Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!

♠ Японска ли е японската диета ♠ 7, 13 и 14 дни – каква е разликата ♠ Пълен вариант ♠ Правила ♠ Предварителна подготовка ♠ Списък за покупки ♠ Меню за японско чудо ♠ Съвети на диетолога ♠ Мнения на лекарите и противопоказания

Още в текста: ♠ Вариант със сурови яйца ♠ Вариант с млечни продукти ♠ Оригиналната рецепта? ♠ Японско чудо и фитнес ♠ Резултати и ефект ♠ Захранване ♠ Мнения, коментари и отзиви ♠ Вреди и опасности ♠ Истинската японска диета ♠

Коя е точната схема?

Да отслабнем по японски: правила за ползване на безсолната японска диета
японска диета японско чудо меню резултати - 01

Японско чудо е твърде опасна диета. Защо? Вижте по-долу!

Вече двайсетина години магическото словосъчетание японска диета или чудо вълнува умовете на сражаващите се с излишното тегло, без значение от техния пол, социална принадлежност или възраст.

С други думи – хиляди хора са опитвали да отслабнат по японски, но не всички са го постигнали. Причината е, че въпреки голямата популярност на тази методика, малко знаят как да я приложат по правилен начин. Затова ние решихме веднъж завинаги да приключим с досадните недоразумения и да проверим как точно се прави.

Кой е измислил ЯД?

Този режим има общо със страната на самураите толкова, колкото рибените пръстчета са от риба. Из интернет бродят няколко версии, като „научните“ я приписват на японските диетолози. На първо място като автор се сочи клиниката Майо. Mayo Clinic действително съществува, но в Сан Франциско.

И вярно, че в нея са патентовани няколко начина за отслабване, но японският не е сред тях. Други твърдят, че диетата идва от японската клиника «Яекс», където също са занимават с корекция на теглото. Но диетите на «Яекс» са основани на традиционното японско меню – ориз, морски дарове и пикантни нискокалорични сосове.

Връзката между диетата и Япония е умереността в състава и ниската калоричност на разрешените продукти, което кореспондира с традициите на далекоизточните народи в храненето.

Японският диетолог Наоми Морияма твърди, че младостта и дълголетието, на което се радват нейните съотечественици, произтича от ползването на относително малко количество въглехидрати в ежедневното меню плюс неголемия размер на порциите.

Но в крайна сметка прави ще излязат онези, които считат японската диета за европейско изобретение, чийто автор или автори са останали неизвестни. В полза на тази версия свидетелства наборът от продукти в менюто, които въобще не са източни. А интригуващото име е просто инструмент да се привлече вниманието.

Японското чудо е класически протеинов режим с ниско разнообразие на продукти. Известна е в три разновидности – за 7, 13 и 14 дни.

Бързо отслабване за 7, 13 и 14 дни

Каква е разликата? Трите разновидности се различават не само по своята продължителност, но и по последователността на редуване на храните.

 1. Японска диета за 7 дни – по същността си е базова диета и същевременно – лайт-версия за тези, които не издържат на строги правила и се предават по средата на пътя. Резултатът от седемдневния курс е между 3 докъм 5 свалени килограма. Устойчивостта на резултата не е гарантирана.

  Японска диета чудо

  Японската диета е като европейка в кимоно, което само привидно прикрива „нашенската“ й същност

 2. ЯД за 13 дни – вариантът е пълноценен курс за отслабване. При съблюдаването на всички правила, тя ще ви накара да олекнете с от 6 до 10 кг, а в отделни случаи – и повече от това. Менюто за 13-те дни по нищо не се отличава от това на 7-дневната версия. Просто от 8-мия ден нататък се изреждат отново първите дни (1-6 дни).
 3. Курс от 14 дни – отличава се от предходната по схемата на хранене през втората седмица. Наборът от продуктите остава същия, но последователността се обръща „огледално“ – тоест от 8-мия ден нататък се повтарят първите седем дни, но в обратен ред (7-1 ден).

Особеността на пълните курсове (13 и 14 дни) са там, че по време на диетата протича не само извеждане на излишните течности, които солта е удържала на междуклетъчно ниво. Втората половина от курса активизира процес на очистване – детоксикация, на организма, която на свой ред подпомага подобряването на обмена на веществата.

Вижте и ТОВА: Вода с лимон (лимонена вода) за отслабване!

Ако след завършване на пълното време на въздържание не се подлъжете по калорични сладости, вероятността да се задържи постигнатото е много голяма. В нередки случаи провеждането на два курса на година, с промеждутък от 6 месеца преди началото на втория, позволяват да се постигне обща корекция на теглото от 20 и повече килограма.

Внимание: забелязано е, че ЯД минава по-леко и е по-резултативна, ако се започне да се слабее на пълнолуние и се използва третата и четвъртата фаза – „намаляващата“ луна. Известно е, че съществуват отделни хранителни режими, които са базирани на действието на лунните фази върху движението на течностите в човешкото тяло. И този метод действително работи.

Пълен вариант – характеристики:
 1. Продължителн. – 14 дни;
 2. Особености: нискокалорична протеинова нисковъглехидратна, строга, изисква предварителна психологическа подготовка;
 3. Цена: ниска;
 4. Резултат: минус 5-8 кг;
 5. Препоръчителна честота на приложение: не повече от два пъти в годината;
 6. Допълнителен ефект: устойчивост на резултата при коректно захранване и подходящо хранене в следващите 6 месеца;
 7. Противопоказания: не подхожда за бременни, кърмещи, при гастрит и язва, за страдащи от изменения на бъбреците или черния дроб, при кардиологични нарушения;
 8. Препоръка: консултация с лекар!
Използвани продукти

Ако при думата „японска“ си представяте ориз, соев сос и причудливо приготвени миди, то ви очаква сюрприз. „Японското“ в дадената диета се свежда от зеления чай и морската риба. Екзотика няма – всички продукти са отдавна познати на европейците. И в това се крие големият й плюс, тъй като рискът от внезапни алергии е минимизиран, продуктите се намират в абсолютно всеки магазин, а и отдавна е забелязано, че тялото реагира най-добре на „родните“ храни от собствения климатичен пояс.

Правила на диетата за 14 дни

По оценка на Мориями, японците потребяват средно 25% по-малко калории, отколкото жителите на която и да е друга страна. В Япония не е прието да се яде чипс, шоколад, сладкарски изделия, а за кравето масло японците са узнали едва в нач. на 20-я век от европейците и досега се отнасят към него подозрително.

Японска диета чудо

Печени тиквички за обед – без брашно и сол

Тоест умереното количество е национална особеност на културата на Япония, докато за някои други части на света умереността не е свойствена, а съкращаването на количеството храна понякога се превръща в истинска трагедия. Японската диета обаче залага на сериозното ограничение.

Базисното вещество в ЯД е протеинът, получен от яйца, риба, пилешко и млечни продукти. Въглехидрати се внасят от сухари и някои разрешени зеленчуци, мазнините – от зехтина, който е разрешен за ползване при приготвяне на храната и за подправка на салатите, както и от месото и рибата.

Целулоза се добива в изобилие от зеленчуците и плодовете, чието количество в някои дни от диетата даже не се регулира, затова стомахът най-бързо от всички органи ще се справи отлично със своята работа. Кафето и зеленият чай не само ободряват, но и съдържат антиоксиданти. От значение е да се избират чай и кафе от високо качество, обезателно натурални, без ароматизатори и добавки.

Както е видимо, не вс. основни хранит. вещества са налични в този режим плюс сериозните ограничения на състава и количеството. Затова той не бива да се счита за балансиран и следването му над 14 дни е опасно за здравето. Но и в тези уж броени дни тялото вероятно ще реагира болезнено на рязкото съкращаване на въглехидратите. Възможно е да почувствате болки по тялото, слабост, главоболие. Ако имате такива симптоми, излезте от режима. В случай че продължат – обърнете се към лекаря си.

Японска диета чудо

Салатата в японската диета е в ограничено количество и се подправя съвсем оскъдно

Режимът на поемане на течности по време на ЯД е от изключителна важност. Пийте много чиста негазирана вода на стайна температура, за да помогнете на стомаха да се чувства изпълнен, но и за да осигурите извеждането на продуктите от преработката на животинските протеини.

Основното условие за успеха на японското чудо е стриктното спазване на плана. Не е разрешено да се пропускат дни, нито да се разместват по собствен вкус. В добавка не се допуска замяна на едни продукти с други, дори и да са подобни. Изключение прави единствено сутрешното кафе, което бе никакви последствия се заменя с чашка зелен чай.

Желателно дори задължително е да се откажете от солта за целия срок на диетата, но ако тази забрана се оказва критична за вашите вкусови рецептори, то посолявайте, но минимално.

Още нещо ИНТЕРЕСНО: Отслабване със зелен чай. Сание и другите. Действие. Мнения.

Сложното се оказват малкото на брой хранения през целия ден – едва три вместо по-здравословните 5 или 6, и отсъствието на междинни подкрепящи закуски. Вечеряйте минимум 3 ч. преди лягане, а сутринта започвайте с чаша вода на гладно – това е положително за метаболизма и позволява по-леко да се понесе отсъствието на закуска.

Предварителна подготовка

Предупреждението е да не се омаловажават строгостта и ограниченията на режима и към него да се подходи отдалече, а не „с главата напред“. Това не е диета, която се започва от днес за утре. Първоначално се подгответе психически, че ви предстоят две седмици глад. После подгответе и тялото, като няколко дни по-рано намалете и след това напълно спрете сладките неща и фаст фууда, с който сте свикнали.

Оставете си време и за да намалите размера на порциите. Например сварете си неголяма порция – 150 г, див или неолющен ориз и добавете към него порция от 100-150 г лека овощна салата от от краставици, зеле, домати. Подправете я с капка ябълков оцет, капчица зехтинче и пробвайте да остане без сол.

Японска диета чудо

Ако по време на японската диета се ползват пръчици, усещането за глад се притъпява

Не смятайте, че по този способ удължавате мъките. Напротив, подготвеното тяло ще реагира по правилния начин, а няма да се стресира.

Вземете си китайски пръчици за хранене. Умението да се ползват не ни е вродено, затова ще трябва да се поупражнявате, преди действително да успеете да закарате парче краставица до устата си. А сега проверете със зеле… трудно е! Но упражнението си струва по две причини – то ни настройва психически за предстоящия режим и второ, храненето с китайски пръчици е полезно и ще допринесе за по-високата резултатност от упражнението.

Списък за покупки
 1. Първокласно кафе на зърна или мляно — 1 бр;
 2. Зелен чай без добавки и ароматизатори – 1 пакет;
 3. Кокоши яйца, препоръчително домашни — 13-15 бр;
 4. Филе от морска риба — 1.8-2 кг (хек, мерлуза, морска треска и др.);
 5. Прясно телешко месо — 0.8 – 1 кг;
 6. Пил. филе — 1 кг;
 7. Първокачествен студено пресован зехтин — 250 мл;
 8. Зеле – 2 бр със среден размер;
 9. Моркови — 2-2.5 кг;
 10. Патладжан, тиквички — общо 1 кг;
 11. Плодове (без банани и грозде) — общо 1 кг;
 12. Сок от домати, пресен — 1.5 л;
 13. Кис.мляко, кофичка — 1 бр;
 14. Сухар ръжен – 1 бр;
 15. Лимони — 3 бр.

Менюто на „японките“

ден закуска обед вечеря
1 Кафе 2 варени яйца, варено зеле със зехтин, чаша доматен сок 200 г варена/ печена риба
2 Кафе, 1/2 ръжен сухар 200 г варена/ печена риба с варено зеле и чаша доматен сок 100 г варено телешко и чаша айрян
3 Кафе, 1/2 ръжен сухар Тиквички или патладжан, печен със зехтин – една порция 200 г варено телешко, зелева салата със зехтин, 2 вар. яйца
4 Среден морков със сока на един лимон 200 г варена/ печена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
5 Среден морков със сока на един лимон Варена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
6 Кафе 500 г варено пилешко филе със салата зеле и моркови със зехтин Среден по размер морков и 2 варени яйца
7 Зелен чай 200 г варено телешко 200 г плодове или 200 г варена/ печена риба или 2 вар.яйца със салата моркови
8 Кафе 500 г варено пилешко филе със салата зеле и моркови със зехтин Среден по размер морков и 2 варени яйца
9 Среден морков със сока на един лимон 200 г варена/ печена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
10 Кафе 3 средни моркова със зехтин и 1 варено яйце 200 г плодове
11 Кафе, 1/2 ръжен сухар Тиквички или патладжан, печен със зехтин – една порция 200 г варено телешко, зелева салата със зехтин, 2 вар. яйца
12 Кафе, 1/2 ръжен сухар 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин 100 г варено телешко и чаша айрян
13 Кафе 2 варени яйца, варено зеле със зехтин и чаша доматен сок 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин
14 Кафе 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин 200 г варено телешко и чаша айрян

Съвети на диетолога

По време на диетата хората не получават нужното количество витамини С и Е и някои микроелементи като по-важните са калций, магнезий, калий и др. Това предизвиква повишена склонност към бърза умора. Препоръката е паралелно с режима да се приемат допълнително витаминно-минерални комплекси.

За препоръчване е рибата да се вари, но ако това не отговаря на вкуса ви – печете, но с минимално количество зехтин. Идеално е да се вземат съдове с незалепващо покритие или грил и така въобще да се избегне мазнината. Паниране не се допуска.

В никакъв случай не съкращавайте допълнително препоръчаните количества храна. Оскъдното хранене забавя обмена на веществата и загубата на тегло няма да бъде достатъчно видимо.

Японска диета чудо

Основните японски добродетели – старание и умереност, са ключ към успеха на диетата

Три задължителни правила

Правило №1: Дисциплина!
 1. Теглете храната и спазвайте указаните количества;
 2. Ползвайте само указаните продукти;
 3. Не променяйте последователността на дните.
Правило №2: Забравете солта, захарта и алкохола!

Японската диета не напразно се казва безсолна. Причината за ограничението е тази, че солта задържа водата в организма, а количеството вода пряко влияе на общото тегло. Забраната за захарта е не по-малко строга. Захарта – това са чисти въглехидрати, които нямат място в този режим. Алкохолните напитки пък са висококалорични продукти, които са несъвместими с понятието „диета за отслабване“.

Погледнете и ТУК: Отслабване и лечение с домашен ябълков оцет и мед (нещо, което работи)!

Правило №3: Пийте вода!

Минималното количество е 1.5-8 л на ден – изворна, трапезна, минерална, негазирана. Един от страничните ефекти на отказа от сол е този, че водата бързо се извежда от организма. За съжаление – не само „излишната“ вода, но и тази, която е нужна на тялото. Затова регулярният прием на вода е начин да се подсигурява потребният воден баланс. Освен това чаша вода притъпява глава в трудни моменти.

Мнения на лекарите и противопоказания

Японска диета чудо

При правилно прилагане на японската диета се губят 7-10% от общото тегло

ЯД се числи към небалансираните режими, тъй като залага на повишено количество протеини и целулоза за сметка на рязкото ограничаване на количеството мазнини и въглехидрати. Въздържането от тези компоненти за дълго време е вредно и опасно за здравето. Многочислени клинични проучвания показали, че без въглехидрати регулярното функциониране на човешкото тяло е невъзможно! За правилното делене на вс. жива клетка са необходими захари, които обладават способността да включват и изключват работата на протеините. Отсъствието на въглехидрати води до разстройство в делението на клетките.

10-30 г мазнини на ден са нужни за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Нарушение на метаболитния процес понякога води до разстройство в системата на кръвообращението.

Прилагането на този режим има редица медицински противопоказания:
Японска диета чудо

Така би следвало да изглежда една плодова вечеря

 • сърдечно-съдови патологии;
 • хипертонична болест в средна и тежка форма;
 • заболявания на бъбреците;
 • кърмене.

Освен това дадената система на хранене е вредна при някои чернодробни патологии и разстройства на стомашно-чревн. тракт.

След приключване на курса отделете няколко дни, за да възстановите храненето си постепенно, а не шоково. След японското чудо е най-разумно да се мине за известно време към разделно хранене, за да се установят постигнатите резултати и за да се осигури щадящ тялото режим на живот.

Вариант със сурови яйца

Ще срещнете вариант на диетата, в който по един път седмично – два пъти за цялото време, се яде сурово вместо варено яйце. Ето извадка на дните, в които е отразена тази промяна:

3 ден обяд едно сурово яйце, три големи варени моркова със зехтин
11 ден обяд едно сурово яйце, три големи варени моркова със зехтин и 15 г кашкавал

Колкото и да се старахме, не намерихме нито дума, която да обяснява наличието на сурови яйца в диетата, а интересно, че този вариант е прекалено разпространен. Това, че се публикува, не значи, че се изпълнява, защото под всяка публикация има поне 4-5 реакции срещу суровото яйце и въпрос с какво да се замени. Отговорът е явен – с варено яйце, разбира се, и такива са ВСИЧКИ отговори.

Нито един автор не настоява яйцето да се приема сурово вместо варено, тъй като явно не може да обясни и с какво това би допринесло за здравето или резултатността на поддържания режим. Най-честото питане е какво да се прави с разрешените продукти за третия и единайстия ден: сурово яйце, варени моркови и кашкавал. И следва нарушаването на първия принцип на диетата: предписаното да се прилага до запетайката и да не се заменят продуктите, но иначе не би било и възможно. Предложението е да не бъдем фанатици и да сварим яйцето, а морковите да оставим сурови и от тях да направим салата. Е, така се оформи един отличен обяд!

Вредата от суровите яйца

Този абзац е за читателите, които са стриктни и все пак ще си наложат в името на спазването на диетата в оригиналния й вид да изпият суровото яйце и да „затъкнат“ неприятния му вкус с малко варени моркови. Ще кажем веднага – не е нужно! Даже ще добавим: то е направо опасно.

Японска диета чудо

Обяд със сурово яйце – малцина биха го понесли

По-възрастните си спомнят добре времето, когато пиенето на сурови яйца се асоциираше със здраве. Такива „бъркочи“ – със или без мед, са забърквали на слабичките деца, нуждаещи се от подсилване. Плюс това се вярваше, че суровото яйце „смазва“ гласните струни и подпомага да се представят в най-добър вид певческите способности.

Суровите яйца може и да са били допустими някога, когато повечето хора са имали достъп до пресни домашни яйца, но ползването им днес е немислимо заради опасността от салмонела. Освен това днес вече се е разбрало, че протеините от суровото яйце се усвояват от организма по-трудно и не цялото количество. А това е последното, което би желал човек, намиращ се на ЯД. Така че забравяме за суровите яйца. Но да видим защо в диетата присъства кашкавал.

Вариант на „Японско чудо“ с млечни продукти

ден закуска обед вечеря
1. Черно кафе 2 варени яйца, салата зеле със зехтин, чаша доматен сок 200 г варена/ печена бяла риба и салата зеле
2. Черно кафе и 1 сухар 200 г варена/ печена бяла риба и салата зеле 200 г варено телешко, чаша айрян 200
3. Черно кафе и 1 сухар Варено цвекло, 2 ябълки или 3 мандарини 200 г варено телешко, салата зеле, 2 варени яйца
4. Черно кафе 3 варени моркова, 150 г твърд кашкавал, 1 варено яйце Плодове без ограничение
5. Настърган морков с лимонов сок 500 г варена/ печена риба и доматен сок 200 г риба, задушено в зехтин зеле
6. Черно кафе и 1 сухар Половин печено пиле, салата зеле и моркови 2 сварени яйца, салата зеле, чаша сок от моркови
7. Зелен чай 200 г варено телешко, салата зеле Плодове без ограничение или салата зеле с айрян
Японска диета чудо

Говеждо с айрян за вечеря – нетрадиционно за вкуса ни и вероятно неприемливо за доста хора

Във всички подобни схеми млечните продукти имат съвсем ограничено място – един път на седмица с цел разнообразие. Препоръчва се твърд кашкавал или швейцарско сирене. В някои режими чашата айрян се заменя с малка опаковка йогурт, но да се помни, че тези продукти имат добавена захар, ароматизатори и оцветители. Като цяло афишираните схеми с млечни продукти не са съществено по-богати и разнообразни от строгия вариант, макар да създават впечатление, че са по-либерални и разнообразни.

Оригиналната рецепта?

Във форума на сайта Розали потребител, подписал се „Апостол Апостолов“ твърди, че знае оригиналната рецепта, която е научил в Япония, и която е изпробвал лично, за да установи, че чрез нея се свалят 3-4 кг на седмица. Потребителят признава, че диетата е нездравословна, но все пак ефективна.

Схемата действително се различава от горе посочените варианти по това, че продуктите са още по-достъпни за българския потребител и най-важното – спестяват готвенето на месото, заменяйки го с шунка. Другата разлика е, че к-вото на храната е още по-намалено, като някои обеди и вечери се състоят единствено от варени яйца.

ден закуска обед вечеря
1. Черно кафе 2 варени яйца Парче варено/ печено месо и салата с лимон
2. Черно кафе и 1 сухар 2 варени яйца Шунка, салата с лимон и чаша кисело мляко
3. Черно кафе Зеленчуци и плодове Шунка, 2 варени яйца, салата с лимон
4. Черно кафе 2 варени яйца и сок от моркови Парче варено/ печено месо и салата с лимон
5. Настърган морков с лимонов сок Печена риба с домати Не се яде
6. Черно кафе Две големи парчета пилешко месо – варено или печено, и салата с лимон 2 сварени яйца и морков
7. Черно кафе Парче месо – варено или печено, и плод Риба и салата с лимон

Схемата се възпроизвежда в същия ред още 7 дни.

Японско чудо в съчетание с фитнес

Всеизвестна истина е, че диетите работят по-добре, ако са съчетани с изразходване на енергия. Има обаче режими – тези, близки до гладуването, при които полагането на извънредни усилия е противопоказано. Японското чудо не е сред тях. То се препоръчва в съчетание с някакъв спорт – колоездене, лек сутрешен крос, плуване или най-добре фитнес. Като всяка протеинова диета, и тази допринася за оформяне на тялото. Минусът е, че общото количество на протеините в менюто е малко.

Японска диета чудо

Студено месо, яйца и зеле – така изглежда най-богатата вечеря в менюто

Постоянните посетители на фитнес залата знаят, че протеините се вземат още на закуска от бързо усвояеми източници като белтъците на яйцата и обезмаслени сирена. Те са нужни след няколко часовата почивка през нощта, когато организмът не е получавал храна.

На обяд се предпочита протеин от месо – приоритетно телешко, което осигурява достатъчно аминокиселини. Тук японското чудо се вписва, както и с вечерната доза протеинови храни.

Трениращите взимат протеинови добавки преди и след тренировка, за да усилят ефекта от нея, но това по силата на японския режим е несъвместимо, тъй като се налага стриктно трикратното хранене, което на практика е двукратно, тъй като рядко на закуска се получава нещо повече от кафе или чай.

По гореизброените причини най-подходящо е ЯД да не се съпровожда със силови тренировки и извънредни натоварвания на организма, който е лишен от достатъчно калории. Подходящи са леки раздвижващи комплекси, както и упражнения които натоварват равномерно цялото тяло. Активно спортуващите да намалят темпото по време на режима. Виене на свят, бързо настъпваща умора и главоболие са признаците, които ще сигнализират, че тялото е подложено на извънреден стрес.

А това е наистина СТРАХОТНО: В търсене на добрите БГ билки за отслабване. На корема. Мнения. Чай сена. Майчин лист. Комбинации от 17 и 22 билки.

Резултати и ефект

Според различни източници ефектът от режимът е минимум 3 кг и максимум 20 кг в условията на двукратно повторение през шест месеца. Обаче факт е, че една част от намаленото тегло е за сметка на изведена от тялото вода заради безсолния режим. Стабилизирането на резултатите също не е гарантирано и зависи от захранването.

Японска диета чудо

„Наваксването“ на пропуснатите по време на диетата тортички ще нулира резултата по-бързо, отколкото е бил постигнат

Захранване

Диетолозите казват, че колкото дни сме гладували или сме били на намален калориен прием, толкова дни впоследствие се провежда захранване. Колкото по-драстичен е бил режимът, толкова повече време след него е потребно да се спазват определени ограничения, докато тялото възприеме новото си тегло. Времето за стабилизиране е минимум 3 месеца, а понякога може да отнеме и до 6 месеца.

Как да се захраним след японско чудо?
 • Първо, запазете схемата на хранене като вид продукти и леко започнете да увеличавате порциите. Удвоете ги в разстояние на 3-4 дни.
 • Второ, постепенно въведете междинни закуски, така че храненето да стане 5 или 6-кратно. Подходящи храни за междинните закуски са плодове и зеленчуци в суров вид. Подходящо е добавянето на парченце сухар, за да започне постепенното увеличаване на количеството на въглехидратите.
 • Трето, седмица по-късно имате право да разполагате с менюто свободно и да размествате храните в седмицата и в рамките на даден ден, както ви се иска. Значи примерно, че вареното яйце минава за закуска, месата и салатите – на обяд, а вечерите да се осигуряват с готвени зеленчуци, все още със символично количество зехтин и почти без сол.
 • Четвърто, солта ще бъде въведена в менюто последна и колкото по-късно се пристъпи към нея, толкова по-добре. В момента, в който започнете да солите по обичайния начин, в тялото ще се задържи вода, вие ще загубите от поглед постигнатото, ще се обезверите и твърде вероятно – ще се завърнете към предходното си – и най-вероятно вредно!, хранене.
 • Пето, задръжте поне месец без сладкиши и алкохол. Прекрасни варианти за десерти са своеобразен сладолед от замразени плодове, минати през блендер, чаша кис.мляко с подсладител и плодове, йогурт или замразен натурален сок. Тортите и пастите ще трябва да почакат минимум 3-4 месеца, ако въобще се решите отново да посегнете към тях след жертвата, която сте направили за теглото си.
 • Шесто, продължете да се движите, да ходите повече пеш и да качвате стълби, ако нямате време за редовен спорт.

Мнения, коментари и отзиви

 • SVVelikiy: не използвайте тази диета, вреди на организма! Нанася огромни вреди! Солта е необходима и жизнено важна – тя подава на клетките хран.вещества, тъй като запуска механизма за тяхното постъпване. Отсъствието на сол води до обезводняване, а не до отслабване – тоест загуба на мас. Солта успокоява нервната система. Аз на шестия ден вече имах признаци на астения. Солта е полезна за работата на стомаха, има още антисептични свойства… Въобще което и да е живо същество издържа без сол само две седмици. А сега си представете какво става в тялото ви през въпросните седмици!
 • keksenok: Постоянно използвам тази диета – лека, бърза и ефективна! Големият недостатък е, че няма сладко, тестено и алкохол. И се свалят 3,5-4,5 кг, на повече не разчитайте. Но и това не е зле.
 • Орешка: Прекалено строга диета, направо глад. Появи ми се слабост, зави ми се свят. Обаче за седмица отслабнат с 4 кг, талията ми намаля с 2 см, коремът – с 3 см.
 • tatyanastarodub: Работи, но е нужна воля.
 • Мария: Постоянно ме преследваше глад. И е безвкусно без сол!
 • dollar20: Много ми дойде сложна с цялото това готвене, варене, печене, пък салати… И е противопоказана за хора с проблемно здраве.
 • Kisslaya: Ако не си следите храненето след диетата, килцата се връщат, че и още отгоре се трупват.
 • Duduvanchik: Много е вредна! Работи, за две седмици свалих 6 кила. Но първо кожата и косата ми забележимо се развалиха, загубиха блясък, изсушиха се. В устата ми се появи неприятен мирис. Станах раздразнителна. А колко пъти ми беше лошо и ми се завъртя главата – не мога да ги изброя. Кафето на гладно ми припомни за гастрита. И накрая – цикълът ми просто не дойде. Сега трябва да се лекувам. Отслабнах, но на каква цена?!

Вреди и опасности от “Японско чудо”.

Едва ли има специалисти, които биха се застъпили за японската диета. Нейните поддръжници са потребители, постигнали целите си бързо. Твърди се, че чудото пренастройва организма и завинаги „оправя“ обмяната на веществата. Нещо, което отзивите не потвърждават. Единственият плюс от диетата остава фактът, че е евтина и продуктите са сравнително достъпни. Малкият брой хранения на ден пък спестяват време в забързаното ежедневие.

Японска диета чудо

В салатата от прясно зеле и моркови е подходящо да добавите и малко краставици или зелен лук – за разнообразие

Като цяло протеиновите диети имат и привърженици, и опоненти. Привържениците отбелязват, че свръхприемът на въглехидрати причинява по-голям синтез на инсулин, който осигурява запаси от енергия първо в мускулите и черния дроб, а после и под формата на мастни слоеве. Прекаляването с въглехидрати вдига кръвната захар с всички последствия от това.

Приемането на завишени количества белтъчини натоварва отделителната система и води до ред заболявания.

Смята се, че на прекаляването с този вид вещества се дължи ръста на сърдечно-съдови патологии. Причината е, че протеините от животински източник вървят съвместно и с животински мазнини, които вдигат холестерола.

Мозъкът се нуждае от въглехидрати. При липса, те се заместват с кетони, които при голямо количество водят до неприятен дъх в устата и гадене.

Затова съвременните диетолози залагат на балансираният прием на хранит. вещества, като поддържат около 40-45% от общия обем да се пада на въглехидратите. Протеиновите диети се определят като вторите най-опасни за здравето след монодиетите.

Истинската японска диета

Япония е ориентирана към морето и морските продукти. Изобилието от планини – те заемат над 75% от цялата й територия, покрити с вечнозелени гори, оставят на селското стопанство неголеми площи по крайбрежието и още по-малко пригодни за обработване терени по планинските склонове.

Затова земеделието не се е развило. Осн. култура е оризът, отглеждат се още пшеница, соя, ечемик и други зърн. храни. Още по-малко в Япония е разработено животновъдството, защото няма изобилни пасища. Месото и млечн. продукти са разпространени в миналия век под влияние на европейците и все още заемат скромно място в менюто на японците. Затова пък широко разпространение са придобили цитрусите, ябълките, крушите, бананите, вишните и други.

Японска диета чудо

В японската диета се ползват два вида риба – немазна за варене или приготвяне на пара и мазна за печене

Обичайната традиционна японска диета би изглеждала по следния начин:
 • 300-350 гр ориз
 • 150-240 г плодове
 • около 270 г зеленчуци
 • 60 г бобови
 • 120 гъби
 • 100 г мляко
 • 1 яйце, не повече!
 • 2 чаени лъж.захар

И най-обичайната японска трапеза включва от 5 до 20 блюда, чието съдържание е най-разнообразно и в най-вариативни съчетания на съставките. Японската култура в приготвянето на храната няма нищо общо с модните тенденции за разделно използване на хранителните продукти.

Да отбележим още и рядката употреба на кафе в страната на самураите. Тази напитка също е привнесена сравнително скоро и не е завоювала кой знае каква популярност. Японците както и в миналото продължават да предпочитат зеления чай.

Традиционният начин на хранене на японците се охарактеризира като нискокалорично – от порядъка на 1600-1800 ккал. Голяма част от калориите – около 60%, постъпват от въглехидрати, мазнините са неголямо к-во, основно от растит. произход, но има достатъчно голямо к-во витамини от гр.В и С, плюс желязо и фосфор.

В съвременните супер модерни в Япония диетични режими се съдържа относително крупно к-во мазнини – до 60% от общата калорийност за деня, и белтъчини, като въглехидратите са снижени значително и са отделени в самостоятелни хранения. В някои дни те са дори по-малко от 15 грама за денонощие!

Японска диета чудо

Настърганите моркови се подправят единствено с лимон

Като цяло режимите са нискокалорични, но по японски това означава под 1000 ккал на ден, като в отделни дни от режимите приеманите калории спада до 700. По този начин се снижава и приемът на основни микроелементи – магнезий , калий, желязо, калций, и на отделни витамини, в частност Е, С, фолиева киселина и прочее.

Значимо място в истинските японски диети се отделя на черното кафе. Така сравнението показва, че когато се цели отслабване, всеки народ залага на необичайните храни и рязка промяна на традиционното хранене, като от това не са останали встрани и самите японци.

И още нещо интересно

Самите японци продължават да проучват в какво се заключава секретът на дълголетието на народа им. Както и на факта, че изглеждат значително по-млади в сравнение с връстниците им от други континенти. Според мащабно изследване от 2005 година въпросният секрет се заключава в специфичното съотношение на употребата на зеленчуци, зърн. храни и плодове от една страна, и на оптимално количество риба и месо в ежедневното меню.

По-рано правителството на Япония е разработило схема за правилно и балансирано хранене. След публикуването на правителственото решение, учени решили да изучат връзката между спазването на схемата за здравословно хранене и нивото на смъртност в страната. Те анализирали данни за храненето и начина на живот на 36624 мъже и 42920 жени във възрастта от 45 до 75 години. Подбраните участници не страдали от рак, инсулт, болести на сърцето и на черния дроб.

Японска диета чудо

Японската диета няма никакво отношение към японската кухня

Доброволците били следени в течение на 15 години. В резултат японците установили, че доброволците от двата пола, които са се хранили по указаната схема – традиционна по същността си, по време на изследването са преживели по-дълго. Починалите от тази група са били с 15% по-малко, отколкото починатите от групата, която не е спазвала правителственото решение.

В частност, при правилно хранещите е установен намален риск от мозъчно-съдови патологии. По този начин било доказано и от науката, че традиционното японско хранене – балансирано, умерено, нискокалорично и в малки порции, базирано върху зърнени храни, зеленчуци, плодове и по-малко риба, месо и яйца, без сладкарски изделия, бонбони, алкохол, соеви и млечни продукти, намалява риска от преждевременна смърт и подпомага човека да доживее до заложените му по природа 100 години.

Та нали и думата „човек“ на български означава просто: същество, което живее един век.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!
1.88 (37.5%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!

 1. Една от причините в корена на прословутото дълголетие на японците се дължи на рибни продукти. Средно един японец изяждал по 80 кг. риба на година. Приблизително това е все едно по половин Скумрия на ден. От съдържащите се много ОМЕГА-3 в рибата метаболизма им работи перфектно, като прибавим и техните всеизвестни водорасли, като добавим постоянно присъстващи плодове и зеленчуци, доброто им настроение и също така високо вдигнати глави и ХОП – ДЪЛГОЛЕТИЕ.
  Бъдете здрави.

 2. Не мога да отслабна и когато пазя диети, не се чувствам добре. Но и не мога да понасям гърдите и дупето си. Искам просто да ги махна, че ми действат на нерви! Искам да тежа 35 кг, а все още имам 50 кг. Моля, помогнете със съвет!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *