Neo2

Неоренал при камъни в бъбреците и подагра. Форте. Цена. Мнения

Медикаментът неоренал: видове, режим на прием, цена, мнения, резултати. Форте. Взема ли се при бъбречни кризи. Разрешен ли е при бременност и кърмене?

Още в текста: Какво мислят потребителите за този медикамент. Неоренал и червена боровинка. Какви странични ефекти може да покаже

Неоренал е медикамент с комплексно действие, който се препоръчва при бъбречни проблеми.

Пациентите разчитат на него за профилактика и лечение при камъни в бъбреците, възпалителни заболявания като цистит, пиелонефрит и уретрит. Доказано съдейства за овладяване пристъпите на подагра и като профилактичен компонент срещу същото заболяване.

Основен компонент в продукта е стандартизираният екстракт от брезови листа в съчетание с т.н. патентовани комплекси penta-hydroxy-flavone и tetra-hydroxy-flavone. Брезовите листа са доказан диуретик и това е един от резултатите при лечение с неоренал: организмът е насърчаван да изхвърля излишните течности. Паралелно с това се неутрализират инфекции и възпалителни процеси, постига се стягане на епителните тъкани и освобождаване на пикочната киселина.

Ефектът от терапиите с неоренал се изразява в оптимизиране функциите на бъбреците и отделителната система. Той действа подкрепящо на пикочно-половата система при риск от инфекции и образуване на бъбречни камъни.

С негова помощ организмът се освобождава от опасните концентрации на пикочната киселина при заплаха от подагра.

Видове неоренал на пазара, действие, приложение, как се пие и цена

Коментираният продукт се предлага в няколко варианта, включително един специално за пациенти деца. Изборът на един или друг тип неоренал е грижа на лекуващия, който ще отчете характера на здравословния проблем и индивидуалните характеристики на пациента.

Неоренал акут, таблетки 330 мг

330-милиграмовите таблетки на базовия продукт неоренал се използват основно при бъбречно-каменна болест. Приемът им стимулира отделителната система да се освободи от песъчинки в бъбреците и пикочния мехур. Предпазва системата от отлагане на бъбречни камъни от различен тип – фосфатни, оксалатни или уратни. Действа противомикробно, като по този начин спасява от инфекции. Ако потребителят е претърпял литотрипсия, т.е. разбиване на бъбречен камък, чрез неоренал се ускорява изхвърлянето на остатъчни частици.

Неоренал е решението при много от болестите на отделителната система
Неоренал е решението при много от болестите на отделителната система

Особено ценно е противовъзпалителното действие на продукта – той има сериозни заслуги при овладяването на инфекции и предпазването от рецидивите им. Ефектът се постига благодарение и на диуретичното действие, и на потискането на болестотворните бактерии. Чрез неоренал при констатирани инфекции се избягва тяхното усложняване. Продуктът може да се комбинира с подходящ антибиотик, като засилва терапевтичното му действие.

Един от компонентите в състава на неоренал е флавоноидът кверцетин: именно негова е заслугата за намаляване активността на специфични ензими, отключвщи механизма на подаграта.

Демир бозан за безсъние

Полезен е по специфичен начин при отоци от различен тип, като подобрява пропускливостта на капилярите и нормализира съдържанието на течности в тъканите.а течности. В тази посока един интересен аспект от прилагането на неоренал е терапията на целулит – отново се касае за освобождаване от вода, която е била задържана в подкожната тъкан. Това се постига чрез споменатото подобрено циркулиране на кръвта в малките кръвоносни съдове и оптимизирана пропускливост на капилярите. Очистването на кожата и подкожните тъкани от задържани токсини също е резултат оттерапии с неоренал; така се създават условия за правилна липидна обмяна и бързо изгаряне на мазнините – ефектът е преодоляване пораженията на кожата от целулит.

Дозирането на продукта трябва да бъде определено от лекар. Все пак трябва да се знае, че стандартният прием е от една до три таблетки от 330 мг дневно.

30 таблетки в стандартна опаковка неоренал 330 могат да се купят за около 12 лева.

Неоренал форте

Този продукт – както показва и названието му – е с мощно действие и е предпочитан при състояния с бъбречна болка, при бъбречни кризи, след литотрипсия – когато изхвърлянето на фрагменти от разбития камък е свързано с болка, след оперативно отстраняване на бъбречни камъни. Съдържа значително по-висока доза биоактивен компонент от брезови листа. В композицията са включени също подкрепящи продукти, извлечени от лековитите растения изсипливче, червена калина и пирей. Целта на комбинацията от растителни екстракти е да разшири пикочните пътища, да ги лубрикира, “смаже”, за да може по-лесно да се придвижат песъчинките или частиците от бъбречен камък. Изчистването на пикочно-половата система става по естествен път – чрез отделяната урина, която в този случай е увеличена по количество благодарение действието на медикамента.

При бъбречни болки, кризи или при състояния след литотрипсия неоренал форте се приема два пъти дневно по две таблетки в продължение на десет дни. Следва поддържащ етап с прием 2х1 таблетки в продължение на 40 дни. Същата е дозировката при профилактичен курс, който е ефективен, ако се изпълнява 60 дни.

Цената на опаковка от 20 таблетки неоренал форте е 12-13 лв.

Neorenal SR (Неоренал СР), 600 мг, на Неофарм (Neopharm)

Неоренал SR на Неофарм е представен като продукт за подкрепа на бъбречното здраве. Добър диуретик, антисептик, средство с противовъзпалително действие. Специфичните му свойства са свързани с ускореното извеждане на пикочната киселина от организма – адстрингентно и урикозурично действие. Така неоренал SR е полезният продукт и при лечение и профилактика на подагра.

Този вариант на неоренал е и чудесен спазмолитик: качеството се дължи на добавения екстракт от билката изсипливче. Екстрактът съдържа кумарини, които отпускат гладките мускулни влакна в отделителната система и така болезнените състояния стават по-поносими.

Неоренал SR се препоръчва при бъбречнокаменна болест, подагра, възпалителни процеси в отделителната система, отоци и целулит.

При остри състояния медикаментът се приема два пъти дневно по две таблетки за 10 дни. Поддържащата терапия в зависимост от диагнозата може да продължи 60 дни. При някои хронични заболявания като пиелонефрит приемът може да трае три месеца с дневен прием два пъти по една таблетка. Същата схема и продължителност се препоръчва и при профилактика на подагра.

Цената на медикамента е 8 лв за опаковка от 10 таблетки по 600 мг.

За деца. Kids, таблетки 150 мг

Вариантът на неоренал SR за деца е с намалено съдържание на активните компоненти – 150 мг в таблетка срещу 600 мг за възрастни. Ефектите са аналогични като на базовия продукт неоренал SR; препоръчна се при бъбречнокаменна болест, за предпазване от образуването на бъбречни камъни, при болезнени състояния и инфекции на уро-гениталната система.

Дозирането на продукта се съобразява с възрастта на детето или с теглото му. Не се прилага при деца под 6-годишна възраст. От 6 до 8 години се дава два пъти дневно по една таблетка от 150 мг. От 8 до 14 – два пъти по две; от 15 до 18 – сутрин 4 таблетки по 150 мг, т.е. 600 мг общо, вечер – 2 таблетки по 150 или 300 мг.

Една опаковка неоренал SR кидс от 30 таблетки може да се набави за 10 лв.

За какво помага, дозировка

С неоренал форте по-лесно се изхвърлят песъчинки и камъни от бъбреците
С неоренал форте по-лесно се изхвърлят песъчинки и камъни от бъбреците

Казахме, че дозата и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар в зависимост от болестния проблем и общото здравословно състояние на потребителя. Споменатите дотук дозировки са препоръчителни, средни, но за най-добър ефект терапевтичният план на приема трябва да се изработи конкретно.

При цистит, пиелонефрит и уретрит

Цистит, пиелонефрит и уретрит са диагнози, касаещи възпалителни процеси в пикочно-половата система. Инфекцията може да засегне както отделни зони на системата – пикочния мехур при цистит, бъбречното легенче при пиелонефрит, така и цялото “трасе”.

Обикновено при възпалителни заболявания се прилагат неоренал и неоренал SR.

  • Неоренал: При остър възпалителен процес три пъти дневно по 2 таблетки; при хроничен пиелонефрит три пъти дневно по една таблетка за 90 дни, а при хроничен цистит и уретрит – същата дневна доза за 60 дни.
  • Неоренал SR: При остри състояния два пъти дневно по 2 таблетки за 10 дни; при хроничен пиелонефрит – два пъти по една таблетка за 90 дни, а при хроничен цистит или уретрит, същата дозировка за 60 дни.

Препоръката на фармацевтите е при терапии и профилактика с неоренал да се приемат повече течности и най-вече вода, за да се усили ефектът от приема на продукта.

При камъни в бъбреците и бъбречна криза

Неоринал е добър вариант за лечение на бъбреците, тъй като благодарение на брезовия екстракт най-вече подпомага изхвърлянето на песъчинки и камъни от бъбреците и пикочния мехур. Когато се използва в профилактични програми, може да редуцира опасността от образуване на основните типове камъни – уратни, фосфатни, оксалатни и цистинови. Този предпазен ефект се дължи на увеличеното – нещо като “измиване” на системата, с нормализиране на киселинността на урината. Съпътстващ ефект е неутралицирането на възможни възпалителни процеси.

При риск от образуване на бъбречни камъни, при вече диагностицирана бъбречнокаменна болест или след отстраняване на образувания – хирургично или по пътя на литотрипсията, най-добре е да се приема неоренал forte. Предимство е по-голямото съдържание на активния компонент от брезови листа, както и добавените съставки от изсипливче, пирей и червена калина. По този начин на системата се въздейства комплексно: от една страна се създават условия за по-интензивно отделяне на урина, от друга – трасето, по което тя се изхвърля, т.н. пикочопроводи или уретри, се разширява и обезболява. Най-често при бъбречни кризи или болезнени състояния се приемат два пъти дневно по две таблетки в продължение на 10 дни, след което програмата продължава още 40 дни при схема 2х1 таблетка дневно. Така се постъпва и след премахване на бъбречни камъни.

Профилактиката при описваните диагнози е 2х1 таблетка дневно за два месеца. Практикува се и лечение с неоренал и неоренал SR по преценка на лекуващия, като активното лечение при бъбречна криза е 10 дни съответно с 3х2 таблетки дневно за неоренал, или 2х2 за неоренал SR.

При подагра и пикочна киселина
И пристъпоте от подагра се понасят по-лесно и по-рядко с неоренал
И пристъпоте от подагра се понасят по-лесно и по-рядко с неоренал

Както е добре известно, при подагра стойностите на пикочната киселина в организма са трайно високи и това създава условия за отлагането на нейни соли под формата на кристали. Процесът засяга ставите, като причинява неистови болки, висока локална температура, обездвижване. Неоренал е добър вариант за профилактика на подагрените кризи. Продуктът трябва да се взема продължително – 90 дни, като паралелно с това се спазва специалната диета при подагра. Ако се заложи на базовия продукт неоренал, трябва всеки ден да се приема три пъти по една таблетка. При неоренал SR дневната доза е 2х1 таблетка.

При целулит

Стандартната доза от 3х1 за неоренал или 2х1 дневно за неоренал SR помага и при целулит. Колко дълго да се приема медикаментът, би следвало да каже консултиращият специалист. Ролята на продукта в случая опира до активиране на механизма, чрез който от тъканите се изхвърля излишното количество вода. Този ефект неоренал постига благодарение на биоактивния компонент от брезови листа. Същевременно се оптимизира кръвообращението в малките кръвоносни съдове – два факта, които обясняват освобождаването на подкожната тъкан от вода и токсични отлагания, възстановяване на еластичността й и заличаване следите от целулита.

Като диуретик за отслабване?

Една от основните функции на неоренал е да насърчи интензивното освобождаване на тялото от излишните течности, т.е. продуктът действа като диуретик. Известно е, че бързата редукция на теглото се случва тъкмо заради изхвърлянето на голямо количество течности. Същевременно в пациентските листовки за продуктите неоренал специално се отбелязва, че те трябва да се приемат с по-голямо количество вода. Т.е. възможно е да се използват ефектите на брезовия екстракт с диуретичен ефект, но едва ли това е най-доброто решение за трайно намаляване на теглото.

При бременност и кърмене?

Поради специфичните промени в женското тяло при бременност бъдещите майки са в повишен риск да развият цистит и/или пиелонефрит. Мнението на специалистите е, че продуктът неоренал SR може безопасно да се прилага, при това продължително време – без негативни въздействия върху плода. Разчита се на противовъзпалителния ефект на медикамента, на действието му като диуретик, на способността му да неутрализира проникването на патогени в деликатните зони на тялото.

Според фармакологичната си характеристика неоренал е практически безвреден продукт, затова няма ограничения за използването му при кърмене. Отбелязва се все пак, че прилагането трябва да е в рамките на не повече от 90 дни.

Дайте мнение и Вие тук!

Мнения и отзиви от форуми

  • Misteria от forum.all.bg: “Само да попитам – този НЕОРЕНАЛ може ли да се приема профилактично? Понеже съм с хроничен пиелонефрит и хроничен цистит – есенно време имам проблеми и с двете болежки та – може ли да се направи например едномесечен курс на лечение с цел предотвратяване на неизбежните болежки?”
  • Tina54 от forum.all.bg: “Мисля, че да. На листовката пише, че е хранителна добавка и има препоръчителна дневна доза, ако не е даден по лекарско предписание.”
  • Фри от bg-mamma.com: “По ваша препоръка си взех 1 кутийка уринал и спрях неоренала, но не съм доволна. Пиех само по 1 хапче на ден неоренал и нямах проблеми, а сега с 3-4 уринала на ден ходя прекалено често до тоалетна… нямам болки, но не го харесвам… На мен неоренал SR 600мг ми помага дотолкова че докато го пия нямам никакви проблеми – спра ли го – почват… така съм от 6 месеца – всеки ден по 1 таблетка, не съм ходила на лекар … не съм пила и АБ обаче.
  • Цистон ми е много слаб и въобще не ми действа.  А имаше и някакви перлички с нещо като борово масло – пак е много слабо и почти не ми помага. ….”
  • Mariapilates от tialoto.bg: “Пробвай NEORENAL, това е билков продукт, който действа локално на пикочопровода. Аз имам проблеми с бъбреците отвреме на време, което разбира се е в следствие на цистит и съм забелязала че се появява в преходните сезони. На мен лично ми предписаха NEORENAL 3 пъти х 2 на ден. Дано и на теб ти помогне, но основното е да не прекаляваш с голия кръст, знам че е много досадно, но няма как, трябва да се пазим.”
  • Arabela от mamaibebe.com: “Аз бях с цистит от самота начало на бремеността. Бяха ми предписали Неоренал, пих го цяла бременност. В 8 месец направих бъбречна криза и се наложи да пия антибиотик. Момичета не подценявайте този проблем. Когато ви изпишат лекарсво го пийте, не се двуомете, лекарите си разбират от работата. Последиците от хроничен цистит могат да са много сериозни. Аз за малко не родих в началото на 8 месец. Бъбречната криза беше провокирала контракции…” 

Аналози и заместители, употреба, сравнение, цени

Фармацевтичното производство предлага и други продукти, с чиято помощ се лекуват заболявания на пикочно-половата система. Възможно е по някаква причина неоренал да не е изборът за определен пациент дори при факта, че продуктът сравнително рядко дава странични ефекти и може да се приема продължително. Преценка на лекаря е какъв точно медикамент с подобно действие да препоръча в конкретния случай.

Цистон

Цистон е продукт на билкова основа на Хималая; съдържа екстракти от шест лековити растения и минерали. Композиран е от индийския производител според принципите на доказани Аюрведа-терапии. Препоръчва се като средство за профилактика и дългосрочно поддържане при проблеми в отделителната система.

Както и неоренал, цистон оказва лечебен ефект при болезнени състояния и кризи от рода на бъбречни колики, инфекции на отделителната система (цистит, уретрит, пиелонефрит), при бъбречнокаменна болест и последици от лечението й – изхвърляне на песъчинки или фрагменти от камъни след разбиване с лазер. Същият продукт е подходящ и при профилактика на подагра.

Ето как действа цистонът: оптимизира функциите на бъбреците и уринарния тракт като разширява уретрите и отпуска гладката мускулатура; предпазва от рецидиви на бъбречнокаменната болест; балансира показателите на киселинността в урината; възпира задържането на течности и образуване на отоци. Важен момент от действието на цистона е подкрепата за имунната система. Частен случай в прилагането на цистон е при незадържане на урината у жени.

Как да се приема цистон, зависи както от вида на болестния проблем, така и от възрастта на пациента. Така например при бъбречнокаменна болест възрастни и деца над 14 години трябва да вземат три пъти дневно по две таблетки; от 6 до 14 години – три пъти по една, от две до 6 – три пъти по половин. Тази дозировка се поддържа 3-4 месеца, след което се преминава на поддържаща терапия; дозите за един прием се намаляват наполовина, а самите приеми се съкращават от три на два дневно. Специалистите препоръчват последния режим до момента, в който организмът изхвърли песъчинката или камъка.

Дневните дози са същите и при бъбречни колики, но приемът е само докато се овладеят болезнените кризи. При възпалителни процеси също се спазва описаната схема, но продължителността на приема е не повече от 6-12 седмици.

Цената на цистон – опаковка от 60 хапчета, е три лева.

Роватинекс

Още един популярен фитопрепарат – роватинекс, е композиция от няколко мастно разтворими терпени. Приемът му подпомага разлагането на новообразувани камъни и улеснява тяхното изхвърляне от организма. Роватинекс действа обезболяващо, потиска инфекциите чрез антимикробните си  възможности. Улеснява изхвърлянето на бъбречните камъни, като отпуска и разширява уретрите.

Описаните комплексни въздействия на роватинекс го правят подходящ за продължително лечение на бъбречнокаменна болест. Продуктът обаче не може да е полезен рли остри състояния и силни болки. Ако са налице симптоми на усложнена инфекция също трябва да се търси друго решение – както и в случаите, ако пациентът не може да отделя урина.

Роватинекс се приема 3-4 пъти дневно, по една капсула преди хранене. Ако състоянието на пациента го налага – дневната доза може да се увеличи над стандарта по преценка на лекуващия.

Продуктът може да се дава на деца, но само ако са навършили 6 години; те могат да вземат по една капсула 1-2 пъти дневно. Цената на една опаковка от 30 капсули е 4 лева.

Уринал

Ето още един продукт, чиято активна съставка е дар от природата: уринал е отлично средство за лечение на възпалителни процеси на уро-гениталната система. Приема се като част от комплексна терапия при цистит, пиелонефрит, уретрит. Инфекциите се овладяват благодарение на субстанцията NutriCran™ – сложен биоактивен компонент, произведен от американска червена боровинка.

Уринал и уринал акут са бариера пред растежа на патогенните бактерии, които причиняват инфекции и възпалителни процеси в отделителната система. Благодарение на боровинковия компонент уринал неутрализира неприятните симптоми парене, сърбеж и чести позиви за уриниране. При остри инфекции уринал може да се взема заедно с антибиотици; продължителен самостоятелен прием е подходящ като превенция против рецидиви или като обща профилактика. Освен очистването на пикочните пътища от бактерии, редовният прием на уринал постига и силен антиоксидантен ефект.

Капсулите уринал се вземат по схемата 3х2 капсули дневно при остри състояния – едновременно с подходящ антибиотик, или 1-2 капсули дневно за профилактика. Цената на продукта е 25 лв за опаковка от 60 капсули.

Уринал акут е усилена формула на продукта, обикновено при остри състояния са достатъчни 1-2 таблетки дневно и положителен резултат още в първите 1-2 дни. Струва 16 лв за опаковка от 10 таблетки.

Бърз ефект може да се постигне с горещата напитка уринал дринк, чийто активен компонент е същият. Предлага се под формата на дозирани сашета; опаковка от 12 се намира за 16-17 лв.

Уронат

Екстрактът от брезови листа, познат от формулата на коментирания неоренал, се появява и в композицията на уроната. Там са също екстракти от енчец и коприва. Продуктът е подходящ за поддържане баланса на метаболитните процеси в бъбреците; освен това въздейства благоприятно на лигавиците на уроналните пътища и пикочния мехур. Действа противомикробно и противовъзпалително.

Уронат е добър и безопасен вариант за оптимизиране здравето на отделителната система, но не бива да се използва по време на бременност и кърмене.

Приема се под формата на капсули, 2-3 пъти дневно по две. Цената на една опаковка от 30 е 10 лв.

Още един продукт с подобно название – уронат протект. Представлява ефервесцентни таблетки с активен компонент –х вече коментираната червена боровинка. Може да се дава и на деца над 4 години. Една таблетка се разтваря в чаша топла вода и се изпива веднага. Максималната дневна доза е три таблетки. Уронат протект струва 18 лв за опаковка от 20 таблетки.

Сироп феминела урофорте

Сиропът феминела урофорте съдържа стандартизиран екстракт от червена боровинка – отново!, и витамин С. Използва се за поддържане здравето на бъбреците и на отделителната система като цяло. Предотвратява инфекции и като антиоксидант укрепваустойчивостта на организма пред болестотворни микроорганизми и неблагоприятни външни условия и въздействия.

Феминела урофорте се приема с дневна доза от 15 мл; изпива се като чист сироп или разтворена в чаша вода. Това може да се прави в продължение на един месе. Феминела урофорте  струва 16 лв за опаковка от 120 мл.

Има и таблетки феминела урофорте; дозата екстракт от червена боровинка, достатъчна за един ден, се съдържа само в една таблетка. Тук също се отбелязва антиоксидантен ефект на продукта. Цената е 24 лв за 30 таблетки, достатъчни за едномесечна профилактична програма.

В комбинация с червена боровинка (продукти)

Червената боровинка наистина върши чудеса и понякога не са нужни хапчета и капсули – а живият плод в прясно състояние. Действието на биологично активните съставки в плода, описано дотук, наистина е с различна интензивност – но същото като при концентратите в хранителните добавки. Затова боровинката трябва да е зачитана във всякаква форма – прясна, в сладка, сокове и компоти. Почти всички световни марки за хранителни добавки предлагат продукти с този компонент. Търсен е заради основните си качества: здравето на отделителната система и антиоксидантната защита на организма.

Комбинира се успешно и с други лековити растения: например с билката златна пръчица присъства в продукта цистирен, препоръчван при цистити. Комбинира се също с брезови листа.

Може ли с алкохол? Без рецепта? Преди или след хранене?

Неоренал  може да се купи и без рецепта, но за точно дозиране все пак трябва да се допитате до лекар. Таблетките се вземат без връзка с храненията, възможно е и преди – и след. Важно условие е да се пие много вода. Алкохолът, както впрочем и кафето, трябва да се забравят. Ако не завинаги – то поне за доста дълго време.

Странични ефекти на неоренал. Противопоказания

Страничните ефекти от приема на продукта са ограничени: възможно е потребителят да изпита дискомфорт, болки и спазми в стомаха, гадене, диария. Този проблем се решава, като се направи корекция на дневната доза. Възможно е също в някои случаи прилагането на неоренал да провокира алергични реакции. При всички странични ефекти е необходима медицинска консултация.

Има ли случаи, когато неоренал не бива да се приема? Положителен отговор. При тежка чернодробна недостатъчност неоренал на постига очакваните ефекти заради отклоненията в метаболизма на хепатоцитите. Не бива да се взема също и ако пациентът трайно приема цитостатици. Тук отново мярката е превантивна, тъй като не е ясно как би се променило действието на базовия лекарствен продукт поради взаимодействията.

Източници:

http://neopharm.bg/ru/neorenal

http://lensmark.kz/vitamins/ozdorovlenie/neorenal-sr-20-tabl/

Първоначално публикувано на:03.10.2016 @ 20:11

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

цистит

Цистит: симптоми и ефективно лечение. Профилактика

Цистит – симптоми, диагностика. Симптоми на усложнен цистит; развитие. Изследвания. Как лекува цистит официалната медицина. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *