Roza

Как излекувах розацея с турско лекарство, крем “Здраве” и др.

Турско лекарство ми помогна в лечението на розацея. В този материал описвам какво научих за Метронидазол, крем “Здраве”, правен крем, антибиотик и Соолантра.

Розацея е хронично заболяване, при което по лицето се появяват ясно очертани зачервени участъци, разширени кръвоносни съдове, гнойни пъпки и други обриви. Често това състояние е свързано с проблеми на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища. В някои случаи заболяването рефлектира в очите.

От розацея страдат около 10% от всички хора на планетата. По-често боледуват жените, но при мъжете заболяването дава бързи усложнения. Най-засегната група пациенти са хората със светла кожа на възраст 40-50 години. Най-рядко се проявява при хора от третата възраст и при деца.

Лечение на розацея с кремове и козметика

Същинското лечение на розацея включва освен медикаменти и специализирани процедури, също и хигиена и козметични грижи. През есента и зимата кожата трябва да се предпазва от силен вятър, студ, сняг и дъжд. През пролетта и лятото се препоръчва кожата да бъде пазена от директни слънчеви лъчи – да се носи шапка с широка периферия, тъмни очила, чадърче срещу слънце. Преди излизане на улицата е хубаво лицето да се обработи със слънцезащитен крем с UVE-фактор най-малко 15. Посещенията в солариуми и сауни са забранени.

Зболяването розацея изисква прилагането на меки, деликатни козметични средства. Хубаво е те да съдържат биоактивни компоненти – екстракти от грейпфрут, боровинка, краставица, лайка. Цялата козметика при розацея – лосиони, тоник и кремове, не бива да съдържа спирт. Изборът трябва да е сред онези продукти, които са маркирани като хипоалергенни.

Козметичните продукти много често се приемат единствено като средство за прикриване на различни дефекти по кожата. В случаите с розацея те могат наистина да изпълняват тази функция, но също и да упражняват лечебно действие. За това е необходимо в използваните кремове и лосиони да се прибавя разтвор на димексид. Известно е, че под декоративната козметика винаги се полага защитен крем.

При розацея у мъже се препоръчва бръсненето да става с електрическа самобръсначка, а не с бръснач. Всякаква козметика се нанася внимателно, без силно втриване и без енергично бърсане след измиване и душ.

розацея
При розацея има опасност от проблеми с очите

Много внимателно трябва да се избират почистващите средства. Ако сте с розацея, Dove за чувствителна кожа може да ви свърши работа. Ориентирайте се към специалните козметични “чистачи” със сяра или сулфацетамид. Мийте лицето по два пъти на ден с топла, но не гореща вода – горещата вода ще усили почервеняването на засегнатите от розацея зони. След измиване не изтривайте с кърпата, а само попивайте с леко потупване – и кърпата трябва да е памучна и много мека. В никакъв случай не използвайте скраб. След почистването полагайте специални кремове за чувствителна кожа или за проблемна, като се съобразявате и със сезона.

Още в текста: Розацея – лечение с козметични продукти. Кои медикаменти вършат работа. Помагат ли билките, с кои от тях действаме безопасно. Нови технологии за лечение на розацея. Диети при розацея. Причини за розацея, класификации

Сред продуктите за чувствителна кожа специалистите биха препоръчали при розацея Eucerin Red Reducer, който се приема добре от хиляди потребители. Помагат и кремовете с добавена хидрокортизонова съставка от половин до един процент. Последният вариант е добър само за ограничено време, тъй като стероидните кремове при продължително прилагане причиняват изтъняване на кожата и разширяване на кръвоносните съдове. Те не бива да се използват продължително и в зоната около очите. За жалост кремовете със стероиди не премахват причината за розацея, само тушират проявите на заболяването.

Изборът на точната козметика изисква консултация с дерматолог. Важно е например какво точно да предпочетете при наличието на лечебна козметика от един тип – крем, лосион или гел. Всъщност това зависи от типа на кожата ви. При нормална и комбинирана кожа добър вариант е лосионът. Ако сте над 40 и кожата ви е суха, оптималното решение ще е кремът.

Лекарства и антибиотици

розацея
Терапиите при розацея са комплексни
“Демир

Лечението на розацея по лицето понякога изисква перорален прием на антибиотик. Пероралните антибиотици биха помогнали да се намалят обривите, възпалението и червенината по лицето. Традиционното лечение в подобни случаи е прилагането на крем метронидазол два пъти дневно в продължение на 60 дни. Антибиотичните кремове дават резултат при редовна употреба в продължение на 8-10 седмици. Пероралните продукти действат по-бързо, но приемът им не бива да се прекратява при първото подобрение. Кога да спрете, ще реши дерматологът.

Най-често препоръчваните антибиотици при розацея са тетрациклин, доксициклин, но са възможни и други решения. Подобрението ще стане видимо след 1-3 седмици. Антибиотиците от тетрациклиновата група обаче не бива да се вземат от бременни или от жени, които правят опити да заченат. Освен това антибиотиците могат да провокират чувствителност към слънцето, затова – ако планирате отпуск в слънчева зона – направете предварителна консултация с лекар дали това е вашето лекарство.

Амоксициклинът например е добра алтернатива за жени с розацея, бременни в четвъртия месец. Медикаментът принадлежи към пеницилиновата група, което го прави неприложим при хора с такава алергия.

Метроруборил

Метроруборил е крем за лечение на розацея; помага при зачервяване и разширени капиляри. Съдържа 0.75% метродидиназол, компонент с противопаразитен и антибактериален ефект. Освен това биоактивни съставки, растителни екстракти от индийско орехче, очеболец, мимоза. Те укрепват стените на капилярите и упражняват съдосвиващ ефект. Компонентите еноксолон и алфа-бизаболол омекотяват и успокояват. Съставката титаниев двуокис подобрява предпазните функции срещу ултравиолетовите лъчи. Метроруборил се полага след почистване на лицето два пъти дневно – сутрин и вечер, в продължение на един-два месеца. Преди това кожата се почиства с аква руборил. Опаковка от 30 мл от продукта според информация от онлайн аптеки може да се купи за 35-45 лв.

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение може да помогне за лечението на розацея като част от комплексна терапия. Важно е също храненето и хигиенният режим. Присъщите на заболяването зачервяване и сърбеж могат да бъдат туширани с прием на сулфур три пъти дневно. Ако болестта причинява отоци и бодежи, изборът е апис – също три пъти дневно.

Фитокод (PhytoCode)
розацея
От зачервяване и сърбеж спасяват антибиотиците

Фитокод  е крем за чувствителна кожа, чието прилагане помага при зачервяване, вкл. при розацея. Хидратира, избистря. Кремът съдържа специален сертифициран компонент – Dermochlorella DG. Той се екстрахира от зелени микро водорасли и е сходен с този на колагена при хората.  Прилагането на фитокод стимулира синтеза на собствен колаген, прави кожата по-еластична и избистрена. Оценен е от специалисти и потребители като добър вариант за поддържане на кожата при розацея или склонност към розацея.  Не съдържа оцветители, парфюм, консерванти.

Вибрамицин

Продуктът е под формата на капсули от 100 мг, които съдържат доксициклин хиклат и комплекс от помощни вещества. По същество е тетрациклинов антибиотик. Използва се при инфекции от различен тип: акне, възпаления на дихателната система, инфекции на отделителната система, очни инфекции, венерически заболявания като гонорея, хламидия, сифилис; подходящ е при антракс.

Лечението на акне, розацея и други кожни проблеми е продължително, с малки дози от порядъка на 50 мг дневно. Медикаментът се приема веднъж дневно в продължение на 6 до 12 седмици. Точната схема на лечение определя дерматологът.

Метронидазол

Метронидзол е лекарствено средство за интензивно лечение на тежки инфекции; прилага се ефективно при зарази, причинени от анаеробни бактерии. Под формата на инфузионен разтвор е препоръчван при пневмония с некротични последици, менингит, чернодробен абсцес, инфекции след оперативно лечение на дебелото черво, при гинекологични операции, перитонит, при инфекции на кости и стави. Инфузионни вливания с метронидазол понякога се провеждат профилактично – преди сложни операции в коремната кухина или таза.

При розацея обикновено се прилагат продължителни терапии с кремове, съдържащи метронидазол. Популярен е метроруборил, който вече бе коментиран. В зависимост от проявите на розацея той може да се полага един или два пъти дневно в продължение на 1-2 месеца. Паралелно с това дерматологът може да препоръча и краткосрочна терапия с перорален антибиотик.

В някои случаи е необходимо локално външно средство с по-високо съдържание на метронидазол, в сравнение с това при метроруборила. Такъв продукт е гел-формата на метронидазол, където активният компонент е един процент. Проблемът с метронидазол гел обаче е, че е буквално неоткриваем в аптечната мрежа. Алтернатива на доста скъпия метроруборил е продуктът метрогел, който може да се купи онлайн за по-малко пари.

Флажил

Флажил е лекарствен продукт с изявено противоинфекциозно действие. Производно на имидазол, съдържа метронидазол. По-популярни са вагиналните глобули флажил. Една особеност: продуктът не е за продължително лечение, максималният срок е 10 дни и може да се прилага не повече от 2-3 пъти годишно.

Флуцинар

Флуцинар е продукт за локално външно приложение – може да е под формата на крем, гел или унгвент. Активните компоненти са комбинация от глюкокортикостероид и широкоспектърен антибиотик; флуцинар е за краткотрайно лечение. Препоръчван е при заболявания на кожата или вътрешни заболявания с отражение върху кожата като псориазис, атопичен дерматит, екземи, еритема мултиформе, лихен планус.

Прилага се един-два пъти дневно; малки дози от медикамента се втриват в проблемните места – не повече от две седмици, а върху лицето само една седмица.

Еуцерин

Сред продуктите с марка Еуцерин има някои с успокояващ ефект при чувствителна и раздразнена кожа. При розацея е подходящ специалният крем за неутразилиране на зачервяванията – Еуцерин антиреднес дневен крем SPF15. Съдържа растителни екстракти с успокояващ възпалението ефект; подходящ е за всекидневна употреба като основа за декоративна козметика. Еуцерин успокоява кожата и намалява видимата червенина. Ако може да се говори за лечебен ефект, трябва да приемем, че той се изразява в симптоматично овладяване на неприятни признаци като зачервяване, оток, сърбеж. Добра е комбинацията с Еуцерин – коригиращ гел стик.

Елидел

Елидел : това е още едно лекарствено средство за външно приложение. Използва се при екземи и състояния на кожата, свързани със сърбеж и зачервяване. По тези причини е подходящ и за симптоматично лечение на розацея. Кремът елидел е нестероиден, с активен компонент пимекролимус. Добре е да се прилага още при първите признаци на кожното заболяване, за да се блокира прогресирането му. Ако липсва положителен ефект в продължение на 6 седмици, прилагането се прекратява; следва консултация за алтернативно лечение.

Зенмед

Зенмед е система за лечение на кожно зачервяване, сърбеж и разширени кръвоносни съдове. Тя е организирана в три стъпки и предвижда използването на крем, серум и маска. Съдържа натурални екстракти с противовъзпалително действие – стягащи, насърчаващи регенерацията на епитела и образуването на собствен колаген. Серията зенмед може да се напазарува онлайн; забележете, че биоактивните съставки са извлечени от зелен чай, краставица, кора на върба, алое вера гел, сладък корен, слънчогледово масло. Системата подобрява хидратацията на кожата, оптимизира клетъчното хранене, успокоява. След съвет с дерматолог използвайте при розацея.

Трихомонацид

И трихомонацид е имидазолово производно с доказан терапевтичен ефект при инфекции от анаеробни бактерии и други патогени; използва се при уро-генитални зарази, инфекции на черния дроб, постоперативни инфекции и профилактика преди тежки коремни операции. Има двойно действие – унищожава патогените, но и възпира тяхното заселване и размножаване върху болната кожа.х При розацея прилагането е оправдано в случаи на доказана бактериална инфекция, усложняваща заболяването с усилване на сърбежа и зачервяването. Добър за краткосрочен прием при комбинирано лечение с локално външно средство.

Продуктът не се препоръчва при алергия към имидазол и метронизадол, при бременност и кърмене.

Тетрациклин

Той е широкоспектърен антибиотик с форми за перорален прием и локално външно приложение. Външните форми са унгвент при кожни заболявания и унгвент за офталмологични проблеми.

Тетрациклиновата маз за кожни заболявания може да се прилага продължително, като е допустимо да се изпълняват 1.3 апликации дневно с малки количества. При непоносимост проявите на розацея могат да се усложнят, тъй като част от възможните странични ефекти на медикамента са зачервяване, сърбеж и оток.

При тежки състояния на розацея специалистът може да препоръча паралелен прием на двете форми; капсулите тетрациклин могат да се гълтат продължително, при някои кожни инфекции до два месеца.

Руборил

Руборил е вариант на вече коментирания крем метроруборил; предназначен е специално за лечение на розацея. Съдържа екстракти от див кестен, мимоза и жълтурче. Полага се два-три пъти дневно, в продължение на два-три месеца. От същата серия за лечение на розацея са налични също и водата за розацея, крем за лечение на розацея при чувствителна кожа (с екстракти от арника и лайка), оцветен крем за розацея с фактор 50+ (с добавка от лайка, минерални и химични филтри). Изборът и комбинирането на продукти от серията “руборил”  е редно да става с консултации при дерматолог.

Скинорен

Скинорен е лечебен крем, който съдържа микронизирана ацелаинова киселина. Тя неутрализира развитието на бактерии, които причиняват инфекции.  Помага при акне; прилага се и при розацея. Втрива се в проблемните зони два пъти дневно. Лечебният модул е разчетен на четири седмици; ако все пак се получат смущения от рода на парене, сърбеж и зачервяване, процедурите могат да се намалят на една дневно. Може дори да се направи прекъсване от 2-3 дни, но не повече.

С билки и домашни лекове

Народните методи за лечение на розацея много често дават добър козметичен ефект. Най-често се препоръчва начало на терапията с компреси, потопени в билкови отвари. Използват се също сокове и екстракти. Важно условие на ефективното лечение е билковите продукти да бъдат охладени.

Жълт кантарион

Тази великолепна билка с множество полезни ефекти върши работа и при розацея. Както е известно, жълтият кантарион действа противовъзпалително, противомикробно. Полезни са например следните начини на употреба при розацея:

  • Две супени лъжици суха билка се заливат с чаша гореща вода. Слага се да ври, докато течността остане наполовина. Прецежда се, като се изцежда и тревната маса. Отврата се налива в сухо стъклено шише и от нея се взема за втривания 1-2 пъти дневно.
  • Една супена лъжица от билката се залива с чаша вряла вода и се оставя да се запарва половин час. От тази запарка се взема по една супена лъжица три пъти дневно след ядене за три седмици. Прави се почивка от една седмица и модулът се повтаря. С редуване на активна терапия и почивки приемът на запарка от жълт кантарион може да продължи до половин година.
Риган

Някои специалисти по кожни заболявания препоръчват терапия с масло от риган. Трябва да се помни, че етеричните масла са силно концентрирани и могат да причинят раздразнения и дори разраняване на чувствителната кожа. За това, ако искате да третирате петна от розацея или акне с масло от риган, трябва да си приготвите смес от 5 капки масло от риган и 15 капки зехтин. От тази смес се взема съвсем малко количество и леко се втрива в проблемната зона.

Крем Здраве

Крем здраве е стара формула на родната козметична индустрия, с доказан противовъзпалителен ефект. В днешно време е развита серия без парабени, детски крем против подсичане, лека формула за хидратиране и крем с цинков оксид за кожа, склонна към раздразнения.

Крем здраве за чувствителна кожа е едно от безопасните средства за поддържането на кожа с розацея. Съдържащият се в продукта цинков оксид упражнява антисептично и противовъзпалително действие; съдейства за овладяване на инфекцията, подсушава, предотвратява бактериални инфекции и подпомага регенерацията на увредената кожа.

Арганово масло

Този естествен продукт е с ценни качества и е в състояние дори в чист вид да постигне онова, което скъпа козметика и медикаменти не успяват. Маслото съдържа  антиоксиданти, мастни киселини и най-важното, витамин Е. Полагането му върху зони с розацея позволява да се успокои възпалението и сърбежът, да се възстанови еластичността и най-общо казано – да се овладее неприятната симптоматика на болестта. Най-често се препоръчва полагане на капки от маслото върху местата с петна от розацея, внимателно втриване веднъж дневно.

Съществуват и различни козметични кремове с арганово масло, чийто състав е композиран съобразно потребностите на чувствителна и склонна към раздразнения кожа.

Кисело мляко

Бактериите, които причиняват млечно-кисела ферментация и чрез които се приготвя българското кисело мляко, са в състояние да противодействат на патогенни микроорганизми и гъбички. Тези свойства на продукта го правят приемлив компонент в лечебни маски за случаите с розацея. Най-лесно се прави марлена маска  с чисто кисело мляко. Навлажнява се марля в кисело мляко, леко разредено с вода, и се поставя да действа върху засегнатите от розацея места за 10 минути. Процедурата се изпълнява всеки ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се използва и комбинация с други продукти – вижте ги в следната популярна маска. Освен кисело мляко маската съдържа ябълков оцет, зелен чай, мед и овесени ядки. Особена роля има и оцетът, който регулира киселинността на кожата и прави средата неблагоприятна за заселването на гъбички. Зеленият чай ограничава инфекцията, а овесените ядки успокояват характерните зачервявания и подобряват хидратацията на увредената и изсушена кожа.

За маската са необходими по три чаени лъжички кисело мляко и овесени ядки и по две – мед и ябълков оцет. Зеленият чай се приготвя, като запарим едно стандартно пакетче в половин чаша вряла вода; след 3-4 минути запарката е готова – като поизстине гребваме 6 чаени лъжички чай и ги смесваме с останалите съставки. Маската се нанася за 20 минути, като особено внимателно я полагаме върху засегнатите от розацеята места.  Изплакваме обилно само с хладка вода, подсушаваме и нанасяме крем за чувствителна кожа (apteka-optima.com).

Сребърна вода

Сребърната вода е мощно средство за дезинфекция; унищожава над 650 вида патогенни микроорганизми, бактерии, вирусни. Ефикасна при зарази с гъбички. Съдейства за изчистване на поразени зони от тялото от патогени. Сребърната вода или колоидно сребро има външно приложение – но и вътрешен прием; влиза в състава на ефикасни капки за нос. Препоръчвано от фитотерапевти като отлично средство за лечение, без странични ефекти.

При кожни заболявания като дерматити, псориазис, розацея се използват тампони за почистване на проблемната зона 1-2 пъти дневно, или компреси с 30-процентен разтвор на сребърна вода.

Уринотерапия

Лечението с урина е дълбока тема, с много “за” и още повече “против”. Съществуват практики за пиене на урина по специална рецепта, като при някои заболявания се пие първата сутрешна, при други се държи в затворен съд и се подгрява на четвъртия ден. Освен вътрешен прием уринотерапията предполага промивки и компреси при болки или кожни проблеми. Трябва да сте готови психически за такъв тип лечение, но това не е всичко. Ако решите да опитате лечение на розацея с урина, трябва да се консултирате с достатъчно компетентни хора, за да не си навредите.

Еньовче

Билката еньовче – бяло и жълто, се използва като изсушен цял стрък. От него се приготвят отвари за вътрешен прием и за компреси. За отварата: две супени лъжици суха билка се варят две минути в половин литър вода. Прецеждаме топло, пием три пъти дневно по 120 г преди хранене. Същата отвара може да се използва за компреси при розацея.

Други билки

Ето няколко проверени рецепти за лечение на розацея с билки:

  • С невен: Може да се използва готов екстракт или настойка от аптеката. 50 мл концентрат се разрежда в чаша студена вода. С получения разтвор се намокря марля или тънък памучен плат, изцежда се и се полага на лицето като маска. Ако издържите, можете да я оставите там за 2-3 часа. Процедурата се прави веднъж на ден.
  • С лайка: При розацея се използва настойка, приготвена от една част сух цвят и 15 части вода. Оставя се за една нощ, прецежда се и се правят компреси както с невеновата настойка.
  • С бутрак: за настойка се вземат една част от сухата билка и 30 части вода. Разтворът се държи една нощ, на сутринта се прецежда. Прави се компрес с намокрена марля за 30 минути.
  • С червена боровинка: Може да се провежда лечение със сок от прясно изстискани червени боровинки. Приготвя се марля, сгъната десетина пъти, потапя се в сока, изстисква се и се поставя върху проблемното място. Върфу марлята се поставя пласт памук и се оставя така за 30 до 60 минути. Ако използвате такъв сок за първи път, разредете го с вода в съотношение 1 част сок към 3 части вода. Ако кожата реагира добре, постепенно увеличавайте концентрацията до чист сок.

При розацея със звездовидни кръвоносни съдове помага маска с овесени  ядки. За маската стрийте ситно две супени лъжици ядки и ги залейте със 100 мл гореща вода. Получава се кашичка, която трябва да изстине – тогава намажете лицето си тънко и оставете за 40 минути. Ако маската изсъхне, навлажнявайте леко с мокра салфетка. Накрая измийте с хладка вода. При розацея не бива да се използва нито много студена, нито гореща вода.

С лазер

розацея
Различни форми на розацея: а – с разширени кръвоносни съдове; б – с пъпки, подобни на акне; в – с удебеляване на кожата и разрастване тъканта на носа; г – керотозна форма, засегнати са очите

Лечението на розацея с лазер не е задължително, но има ситуации, при които ще предпочетете да го направите. Това е ако пристъпите на зачервяване и видими промени по кожата, собено на лицето, пречи на личния или социалния ви живот. Може например да ви се случи да избягвате контакти с хора, защотосе страхувате от пристъп и внезапна поява на червенината – ще си мислите, че събеседникът постоянно ви гледа “там”. Хората могат да ви мислят и да коментират, че навярно прекалявате с чашката, щом носът ви е така червен.

Вероятно ще ви се налага да споделяте с колеги и приятели проблемите си с болестта. Със сигурност ще ви трябват тонове козметика, за да подобрите визията си. Ако болестта ви е наследствена – вие ще сте наясно, че с времето нещата ще се усложняват.

Ако всички усилия да се лекувате с медикаменти и билки, с диети и да туширате проблема с козметика – ако всичко това в един момент се окаже недостатъчно, т.н. мека лазерна терапия ще ви е в помощ. Все пак с лазера не бива да се бърза, първо опитайте да се лекувате консервативно поне 3-4 месеца. Лазерната терапия освобождава кожата от червенината и разширените кръвоносни съдове, но ако след нея забравите за диетата или изберете за отпуска си слънчеви географски ширини – ще ви се налага често да провеждате поддържащо лечение с лазер.

Мезотерапия

Мезотерапията е популярен метод, чието прилагане свързваме най-често с подмладяващите процедури. В проблемните точки на лицето – бръчки, отпусната кожа, хлътване – се инжектират малки дози колаген, витамини, хиалуронова киселина, аминокиселини. При лечението на розацея  се въвеждат коктейли от витамини и медицински продукти, които действат противовъзпалително, оптимизират дренирането на тъканта и укрепват стените на кръвоносните съдове. Всяка програма  за лечение чрез мезотерапия е индивидуална и се планира от специалист съобразно потребностите на пациента и общото му здравословно състояние.

Хранене и диета при розацея

Диетата е много важна при заболяване от розацея. Необходимо е здравословно и балансирано хранене – редовно, с малки порции. Максимално се ограничават консервираните храни, колбаси, сол, оцет, пипер и други подправки, пържена храна, сладки неща, животински мазнини. Не бива да се ядат круши, мандарини, грозде и портокали. Забравете също за алкохола, силното кафе и чая.

Тогава какво може?! Позволени са пресни, нетлъсти меса – варени, задушени или приготвени на пара. Може да се хапват риба, варени яйца, краве масло, олио и зехтин, картофи. Разрешени са зеле, моркови, цвекло, краставици, ягоди, ябълки и сливи. Още: копър и магданоз, ревен, фасул, всякакви киселомлечни продукти, зърнени храни – гречка, ориз, овесени ядки. Хляб с квас.

При тежки форми на розацея лекарят може да препоръча лечебно гладуване по схема за пет дни. Схемата е такава:

  • Първи ден: болният приема сутринта магнезиев сулфат, а после през целия ден пие само минерална вода, литър и половина;
  • Втори ден: изпиват се само два литра вода;
  • Трети ден: разпределят се на малки дози 200 г варени картофи, 25 г краве масло, 200 г сухари, чай без захар, извара, ябълка, краставица, зеленчукова супа;
  • Четвърти ден: съставя се меню с продуктите от третия ден, като го разширяваме със 100 г варено месо или риба, а също зърнени храни малка доза;
  • Пети ден: връщаме се към нормалното хранене, като изключваме забранените при розацея храни

По какво се познава розацеята, симптоми

Съмнения за розацея можете да имате, ако при вълнение внезапно се изчервявате – на петна, и някои от петната трудно изчезват след това. Ето как да разпознаем заболяването само по външния вид:

  • Налице е зачервяване на лицето – на петна или цялото;
  • Пациентът има склонност лесно да се зачервява„
  • Кръвоносните съдове по лицето с форма на звездичка или паяк – растат като количество;
  • Носът е подут и червен;
  • Човекът с розацея получава и обриви от типа на акне;
  • Чувства се сърбеж, парене по засегнатите места;
  • Ако петната са близо до очите – те сълзят и са раздразнени, зачервени.

Причини

Причините за болестта не са проучени докрай, но съществуват различни теории за появата й: розацеята може да е провокирана от болести на стомаха и ендокринната система, нарушен имунитет, наследствени фактори и пр. Ето най-разпрострнените обяснения за заболяването:

Розацея поради външни фактори: според нея болестният процес се отключва под въздействието на пикантните храни, алкохол и силно кафе. Всички те са агресивни спрямо стомашната лигавица, а реакцията й се отразява върху кръвоснабдяването на лицето, стига се до разширяване на кръвоносни съдове. Теорията за ролята на месото като провокатор на розацея е отречена, тъй като болестта поразява и вегетарианци. Отречена е като цяло и теорията за негативното въздействие на кафето и кофеиновите напитки: всъщност проблемът идва не от кофеина, а от факта, че напитката обикновено е много гореща. Въпреки това силното кафе и чай, особено горещи, са забранени за тази пациентска група.

Инфекционна теория. Тъй като при розацея по лицето се появяват и гнойни участъци, предполага се, че болестта е свързана и с въздействието на патогенни бактерии. Косвено доказателство за това е фактът, че лечението с антибиотици дава положителен резултат при хората с розацея. Микробиологичните анализи обаче не са могли да установят наличието на бактерии или вируси, които да са вероятните причинители на болестта.

Ролята на кърлежите. Появата на розацея се свързва с въздействието на кърлежи от рода демодекс. При изследвания на случаи с розацея са намирани доказателства в подкрепа на тази теория. Личивките на кърлежа обаче са откривани само от някои пациенти, а не винаги, което подкопава правдоподобността на теорията. При намирането на кърлежово въздействие диагнозата е розацеаподобна демодекоза.

Наследствен фактор: повечето учени отричат тази хипотеза и не приемат заболяването за генетично заложено. Въпреки това няма как да се отмине фактът, че при 40% от болните с розацея в САЩ диагностицираните пациенти имат близки роднини със същото заболяване. Освен това в медицинската литература има описани случаи на семейни заболявания.

Причината е в храносмилателния тракт. Противниците на тази теория отричат връзката между розацеята и болестите на стомаха и червата. Според статистиката обаче 50 до 90% от хората с розацея имат и гастрит, а при 33% – болести на тънките черва.

Теория за психичните нарушения. Дълго време психичните нарушения са считани като една от основните причини за развитието на розацея, но изследванията не потвърждата тезата. Връзката на психичните заболявания и розацеята се състои в това, че при тежки прояви на дерматологичния проблем пациентите могат да изпаднат в депресия, потиснато настроение или емоционална неустойчивост.

Видове розацея

Съществуват класификации на розацеята по стандартни признаци – прояви, засягане на определени зони и пр. В зависимост от типа розацея дерматологът избира и лечението.

Розацеен кератит

Споменахме, че при прогресията на розацея един от рисковете е да бъде засегнат зрителният апарт – развива се т.н. розацеен кератит или възпаление на роговицата. Ако възпалителният процес достигне очите, болният усеща парене, сърбеж, сухота и “песъчинки”, които не могат да се отстранят, замъглено виждане. Проявите напомнят конюнктивит; сериозността на този проблем не е за подценяване, тъй като без лечение възпалителният процес може сериозно да увреди окото/очите и дори да причини слепота (puls.bg).

Розацея вулгарис

При този тип проява на розацея често се получават приливи на топлина и зачервяване на лицето, образуват се петна. Кожата е груба и с времето може да се получи удебеляване. Възможно е да се развият зони с разширени пори и неравности; видими са кръвоносни съдове и подувания.

Акне розацея

Акне розацея е разновидност, при която засегнатата кожа е с подобни на акне пъпки. Развива се при чувствителна и мазна кожа; това е вторият по честота на проява тип розацея. Засегнатите зони са с неравности и по тях са видими малки разширени кръвоносни съдове

Розацея  и себорея

Често проявите на розацея намират благоприятна среда върху кожа от себореен тип. Кожата с хиперфункции на мастните жлези, разширени и запушени пори, залющване или прекалено изсушаване, такава кожа нерядко е и благоприятна среда за развитието на микроскопични кърлежи. Откриването на такива патогени върху кожа с розацея е и едно от основанията на теорията за причиняване на кожното заболяване от особен вид кърлежи. При едновременната проява на себорея и розацея терапията е съобразена с комбинираната характеристика на проблема, като се търсят продукти с противомикробно и противоинфекциозно действие.

Други видове

Според други класификации случаите на розацея могат да се диференцират като конглобатна форма, стероидна, скоротечна и розацея-лимфоедем.

  • Конглобатната форма е характерна с появата на разраствания по зачервената кожа под формата на топче. Такива неща се случват обикновено при приема на медикаменти с йод или бром.
  • Стероидната се развива у хора, които дълго време използват хормонални мазила, особено с флуор, във връзка с лечението на кожно заболяване. Тази форма е много трудна за овладяване.
  • Скоротечната форма обикновено се проявява у млади жени при нервно-психични нарушения, бременност, или нарушен хормонален баланс – особено в менопауза. Болестта наистина се развива бързо и може да доведе до обезобразяване, което причинява депресивни състояния и неврози. Това също е трудно лечима форма.
  • Розацея-лимфоедем; рядък вариант, характерен с оток на лицето. Засегнати са бузите, челото, брадичката, зоната около носа и очите. Лицето придобива морав тен и е видимо отекло. Ако натиснем с пръст оточна зона, не остава ямка – защото отокът не е свързан със задържане на течности, а с разрастването на подкожната тъкан.

Как изглежда кожата с розацея

Имате ли лични впечатления от това – как изглежда един човек с розацея? Как изглежда ваш близък, приятел или самите вие в огледалото? Важно е да разпознаем проблема и да започнем лечението колкото може по-рано. Част от илюстрациите в този текст ще ви покажат за какво да внимавате. Ако разполагате с ходобни фотоси – споделете ги с нас!

Мнения и съвети от форуми

  • Sirma от abv.bg: “Може ли някой да ми препоръча лекарство против розацея. От ползваните досега получавам само временно облекчение, а след като прекратя лечението обривът се появява отново на третия-четвъртия ден.”
  • Fruit от abv.bg: “Аз използвам acne out крема и тоника. За крема пише, че помага и при розацея.
    Чувала съм и за едно индийско кремче “Кларина”, което струва 3лв, смятам да го пробвам. Аз имам проблемна кожа. Знам, че е хубаво да се пие чай от коприва. На мен лично много ми помагаше. Пих го 3 месеца, може да помага и при розацея.”
  • Гост от abv.bg: “Здравей.аз също страдам от това досадно заболяване от години.измазала съм много кремчета и лосиони.най добре съм се чувствала от един крем ,който ми приготвят в аптеката-една опаковка клотримазал крем +три таблетки трихомонацид.когато съм била най-зле са ми изписвли и трихомонацид през устата.асъщо и много витами-от групаВ,вит.С.бирена мая и други.наскоро открих и вит.Н-ниацин/ако не се лъжа се казваше/.пих го около месец и имаше добър ефект.и рибеното масло Ескимо3 също ми е помагало.при мен състоянието на кожата се влияе от това на стомаха ми и затова избягвам дразнещи и пикантни храни.”
  • Zumba от puls.bg: “Най-добрив крем против розацея е РОЗЕКС, успокоява, намалява сърбежа и почиства кожата. Има го на продавалника.”
  • Tanita356 от puls.bg: “Препоръчвам ти да използваш крем Rosacure от серията Sinhrolin. Това е италианска медицинска козметика, специално разработена за такива проблеми. Съдържа, дневен крем с фотозащита, нощен крем и измиващ препарат. Фотозащитата е много важна при розацея. Освен това е на доста поносима цена.”

В търсене на добър дерматолог

Розацеята по общо признание е упорито заболяване, а желанието на всеки нормален човек е да се излекува брзо – каквато и да е болестта му. В търсене на бързо избавление и човекът с розацея е готов да опита какво ли не!

Опасно е да се “стреля” напосоки, защото при болест като розацея – и не само! – това обикновено усложнява нещата. Затова логиката повелява да се доверим на официалната медицина, като предварително съберем информация за опитни специалисти – от познати лекари, от излекувани пациенти, от мрежата. Приемлив вариант е да се обърнем към специализирана клиника, каквато е например Дерма Вита в столицата. Друга възможност са университетските болници в големите градове. При това заболяване, както неведнъж е казвано, много зависи и от самия пациент – да изпълнява схемите на терапията упорито и дисциплинирано, да спазва препоръчваните диети и да използва безопасна козметика.

Заразна ли е?

Заразна ли е тази болест? Характеристиката на заболяването не го причислява към инфекции, които се предават чрез директен контакт или по въздушно-капков път, т.е. не е заразно (bg.yourwebdoc.com).

Марта Савова

Първоначално публикувано на:05.08.2016 @ 21:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафилококи ауреус в носа, д-р Михайлов

Стафилококи ауреус в носа и не само. Лечение по д-р Михайлов и др.

Обичайното лечение на стафилококи ауреус и другите видове. Ципрофлоксацин. Чест подарък от болницата и родилния …

2 Мнения

  1. Разполагам с неползван, затворен крем Розекс, в срок, който продавам изгодно. Моля, свържете се с мен за подробности по изпращането. Адресът ми е ymzoc в yaho-то.

  2. Метроза гел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *