Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма на лекарството. Дози – внимание в потребителските групи. Какви други приложения има тетрациклин. Потребителски мнения; опасни ли са страничните ефекти. С какви лекарства можем да го заменим

Тетрациклин – това е антибиотик, при това познат на доста хора. Този почти 70-годишен медикамент е с изявен бактериостатичен ефект. Справя се успешно с патогенните микроорганизми, които са чувствителни към него. Прилага се при широк спектър от заболявания на дихателните  пътища, инфекции на пикочно-половата система, при некротичен стоматит, амебиази, конюнктивит, гнойни обриви от различно естество, полово предавани болести, заразни болести от типа на треска и тиф, холера, сибирска язва, чума, листериоза, бруцелоза и пр.

Действие като антибиотик, инструкция

Тетрациклин капсули - върши работа при широк спектър инфекции
Тетрациклин капсули – върши работа при широк спектър инфекции

Тетрациклинът е широкоспектърен антибиотик с бактериостатично действие. Това означава, че той се справя с причинителите на инфекции, като спира растежа на патогенните клетки. Това е възможно, защото антибиотикът потиска протеиновия синтез в бактериалната клетка. Приет във високи дози, медикаментът унищожава патогените.

Коментираният антибиотик е добър вариант за лечение при разпознаване на стафилококи – в това число златист стафилокок, стрептококи, бацилите на антракс и причинителя на актиномикоза. Справя се и с инфекции от грам-отрицателни патогени като Haemophilus influenzae, причинителите на венерически заболявания от рода на Haemophilus ducreyi, на коклюш, ешерихия коли, Borrelia burgdorferi, Brucella spp и др.

Медикаментът си го бива, но по много причини често се налага да бъде комбиниран с други антибактериални средства – например със стрептомицин.

Видове тетрациклин, употреба и цена

Медикаментът тетрациклин фигурира в справочниците в две форми – за вътрешен прием и за локално външно приложение. По лекарска препоръка могат да се гълтат капсули/таблутки или проблемни зони от тялото да се третират с маз/унгвент.

Тетрациклин на капсули, таблетки, Актавис

Тетрациклин на капсули е често препоръчван и достъпен антибиотик. Не е без значение фактът, че 20 копсули от 250 мг струват само около три лева. Евтиното лекарство обаче може да лекува успешно инфекции на дихателните пътища,  инфекции на пикочните пътища без усложнения, полово предавани заболявания от ранга на сифилис и гонорея, кожни инфекции – включително акне, очни инфекции,  тежки инфекции като ку-треска, антракс, туларемия, амебиаза. Медикаментът е сочен и като възможност за алтернативно лечение при тетанус и газова гангрена.

Медикаментът в тази форма е противопоказан при деца под 12 години и кърмачки, а при бременни може да се прилага в случаи на крайна необходимост и под лекарски контрол.

Схемите на прием са различни в зависимост от характера на лекуваната инфекция. При общи инфекции стандартната схема е една капсула на 6 часа. Ако се касае за по-тежък случай, по преценка на лекуващия може да се вземе първоначално двойна доза или двойната доза да се приема всеки път.

При упорити кожни инфекции приемът може да е една или две капсули веднъж дневно с продължителност до три месеца по лекарска преценка. Полово предавани болести се атакуват с по две капсули четири пъти дневно, за 7 до 30 дни в зависимост от повлияването. Приемът при бруцелоза е четири пъти дневно по две капсули, заедно с точно определена доза стрептомицин.

На ампули има ли?

В BG-лекарствените сайтове липсва информация за прилагане на тетрациклин на ампули.

Крем, унгвент, паста и маз за очи, при ечемик, конюнктивит
Тетрациклиновата маз може да е дерматологична или офталмик
Тетрациклиновата маз може да е дерматологична или офталмик
“Демир

Един от вариантите на лекарството за локално външно приложение е тетрациклин офталмик – маз. Мазилото е с еднопроцентно съдържание на активния компонент и се използва при лечението на повърхностни очни инфекции, възпаление на клепачите или роговицата, при конюнктивит, кератити, блефарит и други инфекции с бактериален причинител. Препоръчва се като средство за профилактика преди и след очни операции.

Най-често мазта се прилага в проблемната зона 3-4 пъти дневно, но при по-тежки инфекции се допускат до 6 апликации. Продължителността на терапията е 7 до 10 дни.

Тетрациклин маз офталмик струва 5 лв за опаковка от 5 г.

Дерматологичен унгвент 3 процента

Дерматологичният вариант на тетрациклин за локално външно приложение е с трипроцентна концентрация на активния компонент. Изборът на този или друг антибиотик зависи от вида на патогените, причинили кожната инфекция. Прилагането на коментирания унгвент става по лекарско предписание; ако лекуваната област е на лицето, не трябва да се използват паралелно козметични кремове и грим.

Унгвентът трябва да се полага един до три пъти дневно на тънък слой, след като мястото е почистено с хладка вода и подсушено. При лечение на акне първите резултати могат да се очакват след двуседмично лечение. Ако липсва положителна динамика след 6 до 8 седмици при всекидневно третиране, трябва да се обсъди с дерматолога замяна с друг медикамент.

Тетрациклиновата маз съдържа парабени, които могат да причинят алергичен обрив или астматичен пристъп. Цената на една тубичка от 20 г е 4 лв.

Дозировка при деца и възрастни

Дозирането на тетрациклин при вътрешен прием зависи от тежестта на инфекцията и възрастта на пациента. Прието е при възрастни медикаментът да се взема на всеки 6 часа, т.е. четири пъти в денонощието, в доза една или две капсули за прием (250 или 500 мг).

Според фармакологичната характеристика тази форма не бива да се прилага при деца под 12 години, но в практиката не липсват примери за лечение на деца от възрастовата група 8-12 години. При тях схемата на прием също е на всеки 6 часа, като единичната доза се изчислява в зависимост от теглото. Оптималните параметри са 6.25 до 12.5 мг на кг. Лечението продължава 5-7 дни.

При акне

Тетрациклиновата маз от три процента е един от често препоръчваните продукти при лечение на акне. Това е логично, след като този неприятен проблем винаги е свързан с локални бактериални инфекции – а тетрациклинът е широкоспектърен антибиотик и в почти всички случаи от него има полза. Проблемните точки на лицето се мажат с малки количества от продукта един до три пъти дневно. В по-сложни ситуации лекуващият може да препоръча и вътрешен прием на същото лекарство. До пълното излекуване могат да минат два-три месеца, но трябва да се следи компетентно дали проблемът се повлиява от лечението с тетрациклин.

Фурункул и розацея

Както е известно, фурункулът е цирей – локално възпаление в основата на косъ м, на космен фоликул. Третирането с дерматологичен тетрациклинов продукт е оправдано и в повечето случаи ефикасно; инфекцията се повлиява в съчетание с антисептична течност – обработката с нея трябва да предхожда антибиотичното мазило. Тетрациклин обикновено се използва при фурункул по лицет, носа, в ухото или носа.

За розацея нещата са по-сложни, защото причината и протичането на тази упорита дерматоза не винаги може да се изясни категорично. Лечението е комплексно и по индивидуална схема, изработена от дерматолог. То може да включва и тетрациклин в двете форми – за вътрешен прием краткосрочно, и дерматологична маз.

Със салицилов спирт

Комбинацията от еднопроцентен салицилов спирт и 5-6 капсули тетрациклин (хлорнитромицин) помага при лечението на кожа, склонна към образуване на гнойни пъпки, обриви и акне. Спиртът не трябва да е с по-висока концентрация, тъй като може да пресуши силно кожата и да създаде други дерматологични проблеми. Спиртът и стритият на прах антибиотик дават комплексно чудесен противовъзпалителен ефект. Сместа трябва да се разклаща всеки път преди употреба; достатъчно е с памуче, потопено в сместа, да се намазват проблемните зони на лицето до три пъти дневно.

Схема и опасности

Макар да се счита за “лек” антибиотик, тетрациклинът при неразумно приложение може да предизвика сериозни странични ефекти. Това се отнася както за капсулите за външен прием, така и за мазилата. Самолечението е лош вариант, независимо от здравословния проблем начинът на използването на този медикамент трябва да бъде препоръчан от лекар.

Капсулите тетрациклин могат да провокират алергични реакции и обостряне на лупус, ако пациентът има такъв проблем. Възможно е като странични ефекти да се проявят гадене и повръщане, диария, мускулна слабост, зрителни и слухови смущения, замайване. Не са изключени по-тежки последици като поява на язви и стеснения по хранопровода, колит, възпаление на панкреаса, чернодробна токсикоза; при деца – смущения в растежа. Един от ефектите на това лечение е оцветяването на зъбния емайл в жълто.

При бронхит, коклюш, пневмонии и др. дихателни инфекции

Този антибиотик се справя добре с инфекции на дихателната система
Този антибиотик се справя добре с инфекции на дихателната система

При инфекции на дихателните пътища в зависимост от интензивността на процесите може да се препоръча прием на две капсули или 500 мг от антибиотика по 4 пъти за 24 часа. Капсулите се вземат 30 до 60 минути преди хранене с чаша вода. Ако по някаква причина лекарството не е било взето в точния час, преценете дали следващият прием не е твърде скоро. Не бива да се взема компенсаторно двойна доза. Продуктът е ефективен в случаите, когато се касае за бактериални инфекции. Обикновено лечението продължава 10 дни, освен ако лекуващият не препоръча друго.

При сифилис

Използването на тетрациклин за лечение на сифилис има смисъл, ако започне в началните стадии на първичния или вторичния вариант на болестта. При първична неусложнена форма е достатъчно на всеки 6 часа да се гълтат по 500 мг в продължение на 15-20 дни. При начален стадий на вторичен сифилис продължителността е 25 дни, но в отделни случаи може да се стигне и до 40. Тези схеми са проработени и с доказан ефект, но само ако са изпълнени две условия. Първото – лечението да не се прекъсва, защото патогените могат да развият устойчивост спрямо антибиотика. Второто – до пълното излекуване да се прекратят половите актове.

Капсулите трябва да се поглъщат само с вода – не и с мляко или течности, които понижават киселинността на стомашния сок. Докато лечението продължава, пациентът не бива да се излага на силно слънце заради опасност от болезнени прояви на фоточувствителност.

В гинекологията, при хламидия, простатит

Лечението на хламидиози изисква прилагане на тетрациклин и външно, и вътрешно. Приемът на капсули става при вече описания режим – на всеки 6 часа в доза и с продължителност, определени от лекуващия. Продуктът за локално външно приложение може да бъде препоръчан както на жени, така и на мъже при обявяването на постоянен интимен партньор.

Тетрациклин на капсули може да бъде избран като лечебно средство и при инфекциозен простатит. Възпалението в този случай може да бъде причинено от Escherichia coli, но също и от Ureaplasma, Trichomonas, Chlamydia, Neisseria. Лечебната схема е индивидуална, но в общи линии се придържа към четирикратен прием на антибиотика в рамките на денонощие. Продължителността на приема също се определя конкретно.

При цистит и уреаплазма

Циститът се счита за женски проблем, но макар и по-рядко, от него страдат и мъже. Възпалението на пикочния мехур се лекува с различни медикаменти и средства на народната медицина. Трябва да се знае, че причинителите на това възпаление обикновено са патогенни бактерии и за справянето с инфекцията най-добро е лечението с антибиотици. Тетрациклинът и антибиотиците от неговата група вършат работа, но само ако е направено микробиологично изследване и е установен точният патоген. След това се преценява дали той ще се повлияе от тетрациклин и едва тогава се препоръчва конкретният лечебен план. При остър цистит обикновено е подходящо краткосрочното лечение с по-високи дози антибиотик, при което едно временно протича спиране на растега и унищожаване на бактериите.

Прием на капсули тетрациклин е един от вариантите за справяне с уреаплазмоза; приемат се по 500 мг на 6 часа в продължение на 10 дни. Същата работа при същата схема върши и еритромицинът.

При блефарит

Блефаритът е възпаление на ръбчетата на клепачите – линиите в корена на миглите. Касае се за инфекция, която причинява сърбеж и зачервяване, оток, отделяне на мътен секрет, влошаване на зрението и риск от разпространяване на инфекцията и засягане на зрителния апарат с тежки последици. Прилага се тетрациклинова маз с еднопроцентна концентрация – офталмик. Възпалените места се мажат внимателно с продукта 3-4 пъти дневно в продължение на 5-7 дни.

При т.н. ечемик възпалената точка се маже всяка вечер преди лягане, докато зърното изчезне.

За нос

Тетрациклин офталмик, т.е. еднопроцентна маз, може да се използва за лечение на хрема, ако причината за нея са патогенни бактерии. Не се прилага, ако лигавицата на носа е разкървавена или образува корички. Мажем три пъти дневно в продължение на десетина дни.

При язва

Капсули тетрациклин могат да бъдат препоръчани като част от комплексна терапия на язва. Касае се за язва на стомаха или дванадесетопръстника, причинена от хеликобактер пилори. Тетрациклинът се комбинира с бисмут и инхибитор на протонната помпа по определена схема.

Дайте мнение и Вие тук!

В стоматологията, за зъби

Антибиотичната характеристика на тетрациклина го прави приложим и в стоматологичната практика. Използва се за профилактика – т.е. предотвратяване на бактериални инфекции при стоматологични операции. Добър е и при лечението на протичащи инфекции от различно естество, преди и по време на намесата на денталния специалист. Схемата за прием на капсули/таблетки е индивидуална.

При баланопостит и баланит

Баланопостит и баланит принципно се лекуват с продукти за локално външно приложение; инфектираната зона на мъжкия член се измива само с вода, подсушава се и избраната маз се нанася на тънък слой. Дерматологичният тетрациклин е възможно решение, ако се касае за бактериална инфекция. Спецификата на уязвимата зона обаче нерядко предпоставя повече причинители на инфекцията, например може да се включи и кандида албиканс. Тогава се провежда комбинирано лечение, може да се препоръча и прием на капсули тетрациклин. Дозата и продължителността на приема се определят индивидуално.

Други свойства и приложения

Тетрациклин е изборът на лекуващите в немалко случаи, когато е необходимо да се извърши профилактика или стартово лечение при заразни болести като холера, чума и тиф. Медикаментът е ефективен и при инфекции, причинени  от кръвосмучещи – например кърлежи. Обикновено при тежки инфекции или заплаха от инфекции в усложнена епидемиологична обстановка тетрациклинът е част от препоръчваните медикаменти или включен в комплексни терапии.

Във ветеринарията: За котки, кучета и др. животни

Таблетките тетрациклин се използват и във ветеринарната медицина с аналогично предназначение на това при хората. Припомняме, че антибиотикът е ефективен при широк спектър патогенни бактерии, но не върши работа при повечето гъбички, вируси и причинители на инфекции от типа на протей. Медикаментът се дава перорално и бързо преминава в кръвта, откъдето прониква в болните органи и тъкани. Максималната си концентрация лекарството постига за около два часа, ефективно е в продължение на 10-12 часа и се извежда от тялото чрез урината.

Тетрациклинът се прилага в лечението на млади домашни животни – агнета, телета, прасета, за лечението на болести като салмонелоза, колибактериоза, гастроентероколит, пневмонии. Дозировката се изчислява в зависимост от вида, килограмите на болното животно. Според специализирани източници месо от такива животни може да се добива 6 дни след като е установено оздравяването им и е прекратен приемът на тетрациклин. Медикаментът се приема на 12 часа в продължение на 5-7 дни.

Ветеринарните специалисти познават и прахообразната форма на тетрациклин, която позволява да се приготвят разтвори за мускулни инжекции. Дозировката също е въпрос на конкретна преценка.

Тетрациклин и други антибиотици от групата на тетрациклините са приложими също при домашни птици и домашни любимци – кучета, котки. Много е важно в тези случаи да има категорична необходимост от такъв медикамент и да е дозиран точно за вътрешния прием. Използва се и ветеринарен вариант на унгвент тетрациклин с еднопроцентно съдържание на активния компонент – за инфектирани рани.

Тетрациклин 500 за пчели

Пчелните семейства понякога боледуват от зарази като паратиф и се нуждаят от лечение с антибиотици. Лечението изисква основно почистване и дезинфекция на кошера и подхранване със захарен сироп. В сиропа се сипва и лекарството: редуват се тетрациклин и стрептомицин, като на всеки литър се добавя по 500 мг от лекарството. На 3 дни се поставя пресен лечебен сироп, процедурата се повтаря пет пъти.

И за аквариум

Рибките в аквариум също могат да боледуват и да бъдат лекувани с тетрациклин. Този и някои други антибиотици се използват за лечението на ценните видове рибки, ако в аквариума се е развила микобактериоза. Заразеният аквариум трябва да се дезинфекцира, а рибките да се преместят в друг, чист, като във водата да се добавя по 0.2 г тетрациклин на 10 литра. Терапията се провежда в продължение на десет дни и след месец се повтаря.

Тетрациклини и тетрациклинови препарати, група

Тетрациклините са внушителна група от антибиотици и полусинтетичните им производни. Те са сродни по химичен строеж, антимикробен спектър и механизъм на действие. В основата на химичния им строеж е кондензираната четирициклична система, наречена тетрациклин.

Тетрациклините са антибиотици с широк спектър на действие. Те са активни спрямо грамположителни и грамотрицателни бактерии, спирохети, лептоспири, големите вируси, причиняващи трахома и орнитози.

Отделните лекарства се различават по силата на въздействие, скорост на усвояване и извеждане от организма, по метаболизма си.

Механизмът на антибактериалното действие от страна на тетрациклините е свързан със способността им да потискат протеиновия биосинтез в патогенната клетка. В стандартни дози тетрациклинът е бактериостатик, а в по-високи директно убива бактериите.

Някои медикаменти от група тетрациклини: демеклоциклин, доксициклин, окситетрациклин, метациклин, хлортетрациклин.

Мнения и отзиви

  • Obsession  от bg-mamma.com: “Само да кажа, че от тетрациклина освен, че вреди на бъбреци като повечето антибиотици( вероятно и на черния дроб също вреди), освен това пожълтяват много неприятно зъбите от него. Не случайно има зъболекарски термин “тертациклиново оцветяване”.
  • Batman4o от teenproblem.net: “Знам, че един от най-известните антибиотици, който помага против пъпките е тетрациклин. Доколкото знам обаче той си е вече стар и дава старнични ефекти. Интересува ме дали има нещо по-ново от това? “
  • Guest от teenproblem.net: “Незная дали има нещо по-ново,но аз имах страхотен проблем с тези пъпки,появяваха ми се непрекъснато и не можех да ги изчистя,отидох на дерматолог и ми изписа тетрациклин,който се пие по схема за месец и половина,схемата е следната: 15 дни пиеш три пъти по едно хапче, 15 дни два пъти по едно и 15 дни веднъж дневно се пие едно хапче,на мен ми помогна-спряха да ми се появяват пъпки и сега съм се заела да изчистя белезите,които останаха…”
  • Нерегистриран от all.bg: “…имам голяма молба…би ли ми казал някой може ли да взема тетрациклин ако имам цистит,нямам друг антибиотик,не живея в БГ и не мога да си набавя бързо друго лекарство,благодаря ви…”
  • Нерегистриран от all.bg: “можеш, но с ниска ефективност.
    по-добре ципрофлоксацин…

С рецепта или без?

Капсулите тетрациклин за вътрешен прием фигурират в списъка на медикаментите, които нормално се купуват с рецепта. Не е тайна обаче, че в редица случаи антибиотикът може да се получи и свободно – особено ако имате познат аптекар. Формите за локално външно приложение – дерматологичен тетрациклин маз или маз офталмик, по принцип се купуват свободно. Добре е все пак във всеки случаи лекарството да е препоръчано от специалист, по обясними причини.

Странични ефекти, противопоказания. Внимание: Алергия!

Вътрешният прием на тетрациклин на капсули/таблетки може да провокира алергични реакции. Те се изразяват в обриви, уртикарии, оток на меките тъкани, както и в затруднено дишане. Възможно е също да се раздразни стомашно-чревния тракт и пациентът да се оплаква от гадене и повръщане, диария, разраняване на хранопровода, обостряне на заболявания като лупус, затруднения за бъбречните функции, при децата – смущения в растежа, оцветяване на зъбния емайл в жълто-кафеникаво. Използването на маз/унгвент също може да причини локални алергични реакции като сърбеж, обрив, зачервяване, особено ако се третира по-голяма площ. Продължителната терапия с този антибиотик е в състояние да създаде условия за отклонения в кръвните показатели и смущения в чернодробните функции.

Тетрациклин не трябва да се използва при алергични реакции, при системен лупус еритематозус, при тежки заболявания на бъбреците и черния дроб. Медикаментът като форма за вътрешен прием е противопоказан за деца под 12 години и кърмачки, а по време на бременност следва да се прилага само в краен случай и под лекарски контрол.

При лечение с тетрациклин да се избягва престой на слънце.

Съчетание с други лекарства и сравнение

Важно е лечението с тетрациклин да отчете дали пациентът приема и други лекарства, тъй като някои съчетания могат да променят ефекта на антибиотичното въздействие, както и този на другия продукт, или да навредят. При вътрешен прием не трябва да има съвместяване с мляко и млечни продукти, лекарства със съдържание на желязо, магнезий, калций, бисмут, манган, цинк и алуминий. Антибиотикът не се взема паралелно и с медикаменти, за които е известно, че натоварват много или увреждат черния дроб и бъбреците. По тази причина например се избягва едновременно лечение с тетрациклин и диуретици. Съчетаването с препарати като метотрексат повишава риска от токсично въздействие. Ако се вземе едновременно с антикоагуланти, може да увеличи ефекта им. Отслабва действието на орални противозачатъчни. Никога не се съчетава с пеницилин, защото общият ефект е нулев.

Доксициклин

Продукт от групата тетрациклини с профил, сходен на този на тетрациклина. По-често се използва при лечение на уро-генитални инфекции, възпаление на жлъчните пътища, коремни инфекции. Прилага се и като профилактика срещу възпаления след аборт. Доказано уврежда в по-малка степен полезната чревна микрофлора. Доксициклинът има инжекционна форма; прилага се в хирургични практики под формата на венозни вливания. От стерилен прах в специални опаковки се приготвя разтвор, който може да се въвежда чрез системи само в болнична обстановка.

Практикува се и лечение на инфекции в стоматологията и дерматологията.

Гентамицин

Той е широко прилаган антибиотик при множество тежки инфекции, включително мозъчни, инфекции от изгаряния и след кожни трансплантации, при гнойни възпаления и състояния със сепсис, инфекции на носоглътката и ухото и др. Изисква се точна преценка и внимателно приложение поради доказаните странични ефекти. Преценява се внимателно общото здравословно състояние на всеки пациент, преди да се препоръча лечение с антибиотик. Не е предпочитан например ако болният е с бъбречно увреждане или риск от загуба на слуха.

Гентамицинът се прилага обичайно в инжекционна форма. Ампулите могат и да се пият – например при тежка салмонелоза. Популярна форма е и спреят, особено търсен при проблеми с кожата и меките тъкани. Има и гентамицинови капки за очни инфекции.

Пеницилин

Специфичното приложение на антибиотика, вече посочените инфекции с използване на тетрациклини, е свързано с инфекции на сърдечно-съдовата система: ендокардит, ревматични състояния, перикардит. Предпочитан е при сепсис, инфекции на костите, инфекции на лимфата.

Някои болестни състояния предполагат комбинирано използване на два антибиотика, но пеницилин и тетрациклин не се използват съвместно.

Метронидазол

Метронидазол е антибиотик, ефективен при инфекции от анаеробни бактерии.  С това лекарство се овладяват тежки инфекции като белодробен и чернодробен абсцес, инфекции след тежки хирургични интервенции – например операции на дебелото черво, хистеректомия, перитонит, костни инфекции, газова гангрена и пр. Често използвани са формите за локално външно приложение – гел, крем.

Нистатин

Действието на нистатина е фокусирано върху гъбичните инфекции. Използва се при дерматит, пърхот, язви, афти, акне. В комбинация с тетрациклин действа ефективно при възпаления на дихателната система, пикочно-половата, при инфекции на кожата и меките тъкани, върши работа при полово предавани болести.

Освен съчетаването на двата медикамента по схема, могат да се използват и комбинирани таблетки, които съдържат двата компонента. Тетрациклинът действа срещу бактериите, а нистатинът – срещу гъбички. Комбиниран по този начин, продуктът предпазва от поява на вторична гъбична инфекция, която може да е резултат от действието на антибиотика.

Източници:

ru.wikipedia.org/wiki/Тетрациклин

http://www.tiensmed.ru/news/tetraciklinus1.html

http://www.rasteniya-lecarstvennie.ru/4005-tetraciklin-tabletki-instrukciya-po-primeneniyu-primenenie-tetraciklina.html

Първоначално публикувано на:20.09.2016 @ 18:43

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Гонорея (трипер). Симптоми, лечение: какво се случва, ако се заразим

Какво е болестта гонорея – причинител, предаване, лечение. Симптоми и изследвания. Какви медикаменти се използват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *