хора проблем представлява отслабването, а не надебеляването. Казано иначе – мерките се предприемат, когато мастните подплънки вече са налице. Естествено, всеки е наясно, че по-добре да не трупа килограми, но това изисква прекалено много енергия, воля, лишения.

Защо диетичните режими се провалят?

Преобладаваща част от режимите се базират върху приоритетното приемане на дадени вещества (примерно протеини) и пълен отказ от други. Жестоките самоограничения, наложени върху нужни съставки все някога се отразяват на тялото.

Излишното тегло нерядко е следствие от лисата на навици за правилно хранене, неусвоени през детството.

Употребата на силно преработени чрез съвременните технологии продукти, неблагоприятната екология и бързото хранене с времето изменят организма, провокират патологични изменения и генетични мутации, предаващи се по наследство. Фактори на затлъстяването са още нарушена скорост на обменните процеси, липсата на двигателна активност и физическа преумора на работа, която не се брои за движение. Напротив, изработва се навикът в момент на стрес и депресия да се разпуска чрез храна.

razdelno-hranene-food-combining-01
Тялото прави всичко възможно да задържи запасите си

Тялото е построено така, че в моменти на ограничения потребява запасите си безкрайно икономично и дори се старае да натрупа нови. Жените имат резерв за 9 месеца, поради което им е по-сложно да нормализират теглото си.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В обобщение, манипулирането на теглото чрез вида и количество храна, подавани към тялото, работят за кратко и глобално погледнато носят траен резултат само в минимален процент от случаите. Алтернатива са прочутите принципи на разделно хранене или разделното приемане на храните, което не ограничава човека с нищо.

То е принцип, при който се яде всичко (наистина всичко, дори торта) и пак се моделира тегло, което съответства на структурата и природните дадености на тялото. Тялото не усеща липса и не е провокирано да трупа запаси. Звучи лесно и просто, така ли е?

Правила за разделно хранене. Принцип

разделно хранене меню диета правила 02
Диетата разделно хранене всъщност е твърде лесна

Идеята е отпреди 2 века, когато ред напреднали за времето си личности се разочароват от медицината и търсят оздравяване в правилния начин на живот. Сред първите е д-р Х. Шелтън с книгата си „Правилното съчетаване на хранителните продукти“. В началото на 20 век той има собствена клиника, в която лекува тежки заболявания чрез хранене и гладуване. Самият Шелтън доживява до 100 години. По-нататък принципът е развит и днес са налице куп книги и разни схеми на приложение.

Принцип

РХ не отрича видове храни, а реформира начина на съчетаването им. Всичко е разрешено, ограниченията са в комбинирането.

Системата се противопоставя на традиционния вкус, който идва по наследство и се „внедрява“ у всеки нов човек. Тя отрича устойчиви съчетания, залегнали в националните кухни като месо с ориз/ картофи, тестените изделия със сирене, колбаси и месо и т.н. Според философията на РХ готварските книги са пълни с „отровни“ рецепти, които поставят тялото в неестествен режим – да се чуди как да смели разни по състав храни, които са „изсипани“ в стомаха.

разделно хранене меню диета правила
С разделно хране се отслабва, но то е измислено като система за правилно хранене за цял живот

Философията е, че основните съставки – белтъчини, мазнини и въглехидрати, се разграждат чрез различни химични реакции. Едни имат нужда от алкална среда, а други – от киселинна. Попадането им едновременно в стомаха изисква различни процеси, които се конкурират помежду си, взаимно си пречат и създават повишено натоварване на храносмилателната система. Резултатът е, че остават непреработени количества.

Основната опозиция е между въглехидратите и белтъчините. Химическите вещества, които разграждат едните, не въздействат върху другите и обратното. Порция картофки се нуждае от слаба алкална среда, за да се разгради. Ако по някаква причина (наличието на пържолка) средата е киселинна, картофките започват да ферментират и да се образуват газове. Тялото се опитва да преработи храната по най-добрия начин. Как действа то?

Ако белтъчините и въглехидратите са съчетани в един и същи продукт – например хляб, първо се „пуска“ почти неутрален стомашен сок, за да се преработят въглехидратите, а после се увеличава киселинността, за да се обработят белтъчините. В случай че въглехидратите и белтъчините са дошли от различни храни – пържолката с картофките, в стомаха се отделя само кисел сок, който оставя въглехидратите неусвоени.

Както е известно, слюнката предизвиква алкална реакция и затова разграждането на въглехидратите започва в устата. Но основата се неутрализира при досега с киселина, дори слаба. Затова е правилно първоначално да се изяде месото (протеинът) и след това картофките (въглехидратите). В РХ въглехидр. и белтъчините се получават на отделни хранения, като между тях се оставя време стомахът да смели и да се изпразни.

Ако дотук идеята за РХ не ви е провокирала, вижте други начини за вталяване, описани в статията ни ТУК:

Как да отслабна в краката, корема и др.: Билки, хапчета за отслабване и диети. Кое действа?

Схема за съчетаване на храните

Храните се разпределят на групи – основно три, според киселинността на средата, която е необходима за тяхното разграждане. Те са киселинни, алкални и неутрални. Виждането е, че киселинните и алкалните не бива да попадат едновременно в стомаха, но свободно се съчетават с неутралните.

Таблица 1. Опростена (лесна)

КиселинниНеутралниАлкални
Риба, яйца, месо, ядки, бобови и семена, патладжанПлодове, зеленчуци (но не картофи) и мазниниХляб и тест. изделия, зърн. храни, картофи, захар, мед и сладкиши
По горната опростена схема се съчетават свободно 1 и 2 група, отделно 2 и 3 група, но никога 1 и 3 група. Ето защо пържолката с картофи е вредна и би следвало да се гарнира със салата. Видно е още, че хлябът и сладкишите са допустими, ако се хапват на отделно хранене.

Схемата на РХ обаче не е толкова проста, защото се разграничават слабо и силно алкални/ киселинни храни, зеленчуците се разграничават според съдържанието на нишесте, плодовете са сладки и кисели. На практика посочената по-горе схема не работи и различните автори я трансформират. Днес срещаме разни варианта на групиране, някои от които доста се различават.

Схема според Хей/ Грант

Правилото на Хей е да не се ядат едновременно нишестени и захари с протеини и кис. плодове.

Първа група: белтъчини – необходима киселинна среда

В нея влизат всички белтъчини от живот. произход като меса и риба, месните продукти и полуфабрикати, колбасите, яйцата, мляко и мл. продукти, отделно бобовите храни и соята, ядките, патладжанът.разделно хранене меню диета правила
Тук Хей слага и киселино-образуващите плодове като кайсии, ябълки, череши, грозде, грейпфрут, лимони, ягоди, пъпеш, сливи портокали, праскови, малини.

Трета група: въглехидрати – необходима алкална среда

В нея влизат нишестени продукти като зърнените (пшеница, ориз и др), хлябът и макароните, тестото, картофите и захарните изделия.
В тази група се числят сладките плодове като бананите, фурмите, смокините, зрелите праскови, стафидите и някои зеленчуци като артишок, картофи и тиквата.

Втора група: неутрални – съчетават се с другите групи

В нея са причислени мазнините ( растителни и животински), зеленчуци без картофи, семена и трици.
При съставянето на меню за отслабване е потребно да се отчита несъвместимостта на някои разновидности на белтъчините. Може едновременно да се употребяват няколко сорта ядки, но не и да се смесват белтъчините от други продукти. Например тези от месото изискват кисела среда в стартовия етап на смилането, а тези от сиренето – в крайния етап на процеса.

Обратно на логиката, не се стимулира изкуственото подпомагане на усвояването на белтъчините с кисели продукти като оцет, лим. сок или кисел плод. Киселината намалява количеството на стомашния сок, поради което разграждането на месото се забавя. Белтъчните продукти са съвместими с листните и зелени зеленчуци, в които практически липсва нишесте: свеж зелен фасул, тиква, тиквички, краставици, зел. лук, салати.

razdelno-hranene-food-combining-02
Наднорменото тегло е пряко следствие от затрудненията на тялото да се справи правилно с храната

Мазните блюда бавят отделянето на стом. сок, затова не се комбинират с белтъчини. В противен случай те не биват усвоени напълно. Действието на мазнините се неутрализира от зелените и листни зеленчуци. Препоръката е салатите да се оставят без раст. масло.

Като правило при РХ става ненужно каквото и да е масло, а това е супер за отслабването. Маслото всъщност е подправка и ако някое блюдо не е вкусно без него, значи тялото не се нуждае от него.

Захарите са несъвместими с белтъчната храна, доколкото се усвояват в червата. Задържайки се в стомаха, те предизвикват ферментация и газове. Сладките продукти също не се употребяват с въглехидрати. Допустимо е съчетанието на хляб и масло, но без сладко и мармалад. По същата причина пирожките с мед или мармалад са нездравословни.

Млекопитаещите употребяват мляко – за разлика от човека, единствено в детска възраст. То се пресича в стомаха обвива другата храна, като й пречи да се смели. Оттам препоръката млякото да се яде самостоятелно. Даже за варенето на каши ползата от него е минимална. Така се стига до „неправомерното“ съчетание на продуктите в редица десерти. При разделното хранене като самостоятелно блюдо се приемат пастите и сладките плодове. В съчетание с други храни, тяхната преработка значително се влошава.

разделно хранене меню диета правила
Плодовете се делят на три големи групи, като динята и пъпешът не принадлежат на нито една от тях. В таблицата: правилното им съчетаване

Приемането на плодове, особено пъпеш и диня, се прави отделно от други продукти, като те се смятат за пълноценно хранене. Плодовете зле се съотнасят към въглехидрати и белтъчини, защото се преработват в червата. Присъствието на други продукти предизвиква задържането им в стомаха. РХ съдейства за отслабване, когато се предотвратява образуването на слой от гниещи белтъчини по стените на тънк. черва.

Било присъщо на цивилизования човек и той се бил научил да се справя, казват. В действителност продуктите на гниенето се оказват в кръвта, предизвиквайки атеросклероза на съдовете, тяхното износване и преждевременното състаряване на целия организъм. Тялото е принудено да изразходва сили за неутрализация, вместо да се бори с мастните слоеве и да подобрява общото си състояние.

При съставянето на меню се подбират съвместими продукти, за което помагат различни таблици, съставяни от разни автори през годините. Групите продукти са номерирани и може да се проследи съчетанието им с другите групи по хоризонтал и вертикал.

Таблица 2. По-подробно за разделното хранене

№1№2№3№4№5№6№7№8№9№10№11№12№13№14№15
№16НЕДАНЕДАДАНЕ=ДА=ДАДАНЕДА=НЕ
№15НЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕДА=НЕНЕНЕ
№14НЕНЕ=НЕНЕНЕ=ДАНЕДАДАНЕДА
№13НЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕ=ДАДАДАНЕ
№12НЕНЕ=НЕНЕНЕНЕНЕ=НЕ=
№11=ДАДАДАДАНЕДА==ДА
№10ДАДАДАДАДАДАДАДАДА
№9НЕНЕНЕ==НЕНЕ=
№8НЕНЕДАДАДАНЕНЕ
№7НЕ=ДАДАДАНЕ
№6НЕНЕНЕНЕНЕ
№5НЕДАНЕ=
№4НЕДА=
№3НЕ=
№2НЕ
№1Месо и риба№9Сладки плодове
№2Зърнени, бобови№10Зеленчуци без нишесте
№3Краве масло№11Зеленчуци с нишесте
№4Сметана№12Мляко
№5Растително масло№13Извара, кисело-млечни
№6Захар и сладки неща№14Сирене
№7Хляб, зърнени и картофи№15Яйца
№8Кис. плодове и домати№16Ядки
Легенда:

ДА – съвместими продукти
НЕ – несъвместими продукти
= – компромисно съчетание – допустимо, но рядко

Как се работи с таблицата

Пример: сиренето е №14. Проследяваме в графата и виждаме, че съчетаването му с №9 – сладките плодове, е недопустимо. За да се опрости таблицата, е дадена само едната комбинация. Това обяснява триъгълния вид на схемата. Така ако проследяваме ред №9 (плодовете) и търсим засичането му с №14 (сирене), то тази графа не съществува, редът завършва с №8. Тогава отиваме на реда на №14 и гледаме №9.

Квадратчето, в което графите на сиренето и сладките плодове се пресичат, е отбелязано с „НЕ“ – те са несъвместими по логиката на РХ и затова не се съчетават в едно и също хранене и/или блюдо.
Още по-подробно обяснени принципите, ще намерите ТУК: Схема и принципи за разделно хранене. Меню и ценни рецепти.

Резултати

разделно хранене меню диета правилаПринципът на РХ е просто разделен подход към употребата на продуктите, които имат несъвместим начин на разграждане и усвояване в храносм. система. Принципът не е измислен от човека. На него се основава храненето на целия животински свят. И човекът би се хранил по същия начин, ако не бе се научил да обработва храната си – да я вари, пече и пържи, да я подправя, да смесва вкусовете и да експериментира без умора. И до днес майстори готвачи изобретяват нови блюда и налагат нови вкусове.

Обратната страна на постоянно подобряване на вкуса е право пропорционалното влошаване на нейното възприемане от тялото. На яденето се дължат пълнотата, задухът, високото кръвно и психическите проблеми, следващи физическите. Част от смесената храна не се разгражда и загнива, а продуктите от разпада се оказват в мастните тъкани.

За да се вталим, са нужни някои допълнителни уточнения:
  • размерът на порциите е произволен, главният критерий е собственото усещане за достатъчно. От масата се става със слабо усещане за глад, което ако преминава за петнайсетина минути, значи количеството храна е било подбрано правилно. В противен случай следващият път ще се увеличи размерът на порцията с около 10 %. Опитите да се налучка количеството, потребно на дадено тяло, бързо достигат успех, защото тялото подсказва. Целта е да се уцели балансът между засищането, без преяждане, и режим на отслабване;
  • храненето по час е присъщо за диетите, но не и за разделното хранене. Търсейки истинските потребности на организма, ще започнете да усещате и да разбирате кога е наистина гладен. Затова се отменят твърдите часове за храна и се въвежда ядене по сигнал от тялото.

Когато се подава храна на огладняло тяло, то и усвояването на храната е по-пълно и с удоволствие.

На някои ще им се прииска да минат на двукратно хранене. За кратък период не е пречка, ако конкретният човек го желае или няма апетит. Организмът ще си вземе желаното по-късно и ще даде знак за оздравяване.

С времето ще се подмени вменената представа за вкуса на продуктите. Възможно е да се откажете от чая, кафето, какаото, шоколада, изкуствените сокове, бонбоните и консервираните храни. Това ще възвърне способността на тялото да получава удоволствие от вкуса и аромата на натуралната храна. Появяват се сили за самовъзстановяване, нормализира се работата на храносм. система. Храната се усвоява по-пълно и с минимален разход на енергия.

Микрофлората на червата изработва повече от необходимите витамини, усилва се работата на имун. система, нормализира се масата на тялото, отстранява се гниенето в тънките черва.

Правилното хранене дава не само да се отслабне, но и да се оздрави тялото, да се премахнат конкретни заболявания и да се преодолеят депресията и стресът.

Ако желаете да сравните разделното хранене с друг прочут начин за отслабване, прочетете за протеиновите диети ТУК:

5-14 и 10-дневна протеинова диета. Високо протеиново меню, резултати, позволени храни

Примерно меню по Хей

Примерното меню за РХ е схема, която се мултиплицира според вкусовете. Ако имате нужда от принцип, който да ви води, то най-важният е: търсете разнообразие. Използвайте всеки ден различни плодове, зеленчуци, източници на белтъчини и въглехидрати.

Закуска – алкална

Алкалното хранене се осигурява от киселите плодове, прясното/ киселото мляко, зелените зеленчуци, семената.

Нишестено алкално хранене включва картофи, сготвени зеленчуци, плод от групата за нишестено хранене.
Варианти за закуска: ябълка/ чаша кис.мляко/ чаша фреш/ чай

разделно хранене меню диета правила
Разделното хранене предполага спартанско меню и скромни порции

Захарта и захаросъдържащите продукти се изключват категорично. Кафето и чаят не се подслаждат. Менюто се разнообразява със зърнени (овесени ядки), каши или салата. Понякога ще се включи мляко с плодова закуска, защото то се съчетава най-добре с плодове и зеленчуци.

Според Хей, закуската трябва да е съвсем лека. Той препоръчва да се ограничи с плодове и кис.мляко, към които е допустимо да се добавят малко трици или пшеничен зародиш, чието нишестено съдържание е пренебрежимо малко.

Нишестена закуска – мюсли/ овес. ядки/ препечена филия с масло и мед/ овесена кажа/ фурми с мляко/ банан и мляко.

За по-интензивно вталяване се предписва плодово-млечна закуска. Тя не е проблем на храносмилането, както сме свикнали да мислим. Примерно портокаловият сок съдейства за усвояване на млякото.

Обед – нишестен

Нишестеното хранене включва готвени картофи, сурови и готвени зеленчуци, салати, сладки плодове или нишестени десерти. Тук са оризът, хлябът и тестените. Просто правило е да се придържаме към вегетариански принцип, без смесване с плодове. Сладките плодове са на отделно хранене – вместо обяд или като междинна закуска. Но преди тях се осигурява поне 2 часа за смилане и изпразване на стомаха от предходното хранене.

Варианти за обяд: всички постни ястия/ хляб с масло и зелена салата/ салатен сандвич/ житни, овесени ядки.

Салатите се заливат с ограничено количество растителна мазнина. Хляб се употребява като самостоятелно ядене, съчетано със зеленчуци.

За желаещите да отслабнат препоръчително е прот. храни да се вземат през деня, защото нишестените се смилат по-трудно. Те въобще е се ограничават заради целите на по-бързото вталяване. Класическото нишестено ястие е порция печени картофки с пресна зеленчукова салата.

В случай че отслабващият води заседнал живот, по-подходящо е да приема алкални храни двукратно, а не само един път – примерно на закуска задължително и по избор на обяд или на вечеря. Д-р Хей смята, че месото трябва да се ограничи до 1-2 блюда седмично.

Вечеря – протеинова
разделно хранене меню диета правила
Правилното съчетание на месото е със зеленчуци, а не с ориз, картофи или хляб, както е според традициите в българската кухня

Може да бъде най-питателното и засищащо хранене за деня, ако се сервира зеленчукова супа, средно голямо парче месо/ пилешко/ риба/ морски дарове/ сирене/ яйца и салата от пресни сурови зеленч. или гарнитура от задуш. зеленчуци с изключение на картофи. Допустимо е да се завърши с десерт – кисел плод.

Мазнините и сметаната се използват при готвенето пестеливо. Въпреки че ще откриете млякото в групата на протеините, то не се включва тук, а като сладките плодове се отделя в самостоятелен прием.

Така, в един ден се редуват алкално, нишестено и протеиново хранене и тялото получава всички видове вещества. Редът на храненията се променя според личния вкус, както и според потребностите на отделния човек. Така например Хей казва, че хората на усилния физ. труд е добре да вземат протеиновото си хранене на обяд, стига да могат да го осигурят пълноценно, а вечерята им да бъде нишестена.

Нишестената закуска също е напълно приемлива, тогава тя се следва от алкален обяд. Протеиновият обяд е доста удобен за работещи хора, защото примерно се състои от богата салата с голямо парче сирене в нея, приготвена от къщи и опакована в кутия.

Независимостта на практикуващия РХ от продаваното навън за хапване на крак, е доста важен елемент. Желаещият да се храни разделно, скоро ще установи, че или трябва крайно да ограничи асортимента, или да си приготвя неща от къщи.

Какво да си приготвим от къщи за работния ден
  • кутия зелена свежа салата със сирене/ печено месо/ риба тон в нея и пресен плод ;
    разделно хранене меню диета правила
    Подходящи комбинации
  • печена риба с гарнитура от зеленчуци;
  • зеленчуков сандвич;
  • варени яйца, гарнирани със салата;
  • омлет със или гарнитура зеленчуци;
  • цветно зеле със сирене;
  • кутии с постни ястия като тиквички, броколи, зеле с масло, зелен фасул;
  • картофена салата, ориз със зеленч. и други нишестени комбинации.
Салати за алкално меню:
  • зеле и ябълки;
  • моркови, ябълки и стафиди;
  • зеле и цвекло;
  • домати с босилек;
  • краставици, съчетани по желание;
  • марули и репички;
  • марули и грах;
  • тиквички с лук/ марули;
  • брюкселско зеле;
  • цвекло и други.

Системата на Хей, пресъздадена от Грант и Джойс, претърпява огромни промени с времето, търпи вариации и преосмисляне. На нейна основа се разработват и схеми за ограничено прилагане, във вид на диета. Ето някои от известните варианти:

Програма за хранене 21 дни

Разработена за бързо отслабване в рамките на три седмици, програмата започва с два разтоварващи дни – само на течности (плодови/ зеленч. сокове, вода, при непреодолим глад – на мляко). През следващите 19 дни се редуват протеиново и изцяло растителни хранене. В строгия вариант храненията в рамките на деня са еднотипни, а се редуват дните – един на протеинова храна, един – на растителна.

разделно хранене меню диета правила
Растителната храна изгражда основната част от менюто при разделното хранене, според Хей

Белтъчините за протеиновия ден се подбират от немазни видове меса – пилешко, телешко, от обезмаслени извари, сирена, от немазни риби и морски дарове. Системата разделя белтъчините от различни животни в отделни хранения. Така напр. ако се обядва с телешко, то не се смесва със сирене, ако се хапва риба, тя не се смесва с друго.

Растителните белтъчини се набавят от бобовите. Разрешена е добавка до 30 г ядки.

В растителните дни се препоръчват варени и на пара зеленчуци, салати от варени и свежи зеленчуци, зеленчукови сокове и не под 2 литра вода.

Идеята на тази 21-дневна диета е да се разделят грубо храните от животински и от раст. произход. Деленето е просто и ясно, не се съставят таблици, нито примерни менюта. Достатъчно е практикуващият да си представи, че единият ден е месояден, а на следващия – вегетарианец.

Представеният вариант за 21 дни доста грубо прилага идеите на РХ, така че дори подменя някои повечето негови принципи и най-важният от които е да няма забранени храни. Горният списък е доста беден и лишава организма от въглехидратите, добивани включително от плодовете, както и техните ценни витамини. Все пак, като всяка залагаща на протеините диета, и тази постига бързо вталяване, а проблемът идва с удържането на резултатите.

Непременно погледнете и ТОВА:

Разделно хранене: Таблица, меню и рецепти за отслабване. Схема на диетата

Дайте мнение и Вие тук!

Разделна диета за 90 дни

Тя е толкова известна и широко прилагана, че застрашава да измести по влияние дори самото РХ. Всъщност според българските дами, тя е най-приемливият начин за прилагане на разделния принцип, и те от години активно я ползват и споделят резултати. Опитът сочи, че щом се запасим с търпение и следваме неотклонно показанията, можем да се лишим от до 20 килограма нежелано и дискомфортно тегло.

90-дневната също като 21-дневната твърде свободно интерпретира принципите на Хей и последователи, но плюсът е, че не изключва нито една група храни. Продуктите са разделени по-прецизно на 4 групи и се изреждат в 4 последователни дни. Така през четири дни диетуващите могат да се заситят с торти, пасти и шоколад, ако въздържанието от подобни лакомства е проблем.

Целта на 90-дневната е да ускори обмяната и да ни избави от навика да предпочитаме висококалорична храна.

Цикли на 90-дневната

Те се състоят от по 4 дни, като се започва с протеиновите храни. Следва ден, посветен на храните със съдържание на нишесте, третият е за въглехидратите, а последният – за витамините. Осигурено е широко присъствие на плодовете, като те са включени в закуската. Всяка закуска, независимо в кой ден попада, се състои единствено от плодове и вода, или лимонада. Хлябът е разрешен единствено на обяд, в миниатюрно количество и задължително пълнозърнест. Съотношението на порцията за обяд спрямо вечерната е 2Х1.

razdelno-hranene-food-combining-03
90-дневната диета е една от най-обичаните, защото резултатите са видими

Тъй като и тук говорим за диета, а не за постоянен принцип на хранене, количеството е сравнително ограничено, калоричните храни се вземат по малко, за вкус и срещу психологическия глад, постоянно се поема обилно вода, а вс. 29 ден се пада разтоварващ – без храна, само на водичка.

Яде се трикратно, всеки ден е на определен вид храна, в 3 Х 28-дневни цикли, разделени от по един воден ден. Закуската е не по-късно от 8 часа сутринта, а вечерята – не по-късно от 20 часа. Интервалите на хранене са през 4 ч и на 2 часа в деня за плодове.

Първи ден – белтъчини

Обяд: риба/ месо – варени, печени, но не и пържени, съчетани с витаминозни салати. Алтернатива са яйцата, морските дарове и изварата. След хапването се приема чаша пилешки бульон с късче хляб. В протеиновия ден е разрешено млякото.

Вечерята е аналогична на обяда, но порцията е два пъти по-малка и без късчето хляб.razdelno-hranene-food-combining-04

Втори ден – нишестен

Обяд: варени, задушени картофи, грах, фасул, ориз, хляб и други подобни, комбинирани с леки салатки.
Вечерята е аналогична, но два пъти по-малка като количество.

Трети ден – въглехидратен

Обяд: Идеално подхожда съчетаването на спагети със зеленч.и на пара, разрешени са крекерите и галетата. Вечерята може да е парче сладкиш или сладолед, късче черен шоколад. В този ден са разрешени въглехидратите, но не забравяйте, че все пак сте на диета.

Четвърти ден – витаминозен

Разрешено е хапването на всякакви съчетания от плодове – пресни и сушени, фрешове, зеленчуци, супички, ядки и семена. Всъщност четвъртият е много приятен ден, защото никак не е ограничаващ и позволява да се умножи енергията на тялото. А който много огладнее, просто ще очаква най-засищащият ден от цикъла – следващият протеинов номер 1.

По-строг вариант на 90-дневната предлага 5-дн. цикъл, при който да се започва от плодовия ден и всеки пети да е разделно хранене меню диета правилаводен, разтоварващ. Тогава очакваното вталяване е 25 и повече килограма. Схемата изглежда така:

  • 1 ден – витаминозен
  • 2 ден – протеинов
  • 3 ден – нишестен
  • 4 ден – въглехидратен
  • 5 ден – воден

В този вариант дневното количество течности е увеличено на 3 литра. За още по-бърз резултат режимът се комбинира с умерени физически натоварвания.

При 5-дневния цикъл са разрешени 5 хранения, но единичните порции са намалени като количество.

Готвене по правилата на 90-дневната

Ястията при РХ са много прости и съдържат или белтъчини, или въглехидрати. Избягват се сложните рецепти, при които е затруднително да се оцени всяка една съставка и процентното й съдържание спрямо останалите. Супите се готвят на основата на зеленчукови бульони, подправят се с раст. масло. Месото се подбира немазно, само варено, както и рибата. Тя се допуска и запечена. Кашите от цяло зърно се правят с вода, защото млякото е вредно за храносмилането и провокира ферментационни процеси. Главното в рецептурата на РХ е да се разделят киселинообразуващите от алкалните храни.

Кратките програми

7-дневно РХ

Най-краткият срок за РХ е седмица, почти символично приложение на принципа, който едва успява да се задейства в такъв кратък срок. Все пак вариантът е желан от хората, които не са уверени, че биха издържали три месеца или пък цял живот. Целта на 7-дневната диета е да постигне видими резултати, за да окуражи желаещите да прилагат по-дълго принципа.

Меню за 7 дни. Таблица 3
Начало на деняI закускаобядII закускавечеря
понеделникОвесена каша/ ядки във вода без захар и масло, кивикрушаВарена риба със зел. салата½ шепа ядкиСпагети със задушени зеленчуци
вторникОмлет от белтъци със задушен в масло спанакЯгоди и нискомаслен йогуртКрем-супа от картофи, грах, броколи с филийкаЗеленчукова салата или малка порция сухи плодовеРиба/ месо – варени, със задушени зеленчуци
срядаНеголяма круша с порция овес. ядкиСушени кайсииЗеленчуков сандвич с пълноз. хлябПлодов коктейлЗеленч. на пара с пилешко
четвъртъкКаша и един портокалПеч. ябълки с мед и канелаРиба със салатаОбезмаслена извараНемазно телешко със задушени зеленчуци
петъкИзвара и ябълкаПлодовеЛека овощна супа и макарониСалатаМорски дарове и зел. салата
съботаРазтоварващ ден на плодове или зеленчуци и вода
неделяПалачинки с плодовеЯбълки с обезмаслен йогуртПостно месо и задушени зеленчуциЛека салата с ядкиРиба и зеленчуци
Програма за 10 дни

Тук се предлага времето да се разбие на групи от по три дни. Същността на диетата е в своеобразният комплекс от монодиети, основани на принципа на РХ.

разделно хранене меню диета правила
Правилни комбинации

I-те три дни се употребяват храни с много целулоза (плодовете и зеленчуците).

II-те три дни се употребяват белтъчни храни.

На седмия ден се прави разтоварване с извара, която е единствената разрешена храна за целия ден.

През последните три дни се отдава предпочитание на бързи въглехидрати.

При 10-дневната система храненето е не под 4 пъти, препоръчително – 5-кратно с малки порции. В растителните дни се изяждат не повече от 1.5 кг зеленчуци или плодове, а в белтъчинните – не повече от 0.5 кг диетично месо. Дневната норма на течностите – 1.5 л.

За 10 дни се очаква вталяване с около 5-6 кг.

Програма за 12 дни

Средна по продължителност диета с разчет от около 10 кг за периода. Тя се заключава в редуване на дни с различно

разделно хранене меню диета правила
Правилни комбинации

съдържание на храните и подбор на продукти, които променят химичните реакции в организма.

  • Първи ден – разтоварващ;
  • Втори ден – белтъчен;
  • Трети ден – нишестен;
  • Четвърти ден – въглехидратен;
  • Пети ден – витаминозен;
  • Шести ден – разтоварващ.

На базата на описаните варианти е възможно да съставите индивидуална продължителност на режима за РХ, според личните предпочитания или в случаите, когато времето е ограничено от настъпването на някакво събитие – почивка, семеен празник, пътуване и други. Четирите дни, посветени на четирите основни видове храни, плюс един

разтоварващ ден – общо пет сегмента, се изреждат желан брой пъти и така се постигат срокове от:

  • 5-дневна диета;
  • 30-дневна диета
  • 60-дневна диета и т.н.
РХ без въглехидрати

Идеята за него идва от друг принцип на хранене – от идеята, че въглехидр. са вредни и надебеляващи и е добре въобще да бъдат изключвани. На практика изключването на въглехидратите подменя принципа на РХ, който се основава на присъствието на вс. видове хран. вещества и до голяма степен се приближава към протеиновите диети. Подобни режими не са разработени професионално, а по-скоро са плод на комбинирането от страна на експериментиращи.

Друг известен отслабващ принцип е засилване на приема на мазнини. За него можете да прочетете ТУК: Жестоката диета на Атанас Узунов, която частен случай на нисковъглехидратната диета.

Калкулатор за съвместимост на продуктите

Руснакът Вл. Зуков е създал калкулатор за съвместимост на сурови храни (https://livefreelife.ru/tablicza-sovmestimosti-produktov.html) , който спестява таблиците и съобразяването. От падащо меню се подбират храните, които ни интересуват, и излиза информация за тяхната съвместимост или опасността, която носи съчетаването им.

разделно хранене меню диета правила
Таблица на киселинните храни. Най-близо до неутралните са тези с показател 6.0 pH

Минусът на калкулатора е, че отчита само несготвени храни и най-важното – напълно изключва протеиновите източници като месата и яйцата. Групите са: сладки, полукисели и кисели плодове, зеленчуци, кореноплодни, зърнени, ядки, бобови, листни зеленчуци и богати на мазнини семена. Резултатите са четири: добро, допустимо, недопустимо съчетание и като крайна степен – храносмилателно разстройство.

Рецепти при разделно хранене

Основоположникът на РХ д-р У.Хей смята, че проблемите на човека започват от натрупването на кисели крайни продукти от храносмилането. Той отделя 4 причини за това – преяждане с месо, прекаляване с въглехидрати, рафинирана захар и сладкиши, непознаване на химическите закони за смилане на храната и запекът. С времето хората си изработват търпимост към неправилното смесване на продуктите и когато имат физически проблеми, не ги отдават на храненето.

Хей основава системата си на 5 правила:
  1. отделяне на нишестените храни и захарта от протеините;
  2. извеждане на суровите храни, основно зеленчуци и плодове, като основна съставляваща на дневното меню;
  3. ограничаване на белтъчините, нишестените и мазнините до малки количества;
  4. наблягане на пълнозърнести и непреработени нишестени продукти;
  5. спазване на 4-часова пауза между храненията.

Извън тези правила за всеки вид храна и хранителен продукт се намира място в дневното меню – едни като основа, а други – като изключение, по малко, за вкус. За вегетарианците е по-затруднително да съставят добри протеинови менюта без месо. Те могат да се базират на яйца и сирене, ако не съществува и отказ от животински продукти.

Яйца
разделно хранене меню диета правила
Неутрални храни (оцветени в зелено) и такива с висока алкалност (оцветени в синьо)

Яйцата според Хей са подходящи за протеиново хранене. Той ги включва под формата на омлети и пълнени яйца, гарнирани със салати или задушени зеленчуци. Комбинира ги и със сирене.

Омлет по испански

Съставки: 4 яйца, 1 ¾ чаши нарязани зеленчуци (морков, чушка, тиквичка, гъби), магданоз, пушено сирене, чер. пипер и до две лъжици зехтин.

Приготвяне: мазнината се загрява, пускат се зеленчуците и щом са готови, се изсипват в тиган за омлет. Отгоре – разбитите яйца и подправките. Изпича се от двете страни и накрая се поръсва с пушеното сирене. Дозата е за две порции.

Рецепта със сирене
Суфле със сирене

Съставки: 2 яйца, по чаша пр. мляко и настъргано сирене, 1 среден сварен картоф на филийки, сол и чер. пипер.
Приготвяне: яйцата, млякото и сиренето се разбиват до гладка консистенция. Прибавят се картофът и подправките и се пасира. За сгъстител е избран картоф, защото той има по-малко нишесте, отколкото брашното. Сместа се излива в огнеупорни купички и се запича до образуване на коричка (около 30 минути). Комбинира се със салата.

Кисело мляко

Кис. мляко се хапва самостоятелно или се съчетава с плодове, създавайки приятни десерти и междинни закуски. Например съчетанието с ананас го прави чудесно блюдо за протеиново хапване.

Ядките

Ядките и семената са източник на растителни белтъчини. Добре се групират със зеленчуци в салатите и не са подходящи за добавка към кис. мляко, зърн. храни и сирене.

Рецепти с картофи

Картофите вървят като самостоятелни гозби и от тях се съставят разни вегетариански ястия. Добре се групират със зеленчуци, допустимо – с хляб. Подходящи рецепти са картофи с праз, с тиквички, с гъби, печени заедно с корите, картофени кюфтета (печени) и други. От нашата кухня идеално пасват рецептите за постна мусака, но без заливката.

разделно хранене меню диета правила
Гръцка салата
Рецепти с домати

Доматите се водят към киселите плодове, затова се включват в протеиновите дни и в менюта за протеиново хранене. Подходящи са доматена супа, салати с магданоз, сосове от пресни домати.

Сос от пресни домати

Съставки: 0.5-6 кг домати, 1 гл лук, чесън, босилек, чер.пипер, сол, 0.3-0.35 л зеленчуков бульон, малко краве масло.

Приготвяне: Доматите се белят и нарязват, лукът – също. Разтапя се маслото и се запържва лукът. След него се изсипват всички съставки и когато течността кипне, се намалява котлона за около 20 минутки. Сосът е чудесен за подправяне на протеинови ястия, за месо, сирене и риба.

Рецепти с ориз

Оризът е сред нишестените храни. В групата му попадат зърнени, хляб, спагети, с които той трудно би бил комбиниран. Затова идеалното съчетание остава със зеленчуци или студен на салата. За предпочитане са грубите, необработени продукти.

разделно хранене меню диета правила
Оризът е чудесна и питателна храна за въглехидратните дни
Салата от кафяв ориз

Съставки: 1 чаша ориз, лук, червена чушка, стафиди, малко ядки, зехтин и подправки като магданоз и чер.пипер, сол.
Приготвяне: Оризът се промива и сварява с вода в пропорция 1:3. Преди да се развари, се изплаква със студ. вода да се охлади добре. Зеленчуците, ядките и подправките се добавят сурови към изстиналия ориз, полива се със зехтинче.

Рецепти с месо

Всяко ястие от чисто месо или такова, комбинирано със зеленчуци, е подходящо за РХ. В периода на отслабване се отбягват мазните меса и сложните съчетания, както и пърженето и панирането. Предпочита се просто варено месо или запечено на фурна: печено пиле, печени бутчета без кожата, печени риби като писия, скумрия, пъстърва.

разделно хранене меню диета правила
Месните ястия са най-разнообразни, като правилото е: нетлъсто месо!
Рецепти с кайма

Каймата се приготвя домашно, защото готовите продукти са с голям процент мазнина. За РХ се избира нетлъсто месо. Каймата има сравнително ограничена употреба, ако се избягва пърженето. От нея се прави мусака (без картофи) или задушена кайма със зеленчуци, месни супи, с топчета (без ориз) и други.

Готвене на фурна

Фурната е най-верният помощник при прилагане на принципите на РХ. Фаворит в системата са суровите храни и след тях – варените и печените. На фурна се приготвят картофките – заедно с кожичката, зеленчукови мусаки, ориз със зеленч., готвят се фасул, карфиол, броколи. Възможностите са неограничени.

Рецепти за десерти

Протеиновите десерти в РХ са мусове, пудинги, печени ябълки, кисело мляко с плодове, сметанов сладолед. Към нишестените спадат сладоледи и мусове с банани и фурми.

Бананов сладолед

Замразете 1-2 банана и шепа горски плодове, ягоди или друг плод по желание. Когато се втвърдят добре, пуснете в блендера, заедно с малко водичка. Така се създава вкусен плодов сладолед, подходящ за закуска, междинно хапване и за десерт в нишестения ден.

Друг начин за вталяване, известен почти колкото РХ, е системата на точковите диети, които броят въглехидратното съдържание на храните. Научете повече за това ТУК:

Точкова диета: Таблица, мнения, примерно меню

Опасности на РХ

Още в зората на РХ пионерите се сблъскват с недоверие и противници. Най-активни са нападките от страна на лекарите, защото системата излиза като нейна алтернатива. И сега РХ се приема нееднозначно и има противници. Някои изтъкват, че храните с различен състав не бива да се разделят, защото си помагат в усвояването и се допълват, а остатъците бързо се извеждат от организма. Други аргументи:

  1. белтъчините от месо в отсъствието на хляб и зеленчуци се усвояват по-лошо, а остатъците загниват;
  2. млечните, комбинирани с хляб, повишават хранителната стойност на блюдото;
  3. съчетаването на кисели и зърнени продукти помага на организма да усвои желязото от зърнените;
  4. храните от РХ са невкусни;
  5. порциите в РХ са малки и водят до недостиг на полезни вещества.

У. Хей създава системата като начин за естествено и балансирано хранене, с цел оздравяване и профилактика. При него – естествено, няма противопоказания, но сега ще срещнем предупреждения, че РХ не е подходящо за деца, бременни и кърмещи.

РХ при бременност и кърмене

Мнения са разделени – ще прочетем мненията и на застъпници, и на противници. Първите препоръчват на бъдещите майки да преминат на разделно хранене в последните месеци от бременността и да го поддържат по време на кърменето: доводът е, че при РХ тялото получава абсолютно всички видове вещества и е гарантирано, че няма да се причини до недостиг на някое от тях. Противниците отричат диетите по принцип и най-малкото техните намалени порции.

Книги за РХ

разделно хранене меню диета правила
Системата на Хей става основа за десетки книги от различни автори, които доработват или предлагат рецепти за приложение

За 2 века са се „нароили“ ред теории за РХ и системи за приложението му, които понякога доста се раздалечават по един или друг показател. Отличия се намират дори в класифицирането на продуктите.

РХ по Хей/ Грант

В концепцията на Хей плодовете и зеленчуците са фундаментът на менюто. Мазнините, белтъчините и въглехидратите са необходими на тялото в неголямо количество.

РХ по Шелтън

Шелтън дели и самите белтъчини на групи по произхода си и не разрешава да се комбинират в общо ядене. Така за него е недопустимо в стомаха да постъпят едновременно яйца и пилешко. От протеиносъдържащите продукти той избира такива с минимално количество мазнини, защото смята, че мазнини и белтъчини се съчетават зле. Особеност има и по отношение на алкохола: той забранява съчетанието му с животински мазнини. Шелтън отделя млякото като самостоятелно хранене.

РХ по Надежда Семенова

Тя категорично отрича и забранява млечните продукти, защото смята, че са причина за натрупването на радионуклиди. Друга разлика: скъсява почивката между приема на белтъчини и въглехидрати на 2 часа. Утвърждава ползата от меда и настоява да се приема ежедневно по 1 супена лъжица.razdelno-hranene-food-combining-05

РХ на Мерилин и Харви Дайъмънд/ Димитър Пашкулев

Автори на прочутата книга „Сила за живот“, по която множество хора са свалили значително количество килограми. Поставят на модерна основа принципите на първосъздателите. При тях отново всички храни са разрешени, като акцентът е на правилното съчетаване. В едноименно издание под №2 и 3 Д. Пашкулев дава адаптация на системата за български условия.

РХ на Влад. Леви и Лил. Куманова

Създали своеобразно практическо ръководство за правилно въвеждане на РХ в живота, авторите целят не само отслабване, но и жизненост и подмладяване. Правилата са извлечени от руския медик Леви и са адаптирани от Куманова. Книгата помага да се направи преход към РХ и да се създаде разнообразно хранене чрез множество интересни рецепти.

Може да я видите книгата ТУК: линк за PDF.

Системата на Петя Раева

Бърз наръчник за отслабване, който идва от бившата народна представителка Петя Раева и претърпява дописването на втора част. Тя е реализирала мечтата си да бъде слаба и споделя своя начин. Афишираните принципи поразително напомнят оригиналната система, но се откроява нещо ново: пийте течности, когато сте гладни. Раева набляга изключително на ролята на водата, а системата й е дала възможност да отхвърли цели 30 кг от снагата си.

РХ на Радосл. Радев и Рум. Цанкова

Книгата излага принципите на РХ. За разлика от автори, които застъпват системата не като диета, а като принцип на хранене до живот, тук се публикува едноседмична програма за отслабване, съчетана с цветно приложение за съвместимостта на продуктите.

РХ на Стоянка Ненова

Допринася с публикуването на книжка с нашенски рецепти, отговарящи на правилата за съчетаване на храните според РХ. Ненова прилага на практика първоначалната система на У.Хей.

РХ на Каролин Хъмфриз

Още едно издание с рецепти по системата на У.Хей. Авторът К. Хъмфриз има собствен опит в прилагането на РХ и предлага свой поглед към ефектите на разделянето на храните. В книгата е публикуван 30-дневен вариант на РХ за отслабване, макар че Хъмфриз подкрепя идеята, че системата трябва да стане хранене за цял живот, а не ексцентрична идея за моментно отслабване.

разделно хранене меню диета правила
Авторите се стремят да опростяват таблиците на храните и да визуализират групите по най-ясен начин
РХ на Катрин Марсдън

Подзаглавието е „Пълна енциклопедия“ и познавачи казват, че е такава. Едно от най-ценените издания за системата на РХ. В следващо издание авторката насочва правилното хранене към създаването на чиста, гладка и абсолютно здрава кожа.

РХ на Урсула Зум

Тъй като чов. тяло се състои от 20% киселинни елементи и 80% алкални, така и менюто на Урсула Зум е съставено в същите пропорции: едва 20% киселинообразуващи продукти. За нея балансирано хранене означава една част риба или месо срещу 3 или 4 части зеленчуци в суров вид/ задушени/ на пара.
Самата Урсула Зум е страдала от излишно тегло и ред патологии, свързани с нарушаване на обмяната. Но тя видяла в системата път към здравето и пише книга, чрез която го споделя с още много единомишленици.

РХ на Стийв Мейеровиц

Той е лечител, който е издал книги за церене чрез глад, детоксикация, соколечение, за подобряване на храносмилането и за РХ. Изложените принципи са познатите, но интересна е добавката за „съзнателното хранене“, както и описани техники за подобряване на храносмилането и ред полезни съвети.

РХ на Генадий Малахов

Руски автор, който засилва интереса към лечебните способности на разделното консумиране на храните. Той завръща системата към първоначалното й русло – тя е създадена като алтернатива на медицината, която не се справяла с ред проблеми. В книгата си Малахов разглежда някои чести патологии и начина им на корекция чрез правилно хранене и постигане на перфектен баланс на организма. Текстовете му са подкрепени с конкретни клинични случаи от практиката на прочути лекари.

Източници и още информация на английски и български: rnews.bg; * Приложение за телефон във връзка с разделното хранене; * Дисоциативната диета.

Обобщение на казаното

За съжаление, като диетите, които отрича, и РХ има плюсове и минуси. Сред недостатъците е слабата научна основа. Самата природа съчетава белтъчините и въглехидратите в редица храни. Съдържащи само едното или другото, не съществуват. Всеки „монопродукт“ представлява смесена храна.

Критиците на системата казват, че в тялото всички ензими се изработват едновременно и са заложени в природни съотношения, така че стомашният сок е пригоден да смели всичко. Без съмнение РХ има ограничения в ефективността си. При него също се наблюдава ефекта на платото, на което отслабването се преустановява. Някои изпробвали режима го обвиняват за последващото си напълняване.

Неоспоримо преимущество на РХ е облекчаване на храносмилателната система. То представлява гаранция срещу преяждане и злоупотреба с храна, срещу безразборно хранене и липсата на подбор на качествени продукти. РХ е безценно с това, че създава здравословен поглед към нуждите на тялото и учи да се грижим за него и да го предпазваме от болести.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

дисбактериоза разделно хранене билки

Дисбактериоза. Лечение с билки и разделно хранене

Дисбактериоза най-добре се лекува с разделно хранене. В тази статия ще видите как точно става …

6 Мнения

  1. Albena Petrova

    Razdelnoto hranene iziskva predi vsicko bogata kultura i prosveta pri izbirane na meniu.Az sum sigurna ce profesiite svurani s tjloto kato balet,gimnastika ,akrobatika se kepjt na razdelnoto hranene no galkoto e ce to ne e zalegnalo kato prosveta a kato 6ablon ot gotovi recepti.Edna balerina pie kafeto si s kapka smetana naprimer i ne sus zahar.Racionalnoto hranene se bazira na broene na kaloiite a razdelnoto na razdeljne na trite komponenta i dage pomegsu si gi razdeljt ,naprimer meso ot sirene.Vinagi kudeto mogete jgte razdelno ,zapomnete njkolko recepti i taka ste vi olekne osobeno ako ste nad 40 godini vizrastni…

  2. Здравейте! Казвам се Т. и станах точно 100 кг. Висок съм 174 см. Много ви моля дами кажете по какъв начин да започна да се храня за да мога да отслабна драстично – поне 20 кг. Сутрин започвам деня с чаша кафе (без захар или мед) След това закусвам 1/2 бурканче кисело мляко с ленено семе и 1/2 лъжичка мед. Но дотук е здравословното ми хранене. Като отида на работа започвам да ям сладки неща (вафли, шоколад). На обяд обикновено ям една баничка със сирене и вечер (преди да се прибера) си купувам 4-5 шоколадови вафли, които ям като десерт след вечерята. Много ви моля да ми напишете по какъв начин мога да намаля яденето! Постоянно се заричам, че повече няма да ям сладко, но … пак започвам. Нямам възможност за много движение. Ще ви бъда много благодарен, ако ми помогнете.

  3. Най-добре е към менюто и рецептите за разделно хранене да се добави и чай за отслабване от рода на този “Фигурин”. От опит мога да ви кажа, че така резултатите стават по две и два пъти по-бързо.

  4. Със 7-дневна диета разделно хранене съм постигала 4 килограма надолу. В интерес на истината обаче си помагам и с билки. Само диетата не е ок. Но добавиш ли и чай, става муци!

  5. Когато пиеш водка, не бива да набиваш мазно. Може със салата, иначе се смесват въглехидратите с мазнините и пълнееш. Същото важи и за бирата. Картофи може, но само варени, иначе пак мазното ще те удари в кантара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *