Прием на естроген на хапчета и билки, цена
странични ефекти на линоладиол. Нисък и висок естрадиол.

Естроген. Прием на таблетки и билки. Странични ефекти и роля на хормона

Действие на хормона естроген при мъже и при жени. Прием на билки или таблетки (хапчета, цена). Изследвания за хормонален дисбаланс. Храни и лекарства. Фитоестрогени, естрадиол и други форми

Естроген: що е то? Естрогените са биологично активни вещества – цяла група стероидни хормони, които са отговорни за нормалната работа на организма, в частност на репродуктивната система. Те имат специална роля за нормалното протичане на бременността.

Днес науката различава над 30 разновидности на тези хормонални компоненти, но най-важните са три:

  1. Естрадиол – при анализите се установяват основно неговите стойности. Той е компонент в много медицински препарати, включително в противозачатъчните таблетки.
  2. Естрон – втори по значение естрогенов хормон.
  3. Естиол – вещество, което се синтезира от първите два типа. Най-високи са стойностите му по време на бременност. По принцип се счита, че естроген – това е женски хормон, както впрочем и цялата група. Всъщност във всеки женски организъм естрогените имат високи стойности, н ги има и при мъжете – макар и в по-малки количества.

Какво върши този хормон?

Значението на коментирания естроген е твърде разностранно и съществено, за да се опише с две думи. Тъкмо той и “събратята” от групата естрогени обезпечават нормалното функциониране на репродуктивната система, те поддържат организма на майката и плода по време на бременност. Те регулират растежа, развитието и изхвърлянето на ендометриума при менструалния цикъл.

Вездесъщият естроген има специални функции за нормалната работа на сърдечно-съдовата система, въздейства на артериалното налягане, поддържа стойностите на холестерина в кръвта и предпазва от проявите на атеросклерозата. Естроген участва и в регулацията на калциевия обмен, в усвояването му от костната тъкан. Пак за естрагон става дума, когато се коментира работата на нервната система: балансираното му наличие подобрява мозъчната активност. Същият хормон е част от процесите в черния дроб, при които се синтезират фактори на кръвосъсирването.

За уголемяване на гърди
естроген
“Химията” на хормона естроген е добре изучена

При половото съзряване количеството на хормона естроген в организма рязко нараства. Тъкмо естрогените са отговорни за формирането на вторичните полови белези – например нарастването на гърдите. Всъщност естрогените имат връзка и с космения растеж, мастния метаболизъм – именно под тяхното въздействие започва отлагане на мазнини в точно определени зони на тялото. По този начин се формира типично женският силует със закръглени зони в областта на ханша.

Трябва ли да очакваме, че ако при определени условия добавим в тялото си естроген, ще получим желания по-пищен бюст? При вече формирани гърди в зрялото женско тяло, допълнителният прием на естроген под формата най-вече на фитоестрогени, може да въздейства върху нарастването на колагена в съединителната тъкан на тази телесна зона. Доказано – чрез подобни добавки се подобрява и увеличава кондицията на тъканите, които формира обема на бюста и желаното увеличение се постига без скалпела на пластичния хирург (fhl.bg).

Във фитнеса

Продукцията на естроген в здравия женски организъм насърчава, както вече бе казано, създаването на мастни депа и попълването им с нови количества. При фитнес и изобщо при активен спорт настъпва трансформация на този запас и изгаряне на калории – което означава единствено необходимост от физическа активност. Същевременно продукцията на естроген има предпазна функция спрямо мускулите – мускулите на женското тяло са по-издръжливи и в по-висока степен защитени от увреждания при интензивно натоварване, сравнено с тези при мъжете. По-бързо настъпва и възстановяването им след натоварване и умора.

В някои фитнес програми се препоръчват продукти, които потискат високите нива на естроген, за да се ограничи описаното мастно натрупване. Всъщност е доста трудно и отговорно да се намери оптималната граница на потискане и ограничаване на естрогена, защото това би засегнало и здравето на мускулната система.

Функции при жени и при мъже
естроген
Естроген е съставка в противозачатъчните таблетки

Каквото и да говорим, естроген – това е женският полов хормон, който се синтезира в яйчниците, в плацентата, в кората на надбъбречните жлези и накрая – в тестисите. Този хормон подготвя женския организъм за изпълнение на репродуктивната функция. Заедно с прогестерона осигурява нормалния ход на бременността и раждането.

Хормонът има специална роля и при процесите на обмяна, на метаболизма. И в женския, и в мъжкия организъм е със специално значение в работата на хипофизата. В женския организъм естроген се синтезира още докато бебето от женски пол е още в майчината утроба, но до началото на половото съзряване количествата са много малки. Те нарастват рязко в етапа на полово съзряване. Тогава се формират и вторичните полови белези, развиват се и се подготвят и органите на репродуктивната система – влагалище, матка. Повишеното ниво на естроген може да провокира ранно полово съзряване при момичетата, както и формирането на женски признаци у момчета – а пониженото причинява нарушения на месечния цикъл. При определени случаи е възможно да се внася допълнително количество естроген, например в менопауза.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Според някои хора хормонът естроген има връзка единствено с процесите в женското тяло, но не и  с мъжкото. Това е погрешно – всъщност и при мъжете се продуцира естроген, в тестисите и кората на надбъбречните жлези. Макар и в много по-малко количество, хормонът има същата роля в регулацията на метаболизма и функциите на нервната и сърдечно-съдовата система.

Естроген и менопауза

Периодът на менопаузата се характеризира с рязък спад в производството на естроген. С дефицита на този хормон се свързват т.н. горещи вълни, склонността към интензивно потене, постоянното главоболие, нарушенията на съня.

Недостигът на “женския хормон” провокира спирането на менструалния цикъл, развитието на атеросклероза, хипертония, проблеми в храносмилането, проблеми с паметта, намаляване на умствената активност. Нараства опасността от остеопороза. Проявите на емоционална нестабилност, резки промени в настроението, немотивирана раздразнителност нарастват. Най-долу даваме линк към подробна статия за преодоляване на проблемите, свързани с менопаузата!

Естроген и целулит

Хормонът естроген е важен компонент при разпределянето на мастните клетки в организма. По време на половото съзряване хормонът влияе върху формирането на клетките, съхраняващи масти, които с времето се увеличават в областта на гърдите, бедрата, седалищните части и коленете и придават своеобразна женственост на момичешкото тяло. Тези зони, както впрочем костите и мускулите, нарастват изключително интензивно, докато кожата не е в състояние да следва въпросната скорост и затова нерядко става “жертва” на стрии. Такива стрии са характерни както за тийнейджърските години, така и за етапите на бременността.

естроген
Специална тема са фитоестрогените

Липсват сериозни изследвания за това – как в описания период големите количества синтезиран естроген се отразяват на появата на целулит. Всъщност известно е, че стриите и целулитът са свързани не с количеството естроген, а с чувствителността на мастната тъкан към хормона. Жените, които вземат комбинирани контрацептиви – съдържащи естроген и прогестерон, понякога реагират на препаратите с мигрена, главоболие, депресия, наднормено тегло. Като реакция на въпросните хормони тъканите започват да натрупват повече мазнини. Това е съчетано и с по-бавно венозно кръвообращение и като цяло резултатът е целулит.

Нови изследвания сочат, че целулит може да се появи и при жени с дисфункция на яйчниците. Това се обяснява с хормоналните промени, включително и с въпросния естроген. Знае се също, че при лечение с хормони чувствителността на тъканите към въпросния естроген нараства – следва натрупване на мазнини в подкожната тъкан и развитие на целулит.

Хормонален дисбаланс, норма и референтни стойности

Стойностите на естроген в организма могат както да се увеличат, така и да се понижат. При дисбаланс с повишен естроген има реална опасност от развитие на рак на млечната жлеза, ендометрия и миома на матката. Ако хормонът е понижен, проявява се дисфункция на яйчниците след първично поражение на яйчниковата тъкан. Нарушенията във функциите на хипофизата също причиняват понижаване на естрогените. Симптомите на нисък естроген могат да са най-разнообразни и зависят от възрастта на жената в момента, когато възниква въпросната патология. Така например ако понижението е отключено в детска възраст, скелетът изостава в развитието си, а вътрешните полови органи и млечните жлези не се развиват нормално.

При тази патология липсва и менструален цикъл. Ако нивото на естроген е започнало да се понижава след като е преминат прага на половото развитие, настъпва атрофия на млечните жлези и епитела на влагалището, смаляване на матката и спиране на менструалния цикъл. В такива случаи се препоръчва прием на естроген като лекарствен препарат. Такъв тип препарати се препоръчват при нарушен цикъл, лошо развити млечни жлези, безплодие, нарушен цикъл. При слаба родова дейност или пълното й отсъствие такива препарати могат да ускорят раждането.

Естрогенът е съставка и в немалко орални контарцептиви. Продължителният прием на подобни препарати обаче може да доведе до кървене на матката, хипертония, да повлияе върху способността на кръвта да се съсирва. Като правило: такива продукти могат да се приемат само по препоръка на лекар, който ще има грижата да следи за въздействието им.

При необходимост от изследвания обикновено се проследяват стойностите на естрагоновия хормон естрадиол.  Нормалните варират в известни граници и за различните лаборатории, както следва: при момичета и жени във фертилна възраст:  30–400 pg/ml ; жени след менопауза: 0–30 pg/ml; мъже:  10–50 pg/ml; деца:   0–15  pg/ml.

Хормонални изследвания за естроген

Изследванията за естроген установяват стойностите на хормоните в кръвта, по-рядко в урината. Проследяват се естрогенните хормони естрадиол, естриол и естрон.

  • Естрадиолът варира в синхрон с фазите на менструалния цикъл, като се повишава или понижава в определени, считани за нормални граници. След менопаузата стойностите спадат и остават постоянни.
  • Естриолът е хормон на бременността, произвежда се от плацентата и стойностите му нарастват постоянно до раждането. Изследва се в кръв или в урина.
  • Естронът е хормонът на менопаузата. Изследва се при съмнения за злокачествени процеси.

Повишено ниво на естроген, висок естроген

Стойностите, които надхвърлят определените като референтни, обикновено са свидетелство за дисбаланс, за болестен процес. Повишението може да се дължи на стимулиране на яйчниковите функции, ако се провежда лечение на бецплодие. Причина за високите стойности може да е също рак на яйчниците, тестисите или надбъбречните жлези, както и чернодробна цироза, бременност с 2-3 плода, ранен пуберитет.

Причини и симптоми

Най-често изследванията показват, че основна причина за повишения естроген е нарушение във функционирането на хипоталамуса-хипофизата. Нерядко подобни разстройства са свързани именно с приема на хормонални продукти – често това са оралните контрацептиви. Наднормен естроген може да се получи и при неравилно хранене – прекалено количество мазни меса, бобови продукти, бира. Подобно разстройство може да се окаже показателно за злокачествен процес в репродуктивната система, по-рядко в главния мозък.

Високият естроген се отразява върху работата на целия организъм. Такова състояние може да се предположи по редица симптоми. на първо място – разстройство на месечния цикъл и повишено артериално налягане. Излишъкът на естрогени провокира трупането на килограми, затлъстяване, нарушен метаболизъм. Към симптомите отнасяме и болките в гърдите, главоболие, отоци, косопад, обриви.

Още симптоми: гадене и повръщане, безсъние, раздразнителност. При липса на медицинска намеса подобни състояния могат да прераснат в злокачествени процеси.

Тамоксифен (Нолвадекс)

Тамоксифен е лекарствен продукт: нестероиден, с антиестрогенно действие – т.е. понижава стойностите на висок естроген; има противотуморен ефект и се използва при лечението на карцином на млечната жлеза. Не се използва по време на бременност или кърмене, както и при алергия към някоя от съставките. Приема се само по лекарско предписание.

Ниски нива на естроген, как да го повишим

Естроген с ниски стойности: на какво се дължи понижението? Възможно е причина за нисък естроген да са вродени отклонения в развитието на репродуктивната система, но също и неправилно хранене, дефицит на витамини – аскорбинова киселина, токоферол, витамини от Б-групата. Нисък естроген е типичен и за жените в менопауза.

При понижен естроген често има оплаквания от главоболие и сърцебиене, прекалено потене, топли вълни нощем – без това непременно да е свързано с критическата възраст. Подобно разстройство може да е свързано също с виене на свят, слабост, различни нарушения на съня. При някои жени отслабва апетитът.

Намаленият естроген потиска либидото и причинява сухота на влагалището. Продължителни състояния с описаните характеристики могат да причинят атрофия в органи от репродуктивната система и безплодие. Провокира се ускорено развитие на процеси на стареенето – атеросклероза, хипертония, влошено храносмилане, ранен климакс, проблеми с паметта, отслабване на умствената активност. Нараства рискът от остеопороза. Хормоналният дисбаланс е причина и за повишена раздразнителност и лабилни емоции.

Можем ли да повишим нивото на недостатъчния естроген? След съответните тестове лекарят може да препоръча прием на хормонални препарати и/или витамин Е. При незначителни изменения коректор може да бъде храненето. Полезни фитоестрогени съдържат бобовите храни, тиквата, патладжаните, червеното грозде, доматите, цветното и брюкселското зеле. Добре е в менюто да има също мляко, масло, сирене и кашкавал. Да не пренебрегваме още птичето месо и рибата.

Как да намалим естрогена с билки

Повишените стойности на естроген в организма са не по-малко опасни, отколкото дефицитът му. При такова разстройство също е задължително да се допитаме до специалист. В повечето случаи лекарят назначава терапия – но немалко жени се питат няма ли вариант за лечение с природни средства?

Дори да се наложи прием на медикаменти, със сигурност има значение хранителният режим. Добре е да се консумират много пресни плодове и зеленчуци, а да се намалят бобовите. Естрогенът се смъква и чрез физически натоварвания – разбира се, в разумни дози. Препоръчват се например аеробика или сутрешен крос, плуване, танци. Струва си да се откажем и от навици като пушене, прекалена консумация на кафе и алкохол.

Зелен чай

Зеленият чай е сред т.н. естроген-блокиращи храни и напитки. Редовната му консумация неутрализира високите стойности на хормона, като в същото време дава на организма шанс за намаляване на холестерола и високото артериално наляганеантиканцерогенно и подобрява антиоксидантната защита на органи и системи. Охладен или топъл, той е еднакво добър като ободряваща напитка, особено в горещи дни като сегашните.

Див ямс

Този екзотичен корен е сочен от компетентни източници като природен регулатор на хормоналния баланс (puls.bg). Съдържащите се в растението фитохормони успешно балансират функциите на ендокринната система и предпазват както от дефицити, така и от свръфпроизводство. Продуктът съдържа витамини С и Б6, сапонини, фитостероли, танин. Особено важен е фитохормонът диосгенин, който насърчава производството на прогестерон – оттам и балансирането на естрогените.

Дивият ямс, ям е сочен като подходяща добавка в храненето на жени в менопауза или след отстраняване на яйчниците.

Комбинации от билки, действащи бързо

Отделна публикация има ТУК: За билките за коригиране на естроген. Описани са една по една всички билки, които нормализират нивата на естрогена, как се прилагат поотделно и в комбинация. Такива са риганът, хмелът и ментата, сладкият корен, жълтият кантарион и полският хвощ. Копривата, слезът и резенето. Маточината, вечерната иглика и белият равнец, а също и билката ревен. В публикацията има рецепти за всяка една от тях, изпробвана в случаи на хормонален дисбаланс.

Отделно от това се предлага и готова комбинация от 28 билки под името “Фигурин”. Тя вече е марка на пазара във връзка с всякакви женски проблеми, включително и тези на менопаузата. Тя спестява издирването на билките и бъркането на смески, като получавате всичко необходимо за справяне с естрогена наведнъж. Проследете линка по-горе и ще останете доволни!

Фъстъци

Те съдържат доста висок процент от т.н. лигнани, вид фитоестрогени. С тази вкусна храна все пак не бива да се прекалява – смисълът на приема й е достъпните фитоестрогени да допринесат за правилния хормонален баланс на организма.

Дайте мнение и Вие тук!
Трибестан (трибулус терестрис)

Трибестан или прословутата билка Бабини зъби е един от оживено обсъжданите природни продукти за оптимизиране на хормоните в организма. Счита се за добър вариант на средствата за активиране на либидото и за нормализиране произвоството на тестостерон и естроген. Умело прилаган, продуктът може да допринесе за хормоналното равновесие и с негова помощ да се избегне смущаващ дисбаланс на ендокринната система.

Елда

Тя е сред храните с фибри, чиято консумация поддържа хормоналния баланс и по-специално производството на тестостерон – както примерно овесените ядки и кашите от жито и просо.  Елдата обогатява с богат списък витамини и микроелементи, но същественият й принос не се изразява само в това. Доказано е, че има естроген-задържащо действие, т.е. наличието на фибри допринася за поддържането на ниски нива на този хормон.

Кой естроген е хубав + цена

Обикновено за естрогени като продукт става дума в случаите с хормонален дисбаланс; налага се прием по лекарско указание и при спазването на определени условия. “Хубав” или полезен е продуктът с естрогени, който може да овладее въпросния дисбаланс. Така например продуктът климонорм е съчетание от естроген и прогестерон за хормонозаместителна терапия. Една опаковка от 21 таблетки струва около 8 лева.

Естрофем е друг хормонален продукт (естрадиолов хемихидрат). Препоръчва се като средство за хормонозаместваща терапия при жени в постменопауза, преди всичко с хистеректомия. Една опаковка с 28 таблетки се купува за 7 лева.

Трисеквенс е друг продукт за неутрализиране на естрогенен дефицит: комплекс от три типа таблетки с различно съдържание на естрадиол. 28 таблетки са за десет лева. При терапии с естроген има ограничения за рискови групи и условие за редовни консултации с лекар заради някои странични ефекти.

На таблетки, хранителни добавки

Цяла група продукти от типа на хранителните добавки са препоръчвани при хормонален дисбаланс и дефицит на естрогени. Ядро на тези продукти са т.н. фитоестрогени, които са считани за компоненти с по-малко странични ефекти.

Менопур

Менопур е лекарствен препарат – комбинация от два хормонални компонента, фоликуло-стимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон. Прилага се при жени във фертилна възраст, които не могат да забременеят поради липса на овулация. Друга група потребители са участнички в програма за асистирана репродукция. Менопур е предназначен за инжекционно въвеждане – подкожно или мускулно. Продуктът се доставя в пакет от 10 единични дози за приготвяне на инжекционен разтвор, цената на пакета е около 415 лв.

Лепенки с естроген
Лепенки за естроген
Това са най-популярните лепенки за естроген на пазара.

Естрогени могат да се премат и трансдермално – чрез лепенки, които се поставят върху кожата като обикновените пластири и оттам по кръвен път постъпват в организма. Такъв продукт например са лепенките “Климара”: при тях един стандартен пластир от 12.5 квадратни сантиметра доставя на организма доза от 3.8 милиграма естрадиол.

Друг продукт с аналогично действие е “Систен 50”. Всеки пластир е програмиран за 24 часа да освободи трансдермално съдържанието си от естествен естрадиол, който е разпределен равномерно върху цялата активна повърхност на лепенката.

Противозачатъчни

Оралните контрацептиви (противозачатъчни таблетки) съдържат един хормон или комбинация от хормони. Приемът им действа потискащо на овулацията – 1, и сгъстява цервикалната слуз – 2. При това положение влагалищната среда е с повишена киселинност, което е допълнителна пречка за придвижването на сперматозоидите до матката. Това накратко е механизмът на действието на противозачатъчните таблетки. Ако те са от монохормонален тип, активният компонент е хормонът прогестин. При комбинираните орални контрацептиви ефектът на потисната овулация се постига чрез естроген в комбинация с прогестин в определени пропорции.

Изборът на най-подходящите хапчета трябва да бъде съобразен с целта на приема: дали задачата е просто предпазване от нежелана бременност, или се касае за терапевтична задача, например регулиране на цикъла. При всички случаи консултацията със специалист и периодичен контрол са задължителни.

Ясмин

Ясмин е перорален контрацептив от комбиниран тип. Всяко хапче съдържа определени дози от двата хормона проспиренон и етинилестрадиол (тип естроген). Стандартната опаковка ясмин съдържа 21 таблетки; приема се по една дневно, по едно и също време, с малко вода. След приема на всички таблетки трябва да последват 7 дни без хапчета, в рамките на които се очаква т.н. отпадно кървене.

Счита се, че контрацепцията с ясмин леко завишава риска от проява на рак на гърдата. Средството не бива да се приема при заболявания на черния дроб и жлъчката, диабет, болест на Крон и улцерозен колит, в депресивно състояние, при наличие на близки роднини с доказан рак на гърдата, при епилепсия и някои заболявания на кръвта като сърповидноклетъчна анемия, при тромбози и ангиоедем. Приемът на ясмин трябва да се консултира с гинеколог.

На крем

С хормонална съставка могат да бъдат и продукти за локално външно приложение. Ефектът от използването им също цели да компенсира определени дефицити и да реши проблеми, свързани с нормалния живот. Така например вагиналният крем линоладиол N е с активна съставка естрадиол и се препоръчва като симптоматично снредство в менопаузата – за преодоляване на т.н вагинална атрофия, дразнене и сухота. Този тип промени произтичат от намалената продукция на естрогени, а посоченият крем съдейства за преодоляването на дисбаланса. Споменатият крем се полага с помощта на апликатор, по схема, не по-дълго от четири седмици  и след лекарска консултация.

Кремовете с естрогени могат да се прилагат и външно, по чувствителни зони на тялото – шията, корема, вътрешната страна на бедрата. Това се препоръчва например за крема “Джест-уан”, който е представен като продукт с нанокластери, съдържащ натурални фитоестрогени и прогестерон. При жени в менопауза  се прилага 7 до 10 последователни дни в рамките на един месец.

Храни и билки, богати на естествен естроген (Фитоестрогени)

Много често при дефицит на естроген засегнатите жени търсят хапче, което да реши най-бързо проблема им. Неутрализирането на този проблем обаче е възможно и без таблетки и кремове – необходимо е само да научим кои храни са богати на фитоестрогени и как да ги приемаме. Познаването на този въпрос би гарантирало немалка част от програмите за балансирано хранене.

Соя

Соята и соевите продукти са признати от специалистите като основен източник на хранителни естрогени. Не е задължително да се тъпчете с натурална соя, по-скоро избирайте продуктите, които я съдържат. Това са различни йогурти и кашкавали, плодови млека, тестени храни, маслени продукти. Добре е да не забравяме, че соята е богата не само с естрогени. Употребата й в разумни количества може да ни предпази от от рак на матката и на гърдата, от сърдечни болести, остеопороза.

Овесени ядки

За ползата от овесените ядки е ставало дума неведнъж. Обикновено продуктът се коментира във връзка с високото си съдържание на фибри и желязо – но не е само това. Овесените и ечемичените ядки са богати на фитоестрогени в доста високи дози. Ако е необходимо да се повдигне равнището на естроген в организма, в менюто редовно се включват овесени ядки. Според медицински данни консумацията на овесени ядки намалява риска от рак на гърдата.

Джинджифил

Това е още един продукт, богат на фитоестрогени. От начина, по който се използва, произтичат ползите за организма. За джинджифила е доказано и това, че активира естроген-чувствителните рецептори; полезен продукт при дефицит на естрогени.

Мащерка

Мащерка, куркума и риган са подправките, препоръчвани от специалистите за поддържане на хормоналния баланс. Те са важни не само за вкуса и аромата на приеманата храна, а също и за правилното дозиране на постъпващата с продуктите доза фитоестрогени. Ароматните треви и куркума могат да играят ролята на регулатор: мащерката насърчава приема на естрогени, докато прибавянето на куркума има естроген-задържаща функция.

Сред полезните качества на мащерката особено важно е антиоксидантното й въздействие. Благодарение на мащерката намалява изразеността на окислителните процеси в мозъчните клетки и намалява рискът от проява на болестта на Алцхаймер. Продукти с екстракт от мащерка могат да бъдат включвани в комплексна терапия при заболявания на мозъка, сърцето и бъбреците.

Карамфил

И екзотичният карамфил е сред подправките, които могат да съдействат за неутрализирането на естрогенен дефицит. Макар използването на подправката да е сравнително по-рядко в сравнение с, да кажем – чубрицата, тя присъства в някои сладкиши и по-сложни съчетания от добавки към нетрадиционни блюда.

Риган

Познат е повече като билка и част от букетите за планински билков чай. Риганът е наричан още  “билката на щастието”. Освен това риганът съдържа много флавоноиди  – антиоксиданти, розмаринова киселина и витамините А и С. доказан е противовъзпалителният му ефект, маслото ог риган се използва като антибактериален компонент и средство за лечение на гъбични инфекции. Според британски изследвания антимикробното му действие е по-силно от това на близо 20 широко прилагани антибиотици.

Бира

Има немалко спорове около въздействието на бирата върху хормоналното равновесие в организма на жени/мъже. Бирата от хмел съдържа доста голямо количество фитоестрогени, които се отделят при ферментацията и варенето й. Превишените стойности на естроген в организма потискат производството на тестостерон, а това е лош показател за мъжкия организъм. Популярното “бирено коремче” не е само козметичен минус, то е свързано с влошена кондиция на жлъчката и жлъчните пътища, намаляване на мускулната маса, натрупване на мазнини по корема и бедрата. Освен влошената визия, увеличеният естроген води и до трайно повишени стойности на холестерола, смущения в сърдечната дейност и риск от възпаление на простатата.

Други

При нарушен хормонален баланс или естроген-доминираща хормонална характеристика е необходима консултация със специалист, за да се изработи подходяща за конкретния случай хранителна програма. Вече стана дума за някои храни и подправки с отношение къв хормоните. Други храни с високо съдържание на фитоестрогени са зърнените и бобовите, например фасул, грах, просо, ръж, ленено семе. Естрогени поемаме също чрез месото, кашкавала и рибата, млечните продукти, кафето, патладжаните и морковите, тиквата и доматите. Трябва да сме наясно кои от тях се консумират в неограничено количество и с кои да внимаваме. Дефицитът на естроген създава проблеми, но не по-малки са те и при доминация на естрогените в организма

Естрадиол, естрон, естриол

Естрогенните хормони, които се изследват при различни здравословни проблами, са естрадиол, естрон и естриол.

Естрадиолът се изследва най-често и обикновено именно него имат предвид анализаторите, когато говорят за естрогени. Този полов хормон се изследва в случаите, когато жената не е бременна. Характерно за естрадиола е колебанието на показателите му в зависимост от фазите на месечния цикъл. Във възрастовата група след менопауза стойностите намаляват и се прекратява цикличното колебание, показателите остават трайно ниски.

Естриол е хормонът на бременността. Производството му стартира в деветата гестационна седмица; след образуването на плацентата продукцията му нараства непрекъснато до самото раждане. Естриол може да се изследва в кръв или в урина.

Естронът е хормон на менопаузата. Този естроген сигнализира наличието на клетъчни трансформации и се проследява при съмнения за рак. Може да се тества при жени и при мъже за злокачествено заболяване на яйчниците, тестисите и надбъбречните жлези.

Естроген и прогестерон

Тези два хормона – естроген и прогестерон, са в пряка зависимост помежду си и стойностите им определят хълноценните фази на месечния цикъл. През първата част на цикъла нараства естрогенът, през втората – прогестеронът. Нарастването на прогестерона започва след овулация; при оплодена яйцеклетка той продължава да нараства до третия месец на бременността. Ролята му е да подготви матката за износването на плода, да предотвратява контракции, да съдейства за изграждането на плацентата.

Ако не е настъпило оплождане, прогестероновите стойности падат и започва нарастването на естрогените с нова начална фаза на следващия месечен цикъл.

Вижте и ТОВА:

Менопауза: Как да се справим с лекарства, билки и упражнения

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене …

Едно мнение

  1. Венета Якимова

    Аз имах сериозно увеличени мъжки хормони. Прекалявах дълго време с противозачатъчните, докато цикълът ми съвсем не се разстрои. В един момент така се стреснах, че ще се отровя напълно с тези химикали, затова внезапно ги спрях. Така намерих комбинацията Фигурин, която ми оправи хормоналния дисбаланс. Цикълът ми е ок. Значи формулата е билки, без лекарства, и се оправяш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *