рубеола симптоми лечение бременни деца бебета изследвания 02
Какво да правим при рубеола на нашето бебе или дете. Симптоми, лечение, рубеола при бременни, деца, бебета и възрастни + изследвания

Рубеола при бременни, бебета и възрастни. Симптоми и лечение

♠ Какво е рубеола ☞ Подробни симптоми ☞ Лечение ☞ Диагностициране, кръвни изследвания ☞ Ваксини, имунизация ☞ Народни рецепти ☞ Хомеопатия

Още в текста: Типична форма Нетипична форма Безсимптомна Вродена Причинител

Заразна ли е Имунитет Инкубационен период Референтни стойности Разчитане на резултати Има ли полза от антибиотици Усложнения от ваксина Диета и хранене Къпане и карантина Рубеола при бременни При бебетата При възрастни След ваксина Води ли до безплодие Другите видове шарка Да различим морбили от рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, една от петте инфекции, които означаваме с общото име „шарка“.

Макар да се отличава с дребен обрив, тя не е така наречената „дребна“ шарка, но ще я срещнете под названието „немска дребна шарка“. За видовете шарки и как да ги разграничаваме ще разкажем в края на статията.

Рубеолата протича в лека форма, съпровожда се с краткотрайно повишение на температурата и отминава за броени дни.

рубеола симптоми лечение бременни деца бебета изследвания 01
Рубеолата се вижда първо на лицето.

Ако си дете. Не така стоят нещата с възрастните и бременните. И като всяка друга болест, си има и сериозни усложнения, а задължителната ваксинация, която се прави в България срещу рубеола, в днешно време е притеснителен въпрос, доколкото някои родителите се боят от имунизациите по принцип.

Съдържание:

Човечеството има богат опит с рубеолата. Тя е описана през 1740 година от немския терапевт Хофман. 140 години по-късно е призната за самостоятелно заболяване, но до онзи момент все още не е бил открит причинителят – съответно и ефективното лечение. Шарките са създавали сериозни главоболия и в паметта на човечеството се е запазила представата за тях като опасни заболявания.

Вирусът на рубеолата е изолиран чак в 1961 година.

Подробни симптоми на рубеола

Процесът на инфектиране и развитие на заболяването се дели на няколко фази, различаващи се по симптоматиката си.

1.Инкубационен период

От момента на инфектиране до появата на първите симптоми протича инкубационен период с продължителност от 11 до 24 денонощия, у болшинството пациенти – от 16 до 20 на брой. В това време вирусът прониква в клетките на лигавиците на дихателните органи, а оттам – чрез кръвотока, стига навсякъде, размножава се и се увеличава.

“Демир

През тези първи денонощия пациентът не разбира, че е заразен, тъй като нищо не го безпокои. Евентуално би могъл да получи следните симптоми:

  • слабост, физическо неразположение, бързо настъпваща умора;
  • слабо повишение на температурата на тялото (не повече от 38°С). Свързано е с размножаването на вируса и отравянето с вирусните токсини, които имат специфично действия върху нервната с-ма;
  • почервяване на лигавицата на гърлото, установява се само при преглед. Свързано е с възпалението, което предизвиква вирусът, прониквайки в клетките на лигавиците;
  • хрема, запушване на носа, секрети. Свързано е с възпаление при внедряването на вируса;
  • почервеняване на очите. Възниква при попадане на вируса в конюнктивата – отново лигавица, покриваща предната част на окото;
  • нарастване на лимф. възли. Вирусът попада в тях с кръвния поток, натрупва се и предизвиква възпалителен процес.

Инкубационният процес приключва с появата на обрива, характерен за шарките. Една седмица по-рано пациентът вече е бил заразен.

2.Типична форма на рубеола

Вирусът на рубеолата оказва токсично действие върху малките съдове, намиращи се под кожата. Заради това по тялото избива обрив с червен цвят. В зависимост от състоянието на болния се различават лека, средна и тежка форма на рубеола, като тежката се бележи от развитието на усложнения.

Обрив (шарка)

Рубеола, имунитет, ваксинаОбривът избива на лицето и впоследствие се разпространява внезапно по цялото тяло. Той се състои от петна с червен цвят и диаметър 5-7 мм. Засяга само гладка, здрава кожа, като петната не са релефни. Ако натиснете петното с пръст или разтегнете кожата, червенината изчезва, но при отпускане отново се появява.

Обяснението: петната са всъщност силно разширени подкожни капиляри. Те винаги съхраняват първоначалните си размери и не се сливат с близкостоящите други петна. Нехарактерни обриви при рубеола:

  • -големи петна с размер над 10 мм;
  • -папула – обрив с релеф, който се издига над повърхността на кожата;
  • -големи петна, получили се от сливане на съседни обривни единици.

Обривът при рубеолата е по-ясно изразен на тялото, отколкото на лицето. Най-видим е в ямките на лактите и колената и върху задната част на тялото – на дупето, кръста, горната част на гърба.

Обичайно обривът се задържа 2-3 денонощ. и изчезва.

Частен случай: при някои болни обривът е едва забележим. Проверява се за наличието му с помощта на „метода на маншета“: на ръката се слага маншет от апарат за измерване на кръвното налягане и се напомпва. По този начин кръвта се задържа в ръката, подкожните капиляри се разширяват още повече и червенината става видима.

Принципно обривът на рубеолата не сърби, но някои болни се оплакват и от това.

Обрив на небцето

Рядко се среща, но са установени случаи на поява на червени петна върху меката част на небцето. Причината е същата като при обрива върху тялото.

Температура – със или без?

При леката и средно тежката рубеола няма др.симптоми, освен обрива. Пациентът се чувства удовлетворително. Температурата не превишава 37°С.Рубеола, имунитет, ваксина

Симптоми в областта на дишането и очите

Те са свързани с поражението върху лигавиците на различни места от тялото.

  • хрема и секрети от носа;
  • болка в гърлото и суха кашлица;
  • сълзене в очите.
Поражения върху лимфн.възли, далак и чер.дроб

С потока на кръв и лимфа вирусът се настанява и в лимфните възли, в резултат от което те се увеличават по размер и лесно се опипват с ръка. Рядко се увеличават размерите на далак и черен дроб.

Тежка форма на рубеола

Диагнозата се определя при присъствие на едно от следните усложнения:

УсложнениеПроявление
Артрит — възпаление на ставите, провокирано от проникване на вируса в ставните тъкани Ден-два след изчезване на обрива пациентът получава болки и отоци в областта на ставите. Те продължават пет до 10 дни.
Тромбоцитопенична пурпура — нарушаване на съсирването на кръвта поради токсините на вирусаХеморагичен обрив – множество миниатюрни кръвоизливи по кожата. Прекалено обилно и продължително маточно кръвотечение. Примес на кръв в урината. Привкус на кръв в устата, кървене на венците.
Енцефалит — проникване на вируса в главния мозък и провокиране на възпаление в него. Много рядко усложнение, развива се при 1:5000/7000 пациентиЕнцефалит се развива или заедно с обрива, или след като той изчезне. Симптоми: отпадналост, главоболие, сънливост, загуба на съзнание, кома, гърчове, парализа или частично ограничаване на подвижността. При усложнението има голям риск от летален изход.
Нетипична форма на рубеола

Така се нарича рубеола, която протича без появата на обрив. Пациентът има хрема, кашлица, болка в гърлото, нарастват лимф. възли, но никаква червенина по кожата. Самочувствието е нормално, формата е лека и протича бързо. Проблемът е за лекарите, които са затруднени да разпознаят заболяването. Честа грешка е да се диагностицира като ОРЗ. Добър ориентир дава наличието на контакт с болен.

Безсимптомна форма на рубеола

Практически не е възможно да се диагностицира, защото няма нито един симптом. В същото време се счита, че формата се случва от 2 до 4 пъти по-често, отколкото типичната. Лекарят установява болестта единствено в случай че бъде информиран за контакт с болен и назначи съответните изследвания.

Вродена рубеола

Развива се, когато вирусът попадне в детето още в утробата, преминавайки от майката през плацентата. Заболяването е сериозно и води до големи увреждания.

Проявления:
  1. Вроден порок на сърцето: открит артериален проток – свързване на съдовете, което го има у плода, но се затваря при новороденото;
  2. Вроден порок на очите: помътняване на роговиците, възпаление на ретината, вродена катаракта, значително намаляване на обема на ябълката на окото;
    Рубеола, имунитет, ваксина
    Уврежданията от рубеола при бебетата са много и сериозни
  3. Микроцефалия — патологично намаляване на черепа, което ограничава растежа и развитието на главния мозък;
  4. Умствена изостаналост;
  5. Вроден порок на органите на слуха: глухота.

Честотата на проявление на изброените увреждания зависи от срока на бременността, в който е произтекло инфектирането на майката:

  • 3-4 седмици – усложнения при 60% от новородените
  • 9-12 седмица – усложнения при 15% от новородените
  • 13-16 седмица – усложнения при 7% от новородените
Разширен синдром на вродена рубеола

Това са усложнения, които се срещат при някои деца:

  • нарушение на съсирването на кръвта и поява на хеморагичен образ – множество малки кръвоизливи;
  • силно увеличаване на размера на далак и черен дроб;
  • забавяне на вътреутробното развитие – общо нарушаване в съзряването на всички органи и системи;
  • пневмония – възпаление на белите дробове;
  • миокардит – възпаление на сърдеч.мускул;
  • некроза на миокарда – гибел на част от сърдечния мускул;
  • поражение на костите в зоната на растежа – нарастването на костите е силно нарушено или невъзможно;
  • снижение на имунитета;
  • захарен диабет;
  • енцефалит — възпалително поражение на главния мозък.

Епидемиология: причини и причинител

Рубеола, имунитет, ваксина
Модел на вируса на рубеолата

Причинителят на рубеол. е вирус, съдържащ РНК (молекула рибонуклеинова киселина, в чийто състав са всички гени на възбудителя). Той се класифицира към семейството на Тога-вирусите, рода на Rubivirus. Размерът му е 60 – 70 nm, покрит е с белтъчна обвивка, на която има подобие на власинки, чрез които възбудителят се прикрепя към клетките.

Главна характеристика на вируса на рубеолата е способността да разрушава и слепя еритроцитите. Това той го извършва посредством специални белтъци-ензими. В състава му влиза и ензимът невраминидаза, който поразява нервната тъкан. Извън тялото – при външни условия, вирусът бързо се разрушава.

Фактори, които убиват вируса на рубеолата:
  1. изсушаване;
  2. въздействие на киселини и основи (вирусът се разрушава при спад на pH под 6,8 и повишение на pH над 8,0);
  3. ултравиолетово излъчване;
  4. етер, формалин, дезинфекциращи средства.
Източник на инфекцията и начин на предаване

Човек се заразява с рубеола единствено от друг човек, като способът е един – възд.-капков път. От лигавицата на дихателните органи на болния човек при естественото дишане вирусът попада във въздуха и се вдиша от здравия. Затова източниците на зараза се:

  • болни, които проявяват симптоми на заболяването;
  • болни с атипична форма, които нямат симптоми и дори нямат обрив;
  • деца с вродена рубеола. В техния организъм вирусът е способен да се размножава година и половина и повече.
Заразна ли е рубеолата?

Да! Вирусът се препредава лесно и понякога здравият не успява да вземе предохранителни мерки. Инфектираният човек става заразен една седмица преди да се изявят началните симптоми, докато той все още не подозира от какво е пострадал. Също така са заразни и опасни хората без изразена симптоматика и с безсимптомните форми.

Когато се установи рубеола, пациентът се изолира за определен срок, след който той става незаразен, въпреки че не се е излекувал напълно. Вирусът се препредава активно от човек на човек само в рамките на две седмици – една преди и една след проявата на обрива.

В жилището и обичайните за пребиваване места на болния не е необходима дезинфекция. Вирусът загива бързо, щом напусне човешкото тяло.

Рубеола, имунитет, ваксина
Реклама, която подчертава необходимостта от ваксинация срещу рубеола

Поради изброените обстоятелства, за рубеолата е характерно епидемично разпространение. Тя се появява на вълни – т.нар. епидемичен взрив, който се повтаря на всеки 6-9 години. Най-често епидемичните стойности на заболеваемостта се повишават в пролетния период от април до юни. При това започват да се заразяват не само деца, но и възрастни, които постоянно пребивават в големи колективи.

След масовото въвеждане на ваксина срещу рубеола, епидемичните взривове постоянно намаляват като мащаб. Най-явно се вижда това в пример със САЩ:

  • 1964 година – 1 800 000 случая на рубеола
  • 1984 година – 745 случая на рубеола
Механизъм на развитие на болестта

Човек вдиша вируса на рубеолата и той преминава последователно по следния път: дихателни пътища – клетки на лигавиците – кръвния поток – всички органи и тъкани. Въпреки че има достъп до всички части на тялото, той поразява най-ярко и изразено лимфните възли и кожата. Организмът реагира на вируса с изработването на специфични антитела. Тяхното количество в кръвния поток постоянно се увеличава по време на болестта и те се установяват чрез лабораторен анализ.

Антитела

Антителата са от клас IgG, IgM, IgA.

  • IgG – по-високите стойности сочат по-висока защита срещу рубеола.
  • IgA – показват имунната реакц. на носоглътката. Тя не е следствие на ваксина, а показва действително прекарано заболяване.
Имунитет

По време на боледуването от рубеола болният си изработва имунитет против този вирус, който му остава за цял живот. Случва ли се повтаряне на инфектирането? Рядко, но да! Зависи от нивото на IgG. Ако е високо, значи организмът си е изработил добра защита срещу рубеола и ще бъде предпазен от нея до края на живота. Но при ниски и средни нива на този показател, имунитетът не е достатъчен и при пряк контакт с вирус има възможност за ново заразяване. Ваксината също не е 100%-ова гаранция срещу инфекция. Защо – ще видим в главата, посветена на имунизациите.

В общия случай преболедуването от рубеола е предпоставка за изграждане на траен имунитет.

Вродената рубеола е изключение, наричат я парадокс – в тялото има високи стойности на изработени антитела и в същото време – изява на симптоми на активно развиващо се заболяване.

Инкубационен период
Рубеола, имунитет, ваксина
Вирусът на рубеолата притежава стотици власинки, чрез които се прикрепя към клетките

Инкуб. фаза съпътства процеса на проникване на вируса и прикрепянето му към клетките на лигавиците в приемника до пътешествието му по лимфната система. Следващият период – продромалният (от появата на първия симптом до изявата на пълния комплекс от симптоми), в някои случаи отсъства и се минава директно към обрив. Ако го има, той е едва няколко часа и има слаби симптоми като умора и температура до 38 градуса.

Важно: най-ранният симптом на рубеола са набъбналите лимфни възли. Те се очертават един докъм два дни преди да избие обривът и са единствен показател за случилото се. Увеличението по правило засяга възлите на тила, зад ушите и шията. Характерно е, че не болят, няма срастване с други тъкани и са с мека консистенция.

Диагностициране и кръвни изследвания

Типичната форма на рубеола се диагностицира чрез преглед и анкета на пациента. Признаците, по които се ориентира лекарят, са:

  • контакт с болен;
  • съчетание на симптоми: обрив + хрема + кашлица + набъбнали лимфни възли.
Заболявания, които приличат по симптоми на рубеола:
  1. аденовирусна инфекция — простудно забол. с характерно увеличаване на лимфните възли, засяга лигавиците на носа, гърлото, очите;
  2. ентеровирусна инфекция: ентеровирусите поразяват освен червата, но и дихателната система, кожата и лимфните възли;
  3. морбили – вирусно забол., също се проявява с обрив по кожата;
  4. инфекц. мононуклеоза – вирусно заб. с признаци на простуда и увеличаване на лимф. възли, чер. дроб, далак;
  5. розов лишей – гъбична патология с петна по кожата;
  6. уртикария – алергична р-я, при която се получават петна – червени!, по кожата;
  7. -инфекциозна еритема — червен обрив, също засяга приоритетно деца.
Инструментални и лабораторни методи за диагностициране
Метод за диагностициранеСъщност
Общ анализ на кръвтаТърси се спад на общия брой левкоцити, отговарящи за имунитета и защитните реакции. Ако е повишен делът на тези от тях, които изработват антитела, това косвено потвърждава диагнозата.
Изолиране на антитела, които се изработват в отговор на появата на вирусаАнализът се прави двукратно с пауза от десетина до 15 дни. Ако антителата са се увеличили, диагнозата се счита за потвърдена.
Ултразвук на плодаПрилага се за установяване на нарушения на развитието на плода, предизвикани от вируса на рубеолата.
Референтни стойности на IgG (положителен)

Имуноглобулините (антитела) в кръвта са знак за наличие или прекарана инфекция.

Имуноглобулин от клас G (IgG) – специфични антитела, които се изработват в течение на инфекцията. Те са белег за оздравяване, за прекарана в миналото инфекция – пазят паметта за нея и при повторна среща се противопоставят на агента, и за имунитет, придобит в резултат от ваксина.

Интересно! Имуноглобулините имат протеинова природа, затова човекът има нужда от достатъчно количество протеини, които са строителен материал не само за мускулите, но и за имунитета.

Имуноглобулин от клас А (IgA) – антитела, които отговарят за локалния имунитет.

Имуноглобулин от клас М (Ig М) – антитела, които са знак за наличие на остър инфекциозен процес. Те започват да се изработват от първия ден на заразата и с времето намаляват, докато количеството на имуноглобулина от клас G се увеличава.

Има и други класове имуноглобулини, но за диагностициране на рубеола се ползват изброените три – G, М и А.

Рубеола, имунитет, ваксина
Обривът е един от белезите, по които се различава рубеола от морбили
Кога се назначава изследване за антитела при рубеола:
  • след избиването на обрива и пак след 14-21 дни;
  • за диференциране на рубеола от други детски инфекции;
  • за изследване на контактни лица;
  • при бременност и планирано зачеване;
  • при спонт. аборт и родено мъртво дете;
  • при съмнение за вродена рубеола.
Резултати

Високи нива на IgG и IgM означават наличие на добър имунитет срещу рубеола. В различните лаборатории референтните стойности варират, те зависят от чувствителността на тестовете. Затова лимитите задължително се отбелязват до индивидуалния резултат, за да може да се сравни. В общия случай границите са следните:

Рубеола IgG – измерва се в IU/l или U/ml
По-малко от 5 до 8Отрицателен (отсъствие на имунитет)
От 5/8 до 9.9/11Сива, неопределена зона (не се знае дали е положителен или отрицателен)
От 10/11 нагореПоложителен (наличие на имунитет)
Отрицателният резултат се разчита така: няма имунитет срещу рубеола, следователно пациентът не е болен в момента на изследването.
Рубеола IgM – измерва се в Au/ml
По-малко от 20Отрицателен
20-25Съмнителен резултат, изисква повторен анализ след 14-21 дни
Повече от 25Положителен резултат
Посочените стойности също не са константни и варират в различните лаборатории в зависимост от оборудването.

Идеалният вариант е изследването да установи наличие на имуноглобулин G и липса на имуноглобулин М. Тази комбинация значи, че изследваният има антитела към рубеола в резултат от прекарана инфекция или ваксинация. При такъв резултат не се налага ваксинация, а жените – спокойно да си изкарат бременността.

Отсъствието на имуноглобулини G и М означава, че не съществува имунитет към рубеола. Ако резултатът е получен по време на бременност, а жената е контактувала с инфектиран, изследването се повтаря още два пъти през 2 седмици.

Наличието на имуноглобулини G и M е характерно за острата фаза на болестта рубеола. Подобен резултат при бременна поставя въпроса за аборт.

Отсъствие на имуноглобулин G и наличие на имуноглобулин M означава възможно заразяване. Изследваният вероятно се намира в периода преди появата на симптомите на заболяването. За достоверност анализът се проверява след 14-21 дни.

Накратко:

IgGIgMЗначение
+-Наличие на имунитет вследствие на заболяване или ваксинация
--Липса на имунитет и заболяване
++Остра фаза на рубеола
-+Възможно заразяване, период преди поява на симптомите
Тестовете са на цена от 13 до 19 лв за всеки показател отделно.

Описаното изследване установява придобит имунитет, но не е способно да посочи по какъв начин е придобит той – по време на заболяване или от ваксинация. Ако е прекарано заболяване, кога е протекло то? На тези въпроси отговаря друго изследване за специален индекс, който определя съотношението между новите и старите имуноглобулин G. По този способ се установява преди колко време е прекарана инфекцията.

Подобно изследване е от изключителна важност за бременните жени с високо ниво на имуноглобулин G (над 100 единици на мл), защото не е ясно дали жената е преболедувала рубеола много преди бременността или непосредствено преди нея/ в първите седмици след зачеването.

Интерпретация на резултатите:
  • Индекс над 70% – рубеолата е прекарана преди минимум 6 месеца;
  • Индекс от 50 до 70% – недостоверен резултат, необходимо повторно изследване след 2 седмици;
  • Индекс под 50% – инфекцията е прекарана в скорошно време, не повече от 3 месеца.

Последният показател при бременност показва висок риск от поражения върху плода. Тогава препоръката е да се прекъсне бременността, но решението принадлежи на родителите.
Изследването струва около 25 лв.

PCR-анализ

Това е лабораторна диагностика, която има за цел да изолира генетичен материал от вируса. Достоверността на резултата е над 95%. Анализът се провежда върху всякаква биологич. течност – кръв, слюнка, урина и др. Методът се използва при съмнителни обстоятелства и особено в ситуации, когато стои въпросът за прекъсване на желана бременност поради съмнения за увреждане на плода. Положителен резултат значи наличие на вирус в организма.

Цената на такова изследване към момента на съставяне на статията е 75 лв.

Рубеола, имунитет, ваксинаЛечение на рубеола

При лечението на рубеола тялото се справя само с вируса, затова противовирусни лекарствени препарати не се назначават. Терапията е целенасочена към отстраняване на симптомите на заболяването. По време на обрива и евентуалното повишаване на температурата се препоръчва болният да легне и да почива.

Използвани медикаменти
  • Противовъзпалителни средства – Парацетамол, Нурофен, Аспирин. Използват се при влошено общо състояние и вдигната температура.
  • Противоалергични средства – помагат за справяне с предизвиканата от вируса алергизиране на тялото.

Според някои медицински източници е показано при артрит – усложнение от рубеолата, да се ползват препарати от групата на хлорохин (Делагил), които потискат имунната реакция. Причината е, че възпалението на ставите се поддържа от отделящите се в организма антитела. В случай че имунната с-ма работа прекалено интензивно, то към поражение на ставите води не толкова самият вирус, колкото действието на антителата срещу него.

При усложнение тромбоцитопенична пурпура се приемат глюкокортикостероиди, които помагат да се отстранят изразените възпалителни реакции. Показан е и хепарин, който снижава коагулацията на кръвта. Приема се в най-тежките случаи, когато глюкокортикоидите не помагат достатъчно.

При усложнение енцефалит се изисква хоспитализация, постоянно наблюдение, препарати, подобряващи мозъчното кръвообращение, аскорбинова киселина, която защитава тъканите от увреди, В-витамини за възстановяване на нервната с-ма, противогърчови средства и др.

Има ли полза от антибиотици?

При рубеола обичайно не се изписват антибиотици, както и при другите вирус. инфекции. Но има случаи, в които те са необходими – ако се развие гноен отит, ангина, пневмония. Антибиотикът се определя в зависимост от бактериалния агент. Изписва се от специалист след установяване на възбудителя.

Имунизационен календар

За предотвратяване на рубеола се използва ваксина, в чийто състав влиза жив, но отслабен вирус. В България – според официалния имунизационен календар, тя се прилага така:

  • От 13-и месец на детето – комбиниран препарат срещу рубеола, паротит и морбили. Имунизацията се определя като извършена при осъществяването на 1 прием.
  • На 12-годишна възраст – предвидена е реимунизация срещу същите три вирусни инфекции.

Здравното ведомство включва ваксината срещу рубеола и сред препоръчителните имунизации, подходящи за лица в риск и за такива в неимунизационна възраст, но предприемащи пътувания в страни, в които заболяването е с високи стойности.

Ваксини, имунизация

Ваксината води до устойчив имунитет в 95% от случаите. Но реакциите, които възникват в организма след инжекцията засега не са достатъчно добре изучени. Със сигурност не е засечен нито един случай, в който препаратът да е станал причина за поява на рубеола у ваксинирания. Имунизацията на практика не води до усложнения. Единствено понякога тя води до алергична реакция.Рубеола, имунитет, ваксина

Противопоказания за ваксиниране:
  • при зрели жени, защото има риск да причини вродена рубеола у бъдещите им деца;
  • по време на бременността;
  • не се планира зачеване в трите месеца, последващи имунизацията;
  • тежка алергия при предходна ваксинация, към яйца и неомицин;
  • остри инфекциозни процеси или обостряне на хронични, имунизацията се отлага до оздравяване;
  • остра проява на алергия и 3 дни след изчезване на симптомите й.
Усложнения и странични ефекти от ваксината

В цял свят профилактиката на рубеола се провежда чрез поливаксина, активна и срещу морбили и паротит. Но немалко родители се опасяват от възможни усложнения, най-вече заради факта, че на практика се въвеждат едновременно три ваксини, като и трите вируса са живи.

Принципно моноваксината против рубеола се понася добре и изключително рядко води до странични реакции. Обаче тя не се прилага при първоначалните задължителни имунизации.

В поливаксината се съдържат специални отслабени щамове на вирусите на паротит, морбили и рубеола. Някои ваксини съдържат в себе си готови антитела или антигени, но тази не е от същия вид. Тя работи на принципа предизвикване на инфекция, под натиска на която организмът да си изработи собствени имуноглобулини.

Имунитетът, изработен в резултат от ваксина, е в пъти по-слаб, отколкото ако е прекарано заболяването в детска възраст, но все пак свежда риска от заболяване до минимум. Ако все пак възникне инфекция, тя преминава в много по-лека степен. След първата ваксина имунитетът се съхранява за пет години – средно, като с всяка последваща ваксина продължителността на имунитета се удължава.

Здравните власти са категорични, че въвеждането на три ваксини едновременно по никакъв начин не повлиява ефективността и не повишава риска от развиване на усложнения.

Къде и как се прави?

Ваксините, предвидени като задължителни в имунизационния календар, са безплатни и се поставят от личните лекари. Здравноосигурените, които не са избрали джипи, също имат право на безплатна имунизация, но тя им се предоставя в имунизационните кабинети, разкрити към здравните инспекции в областните градове.

Ваксината се въвежда в рамото или в бедрото.

Възможни реакции

На мястото на въвеждане: почервеняване, лек оток, болезненост. Честота 10:100 случаи. При подобна реакция се дава противоалергичен препарат от антихистаминовата група – Тавежил, Лоратадин, Деслоратадин и други. Удобно е прилагането на противоалергични мази, гелове като Фенистил и други. Обичайно реакциите преминават до три дни и не създават риск за здравето.

Общи реакции: повишена температура в 10:100 случаи. Обичайно до 38 градуса, по-рядко до 39 градуса. Симптомът се проявява след 7-15 дни, по-рядко след 21 дни. Температурата евентуално се поддържа до три дни, като не винаги се съпровожда с други симптоми.

Температурата пада сама, но при общо неразположение се препоръчват препарати като Парацетамол, Ибупрофен, Аспирин и други.

Реакция върху дихателния апарат: хрема, червено и болезнено гърло, кашлица, болка в ухото, зачервяване на очите – по-рядко. Симптомите възникват 7-15 дни след ваксината, не изискват лечението и отминават самостоятелно след няколко дни.

Алергични реакции: 1:10000 случаи. Сред тях са анафилактичен шок, едем на Квинке и др. Подобни реакции възникват непосредствено след въвеждането на ваксината до трийсетина минути.

Обриви: често усложнение. С малка интензивност, подобно на обривите при самата рубеола, с малък обхват на поражение. Реакцията се проявява след 7-15 дни и бързо минава сама, без лечение.

Редки усложнения – 1:10000 и по-рядко: набъбване на лимф.възли, гадене, повръщане, отказ от храна, нарушение на съня, безпокойство, повишена възбудимонт, повишена температура, бронхит, пневмония, възпаление на ставите, енцефалит – крайно рядко, под 1:10 000 000 ваксинации.

Съвместява ли се с други имунизации?

Да, може да се проведе едновременно с ваксина срещу полиомиелит и други, с изключение на БЦЖ. Ако се прави самостоятелно, други имунизации се провеждат след месец или обратно – изчаква се да мине месец от предходна имунизация.

Разрешено ли е къпане в деня на ваксинирането?

Не се препоръчва прегряване и къпане във вана в деня на ваксинацията. По-подходящ е кратък душ с хладка вода.

Дайте мнение и Вие тук!
Може ли да се излиза на разходка?

Може, но без контакт с други хора, които биха предали различни инфекции на ваксинирания. По време на разходката се следи детето да не се прегрява, нито да се преохлажда.

Диета и хранене при рубеола

Няма специални показания за храненето по време на инфекция от рубеола. Въпреки това менюто се прецизира спрямо наличния инфекциозен процес. Като цяло при инфекц.заболявания се предпочита по-лека храна, с намалени въглехидрати и мазнини. За сметка на това се увеличават витамините и напитките. Лошото хранене допълнително отслабва имунитета.

Предпочитат се:
Рубеола, имунитет, ваксина
Кашите, пюретата и супите – предпочитана храна по време на рубеола
  • лесносмилаеми храни;
  • пюрета, каши, супи;
  • немазни, неподправени, несолени храни;
  • приготвени на пара, варени, печени, избягват се пържени и панирани;
  • малки порции и често хранене;
  • обилни течности – сокове, чайове, чиста вода;
  • плодове с високо съдържание на вит.С;
  • млечни продукти.

Вредните храни са тежките, мазните, пържените, тлъсти меса и бульони и всичко, което наричаме „джънк“ – чипс, пържени картофи, газирано, сладкиши и други.

Къпане при рубеола, карантина

Къпането на дете по време на рубеола е възможно, но само с разрешение на лекар. Понякога то способства за оздравяването, защото:

  • поддържа хигиената и премахва частиците суха кожа, които са хранителна среда за размножение на вредни микроорганизми. В период на спад на имунната с-ма се намаляват локалните защитни фактори и се увеличава вероятността от поява на микроби и вирусни дерматити;
  • намалява сърбежа, който понякога съпътства обрива. Ваната има разпускащ ефект и под влиянието сърбежите намаляват или преминават;
  • отстранява омазняването свързано с повишената температура.
Рубеола, имунитет, ваксина
Калиев перманганат – необходим е разтвор със слаб розов цвят

В случай че кожата е вече инфектирана, къпането се извършва максимално внимателно. Препоръчва се вана със слаб р-р на калиев перманганат. Щипка от него първо се разтваря в малък съд с топла вода докато се разтворят най-големите частици, а после разтворът се сипва във ваната, докато водата придобие слаб розов отенък.

Внимание! В чист вид калиевият перманганат има силно окисляващо действие и причинява изгаряния по кожата. В слаба концентрация е безопасен и противостои на инфекции и болестотворни бацили.

Карантина – инфектираният пациент се поставя под карантина от 5 до 7 дни след излизането на обрива. Това е времевата зона, в която той разпространява вируса и застрашава околните. В детските заведения се обявява наличието на такъв случай, за да следят родителите за симптоми у децата си.

Лечение на рубеола с билки

Нетрадиционното лечение на рубеола с нар.средства залага на подкрепата на организма за повишаване на имунитета и справяне с инфекцията.

Фитотерапия. Болният има нужда от много витамин С, който в изобилие се съдържа в плодовете на шипката, френското грозде, копъра. Важният витамин Р се съдържа в гроздето и зеления чай. По време на инфекцията тези продукти се употребяват активно.

Витаминозни чайове:
  • шипка и френско грозде в съотношение 1:1;
  • шипка и червена боровинка в съотношение 1:1;
  • шипка, червена боровинка и коприва в съотношение 3:1:3.

Компонентите се пускат в кипяща вода и се правят на чай. Напитката се взема максимум четирикратно в деня.

Мерки срещу обрива

При появата на обрива се използва отвара от шипка, невен, подбел, метличина и лайка или отвара от листата и цветовете на змийско мляко. Отварите се прилагат чрез вани и измиване на обринатите зони.

Рецепта: 4 суп.лъжици билки – наситнени, се заливат с 6 чаши кипната вода, запарват се под капак около час. Филтрират се и се употребяват.

Рубеола, имунитет, ваксина
Контактуващите с болен от рубеола са застрашени от прихващане на вируса в рамките на 2 седмици от целия процес на развитие на инфекцията

Листата на еделвайса, валерианата и дяволската уста притежават успокояващо действие и се ползват при рубеола приготвени на отвара. Тази комбинация от билки изисква дълго запарване – не под 10 часа, като удобен зат ова е термос, който поддържа температурата. Децата от 1 до 3 години приемат по 1 чаена лъжица от отварата, разредена с половин литър течности. От 3 до 10 години се разрешава по 1 супена лъжица, а над 10 години – по 2 суп.лъж. Разредената отвара се пие в количество 100-160 мл преди три или четири хранения. За подобряване на вкуса се позволяват мед, сладко, дори захар.

При рубеола се употребяват и готови аптечни смеси, състоящи се от бреза, бял равнец, детелина, глухарче, пелин и други. Те се приготвят според указанията на етикета.

Брезата успокоява обрива, има обезболяващо и противовъзпалително действие. Влияе положително на обмена на веществата и ускорява извеждането на отпадъчните вещества от организма.

Още народни рецепти
  1. По 1 суп.лъж плодове и листа на боровинка и жълт кантарион се потапят в 600-750 мл сгорещена вода, врат на слабичък котлон десетина минутки и се поставят някъде да се запарят. Пие се по четвърт чашка преди четири от дневните хранения.
  2. 2 суп.лъжици плод шипка, по 1 суп. лъж глухарче и коприва се потапят в 200-290 мл сгорещена вода, държат се така едно денонощие, филтрират се и се подслаждат. Приемат се по 2 суп.лъжици от готовата настойка преди три от храненията през деня.
  3. По 1 суп.лъж плодове от малина и боровинка, липов цвят и листата на билката подбел се смесват и от размесените билки се вземат само 2 суп.лъжици, които се пускат в 350-380 мл вряла водичка. Запарването трае 20 минути, филтрират се и се приемат по половин чаша преди сън.
  4. 1 суп.лъжица подбел и 2 суп.лъжици липов цвят се изсипват в 350-380 мл сгорещена вода и се парят около 1 час. После течността се връща на котлона, отново се кипва и ври в течение на 5 минути. Следват изстудяване, филтриране, подправяне с малко хубав мед. Приема се преди сън.
  5. По 1 суп.лъж плодове шипка и черна боровинка се сваряват с 400 мл водичка, запарват се 45 минути. От прекрасната и много вкусна напитка се пийва през равномерни периоди.
Хомеопатия
  • Пулсатила – показана при инф.заболявания, вкл.рубеола. Подходяща за началният етап, когато хремата е слаба и няма треска.
  • Беладона – при силен обрив. Повлиява висока температура, наличие на жажда, втрисане, обриви, зачервени лигавици
  • Лаконос – при болки в ушите и подуване на лимфн.възли.

Рубеола при бременни

Рубеолата е най-страшна за бременните, защото нанася непоправими и тежки увреждания на плода, най-вече ако майката е „хванала“ вируса в началото след зачеването. Вирусът поразява ембрионалните тъкани и нарушава почти всички важни органи.

Рубеола, имунитет, ваксина
Бременните жени понасят най-тежките последствия от заболяването

Рубеолата предизвиква още:

  • аборт, преждевр. раждане;
  • умъртвяване на плода в утробата;
  • енцефалит и менингоенцефалит;
  • маточни кръвотечения;
  • отлепяне на плацентата;
  • слаба родова дейност;
  • дисеминирано вътресъдово съсирване – състояние, което застрашава живота на жената и изисква спешна реанимация.

Специфично лечение на майката, отстраняващо риска от увреждане на плода, няма. Силната страна тук е профилактиката – ваксинация, предварителните изследвания, а при инфекция – обсъждане на възможността за аборт.

Бременни в риск:
  1. които не са прекарали рубеола в детството си;
  2. които не са ваксинирани като малки;
  3. при отрицателен резултат за Ig G към рубеола и неголямо количество от него в кръвта – под 10 единици на мл.
  4. при наличие на ХИВ и други състояния на дефицит на имунитета, включително някои видове наркомания и алкохолизъм, като този фактор не зависи от провеждани имунизации или прекарана рубеола;
  5. при професионален ежедневен контакт с деца – учители, възпитатели, многодетни майки, педиатри и други.

Преди планиране на бременност се препоръчва изследване за заболявания, предавани по полов път и за TORCH-инфекции. Това е група от патологии, които нанасят увреждане на плода, а към тях се отнася и рубеолата.

Забременяване след рубеола? Да, възможно е не по-рано от 3 месеца след оздравяването, а най-добре след 6 месеца. Във времето до третия месец след заболяването се предприемат мерки срещу забременяване, а ако зачеването се осъществи, се обсъжда евентуален аборт.

Ваксинация по време на рубеола? Не, абсолютно противопоказано. Рискът от патологии при детето е в пъти по-нисък, но съществува.

Ваксинация преди забременяване? Да, прави се, но се следи да не е по-късно от три месеца до момента на зачеването.

Каква ваксина преди зачеване? Предпочита се моноваксина.

Допустима ли е ваксинация по време на кърмене? Не! Засечени са случаи на деца, кърмени по време на имунизация на майката, в бъдеще да развиват психически разстройства, аутизъм, а когато самите те биват ваксинирани във възрастта от 12 до 18 месеца, да проявяват симптоми на рубеола.

Ваксинираният срещу рубеола заразен ли е за бременни жени? Смята се, че отслабения вирус от ваксината повече не се предава и човекът не е заразен. Засечени са единични случаи на препредаване на рубеола от ваксинирано дете на бременна жена, без да е доказано, че източникът на инфекцията е именно имунизираното лице, а не друг болен.

Заразяването на бременна жена с рубеола се означава с два различни термина в зависимост в кой период от развитието на плода е настъпило предаването на инфекцията.

Рубеолна ембриопатия – с термина се означава инфектиране в първия триместър от бременността. Това е по-тежкото и опасно състояние, което поради засягане на плацентата води до трите симптома на Грег – поразяване на очите, слуха и сърцето. Бебето е застрашено още от увреждания на мозъчната тъкан.

Рубеолна фетопатия – терминът се ползва при инфектиране след 4-ия месец от бременността. Бебето понякога се ражда здраво, а рубеолата и уврежданията от нея се проявяват по-късно. Отбелязват се изоставане в растежа, всички симптоми на рубеола на фона на високи нива на антитела, неврологични проблеми, нарушения на кости, сърце, имунитет и други.

Рубеола при бебетата

Рубеола, имунитет, ваксинаПри бебетата до 1 година рубеола се среща рядко, без да се счита вродената. По време на бременността и кърменето се предават антитела против тази инфекция, ако майката има имунитет. Освен това малките бебета имат ограничени контакти и е рядкост да срещнат вируса.

От друга страна първата ваксина се слага след 13-я месец и ако майката няма имунитет, рискът за бебето се увеличава.

Ако бебе до 1 година се зарази с рубеола, инфекцията протича по-тежко, отколкото при по-големите деца. Това се предпоставя от несъвършения имунитет на малчуганите до 2-годишна възраст. Повишена е опасността във възрастта до 3 месеца. Вирусът може да проникне в централната нервна с-ма и да доведе до енцефалит или бъдещи психоемоционални нарушения и изоставане в развитието.

Симптоми при бебета до 1 година: повишена температура, слабост, отказ от храна, снижена активност, безпокойство, плач и други. Обрив по-често се явява върху лигавицата на устата. Обикновено отсъстват хрема, кашлица и червено гърло. Без медицинска помощ рискът от усложнения е висок.

Лечението е в инфекциозни отделения. Провежда се деинтоксикация с инфузионни разтвори, антихистаминови препарати, медикаменти за симптоматиката, витамини и правилно хранене.

Важно! При бебетата е важно да се отличи вродена рубеола от прихваната след раждането. Малчуганите с вродена рубеола са заразни до 2 години след раждането, защото вирусът се съхранява за дълго.

Ваксинира ли се бебе след прекарана рубеола? Възможно е, но не е потребно. Преболедувалите създават здрав пожизнен имунитет. Но тези деца също получават ваксина, тъй като у нас задължителното е полипрепарат и срещу паротит и морбили.

При възрастни

Възрастните прекарват рубеола по-тежко от децата. Симптоми: по-висока температура, силна умора и слабост, главоболие. Обривът е по-интензивен и разпространен. Често възникват усложнения като артрит, снижение на нивото на тромбоцитите, поражения върху главния мозък. Усложнения се появяват по-често, отколкото при децата. Половината възрастни прекарват рубеола безсимптомно или с малко симптоми, което обяснява отсъствието на своевременна диагноза.

Рубеола, имунитет, ваксинаПричината възрастните да преболедуват по-тежко от децата е потвърдено с многогодишни наблюдения, но механизмът не е изучен добре. Установени са някои усложняващи фактори като хронични заболявания на храносмилателната, сърдечно-съдовата, дихателната с-ми и други, вредните навици като пушенето, алкохолът и наркотиците, пресата върху имунитета във връзка с други инфекции, онкологични патологии, ХИВ и други нарушения на имунитета.

Възрастните боледуват по-рядко от рубеола, тъй като практически почти всички хора са имали контакт с вируса в детска възраст. Голяма част са понесли инфекцията безсимптомно и са изработили антитела. След прекарване на рубеола почти 95% от хората придобиват пожизнен имунитет.

Рубеола след ваксина

Въпреки провеждането на масови ваксинации от 70-те години насам, все пак има случаи на рубеола. Вече не се срещат пандемии, но заболели има. Очакването е било масовите ваксинации да доведат до пълно прекратяване на циркулацията на вируса в природата, защото той незабавно се разрушава извън човешкото тяло. Обаче засега това не е постигнато, тъй като винаги има хора, които не притежават имунитет.

Причините са различни:
  • отказ от ваксинация, особено актуален в последните години;
  • наличие на противопоказания за имунизация като имунодефицити, в това число ХИВ, онкологични патологии, непоносимост към ваксини и реакции, застрашаващи живота;
  • индивидуална невъзприемчивост към ваксината – отсъствие на формиране на антитела;
  • нарушения при въвеждането на ваксината, което я е направило недействителна;
  • имунитетът, формиран към отслабения вирус във ваксината, понякога не „хваща“ при среща с естествените вируси в природата. Затова съществуват случаи на инфектиране с рубеола след ваксинация. Все пак провеждането й гарантира, че болестта ще премине в лека степен, дори при възрастните.

Масовата ваксинация се натъква и на друг неочакван проблем. Имунитетът не се оказва на 100% стабилен, както след прекарана истинска инфекция, и се съхранява само за някакъв период от време – 5 – 8 – 10 – 20 и повече години, като това е индивидуално. Последната задължителна имунизация е на 12 години, тоест след като минат 30-те години много хора остават без имунитет.

Рубеолата води ли до безплодие?

Битува мнението, че повечето детски инфекции водят до безплодие при мъжете. Това е вярно единствено за заушката и паротита. За другите заболявания, включително рубеола, няма такива факти.

Наименования на рубеола

На английски език: Rubella, на руски език: Краснуха, на латински: Rubeola.

Видове шарка и как да различим рубеола

Рубеола, имунитет, ваксина
Обрив при морбили – петната се свързват и образуват големи зачервени петна

Под името шарка се разбират пет инфекциозни заболявания, които предизвикват обрив по тялото. Те се различават по вида и големината на пъпките, както и по други симптоми.

Другите видове шарка

Вариола (едра шарка). Причинител: Variola major и minor. В миналото болестта е взимала много жертви, но от 1980 година е обявена за изцяло ликвидирана.

Варицела (лещенка). Причинител Varicella zoster virus. След ликвидирането на вариолата, това е шарката с най-голям по размер обрив, включващ и мехурчета. Повече вижте тук:

https://www.lekar.bg/2014/11/11/варицела/

Скарлатина. Причинител: бета-хемолитичен стрептокок от група А. Обривът е дифузен. Повече вижте тук:

https://www.lekar.bg/2015/02/06/скарлатина/

Морбили (дребна шарка). Причинител: Morbillivirus. Обривът най-много се доближава по вид до този на рубеолата.

Как да различим морбили от рубеола?
РубеолаМорбили
Бързо разпространение на обрива по тялото – до 24 часаПостепенно разпространение на обрива по тялото – в течение на няколко дни
Отделните петна на обрива не се сливат едно с другоПетната на обрива са малки и често се сливат в по-крупни петна и зачервени участъци
Обривът преминава за броени дни и не оставя следи и белезиЧервените петна започват да избледняват след 4 дни и на тяхно място се явяват тъмни петна, съхраняващи се доста дълго време
Обривът по лигавицата на устата е рядкостОбривът по лигавицата на устата е типичен

Първоначално публикувано на:21.09.2016 @ 16:13

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

скарлатина, лечение

Опасната скарлатина: как да я разпознаем?

Симптоми на скарлатина. Снимки. Лечение. Помага ли аугментин? Как действа клацид? А оспамокс? Върши ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *