Лекува ли се лека форма на аутизъм? Симптоми и външни белези. Лечение на аутизъм в България.
Какво точно и прецизно казано е аутизъм, какви са неговите безмилостни симптоми и коварни признаци. Какво лечение се предлага в България и Израел.

Лека форма на аутизъм. Симптоми. Лекува ли се?

Лекува ли се лека форма на аутизъм? Симптоми и външни белези. Лечение на аутизъм в България. Колко дълго живеят аутистите? Видове аутизъм

Аутизмът се проявява често, дори не си представяме колко много.

Среща се независимо от вероизповеданието, стандарта на живот, специфичната култура на народите.

По-често се вижда сред мъжете. Това е пожизнено състояние. Децата-аутисти порастват и стават възрастни със същата диагноза. Това е психическо заболяване с генетична природа, възникващо при определени разстройства в развитието на мозъка. Ще разпознаете аутиста по прекалената вглъбеност.

Той е потопен в себе си, изключвайки в различна степен, но все пак осезаемо външният свят. Още в първите си години детенцето-аутист се стреми да ограничи контактите си с околните и не възприема общоприетите норми и понятия. Заради изключителното си влияние върху социалната адаптация, тази болест се определя като най-тежкото разстройство в развитието. Но казвайки “болест”, ще предизвикаме опровержения, защото се води спор дали аутизмът е болест или състояние.

Родители, които забележат, че детенцето им е прекалено ранимо и незащитено, затворено, тревожно, понякога агресивно или гневно – дори към мама и татко, дори към самото себе си, ако не научава сравнително прости неща, дори необходимите за ежедневието умения и не формира навици, включително социални, тогава тези родители следва да проверят и евентуално – да се постави диагноза.

Къде в България се поставя диагноза?

Най-трудното при аутизма е да се постави диагноза. На първо място – защото няма инструментални и аналитични методи за определяне на изменението. И най-съвременната диагностична апаратура, и най-прецизните биохимични анализи на кръвта не улавят каквото и да било нарушение, което да се отнесе към такова състояние.

Диагностицирането в голяма степен носи вероятностен характер. Тя се основава на анализ на детското поведение. Симптомите в болшинството от случаите прилича на други болести, засягащи слуха, зрението, на невропатии, мозъчни дисфункции. Понякога на аутистичното детенце се поставя определение “лека форма на умствена изостаналост” и дори “шизофрения”.

В България има две болнични заведения, в които се оценява състоянието на детето и се разполага със специалисти, които да разчетат наличието на аутизъм. И двете са в София – в Университетска болница Александровска, Клиниката по детско-юношеска психиатрия „Свети Никола” и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Свети Наум” към Медицинския университет.

На отделни места из страната има кабинети и отделни звена за занимания с аутистични деца, но болничните заведения с най-висока квалификация за изследвания и диагностициране са посочените по-горе.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В Александровска болница понастоящем се въвеждат най-модерните стандарти и нужният инструментариум за максимално ранно диагностициране. От здравното заведение обявиха, че до момента подобни не са прилагани в България. Тъй като специалистите в страната не стигат, се предприемат и обучения за използването на новите методи.

От Александровска се мотивират с твърдението, че у нас интердисциплинарните екипи, способни да отграничат аутизъм, са силно ограничени и работата по тази диагноза с надеждни методи засега е проблематично. „Свети Никола” е единствената университетска клиника по детска психиатрия в България.

Там се изпробват новите методики и обучителни програми. Там се реализира проект за ранно диагностициране на такива случаи чрез международни стандартизирани инструменти. Нашите специалисти признават, че към днешна дата медицината е безсилна да лекува аутизъм, затова се залага на възможно най-ранното му откриване, за да имат децата по-голяма надежда за подобряване на комуникацията и поведенческите си реакции. В бъдеще се планира и провеждането на рутинни скрининги.

Координати на Клиника “Свети Никола”
Адрес:ул."Свети Георги Софийски" № 1
Телефони за контакт:02/9230375, 02/9230681
За планирани консултации:02/9230375
За спешни случаи:02/9230985, 02/9230983

Къде се правят изследвания?

Тъй като няма ясно изразена симптоматика, но пък са налице допирни точки с други изменения, то има сравнително ясна система от изследвания, които едно по едно ще отхвърлят или потвърждават предположения.

Редът им е приблизително следният:

  1. Аудиометрия – с нея се определя присъствието или липса на някакви нарушения в слуха. Най-добре оборудвани в това отношение са в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се прави изследване на дечица в ранна възраст.
  2. Ядрено-магнитен резонанс. Прави се на много места в страната, сред които ВМА, Александровска, Пирогов, Токуда и други.
  3. Електроенцефалография (ЕЕГ). Провежда се например в УМБАЛ „Александровска” и в МБАЛНП “Свети Наум”. В случай че детето е имало припадъци, “Свети Наум” са с добър опит в работата с епилепсия. Ще вметнем, че всяко трето дете с аутизъм е имало случаи на припадъци, макар и единични. Вероятността да се получи припадък лекарите свързват с умственото развитие и двигателните дефицити.
  4. Анализ на ДНК и метаболитен скрининг.
  5. Обобщение на направените изследвания за заключение: Клиника “Свети Никола”.

Признаци и симптоми на аутизъм

Признаците се откриват в изменението на много участъци от мозъка, обаче по какъв точно начин става, засега не е известно. Често родителите забелязват първите белези веднага – месеци след раждането.

Още в текста: ♠ Къде се диагностицира ♠ Къде се изследва ♠ Признаци и симптоми ♠ При бебета ♠ При деца ♠ Причини ♠ Ваксините ♠ Статистика ♠ Аутизъм при възрастните ♠ Лечение ♠ В България ♠ В Израел. Обучение и игри  Хипноза  Нетрадиционно лечение  Хелатна терапия  Хиропрактика  Краниосакрална терапия  Протезиране  Стволови клетки  Биодекодиране  Диета  Класификация  Видове  Атипичен  Синдром на Рет  Дезинтегративно разстройство на развитието  Тежък аутизъм  Видео и снимки  Форума на Бг-мама  Тест за самодиагностика  Асоциация “Аутизъм”  Известни личности

Учените клонят към мнението, че при ранно когнитивно и поведенческо вмешателство малчуганът придобива способности за самопомощ, социално общуване и взаимодействие, обаче в настоящия момент няма методи, които да са в състояние напълно да излекуват аутизъм. Малко деца съумяват да организират самостоятелен живот след навършване на пълнолетие, а има и такива, които постигат впечатляващи успехи.

Обществото е разделено в мнението как да се помага на аутистичните хора. Едни настояват да се разработват лекарства и да се търси медикаментозен начин за лечение, докато други са убедени, че аутизмът е алтернативно състояние – особено, но много по-голямо и различно от заболяване.

лека форма на аутизъм симптоми
При непоносим дразнител предният сингулар в мозъка потиска амигдалата. Лошото й функциониране се свързва с аутизъм, фобии, депресия и др.

Съществуват съобщения за прояви на агресия от страна на лица с аутизъм и за случаи на насилие, но изследванията в тази посока са малко. Аутизмът често се асоциира с пристъпи на гняв, рушене на имущество и нарушаване на обществените порядки. Допитване до родители през 2007 година показва, че две от три деца-аутисти имат пристъпи на гняв, а едно от три проявява агресия.

Същото изследване доказало, че такива прояви преимуществено се срещат у аутисти, които имат проблеми с усвояването на езика. Шведско изследване от 2008 година установява, че пациенти над 15-годишна възраст са склонни към извършване на насилствени престъпления заради психо-патологични състояния.

Общ знаменател при повечето болни от аутизъм е ограниченото или повтарящо се поведение.

То се категоризира по Repetitive Behavior Scale-Revised (RBS-R) по следния начин:

  • стереотипи (въртене на главата, безцелно движение на ръцете, люлеене на тялото);
  • потребност от еднообразие и свързана с него съпротива към промените. Дете-аутист отказва да смени дрехите си, когато му омалеят, и се съгласява, само ако му купят същите, противопоставя се на местенето на мебели, обича да ходи по един и същи път и други подобни примери. Когато е вглъбено, често не реагира на чужда намеса.
  • компулсивно поведение – целенасочено прилагане на правила и изпълнение на ритуални процедури, примерно – подреждане на дадени предмети винаги в еднакъв ред.
  • автоагресия – агресивно поведение, насочено към собствената личност, която често води до наранявания;
  • ритуално поведение – изпълняване на ежедневните занимания по едно и също време, в еднакъв порядък;
  • ограничено поведение – фокусиране върху едно нещо, докато буквално “се изключва” за всичко наоколо. Примерно – гледане на телевизия или игра на определена игра, които поглъщат цялото внимание.
  • избягване на зрителен контакт – ярко изразено аутистично поведение.
    лекува ли се лека форма на аутизъм
    Някои източници дават данни за драстично увеличение на броя на аутистите

Изследване от 2007 година показва, че почти 30% от децата-аутисти се самонараняват.

Ранният детски аутизъм се среща доста често. В САЩ е установено, че само за 5 години броят на регистрираните подобни пациенти е нараснал точно 3 пъти. Според различни източници, случаите съм настоящия момент са от 2 до 6 на 1000 бебета.

Симптоми при бебетата (ранни)

Аутизмът не се установява през бременността. Първите забележими проявления при малкото дете е във възрастта около 15 месеца и обикновено стават отчетливо формирани към третата година. Отначало те са трудно различими, но се увеличават с израстването. А често се проявяват и съвсем скоро след раждането, но те са в толкова лека форма, че биват отбелязани само от най-любящите родители. И все пак в първите месеци от живота е възможно да се “види” аутизма в поведението на бебенцето.

Например то не реагира на познати лица, не показва емоция, когато го взимат на ръце. Обикновено първи забелязват необичайното поведение родители, които са медици или възпитатели. Специалистите обаче не бързат да назначават лечение, съветвайки да се изчака, да се наблюдава и да се провери ще има ли по-ясно изразени симптоми.

Особености на аутистичното бебе: липса на радост от съприкосновението и ласките, болезнена реакция на най-безобидните звуци. Когато проговори, речта му е с нарушена граматична структура, липсват лични местоимения.

външни белези на аутизъмСиндромът на ранния аутизъм се изразява в липсата на нужда от приятелски отношения. Децата винаги се стремят към еднообразие, превръщайки всяко занимание в ритуал. Вглъбеността и безразличието понякога се редува с агресия и гняв. Такива реакции обикновено са свързани с опитите да се нарушат техните привички. Заболяването понякога се съпровожда с нарушения в съня, отказ от храна, припадъци и гърчове (диагностиката на такава активност на мозъка се провежда с помощта на електроенцефалограма). Тогава се назначава лечение с медикаменти против гърчове.

Симптоми при деца

Защо аутистите се считат за болни? В болшинството от случаите аутизмът почти не засята физиологичното състояние на детето. Това е по-скоро психологическа особеност. Децата-аутисти живеят като в стъклена капсула, извън обкръжаващата ги действителност.как излекувах детето си от аутизъм

Те не търсят и не приемат общуване, не проявяват любопитство, не се стремят да играят с връстници и почти винаги са равнодушни, дори към най-близките си хора. Такива са основните симптоми на заболяването в детска възраст. Официалната медицинска наука счита аутизма за нарушение на нервната система, проявяваща се като разстройство на психиката в ранна възраст.

Най-често психическите отклонения се виждат между 2 и 3-годишна възраст. Общите признаци са социалният и поведенческият аспект на личността. По същността си детският аутизъм се определя и като болезнена социална личност. Аутистичните деца са затворени, не се приспособяват към обществото и нямат нужда от приятели.

Трите основни белега са получили името “триада на аутизма”. Те са:

  • патологичен стремеж към уединение, пълно или частично отсъствие на комуникационни навици;
  • стереотипно поведение, страх от промените на обичайния порядък;
  • пълно или частично нарушение на речта.

Особеностите на главния мозък на неаутистите се присъствието на многочислени и добре развити невронни канали. Анализът на постъпващата информация протича бързо, почти безсъзнателно и с минимум енергиен разход – по изработен механизъм. У аутистичното дете невронните канали на мозъка са развити зле. За него е трудно да усвоява информация от няколко източника едновременно.

То възприема еднолинейно и действа по същия начин. Обичайният живот изисква от него огромни уморителни усилия – дразнителите са твърде много. При това колкото по-голямо е детето, толкова му е по-сложно да се адаптира и толкова по-трудно се коригират симптомите. Трудностите във възприемането на окръжаващия свят са големи във всички случаи на ранен аутизъм.

Психологически особености

лечение на аутизъм в българияОсновният психологически проблем при детския аутизъм е самосъзнанието. Детето не забелязва какво се случва около него, игнорира другите хора. То може до безкрай да твърди едно и също или да повтаря думи, да прави еднообразни движения, маниакално да се стреми към подреждане на вещите. Смисълът на случващото се не винаги му е ясен.

Особеностите в поведението имат диаметрални различия. Множество аутисти живеят като на забавен кадър: те са спокойни до мудност и често мълчат. А други са свръх подвижни, шумни, особено ако е нарушен редът им на живот. Но и едните, и другите са неспособни на диалог. Най-ранните симптоми на това се появяват месеци след раждането, когато бебето не реагира на звуци, не се оживява при внимание от близките, не се усмихва и не различава хората.

Втората годинка на детето се оказва преломна. В даден момент то започва да губи вече усвоени навици, забравя това, което умее да прави. Причините за всичко това не са изучени докрай. Но най-ранната диагностика дава шанс навреме да се започне с възможните корекции на ситуацията.

Причини за аутизъм

Най-вероятни причини за аутизъм, по предположение, се явява съчетанието на някакви токсични въздействия върху организма през бременността и раждането – различни усложнения, инфекциозни заболявания и други, а също така генетични фактори. Рисковите фактори са фенилкетонурия, енцефалит, менингит, отравяне с живак и олово. Някои подреждат в тази редица и поставянето на комбинирани ваксини.

Ясно детерминиране на причините за възникването на заболяването засега няма. Има много предположения, теории и хипотези. Кои фактори влияят в най-голяма степен и кои – в по-малка, предстои да се изяснява. Очевидно е известното съвпадение на генетични и външни фактори. Ето някои от теориите, които заслужават внимание:

  • Генна теория – обяснява ранния детски аутизъм с особеностите на генотипа. Обаче не се изказва предположение за предизвикване на заболяването на специфично взаимодействие на гените или техни мутации.
  • Наследствени фактори – тази теория се появява в резултат от изследване на заболяването сред еднояйчни близнаци. Ако единият близнак е аутист, то вероятността и вторият да се окаже такъв се оценява на 36%. За разлика от тях, при разнояйчните близнаци рискът от заболяване не превишава 10%. В добавка близнаците аутисти, а също и братя и сестри, които не са близнаци, често страдат от нарушения в речта и от лека умствена изостаналост. Също така се предполага, че наследствената причина на аутизма зависи от нарушения в няколко гени, които могат да се наследяват и от бащата, и по линия на майката.
    колко дълго живеят аутистите
    Британската певица Сюзън Бойл наскоро откри, че има Синдрома на Аспергер
  • В последните години нарастването на случаите на детски аутизъм съвпада с влошаването на екологичната обстановка на планетата. Затова напълно вероятна изглежда тератогенната теория. Тя се състои в това, че патогенните фактори на средата предизвикват вродени аномалии при формирането на главния мозък на плода. Особено опасен период се счита началния етап на бременността. Такива патогенни фактори се явяват хранителните продукти, нитратите, редица лекарствени средства, алкохолът, никотинът, наркотиците, възбудителите на инфекциозни заболявания, замърсяването на въздуха, възрастта на майките.
    В полза на последната хипотеза говори това, че светът прекалено бързо се променя по химически състав, въздушната и твърдата среда все повече се изпълват с различни по вид лъчения. А човешкият организъм, особено детският, не е приспособен към бърза адаптация към въздействието на голям брой нови фактори.
  • Изказва се мнение, че причините за поява на аутистично поведение се коренят в специфичен вирус, поразяващ ембрионd и блокиращ нормалното развитие на нервните клетки в зараждащия се мозък. Но диагностиката на подобен вирус е затруднена.
  • Аутизмът може би се предизвиква от ранни заболявания. Но това засега е само теория, след като ранната възраст се характеризира със слаба имунна защита и склонност към заболявания.
Ваксините и аутизмът

По света и в България много родители хвърлят вината за аутизма на ваксините. Наскоро председателят на дружеството по детска неврология, психология и психиатрия на детското развитие и в същото време ръководител на Клиника по детска неврология „Св. Наум” проф. Венета Божинова заяви на международен здравен форум, че българските родители водят война срещу ваксините. Тя оцени тенденцията като “нова мода” и коментира, че по този начин се поставя в риск здравето на малчуганите.

В световен мащаб се изразяват доста различаващи се становища по въпросната тема. Едното е, че ваксините нямат участие, но поставянето им съвпада по време с периода, когато се откриват за първи път аутистични белези. Другото е, че ваксините сами по себе си не причиняват възникването на отклонения, но са техен провокатор, нещо като “пусков механизъм”.

Статистика за България

Официални цифри колко са аутистите у нас не съществуват. Приема се, че процентът на засегнатите е съотносим със световния – от 1-6 деца на 1000, според Световната здравна организация. Първопричината за липса на статистическа информация е по-съществена от липсата на проучване – у нас се достига трудно до диагностициране, защото семейните лекари не са добре обучени да разграничават ранните белези, а самата болест не се разбира добре от повечето родители.

специалисти по аутизъм в българия
На всеки трима мъже се пада по една жена-аутист

Понякога, често, аутистите получават друга, напълно погрешна диагноза. Епидемиологични проучвания в Съединените щати и Европа са регистрирали много по-висок процент: едно на 150 деца (2008), едно на 110 деца (2010), 1 на 88 деца (2012), като броят продължава да расте по мнение на американския център за контролиране на заболяванията. Засегнати са малчугани от всички – без изключение, етно и социални групи, намиращи се във всички страни и райони.

У нас има косвени данни. Според НЦОЗА малчуганите с генерализирано разстройство на развитието варират от 409 до 447 до 2012 година, по-нови цифри не са оповестявани. Но не е изяснено каква част от тях са действително с аутизъм.

Аутизъм при възрастните

При възрастните аутизмът е състояние, което се характеризира със затворен вътрешен живот, ярко изразено странене от външния свят и слабо изразяване на емоции. Социалните нарушения са неспособност за пълноценно общуване и за интуитивно усещане на другия човек.Аутизъм

Аутизмът при възрастните е свързан с пет широко разпространени разстройства на комуникацията в социалното взаимодействие, повтарящото се поведение и ограниченост в интересите. Не са характерни ранимост, болезненост и емоционални отклонения.

При възрастните съществуват и индивидуални проявления, които имат много широк спектър. Някои от тях са много тежки – невъзможност да говори, умствена непълноценност, невъзможност за помръдване, непрестанно махане с ръце. Други са по-леки: странности при общуването, мълчаливост, липса на интереси или фиксиране в едно нещо и други.

Начини за лекуване

Аутизъм
Стари и нови знаменитости са вдъхновение за родителите, че децата им аутисти могат да стигнат звездите!

Често задават въпроса: Може ли напълно да се излекува аутизъм? Вече е известно, че и придобитият, и вроденият аутизъм не се поддават на лечение. Но са разработени редица методики, чрез които аутистите се учат да се самообслужват, да контактуват с обкръжаващия ги свят, да пишат, да получат някои работни навици, тоест да им се помогне да съществуват в социума.

Ефективността на тези способи зависи от стадия на болестта и е индивидуална за всеки отделен човек. При възрастните лечението се състои в адаптация в обществото и прекратяване на прогресирането на заболяването. Колкото по-рано започне вземането на мерки, толкова по-добри резултати се постигат.

При необходимост се назначават биоактивни добавки, съдържащи витамини и магнезий и успокояващи препарати. Голямо внимание се обръща на поведенческата терапия и на максимално комфортната адаптация в обществото. Целият този комплекс от мерки се подпомага от диета, която поддържа жизнената активност на пациента.

Лечение в България

В авторитетния интернет форум на майките потребителка с никнейм mamma Bionda се обръща към родителите на деца, при които са установени отклонения от аутистичния спектър. “Допускам, че като мен и вие сте минали труден и дълъг път до истината за детето си”, пише тя и добавя, че е изгубила три години да се лута между специалисти и самозванци, търсейки компетентно становище.

“Вече ми е ясно, че диагностицирането и терапията в страната ни е на светлинни години от Европа”. Друга майка – Zara, добавя: “У нас тези деца няма на кого да разчитат за прилагането на комплексни процедури, а въздействието е необходимо да бъде именно “генерализирано”. От Клиника “Свети Никола” също тази година признаха, че интердисциплинарните екипи в страната са изключително малко и е нужно да се подготвят специалисти.

Аутизъм
Светът на аутистите е пъзел с бели парченца

Освен двете по-горе посочени здрави заведения, кой друг помага при аутизъм? С подкрепата на образователното министерство е създаден фонд за терапия под името “Стъпка за невидимите деца в България”, “Тацитус” – дневен център за всекидневна професионална грижа, консултации и подкрепа, Национална асоциация на ресурсните учители.

В страната има редица социални услуги за деца с увреждания, в които се помага и на деца-аутисти, макар родителската общност да смята, че има специфични различия и е необходимо да бъдат диференцирани. Редица неправителствени организации създават центрове, провеждат обучение за лекари и родители, организират инициативи за информиране на обществото.

Лечение в Израел

Аутизмът в детска възраст за момента е нелечим. Обаче Израел се формира като популярно направление за болните, след като тамошните лекари постигат сериозни успехи в предотвратяване на по-нататъшната загуба на дееспособност и предоставяйки възможности за пълноценен самостоятелен живот и пълна социална адаптация. В Израел се предпочита работата с детето да започне, щом то достигне 1,5 години.

АутизъмИзползват се голям брой авторски програми, които обхващат от поставянето на диагнозата до постигането на максимален резултат. Акцент се поставя на усъвършенствани упражнения, които пробуждат заинтересованост и изживяването на положителни емоции. Малките пациенти се учат без страх да реагират на звукови сигнали, на цветови и светлинни дразнители, стараят се адекватно да реагират на средата.

Поведението успешно се коригира чрез стабилизиращи процеси на възбуждане и потискане на неврологичните отговори. Смята се, че специалистите в израелските клиники постигат максимални резултати, каквито не се отбелязват в голяма част от световните медицински центрове. Пациентите получават индивидуални схеми за лечение, които максимално да купират признаците на тази сложна патология.

Клиники в Израел, специализирани в работа с аутистични пациенти: Nova в Тел Авив, Медикъл Център в Херцлия, Клиничен център Ихилов, Център Мацпен, държавната Рамбам, Център за неврорехабилитация Ш.М.Р. в Хайфа и други.

Използвани методи в Израел: психотерапия (цели се изкуствено развиване на недостатъчните Аутизъмфункции на мозъка, като се използва стимулиране на главния мозък), медикаментозна терапия (насочена срещу симптомите на аутизъм, като се изписват лекарствени средства срещу депресивни и агресивни състояния, фобии, прекомерна двигателна активност), прецизно определяне на начина на хранене, което ускорява възстановителния процес.

Дайте мнение и Вие тук!

Тези методи се подпомагат от личен инструктор, който се прекрепя към всяко отделно дете. Той го съпровожда непрекъснато и го обучава на необходимите навици за самостоятелен живот, като същевременно създава любяща и сигурна среда за малкия пациента. В помощ идва и логопед, когато е налице изоставане в речевите навици. Обикновено такива занимания се назначават над 5-6-годишна възраст.

Лечението на аутизма продължава много повече от месец. Изисква се задължително с детето да пребивава и неговата майка, а не други близки или гувернантка.

Цена на лечението на аутизъм в Израел (по интернет информация):
Електроенцефалография, провеждана по време на сънот 1000 $
Разширено изследване на кръвтаот 1700 $
Изследване на аминокиселинният състав на кръвтаот 550 $
Провеждане на генетичен анализ за дефектни X-хромозомиот 1200 $
Провеждане на хромозомно микрометрично изследванеот 2700 $
Изследване на урина за съдържание на метаболитиот 750 $
Магнитно-резонансна томографияот 6500 $
Магнитно-резонансна томография на главния мозъкот 1700 $
Изследване на фибробластиот 2500 $
Консултация със специалист-неврологот 800 $

Окончателната цена се определя след заключителна консултация със специалист на база проведена диагностика. Средната стойност на пакетите, предоставяни в израелските клиники, възлиза на около 40 000 $.

Обучение и игри
Аутизъм

Обучението и игровите методи имат за цел да развиват допълнително мозъчните функции, като се стимулира активността. За целта се използват занятия, които способстват за развиването на двигателни навици, умения за концентриране на вниманието, запомняне на определени действия и предмети, които впоследствие се прехвърлят към социалното общуване.

Обучение на основни реакции

Терапията се концентрира върху развитието на ключови поведенчески навици у детенцето като мотивация, реакция на външни сигнали, самоуправление и социална инициация. Използват се езикови, социални и комуникационни способности за възприемане на информация от образователен характер. Особено значение имат родителите в адаптацията на детето.

The P.L.A.Y. Project

Програмата обучава родителите да осъществяват интензивно развиващо въздействие върху малки дечица с цел да ги научат да взаимодействат околния свят. Практикува се в САЩ, Австралия, Канада, Великобритания, Ирландия и Швейцария. Според учени тази програма е:

  • най-ефективна във възрастта от половин до 5 години
  • осъществява интензивно вмешателство по 25 часа в седмица
  • въвлича в работата родителите
  • родителят е учител и партньор в игрите в съотношение примерно 1:1 или 1:2.
Floortime/DIR

Подходът The Floortime/DIR е основан върху концепцията за развиващо вмешателство и взаимодействие с детенцето, страдащо от аутизъм. Отделят се 6 стадия в развитието му: интерес към света, привързаност, двустранна комуникация, себеосъзнаване и решение на социални проблеми, символични игри, осъзнаване на емоционалните идеи и емоционално мислене.

Аутистите обикновено не преминават през всички стадии, а се установяват на един. Задачата на подходът е да се подкрепи детето да премине и през 6-те стадия.
Подходящ и действен е методът на заетостта. Той представлява постоянно държане на детето в заето състояние, предлагайки му прости, но необходими за саморазвитието му дейности.

Игра с животни

Доказано е, че общуването с животни има отличен ефект, защото аутистите често предпочитат да общуват с животни, а не с хора. Най-добри резултати показва играта с делфини и коне. Те се комбинират с физическо и положително емоционално натоварване.

Терапията се насочва към развиване на комуникативни навици. Доказано е, че това лечение намалява честотата на изблик на агресия и насилие у болните, а също така ги избавя от главоболие и безсъние. Най-разпространената форма е с кучета, но има опити и с котки. Делфините са слабо достъпни, но си остават най-доброто средство за развиване на к</ul>онцентрация и комуникативни способности.

Флортайм

АутизъмТова е система за игра на пода, която развива творчество и поведенчески умения. Измислена е от Стенли Грийнспан и се продължава от неговия син Джейк, експерт в терапиите за аутисти. При посещение в България Джейк обяснява теорията на баща си: че всички деца имат емоции и те са двигателната сила за мислене, комуникация и общуване със света.

Чрез Флортайм родителите се обучават да създават взаимовръзки, да научат децата да реагират, а по-късно и сами да инициират комуникация. Терапията се основава на мотивиране на детето да развива мисленето си.

Музикална терапия

Широко се прилага в средата на миналия век, получавайки следните положителни резултати:

  • развитие на комуникативните навици;
  • мотивация за взаимодействие;
  • развитие на творчески навици и потребности за самоизразяване;
  • подобряване на паметта и концентрацията.

Първоначално пациентът се запознава с инструментите, след това пациентът се опитва сам да извлича звуци от тях и да им подражава с гласа си. Друга форма на лечение е чрез танца.

Хипноза

Хипнозата като вид психотерапия е най-ефективна при късния детски аутизъм. Методът е напълно съвместим с интензивните терапии и увеличава тяхната ефективност. Несъмнен плюс е възможността за по-тесен контакт с контролираното, намиращо се в транс детенце, отколкото при традиционните методи на общуване, когато пациентът постоянно отклонява поглед, не отговаря на въпроси и игнорира обкръжаващите го.

Има подробен материал ТУК: Как се прави хипноза. Лечение с медицинска и Ериксонова хипноза. Регресивна.

Ефективността на приложението на хипнозата при аутизъм подлежи на по-нататъшно изучаване и развитие. В България, където поначало има създадени предубеждения спрямо този психологически инструмент, хипнозата е почти непозната като средство при аутизъм.

Нетрадиционно лечение

Има няколко спорни нетрадиционни методики за корекции при аутизъм.

Терапия чрез отвращение

АутизъмТерапията използва електрошок за контрол върху поведението на пациента. Модифицирането му се основава на редуващи се поощрения и наказания, поради което се смята за най-жестокият метод на лечение. Той е спорен и затова, че не винаги се оказва резултатен. Други обаче го считат за краен, но много ефективен за връщане на пациента към живот в обществото.

Хелатна терапия

Представлява очистване на тялото от тежки метали. Симптомите на отравяне с живак са сходни със симптомите на аутизма. Към това се добавя, че при аутистите често се наблюдава повишена концентрация на живак в еритроцитите в кръвта или в косата. На тази основа редица изследователи предполагат, че аутизмът е следствие от отравяне с живак в ранна възраст.

Една от хипотезите е, че източник на живак са ваксините, тъй като за тяхната консервация се използват живачни препарати. През първата си годинка бебето получава няколко поред ваксини и сумарната доза на живак от тях се получава доста висока. Лечението се заключава в извеждането на живака от организма, което помага за намаляване и отстраняване на аутичните симптоми – както поведенчески, така и биохимични.

Хиропрактика

Концепцията се базира на идеята, че болестта се обуславя от някои изкривявания и извивки на гръбначния стълб и следователно – лечението включва изправяне на ръка или с помощта на дървени чукове. Разпространена е в някои страни, но няма достатъчна научна обосновка. Хиропрактиката помага при болки в гърба, но няма доказателство, че лекува аутизъм.

Краниосакрална терапия

Основава се на теорията, че микроскопични измествания на шевовете на черепа влияят на ритмичните импулси, предавани чрез черепно-мозъчната течност. Мекият натиск върху външността на черепа – с ръце по самите шевове, позволява да се промени положението на костите и да се възстанови синхронността. Подобрява циркулацията на гръбначно-мозъчна течност. Подобна терапия не лекува, но се отбелязва успокояване на детенцето, по-дълъг визуален контакт и повишаване на вербалната общителност.

Протезиране

Засега не съществуват медицински уреди, които възстановяват когнитивните функции, направляват и поддържат вниманието, паметта, речевите способности и паметта, увредени при аутизъм. Но надеждата е, че в бъдеще ще се създадат неврокогнитивни протези (Neurocognitive prostheses), които – както невромоторните протези, ще модулират невронните функции за възстановяване на когнитивните и изпълнителните процеси.

Лечение със стволови клетки

При отделни клинични случаи използването на клетки от пъпна връв е постигало прекрасен резултат – извиквал се е отговор у аутистичното детенце. По способа се работи, засега специалистите предлагат комбинирано използване на клетки от пъпна връв и мезенхимални стволови клетки. Подробен материал ТУК: Всичко за стволови клетки: Видове, цени, начини за лечение с тях и др.

Биодекодиране

Това ново направление търси причините за аутизма преди 8-месечна възраст на детето, когато то несъзнателни избира състоянието, за да се отдалечи от реалността. По-точно то изразява на физически ниво желанието на майката да не е в реалността. Ако по време на бременността жената постигне осъзнаване на фактите, от които се крие, детето веднага излиза от аутистичното състояние.Аутизъм

Емоционалната блокировка води до отказ на храна и обич, което е отхвърляне на майката и на собственото си съществуване. Според БиоНевроЕмоция детето и майката са имали тежки взаимоотношения и в предишен живот и те продължават да са неразрешени.

От трансгенерационна гледна точка аутистите пазят тайните на рода си и затова се затварят в себе си. Мълчанието им символизира неизказаните думи от неговите предци. Лечението, както и при останалите заболявания, е осъзнаване от родителите и информиране на детето, което дори и на повърхностно ниво да не разбира, на вътрешно ниво и чрез душата си възприема и също може да достигне до осъзнавания.

Диета

Нетипична реакция към хранителни продукти се наблюдава при ¾ от малчуганите с разстройства от аутистичния спектър. Избирателността в храненето е най-разпространеният проблем, който води до допълнителни нарушения в работата на храносмилателната система. В началото на 1990 година е изказано предположение, че аутизмът се предизвиква или се задълбочава от наличието на опиоидни пептиди като казоморфин, които се продукти от метаболизма на казеина и глутена.

Върху тази хипотеза е изработена диета, която изключва хранителните продукти, съдържащи глутен или казеин, или и двете. През 2008 година за първи път се доказва, че момченца-аутисти, съблюдаващи безказеинова диета, имат по-тънки кости от връстниците си заради недостига на витамин D.

Биологически активни добавки

Някои добавки се препоръчват при аутизъм за облекчаване на симптомите на заболяването.

Витамин С

Използването му снижава интензивността на стереотипното поведение при аутизъм. Високи дози обаче способстват за образуването на камъни в бъбреците и провокират хранително-чревни разстройства, в това число и диария.

Мелатонин

Подпомага при проблеми със съня. Мелатонинът е сравнително безопасен и добре се понася от децата при безсъние, свързано с разстройства от аутистичния спектър. Минус са странични ефекти от по-мек тип като сънливост, главоболие, виене на свят и гадене до по-тежки проявления като по-остри реакции и зачестяване на припадъците при някои деца.

Класификация на аутизмаАутизъм

Съгласно съвременната класификация пациентите се делят на пет групи:

  • Първа – пациенти, които не взаимодействат с обкръжаващата ги среда.
  • Втора – затворени в себе си хора, които с часове са погълнати от любимите си занимания. Дълго време не изпитват необходимост да спят, да ядат, да почиват.
  • Трета – не възприемат нормите на обществото.
  • Четвърта – възрастни, които не умеят да се борят с проблеми, често се обиждат на другите.
  • Пета – хора с интелект над средното ниво. Те стават успешни програмисти, музиканти, писатели, успешно се адаптират в обществото. Доказано е, че заради генетичната промяна у аутистите понякога се появява ген на гениалността. Но обществото не винаги ги приема, нарича ги чудаци, смее им се, унижава ги. От тях се отказват роднини и приятели, което само влошава състоянието на болния.

Видове аутизъм

Атипичен аутизъм

Хората с този вид до голяма степен, но не напълно покриват критериите за аутизъм. Терминът се прилага към пациенти, които проявяват основните характеристики, но се разграничават по отношение на първоначалното проявяване или в някои детайли. Диагнозата се поставя, когато първото проявление на нарушения в развитието се случи след 3-годишна възраст. Но има риск към нея да се причислят други отклонения. Другият случай е при атипични характеристики – покриват се по-малко от 6 симптоми от общо 12.

Синдром на Рет

АутизъмГенетично заболяване, което засяга само момиченцата. Може да се детерминира много рано. Сред началните симптоми е загубата на мускулен тонус. Тези бебенца прохождат трудно или им е невъзможно, имат затруднения да манипулират с ръцете си, губят способността да говорят.

 

Дезинтегративно разстройство

на развитието

В първите до 2 години от раждането бебетата се развиват в нормални граници, но това е привидно. След това те започват да губят придобити вече способности – не комуникират правилно, не могат да правят дадени движения и други.

Синдром на Аспергер

Определя се при по-високо от средното ниво на интелигентност. Децата имат видимо нормално развитие, но трудно комуникират с другите. Тази трудност се увеличава с възрастта. При Синдром на Аспергер се отбелязват типичните стереотипни действия, но паметта не е засегната, няма задръжки в речта.

Тежък аутизъм

Понятието се използва, за да се означи състояние, при което бебетата не успяват да усвоят речта и са с ниско ниво на интелигентност. При някои се отбелязва систематично предпочитане на вредни дейности, включително да посягат срещу себе си и да се нараняват. Тежкото състояние понякога се съпътства от епилепсия, сериозна форма на атипично поведение, безсъние и други.

Видео и снимки

В интернет има огромно количество видеоматериали, които са посветени на проблемите на аутизма – представят се различни видове терапии, частни случаи и други. Едноминутен клип на The National Autistic Society показва как изглежда светът през очите на аутиста:

Друг техен клип представя по възможно най-достъпен начин какво е аутизъм:

Интерес представлява документалният филм “Да живееш с Аспергер”:

Мнения от форума Бг-мама

Интернет-форумът на майките Бг-мама е вероятно мястото с най-богата информация относно аутизма, с мнения, споделяне на опит, търсения, успехи и провали в опитите на родителите да намерят най-адекватна помощ. Там вече са натрупани 10-годишни систематизирани знания по темата. Първите разпръснати теми по различни аспекти се появяват през есента на 2006 година, а малко след това потокът на интереса се канализира в тема под името “Аутистичен спектър. Аутизъм”.

До момента са изпълнени 27 броя с участието на стотици потребителки. В началото на темата е публикувана важна информация като критерии и различни класификации, преводи на материали за терапии, теории, връзки към полезни организации и медицински заведения – всичко в пълна степен, което би интересувало родителите на дете с аутизъм.

Тест за самодиагностика

ATEC тестът се прави онлайн, разработка на Autism Research Institute. Той проучва четири области в развитието – реч, социализация, когнитивни способности и поведение. Скалата е разделена на пет групи, като диференцира нормално, забавено развитие и три форми на аутизъм – лека, средна и тежка.

Отзиви на български потребители

  • Рори72: На сина ми му излезе тежка форма, което не е така. Направихме го втори пъти, излезе средна. В “Свети Никола” му сложиха диагноза ГРР.
  • Манфред: Ясно е, че диагнозата е доста хлъзгава и даже на комисии от специалисти им се разминават оценките.
  • Galia2007: Ние пък не попадаме в никоя графа.
  • Hmhm: От любопитство направих теста – оказа се средно тежка. А психолозите казват, че детето е добре.

Има и други тестове за аутизъм, но е ясно, че диагнозата се поставя трудно, отчитайки десетки фактори и проявления. Тестовете в интернет служат за първоначална оценка, която да насочи родителите към проблема, за да потърсят съответните специалисти.

Дейност на асоциация “Аутизъм”

Аутизъм
2 април е обявен за ден, в който да научим повече за аутизма

Създадена е през 2003 година от родители, чиито деца са с аутистични разстройства с цел да подпомага, информира и защитава правата на семействата и пациентите. Предоставя специализирано обучение, услуги за тези, които се нуждаят от специални грижи, разкрива в София Център за социална интеграция. Повече информация: на сайта на организацията www.autism-bg.net

Известни личности с аутизъм

Аутизъм
Кинорежисьорът Тим Бъртън не е диагностициран, но семейството му е убедено, че проявява всички признаци на аутизъм

Сред аутистите има ярки творчески личности, изявени гении с уникални постижения. Макар че заболяването е описано през 1943-44 година, психолозите считат, че редица известни личности са били аутисти. Споменават се имената на Агата Кристи, Пушкин, Айнщайн до наши съвременници като Бил Гейтс и Стив Джобс.

Още по-назад ако се върнем – Леонардо да Винчи, гениалните композитори Моцарт и Бетовен, учените Мария Кюри и Нютон, писателят Марк Твен, художникът Ван Гог. Холивуд участва в този списък с изявени имена като Джим Кери, Дарил Хана и Стивън Спилбърг.

По какво се съди след толкова десетилетия? Моцарт е разгадан по еднотипните гримаси и безконтролното махане с крайници. Поп арт художникът Анди Уорхол също е показвал любов към стереотипа. Специалисти откриват аутистични белези и в неговите картини.

Аутизъм
Американската певица и актриса Кортни Лав е диагностицирана късно – на 9 години

Знае се, че Айнщайн се е затруднявал да общува. Той е ярък пример за аутистите с високо, изключително ниво на интелигентност. Въпреки гения си, той е имал проблеми в училище, не е имал приятели, трудно е намирал работа. Казват, че на моменти не е давал да го докосват.

Друго име, което изскача в списъка на аутистите с талант е Луис Карол, създал многопластовото произведение за Алиса и приключенията й сред чудесата. Самото произведение показва колко различно мислене има авторът, с което и запленява до днес.

Дълъг е списъкът и на известните личности със Синдрома на Аспергер. За това открито си признава актрисата Дарил Хана, която разкрива страхът й от внимание и слава. Сочат се още имената на Тим Бъртън, Дан Акройд, Лео Меси и други.

Аутизъм
Актьорът Дан Акройд – Синдром на Аспергер

Докато учени от различни направления търсят лечение за аутизма, все повече се говори за въвеждането на повсеместен скрининг сред децата до 3-годишна възраст. Това е начинът за максимално ранно откриване на малчугани с разстройства, за да не се позволи на състоянието да се задълбочи.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Симптоми: Децата с аутизъм се познават по очите!

Симптомите се проявяват още на двумесечна възраст

4 Мнения

  1. Kakvo da komentiram,kato jiveya s maka ot30-ina godini-vnukat mi se okaza autist predi 20 god.kogato maila mu go zavede v Amerika.Tuk beshe po-dobre sega ve4e i ne govori-na 36 god.Jivee sam-taka iska,ne obshtuva s nikogo osven igrite ot kompytara.Obslujva se gore dolu dano da e jiv i zdrav! Tova e ot baba mu.

  2. Imali garancia za lechenieto

    • Румен Янков

      Здравейте, Асен Асенов. В момента няма лекарства или лечения, които да излекуват аутизма. Аутизмът е сложно състояние, което засяга развитието на мозъка и няма един-единствен фактор, който да го причини.
      Въпреки това, има редица лечения, които могат да помогнат за подобряване на симптомите на аутизма и да подобрят качеството на живот на хората с аутизъм. Тези лечения могат да включват:
      Терапия за ранно детско развитие (RDI): Тази терапия помага на децата с аутизъм да развият умения за общуване, социална взаимодействие и самообслужване.
      Специалист по ABA (поведенческа терапия при аутизъм): Тази терапия се фокусира върху обучението на децата с аутизъм на нови умения и модели на поведение.
      Логопеди: Логопеди могат да помогнат на децата с аутизъм да развият умения за говор и езика.
      Физиотерапевти: Физиотерапевти могат да помогнат на децата с аутизъм да подобрят двигателните си умения.
      Други терапии: Други терапии, които могат да бъдат полезни за хора с аутизъм, включват арт терапия, музикална терапия и конна терапия.
      Важно е да се отбележи, че не всички лечения са подходящи за всички хора с аутизъм. Най-добрият подход за лечение е този, който е индивидуализиран за нуждите на конкретния човек.
      Що се отнася до гаранцията за лечение на аутизъм, няма гаранция, че всяко лечение ще бъде ефективно. Въпреки това, редовното лечение може да помогне за подобряване на симптомите на аутизъм и да подобри качеството на живот на хората с аутизъм.

  3. Статията е буламач от информация.
    Внушаването, че аутистите са склонни към насилие повече от останалите е безотговорна глупост – няма солидни научни доказателства в това отношение, а самите аутисти често са жертва на словесно или физическо насилие. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27185105/
    Секцията за ваксините е опит за внушаване, че те имат някаква връзка с аутизма, което е напълно отречено от науката. – https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html
    Секцията за лечението в Израел е просто форма на реклама.
    За смахнатите твърдения и съмнителни изследвания не са дадени никакви връзки, които да ги подкрепят.
    Секциите за хипноза и нетрадиционно лечение са пълна глупост – предложените „леченията“ в нея няма научна валидност. От електрошокова терапия явно имат нужда някои хора, които публикуват глупости в Интернет, не аутисите.
    Класификацията на аутизма е свободно съчинение – нито DSM-5, нито ICD-11 класифицират аутизма по този начин. – https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http://id.who.int/icd/entity/437815624
    В статията липса експертно мнение – вместо него читателят се насочва към „авторитетни“ места като Интернет форумите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *