луиз хей таблица лечение утвърждения
Представяме ви учението на луиз хей с подробната таблица за лечение посредством утвърждения

Луиз Хей: Таблица на болестите + утвърждения, обяснени!

♠ Защо методът на Луиз Хей работи ♠ Таблица на болестите ♠ Излекувай тялото си! ♠ Излекувай живота си! ♠ Утвърждения ♠ Психосоматика ♠ Работа със себе си ♠ Таблица за теглене

Съдържание:

Още в текста:  Книги на български  Филм  “Излекувай живота си”  “Излекувай тялото си”  “Силата е в теб”  “Повярвай в себе си”  Какви болести се лекуват  Миома  Цистит  Киста  Колена  Рак  Акне  Пари и просперитет  Настинка  Хемороиди  Зъби  Запек  Косопад  Алергия Други.

Защо работи?

Идеята, че всяка болест има своя емоционална и психологическа причина въобще не е нова. Няколко хилядолетия преди нас това е било известно на лечителите от Изтока и Запада. Поговорката, че здравият дух обитава здраво тяло е известна на всички ни, но рядко се сещаме, че и обратното е правилно.

Умението да се живее хармонично, да се поддържа равновесие в душата и стабилност на емоциите осъществява най-благотворно влияние върху цялостното физич. състояние на индивида. При някои заболявания пациентът се нуждае не толкова от класическия медик, колкото от психолог или психотерапевт.

Луиз Хей УтвържденияВзаимовръзката между физич. състояние на тялото и неговата емоционална и психологическа компонента е призната официално. Тази връзка се разглежда от направлението в медицинската психология, наречено психосоматика.

Пионер в психосоматиката

Един от първите в областта на изследването на емоционалните и психологическите причини, водещи до напълно реални физически болести, е американката Луиз Хей. Въобще не е удивително, че след като е преживяла детство, пълно с насилие, пубертет, изпълнен със стрес, безплодие след принудителен отказ от първото дете, предателство от страна на съпруга си след дълги години брак, Луиз се сдобива с рак на матката.

Към този момент тя вече достатъчно е изучавала метафизика, учила се е да медитира, пробвала е да съставя своите първи позитивни утвърждения. Вече е наясно, че старите обиди, негативни мисли и потиснати емоционални състояния, както и неуредени в миналото проблеми – стъпка по стъпка, бавно, постепенно, но неумолимо разрушават всяко тяло, дори и най-здравото.

Луиз осъзнала, че ракът й не се е появил от нищото, а е изцяло взаимосвързано следствие, защото:

  • онкологичната патология е израз на неумението на човека да „пусне“ определена ситуация;
  • патологията на матката пък указва усещане за непълноценност в ролята на жена, неосъзнавано отказване от майчинство, неумение за противопоставяне с униженията от страната на половия партньор.

Осъзнавайки как се е сдобила със своя рак, Луиз Хей напипва и мощен инструмент за противопоставяне – утвържденията. Благодарение на правилно подбрани положителни и окуражаващи фрази, тя – невероятно! се справя с рака за три месеца, а след още три й връчват и клиничните потвърждения.

Тогава тя се заема да анализира по-честите патологии и да даде примери за действени утвърждения. Цялата тайна на нейния способ е изменение на мисленето и оттам – постигане на лелеяното изменение във физическото състояние. Една от първите книги по психосоматика, написана от Луиза скоро след изцеляването й, носи и такова име: „Изцели се сам“.

Едно от главните достойнства на книгите на Луиз Хей е, че се четат с лекота и са безусловно достъпни за който и да е болен, дори такъв без специални знания или дори обща култура. Обясненията са дотолкова разбираеми, болестите са класифицирани в таблица, причините и решението са подредени в графи.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Някои психолози се възползват от този подход, за да иронизират работата на Хей: „ето ти две изречения, повтаряй ги и ще се оправиш!“. Обаче точно в подхода се крие огромната ценност на труда на Луиз – постулатите, които едно време е трябвало да се търсят между редовете в дебелите трудове на психолози и психиатри, при нея са изведени в прегледна таблица и са направени достъпни.

Психолози критикуват Луис и с твърдението, че с причините, които тя посочва, е невъзможно да се работи – например: „чувство за виновност спрямо миналото“ или „заглушен гняв и обида“. Според противниците й това са прекалено общи понятия – по-скоро направления, отколкото истинска конкретика. Следващият довод е, че работата чрез утвърждения е бавна и неблагодарна и чрез нея не бива да се предполага бърз резултат.

Но! Срещу критиките стоят и редица факти и безспорни открития, както и имената на куп психолози, които работят в същата област и обикновено изводите им потвърждават 1:1 постулатите на Хей. Сред тях е не по-малко известната Лиз Бурбо, представители на руската психологическа школа и източни мъдреци и йогини.

Някои от вижданията им ще включим в обясненията на заболяванията по-долу – не толкова като потвърждение, защото днес способът на Луиз Хей няма необходимост от доказване, а като разширено обяснение, защото често американката е твърде лаконична.

Може ли да се излекуваме сами?

Луиз Хей е дълбоко убедена, че причините за нездравето са застарели стереотипи на мислене, подсъзнателно прихванати от човека много отдавна, възможно привнесени му от неговите родители. Тези стереотипи като правило са формирани на базата на отрицателен опит като например следните:Луиз Хей Утвърждения

  • психотравми, претърпени в детските времена;
  • подсъзнателно игнориране на съкровените потребности;
  • нелюбов към себе си;
  • осъждане и невъзприемане на дадената личност от социума;
  • многочислени затаени страхове и обиди.

Заличавайки овехтелите стереотипи на мислене, често заложени в най-ранни години от родителите, човекът получава възможността сам и по собствена воля да строи живота си, да подобрява своето състояние като чувства, психика, душевност, а следователно – и като физика.

Разбира се, сякаш е опростено, но не е дотолкова лесно да се приложи. Трудното е, че мисленето е на повърхността, а „отдолу“ често се крие противоположна идея, която влиза в конфронтация. Луиз Хей „лекува“ това обстоятелство с многократни повторения на утвържденията, докато те станат буквално наша свойствена част.

Голямата полза от способа на Хей е, че формира правилно, активно отношение към здравето. Човек осъзнава, че не е жертва на външни явления, а лично моделира чрез формата си на разсъждения цялата събитийност в живота, който не харесва. Той излиза от модела на жертва и става активна страна.

Как работят утвържденията?

Две жаби паднали в бака с мляко. Едната се примирила и потънала, а другата неуморно удряла с крачета, надявайки се да изплува и да се спаси. Тя така активно „била“ течността, че избила маслото, което станало нейна опора, чрез която се измъкнала от кофата. Поуката: Всяко живо същество има вроден инстинкт да се запази и съхрани, който при определени параметри задейства прикритите резерви на организма. Нима малко са примерите за неизлечимо страдащи, които стават на крака и продължават да живеят, при това активно, а не в болнична постеля?!

Луиз Хей Утвърждения
Имам неограничен потенциал

Науката е разкрила, че с усилието на волята човек вкарва в употреба 70% от мускулната си енергия, а останалите 30% представляват резерв за непредвидени ситуации. Руският академик Амосов е изчислил, че коефициентът на запасите е 10 – тоест човешките системи и органи са способни да издържат напрежение и натоварване, 10 пъти превишаващи обичайното.

Именно тази способност му е позволила да оцелее като биологичен вид. Днешните хора занижават природните си дадености изкуствено. Всички имаме способността „да надскочим себе си“, но единици се осмеляват. Луиз Хей ни казва, че „силата е в нас“ и ни дава лесен способ, чрез който вярата в силата ни нараства с всеки ден.

Какво са утвържденията?

Те са подготвени за материализиране мисли, които произнасяме на глас, а след това и наум. Главното е да породим жива представа за тази мисъл, така че тя да престане да бъде нещо отвлечено, само идея, а да се оформи като образ и усещане, да се оцвети с емоция и накрая да „прорасне“ в самото ни същество, да я усвоим. Колкото по реално-обемна е тази мисъл, толкова по-бързо ще се овеществи. Колко бързо? Зависи:

  • от честотата на възпроизвеждане;
  • от това доколко утвържденията се конфронтират с вкоренилите се убеждения. Силната конфронтация изисква повече и последователна работа, както и избирането на гъвкави маршрути към целта;
  • от правилната и прецизна формулировка.

Луиз Хей е записала стотици готови фрази, но те не са задължителни. Практикуващият е в правото да направи свои и дори е препоръчително, за да намери най-точният лек за своя проблем. Затова е необходимо да се знаят способите за сглобяване на лечебните фрази.

Как се съставят утвърждения. Няколко правила:
  1. Изразяваме желанието си в сегашно време. То се мисли не като предстоящо, а като реално случило се към настоящия момент. Грешно утвърждение: „ще имам нова вдъхновяваща работа“, правилно: „имам нова вдъхновяваща работа“. Ако мозъкът ви постоянно алармира, че това не е истина и се конфронтира с утвърждението, пробвайте първо: „привличам в живота си нова хубава работа“, тоест тази работа не е видима, но сме убедени, че скоро ще ни се появи. В основата е осъзнаването, че всяко желание се създава на ментален план, след което се проявява в реалността.
  2. Утвържденията са позитивни и не съдържат частицата „не“. Посочваме това, което желаем, а не това, което НЕ желаем. Грешно: „не се успивам сутрин“. Правилно: „събуждам се навреме и изпълнен с енергия“.Луиз Хей Утвърждения
  3. Утвържденията са кратки, точни и директно удрят в целта. Колкото по-близо са до тези изисквания, толкова са по-ефективни. За да се състави такова изречение, първо трябва да сме наясно ТОЧНО какво желаем. Ако не умее да се изкажем кратко и ясно, значи и желанието ни не е докрай обмислено. Какво следва? Да го изясним. Обмисляме и чистим, докато се получи кратко и ясно изречение, подобно на формула.
  4. Утвърждението предава действено чувство, „докосва“ сърцето. Колкото по-силно вълнение предизвиква, толкова по-работещо е то.
  5. Избирате утвърждения, които подхождат на личността ви.
  6. Докато утвърждавате, вие сте създател. Осъзнавате и последствията. Пример: „имам нова хубава работа“, но приемате, че е възможно в даден миг да останете без никаква работа. Готови ли сте да изтърпите периода на пренареждане на обстоятелствата? И то без да спирате да работите и да утвърждавате.
  7. Утвържденията не се конфронтират с чувствата и емоциите, а ги отразяват. Не се надявайте, че ще се накарате да изпитвате нещо насила. „Аз обичам партньора си“ няма да проработи. Системата на Хей не е за насилие над същността ни, а начин да живеем в синхрон с нея.
  8. Утвържденията се съпровождат с вяра, цялостна отдаденост, увереност.
  9. Утвърждението по смисъл се противопоставя на негативната програма, срещу която работите и от която искате да се избавите. Не забравяте, че на практика се препрограмирате.
  10. Винаги говорете за себе си. Използвайте лични местоимения – аз, мен, мой, на мен. Утвърждение „Сина ми се буди навреме и е пълен с енергия“ не работи, защото е адресирано към друг.
  11. Ако утвърждението е обща фраза от рода на „този свят е прекрасен и дава на хората всичко, което желаят“, то няма да промени нищо. Фразите се насочват към конкретен проблем.
  12. Утвърждението предизвиква приятни чувства. Механичното изричане не върши работа.
    Изредените точки са най-общи насоки, които бихте обогатили със собствения си опит.
Типични грешки при работа с утвърждения:
  1. Съмнения и отрицателни размишления;
  2. Механично повторение на зазубрени фрази;
  3. Утвърждения, изказани в бъдеще време;
  4. Използване на частицата „не“ (негативна форма);
  5. Дълги, многословни и теоретизиращи формули;
  6. Съпротивление и манипулиране, противопоставяне на личните чувства.

Утвърждения, проверени с опита:

  • Аз съм какъвто съм.
    Луиз Хей Утвърждения
    Основополагащо утвърждение на Луиз Хей: Аз съм красива и всички ме обичат!
  • Аз не съм прекалено велик и не съм прекалено малък.
  • Не ми е нужно да се доказвам пред никого.
  • Знам, че съм съвършено и уникално въплъщение на живота.
  • Аз съм самодостатъчен.
  • Целият ми живот ми принадлежи.
  • Не е потребно да се боря, за да стана по-добър.
  • Днес се обичам повече, отколкото вчера, и се държа със себе си като с най-любимо същество.
  • Милея за себе си.
  • Сияя от радост и красота.
  • Чувствам любов и красота.
  • Чувствам любов и тя ме окрилява.
  • Колкото повече се обичам, толкова се увеличава и любовта ми към другите.
  • С радост осъзнавам своето съвършенство и съвършенството на Живота.

Ако изходим от мантричната същност на утвържденията, то е логично да почнем да ги произнасяме на глас, след това да минем към полугласно и накрая – мълчаливо, дълбоко в себе си. В книгата си „Властта на жените“ Хей отбелязва: „Смятам, че това е подходът, съответстващ на всеки проблем – да променим своето мислене и животът отговаря на тези изменения по съответстващ начин. Настоявам да въведете нова дума в собствения си речник – невропептиди.

Този термин, за първи път въведен от Кандис Пърт в неговата работа, посветена на изследването на функциите на мозъка, обозначават „химически куриери“. Само да изречем нещо или да го оформим като идея, и те поемат на пътешествие из тялото ни. Когато нашият ум е пълен с любов, нежност, спокойствие и радост, невропептидите превозват химически вещества, които подсилват и укрепват съпротивителните сили на нашия организъм“.

И така, внушавайки си правилните мисли, те лекуват тялото. Нещо повече, ние сме в състояние да си внушим, че сме умни, добри, щастливи, обичани и богати. Преди всичко това е свързано с промяна на модела на поведение. Утвържденията първоначално променят нашето мислене и ние започваме да се държим към себе си по-конструктивно, ставаме по-уверени в себе си, по-хармонични. И в резултат животът ни се променя в по-добра посока.

Подробно по ТЕМАТА: Основните утвърждения на Луиз Хей. Силата е в теб. Медитации за изцеление на живота и др.

Работа със себе си по Луиз Хей

Упражнение “Освобождение”

Луиз Хей УтвържденияВдишайте в пълна степен и издишайте докрай. Отпуснете тялото си и си кажете:

Пускам се на свобода! Аз се освобождавам от цялото напрежение. Аз се освобождавам от всички страхове. Аз се освобождавам от всички мои стари убеждения. Чувствам спокойствие. Аз съм в съгласие със себе си. Аз съм в сигурност и под защита!

Повторете упражнението отново и отново. Практикувайте го винаги, когато усещате, че сте в трудна ситуация. Така ще се отпускате и ще поддържате в ума идеи за приятни неща. Какво облекчение!

Физическо отпускане

Негативният опит от ситуациите, в които попадаме, и емоциите, които изпитваме, често остават в тялото. Затова е необходимо „изкарването“ им, пълно отпускане. Как?

  • затворете всички прозорци в колата или у дома и крещете с всичка сила;
  • бийте с всичка сила възглавница или матрака;
  • спортувайте или се разхождайте със забързана крачка.
Освобождение от миналото

Луиз Хей пише, че много нейни пациенти не могат да бъдат щастливи, защото са били травмирани в миналото. Защото не са направили нещо, което е трябвало да сторят. Защото не са разполагали с повече от онова, което ценят най-много. Защото са ги наранили и не могат да обичат. Защото са изпитали нещо неприятно и не могат да го забравят. Защото са извършили нещо лошо и още се проклинат заради него. Защото не съумяват нито да опростят, нито да пуснат и да забравят.

Постоянно да задържаш нещо минало – това е все едно постоянно да се нараняваш. На този, който се е провинил пред нас, му е все тая. Той дори и не подозира колко ни боли. Затова няма никакъв смисъл да концентрираме мислите си върху миналото. То е останало назад и е невъзможно да бъде променено. Но затова пък имаме възможност да променим нашето отношение към него.

Луиз Хей Утвърждения
Прощавам всички минали преживявания
Упражнение за горното

Нека гледаме на миналото само като на спомен. Ако си спомните какво сте носили в трети клас, то този спомен ще бъде без каквато и да било емоционална оценка. По същия начин се отнасяйте към всяко събитие от миналото. Ако се освободим, ще имаме цялата си сила, за да я насочим към настоящия момент.

Прошка

Следващата стъпка е прошката. В нея е отговорът на всички беди. Ако днес изпитваме трудности или търпим заболяване, то значи имаме нещо непростено. Любовта е неподражаемият отговор на всеки проблем и пътят към любовта е прошката, която разтваря обидата.

Разтваряне на обидата

Седнете в тишина, разпуснете се. Представете си, че сте в тъмен театрален салон и пред вас е сцената. Поставете на нея този, на когото сте обидени – жив или покойник, от миналото или от настоящето.

Представете си, че му се случва нещо чудесно – такова, каквото той самият най-високо би оценил. Ясно си представете колко е възхитен, как се смее. Задръжте образа в представата си за няколко минути и го пуснете. После поставете на сцената себе си. Представете си, че сте в блаженство, че се усмихвате. И знайте, че във Вселената има неизмерно количество блага и добрина, които стигат за всички. Това упражнение разтваря тъмния облак на натрупаната обида.

“Мислено представление”

Представете си, че сте малко дете (на 5-6 години). Вгледайте се в дълбочина в очите на това детенце, вижте тъгата му и осъзнайте, че тя е от любов към вас. Обгърнете го и го привлечете към сърцето си. Кажете му, че безмерно го обичате. Че грешките му нямат значение. Обещайте му, че винаги ще сте му опора. Смалете детето до размера на зрънце. Сложете го в сърцето си. Всеки път, когато погледнете надолу, ще виждате личицето му и ще му давате любовта си, която е така важна за него.

Сега си представете майка си, също на 4-5 годинки. Протегнете й ръка, кажете й, че я обичате, че сте й опора. Успокойте я, смалете я и я поставете в сърцето. По същия начин постъпете и с баща си. Съберете в сърцето си цялото ви семейство. Сега то е пълно с любов и има силата да излекува всичко, дори цялата планета. Почувствайте топлината, която се разлива по тялото. Тя носи мекота, нежност и любов.

Ежедневен труд

Луиз Хей УтвържденияЛуиз Хей разказва как организира деня си, за да намери място за всички полезни практики, които изцеляват. Още преди да отвори очи, тя благодари за всичко, което притежава. След душа медитира и се моли около половин час, след което играе 15-минутна гимнастика. Закусва с плодове и билков чай. Благодари на Майката Земя за храната.

Преди обяд застава пред огледалото, за да си каже, че е прекрасна и се обича. Че този ден е най-прекрасният в живота й. По-нататък през деня слуша записи с утвърждения. Когато си легне, мислено си припомня изминалия ден и го благославя. Казва си, че ще спи отлично и че сутринта ще се събуди пълна с енергия за поредния прекрасен ден.

Какви болести се лекуват?

Свикнали сме да смятаме, че болестите са физически, но науката вече признава, че причината е в душата, в душевното състояние, в отсъствието на любов, радост и удовлетвореност. Нарушаването на християнските закони (те не случайно са формулирани като такива), критиката, осъждането, завистта, раздразнението и други негативни състояния водят до напрежение в мислите, което минава на физическо ниво.Луиз Хей Утвърждения

Следователно методът на Луиз е в силата да излекува живота като цяло – всички физически болести, психологически проблеми, трудности в живота, неуредени отношения, абсолютно всичко, което не е в желания вид.

Луиз Хей търси метафизичните първопричинители на болестите – конкретното негативно убеждение, което ги е породило. Когато се промени това негативно убеждение, болестта просто губи източника на енергия, който я захранва. И тя постепенно отминава.

Как се работи с психологическите подбуди за болестите?

В таблицата, съставена от Луиз, са изброени най-повсеместните заболявания, типовата подбуда за тях и подсказка за утвърждение, което би могло да се противопостави на вредния начин на разсъждение. Работата с таблицата е опростена: намирате собствения проблем, запознавате се с причината и си отделяте време да помислите върху нея, да намерите корените й.

Дори да не е възможно, това не е повод да се откажете. Достатъчно е да разберете какъв е проблемът и евентуално да намерите потвърждение в свое поведение, случки, чувства, събития и др. След това си запишете утвържденията, посочени от Хей, и … старт! Формулировките не са задължителни, те са отправна точка за съставяне на свои фрази, но това вероятно ще отнеме време.

Луиз Хей Утвърждения
Говоря и мисля позитивно

В началото се наблюдавайте и си поставете за цел да „чистите“ всяка мисъл, изказване и дума, която бихте определили като негативна и вредна. Това е като гоненето на мишката от котката. Съзнанието ви подава автоматично заучени фрази, автоматични реакции, изрази, които обичайно се употребяват. Но няма „свикнал съм“. На контрол ще се подлага всяка дума. Бъдете постоянно нащрек за всяка дума, мисъл, шегичка. Започнете систематично да се чистите от целия негативен начин на отношение към живота и себе си, на който са ви научили.

И второ, методиката на Хей за лечение чрез утвърждения работи. И най-хубавото е, че въобще не е важно дали й вярвате. Тя просто работи. Не се изисква толкова вяра, колкото последователност и къртовски труд. Може би това е лошата новина: необходим е труд и постоянство.

Как да действаме?

Подкрепете процеса на лечение чрез утвърждения с отглеждане на себелюбов. Да се обичаме – това е важното. Без този елемент, процесът няма да достигне до нужната дълбочина. Но какво точно е любов към себе си? Нещо просто: отказ от самокритика. Да бъдем винаги на своя страна. Няколко основополагащи начини за мислене:

  • нищо от това, което се случва, не е опасно и жизнено важно. Всичко ще се промени в даден момент, нищо не е завинаги.
  • абсолютно всичко подлежи на поправка.
  • утре е съвършено нов ден.
  • всеки нов ден аз съм различен и постъпвам по различен начин.
  • не претендирам, че съм съвършен. Но съм уникален. Имам своите особености и те ме правят това, което съм.
  • имам собствена задача, своя роля на тази Земя. Мои аналози няма и не се сравнявам с никого.

И най-важното: Винаги върша най-доброто, на което съм способен към определения момент. Възможно е то да не е достатъчно добро според критериите на другите и дори според собствения ми критерий, но приемам, че това за момента е това – то е най най най-доброто. Подкрепям се и се окуражавам. Аз съм на своя страна.

Луиз Хей Утвърждения
Аз съм в безопасност, това е само промяна

Второ, преставаме да се плашим. Ние де факто се тероризираме с мрачни мисли. Градим апокалиптични картини на бъдещето, които в 99.99% не се случват. Не са възможни.

Но очакваме най-лошото. Рисуваме негативните изходи от ситуацията. Градивният подход е да застанем в позицията на свои защитници. На родители, които успокояват малкото дете в нас, което се бои от неясното бъдеще. Приласкаваме се, успокояваме се. Не се боим да очакваме най-положителното. Това е начин на мислене, който се възпитава. Повечето от нас не са ни възпитавали така. Като малки сме чували: не се доближавай, ще паднеш! Не пипай печката, ще се опариш! Не бягай, че ще се спънеш!

Ние просто сме програмирани да търсим възможният най-лош изход, за да се предвардим. Този начин на мислене е бил продуктивен, когато сме били на 3 или 4 години, но като големи хора е време да се разделим с него. Ние вече знаем, че от високо се пада и от горещо се изгаря. Но също така знаем, че ако внимателно се доближим до ръба, няма да паднем. И ако сгрешим в работата, няма веднага да ни уволнят. Или ако го сторят, то ще е за добро, защото пред нас има още безброй прекрасни възможности. Въпрос на мислене!

Как да се откажем от автоматизма да се предпазваме чрез най-лошия възможен изход? Можем да си кажем: Повече няма да мисля за това. Аз винаги ще се оправя. В началото това би звучало изкуствено, но постепенно ще заработи. Наистина е въпрос на мислене. Привличайте в мислите си приятни картини, образи, най-добрите възможни изходи и те постепенно ще започнат да се случват. Скептикът сега няма да повярва, но ако вложи време в опит, ще се убеди сам. С търпение и упорство вкоренените в детството навици се заличават.

Луиз Хей УтвържденияТрето, да бъдем търпеливи и нежни със себе си. Търпението е мощно средство. Повечето от нас очакват моментално възнаграждение и на най-малкото усилие. Не става така. Вредните убеждения са ни втълпявани с години, няма как да се изтрият с три дни положителни утвърждения. Ако не се приучим към търпение, цялото упражнение ще се провали. Ще дойдат разочарование, гняв и накрая ще си кажем: това не е моят метод, при мен не работи.

Някъде прочетох едно чудесно сравнение: нали когато засадим луковица в градината, не ходим час по час да видим дали е поникнала. Знаем, че ще поникне – примерно напролет. И търпеливо чакаме да дойде пролетта. Е? Защо тогава психологическата работа да става по-бързо?! Нетърпението е вид съпротивление. Автосаботаж. Вредните програми ще се съпротивляват, умът ще привлича основания, за да ви разколебае. Но ако сте предупредени, тогава ще си наложите търпение.

Четвърто, ще практикуваме релаксация и установяване на връзка с вътрешната ни сила. Бъдете убедени, че някъде дълбоко във вас има един огромен енергиен ресурс, който досега не се е проявявал. Не сте го виждали, но знайте, че той съществува. Доказано е научно. Разчитайте на него. В определени моменти през деня затваряйте очи и си представяйте, че дълбоко във вас има една огромна сила, която е там винаги и на ваше разположение. Разчитайте на нея, че тя ще се прояви, ако ви потрябва. Усетете я. Облегнете се на нея: Аз съм силен, мощен. Аз умея всичко.

Аз дори не зная всички неща, на които съм способен. Но ще ги открия с времето. Аз си давам време, за да открия своя енергиен извор. Затова много автори казват, че ежедневната медитация е задължителна. Това не е някакво отвлечено понятие, а средство да поддържаме връзката със себе си. Възможно е в началото да не знаете какво точно е това, но чрез покоя ще разберете. Постепенно и с търпение.

Как? Добър начин е работата с огледалото. Можете ли да застанете пред огледалото и да се погледнете? А да се видите? А да се гледате, без да си търсите недостатъците? Без да се загледате в онази пъпка на челото или в дълбоката бръчка, която така ви дразни? Сигурно не. Като начало приемете, че образът в огледалото е различен човек, за който е необходимо да се погрижим. Да, това ни е задачата за деня. Попитайте го какво желае, какво да направите за него. И след това замълчете, за да чуете вътре в себе си отговорът. Тези диалози пред огледалото вероятно ще изглеждат странни, но само в началото.Луиз Хей Утвърждения

Това е чудесен начин да осъществяване на връзка със себе си и за приемането ни такива, каквито сме. Може би не сме свикнали да получаваме любов. Да си говорим ласкаво. Но и това се учи, с много повторения. Всяка сутрин, след като си измиете зъбите, си кажете в огледалото: Аз те обичам. Първо ще звучи фалшиво, но няма да е задълго. Помнете, ние сме подвластни на навиците. Целта е да създаваме съзнателно нови навици, които да заличат вредните стари навици, които не са наш избор, а са ни били втълпени. Любовта е първа стъпка по всеки път, какъвто и да било той!

Сега да преминем към конкретните заболявания.

Лечение на конкретни страдания

Лечение на рак

В младостта си Луиз се е разболяла от рак и анализирайки своя живот, намерила конкретната причина в своята душа. Младата жена се обърнала навътре и победила заболяването. Стъпвайки на своя опит, Хей получила дълбоко убеждение, че ракът възниква у тези хора, които за дълго таят обида. Тази обида буквално прегаря и разлага тялото.

Основният принцип на Луиз е: Дайте на съзнанието задача и то само ще се справи с проблема, и това важи в пълна степен и за сериозна болест като рака. Раната, която го причинява, е наистина дълбока. И много стара. Толкова стара, че дори е възможно да е невидима. Ако я намерите, бихте си казали: че това ли е?

Луиз Хей Утвърждения
Аз не оправям проблемите си. Оправям моето мислене. Тогава проблемите ми се оправят сами.

Заради такова нещо ли се поболях? Но не е важен размерът на обидата, поводът и доколко той е сериозен. В случая е важно колко дълго тази обида е „изгаряла“ душата и не е давала покой – като свредло, което постоянно дълбае. Съхраняването на чувството за ненавист, пазенето му в тайна, понасянето на липсата на покой – ето това е, което ражда тумора.

Лекарството е прошката. Ракът ще си отиде от тези, които съумеят да простят и да оставят нещото, което ги е измъчвало, в миналото. И да запълнят отворилата се огромна празнота с радост и любов.

Схема на утвърждения: първоначално се фокусираме върху това, че сме решени да простим. Когато усетим, че тази мисъл вече се приема с лекота и към нея няма вътрешна съпротива, добавяме към нея и втория пункт: забравям случилото се. На третия етап – когато всяко лошо чувство е изчистено, започваме да пълним с радост и любов: Аз се обичам и се одобрявам!

Лечение на миома

Прекалената майчинска загриженост, желанието да защитиш, да предпазиш, както и поемането върху себе си на чрезмерно голяма отговорност провокират развиването на миома на матката. Един от начините за лечение е да се позволи на другите да бъдат каквито са, без да бъдат контролирани, насочвани, ограничавани. На по-дълбок план се крие страхът за себе си и за близките, затова на втори етап към формулата „ние всички сме автономни и с правото да бъдем каквито сме“ се добавя „и всички сме в безопасност“.

Болният едва ли е наясно или помни какви събития в миналото са предизвикали желанието у него да охранява и предпазва децата или други, които са му важни. Но е достатъчно да знае, че някога му се е случило нещо, което го кара да се държи като безкрайно страхлив охранител. Утвърждението е: Оставям в миналото и забравям случките и причините. В живота си творя единствено добро.

Миомата е доброкачествен тумор, който не е болезнен, но се усеща като тежест и затруднява уринирането. Туморът може да остане много малък, но понякога се разраства и достига няколко килограма. Това е натрупване на тъкан, което може да се разглежда като психологическо детенце. Според психолога Лиз Бурбо, като всяко новообразувание, което не е необходимо на тялото, и миомата е следствие от дълго изпитвана мъка.

Жената е преживяла загуба, която – вероятно неосъзнато, я прави много предпазлива. Бурбо свързва миомата с бивш аборт, загуба на дете, даване на дете за осиновяване. Друга причина – жената с миома се укорява и не си позволява да бъде бездетна. Примерно има жени, които биха искали дете, но не желаят да се обвързват с мъж и ето как се появява психологическото дете.Луиз Хей Утвърждения

Представихме гледната точка и на не по-малко известната от Луиз Хей Лиз Бурбо, за да демонстрираме колко важно е да се „нацели“ ако не точната причина, то поне направлението, от което идва проблемът. Общо казано – в основата на всяка патология стои някакъв страх. И колкото и да е парадоксално, преди да се избавим от него, като първи етап е нужно да си дадем правото да изпитваме този страх. Аз съм човек, страхувам се, да! И в това няма нищо осъдително.

Лечение на цистит

Циститът е инфектиране на пикочния мехур, провокирано от появата на болестотворни микроорганизми. Едно от най-разпространените неразположения е, статистиката казва, че 40%от човечеството е усетило наживо какво точно е цистит. Трикратно по-често засяга жените. Определението от класическата медицина сякаш отхвърля възможността за психологическа причина за този вид страдание. Но има. Според Луиз Хей първата причина е дълго време и перманентно изпитвана тревога. Животът в тревожно състояние разбива психиката.

Тя определя още три възможни основания:
  1. привързване към стари виждания и разбирания, които вече не са актуални. Това е като „залепване“ за нещо и невъзможност да се продължи, невъзможност за естествено развитие.
  2. страх да се пуснеш, да си предоставиш свобода. За да се „отлепиш“ от старото, трябва да си дадеш право за развитие, тоест да поемеш и риска, че бъдещето е неясно, а новото не подлежи на контрол. За много хора познатото старо, макар и неудовлетворително, е за предпочитане пред новите хубави неща, които биха могли да дойдат.
  3. гняв, раздразнение, силно разочарование и дори усещане за унижение. Според Лиз Бурбо емоционалната блокировка идва от обидата, че другите дори и не забелязват какво се случва с дадения човек. Той твърде много очаква от другите и твърде малко от себе си.

С цистита тялото сигнализира, че е време да се поеме отговорност за собствения живот и да се остави в миналото всичко старо и ненужно.

Лечение на киста

Луиз Хей казва: кистата е постоянно „превъртане“ през главата на стари минали обиди. Един от изтъкнатите психолози в същото направление Владимир Жикаренцев пояснява (Луиз е така лаконична, че има нужда да бъде разяснявана), че това е като постоянно да си прожектираш пред очите филм, който носи болка и страдание. Да се носи заедно с раните и вредите, които са ни причинили.

Кистата е патологично кръгло образувание, допълва и Лиз Бурбо. Формата й говори за някакво огорчение, трупано от дълго. Тази излишна плът се е образувала, за да смекчи ударите, които болният получава от външния свят. Притежателят на една или повече кисти не успява да се избави от силната болка, свързана с минали събития. Много важно! Кистата е излишна тъкан, която се събира, за да смекчи ударите, които болният получава от външния свят.

Дайте мнение и Вие тук!

Това е начинът тялото да реагира и да се предпазва от болката, която носи нещо в миналото. На практика тя е предупреждение, че е време да се прости – на себе си или на друг, и да не отваря отново и отново старата рана.
Начина на лечение: избавяне от миналото, прошка. Утвърждение: Позволявам си да бъда, какъвто съм. Аз съм защитен. Пускам в забвение миналото, творя само добро.

Лечение на алергия

Според Хей и Жикаренцев, алергията е отрицание на личната сила. Бурбо пояснява: човекът, който има алергия, изпитва омерзение към нещо или някого, като правило същевременно го и обича. Това е всъщност Луиз Хей Утвърждениявътрешно противоречие – една част от личността се стреми, а другата част потиска стремежът. Например: болният се радва на присъствието на някого и същевременно иска да го няма, защото не харесва зависимостта си от него.

Ако алергичните реакции се повтарят, значи и в битието се мултиплицира определена ситуация на едновременно привличане и отблъскване. Животът ще стане доста по-лек, ако се разбере, че и без страдание се постига вниманието на тези, които обичаш. Болестта не е единственият начин да се спечели вниманието. И тук стигаме до силата – да вярваш в себе си и в своите способности, ценност… и отново стигаме до любовта към себе си.

Алергията е причинена от външен фактор, който вероятно не се осъзнава. Лечението според Хей е „Светът е безопасен и дружелюбен. Аз съм в безопасност, живея в хармония“.

Лечение на акне

Причината е слаби изблици на гняв, несъгласие със себе си и – няма да се изненадате, отново отсъствие на любов към себе си. Решението идва по пътя на въвеждането на покой. Първоначално се усмиряват мислите, след което се работи за разбирането, че даденият човек е от изключителна ценност в настоящето си състояние – тоест работи се за приемане и разбиране, а след това и за любов.

Според Жикаренцев акнето е израз на това, че не се харесваме и сме си нелюбими. Руският психолог казва, че е достатъчно да си казваме, че се одобряваме и да се наричаме „любим“, „обичан“.

Болки в гърба и кръста
  • Болката в областта на кръста – най-ниската част на гърба, говори, че човекът цени най-силно своята независимост и се бои да загуби свободата на движение в момента, в който другите ще потърсят помощта му. Като правило такъв човек се бои от смъртта. Болката, локализирана между кръста и талията, е свързана със страх от бедност. Тя сигнализира за усещане за неувереност и отсъствие на подкрепа. Такъв човек е активен във физическата сфера. Той смята, че трябва да придобие някакви материални блага, от които зависи усещането му за благополучие.
  • Болката в горната част на гърба – между талията и шията, говори за неувереност, за емоционална нестабилност. За този човек е важно на първо място да действа, защото действието му създава увереност. Така той чувства, че го обичат. Има и друга разшифровка: понякога болката идва като причина да не се извърши някаква работа, към която човекът има съпротива.
Луиз Хей Утвърждения
Обичам всяка клетка от моето тяло

Луиз Хей е по-лаконична. Болката в горната част на гърба тя определя като отсъствие на емоционална опора. Вероятно съчетано с увереност, че болният не е обичан. По тези причини той сдържа чувствата си и те се натрупват на определеното място на физическо ниво. Решението е любов и одобрение. Утвържденията втълпяват, че целият живот ни обича и ни подкрепя.

Болката в долната част е страх да се притежават пари, както и отсъствие на финансова опора. Възможното решение е замяната на стария модел на възприятие с нов: Притежавам всичко, от което имам потребност. Изпитвам доверие във Вселената. Аз съм защитен.

Луиз Хей разграничава и болка в средната част на гърба като знак за чувство на вина, невъзможност да се живее в настоящето, желание за самота и изолация. Решението е освобождаване от миналото: Аз съм свободен да продължа нататък.

Болки в рамото

Ръката е най-често използваната част от тялото и има куп функции. Проблеми с ръката и нагоре до рамото възникват у човек, който не се усеща твърде полезен и се усъмнява в способностите си, обяснява Лиз Бурбо. Друга причина е чувство за виновност пред тези, които обича, свързана с усещането за невъзможност да се помогне. Ако боли дясно рамо, често човекът да не вярва в силите и възможностите си. В такъв случай е необходимо да се анализират тези съмнения. Имат ли реална основа?

Луиз Хей казва, че болката в ръката и рамото символизира способността да се минава през перипетиите с радост. Всъщност опитът си е опит и само нашето отношение го превръща в добър или негативен. Затова решението е да въведем нова програма в съзнанието си, според която целият ни жизнен опит е съкровище, а бъдещият ще бъде радостен и приятен.

Лечение на венци

Проблемите с венците – възпаления, кръвотечение, пародонтоза и други, е белег за неспособност да се провеждат в реалността взетите решения. На практика това е неустойчива позиция в живота, а решението е да се научим на решителност. Как? Чрез любов, разбира се. Аз се изпълвам с любов, мислите ми са пълни с любов и съм решителна, защото ме води любовта!Луиз Хей Утвърждения

Според Лиз Бурбо човекът, който страда от венци, не може да реализира на практика приетите решения, тъй като се страхува от следствията. Нещо повече – той се бои да афишира своите желания и потребности, изпитва отчаяние и безпомощност. Лечението е изясняване доколко обосновани са страховете и да се разбере, че ако досега са претърпени провали, то това не значи, че ще продължи по същия начин. Да се помни, че животът не се състои от грешки, а от опитности. Вярвайте в силата и способността си да създадете своя собствен живот.

Лечение на витилиго

Витилиго е депигментация на кожата, която се характеризира с появата на обезцветени – бели, петна с разни форми и големина. В същото време кожата остава напълно здрава. Луиз Хей и редица нейни колеги откриват връзка между депигментацията с усещането за дефрагментираност от околния свят: не съм във свързаност с каквото и да било. Това е особено чувство да си в света и същевременно да си извън него, да не участваш в никакви групи, компании, събирания на хора по някакъв общ показател, интереси, бизнес.

В основата на усещането има нещо много здраво и положително: пациентът поставя себе си в центъра на своя свят и това е важно, дори при повечето хора именно в това се коренят проблемите им. Но тук всичко е чрезмерно и са минати разумните граници. Затова лечението е осъществяване на връзка с околния свят: Аз съм напълно свързан със света и той е пълен с любов. Необходимо е да се анализират причините за появата на отчужденост и да се работи конкретно по тях.

Лечение на болки в гърлото

Това е едно от страданията, които трудно се поддават на излекуване чрез утвърждения. Причината е, че гърлото е канала на творчеството и път към сърцето, което повечето хора предпазливо държат затворено или леко открехнато. Да се открие този път значи да се открие и сърцето за живота и разнообразните Луиз Хей Утвържденияизживявания.

Не се учудвайте при това положение, че от гърло все някога е страдал всеки човек. Лечението е да се учим да отваряме сърцето си без страх, че външният свят ще ни нарани. Започва се с предпазливи медитации, в които да усетим как е разкриването и че то е безопасно. Утвърждения, с които да се работи: Аз разтварям сърцето си.

Луиз Хей различава ангината от обикновеното болно гърло. За нея казва, че е израз на неспособността да отстояваме себе си, както и потиснат, „преглътнат“ гняв, съчетан с нежелание за промяна. Лечението: настойчиво желая да се изменя. Аз се самоизразявам свободно и радостно. Аз мога да отстоявам себе си с лекота.

Лечение на разширени вени

Варикозата е белег за ситуация, която ненавиждаме, но все пак не можем да излезем от нея. Обезкуражени сме и не намираме сили. Същевременно чувстваме, че сме прекалено претоварени. Решението е връщане в живота с любов: Аз обичам живота и живея с радост в сърцето. Аз се вливам в течението на живота. Лиз Бурбо доизяснява, че човекът с разширени вени има свободно време, но не знае какво да прави с него.

Парадоксално, но той се чувства пренапрегнат и му се струва, че всички проблеми са непосилни. Работейки, не изпитва радост. Тежестта от живота се превръща в тежест в краката. Важно е болният да си позволи да си отдъхне, без да изпитва вина. Да попита сърцето си кои са истинските му потребности. И да избере това, което наистина обича. И тогава да се пусне в потока на живота с любов.

Психологът Валери Синелников допълва, че разширени вени често се образуват при хора, които не са избрали правилно своето направление в живота – при погрешен избор на професия, на работа, на поемане на неправилните отговорности. Нещо затормозява развитието на човека и вероятно това е в работата и задълженията. Йога гуруто Ар Сантем допълва, че недоволството се трупа вътре в душевността, а отрицателната енергия търси път да излезе – чрез раздуващите се вени. Човекът разрушава сам себе си, защото не намира отдушник за вредната енергия.

Лечение на главоболиеЛуиз Хей Утвърждения

Болката в главата и най-тежката й форма – мигрената, са физически признак на критиката, която отправяме към самите себе си. По-горе описахме като първа стъпка към промяната избавянето от самокритиката, а сега виждаме и една от конкретните вреди, които нанася тя. Липсата на любов и приемане към себе си, съчетано със страх, недооценяването, чувството за малоценност се проявяват като болка в тялото. Лекарството е отглеждане на любов към себе си. При често главоболие упражнението пред огледалото е особено полезно. Говорете на образа си: Обичкам те. Одобрявам те. И изключително, неописуемо много те харесвам. Ти си моята най-голяма ценност.

Лечение на гъбички

Появата им показва страх от вземането на правилното решение. Той е резултат от „мухлясали“ убеждения, които нямат вече почва в настоящето. Комбинира се с отказ да се освободи миналото и старите идеи, страх да се позволи на настоящето да съществува по собствен образец. Лечението: Вземам решения с любов. Знам, че се променям за добро. Аз съм защитен. Позволявам на новите мисли и убеждения да влязат в живота ми. Миналото си е отишло, избирам да живея тук и сега. С радост!

Лечение на диабет

Това е огорчение заради пропуснати, не успели да се материализират и използват възможности. Жажда – неистова, да се контролира всичко. И дълбока тъга. Луиз Хей препоръчва да изпълваме всеки миг от живота си с радост и пак с радост да посрещаме всеки свой миг. Така ще се избавим от съжалението за пропуснати истински или въображаеми възможности.

Лиз Бурбо подчертава, че задстомашната жлеза е свързана със слънчевия сплит и затова нейното разстройване е белег за нередности в областта на емоциите. Диабетикът е впечатлителен, той е изпълнен с много желания. Той е много предан човек, но желанията му са нереални. Опитва се да се погрижи за всички и вини себе си, ако животът на другите не се развие според разбиранията му.

Диабетикът мисли активно, постоянно планира. А зад тези планове се крие дълбока неудовлетвореност и жаждата за любов и нежност. Когато диабетът се появи в ранна възраст, той е белег, че детето не получава от родителите си достатъчно разбиране и внимание. Тъгата създава пустота в душата му, а природата не търпи празнота. И така се появява болестта.

Диабетът казва, че е време пациентът да се отпусне и да престане да се опитва да контролира всичко. Нека животът се развива естествено. Диабетикът трябва да разбере, че неговата задача не е да прави щастливи другите, а само себе си. Така и другите ще бъдат щастливи покрай него. ОЩЕ: Билки и лекарства за лечение на диабет.Луиз Хей Утвърждения

Лечение на депресия

Депресията е средство за защита от емоционален натиск. Човек прибягва към това средство, когато чувства, че вече не е способен да понася емоционалното напрежение. Лиз Бурбо казва, че хората, които са имали лоши отношения с родителя от противоположния пол, са по-склонни към депресивни състояния. По-късно, в зряла възраст, такъв човек е склонен да вини за каквото и да е партньора си в семейството. Отказвайки да приеме помощ, той изпитва озлобяване или ненавист, каквато е изпитвал и към родителя си от срещуположния пол.

Болният от депресия обикновено не желае да си помогне. Най-важното за пациента е да осъзнае, че състоянието му е пренесено от детството и обикновено е отказ да бъде какъвто е. Най-разпространеният психически блокаж е страх от отхвърляне. И така, болният чувства гняв. И същевременно – че няма право да чувства този гняв. И изпада в безизходица и усещане за тежка, натоварваща безнадеждност. Налице е конфликт, за който се работи в посока излизане извън страховете и собствените ограничения и създаване на нов модел живот.

Депресията е трудна диагноза, възможно е пациентът да има нужда и от външна помощ.

Лечение на диария

На физическо ниво диарията говори за това, че тялото отхвърля храната, която не успява да усвои както трябва. На емоционално и ментално ниво е същото – прекалено бързо се отхвърля това, което може да се окаже полезно. Но човекът изпитва трудности да го усвои и затова го елиминира. На практика това е отказ от радостта от живота, което води до липсата на признателност и благодарност.

И така, диарията е страх, отказ, отбягване. Лечението: Възприемам, поглъщам, преработвам с радост. Нямам никакви разногласия с живота. Приемам от живота само радост и добро.

Лечение на ечемик

Ечемикът се появява при много емоционални хора, които трудно приемат това, което виждат около себе си. Такъв човек иска да види само това, което го касае и се стреми да контролира това, което се случва. Той чувства гняв и раздразнение, когато другите проявяват свой начин на възприемане на света.

Простата причина според Луиз Хей е, че се гледа на света със злоба, със зли очи, а простото избавление е изпълване на погледа с любов и разбиране. Утвърждение: Гледам на всички с любов и радост.

Лечение на епилепсия

Това е следствие от силно психическо напрежение, което се поражда от панически подсъзнателен страх, мания за преследване, силна вътрешна борба, желание за насилие. Човекът така силно се вживява в мислите си, че тялото временно отказва да го слуша и извършва безредни движения. По време на припадък съзнанието се изключва, показвайки, че причината за болестта се намира в подсъзнанието. Още: Лекарства и лечение на епилепсия.

Решение: Смятам живота за вечен и радостен.

Лечение на зъби

Зъбите олицетворяват родовата карма. Те са знак за дълготрайно течаща нерешителност, неспособност да се анализира и да се вземат решения. Лечение: Решенията ми се основават на принципите на истината и зная, че в живота ми идват само правилни събития. В мен съществува обширно пространство за израстване и промяна.

Лечение на запек

Запекът е нежелание и даже неспособност на раздяла със старите убеждения. Обвързаност с миналото. Решението е да се отворят дверите на живота, за да влезе ново, свежо и жизнеспособно. Утвърждение: Аз пропускам живота през себе си.

Лечение на косопад

Луиз Хей УтвържденияОпадането на косата е пряко следствие от дълговременен страх и напрежение плюс стремеж към контрол. Това е проявление на недоверието към естествените процеси на живота, които се стремим да направляваме според разбиранията си. Лечението е просто – да се оставим в ръцете на Бог, да се доверим на живота, да вярваме, че всяко събитие носи добро, дори и в момента да не изглежда така.

Преждевременното побеляване на косите също е белег за страх и напрежение. Процесът се забавя, ако се внесе спокойствие и увереност, че сме способни да се справим с всичко, което ни поднесе животът.

Проблеми с кожата

Кожата е средство за защита на организма от външни фактори. На психологическо ниво е същото – тя защитава личността. Проблемите се пораждат от страх, безпокойство, чувство за застрашеност. Лечението е да се самозащитим с любов и положителни мисли. Чувствам се спокоен, имам пълна свобода, радостните мисли са моята естествена защита.

Лечение на късогледство

Това е чиста форма на страх от бъдещето. А обратното – далекогледството, е проява на отдалечаване, откъсване от света. И двете изискват въвеждане на мир и спокойствие: Аз гледам на всичко с любов и нежност. Нищо не ме застрашава. Виждам ясно, приемам божественото ръководство.

Болки в колената

Колената са символ на егото и на най-явното му проявление – гордостта. Човекът се има за възхитителен, за по-ценен и добър от другите. Но зад това самоиздигане отново се крие страх, който води до нежелание да се отстъпва. Лечението е прощаване, проява на съчувствие и разбиране, проява на състрадание: Безопасно е да отстъпя, всичко ще е както искам.

Лечение на настинка

Защитна реакция на тялото, когато бъде атакувано от много събития едновременно, с които то не успява да се справи. Усещането е за хаос и напрежение. Лечението идва с успешното отпускане и въвеждане на хармония в душата и в собствения си свят: Аз живея в хармония и всичко е както е необходимо да бъде.

Наднормено теглоЛуиз Хей Утвърждения

Затлъстяването е израз на остър психологически проблем, възникнал в следствие на необходимостта от защита. Килограмите се трупат при чувство за беззащитност и при потискане на стремежите да се постигне желаното. Лечението е изглаждане на вътрешното противоречие и създаване на собствена зона на безопасност: Аз съм защитен, питая любов към мене си, одобрявам се.

Лечение на обриви и псориазис

Израз на чувство за незащитеност, за това, че сме открити за нападение отвън. Значи още и раздразнение от промените. Също и детски начин да се привлече внимание. Решението е любов и одобрение, както и примирение със законите на живота: Имам сила и надеждна защита. Защитавам се с мирни и радостни мисли. Имам пълна свобода. Още: лечение на псориазис.

Лечение на пневмония

Белодробните заболявания и конкретно пневмонията са израз на тъга, дори печал и на страх да се приеме животът. Това е комбинирано със страх от смъртта и неспособност да се живее на пълна тяга. Работата е в посока разбиране на законите на живота и смъртта и възприемането им с любов. Разрешаваме си да живеем пълноценно и да се радваме на живота. Аз мога да дишам с пълни гърди. Приемам с любов даровете и благословиите на Живота.

Болен панкреас

Възпалението на задстомашната жлеза е знак за безизходица, съчетана с гняв и усещането, че животът губи смисъл. Лечението е одобрение към себе си и твърдата убеденост, че ние сами създаваме радостта си в живота. Още: Панкреас, лечение.

Лечение на синузит

Възпалението на лигавицата е отхвърляне или раздразнение спрямо близък човек. Показва, че сме загубили хармонията си в своето най-близко обкръжение. Решението е въвеждането на нова програма за установяване на мир и спокойствие: Хармонията ме изпълва – мен и всичко около мен.

Лечение на стомах

Стомашните проблеми и най-честото – гастрита, са израз на някаква неопределеност, която поражда чувство на обреченост. По принцип страхът, ужасът, дори леката тревога се „загнездват“ в стомаха и го разяждат. Това е обяснението и за язвата, и за по-леките патологии. Решението е работа със страха и въдворяване на усещане за безопасност: Аз съм в защитеност. Обичкам се, силно се одобрявам.

Лечение на световъртеж

Виенето на свят показва, че се намираме в неясно разположение спрямо околния свят. Липсва ни здрава основа, ясно определение. Световъртежът е знак за хаотичното преминаване на мимолетни, несвързани мисли, както и нежеланието да се вижда. Решението е: аз съм спокоен и целеустремен. Мога да бъда съвършено спокоен и да се радвам. Имам свое място в живота. Аз съм!

Сърбежи

Неудържимият стремеж за чесане е знак, че човекът е прекалено силно предразположен към чуждо влияние. Той бива раздразнен от всеки и всичко, дори от незначителни неща. На практика това е заразено мислене, даване възможност на другите да му ходят по нервите и да го манипулират. Решението е: Аз съм притежание единствено и само на себе си. Приложими са и други фрази, които възвръщат усещането за самостойност и за отстояване на собствената неприкосновеност.

Луиз Хей УтвържденияСтрах

Страхът не е болест, а причина за всички страдания. В основата на всяко едно стои страхът. Точно толкова просто е, тъй като на света съществуват само две енергии – страх и любов. Страхът е източникът на патологиите, любовта – начинът за лечение. Страхът е породен от неверие, а лечението е вярата.

Лечение на хемороиди

Това са образувания, които препречват задния проход на тялото и препятстват извеждането на ненужното навън. На психо и емоционално ниво те са породени от идентичен проблем – неумението да се избавяме от насъбралите се неприятности, обиди, неприемливи емоции. Решението е въвеждането на нова програма, чрез което с лекота да се отърсваме от всичко излишно: Аз с лекота и радост се избавям от всичко ненужно. Изхвърлям с радост всичко излишно от себе си. Чистя тялото си и живота си от ненужното. Аз не се нуждая от събраното в мен, за да бъда щастлив.

Още ТУК: Симптоми на вътрешни и външни хемороиди. Кървене, болки и напрежение в ануса. Лечение.

Лечение на хрема

Хремата по същество се поражда от възпаление на лигавицата. Тя се появява при хора, които се натъкват на заплетена ситуация. Като правило не е сложна, напротив – дори е незначителна, но предизвиква сериозно безпокойство. Ситуацията започва „да мирише“. Появява се хремата като вик за помощ, един тих вътрешен плач, който моли за утеха и помощ.

Според Жикаренцев хремата е и от стремеж към признание и одобрение. Желание да бъдем забелязани, да бъдем значими. Просба за опора, за обичане, за одобрение. Решението е: Аз съм си мил и съм способен най-добре да се утеша, така, както желая.

Лечение на херния

От херния страда този, който се чувства натикан в ъгъла. Той иска да излезе от ситуацията с някакво решително действие, но го спира страхът от материално неблагополучие, казва Лиз Бурбо. Според Луиз Хей, разшифроването на това заболяване е малко по-различно. За нея това е знак за прекъснати отношения, напрежение, неправилно творческо самоизразяване. Лечението е: В моето съзнание царстват нежност и хармония. Аз съм си скъп и напълно се одобрявам. Нищо не ми пречи да бъда себе си. Когато хернията е на гръбначния стълб, причината е, че е налице усещане за пълна липса на поддръжка. Следователно лечението: Животът поддържа всички мои мисли, затова аз се одобрявам.

Лечение на щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е главната в имунната система. Тя заболява, когато е налице усещането, че човекът е атакуван: някой се опитва да ме докопа. Жлезата се подкрепя с мисълта: Аз имам надеждна защита отвътре. Слушам същността си с любов. Болестите на щитовидната жлеза обичайно показват невъзможност да се прави желаното. Затова решението е: Излизам от всички ограничения, свободно и творчески изразявам своята същност.

Синдромът на повишена активност на щитовидната жлеза е гняв към игнорирането на собствената личност. Решението: намирам се в центъра на своя живот, одобрявам се и всичко край мен. Синдромът на понижена активност е чувство на безнадеждност. Решението: Аз градя живота си по нови правила, които напълно ме удовлетворяват.

Лечение на яйчници

Символизират съзидателните центрове. Те се лекуват чрез нова програма, която казва, че моят съзидателен поток е уравновесен.

Таблица за теглене: ТУК! (без регистрация и без пари, може и директно с десния клавиш върху линка и “Запази като…”).

Книги на Луиз Хей на български

У нас са издадени десетина книги на Луиз и още няколко нейни съвместни разработки с други автори. Някои от книгите са придружени със CD.

  1. Силата е в теб
  2. Вярвай в себе си! Уверените жени могат всичко
    Луиз Хей Утвърждения
    Книгите на Луиз Хей са преведени на десетки езици и се издават в повече от 35 страни
  3. Излекувай тялото си
  4. Медитации за изцеление на живота
  5. Цветовете на щастието и числа на късмета
  6. Положителни мисли за всеки ден
  7. Вътрешна мъдрост
  8. Обичай тялото си
  9. Живот по пътя на изцелението
  10. Вълшебните мигове от живота
  11. Направете живота си изключителен
  12. Съвременни чудеса
  13. Как вашето съзнание може да излекува тялото ви. Избрано от Луиз Хей
  14. Заразителната мощ на мисълта. Избрано от Луиз Хей
  15. Утвърждения. Книга за оцветяване. Луиз Хей, Албърта Хътчинсън
  16. Всичко е наред. Луиз Хей, Мона Лиза Шулц
  17. Излекувай сърцето си. Луиз Хей, Дейвид Кеслър
  18. Животът те обича – прегърни го! + CD
  19. Нарисувай бъдещето. Луиз Хей, Лин Лобър
  20. Филм на Луиз Хей и приятели „Излекувай живота си”
Какво можем да научим от книгата “Излекувай живота си”

Луиз Хей УтвържденияНаричат я наръчник, който дава практически съвети за „голямата промяна“. Тя е методика за работа с негативните нагласи, мислене, емоции като причини за физическите заболявания и житейски проблеми. Това е книгата, в която е поместена прочутата таблица с най-разпространените заболявания и с указания как да работим с тях.

Какво можем да научим от книгата “Излекувай тялото си”

Книгата се концентрира върху връзката между болестта и мисленето. В това произведение Луиз Хей представя системата си за диагностициране и лечение.

Какво можем да научим от книгата “Силата е в теб”

Разглежда се като продължение на „Излекувай живота си“. Представлява синтез на философията на Луиз Хей за лекуване чрез любов и подмяна на негативните модели на мислене. Съдържа техники за работа върху нагласите и негативни състояния като виновност, страх, гневност, и за поставяне на ума под контрол.

Какво можем да научим от книгата “Повярвай в себе си”

Учи ни по какъв начин да отворим съзнанието си, да го „ремонтираме“ и направим по-добро в собствена полза. Книгата запознава с полезността на утвържденията. Придружена е с диск с готови за приложение фрази.

За парите и просперитета

Луиз Хей УтвържденияПарите – това са любов и свобода. И енергия. Ето защо се стремим към финансова стабилност, но не всички успяваме да постигнем желаното. Как да разкрием потенциала си? Луиз Хей решава и този проблем чрез положителни утвърждения. Тя ги препоръчва за всеки ден. Нейната философия относно парите е следната: всички имаме изначално равни възможности. Идваме на света, за да изпитваме щастие, и самата Вселена е готова да се погрижи за нас. Какво тогава пречи? Негативните стереотипи на мислене.

Човек, който постоянно мисли и говори как не му стигат парите, не е в състояние да постигне финансово благополучие. Мислите му привличат единствено още недостиг. Мислите за бедност нося още повече от същото – бедност. Как да противодействаме? С благодарност и непрекъсната признателност.

Ето някои модели на мислене, които ни държат в полето на недостига:
  • Не ми достигат (липсват ми) парите.
  • Парите при мен изчезват по-бързо, отколкото се появяват.
  • Нямам пари да си купя това, или да отида на почивка, или да вечерям навън.
  • Трябва да пестя, за да се сдобия с…

Това е начинът на мислене на бедняка. Седнете и запишете всичките си мисли за парите и отделете вредните сред тях. Позволете си да се освободите от самото негативно възприятие за парите като за нещо, което винаги не достига.

Някои хора вярват, че ще оправят финансовото си положение чрез лотария, тото или получаване на наследство. Те си фантазират по начин, присъщ а бедния човек. Доказано е, че и най-крупните печалби рядко водят до стабилни положителни промени в живота. Парите си отиват толкова бързо, колкото са дошли. Причината е в съзнанието, което не позволява на човека да бъде богат. Съзнанието на бедния изпраща към Вселената следното послание: Аз не заслужавам нищо повече от една чиста случайност. Аз чакам единствено на късмета и случайността, защото не мога сам да привлека пари.

Решението на проблема е да се промени моделът така, че да се отвори потокът на богатството на Вселената.

Утвърждения, които препрограмират старите убеждения:
  • Моят доход перманентно нараства.
  • Аз съм успешен във всяка своя дейност.
  • Вселената откликва на всички мои нужди.
  • Притежавам всичко, което желая.
  • Открит съм към благата и богатството на Вселената.
  • Благодаря ти, признателен съм ти, Живот!

Вселената ще ви чуе и на всяка цена ще ви отговори. Опитайте! Или направо го направете!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *