Как се приема прополис?
Прополисов шампоан. Прием на топче прополис на гладно.

Как се приема прополис и прополисова тинктура? Ползи, цена. Топче прополис на гладно, спрей, капки

Как се приема прополис? Ползи от прополисова тинктура. Цена и откъде? Прополисов шампоан. Прием на топче прополис на гладно. Употреба на спрей за гърло с прополис и капки за нос. Видове крем за псориазис

Прополисът е смесица от смоли и цветен прашец, който пчелите черпят от растенията, след което обработват със секрет от челюстните си жлези. Качественият продукт съдържа до 70% растителни смоли и пчелен секрет.

Едно пчелно семейство произвежда на сезон от 25 до 85 грама такова вещество, с което замазва пукнатините по пчелина, за да предотврати влизането на студ, влага, болести и разни вредни микроорганизми. Даже преди новата ера живеещите край Нил са разбирали силните му консервиращи свойства и са го използвали за мумифициране на починалите. Днес той чудодейно помага за лекуването на множество заболявания.

Прополисът е с горчиво-пикантен на вкус, лепкав на пипане, със златист или по-тъмно кафяв цвят или тъмнозелен, което зависи от вида растения и от кои техни части е събран. С времето той изсъхва, уплътнява се, става чуплив и понякога почернява. Студен мирише на мед и восък, а при нагряване – и на тамян. Най-ценен е мекият прополис, който притежава в състава си огромен сбор от вещества с полза за човека.

Съдържание:

Как се съхранява

Прополисът се държи в сухо, чисто и тъмно помещение при температура не повече от 25°С. Не се поставя до силно ароматни вещества. Ако се съхранява правилно, за дълго запазва целебните си свойства, макар че най-лековит е свежият прополис.

Полезни свойства

Прополисът е ефективен по отношение на огромно количество заболявания.

Често се оказва по-действен от редица медикаменти, а в комбинация с тях усилва действието им и намалява страничните ефекти. Наричат го природен антибиотик, който за разлика от синтезираните не само убива причинителите на болестта, но и заздравява имунната система.

Благодарение на състава си обладава мощна антиоксидантна активност, поради което задържа процесите на изхабяване и стареене и се противопоставя на раковите заболявания. Действа добре на кръвотворенето, на храносмилането, прилага се в почти всички дялове на медицината.

И още – защитава от радиация. Пчелният восък в него затваря рани и има бактерицидно действие. Трудно е да се определи на кои свои съставки прополисът дължи чудотворното си действие. По-скоро причината е в уникалното взаимодействие на всички негови компоненти.

Прополис за лекуване + рецепти
“Демир

В пчелина никога няма мирис на гнило, въпреки че в него попадат малки животинки и насекоми. Пчелите ги “мумифицират” с прополис и спират тяхното разложение. Тези естествени бактерицидни свойства са доказани по научен път. Прополисът умее да потиска жизнеспособността на вирусите. В човешкото тяло той почиства клетъчните мембрани, отделя холестерина, нормализира клетъчното дишане, потиска патологичните клетки, възстановява поразените тъкани.

В прополиса са намерени редица витамини, примерно Bl, B2, С, РР, провитамин А, Е, и микроелементи, взимащи участие във всички процеси, ускорявайки лечението на редица заболявания и оказващи овлажняващ ефект. Ще стигнем и дотам, че веществото влияе и на нервната система, подобрявайки настроението и ефективно противопоставяйки се на тревогата, стреса и тъгата.

Прополисът се намесва в регулацията на ендокринната система, потискайки активността на тимуса и панкреаса. Потиска и раковите клетки, използва се за интоксикация. Благотворно влияе върху регенерирането на тъканите, зарастването на кости, намалява белези, затваря рани. Повечето заболявания, при които се прилага, преминават двойно и тройно по-бързо с помощта на чудотворното природно средство, дар от пчелите.

Как се приема прополис?

Най-простият начин да се приема е като се дъвче – при остро заболяване трикратно в деня, но да не се надхвърлят 5 г на денонощие. Добавя се към яденето, за да действа при бъбречни възпаления, на пикочните пътища, простатата и гениталиите. Но за повечето видове приложение се изисква предварителна подготовка.

Спиртен екстракт, прополисова тинктура

(извлек, разтвор) от прополис

Лечение с прополисЩе го срещнете още като тинктура (което значи разтвор на дадено вещество в спирт), а когато се касае конкретно за прополиса – клеева тинктура. Уникалното му качество е, че не променя свойствата си при обработка на висока температура. И добре, че е така, защото е твърде сложно той да се използва в първоначалния му вид – поради факта, че е твърде плътен. За да се манипулира с него, той трябва или да се замрази, за да се чупи, или да се нагрее, за да се разтопи. Разтворът в спирт позволява да се постигне лесна за употреба форма.

Как се приготвя в 4 стъпки

Лечение с прополис1. Раздробяване. Първоначално прополисът се раздробява. Това става, след като се сложи във фризер, за да се замрази за минимум двайсетина минути. Оттам нататък има варианти:

  • да се счука в хаван;
  • да се настърже на ренде, след което да се пресее;

Кафемелачката не е опция, тъй като от загряването веществото ще започне да се топи, а прополисът се рони, само когато е охладен. Какъвто и метод да се използва, натрошените части трябва да са по-малки от 3 мм.

2. Пречистване. Това е задължителна стъпка, преди да се разтваря прополисът. Раздробеното вещество се залива с хладка вода. Всичко излишно се отделя на повърхността на водата и се излива. Почистеното вещество се подсушава.

3. Разтваряне в спирт. В качество на разтворител се използват спирт – медицински, водка или спиртни извлеци от различни билки, които усилват терапевтичния ефект. Съотношението е 1:10, тоест на една част прополис са нужни 10 части спирт. Наситненият прополис се претегля за точност. Поставя се заедно със спирта в стъклено шише или буркан и се разтръсква, за да се омесят съставките много добре.

4. Заключителен етап. Ако тинктурата е необходима спешно, сместа се слага за загряване на водна баня до около 40 градуса температура, но не повече, след което се охлажда и започва използването й незабавно. Ако има време, по-добрият начин е разтворът да се остави на затъмнено и хладничко място за една до две седмици, като се разклаща по два пъти всеки ден.

По тази рецепта се получава 10 %-това тинктура.

Бърза рецепта

Лечение с прополис70 % медицински спирт се подгрява на водна баня до 50 градуса и в него се пуска стритият прополис, като се бърка до получаване на еднородна консистенция. Отдръпва се от котлона, без да се допуска достигане до точката на кипене. Прецежда се през два-три слоя марля, прелива се в шише от тъмно кафяво стъкло и се затваря много добре. Пази се на неосветено и прохладно място.

Дадените рецепти са за приготвянето на 10 % екстракт от прополис, но за някои заболявания се използват други концентрации – от 5 до 50%. Ако възнамерявате да използвате тинктурата за повече от една цел, е по-умно да се приготви 50 %, която впоследствие да се разрежда в необходимите пропорции.

Как се ползва?

прополис цена капки как се приема лечениеДозата зависи от концентрацията на тинктурата и от конкретното заболяване. По принцип се използва вътрешно и външно.

  • Обичайна доза за пиене е 20-60 капки на половин чашка загрято мляко, водичка или чай.
  • За компреси и директно поставяне върху болни места се ползва 3%-ов водно-спиртен разтвор.
  • При отит се напоява тампонче, което се вкарва в ухото.
  • За инхалации се използва пропорция от 1 капка тинктура, сложена във физиологичен разтвор – 5 мл.
  • За малчугани под 10 год. дозата е по една капка за всяка година, навършена от мъничкия пациент.

Продължителността на курса обичайно е около месец. Да не се пропуска, че пчелните продукти понякога предизвикват алергии, за което ще стане дума в края на материала.

За какво се ползва?

Прополисовият разтвор има почти универсално приложение, но освен да лекува конкретни заболявания, той оказва и цялостен благотворен общоукрепващ ефект върху организма. Той се справя еднакво добре с причинени отвън повреди по тялото като рани, травми, изгаряния. Ускорява регенерацията, предотвратява възпалителни процеси. Има силата да предпазва от инфектиране и отравяне с химикали и обратно – извежда токсините от тялото.

Действеността му може грубо да се раздели така:Лечение с прополис

  • биологична – срещу инфекциозни причинители. Убива всякакви микроорганизми и помага да се изхвърлят навън.
  • социална – срещу хронична умора, алкохолизъм, наркомания.
  • профилактична – поддържа на ниво минералите, както и съдържанието на витамините в човека, отделя токсичните вещества, лекува авитаминоза.
Болести, срещу които помага:
  1. Костна система: пародонтоза, артрит, остеохондроза.
  2. Нервна система: радикулит, конюнктивит, отит, мигрена.
  3. Сърдечно-съдова система: нервно-вегетативна дистония, левкемия, хемороиди, тромбоза, атеросклероза, ревматизъм, артериална хипертензия.
  4. Дихателна система: тонзилит, грип, остри респираторни заболявания, вирусни инфекции, туберкулоза, бронхит, ринит, бронхиална асма, ангина, пневмония, синузит, фарингит, трахеит, дифтерия.
  5. Храносмилателна система: колит, язва на стомаха и на дванайсетопръстника, стоматит, гастрит, кариес, хеликобактер, гастродуоденит, хепатит, панкреатит.
  6. Репродуктивна система: импотентност, миома, простатит, ендометриоза, ерозия на шийката на матката, кандидоза, мастопатия, ендоцервицит, салпингит, сифилис, трихомоноза, цистит, хламидията (хламидиоза), мастит, безплодие.
  7. Кожно покритие: екзема, изгаряне, херпес, гъбички по краката и ноктите, акне, себорея, измръзване, алергия, псориазис, мазоли, циреи, антракс.

Това не е пълният списък, а само по-често срещаните заболявания, за които действа оздравително прополисът.

Воден разтвор на прополис

Лечение с прополисКак да го приготвим? Водният разтвор се предпочита за тези, на които не е показана употребата на алкохол, и за децата, при които ползването на тинктури не е уместно, също и за бременни жени. Удобството при употребата на воден разтвор е спестяване на разреждането. Единственият му недостатък е краткосрочното му съхранение. Докато спиртният извлек е активен и пази всичките си качества с години, то водният разтвор се изразходва в границите на една седмица.

Рецепта: кипва се вода и се прелива в емайлиран съд. На две части течност се добавя 1 част наситнен прополис, нагрява се на водна баня до към 80 градуса и се оставя 1 час, не повече! В последствие се охлажда и престоява 6 часа, преминава се през марличка и се сипва в шише от тъмнокафяво стъкло. Условията на съхранение не са много различни от тези на спиртния разтвор.

Прополис при диабет

Лечението на диабетици с прополис е статистически документирано. 67% от пациентите с тип 1 и тип 2 подобряват общото си състояние за 3 седмици. По време на курса те намаляват усещанията си за слабост, кръвната захар се снижава с 2–4 ммол/л. Пациентът се ободрява, намаляват проявите на полиурия и никтурия.

Още в текста: На кокоши трън. ♠ Какво е прополис? ♠ Как се пие, приема, съхранява ♠ Полезни свойства и лечение ♠ Спиртен екстракт (капки) ♠ Воден разтвор ♠ Продукти, цена. При диабет ♠ Лапа при рани ♠ Рецепти за мехлем ♠ Как се прави водна баня ♠ Лечение на псориазис ♠ На екземи.  При ставни болки Домашна козметика Маска за лице Лосион Крем за лице Против акне  При хрема и синузит При ринит За венци и пародонтоза При дискова херния За имунитета За бебета За гърло и кашлица При грип и ОВИ При ринит При бременност При гастрит и язва При хеликобактер пилори При миома За отслабване Паста с мед Аптечни форми Прополис тинктура Таблетки Капсули Прополис с невен Други пчелни продукти

Методи на лечение

1. Рецепта с пчелно млечице

Методът на лечение предполага приемането на прополис заедно с пчелно млечице.

Тази рецепта е използвана от медици в практиката им с пациенти, след което постигнатите резултатите са официално оповестени. 30 дни диабетиците са получавали трикратно в деня 20 капки спиртен извлек на прополис, допълнително разтворени в чаша вода. Заедно с това – отново трикратно за ден, се вземат по 10 мг пчелно млечице.

По този метод за седмица настъпва нормализиране на обмена на въглехидратите, нарастват измененията в клетъчното звено на имунитета, в частност се повишава активността на Т-лимфоцитите. Именно затова комплексното използване на прополис и пчелно млечице се предпочита при захарен диабет и от двата типа.

2. Спиртен разтвор с мед

Лечение с прополисТози способ на лечение е известен от стотици години, още от времето, когато човекът не е знаел как да приема изкуствени хормони. Той е използвал мед и прополис, за да намалява високата захар. В рецептата се използва обикновен цветен мед и спиртов извлек на прополис. От тях се приготвя смес в следното съотношение: на чаена лъжичка мед се поставят няколко капки прополис.

Схема на прием: първият ден се приема една капка. Впоследствие се добавя по още една капка за всеки следващ ден. За две седмици се стига до максималната доза от 15 капки на чаена лъжица мед. Приема се сутрин, желателно на гладно.

3. Спиртен разтвор с мляко

Тази рецепта се прилага от много години за целене на диабет тип 2. За нея се използва по-силна от горепосочената тинктура. Необходими съставки:

  • 13 грама надробен прополис
  • 90 грама 70% или 96%-ов спирт

Приготвя се по познатия начин – прополисът се пуска в шише от тъмно стъкло, покрива се със спирт и се прибира за 14 дни на тъмно. Приемането започва от 15-тия ден.

Как се приема? В двайсетина грама прясно мляко се добавят няколко капки от приготвения по посочения начин спиртен р-р на прополис. Взема се трикратно всеки ден, преди да се храните. Колко капки? В първия ден – само една, след което всеки ден се добавя по още една и още една, докато станат общо 15 на брой на супена лъжица мляко.

Продължителност на курса – от 2-3 до 6 месеца.

Алтернативно използване – за 15 дни се достига до пълната доза от 15 капки, следват 15 дни, в които броят на капките се намаляват до 1, след което – 2 седмици почивка и схемата се повтаря отначало. Обща продължителност: 6 месеца.

Лечение с прополис
Прополисовите разтвори се отмерват с капкомер

Рецептата с мляко е подходяща за деца, докато възрастните може да приемат прополиса чист и без добавки.
Важно! Захарният диабет не е просто заболяване, то комбинира в себе си много фактори. Приемането единствено на прополис не е достатъчно.

Следва да се спазват предписаните медикаменти и диета, които са съществената част от лечението. Известно е, че диабетиците изцяло се отказват от сладките изделия и плодове. По отношение на меда няма единно и твърдо становище – едни го включват в диетата, а други се застраховат, приемайки го за сладък продукт.

Прополис при рани

Мехлемът с прополис е истинско лечебно съкровище и затова трябва да присъства във всяка домашна аптека. За да сме напълно уверени в качеството на продукта, е за предпочитане да го приготвим самостоятелно – процес, който отнема едва няколко часа.

Рецепти за мехлем
  • 1-ва рецепта: В дълбока тенджерка се слага 100 г вазелин и се загрява до кипване, дръпва се от котлона и се охлажда до 50 градуса. Приготвят се 10-15 грама млян прополис и се изсипва при охладения вазелин. Тенджерката се връща на котлона, като се закрива с капак. Варенето е 10 минути при температура 80 градуса. Полученият мехлем на основата на прополис се филтрира през марля и се охлажда. Поставя се в подходяща кутийка с винтов капак и оттам – в хладилника.Лечение с прополис
  • 2-ра рецепта: В дълбока тенджерка се слага 30 мл спирт и се нагрява до кипване. В него се пускат 100 г млян прополис. Сместа се охлажда. Отделно се разтопява на водна баня вазелин и в разтопено състояние се добавя към спиртната смес в съотношение 5:1. Вари се пет минути, като постоянно се бърка.
    Когато всичко се разтвори напълно до еднородна маса, тенджерката се захлупва. Сместа леко се охлажда, но все още доста гореща се филтрира през еднослойна марля и се прехвърля в стерилизиран стъклен буркан. За да пази лечебните си свойства, се съхранява на прохладно и съвсем сухо, защитено от влага място.
  • 3-та рецепта: Ленено или слънчогледово масло се загрява добре. На 1 л масло се слагат 100 г прополис и 60-70 г восък. Сместа се вари на слабичък огън малко над половин час. Постоянно се бърка, за да не останат по-едри парчета.
  • 4-та рецепта: Сложете 150 г вазелин в тенджерка, кипнете и добавете 50 грама восък и 70 г прополис. Варете 40 минути. Накрая добавете половин кило краве масло, разбъркайте.
  • 5-а рецепта: Основата на мехлема е смес от вазелин и ланолин в съотношение 8:2. Взема се 30% спиртен извлек на прополис, примерно 15 мл, и се добавя. Полученото лекарство се доразтопява на водна баня.
  • 6-а рецепта: най-простият начин за приготвяне на прополисна маз. В емайлиран съд се слага 100 г животинска мазнина и се довежда до кипене, охлажда се и се пускат 10-15 г прополис и отново се нагрява до 80 градуса, като се бърка в течение на 10 минути. Сместа се филтрира и охлажда в подходящ за съхранение съд.
Как се прави водна баня

Повечето рецепти за приготвяне на мехлем изискват водна баня. Как се прави? Необходими са две тенджерки, които спокойно могат да влязат една в друга, и 2-3 дървени пластинки с неголеми размери. Поставяме ги на дъното на по-голямата тенджерка и върху тях ляга по-малкият съд. Надробеният прополис се пуска на дъното на малката тенджерка и се слага и топличка вода в съотношение 1:3.

Лечение с прополисВ голямата тенджерка също се слага вода – толкова, че малката да не изплува. Поставят се на котлона и се нагрява до 90 градуса. Както знаем, водата кипва при 100 градуса, тоест поддържаме я в състояние, точно преди кипене. По време на нагряването, от прополиса започват да се отделят ненужните примеси, докато самият той остава на дъното. При това положение е лесно механично да се отделят примесите и да се използва само пречистеното вещество.

Мехлемът с прополис затваря рани, обезболява, укрепва и защитава кожата, възстановява тъканите, цери артрит и ставни болки. Други: кожни заболявания, гъбички, изгаряния, екземи, хемороиди, синузит, ринит.

Кожни заболявания

Прополисният мехлем е ефективен при множество кожни заболявания като хиперкератоза, трихофития, кожна туберкулоза и други. Мазилото се нанася на дебел обилен слой и се покрива с восъчна хартия. Компресът се държи няколко дни – минимум един, може до три. Процедурата се повтаря 1 месец.

Лекуване на псориазис

За да се облекчи състоянието на кожата и напълно да се оздрави, се приема вътрешно всеки ден чист прополис, примерно 0,5–2 г след храна, трикратно в 24 часа. Заедно с това върху поразените участъци се поставят тампони, пропити с мехлем на основата на прополис. Процедурата се извършва ежедневно в границите на месец, през който се постига желаният резултат.

Лечение с прополис
Лечение на херпес
Лечение на екземи

Прополисът е прекрасно средство за затваряне на рани, борба с екземи – както хронични, така и микробни. Достатъчно е систематично да се налагат марлени превръзки, пропити с прополисна маз.

Лечение на хемороиди и фисури

Прополисната маз се охлажда и с нея се намазва добре памучен или марлен тампон. С него лекарството се нанася върху засегнатия участък и в широка зона около ануса, не повече от утвърдените за деня три пъти.

Лечение на кокоши трън

При кокоши тръни се използват компреси, които се поставят върху точното място. Късче прополис се размачква в ръка, докато се стопли и размекне, така че леко да се моделира. От него се оформя тънка пластина, която се залепя върху кокошия трън. За да не изпада, тя се закрепя със суха превръзка за през нощта. Процедурата се прави всяка нощ до пълно излекуване.

Лекуване на болки в ставите

Използва се рецептата с краве масло или тази със слънчогледово. Нужен е по-лек и разреден мехлем, за да проникне добре в дълбочината на кожата. Той се натрива върху болезнените участъци.

Домашна козметика за лице

Съществуват множество рецепти за използване на прополис в козметиката. Най-известни са кремовете и маските, защото те действат системно върху епидермиса. Прекрасни са когато е налице склонност към обриви, циреи и акне. Прополисът има силно антисептично действие, но още по-прекрасна е способността му да повишава проницаемостта на кожното покритие за достъпа на други полезни вещества.

Благодарение на биоактивните си съставки с лекота заменя синтетичните консерванти. Затова прополисът се използва не само в домашни условия, но и в промишленото производство на кремове, гелове, маски с натурални компоненти и лечебни свойства.

Маска за лице с прополис
Лечение с прополис
Маска за лице с прополис

Използва се като естествено средство за запазване на здравето и младостта на лицето, защитава от ултравиолетовите лъчи. Тя е верен съюзник в неравната борба с всемогъщите признаци на стареенето, тъй като благодарение на нея се появяват по-малко бръчки, а тези, които вече са се очертали, леко се разглаждат.

Най-експресният способ за изготвяне на маска с прополис е на базата на готов продукт, който само да се обогати. Вземете произволна маска за лице и добавете към нея чаена лъжичка прополис. Разнесете я върху лицето за двайсетина минути и внимателно отмийте с топла вода. Дори такава елементарна процедура оказва отличен ефект върху кожата – възстановява еластичността й, изчезват грапавинките, благодарение на усиленото подхранване клетките се обновяват и регенерират, придава се на лицето здрав и свеж вид.

Друг вариант: мед с прополис. Продуктът има изключително свойства срещу възпаления и бактерии. Той стяга нежната кожа и я овлажнява в дълбочина. Козметиците препоръчва маски на тази основа за борба с обриви и акне, тъй като продуктът има естествено антибиотично въздействие.

Внимание! Вие може да имате алергия към прополиса. Преди да го нанесете на лицето си, направете тест върху вътрешната част на ръката.

Лосион за лице с прополис

Такъв лосион успешно почиства кожата от пъпчици, резултат от възпаления. И без да има проблеми, лицето е препоръчително да се обтрива с разтвор на прополис, за да се поддържа чисто и да се профилактира срещу бъдещи проблеми. Той е истинска находка както за склонната към образуване на пъпки млада кожа, така и за достатъчно зрялата.

Как се приготвя? Има две рецепти: на спиртна и на водна основа.

1. Лосионът на спиртна основа на практика е разреден допълнително спиртен извлек от прополис. Рецептата за приготвянето му дадохме по-напред в тази статия. Това е най-простият способ за приготвяне на лосион, който е и най-ефективен при акне и обриви. Обаче да не се пропуска фактът, че такъв продукт, заради наличието на спирт, изсушава кожата. Препоръчително е да се съчетава с овлажняващи кремове.

2. Лосион на водна основа: малко прополис се нагрява до втечняване, като към него се накапват мъничко сок от магданоз и мед. Получената смес се размива с водичка.

Лечение с прополисКрем за лице с прополис

Приготвянето му става на основата на промишлено произведени кремове, към които се добавят няколко капки екстракт от прополис. Подходящо е използването на защитна и ежедневна козметика, но на практика всеки продукт е добра основа за обогатяване с прополис. Кремът с добавка изглажда и изравнява тена на лицето, успокоява възпаления, стимулира заздравяването. Има антистареещо действие, възстановявайки сухата и уморена кожа. Прополисът всъщност активира естествените функции на организма за справяне с инфекции и други проблеми.

Внимание! Кожата на лицето е много нежна и преди да се положи крем с прополис, е задължително да се тества за алергия. Алергичната реакция се изразява в обриви и почервеняване на различни участъци от лицето. Проверката се прави върху мъничък участък от кожата и се изчаква няколко минути. Ако не се получи някакво изменение, значи нямате алергия и кремът за лице с прополис е подходящ за вас.

Лечение с прополис
Pure Heals е корейска марка, която се фокусира върху грижа за кожата с натурални продукти. Ампулите с прополис са сред най-добре продаваните им продукти.
Действие против акне

Акнето възниква при възпаление на космени фоликули и потни жлези. Прополисът има противовъзпалително действие и намалява неприятните усещания в поразените области. Акнето понякога буквално обезобразява не само лицето, но и кожата по тялото. Спиртовият разтвор от прополис затваря раничките, почервеняването отшумява и клетките на епидермиса се регенерират.

Маска против акне с глина

Смесете лъжичка козметична глина с 2 лъжички чиста топла вода, петнайсетина грама лимонов сок, половин чаена лъжица спиртен разтвор на прополис и малко зехтин. Разбъркайте до получаване на еднородна смес, която се нанася равномерно по цялото лице. Държи се 13 минутки и се отмива.

Маска против акне с алое

Смесете супена лъжичка мед, 10 капки сок от алое и 10 капки спиртен извлек от прополис. Размесете и нанесете за 20 минути. Отмива се с прохладна вода.

Домашни капки за нос при хрема

и синузит

При гноен синузит, когато лечението с антибиотици и сулфаниламидни препарати няма ефект, помага 10% тинктура, приготвена с 96-градусов спирт. Тя се въвежда в околоносните кухини с помощта на пункция. Препоръчват се от 2 до 5 пункции с интервал от 2-3 дни между тях. При непоносимост към този разтвор, той се разрежда с дестилирана вода. Необходимо е само преди употреба внимателно да се филтрира и да се загрее до температурата на тялото.

Лечение с прополис
Назален спрей с прополис

В домашни условия при гноен синузит се използват капки за нос. Те се приготвят от 20% тинктура с 96-градусов спирт, разредена 1:1 със слънчогледово или друго растително масло. Ако тази капки прекалено силно раздразват лигавиците, то в носа се накапва 20-30% воден р-р на прополис.

Лечение на ринит

При ринит се прилага 20% спиртен р-р на прополис (от 96-градусов спирт), разреден със същото количество вода. Въвежда се в ноздрите с памучни или марлени тампончета. Друг вариант е използването на капки за нос, които са на основата на 20% воден р-р. Във всяка ноздра внимателно се слагат по 5 капки.

При синузит и ринит също се прилага прополисна маз, с която добре се пропива две памучни тампончета. Те се въвеждат в ноздрите и се държат не повече от 2 часа. След изваждането им носът се изплаква.

Друг вариант: прополисният мехлем се намазва обилно от вътрешната страна на ноздрите и в края им отвън, както и между веждите и върху челото.

Лечение с прополис
Паста за зъби с прополис
Прополис за венци и пародонтоза

Прополисът се използва успешно за изцеляване на разни болести в устната кухина като стоматит, гингивит, пародонтоза, вирусни и гъбични инфекции. За това се прилага 10-процентов спиртен разтвор вътрешно или воден разтвор за жабурене. Малко топче прополис, залепено от вътрешната страна на зъбите, убива патогенната микрофлора и предотвратява инфектиране, когато наоколо има епидемия. По-подробно за лечението на венци с клеева тинктура сме публикували тук: Клеева тинктура при възпалени и кървящи венци!

При циреи

Положете върху цирея малко загрят и размекнат прополис. След известно време ще започне да се отделя гной. Процедурата пак се повтаря до пълно ликвидиране на възпалителния процес. При склонност към образуване на циреи пийте профилактично по чаена лъжичка разтвор на прополис, разреден в чаша вода. Достатъчно е по една чаша на ден в течението на 10-12 дни.

Лечение на дискова херния

Спиртният извлек на прополис е възхитително средство за обезболяване при дискова херния. Той се втрива в болното място, като същевременно се осъществява лекичък масаж с ръце.

На Ванга се приписва рецепта за обезболяване чрез лапа от прополис. Тя се налага за половин час всеки ден, докато премине болката. Как се прави? Взима се чист, неразреден прополис, и се размеква добре или леко се разтопява, така че да се намаже на равномерен слой върху памучен плат. Лапата се “залепя” на нужното място.

Как се правят прополисни стелки за крака, които безотказно действат при дискова херния, както и подробно за други природни и класически начини за облекчаване на това заболяване, прочетете тук: Лечение на дискова херния (дископатия) с упражнения, лекарства и др!

При ревматични болки в крайниците положете върху болното място тънка пластина прополис, предварително леко загрят в ръце и размекнат механично с пръсти.

Прополис за имунитета

Минералните вещества, които са в състава на прополиса, модулират защитните функции на организма, обезпечават устойчивостта му към заболявания, подкрепят го при наличие на тежки и продължителни болести. Препоръчва се при остри състояния, през периодите на психическо и емоционално напрежение, при физическо претоварване, преди и след хирургични операции.

За бебета

Прополисът става ли за бебета? По този въпрос има две противоположни мнения.

Лечение с прополис
Продукт с прополис, специално произведен за бебета

Първото: Прополисът повишава защитните сили на бебетата. Той е възхитително средство за лечение на новородени, използва се буквално от първите дни след раждането. Но! Както и при възрастните, преди полагане се тества за наличие на евентуална алергия. Задължителна е и консултацията с педиатър!!!

Народната медицина на Русия препоръчва за кърмачета да се намаже биберонът-залъгалка с прополис, което помага за възстановяването на стомашно-чревния тракт след използването на антибиотици и при гъбични инфекции.

При подсичане на бебетата почервенелите зони се мажат с прополисно масло или мехлем, което способства за скоростната регенерация на увредената кожа. Подходящо е да се ползва и за профилактика срещу подсичане.

Второто: Прополисът е подходящ за използване над 1-годишна възраст. Тезата желязно се подкрепя от етикетите на редица добавки в аптеките, в които се посочва минимална възраст за употреба 1, 4 и дори 10 години.

Гаргара за гърло и кашлица

Простудните заболявания като настинки и кашлица се лекуват бързо с разтвори на прополис. Прилагат се спиртни и водни разтвори, инхалации, тампони с прополисно масло, както и 5-процентни капки. В някои случаи прополисът дава възможност да се пропуснат антибиотиците с неприятните им странични действия.

При болно гърло се провежда гаргара. За предпочитане е 20-30 %-ов воден разтвор, който лекичко се затопля до телесната температура. Течността се поема на мънички глътки, с чрез гаргарата се прочиства и измива добре гърлото, след което задължително се изплюва. Не се препоръчва преглъщане, тъй като прополисовият разтвор ще бъде замърсен от огнището на възпалението.

При кашлица. Причините за възникването й са различни – от попадане на външни вещества в гърлото през дразнене на рецепторите до симптом на редица заболявания – по-леки или тежки. Прополисът ще донесе облекчение във всички случаи, но има някои разлики в рецептата предвид конкретното заболяване.

Например при фарингит е чудесно да се провеждат инхалации и гаргара, а също да се слага маз (разтвор + глицерин). За лечение на ангина и грип по-ефективно е прополисът да се дъвче и разтваря. За да се притъпи своеобразният вкус на разтвора, в него се пуска малко захар.

Рецепта за разтвор за гаргара: 1 супена лъжичка жълт кантарион се залива с 200-250 мл кипната вода, кисне се 30 минути, преминава се през марля и се прибавят 50-60 капки прополис.

Хронични фарингити, ринити, ларингити, тонзилити, ангини успешно се лекуват с 20-30% спиртен извлек от прополис, приготвен с 96-градусов спирт, който се разрежда 1:1 с водичка, подправена с мед. При леките възпаления на носоглътката е достатъчно ежедневно намазване на вътрешната страна на ноздрите и устната кухина с така приготвеното лекарство.Лечение с прополис

При тежки форми прополисът се приема вътрешно: по 1 суп. лъжичка трикратно на ден, преди ядене. За деца дозата се намалява в зависимост от възрастта (от 40 капки до 1 чаена лъжица). Ако детето не понася спиртовия разтвор, се използва воден в същата концентрация. По принцип водният разтвор може да се приема в завишена доза спрямо спиртния, но това зависи от възрастта и от вида на болестта.

При леките степени на възпаляване на дихателните пътища се вземат по 2-3 суп. лъжици трикратно в деня преди храна. Преди да се преглътне течността, е препоръчително да се изжабури няколко пъти устата и да се направи гаргара на гърлото. При тежки форми: бронхит, пневмония, туберкулоза, а още и при възпаления на бъбреците се приемат 100-200 мл 30 % воден разтвор на прополис.

За подобрение на вкуса се добавя лъжичка мед. Курсът на лечение зависи от степента и вида на болестта, но е се движи в границите от 5 до 60 дни.

Мляко с прополис при грип и ОВИ

Лечебното мляко се приготвя за секунди, ако имаме под ръка спиртен разтвор и прясно мляко. То се пие топло и е целебно практически за всички болести. Млякото помага за по-бързото и леко усвояване на многокомпонентния прополис. Прополисното мляко помага да се избегне простудата в периода на пролетния и есенния пик на респираторните заболявания.

Една чаша горещо мляко с прополис преди лягане е прекрасно профилактично средство, плюс това помага при безсъние и предпазва от тревожни сънища, създавайки условия за пълноценна нощна почивка. На децата се дават буквално броени капки, пуснати в чаша мляко. Това предотвратява прихващане на зараза от болни ученици или в детската градина.

Мляко с прополис при кашлица

Простудните заболявания не само отнемат силите на болния, но и го заставят постоянно да се мъчи от спазматична кашлица. Нощната кашлица не му позволява да се наспи, мъчи и неговите близки. Помощта идва от чаша горещо прополисно мляко с няколко капки масло. Приятно е да се сложи и чаена лъжичка мед. Топлината от напитката се разлива по цялото тяло, отпуска, успокоява раздразненото гърло и прочиства носа.

Простудните заболявания се лекуват комплексно – с вътрешни и външни средства. Приготвени на основата на прополис, те спират възпалителния процес, намаляват болката в гърлото, убиват инфекцията в дихателните пътища, избавят от кашлица. Гърлото може да се обработва със спрей, да се правят инхалации и гаргари, да се поставят външни компреси, да се раздъвква топче прополис. Всеки начин е подходящ, стига този уникален продукт на пчелите да бъде приет в човешкото тяло, за да му се даде възможност да лекува.

По време на бременност

След толкова суперлативи по адрес на прополиса, няма да се изненадате, че уникалният продукт допринася с прекрасните си свойства и за по-качественото износване на плода от бременните жени. Нещо повече – той благоприятства благополучното раждане и появата на здраво бебе.

С какво помага прополисът на бременните? Освен че има антимикробно, антитоксично, антиоксидантно, противогъбично, имуномодулиращо, обезболяващо и т.н. действие, той се оказва стимулиращ по отношение на ръста на физиологичните тъкани и потиска патологичните клетки, нормализирайки процесите, протичащи в тялото. В продукта се съдържат огромно количество полезни за бременната компоненти, които я защитават от всякакви негативни въздействия по време на периода, в който е уязвима.Лечение с прополис

Народната медицина препоръчва да се държи в устата прополис колкото грахово зърно. Има две възможности – това да бъде в течение на целия ден или да се постави на бузата за цялата нощ. По този начин се дезинфекцира устната кухина, профилактират се редица заболявания, свързани с горните дихателни пътища и гърлото, укрепва се имунитетът на бременната. При първи признаци на някаква простуда тя трябва да започне с прополисни гаргари, за да пресече по-нататъшното развитие на заболяването. Полезни са още промивките на носоглътката и на половите органи.

За благоприятното въздействие на прополиса върху организма на бременните е говорил още Хипократ. Той е установил, че продуктът се отразява върху психологическото състояние на жената и подобрява нейния сън. Хипократ е предлагал вода с мед в качеството й на успокоително и сънотворно средство за бременни. Народната медицина в Русия пък използва прополиса и другите пчелни продукти при опасност от аборт.

На бременните се препоръчвало през целия период на износване на плода да ползват мед вместо захар и да пият всеки ден малко мед, разтворен в ябълков оцет. По този начин те си осигурявали раждането на здраво бебе със силна мускулатура, нормално храносмилане, устойчива нервна система и добри умствени възможности. Гален пък използвал прополис като профилактично средство срещу косопад и разваляне на зъбите вследствие на бременността, както и за подобряване на дейността на органите и всички системи в тялото.

Други ползи за бременната:
  • намалява потенето, причинено от хормоналните промени в тялото на бременната;
  • подобрява състоянието на кожата, повишава еластичността, намалява дефектите от разтягането й върху корема и бедрата;
  • намалява риска от алергични реакции;
  • подобрява работата на червата и балансира микрофлората;
  • противомикробно действие;
  • подпомага правилното развитие на плода;
  • в комбинация с пчелно млечице стимулира растежа и развитието на плода, повишава жизнения тонус, активизира обмена на веществата, подобрява работата на ендокринната система;
  • след раждането комбинацията подпомага лактацията и възстановяването на майката;
  • в комбинация с цветен прашец и восък подобрява храносмилането, съхранява зъбите в добро състояние;

При поява на млечница се приема 20-процентен разтвор на прополис във водичка. Употребява се по 15 капки, разредени в топла вода, трийсетина минути преди закуската.

Напитка за витаминизиране на бременни

Рецепта: 70-80 шипки се смилат и се заливат с чаша хладка вода. Сместа престоява 2 часа, след което се поставя на котлон и се довежда до кипене. След това се намалява огъня до много слаба степен и се държи, докато се появят на повърхността маслени кръгове. Течността се прелива в термос, където се добавя топче прополис колкото грахово зърно и се оставя за през нощта.

Дайте мнение и Вие тук!

Напитката се използва за поддържане на организма във времето на очакването на детенцето. Дозировка: половин чаша трикратно в деня, след предварително прецеждане. Първата порция се пие на празен стомах, а следващите – между храненията. Курсът на приемане продължава 2-3 месеца.

Напитката е полезна за повишаване на тонуса на матката.

Важно! Преди използване на прополис, бременната да се консултира със своя гинеколог. Непременно да провери и за наличие на евентуални алергични реакции.

Лечение на гастрит и язва

Използването на синтетични лекарства при проблеми в стомашно-чревния тракт често дава повече вредни ефекти, отколкото лечебни. За разлика от тях прополисът няма вредно въздействие. Той е противовъзпалителен, антибактериален, намалява спазмите, понижава киселинността, подобрява жлъчоотделянето. Особено привлекателен е за лечение на язва, тъй като я покрива със защитен слой, който предпазва от попадането на вредните микроорганизми, които я предизвикват.

За лечение се използва 20-процентов разтвор, към който се преминава плавно, започвайки се от 5-процентов. Чудесно е да се ползва разтвор, примесен с растително или животинско масло. Помага още за панкреатит и други болести. Повечето симптоми на стомашно-чревни разстройства преминават под въздействието на прополис, който се приема след храна. В леки случаи е достатъчен 10 гр прополис в течение на 3 дни. За хронично възпаление дозата е 40 до 100 г на курс.

Лечение на гастрит

Прополисът успокоява възпалението в слизестото покритие на стомаха. Болните приемат масло, разтвор или отвара с билки. Дозировката е 20-40 капки 30% спиртен екстракт, разреден в 100 мл топло прясно мляко или гореща вода. Друга възможност е да се вземат 10 капки 10% разтвор, три пъти на денонощие, час преди храна, не по-дълго от месец.

Рецепта за приготвяне на прополисно масло: 10 части спиртен разтвор на прополис се смесват с 1 част масло от морски зърнастец или с евкалиптово или слънчогледово масло, или със зехтин. Когато сместа кипне, веднага се прецежда през няколко слоя марля. Готовото масло се държи на студено в хладилник. Приемат се по 20-30 капки с добавка прясно мляко, трикратно в деня, един час преди храна, в продължение на три седмици.

Рецепта за приготвяне на билкова отвара: смесват се 20 г семе от копър, 20 г корен женско биле, 20 г липов цвят и 20 г мента. Добавят се три чаши сгорещена вода и се сваряват за 20 минути, престояват 3 часа. Към тях се добавят 3 супени лъжички прополисен разтвор. Пият се по 100 мл, 2 часа преди ядене.

Язва на стомаха

Това е дефект на слизестата обвивка на стомаха. Прополисът изолира причината за заболяването, като същевременно ускорява заздравяването на раната и поддържа отслабения организъм. Язвата се появява, защото агресивният фактор започва да преобладава над защитата на епителния слой и той се разрушава. Прополисът създава нов защитен слой, като позволява на клетките да се регенерират, намалява болката, унищожава Helicobacter pylori.

При болки от язва се дават 60 капки 20-30%-ов разтвор на прополис, разредени с топло мляко (150 мл) трикратно, половин час преди храна. Друга дозировка: 5 капки 5%-ов разтвор. Горе посочихме и други възможности. Някои лекари предпочитат използването на воден разтвор или масло. Ефективно е комбинирането на топли напитки с мед. Подобрението настъпва още в първите дни. Болката намалява, нормализира се киселинността, язвата започва по-бързо да заздравява.

Болните от язва не се хранят пълноценно, а прополисът съдържа много вещества, които са нужни на човека.

Лечение на хеликобактер пилори

Helicobacter pylori е бактерия, която поразява стомаха и дванадесетопръстника. Прополисът помага да се избави пациентът от чувството на тежест в стомаха, образуването на киселини, оригване, гадене, повръщане. Начинът на приемане е същият, както при язва и гастрит. Оптималната доза е минимум 5 капки (за деца) и 10 капки (за възрастни), разтворени в прясно мляко. Лечебният ефект се увеличава при добавянето на мед и лимон.

Разработена е методика за лечение на хеликобактер пилори, основана върху комбиниран прием на воден разтвор на прополис с прополисно масло и лекарството Омепразол, което се прилага в течението на две-три седмици.

Опитът показва и ефективността на приложението на 100-150 мл 30%-ен воден разтвор двукратно на ден, като продължителността на курса не превишава 14 дни.

Успешното използване на прополис срещу такава силна бактерия като хеликобактер пилори още един път потвърждава, че той притежава неповторими антимикробни свойства.

Лечение на простатит

За това заболяване се използват свещички, които са добри с това, че оказват целенасочено въздействие върху мястото на заболяването, като подобряват отделителните процеси и позволяват на полезните вещества да проникнат в кръвоносната система, която ги отнася до всяка зона на тялото.

Рецепта за приготвяне на ректални свещички

Разтопете на водна баня 80 г мазнина. Може да бъдат по 40 г свинска и говежда мас или като вариант 80 г какаово масло, или също толкова краве масло. Към тази основа се добавят 75 г прополис, 12 г мед, по 4,5 г пчелно млечице и цветен прашец. Сместа се кипва до получаване на еднородна маса, като през цялото време усилено се разбърква.

Щом е готова, с нея се пълнят формичка за свещички, оформени от фолио, с диаметър 10 мм и дължина 50 мм. Температурата не бива да надхвърля 40°С, а готовите свещички се поставят на хладно. Слагат се по една всяка нощ. Важно! Предварително се проверява за алергия към прополиса и какаовото масло!

Лечение на миома

Прополисът въздейства и на туморните клетки, като потиска тяхното развитие. Миомата се развива на стените на матката. Доброкачествените новообразувания са опасни с това, че могат да се променят, предизвиквайки онкологично заболяване. Прополисът е ефективен и срещу такива симптоми като маточно кръвотечение и болка.

Пият се по 20 капки спиртен или воден разтвор трикратно в деня в продължение на 10 дни. Отделно се потапят тампони в 10 %-ов воден разтвор или смес от 40 г прополисно масло, 40 г краве масло и 120 г слънчогледово. Лечебният ефект се усилва с приемането на отвара от пелин, водно пипериче, змийско мляко, жълтениче и/или бял равнец.

Рецепта за билкова отвара с прополис за лечение на миома: по 20 г надробен прополис, шишарки бял бор, змийско мляко, невен, пелин, бял равнец и марин корен се поставят в съд, заливат се с 0,5 л водка или спирт и се слагат да престоят 2 седмици. Течността се разклаща по няколко пъти и накрая се прецежда. Пие се трикратно в деня по 1/2 чаена лъж. трийсетина минути час преди храна.

Смята се, че терапията с прополис при миома е добър аналог на хормоналното лечение и на оперативната намеса.

Отслабване с прополис

Лечение с прополис

Направило е впечатление, че хората, които периодично използват прополис, не затлъстяват. Обяснението е, че той способства снижаването на нивото на PPAR-протеин в организма. Той се намира в мастните тъкани и отговаря за складирането на мастни запаси в тялото. Ако нивото на синтезирането на протеина намалее, мастните наслагвания се разпадат самостоятелно и човекът отслабва. Плюс това у хората, вземащи прополис, намалява нивото на холестерина. Медиците отбелязват, че отлагането на мазнини възниква като следствие от нарушението на обмена на веществата.

Дисбалансът се причинява от различни фактори: неактивен начин на живот, нарушен режим на хранене, пребиваване в райони с екологични отклонения, стрес и психически разстройства, лишения при хранене. Тези и други причини водят до там, че организмът започва да изпитва дефицит на ценни микроелементи и витамини, разстройва се обменът на веществата и се сдобиваме с излишно тегло.

Прополисът съдържа множество минерали, аминокиселини и микроелементи, които помагат да се хармонизира работата на всички системи и се борят с отлагането на мазнини в тъканите. Той оказва положителен ефект по отношение външния вид на кожата, което не е маловажно при отслабване. Неговото използване позволява да се подкрепи еластичността на кожата, така че тя да се събере след отслабване, без да остави стрии.

Как да се отслабне с прополис?

Приготвянето на настойки и отвари с прополис е доста лесно, само се следва необходимата рецептура. Интересното е, че много, които са отслабнали с прополис, всъщност са преследвали друга цел. Те например са дъвкали продукта срещу ангина или зъбобол, но са получили и допълнителния ефект. Това е доказателство, че за да се изхвърлят няколко кила, е достатъчно да се вземе не особено голяма порция прополис и да се дъвче 2-3 пъти в деня по трийсетина минути. Прополисът носи полза в какъвто и вид да се приема.

Прополис с мед за отслабване

Лечение с прополис20 г прополис, 20 г смляна гъба чага, 2 лъж. мед от чаените, 1 л вода. Изброените съставки се събират в съд и се долива завряла вода, охладена след това до 45 градуса. Оставя се течността да почине за денонощие, след което се приема със следната доза: 0,5 чаши преди ядене. Отслабващото му действие ще се забележи след седмица. При използването на тази рецепта е подпомагащо да се ограничат сладките и тестените храни, както и алкохолът.

Спиртен разтвор за отслабване

Спиртният разтвор е по-ефективен от водният. Той има сгряващо действие, което засилва изгарянето на мазнините. В добавка той не се разваля дълго време и не е необходимо да се приготвя на два дни, както водния.

За отслабване се вари 20 %-ов разтвор на прополис (20 г прополис на 100 мл спирт (96%) по дадената по-горе рецепта. Пие се чист, без примеси. Доза: 1 чаена лъж. от спиртния извлек в чаша топличка водичка преди да се яде.

Паста от прополис и медЛечение с прополис

Рецептата е подходяща за тези, на които е противопоказано да приемат спирт. Необходими продукти: 20 г прополис, 3-4 супени лъжички течен мед. Прополисът се замразява и настъргва на ренде, смесва се с меда и се прехвърлят в стъклен съд. От пастата ежедневно се взема по 1 чаена лъжица, естествено трикратно, точно преди храна. Изисква да се комбинира с голямо количество течности.

По време на лечението не се приемат спиртни напитки и мазна храна. Препоръчва се повече движение и много вода. Необходими са само няколко седмици, за да си отидат излишните килограми и да си възвърнете самочувствието.

При изменения на сърцето

и съдовете

Ползването на прополиса за тези патологии е с много дълъг опит, още от древността. Той намалява кръвното налягане, когато се прилага чрез 30-процентов спиртен разтвор. В съчетание с редица лекарствени растения е способен да помогне в борбата с атеросклерозата – главното заболяване на сърдечно-съдовата система. Известно е, че намалява концентрацията на холестерина в кръвта, разрежда я и така препятства образуването на тромби.

С успех се ползва при анемия благодарение на свойството му да стимулира изработването на еритроцити. При заболявания в стадия на обострянето или при тежко протичане не си струва веднага да се използва прополис. Специално при този род заболявания трябва добре да се проверят лечебните му свойства и противопоказания, защото има специални случаи, при които няма да даде очаквания резултат, а времето за терапия да се пропусне.

При мазоли, гъбички по стъпалата и пръстите: използват се спиртни разтвори и маз.

При косопад и себорея: 30-процентова маз с прополис или втриване на спиртен екстракт.

При мигрена: 10 г наситнен прополис се заливат със 100 мл 70% медицински спирт или водка с добро качество. Получената смес престоява 7-8 дни, като се разклаща 3-4 пъти. След това се минава през марля и се приема 1 път на ден по 3-5 капки, разтворени в 50 мл гореща вода – 1 път на ден. Състоянието се подобрява за 3-4 седмици. Такъв курс на лечение се препоръчва годишно от порядъка на 2-3 пъти.

Аптечни форми на прополис

Прополис тинктура

Лечение с прополисВ аптеките се продава под името клеева тинктура. Обикновено е в разфасовки от 50 мл и в концентрация 30%. Цената при тези параметри е от 4 до 6.70 лева, което зависи от производителя. Препоръчителната от фармацевтите употреба е до 20 капки, разредени в 50 мл мляко или вода, да се пият преди храна – около 30 до 60 минути. Тинктурата не е предназначена за деца до 3 години, кърмачки и бременни, както и за хора с определен набор от заболявания, включително МС и СПИН. Подробно вижте ТУК: Приложение на клеева (прополисова) тинктура при деца, при хрема, за имунитет и др. Приготвяне.

Прополис на капки

Прополис на капки или прополисови капки – по този начин в аптечната мрежа се означава безалкохолен разтвор на базата на пропилен гликол с използването на 10%-ен прополис. Продуктът е насочен специално към бебетата и малките деца, но употребата му е разрешена над 1-годишна възраст. Опаковка от 20 мл е около 9 лева.

Друг продукт – прополис разтвор без алкохол 5 %, разфасовка 15 лв, с цена 3.50 лв, се продава като продукт за деца. На упътването не е изрично посочено дали е подходящ за бебета. Потребителите са разделени в две групи – до 7 и над 7-годишна възраст.

Прополис таблетки

Лечение с прополисВероятно най-удобната за употреба форма, която е била измислена. Тя е много разпространена и потребителят има възможност да избира между чист прополис и интересни комбинации с други съставки, които обогатяват действието му.

Ето някои предложения, продавани у нас:
  • Чист прополис на таблетки – 30 броя в опаковка, са с цена от 7.80 лв. Разновидност са прополисови бонбони, обогатени с витамини А и С, които се продават като имуномодулиращо средство. Ментовото масло в бонбоните ги прави приятен продукт за изцеряване на болно гърло.
  • Прополисови пастили – 18 броя за 5 лв, са произведени за лечение на респираторни заболявания и възпалено гърло. Освен чиста разновидност, има още три обогатени варианта – с лайка и мащерка за регенерация на епитела, с лимон и мед с успокояващ ефект върху лигавицата, с нар и джинджифил с антиоксидантна и имуномодулираща подкрепа. Пастилите са направени на основата на 10% екстракт от прополис.
  • Смучащи прополисови таблетки за гърло – 16 броя за 3.70 лв, са направени на основата на 1% прополисов екстракт и въпреки това не са показани за възраст под 6 годинки. Обогатени с голяма доза Ц-витамин.
  • Смучащи прополисови таблетки с ментово и евкалиптово масло, продукт за болно гърло.
  • Таблетки с цинк и Ц-витамин – 60 броя за 8.40 лв. Рекламират се като продукт при простуда и грип, за възпалителни процеси в устната кухина. Цинкът влияе върху вкуса и обонянието. Съдържат и билката ехинацея заради имуностимулиращото й свойство.
Прополис на капсули “Naturall”

(Натурал)

Опаковка от 30 броя с цена над 20 лв. Рекламира се като силно пречистен продукт, многократно по-силен и ефективен от обикновения прополис. Не е разтвор, а натурален прополис, от който са отстранени биологичните и механичните примеси. Притежава пълният спектър на действие на пчелния продукт. Подходящ за малчугани над 4 години. Дозата е по 1 капсула на ден.

Други подобни продукти – “Nurs”, “Natural factors” (90 бр в опаковка).

Прополис с невен

Комбинацията се използва в спрейове за третиране на болно гърло. Предназначен за успокояване на гърлото и устната кухина, действа и при патологии на венците. Една опаковка е за над 100 впръсквания, като на ден се предписват по 2-3 на брой.

Друг приятен продукт комбинира прополис с лайка.

Разновидност на спрейове с невен са насочени за профилактика на устната кухина срещу бактериални инфекции и вируси. Овлажнява лигавицата, лекува венците, средство срещу кървене и афти. Примерна цена – 4.60 лв за 50 мл.

Прополисови капки за нос

Комбинация от прополис и невен се предлагат като профилактичен продукт, предназначен и за заздравяване на носната лигавица с изразен успокояващ ефект. Опаковка от 25 мл е на цена 5.10 лв.

Купешки (готов) мехлем

Готовият прополисов мехлем се различава от домашния с продължителния, практически неограничен срок на съхранение. Не съществуват никакви изрични изисквания за условията, при които да се съхранява. По подобен начин съчетава пчелният продукт с вазелин и ланолин, както в рецептите, които дадохме по-горе. Направен е на базата на 10% прополис.

Лечение с прополис
Козметична линия с прополис на сингапурска компания, един от лидерите в медицинската козметика в Югоизточна Азия

Формата е подходяща за намазване на рани, огнища на гъбични инфекции, за хемороиди, фисури и други. Интересен е мехлемът срещу болки в главата, в който са съчетани прополис с етерични масла от лимон и мента. С него се намазва входът на ноздрите, двете слепоочия, зоната зад ушите и тази над веждите. Цената на кутийка с 20 мл мехлем е средно 5 лв. Балсам за устни

Действа профилактично срещу напукване и лекува, щом устните са пострадали от напукване. Прекрасен е и при наличие на херпеси. В него прополисът се съчетава с екстракти от ехинацея, арника и хамамелис, обогатени и с Е-витамин, който притежава задържащо влагата действие. Отделни балсами са направени целенасочено за деца, а пък други от тях са със слънцезащитен фактор. Повечето продукти работят и срещу лишеи, възпалени участъци със сърбеж, лишеи. Съчетани са с разни етерични масла и други природни съставки.

Други продукти на пчелите

Лечение с прополис
Пчелен прашец
Пчелен прашец

До някаква степен той прилича на прополиса, поради това че също притежава секрет от слюнчените пчелни жлези, но базисната част е прашецът на цъфтящите растения. Той има идентична сила да противодейства на възпаленията при хората, хармонизира имунната им система и цери редица заболявания. Прашецът е на гранулки, те се вземат ведно с мляко, мед или плодов сок. Също извиква алергичен отговор и като прополиса се тества с една гранулка като начало.

Пчелно млечице

Лечение с прополисПо същество е секрет, произвеждан от определен вид пчели, с които се хранят пчелата-майка и малките пчелички през стартовите 72 часа от излюпването. Притежава биоактивни компоненти, което го прави невероятно добро лекарство за много видове страдания. Как да изберем добър продукт, какви са цените и над 25 рецепти за употребата му ще видите тук: Прием на пчелно млечице и цена на ампули. За деца. Странични ефекти.

Прополисен мед

Медът усилва положителното действие на прополиса. Сместа се нарича прополисен мед. Положителното е, че по този начин прополисът придобива по-приятен вкус и аромат. Медът се получава леко тръпчив със специфичен мирис.

Медът с прополис се приема по чаена лъжица, във вид на инхалации или разтворен в гореща вода, става за сгряващи компреси, добавя се в чай и мляко. Обикновено курсът на лечение се ограничава до 2 месеца. Ефективен е за профилактика, преди да се получи заболяване. Подобрява имунитетът, укрепва организма.

Как се приготвя?

Рецептата и следователно концентрацията – която може да е от 3 до 20%, зависи от целите. Прополисът се топи на водна баня, като предварително е пречистен и надробен. Той се държи на печката, като се бърка, без да се прекъсва, и се изсипва и медът. Сместа се нагрява най-много до 60 градуса, което отнема приблизително 20 минути. Следи се частичките прополис да се разтворят напълно. Готовият продукт се пази в хладилник.

Алергия към прополис

и други странични ефекти и противопоказания.

Алергичните реакции към прополис се срещат крайно рядко, но все пак ги има. Те се проявяват при хора, които по принцип са алергични към пчелни продукти. Реакцията се изразява обичайно в главоболие, отоци, сърбежи, обща слабост, повишена температура. В случай на алергична реакция, е необходимо незабавно да се прекрати приемането.

Не се препоръчва вземането на повече от 5 г прополис на ден.Лечение с прополис

Как да измерим количеството без везна? Смленият продукт се разстила на масата. Количество от 5 г заема участък с площ от 2-3 кв.см.

Пациентите с панкреатит и чернодробни патологии да се допитат до лекар, за да определят дозата, която би им помогнала. Бременните и кърмачките, както и майките на новородени, също е препоръчително да получат предварителни насоки.

При прилагането на съвети от народната медицина да се отчита, че прополисът е силно действащо средство. Затова усилената употреба понякога води до раздразнения в устната кухина, влошаване на общото себеусещане, понякога диария. Във връзка с тези опасности е добре към продукта да се привиква постепенно – за няколко дни. Също така е целесъобразно да не се спира приемът рязко, а да се намалява количеството по същия постепенен начин, както е започнало взимането му – поне за 3-4 дни.

Продължителността на курса на лечение обикновено е около месец.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

клеева тинктура

Клеева тинктура. Как се дава на деца? Ползи, приложение и дозировка

Приложение на клеева тинктура. Действие при хрема и синузит. Действа ли при възпалени венци? Как …

2 Мнения

  1. малко е объркано с тези капки грамове….

    • Лекар.БГ

      Какво точно не ви е ясно от статията за лечение с прополис, ще се опитаме да го обясним. Извиняваме се за объркването. Просто се опитахме да обхванем цялата тема, и едва се събрахме в 8600 думи. Питайте, другите читатели сигурно също се интересуват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *