закъснение на цикъла бременност тест симптоми менструация
Какво да правим при закъснение на цикъла, признаци за бременност и тест, сигурните симптоми, особености на правилната менструация

Закъснение на цикъла: Важните причини и симптоми, добрите тестове

♠ Кога има закъснение ♠ Бременност ♠ Признаци ♠ Видове тестове ♠ Народни тестове ♠ Кървене през бременността ♠ Имплантационно ♠ Цветна бременност ♠ Патологични причини ♠ Други причини

Още в текста: При подрастващи Как да избегнем закъсненията Противозачатъчни Кръвотечение при противозачатъчни таблетки При хормонални пластири При вътрематочна спирала При хормонални импланти Кървене след аборт Нормална менструация Колко дни продължава Болки Съпътстващи неразположения Менструация след 40 Прокървяване след секс Предизвикване на цикъл

Какво се счита за закъсняване на цикъла?

За да фиксираме кога е налице закъснение на цикъла, първо да видим същността на явлението менструация. В яйчниците зрее яйцеклетка, която – преминавайки в стадий на зрелост, тръгва към матката, за да се съедини със сперматозоид. Щом се закрепи към лигавицата, стартира процесът на растеж и развитие. Ако всичко описано не се случи, заради липсата на среща със сперматозоид, яйцеклетката остава ненужна и следва да бъде изведена от организма чрез така наречената менструация.

Организмът е уникална система, но тя не винаги е перфектно сработена. Например, върху работата на половата система оказват влияние хормоните, общото състояние на тялото и други фактори. И заради това понякога възникват прекъсвания и закъснения.

Отклонение от 1-2 дни в една или друга посока се възприема в норма. Лекарите определят като значимо забавяне от 5 дни и повече. Нещо повече – гинеколозите считат, че и седмично забавяне се случва на напълно здрави жени до 1-2 пъти в годината. В останалите случаи има сериозна причина за забавянето и обемът от възможности е огромен. Естествено, основното основание е бременност.

Знаци за ранна бременност

Съдържание:

Дамите биха били много доволни, ако имат възможността да научат дали са заченали още след ден-два. Хубаво би било матката да сигнализира с явни симптоми, но в първите дни не е възможно и се разчита единствено на някои признаци за хормонални преобразувания в тялото. Като правило яйцеклетката се опложда от 12 до 24 часа след овулацията, след което загива.

Ако бъде оплодена, първите симптоми за настъпилата бременност се появяват след закрепването на яйцеклетката, което произтича 7 до 10 дни след момента на овулацията. Как става това? Ембрионът започва да изработва хормона, именуван човешки хорион-гонадотропин (ЧХГ, hCG), едва след като се закрепи за стените на матката. Индикаторът се показва най-рано на 11-тия ден от зачеването.

Колкото повече време измине, преди да се приложи тестът за наличие на бременност, толкова по-сигурен ще е резултатът. В идеалния вариант тестът се прави в деня на очакваната менструация, която в дадения месец не е настъпила. Отсъствието на менструация е сред най-ранните симптоми.

Най-ранни симптоми
  1. Отсъствие на менструация. Това е най-видимият и сигурен симптом. И обикновено е първата камбана, която известява жената, че е станала майка.
  2. Висока базална температура. Ако жената контролира цикъла си периодично и измерва базалната си температура, то ще забележи, че тя остава висока през цялата лутеална фаза – периодът, който започва с овулацията и завършва в деня преди новия цикъл. Температурата се държи на високо ниво от хормона прогестерон. При липса на бременност, температурата спада. В случай че остане висока, това е знак за случило се зачеване. Ако не е настъпила бременност, базалната температура спада и настъпва редовната менструация.
  3. Сутрешно неразположение. Сутрешното гадене на бременните е така известен и значим симптом, както и липсата на менструация. Естествено, то се получава в разни сегменти от деня, щом спадне равнището на кръвната захар. Противодействието е редовно хранене. Обикновено гаденето се проявява през първия триместър, но някои бременни страдат от него до раждането.
    Закъснение на цикъла
    Изменение на гърдите под влияние на бременността
  4. Изменения на гърдите. Те стават нежни, чувствителни и потъмняват. Започват да болят или са просто напрегнати. Вените изпъкват и стават съвсем забележими. Ареолите потъмняват.
  5. Увеличаване на естествената секреция. Нарастването на хормона прогестерон води до увеличение на количеството на цервикалната слуз. При някои жени този признак въобще не се усеща, а при други изисква носене на ежедневни превръзки.
    Вижте и ТОВА: Хормонът прогестерон. Стойности: Липса, нисък и висок – какво да правим? При бременност.
  6. Умора. Обменът на веществата увеличава скоростта си. Това води до чувство на постоянна умора. На жената й се иска по-често да поспива или просто да лежи. Прогестеронът има и седативно действие, затова на много бременни направо им се затварят очите от умора, дори в началото на деня.
  7. Често уриниране. Няколко седмици след зачеването някои жени забелязват, че позивите за посещение на тоалетната зачестяват. Причината е съвсем реална – ембрионът вече изработва ЧХГ, който усилва кръвоснабдяването в зоната на таза. Като следствие пикочният мехур сигнализира, че е пълен, дори когато количеството урина в него е съвсем незначително. Това се проявява особено през нощта.
  8. Спазми в ниската област на корема. Закъснение на цикълаТози симптом предизвиква безпокойство у жените, защото се опасяват от спонтанен аборт. Обаче матката се съкращава постоянно, дори щом липсва бременност, и е нормално. Още по-обичайно е да се съкращава през бременността, когато плодът расте и оказва преса върху стените на матката, което пък води до спазми. Но! В случай че тези спазми са съпроводени с кръвотечение, вероятно се е стигнало до аборт. Незабавно се търси лекарска помощ, но без паника, защото понякога червеникавата секреция е просто признак на бременността.
  9. Запек, отделяния на газове. Повишаването на концентрацията на хормоните предизвиква отпускане на червата, за да се освободи място за плода, и тогава те работят по-зле. Следствието е запек, но за радост има ред начини, за да се регулира това явление.
  10. Промяна на обонянието и на вкуса. Миризми, които по-рано бременната не е забелязвала, сега се превръщат в драматичен проблем. Същото важи и за определени храни, които преди са присъствали в ежедневното меню на жената. Хормоните въздействат и върху слюнката и понякога причиняват металически вкус в устата.
  11. Кървави секрети и зацапвания. Закъснение на цикълаМакар и поставен на последно място, това е сред най-съществените ранни симптоми за зачеване. Той не е задължителен, но ако се случи, не го оставяйте без внимание. Понякога зацапването се получава само в първия месец след зачеването и тогава го наричаме имплантационно кръвотечение, а понякога съпътства по-голяма част или цялата бременност, и тогава го наричаме цветна бременност. По-долу ще разгледаме подробно двата случая и как да бъдат различавани от обикновена менструация.

Подробно по темата ТУК: 25+ първи признаци и симптоми на бременност. Какво се случва в първите дни?

Тестове за бременност

Закъснение на цикълаЧувствителност на тестовете

До неотдавна жените чакаха датата на менструацията, за да разберат дали са бременни или не. Фармацевтичната индустрия обаче отне това преживяване, създавайки бързи тестове, които дават информация, още преди да дойде времето за редовния месечен цикъл. Нещо повече – производителите се надпреварват в това да създадат още по-бързи и още по-чувствителни тестове, които да откриват признаци за настъпилото оплождане максимално скоро след интимния акт. Това отговаря на въпроса дали всички тестове на пазара са еднакви.

“Демир

Не, не са. Основната им разлика се нарича чувствителност към наличието на хормона hCG, който се търси в урината. Отделянето на хормона стартира от 4-ия ден след оплождането. В началото количеството му е съвсем минимално, но с времето нараства. Колкото по-чувствителен е един тест – улавя хормона още при ниската му концентрация, толкова по-рано дава информация за бременността.

Маркерът за чувствителност е число, минимално постигнато до момента 10 mIU/ml. Доскоро и тест с 20 mIU/ml се считаше за ултра бърз и чувствителен. Борбата е да се регистрира бременност още след 4-ия ден, когато започва отделянето на хормона, и досега е постигнато – според твърденията на производителите, до 6-8 дни след зачеването или 3-4 дни преди очакваната менструация.

Видове на тестовете
Закъснение на цикъла
Използване на тест-лента

Тестовете са три вида – лентичка, касета и писалка. Най-обикновени и евтини са лентичките, но те са и най-ненадеждни. Тъй като се потапят в урината, има опасност проверката да бъде опорочена. При касетите се накапва урина върху тестер – лесни за използване и най-разпространени. Писалките са най-прости за приложение, но затова пък и най-скъпи. Тестовете с най-висока чувствителност са сред представителите на вторите два вида.

Вижте и ТОВА: Домашен тест за бременност: Какво да правим при положителен тест? Тест със сода. Кога се прави sure check най-рано?

Народен тест за бременност

Въпреки наличието на десетки съвременни и бързи тестове за бременност, старите бабини рецепти все още имат място, най-вече заради това, че са безплатни или поне на пренебрежимо ниска цена. Ако се интересувате от най-евтините възможности, проследете линка:

Още нещо: Още начини за домашен тест за бременност по бабешки. Топ 15+ бабини тестове

Кървене през бременността

1. Имплантационно кървене

8 до 10 дни след овулацията (датата на очакваната поредна менструация) е възможно да изтече аленочервен, по-скоро светъл секрет, който се нарича имплантационно кръвотечение или зацапване. То не е силно или ярко на цвят, в противен случай причината не е бременността, а някакъв патологичен процес. По правило имплантационното не е така ярко на цвят, както месечната менструация.

Важно! Как да различим менструация от имплантационно кръвотечение?

Закъснение на цикъла
Закрепване на оплодена яйцеклетка

Оплодената яйцеклетка завършва движението си по маточната тръба и се закрепя в матката. При някои жени имплантирането предизвиква отделянето на неголямо количество ален на цвят секрет или слабо кръвотечение, което се нарича имплантационно. Признаците на това състояние са сходни с менструацията и затова двете често се бъркат.

Белези за различаване:
  • Имплантационното кръвотечение е по-краткотрайно от менструационното, обичайно продължава в рамките на часове до 1-2 денонощия.
  • Цветът е розов или ален, но не наситен, както е при менструацията.
  • Количеството е ограничено, по-скоро прилича на зацапване, докато при менструацията е обилно.
  • Имплантационното кръвотечение настъпва по-рано от предполагаемата дата на следващата менструация. Имплантирането се случва от 6 до към 12 ден след овулацията, което означава, че до деня на последващата менструация остават от няколко дни до седмица. Жените, които водят календар на цикъла си, със сигурност ще забележат, че като време на поява между двете явления има разлика, макар и само с няколко дни.
  • Нормалната менструация започва слабо, след което интензивността й нараства. Имплантационното кръвотечение не нараства, а точно обратното – намалява и затихва за няколко часа или малко на брой дни.
Закъснение на цикъла
Проникване на сперматозоид в яйцеклетката

Частен случай: пълно съвпадение на деня на имплантационното кръвотечение с деня на редовната менструация. При това положение се отчитат описаните по-горе симптоми. Последна проверка е изчакване до следващия месец, когато в същия ден не се появява кръвотечение, тоест предходното е било имплантационно, или ще се появи кръвотечение, което ще говори, че предходното е било менструация. При липса на търпение за изчакване, след 11-тия ден евентуално се прави опит за засичане на хормона ЧХГ.

Имплантационното отделяне на кръв е доста често разпространено явление при бременност. При 20 до 30% от жените се появява така нареченото зацапване в началния етап след зачеването. При по-младите майки, които нямат достатъчно опит, това води до заблуждение и по-късно откриване на настъпилото оплождане. Имплантационното кръвотечение е ранен признак за настъпила бременност.

2. Цветна бременност

За разлика от имплантационното кръвотечение, цветната бременност не е медицинско понятие. Но все пак между двете има значителна разлика. Имплантационното кръвотечение се появява само в момента на закрепяне на яйцеклетката в стената на матката, тоест – еднократно, през първия месец.

Закъснение на цикъла
Пътя на яйцеклетката

Цветната бременност е състояние, което продължава през следващите месеци от бременността и дори до края й, като в деня на редовната менструация, която вече не настъпва заради оплождането, отново се появява изтичане на секрети, вече съвсем различни като цвят и консистенция. За разлика от менструацията, това „фалшиво“ кръвотечение е оскъдно, краткотрайно, обикновено кафеникаво, но има и с по-ярък цвят като имплантационното.

Причина за цветната бременност?

Най-първата и явна причина е активната хормонална дейност в майчиното тяло. Дебалансирането се проявява и по такъв начин. По принцип яйчниците би следвало да са получили сигнали от мозъка да спрат менструацията, но понякога тялото използва същия механизъм за друга дейност – за прочистване. Процесът на изхвърляне на излишните количества маточна лигавица. Самото кървене прилича на менструация, защото се използва подобен механизъм, но се отличава по описаните по-горе признаци.

Още нещо ТУК: Цветна бременност с обилен и нормален цикъл. Симптоми и признаци. Със съсиреци. Какъв е цикълът? Кога се превръща в кошмар?

Внимание! Прикрепването на плода (имплантационно прокървяване) и чистенето на тялото (цветна бременност) не са единствено възможни причини за кървене във времето на обичайната, но вече отпаднала менструация. Появата на кръв или зацапване понякога е белег за настъпила патология.

Патологични причини за кървене

1. Извънматочна бременност

Усложнение при бременността, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя извън матката. Зиготата не се придвижва до матката, а се закрепя в маточната тръба или се задвижва в обратно направление, закрепяйки се към яйчника или в околните тъкани. Доколкото извън матката не съществуват условия за оживяване на ембриона, той се внедрява в тъканите и ги поврежда, предизвиквайки кръвотечение. С редки изключения този вид бременност е нежизнеспособна и често опасна за здравето на майката заради появата на вътрешни кръвоизливи.

Това е състояние, което изисква спешна намеса, липсата на която би могла да доведе до смърт. Извънматочна бременност се наблюдава в около 2% от всички случаи на бременност, затова появата на кръвотечение не е за игнориране и следва да се провери какъв е произходът му.

Как да я разграничим?
Закъснение на цикъла
Варианти на извънматочна бременност

В ранните стадии извънматочната бременност не се разграничава от маточната и се съпровожда от обичайното гадене, сънливост, умора, повишен апетит, увеличение на млечните жлези. Неблагоприятните симптоми се появяват от 3 до 8 седмици, след като е преминала предната менструация. Към тях се отнася самото кръвотечение, което напомня менструация.

Разликата тук е, че то е оскъдно и по-продължително от менструалното. Обилно маточно кръвотечение се регистрира твърде рядко. Други симптоми са режеща болка, долу в корема, обичайно от една страна, която се разпространява към ануса, болезнено уриниране и дори шок. Шокът съпровожда обилното кръвотечение, което повлича след себе си спадане на кръвното налягане, слаб пулс, бледност и дори загуба на съзнание.

2. Спонтанен аборт

Понякога организмът сам решава да премахне зараждащия се в него нов живот и тогава се случва спонтанен аборт. В преимуществена част от случаите това става в началните месеци на бременността, в първите 12 седмици. Статистически е доказано, че всяка пета жена губи дете, още преди да научи, че е била бременна.

От гинекологична гледна точка спонтанният аборт е самопроизволно прекъсване на бременността до 22-та седмица, докато плодът, роден след 22-та седмица с тегло над 500 гр се класифицира като преждевременно роден и съвременната медицина вече разполага със средства той да бъде спасен. Но ако теглото е под 500 гр, възможностите за съжаление са нулеви.

Как се случва спонтанният аборт?

Закъснение на цикълаВ болшинството случаи това става, докато жената не подозира, че е бременна. Тя очаква настъпването на редовния й месечен цикъл, но вместо обичайното кръвотечение, се получава нещо друго. Първо, тя регистрира, че цикълът й закъснява, а след няколко дни той започва, но е твърде по-обилен от обичайното и е съпроводен от болка. Цветът е ярко червен. В някои случаи цикълът закъснява, но болките се появяват, а след това за един ден излиза кървав съсирек. Той е белег за самопроизволен аборт в ранен етап. Обикновено този съсирек прилича на балонче, пълно с кръв.

Следва откриване на причините за изхвърлянето на плода, които са разнообразни – от генетични нарушения на плода през хормонални нарушения при майката, резус-конфликт с бащата или просто инфекция.

3. Отлепване на плацентата

и плацента превия

Закъснение на цикъла
Варианти на разположение на плацентата

Кървенето при напреднала бременност би могло да насочи към патологичен проблем с плацентата. Основното проявление на плацента превия е именно безболезнено кръвотечение по половия път. Не се изключва да се появи съкращаване на матката и спазмоподобни болки в корема. Кръвотечение се регистрира при 70–80% от жените с патологично изменение на плацентата. При повечето то започва след 30-та седмица, но не преди 20-та. Самото кръвотечение не е строго определено – може да е слабо до много силно.

4. Полипи в цервикален канал

Различава се със слабо кръвотечение, придружено от тъпа болка, и прилошаване. Самото кръвотечение се поражда от полипите и белег за него е това, че се появява след интимен акт или без някаква ясна причина.

Други причини за забавяне

1. Гинекологични заболявания

Логично, ако нещо в половата система не работи както трябва, то и цикълът няма да е нормален. Разстройване на ритъма му предизвикат патологии като възпаление и поликистоза на яйчниците, ендометрит, миома и други болести на матката. Освен това влияние биха оказали венерическите заболявания. Така или иначе, наред със забавянето, при болестотворен процес са видими още симптоми като болка, отделяне на секрет и т.н.

Закъснение на цикъла
Ембрион на 11 седмици
2. Спонтанни и др. аборти

Те са силно стресиращо събитие за организма. В частност особено страда хормоналният фон. А хормоните, както е известно, влияят на менструалния цикъл. След прекъсване на бременността менструацията може да дойде с 1 до около 4 седмици закъснение. Но това е ненормално и изисква консултация с лекар.

3. Оралните контрацептиви

Те действат върху яйчниците, потискайки функцията им. Закъснение на цикълаЗаради това яйцеклетката може да съзрява прекалено дълго, което се отразява върху времето, през което продължава цикълът. Особено силно влияние върху него оказват средствата за екстрена контрацепция («Постинор», «Ескапел»), съдържащи ударни дози хормони. Ако приемате контрацептиви и забележите често забавяне на цикъла, съобщете за това на гинеколог. Той ще препоръча друг препарат.

4.Рязко отслабване

Учените отдавна са доказали, че мастната тъкан (която е необходимо да присъства в определени количества у всеки) е важна за много основни процеси. В частност, мастната тъкан участва във формирането на хормона естроген. Когато практически няма мазнини, то организмът възприема ситуацията като екстремална и решава, че една бременност в такъв момент би била неуместна. Затова просто престават да зреят яйцеклетки, което повлича след себе си и липсата на месечна менструация (аменорея). За критична маса се считат 40-47 килограма (в зависимост от ръста). Впрочем забавяне и нередовен менструален цикъл се наблюдава – макар и по-рядко, и при рязко напълняване.

Повече за ролята на хормона естроген ТУКЕстроген – каква е ролята на хормона за здравето ни.

5. Стрес

Чували сте разговорния израз, че всички болести са от нерви. И е така. Стресът е преса, товар за тялото. И дори външно да изглеждате спокойни, то вътрешните изменения оставят следи – незабележими, но само до определен момент. Затова не се удивявайте, ако след интервю, важен разговор, преговори, сесии, изпити или други определящи се като жизненоважни събития менструацията се забавя.

Например е регистрирано, че във война при много жени менструацията спира и отсъства с години, докато не се постигне в някаква степен възстановяване след екстремните преживявания. Стресът не е само шоково събитие, той идва и като резултат от хронично недоспиване и дълго наслоявана умора.

6. Вземане на медикаменти

Има такива препарати, които въздействат върху хормоналния фон и репродуктивната система. Така че ако при вас са налице двата фактора – закъснение на цикъла и вземането на лекарства, е необходимо да информирате за това гинеколога.

7. Гинекологични заболявания

Дори обикновената простуда, а още повече грипът, имат силата да повлияят на функционирането на половата система и да причинят закъснение на цикъла. Но списъкът с болестите-причини не се изчерпва единствено с гинекологичните заболявания. Например нарушения са отбелязвани при гастрит, язва, захарен диабет и разстройване на функционирането на бъбреците и щитовидната жлеза, както и при обострянето на някои хронични заболявания.

8. Интоксикации, отравяния

Говорим не само за хранителни отравяния, макар че и те оказват силно въздействие върху организма. Но ако жената употребява спиртни напитки в големи количества, също така наркотици или пуши много, нередовният цикъл не бива да я изненадва. Той е логично следствие от начина й на живот.

9. Физически натоварвания

Спортистките нерядко страдат от нередовен месечен цикъл. Закъснение на цикълаОрганизмът им буквално концентрира целите си сили и енергия, за да осигури нормална работа на мускулите, и понякога „забравя“ за другите системи. Препоръката е физическото натоварване да се увеличава постепенно, а не ударно. Това важи също и за любителките на фитнеса, аеробиката и дори йогата, макар че някои видове йога не са натоварващи и обратно – стимулират нормалното функциониране на тялото в цялост.

10. Раждане

След появата на бебе менструалният цикъл не се нормализира веднага. Освен това, когато жената кърми, то месечният цикъл може да отсъства изцяло. Пълното възстановяване настъпва средно от 3 до около 6 месеца след раждането.

11. Промяна на климата

Всяка кардинална промяна на климатичните условия се възприема от тялото като стрес и натоварване. Ако сте заминали на почивка в страна с горещ климат, не се чудете, че менструацията ще дойде седмица или две по-късно. След време организмът влиза в обичаен ритъм и се настройва на привичния режим.

12. Климактериум

Поставяме го като последна причина за отсъствие наЗакъснение на цикъла менструация, но тя рано или късно се появява при всяка една жена. След 45-50 години се очаква постепенно прекратяване на репродуктивната функция. Още през междинните фази започват закъснения и разстройване на нормалното протичане на месечната менструация. Но, има случаи, в които кървене се появява и след като е настъпила менопауза. Затова прочетете по-подробно тук: Менопауза и кървене: какво да очакваме?

При подрастващи момичета

Нередовен, неритмичен и понякога отсъстващ цикъл е нормално явление през първите няколко години от настъпването на менструацията при подрастващите. Обикновено са нужни близо пет години, за да настъпи хармонизиране на цикъла.

Закъснение на цикълаПричината е хормонален дисбаланс, който съпровожда периода на съзряването при младите момичета. Цикълът се стабилизира с времето, като изключение периодът продължава и след 20-та годишнина. В детска възраст нередовният цикъл често се дължи на така наречените ановулаторни кръвотечения, провокирани от незряла регулация, недобро хранене, прекалено много емоции, свързани с пубертета и други.

Ановулаторните кръвотечения са четири от всеки пет дисфункционални кръвотечения и причината при него е липса на овулация. Под въздействие на естрогените маточната лигавица нараства, и при овулация се формира жълто тяло, чийто хормон пази лигавицата от разпадане. Ако няма овулация, тогава не се формира жълто тяло и лигавицата започва да се разрушава.

Това се проявява под формата на кървене след средата на менструалния цикъл. Щом не е налице овулация, резултатът е твърде честа менструация, прекалено оскъдна или прекалено обилна, като във втория случай е възможно да продължи и с месеци.

Какво да правим?

Първата грижа на дамите, които водят полов живот, Закъснение на цикълае да проверят дали причината е настъпило зачеване. В другите случаи забавянето или пълната липса на менструация е нещо неприятно, често и опасно, като се отчетат изредените току-що причини. Затова първа грижа е да се установи наличие или отсъствие на бременност, а втората – да се потърси гинеколог.

В медицинско заведение ще ви бъдат назначени изследвания, ще се провери нивото на хормоните, ще се изследват с ултразвук органите на малкия таз. От посоченото дотук следва, че закъсняването на цикъла е само един белег, който навежда на мисълта за наличие на някаква патология, разгадаването на която не е за домашни условия.

Как да го избегнем?

Общи мерки

При липсата на сериозно заболяване, чисто функционалните забавяния на цикъла се избягват лесно. Това става чрез няколко прости правила за здравословен живот. Препоръки:

  1. Оставете вредящите навици и се отнасяйте внимателно към своето здраве.
  2. Избягвайте стреса. При силни нервни пренапрежения питайте лекаря си за успокоителни средства.
  3. Ако започвате да спортувате, направете го разумно. Разумно е натоварването да се градира, при това постепенно.
  4. Хранете се балансирано. Не гладувайте! Приемайте от всичко – мазнини, витамини, минерали, микроелементи, въглехидрати и протеини. Рязкото ограничаване на някой компонент се отразява не единствено на теглото, но и върху общото състояние на тялото.
  5. Два пъти годишно посещавайте гинеколог, дори без да сте с оплаквания.
  6. Приемайте медикаменти само с предписание.
Закъснение на цикълаПротивозачатъчни средства

Възможностите за предпазване от нежелана бременност в съвременните условия са достатъчно много, затова е за предпочитане да се помисли за това отрано, вместо да се поеме рискът за физически и психологически травмиращата процедура на медицинска аборт. Така се е случило исторически, че основното бреме за предпазването се е паднало на жените. В последните години активно се разработват методи за мъжка контрацепция, но те досега не са получили широко разпространение. Накратко за видовете контрацепция:

  1. Прекъснат полов акт – най-известният метод, при който мъжът изважда половия си член от влагалището, преди да еякулира. Предпочитан от съпружески двойки заради очевидната простота за приложение. Не е най-добрият начин за предпазване. Той се счита за ненадежден и оказва психологическа преса върху мъжа, който до последно е длъжен да контролира ситуацията.
  2. Температурен и календарен метод – подходящи са само за здрави жени със стабилен менструален цикъл, тъй като начинът не е твърде надежден и отстъпва пред по-съвременните. Жените, които ги предпочитат, нерядко грешат в изчисленията. При температурния метод се мери базалната температура, която посочва периодите, в които зачеването е невъзможно. Измерването се прави всяка сутрин и когато се отбележи повишение с 0,4-0,5 градуса, значи е настъпила овулация. При календарния метод се отчита началото на менструацията и се разчита, че и следващата ще е редовна и ще настъпи в очаквания момент.
  3. Бариерен метод – чрез презерватив. Закъснение на цикълаМоже да е женски и мъжки. Достойнството на способа е, че позволява да се избегнат много инфекции, предавани по половия път. Към бариерния метод се отнасят всички контрацептиви, които пречат механически на сперматозоида да попадне в матката.
  4. Вътрематочна контрацепция – в матката Закъснение на цикъласе въвежда (на 2 или 5 години) така наречената вътрематочна спирала, която затруднява процеса на оплождане. Поставянето й е бързо е безболезнено. Най-съвременните спирали отделят хормони, които пречат на имплантирането на яйцеклетката.
  5. Орални противозачатъчни средства – най-популярният способ. Препаратите се подбират индивидуално, отчитайки хормоналния фон на конкретната жена и нейните физиологични особености. Оралните контрацептиви от трето поколение практически напълно имитират нормален менструален цикъл и почти не дават странични ефекти.
  6. Инжекции и импланти – едно от средствата за дългосрочна защита от нежелана бременност, които се въвеждат подкожно. Намирайки се в организма, те постепенно отделят малки дози хормонални препарати, които имат противозачатъчно действие. За съжаление нежеланите ефекти от тези средства са подобни на страничните действия на оралните контрацептиви.
  7. Хирургическа контрацепция – така наречената стерилизация. Към нея прибягват съпружески двойки, които не желаят повече деца. Този метод не влияе на сексуалната функция и дава 100%-ов резултат.

Избор на метод – подходът е индивидуален и зависи от разни фактори: възраст, реакция на организма, състояние на организма, планове за бъдещето, активност на половия живот. Логично е при епизодични полови контакти да не се предпочита редовна контрацепция, а да се ползват презервативи и в изключителни случаи –методите за екстрена контрацепция.

За нея прочетете подробно ТУК: Цена и странични ефекти на ескапел. Други противозачатъчни (хапчета против забременяване).

Закъснение на цикълаКръвотечение при пиене на противозачатъчни таблетки

При приема на комбинирани орални контрацептиви естрогенът и прогестеронът, необходими за регулярната работа на женското тяло, постъпват отвън, от самите таблетки. Това блокира работата на яйчниците и те престават да изработват яйцеклетки и собствени полови хормони. При такива условия развитието на слизестата обвивка на матката се катализира само под въздействие на външните хормони.

При прекъсването на пиенето на противозачатъчни таблетки, което се прави по един път на месец от 4 до 7 дни, концентрацията на полови хормони рязко спада. А без наличието на полови хормони слизестата обвивка на матката започва да се разпада и започва кръвотечение, напомнящо менструация. Така приемът на противозачатъчни само имитира ествената менструация. Конкретни случаи:

1. Кръвотечение през първите месеци от пиенето на противозачатъчни таблетки

В началото е възможно да се прояви слабо, незначително разрушаване на маточната лигавица заради недостъчност на естроген или заради нарушение на съотношението между количеството на естроген и на прогестерон и на графика, по който те постъпват в организма. Причината е, че количеството хормони в таблетките вероятно се отличават от количеството хормони, които обичайно до момента е получавала матката. Тези кръвотечения са нерегулярни, обикновено приличат на „замазване“, тоест не са особено обилни.

В преобладаващата част от случаите организмът привиква към новото количество хормони в първите до 3 месеца от вземането на нови противозачатъчни таблетки. Затова ако таблетките са ви предписани от лекар, продължете да ги приемате и след появата на кръвотечение. Ако за няколко месеца това явление не изчезне, отново информирайте гинеколога. Той ще ви препоръча друго лекарство, вероятно с по-голяма доза естроген, което повече да ви подхожда. Задължително поговорете с гинеколог, ако настъпи кръвотечение, а сте си назначили таблетките сами.

2. Кръвотечение при пропускането на една или няколко таблетки от орален контрацептив

В случай на пропуск на определен брой противозачатъчни таблетки нивото на половите хормони в кръвта на жената рязко спада. Затова част от слизестата обвивка на матката се разрушава, а външно това се вижда като слабо кръвотечение. Това явление е нормално и очаквано, продължете да пиете таблетките, но обърнете внимание, че през този период защитата от забременяване е занижена.

3. Нерегулярно кръвотечениеЗакъснение на цикъла

То се появява по време или след като дълго време са вземани противозачатъчни таблетки. Ако е първа поява на подобно кръвотечение и не е имало други, както и ако не сте пропускали таблетки, задължително идете на гинеколог. Същата е препоръката и ако зацапването или кръвотечението възникне известно време след прекратяване на таблетките. В такъв случай е възможно да е признак на някакво заболяване.

Кръвотечение при използване на хормонални пластири и влагалищни пръстени

Дайте мнение и Вие тук!

Двете средства работят на принципа на обикновените комбинирани орални контрацептиви на таблетки. Те се съпровождат от същите нарушения, описани в по-горния раздел.

Кръвотечения при използване на вътрематочна спирала

Вътрематочната спирала се въвежда в матката и плътно приляга към лигавицата. В някаква степен пречи на нормалното развитие на цикъла, тоест на разпадането на слизестата обвивка, и може да измени неговия характер.

  1. Обикновена спирала – поставянето на обикновена пластмасова или метална спирала се съпровожда с механично дразнене на лигавицата и предизвиква по-активни съкращения на стените на матката. Външно се вижда като по-продължителна и болезнена менструация. След края на цикъла е възможно да изтече слаб секрет за няколко дни. Счита се за обичайно за жени, които носят спирали.
  2. Хормонална спирала – те съдържат хормони, аналог на прогестерона, които блокират работата на яйчниците. Само под действието на прогестерона (без естроген) слизистата обвивка на матката прекратява нарастването си и остава тънка и много уязвима. След поставянето на спирала много жени отначало отбелязват нередовно кръвотечение в периода между очакваните дати на менструацията, а след това постепенно те намаляват обема и честотата си до пълно прекратяване в срок от 6 до 12 месеца след поставянето. Такива изменения се считат за нормални за жени с хормонални спирали.

Кръвотечения при хормонални импланти и противозачатъчни, съдържащи само прогестини

Хормоналните импланти съдържат само хормони, аналози на прогестерона. Използването им позволява да се имитира хормонален статус на бременна жена. Но нарушаването на съотношението между прогестерон и естроген може да причини поява на кръвотечение. Те са нерегулярни, не особено обилни, приличат на замазване и в този си вид се считат за нормални.

Аборт

Абортът е изкуствено прекъсване на бременността. Най-лекият и безопасен начин е медикаментозният (до 8 седмица) и вакумният (до 5 седмица). Съществува още класическият вариант (до 12 седмица), който е вече по-травмираща манипулация. Абортът се прави по желание и по медицински показания, когато е налице заболяване или са приемани противопоказани за бременност лекарства и т.н.Закъснение на цикъла

Всяка намеса в организма, включително и абортът, предизвикват разстройване на функционирането му. При по-голям плод е по-голям рискът от усложнения. В отличие от много ислямски страни и някои католически, в големи райони от Европа и у нас абортът се прави легално, което снижава случаите на опити за самостоятелно избавяне от плода.

Интересно по темата ТУК: Цена на аборт. Има ли хапчета за целта? Как се прави медикаментозен аборт? Какво е цитотек?

Кървене след аборт

Всеки вид аборт се последва от вагинално кръвотечение с различна дълготрайност и обилност, според индивидуалните показатели. В обичайния случай то продължава около две седмици и е не особено обилно, понякога съпроводено с извеждането на съсиреци. Зацапването може да е и по-дълго, но отминава с настъпване на следващия редовен месечен цикъл.

Кръвотечение в рамките на обичайното за нормална менструация и малко по-обилно се определя като нормално след аборт. Ако изливът е прекалено обилен, е нужно да се иде на гинеколог. Други белези за проблем са поддържането на висока температура, периодично изтичане на кръв и съсиреци, болки в корема, течение от вагината, което има неприятен мирис.

Нормално протичане

Как изглежда нормална менструация и по какво се различава от възможните отклонения? Признаците, по които се определя, са продължителност, периодичност, количество и други. Те се движат в определени граници.

Първата менструация настъпва на 12-13 години. В началните месеци до една година те са нестабилни, идват на по-големи интервали като постепенно се хармонизират и отклоненията се измерват в няколко дни по-рано или пък по-късно, което не бива да извиква тревога.

Прекалено рано се счита появяването на менструация преди 9-та година, а прекалено късно – отсъствието след 15 годишна възраст или над 2.5 години от започването на развитието на гърдите (което обичайно във възрастта от 7 до 13 години). Възможно е прекомерно ранното и прекомерно късното начало на редовна менструация да е белег за някои заболявания.

Признаци за предстоящ цикъл

Няколко дни преди старта на цикъла се появяват симптоми:

  • Пулсиращи, понякога тъпи болки долу в корема или кръста;
  • Слаби болки или чувство за напрежение и нарастване на гърдите;
  • Главоболие, раздразнителност, умора;
  • Нощни болки в мускулите и ставите, втрисане.

Изброените симптоми не нарушават привичния порядък в ежедневието и не ограничават активността на жената, те се считат за нормални признаци, които не изискват лечение. Но ако те са прекалено силни и създават безпокойство, е възможно да са признак за определени разстройства и да изискват лечение.

Вижте ТОВА: ПМС симптом (и други предменструални симптоми). Болки преди цикъл. Лекарства при менструация.

Закъснение на цикълаКолко дни продължава

Нормално изтичането на кръв е в границите от 2 до около 7 дни. Протичането на самия процес се различава при различните жени. Много често се развива по следната схема: оскъдно течение през първия ден, много обилно през втория (даже във вида на сгъстена кръв), слабо отделяне през третия ден, отново обилно през четвъртия и пълно прекратяване на петия ден от началото.

Друга схема: обилно изтичане през първия ден и постепенно намаляване в следващите дни. Всички варианти се определят като нормални, ако не прехвърлят 7 дни и не са придружени с извънредно голямо количество кръв.

Нормално количество кръв

В периода на максимална интензивност (който продължава 1-2 дни) като нормална се определя необходимостта от 1 тампон или 1 дамска превръзка на всеки 3-4 часа. За прекалено обилна се счита менструация, при която:

  • кръвотечението изисква 1 тампон или 1 дамска превръзка на всеки 1-2 часа и/или
  • менструация, по време на която през нощта превръзката или тампонът се „препълват“ с кръв, протичат и цапат спалното бельо.

Прекалената продължителност и прекалено обилното кръвотечение е възможно да са признак на редица гинекологични заболявания и такива, свързани със съсирване на кръвта. В частност те са белег за миоми, полипи и дори онкологично заболяване на матката.

Съобщете на гинеколога си, ако установите описаните признаци, както и ако се получават силни моментни кръвоизливи, които продължават повече от 10 минути, ако имате склонност да образувате синини по тялото по незначителни поводи, които са по-големи от 2 см в диаметър, ако имате родственици с нарушения в съсирването на кръвта, ако малки ранички кървят повече от 5 минути, ако забележите силно кръвотечение след вадене на зъб или след операции и накрая – ако заради силно кръвотечение се е наложило да ви се прелива кръв.

Нормални болки

Закъснение на цикълаДните на месечната менструация за много жени са болезнени и неприятни. Болката се съсредоточва в долната коремна зона или в кръста. Самата болка е субективен симптом и силата й не се измерва обективно. За да прецените дали при вас тя е нормална, обърнете внимание доколко тя пречи да изпълнявате ежедневните си дейности и дали намалява качеството на живота ви.

Ако нормално понасяте болката и не се отказвате от определени занимания, само защото сте в цикъл, тогава тя е нормална. Напротив, ако ви пречи, ако ви задържа в леглото и силно ограничава активността ви – тогава изисква внимание. Възможно е силната болка да е белег за някои гинекологични заболявания.

Ако ми е прекалено лошо?

Белег за проблем е дискомфортът – ако няколко дни и дори седмица се чувствате много зле със силни коремни болки, намалено самочувствие, раздразнителност и агресия.

Отстояние между 2 цикъла

Продължителността стандартно е 28 дни, но също като такъв се определя и срок в границите от 20 до 45 дни. Обикновено у здравата жена се установява индивидуална продължителност на месечния цикъл, която се съхранява продължително време, дори до времето на менопаузата. За прекалено кратък се счита цикъл под 20 дни, а за прекалено продължителен – от 45 до 90 дни. Отсъствие над 90 дни се нарича аменорея. Както късият, така и дългият срок между две менструации е възможно да сочи хормонално разстройство или гинекологично заболяване.

Обърнете внимание, че при подрастващите, както и при жените над 40-45 годишна възраст няма ясно и точно определяне на нормална продължителност на менструалния цикъл. В тези възрастови групи се появяват отклонения, които не са признак на болест, а на промяна на общото състояние на организма.

Идва ли в едно и също време?Закъснение на цикъла

Идването на менструацията точно, по разписание, е издигнато в култ от дамите, които следят и водят женски календар. Но неголемите отклонения с няколко дни по-рано или по-късно са абсолютно нормални и не са признак за нарушения. Не се очаква менструацията да настъпва на една дата, след като всеки месец от годината има индивидуална продължителност.

Как се чувства жената?

Обичайно месечното кръвотечение се съпровожда от следните признаци:

  • Незначителни болки долу в корема или в кръста;
  • Незначително главоболие, напрегнатост в гърдите, дори болка;
  • Незначителни червеникави, кафеникави, розови, жълти или прозрачни слузести отделяния от влагалището.

Сигнал за патология са прекалено силните коремни болки, както и течение от влагалището, което се различава от по-горе описания вид.

Цикъл след 40-45 години

След 40-45-годишна възраст постепенно се забавя работата на яйчниците и настъпването на менструацията постепенно излиза от обичайния до момента ритъм. Възможно е цикълът да стане нередовен, увеличавайки срока между две менструации. Прекъсванията ще нарастват повече и повече, а същевременно кръвоотделянето ще намалява и ще става все по-оскъдно. Явлението е нормално и е един от белезите за настъпващата менопауза.

Вниманието се насочва към признаци за развитие на онкологично заболяване на матката, на шийката на матката и на яйчниците, рискът за които значително се повишава във възрастта над 45-50 години.

Консултация с гинеколог изискват и двата случая – ако след 50 години няма никакви признаци за намаляване на интензивността и обилността на менструацията и ако след период на прекратяване от около 4-6 месеца отново се възобнови отделянето на кръв в обичайните граници или дори и по-оскъдно. Друг съпътстващ белег е болка и усещане за тежест в корема, необяснимо издуване на корема, чест запек и други.

Прокървяване след секс?

Повтарящите се кървави изтичания от влагалището Закъснение на цикъласлед секс практически винаги за признак за гинекологично заболяване. Някои от възможните патологии са дори животозастрашаващи като рак на матката, на шийката на матката, полипи по матката и по шийката, разни полови инфекции и други. Изтичането на кръв веднага след интимния акт не е във връзка с менструацията и затова ни насочва към консултация с лекар.

ОЩЕМенструация. Продължителност и особености. Какво да правим, за да нямаме проблеми?

Предизвикване на цикъл

Най-напред: защо се мисли за предизвикване на месечната менструация по-рано? Вероятностите са две:

  1. Нямате тревога, че цикълът няма да настъпи, но датата, на която се очаква, е неудобна – примерно предстои пътуване, почивка на море, посещение на басейн или друго.
  2. Притеснявате се, че менструацията закъснява и желаете да предизвикате появата й.

Двата случая са различни и вторият се класифицира като прекратяване на бременност. Също така се прави разлика между необходимо еднократно предизвикване в желано време или се има предвид регулиране на цикъла, ако времето между две менструации е прекалено дълго. Има много природни и лекарствени средства да се влияе на месечното излющване на маточната лигавица. В следната статия сме обобщили всички важни от тях:

ОЩЕ: Предизвикване на цикъл. Как действа примолутнор? Други хапчета. Канела за менструация.

За съжаление няма на 100% ефективен способ за предизвикване на месечното кръвотечение. При някои жени действа едно, при други – друго, а при трети нищо не е в сила да провокира по-ранната проява. Най-важното в случая е преди да предприемете нещо, да проверите за наличие на зачеване, защото тогава опитите ви се класифицират като аборт и в домашни условия създават много главоболия и са с неприятни последствия.

Първоначално публикувано на:30.07.2016 @ 16:00

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *