цезарово сечение, секцио
Секцио или цезарово сечение. Възстановяване, забременяване, кърмене, лохии.

Секцио: това ли е по-добрият начин да родиш?

Важните неща при избор на секцио или естествено раждане. Задължителните условия, при които се прави секцио. Подготовка на процедурата; рискове. Възстановяване след секцио и специфики при следваща бременност и раждане.

Още в текста: Справочник на местата, където е за предпочитане да родите със секцио. Условия, цени. Видеоматериали – някои не са за хора със слаби нерви!

Секцио, Цезарово (кесарево) сечение: това е вариантът да родиш, ако по една или друга причина естественият начин е противопоказан. Природата е “конструирала” въпросния естествен начин по обща формула за множество биологични видове. Но по ред причини естественото раждане може да се окаже живото застрашаващо както за майката, така и за детето й. При хората има решение и неговото име е секцио.

Лекарите могат да го направят или като предварително планирано по определени показатели, или по спешност, ако в хода на естественото раждане се появят усложнения. Смисълът на въпросното секцио, както повечето зрели хора знаят, е бебето да се извади през разрез в коремната стена и матката. По този начин са подени страшно много деца и процедурата се счита едва ли не за рутинна. Но усложненията не липсват и тук.

Основното за раждане със секцио, Цезарово сечение

Раждането със секцио също има рискове и се прави само ако това е силно оправдано
Раждането със секцио също има рискове

Съвременната практика е да се изпълни секцио чрез напречен разрез в долната част на матката. Такава методика постига сравнително щадяща травматизация на матката и създава условия за по-безпроблемното й зарастване с формиране на търпим белег.

Съдържание:

Това изисква работя на цял медицински екип, който работи в синхрон и контролира жизнените функции на родилката и бебето до полагането на последния “бод” при затварянето на разреза. Контролът продължава и по време на ранния следродов период; първа мярка след извеждане от родилната зала е върху корема да се постави мехур с лед за час и половина-два, за да се съдейства за свиването на матката.

В коя гестационна седмица се прави? Колко време трае?

Общите условия за определяне датата на планово секцио са свързани с предполагаемата или известна дата на случаи е добре родилката да е настанена предварително в болница и да чака “старта” на място, за да не бъде пропуснато началото на родовата дейност.

Бременността се отчита като износена, когато са минали 37 гестационни седмици. Преди този срок е рано да се мисли за планово секцио. По принцип плановата дата е максимално близо до деня на евентуално естествено раждане; все пак не бива да се забравя, че удължаването на срока означава стареене на плацентата и влошаване на кислородното хранене за бебето. Така че срок след 38-39 седмица няма оправдание и би бил рисков за бебето.

След като всичко е изяснено и подготовката е протекла по стандарт, самото секцио в случаите без усложнения продължава около 40-50 минути.

Секцио или нормално раждане, за и против

Тук може да се спори безкрайно, да се изричат всякакви аргументи и дебатът да остане отворен. Истината е, че такава възможност съществува и че тя може да бъде предпочетена от една жена дори когато подобен избор не е мотивиран с абсолютни или относителни медицински показатели.

Изборът може да е свързан със страх от естественото раждане, страх пред болката, общи нагласи сред приятелски кръгове – “сега така се прави, така е модерно”. Може да има и съвсем неразбираем за някого мотив – очакваното бебе да се появи на бял свят на точно определена дата. Привържениците на всеки от вариантите може да приведе своите аргументи: за естественото раждане – всичко около тезата, че природата се е погрижила за всичко и не можем да вървим срещу нея. Привържениците на коментираното секцио – че така и на майката, и на детето се спестяват неистови усилия, болка, риск за живота – цитира се народното вярване, че всяка родилка е с единия крак в гроба.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Истина е и това, че все повече млади жени предпочитат този вариант, а и не само те – след като процедурата всъщност е хем по-кратка, хем по-добре осребрена всъщност за болничния бюджет. Но спорът наистина може да е без край…

Рискове

Не са малко и хората, за които едно планово секцио е почти като обичайна пластична операция; всичко е подготвено, всичко премерено и известно. Всъщност и опъването на бръчки си има рискове, какво остава за цяло раждане, било то и чрез “лесното” секцио!

Има показатели за задължително раждане със секцио
Има показатели за задължително раждане със секцио

Основен риск при тази отворена операция е голямата кръвозагуба. Ако една жена ражда по естествен път, допустима кръвозагуба се счита количеството от около 250 мл. При хирургичен вариант загубата може да достигне и до един литър. При голяма кръвозагуба задължително се прави кръвопреливане; има и такива ситуации, при които кръвоизливът не може да се овладее и се налага отстраняване на матката.

Друга опасност е образуването на сраствания. При коремните операции този риск съществува дори и при най-съвършеното изпълнение; възможни са сраствания на тъкан от матката с чревна тъкан или чревни сраствания, сраствания в маточните тръби. Последното носи висок риск при следваща бременност, която може да се окаже извънматочна.

Още един специфичен риск е развитието на ендометрит. Това е възпалителен процес в матката, провокиран от попадането в нея на патогенни микроорганизми. Признаците на такъв процес могат да се проявят както в първите дни след раждането, така и по-късно, дори след десетина дни. Възможни са също възпалителни процеси в зоната на шева. Ако не се започне навреме с антибактериална терапия, може да се наложи повторна операция. Шевовете могат и да се отворят, ако родилката не спазва режим и вдигне нещо тежко – повече от 4 кг. Шевът може да се отвори и поради протичаща под него инфекция.

Има и още възможни усложнения както за майката, така и за бебето: например бебето може да има дихателни проблеми, или ако секциото е подранило – да види бял свят в недостатъчно зряло състояние. За майката има и т.н. отложени рискове, които са следствие от едно успешно на пръв поглед секцио. Свързани са с възможна следваща бременност – разкъсвания на матката, формиране и устойчивост на плацентата и пр.

Много от тези хипотетични заплахи се неутрализират предварително чрез подготовката на бъдещата майка в дородовия период и стриктното изпълнение на професионалните задължения от страна на медицинския екип. Навреме проведени процедури като кръвопреливане, антибактериална терапия и пр. стабилизират провеждането на секцио в хода на всеки индивидуален случай.

Кога се налага?

Безспорно има ситуации, при които раждането чрез секцио е неизбежно. Това може да са абсолютни показатели, при които решението е еднозначно в полза на скалпела, или относителни – тогава има алтернатива и изборът е индивидуален.

Абсолютни показатели например са твърде едър плод – ако масата му е над 4 500 г, претърпяна операция на шийката на матката, наличие на два и повече белега от операции на матката, анатомични особености – прекалено тесен таз, деформация на тазови кости поради претърпени травми, проблеми с плацентата – т.н. плацента превия, разположение на плода.

Към относителните показатели могат да се отнесат заболявания от рода на диабет, генитален херпес, миома, наличие на доброкачествени или злокачествени тумори, както и слаба родова дейност. За да се вземе решение за планово секцио е достатъчен един абсолютен показател или набор от относителни, поне такава е практиката.

Подготовка за секцио

Подготовката за планово секцио започва няколко дни преди уговорената дата. Бъдещата майка постъпва в болница и й правят набор от изследвания – лабораторни показатели на кръв и урина, влагалищен секрет, кардиограма и пр. Проследява се състоянието на бебето; анестезиологът разговаря с родилката и се избира упойка, при необходимост се тества за алергични реакции.

Катетър, клизма

Непосредствено преди събитието интимната зона на родилката се обработва с дезинфектанти, почиства се от косми, поставя се катетър.

В деня преди раждането храната на бъдещата майка трябва да е малко и лека, а вечерта не се яде и спира приемът на течности. Прави се очистителна клизма; ако е необходимо, тя се повтаря и сутринта преди секциото.

Всички тези приготовления имат за цел да осигурят по-лесно обслужване на родилката; по-висока стерилност, а и по-безпроблемно понасяне на физиологичните усложнения по време на оперативната намеса и след нея, като например проблеми при функционирането на бъбреците.

Важното за упойката по време на секцио

Оперативното вмешателство в зоната на коремната кухина винаги трябва да се провежда така, че жената да не чувства болка. Хирургът и анестезиологът трябва да изберат предварително начин за обезболяване, който е най-подходящ в конкретния случай. Идеята е това да бъде безопасно за майката, а на хирурга да даде възможност да работи спокойно. Мнението на анестезиолога също е достатъчно важно.

Секцио с пълна упойка

При пълна упойка родилката “отсъства” от раждането – потопена е в дълбок сън, където няма болка, но няма и връзка с с събитието. Прилага се или по изричното желание на бъдещата майка, или по медицински показатели, когато т.н. регионални анестетици не могат да се приложат по някаква причина. Този тип анестезия се прилага все по-рядко.

Какво е спинална упойка

При спиналната упойка с тънка игла се инжектира анестетик в определена точка на гръбначния стълб. Упойката прониква в “опаковката” на разположените там нерви, които пренасят усещанията от долната половина на тялото към главния мозък. Ефектът от действието на анестетика се изразява в загуба на чувствителност за тази част на тялото; състоянието трае точно определено време. Използва се малко количество анестетик и ефектъ т е много бърз.

Епидурална упойка
Епидуралната упойка е често прилаган вариант на обезболяване при секцио
Епидуралната упойка е често прилаган вариант на обезболяване при секцио

Тя е доста често предпочитана при раждания със секцио. При нея в определена зона от гръбнака – около кръста, се вкарва фин катетър, чрез който се подава анестетик за неутрализиране на усещанията; ефектът е неутрализиране на усещанията “от кръста надолу”. Постановката чрез катетър позволява допълнително подаване на упойка, ако се наложи допълнителна медицинска интервенция и удължаване на състоянието.

Практикува се също прилагането на комбинирана анестезия, спинално-епидурална. Така медицинският екип може да действа бързо, разчитайки на ефекта от спиналната упойка, а също да се погрижи за допълнително обезболяване в следоперативния етап чрез подаване на медикамент по “трасето” на епидуралната упойка.

Възстановяване след секцио, време

След раждане със секцио матката се връща в нормално състояние за около 6 до 8 седмици. Заради хирургическата намеса обаче възстановителният период е по-дълъг в сравнение с този при естественото раждане. Матката е травмирана, а и зарастването на шевовете не винаги е безпроблемно. До голяма степен процесите зависят от това – доколко професионално е било изпълнено плановото секцио, как е протекло и пр.

Болки в кръста и др.

Болките в кръста са проблем още по време на бременността – по разбираеми причини. Често този проблем се обостря след раждането, особено ако то е било чрез секцио. Утежняващ фактор е слабостта на мускулите на коремната стена – те са травмирани от операцията, и неспособността им да поемат натоварване се компенсира чрез пренапрягане на зоната около кръста и гърба.

Специалисти по фитнес препоръчват подготовка на тази мускулна зона чрез подходящи упражнения още по време на бременността; играят роля и такива фактори като неправилната стойка, натоварването при кърмене и пр. По-сложно е с усещането, че “нещо” е било увредено при поставянето на епидурална упойка. Дали наистина е възможно? Във форумите има не едно тълкувание в такава посока.

Лохии след секцио

Лохиите или кръвенистите компоненти, отделяни през влагалището след раждане, логично са различни при секцио. Фактът, че след изваждането на бебето матката се почиства щателно от плацентата, подпомага следродилния период по отношение на възстановяването. По принцип изтичането на лохии е свързано с регенеративните процеси в маточната лигавица. Съкращава се времето за освобождаване от ненужните тъкани, зарастването и израстването на нова тъкан. Ако при естествено раждане лохиите се отделят от 20 до 40 дни, след секцио това време е почти двойно по-кратко.

Хемороиди

Макар раждането чрез секцио само по себе си да не е  причина за поява на хемороиди, следродилният период по начина на протичането си може да провокира това или да обостри проблем, който си е съществувал преди и по време на бременността. Точно затова е важно след секцио да се положат усилия и да се спазва хранителен режим, който предотвратява запека. При констипация има напъни, които създават риск от усложнения за зарастването на шевовете – на първо място, а и опасността от “поддаване” на кръвоносните съдове и поява на хемороиди е увеличена.

Херния

Според здравната статистика при 20 до 30% от коремните интервенции се появяват т.н. постоперативни хернии. Коментирното секцио е един от видовете коремни операции, така че то също влиза в статистическите данни. За да се достигне до матката се срязва коремната стена, а сетне разрезът се затваря с шев. Зарастването означава възстановяване на съединителната тъкан, която “държи” коремната стена. Понякога това е безпроблемно, понякога се получава трудно – зависи от немалко фактори. Сред тях възрастта на раждалата жена, възможни инфекции, нарушения на препоръчания режим и претоварване, при жени с наднормено тегло – наличието на прекалено много рехава мастна тъкан и пр. тогава коремната стена “поддава” и се получава т.н. ефект на изсипване, видима подутина, която при продължително стоене в права позиция или вдигане на тежко става болезнена. Няма друг начин на лечение освен оперативен.

Сраствания

Това е една от възможните негативни последици от раждането със секцио. По принцип такъв потенциален риск съществува при всяко “отваряне” на корема, тъй като се снемат естествени защитни бариери и се нарушава целостта на перитонеума, “облицовъчната” ципа на коремната кухина.  При възможно развитие на възпалителен процес могат да настъпят сраствания на вътрешни органи един с друг, с коремната стена, сраствания в маточните тръби и пр. Подобни рискове могат да се предотвратят в голяма степен чрез спазване на стриктните изисквания за стерилност и подходяща антибиотична терапия в следоперативния период.

Махане на конци

Класическият външен шев или т.н. махане на конци предполага освобождаване 7-8 дни след секциото. Има различни техники на затваряне на коремната стена, всяка клиника работи по избрани от специалистите й варианти; може да се направи например интердермален шев с външно залепване, да се използват “скоби” и пр.

Кърмене след секцио

Счита се, че успешното кърмене след раждане със секцио е също толкова постижимо, колкото и след естественото раждане – само че нещата се получават по-бавно и се изисква повече търпение. Трябва да се отчете, че състоянието на майката в нашия случай дълго време не й позволява да е в седнала позиция, да вдига и държи продължително бебето, да го прави често и пр. В този период родилата чрез секцио жена се нуждае от помощ, за да може да има нормален контакт с бебето си.

Доказано – болката пречи на продукцията на мляко, затова е  нормално да се приемат обезболяващи. Но какви? Не би трябвало да са опасни за бебето, затова не бива да се гълтат никакви хапчета на своя глава. Има варианти без болка и безвредни за бебето. Кърменето може да става и в полулегнало положение, с повече възглавници за подпъхване. При желание, търпение и компетентни напътствия + помощ нещата няма как да не се получат.

Захранване след операцията

Заради упойката раждането чрез секцио е свързано със  забавяне на чревната перисталтика; през първите 24 часа след операцията обикновено се дава само вода. На втория ден вече  може да се пийне и пилешки бульон и едно по едно да се въведат сухари, кисело мляко, плодови сокове. В продължение на поне седмица трябва да се внимава много с обема на приеманите течности – трябва да се пие често. Недопустими са пикантните храни, мазното и пърженото. След това може да се възстанови нормалното хранене.

Хранене след секцио, диета

За много млади майки диетата след раждане означава програма за връщане на предишната фигура. Ако кърмите – не забравяйте, че от храненето на майката зависи и менюто на бебето! Но дори бебокът да е на биберон, възстановяването на майчиния организъм изключва гладуване и различни скоростни методики за стопяване на натрупаното свръхтегло.

Придържайте се към балансирано хранене с натурални продукти. Първоначално се изключват следните храни, които биха провокирали рискови състояния за майката и бебето:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Храни с висока алергенност – яйца, шоколад, фъстъци, хайвер, морски дарове, мазни риби, туршии, консерви, силно кафе;
  • Храни с много фибри, които предизвикват подуване на корема, газове;
  • Храни със съдържание на етерични масла, които чрез млякото проникват в детския организъм и причиняват дразнене на стомашната лигавица, като чесън и лук.

Храненията трябва да са с неголеми порции, 5-6 пъти дневно и около 40 минути преди кърменето. По съвет на семейния лекар менюто може да се обогатява с продукти, които насърчават лактацията без да провокират отклонения от типа на висока кръвна захар или холестерол. Ако сезонът или състоянието на майката го изискват, включват се също витаминни комплекси, сокове, плодови мусове, смути и пр. Задължителните компоненти в майчиното хранене са нетлъсто месо, бели и сладководни риби, йогурт, зърнени храни – грис, булгур, растителни мазнини, сушени плодове.

Първи цикъл
Нова бременност след секцио? Може - но при определени условия
Нова бременност след секцио? Може – но при определени условия

Възстановяването на репродуктивната система е индивидуално; кога ще дойде първият цикъл не зависи от това дали раждането е било естествено или чрез секцио. За много жени спирането на лохиите е следвано от цикъл, но това не винаги се случва и не е болестен признак. В някои случаи липсва цикъл през цялото време на кърменето, в други това не е така. Възможно е да липсва цикъл месеци наред. Стандартна формула няма, затова всички въпроси или притеснения в подобни случаи трябва да се обсъждат с личния гинеколог. Споделянето във форумите с други млади майки е добър опит в търсенето на подкрепа, но опитът на всяка от тях си е личен и няма силата на стандарт.

Ластичен колан след секцио, стягащо бельо

Различните модели ластични колани и оформящо бельо се ползват нормално както след естествено раждане, така и след секцио, като задължително се отчита състоянието на шевовете. Това означава след секцио да се изчака около месец, докато основното възстановяване от хирургията приключи. Връщането на коремната стена към състоянието отпреди бременността – почти! – иска повече време, два-три месеца, а и след това.

Коланът: не трябва да има прекалено силно стягане, а само да се чувства опора, помощ за травмираните коремни мускули. Това означава да се поръча или купи актуален размер, а не мечтаният по-малък, в който да се пъхаме с усилие. Има доста добри предложения в тази посока, включително артикули с антибактериални нишки, с различен обхват на сегменти от тялото – над и под корема, за различни сезони и пр.

Упражнения, фитнес и спорт след секцио

Колко време след раждането чрез секцио младата майка може да се върне към обичайните си занимания със спорт, или да започне тренировки като новак – за да възстанови тялото си отпреди бременността? Преобладаващо е мнението, че са необходими средно осем седмици на щадящ режим, и още по-точно не бива да се бърза – преди да са минали 2-3 месеца от раждането. След този срок заниманията могат да започнат само ако личният лекар одобри това. При това интензивността им в началото трябва да е съвсем скромна и постепенно да нараства.

Раздвижване

Не е зле да се консултирате с инструктор за начина, по който да започнете раздвижването си, както видяхме – поне два месеца след раждането. Добър вариант е ходенето – докато бутате количката, ускорете крачката за 15-20 минути. Ускорявайте и за по-дълги разстояния, но малко по малко, 3-4 пъти в седмицата. Това е преход към тичането, в което също не бива да се гмуркате изведнъж. Следва бягането по пътечка във фитнеса. Правете го винаги след поне петминутно загряване и при осигурено време за почивка след това.

Връщането на добрата физическа форма не става за ден-два, въоръжете се с търпение. Пак след консултации изберете йога, пилатес – това също върши чудесна работа.

Отслабване

Два месеца след раждането със секцио системната работа за възстановяване на физическата форма започва с постепенно нарастване на интензивността. Всякакви прекалени натоварвания обаче са забранени, при физическо усилие и най-малката болка означава да спрем. Не бива и да си помисляме за гладуване или за отслабване с хапчета. Тайната на отслабването е елементарна: повече (подходящи)  движения, и по-малко – но все пак достатъчно, хранене. “Диета” в този период на възстановяване означава балансирано, пълноценно хранене, с много плодове и зеленчуци и с достатъчно течности. Да не забравяме и това, че метаболизмът и рискът от отлагането на мазнини зависи и от кърменето: кърменето помага за отслабването, но само при спазването на вече споменатите по-рано правила.

Коремни преси, прибиране на корем

“Прибирането” на корема след секцио често се превръща в непреодолим проблем по много причини. Срязването на коремните мускули при операцията означава промени, които не винаги могат да се заличат. Важно е как точно е направен срезът за секцио, как след това са били съшивани мускулите, имало ли е усложнения при зарастването и пр. Ако всичко е идеално, няколко месеца след раждането от него може да е останал само един дискретен белег в долната част на корема. Но може също около шева да се е натрупала мастна тъкан, коремната стена да е останала разтегната и увиснала и пр. Не винаги възстановяването е пълно, но при спазването на подходящи съвети, чрез упражнения и правилно хранене нещата си идват на мястото.

Съдействие при възстановяването на корема и поясната зона имат и упражненията за тазовото дъно – т.н. Кегелови упражнения. Те не са сложни, а имат твърде важно въздействие за тонуса на червата, пикочния мехур, ректума и матката. Просто трябва да се стегне мускулът, който спира изтичането на урина; достатъчно е да се правят три пъти дневно серии от по 10 такива стягания.

Забременяване и бременност след секцио

Не са малко жените, които се интересуват колко време след раждането със секцио могат отново да забременеят. Какви са рисковете и задължително ли е следващото раждане също да премине по този начин. При някои бременността се получава случайно и твърде скоро и отново възниква въпросът – безопасно ли е това?

Колко време след това може?

Разумният интервал между раждането със секцио и нова бременност е 18 месеца. Това време е необходимо за пълно възстановяване на функциите и балансите в женския организъм, в репродуктивната система, дихателната и сърдечно-съдовата, да се възстановят ензимни и кръвни показатели и пр.

Един от рисковете при нова бременност твърде скоро след секциото, е свързан с опасността от разкъсване на маточната стена. Бързото нарастване поради бурното развитие на плода може да упражни твърде силен натиск, който тъканта – все още недостатъчно здрава и еластична заради белезите – няма да издържи. В такъв случай могат да загинат и бебето, и майката. Ако новата бременност може да се планира, моментът следва да бъде избран след консултации със специалисти и изследване за възстановяване на матката.

Нормално раждане след секцио

Раждане по естествен път след първото, което е било със секцио: да, това е възможно. Обикновено е в случаите, когато новата бременно настъпва най-малко година след секциото, и когато изследванията потвърждават пълно възстановяване на матката. Дори при видимо добро възстановяване обаче, ако срокът е по-кратък от година, лекарят не бива да разрешава естествено раждане.

Ето какви са условията за разрешаване на естествено второ раждане след първо чрез секцио:

  • Възстановителният шев на матката се намира в идеално състояние и няма симптоми на отваряне;
  • Плацентата не е прикрепена за участък с шев на маточната стена;
  • Плодът е само един и масата му не е по-голяма от 3 500 г.

Първоначалната нагласа за естествено второ раждане се променя, ако в хода на бременността настъпят нежелани промени – например отлепване на плацентата, неправилно прилежание на плода, токсикоза и др.

Какви са рисковете?

Колкото по-рано след секцио настъпи нова бременност, толкова по-висока е вероятността от усложнения. На женския организъм му е необходимо време, за да се възстанови напълно. Така например бременността и раждането причиняват дисбаланси и дефицити на микроелементи и минерали, които могат да са неблагоприятни за нормалното износване на новата бременност. Най-често се коментират желязодефицитни състояния, а те са с негативен ефект върху формирането и ранното развитие на плода. Основен риск е “отварянето” на нестабилен шев или разкъсването на матката. Да не забравяме и това, че психо-емоционалното състояние на една наскоро раждала жена също не се възстановява за ден-два и при нова бременност депресивните й състояния могат да се задълбочат.

Второ секцио, трето секцио. Колко пъти може?

По правило медиците не допускат повече от три последователни раждания със секцио. Работата е там, че всяко следващо хирургическо вмешателство е по-тежко от предходното, с повече неочаквани усложнения и бавно възстановяване.

Особено внимание изисква бременност с близнаци след секцио, защото матката нараства с по-голяма бързина. При трета бременност след две раждания със секцио – за естествено раждане изобщо не се говори и се прави планово секцио в 37-38 гестационна седмица.

Аборт след секцио

Ако бременността е настъпила преди коментираните срокове и е налице риск от отваряне на постоперативния белег, може да се препоръча аборт по медицински показатели. Той може да е или медикаментозен, или инструментален. Медикаментозният може да се предприеме до ден 49 от предполагаемото зачатие, но обикновено методът е свързан с продължително кървене и затова се предпочита инструменталният, “остъргване” на маточната стена, кюретаж.

Маха ли се белег от секцио и как?

Едва ли има жена, която да е наистина безразлична към белега от секцио и на която да не й се иска някак си да го премахне. Но операцията си е операция и пълното заличаване на белега едва ли е възможно. При някои жени белегът по принцип се оформя като по-фин и слабо забележим, при други е като възлесто въже и тормози.

Белегът от секцио се формира в три етапа:

  • Структурира се първичен белег;
  • Белегът се уплътнява, придобивайки червено-виолетов цвят;
  • Белегът обраства със съединителна тъкан.

Тези три последователни етапа продължават заедно около година. Обикновено вамесата за отстраняване на зрелия белег идва след този срок. Говорим за пластична операция, при която грубата съединителна тъкан на белега внимателно се премахва чрез изрязване. Различни лекарствени средства за локално външно приложение балансират оздравяването, като възпират възможните инфекции и така гарантират незабележимост на белега.

На каква цена и къде се прави най-добре?

Въпросът “къде е най-добре” няма еднозначен отговор и това е разбираемо. Естествено, интервнция с висока сложност, отговорна и винаги с доза риск изисква както добра база, така и опитни специалисти. Грешките в подобни интервенции имат твърде висока цена и това твърдение едва ли трябва да се доказва.

Въпросът за цената. Здравната каса покрива до 580 лв от разходите за раждане; това се отнася и за естественото раждане – и за секцио, но само ако е по медицински показатели или се е наложило по спешност. Ако родилката реши да избира лекар и екип, тя трябва да направи официално допълнителни плащания до 950 лв. По сборна информация от 168chasa.bg плановото секцио излиза до около 3 000 лв. В някои частни клиники може да се плати за индивидуална акушерска грижа – 200 лв, а присъствието на таткото в родилната зала струва 200 лв. Плаща се също и за упойката, приблизително пак толкова.

Раждането, включено в ценоразписа на Здравната каса като Клинична пътека 141, разполага с 580 лв – независимо дали е по естествен път или говорим за секцио.

София: В “Майчин дом” само изборът на екип за раждане е 900 лв, които се прибавят към 580 лв от клинична пътека 141; могат да се отбележат и още пари за лична акушерка, която оказва индивидуална грижа и психоподкрепа при раждането – 200 лв, последващи грижи за родилката за 6 часа – 50 лв, или 80 за 12 часа, упойка, ВИП-стая, индивидуални грижи за бебето и пр. В “Шейново” изборът на екип за раждане или секцио е 800 лв, а присъствието на бащата в родилна зала е 250 лв; в “Токуда” секцио с избор на екип е 1500 лв.

– В “Щерев” изборът на екип е 900 лв за здравно осигурени, а за родилките без здравна осигуровка е около 2000 без упойката – още 280 лв;  в “Надежда” секцио “ан блок” е 1750 лв;

Подобни са цените в “Тина Киркова”, “Света Ана” и др.

Как е в провинцията?

Във Варна (АГ Варна, Майчин дом, Окръжна болница), има варианти за избор на лекар – 500 лв, и екип – още 530;

В Плевен (“Авис Медика”, “Света Марина”) – до 750 лв пакетна цена;

В Пловдив (Селена, във ВМИ, в Окръжна болница, в “Торакс”) – около 900-950 до 1450 лв пакетна цена, в която влизат упойката и престой в луксозна стая за частните клиники, + два контролни прегледа след раждането; в Окръжна болница секциото по желание е според електронния справочник  под 900 лв.

В Русе, Бургас, Стара Загора също могат да се изровят подобни цени. За да се направи някакво сравнение обаче, ценоразписите трябва да са структурирани по един и същи начин: толкова за избор на екип, толкова за индивидуална родилна зала, толкова за упойка, за присъствие на близък и пр. В общи линии се потвърждава рамката на 168chasa.bg за доплащане, което според града и класата на клиниката може да достигне и 3000 лв.

Дали има смисъл съпоставянето на парите за секцио у нас и в други страни? Например в Англия, Австрия, Германия? Къде може да се намери достоверна информация – освен на място? Според данни от сайтове за бременност и раждане раждането чрез секцио става все по-популярен вариант, стимулиран според коментарите от самите клиники. Клиниките имат повече приходи за по-малко време, твърдят критиците на подобен избор.

Твърди се, че ако не днес – много скоро половината новородени българчета ще идват на бял свят по този начин:

Източници:

Първоначално публикувано на:14.11.2016 @ 18:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Met2

Кои болести се лекуват с метронидазол

Лекарства с антибиотика метронидазол. Крем. Гел. При перитонит. При ендометрит. След Цезарово сечение или хистеректомия. …

2 Мнения

  1. ЕЛЕНА АТАНАСОВА ЙОРДАНОВА

    Секциума в медицината се прилага, поради здравословно състояние на някои жени. За съжаление след него остава шев, личи, че жената е раждала. Аз съм оперирана апендицит / по наследство от баща ми, който е опериран на същата възраст както мен / , но шева личеше около една година и кожата се затвори .
    Нормалното раждане е за предпочитане – за психически и физически здравословна жена. При моето първо раждане детето се роди със спукана ключица на раменната кост / става /, за първо раждане. Доста трудно е това, за някои жени, при някой се сцепва около канала и пак се поставя шев / родилката, която раждаше на другия стол с мен беше така и лекаря седнал и взел иглата шиеше и пееше: “Тъкала е Донка пристелки, Доне мари бяло момиче.” – А при мен случая беше – “Чакай, къде бързаш ще падне в леген, изкочи много бързо (за второ раждане).

    Може би след секциума може още веднъж да раждат някой госпожи, но трябва оператора лекар да внимава с шева, да не е на същото място и има значение и преди колко години е извършен секциум.
    Една от съвременните лекарски практики, съчетана с технически прогрес на специалисти е раждане в специални / може би барабани с лимфотечности – води, подходящи за отхранване на плода – яйцеклетката взета оо жена – т.с. цитонамазка и извършено изкуствено оплождане от сперма – с налични сперматозоиди и яйца от мъжкия пол взета проба в презерватив и извършено изкуствено оплождане и захранката поставена в барабана за растеж/ виж перална – гледай през стъклото как се върти на бавни обороти и заплоденото яйце расте със секунди, минути, часове и дни до 9 месеца . Тук ще спомня едно стихотворение от руски език : – И растет ребенок там не со дня а со часом. Бочка по морю пльивет….. и т. н … Я забьила от детем ето…. Защото детето било сложено в едно буре и хвърлено в морето ….
    Друг е експеримента за раждане на дете – знаем, че до 3 месеца се прекъсва нежалана бременност. Прави се аборт, по независими причини…
    Много е важно оператора лекар, спокоен уравновесен да улучи момента на заплодения плод, да го съхранят в лабораторни условия
    и да се направи присадка на жена, която иска да роди / ако не може да забременее, поне да износи готово оплодено дете от М/ Ж – клетки, сперматозоиди и яйца и да роди по естествен начин или секциум.
    Секциума е с упойка и продължава с определени часове, след това е трудно възстановяването, но и при нормалното раждане е трудно възстановяването, още повече да сходи контакта между майката и детето. В някой случай / при мен беше така / се получава мастит на едната гърда, не искаше да сучи
    бебето и аз заболях но… и то заболя, т.с. получи мастит като мен на гърдичката… В отделението, предлагаха да се кърмят и други деца, не само собственото / това, бяха деца, на заболели майки или момичета, които си оставят децата за майчин дом – с договори – нямат условия да отглеждат дете и други причини /.
    За следващо раждане със секциум спецификацията е еластична кожа, гъвкавост и други показатели за издръжливост при повторен секциум, спортуване, гимнастика и други показатели за раждане секциум.

  2. Елена Елена

    Абе Елено,ти си пълна ненормалница, неграмотна при това.Ходи се лекувай,ако това изобщо е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *