Как да изберем ефикасен шампоан против пърхот.
медицински шампоан против пърхот. Лекарство и лечение

Ефикасен шампоан против пърхот. Мнения и Топ 10

Как да изберем ефикасен шампоан против пърхот. Мнения за Дюкре, медицински шампоан против пърхот. Лекарство и лечение на мазен пърхот. Домашна маска против сърбеж.

Пърхот – едва ли е необходимо да обясняваме какво е това. Все пак да припомним, че става дума за неприятно, упорито и продължително излющване на скалпа под формата на прашинки. Без съмнение състоянието е някакъв вид патология – приема се, че се касае за уверена степен на себореен дерматит. На практика кожата в проблемната зона се покрива с пласт от мъртви клетки, които блокират достъпа на кислород – това прави корените на косата слаби и косата започва да пада интензивно. Самият косъм става чуплив, изтънява.

С такъв проблем по различни причини се срещат много хора. Здравната статистика отбелязва, че с една или друга форма на пърхот се бори всеки трети човек. При това проблемът пърхот няма задължителна връзка с типа коса: може да се появи при суха и при мазна, както и при нормална и добре поддържана коса (например при стрес).

Как всъщност може да се преодолее този проблем? Средствата са различни – като се започне от начин на живот, хранене, добавяме прилагане на специални лекарства и средства за хигиена.

Кои са добрите шампоани против пърхот?

При битката с неприятния пърхот съществена роля играят миещите средства, т.е. шампоаните. Не вярвайте на максимата, защитавана от по-възрастни потребители, че спасението е в миене със сапун или хума. Няма такова стопроцентово работещо решение! Напротив – съвременните шампоани с добавени лекарствени или билкови компоненти са един от обичайните начини за въздействие при описвания проблем.

Шампоаните против пърхот са четири основни типа; понякога е необходимо време и проби, за да откриете най-подходящия. Помощ в това отношение може да ви окаже дерматологът – съветът е все пак да се обърнете към специалист. И така – шампоанът против пърхот може да има противобактериално действие, да отстранява прекалено голямото омазняване на скалпа, да действа срещу зараза от гъбички, да съдейства за изчистване на люспиците от скалпа. Вижте как действат някои от най-популярните шампоани!

С катран

Счита се, че едно от най-успешните средства срещу пърхот е брезовият катран. Този продукт антисептично действие и добре балансира функциите на мастните жлези. Продуктите за фигиена с брезов катран намаляват омазняването, подсушват и подобряват състоянието на скалпа, ускоряват изчистването на мазния пърхот. Катранът е съставка и на средства за лечение на акне и себорея. У нас са познати шампоаните с брезов катран “Мисис Потърс”, както и “Милва” с боров катран.

Катранените сапуни и шампоани като цяло оптимизират метаболитните процеси в третираната зона, възстановяват нормалната секреция на мастните жлези и предотвратяват преждевременното отмиране и лющене на клетки от повърхностния слой на скалпа. Имат си и недостатъци: не могат да се прилагат, ако кожата е издраскана, наранена или разчесана. Могат да причинят алергични реакции; за брезовия катран дори е известно, че може да има канцерогенен ефект и затова не се препоръчва прилагане на такива продукти при бременност и кърмене. Не е изключено катраненият шампоан да потисне пърхота, но да предизвика контактен дерматит.

Климбазол

Лекарственият компонент климбазол е предназначен за лечение при гъбични инфекции; съществува и лечебен шампоан “Климбазол”. Препоръчван е в случаите, когато причина за пърхот е гъбична зараза. Обикновено към лечебния шампоан се прибягва, ако патогенът-причинител не реагира при третиране с кетоконазол – съдържа се в шампоана “Низорал”.

С “Климбазол” се действа при тежки случаи на пърхот, себореен дерматит по скалпа или разноцветен лишей. Шампоанът е в две концентрации, като вариантът “150” се прилага 2-3 пъти седмично за месец, а “50” е последващ като поддържаща терапия.

Дюкре скванорм
пърхот
Банална причина за пърхот са гъбичките или патогенни бактерии

“Дюкре скванорм” е шампоан срещу пърхот, причинен от гъбичките “маласезия”. Произвежда се в два варианта – за сух и за мазен пърхот. Съдържа специално разработен компонент, който ускорява отделянето на мъртвите клетки, упражнява антимикробен и антисептичен ефект и насърчава заздравяването на скалпа. Вариантът за мазен пърхот съдържа салицилова киселина, която подпомага нормализирането на функциите на мастните жлези. Както и други лечебни шампоани, “Дюкре …” не е евтино средство за хигиена и терапия: флаконче от 200 мл струва 22-23 лв (framar.bg).

Още в текста: Пърхот: Как да изберем лечение: Шампоан, лосион, маска или билки против пърхот. Причини за появата на себорея, себореен дерматит и косопад. Добър дерматолог

Давинес
“Фигурин

Съставът на този лечебен шампоан прави от него добро средство сращу сух и мазен пърхот. Ускорява изчистването, успокоява раздразнения скалп, действа като актиоксидант и дезинфектант. Полага се върху мокра коса 2-3 пъти седмично и преди изплакване се изчаква да действа до десетина минути. Има добри отзиви за ефекта от системното му прилагане. Наличен в родните аптеки; флакон от 250 мл струва 23-24 лв.

Фитовал

“Фитовал” е сериа от лечебни шампоани, с чиято помощ се премахва интензивен и упорит пърхот и се предотвратява повторната му поява.

Основният шампоан “Фитовал” съдържа екстракти от розмарин и арника, D-пантенол, климбазол и ихтиол. Билковите компоненти действат противовъзпалително и антисептично; кожата се успокоява и мастната секреция се нормализира. Климбазолът действа противогъбично. Необходимо е внимателно прилагане, тъй като ихтиолът може да предизвика алергични реакции.

Интензивният “Фитовал” разчита в противогъбичното си действие на цинкова съставка и екстракт от бяла върба. Действа антимикотично, противовъзпалително, успокоява сърбежа и ускорява изчистването от пърхотни люспици. Прилага се два пъти седмично най-малко за четири седмици.

Поддържащият “Фитовал” е акцентиран върху салицина в екстракта от бяла върба, и цинковия пиритион. Предпазва от ново нарушаване на мастния баланс и възстановяването на епителните клетки по скалпа, предотвратява рецидивите от пърхот.

Алгопикс

Алгопикс е лечебен шампоан срещу сух пърхот и сърбеж по скалпа. Съдържа катран от хвойна, салицилова киселина и биоактивен компонент от зелени микроводорасли. Шампоанът има комплексно въздействие върху скалпа и корените на косата: успокоява възпалението и сърбежа, подпомага регенерацията, балансира функциите на мастните жлези и подпомага изчистването на мъртвите клетки. Подобрява храненето на космените фоликули и кондицията на самия косъм, косата става гъвкава, здрава и лъскава.

Биодерма Nodé DS

Този шампоан се препоръчва за тежки случаи на упорит пърхот. Биодерма Node DS+ се прилага по специална формула: три пъти седмично в продължение на три седмици, и поддържане 1-2 пъти седмично до пълно възстановяване на здрав скалп и чиста коса. Последващите грижи за косата могат да са с шампоан от същата серия – Nodé DS Fluide за честа употреба.

Продуктът съдържа цинк и салицилова киселина. Успокоява, изчиства и ускорява процесите на нормализация на мастния метаболизъм. Възпира развитието на патогенни микроорганизми и гъбички.

Маски против пърхот

пърхот
Има безброй готови продукти срещу пърхот

Сред средствата, с чиято помощ се преодолява пърхотът, са маските за коса. Този тип въздействие изисква внимателно намазване на скалпа със смес, която съдържа определен компонент. Маската остава върху скалпа известно време, в някои случаи – една цяла нощ. Важно е какъв вид пърхот лекуваме, какъв е активният компонент в маската, с какви допълнителни съставки е обогатена тя, за да постигнем едновременно с лечението и подхранване и заздравяване на кожата и косъма.

Съществуват множество рецепти за домашни маски, част от които могат да са полезни при пърхот. Ето две примерни:

  • При сух пърхот: един суров яйчен жълтък се смесва със супена лъжица мед, чаена лъжичка алое гел, чаена лъжичка майонеза и две лъжички олио. Получената маса се разпределя върху скалпа и се покрива със стреч фолио и хавлиена кърпа. След половин час се измива първо с хладка вода – обилно, след това с подходящ шампоан против пърхот.
  • При мазен пърхот: смесват се по една чаена лъжичка мед, сметана, лимонов сок, рициново масло, сок от алое, две счукани скилидки чесън. Технологията е същата като при маската за сух пърхот.
Ихтиол

Съществуват готови маски за коса с ихтиол+каолин. При тях активен компонент е вещество, получено от разграждане на органична материя в отсъствие на кислород; извлича се от земните недра. Съставките от сяра и ароматни компоненти в ихтиола съдействат за изчистването на скалпа. Такава маска неутрализира възпалението, забавя деленето на клетки от повърхностния слой на кожата и по този начин предотвратява образуването на люспи. Същевременно се ускорява освобождаването на скалпа от вече мъртвите и вроговени клетки.

Маската с ихтиол се полага за 20 минути и изисква грижливо почистване и измиване. Тя обаче няма да свърши работа, ако причина за пърхота са гъбички. Не бива да се използва в случаи на алергия.

Салицилова киселина

Салициловата киселина, както и ацетилсалициловата, т.е. аспирин, също е успешно средство за лечение на пърхот. Салициловата киселина притежава антибактериален ефект, антисептична е и регулира функциите на мастните жлези. Положена в състава на маска за коса, ускорява изчистването на скалпа от  люспиците на пърхота. Един лесен начин за въздействие със салицилат е добавянето на стрит аспирин в дозата шампоан, която сме си приготвили за измиване на косата. Шампоанът се втрива грижливо в корените на косата и след десетина минути се измива обилно с вода.

Същевременно прилагането й трябва да е много предпазливо, тъй като може да причини зачервяване и парене. Не се използва при терапия на деца под тригодишна възраст.

Лечение с оцет

Оцетът е един от компонентите в домашни маски за коса против пърхот. Най-лесно е да втриете ябълков оцет в корените на косата, преди да я измиете. След 5-10 минути измийте с вашия шампоан против пърхот, а накрая изплакнете с хладка вода, в която е разтворено неголямо количество от оцета.

Гел Алзеда

Това е готов продукт със селенов дисулфид. И противогъбичния компонент кетоконазол. При боравене с него трябва да внимаваме да не попада в очите.  Маската с гела е трайна: полага се върху току що измита, още мокра коса. Малка доза се втрива в корените и се оставя да изсъхне, без прилагане на сешоар. Това се прави всеки път при измиване на косата, положеният гел не се маха и не се забелязва.

След месец, ако пърхотът е изчезнал, може да се премине към поддържащ режим: същата процедура се изпълнява не повече от 2-3 пъти месечно. Не бива да се използва от бременни и деца под 12 години.

Боракс

Още у Петър Дънов срещаме рецепта за разтвор със сода бикарбонат, боракс и амоняк . предназначен е за лека маска, за грижа за здрава и чиста коса без пърхот. Боракс – само една щипка на шепа смлени овесени ядки и малко топла вода, също е вариант за спасяване от пърхот. Съветите на Дънов витаят в нета под формата на лосион срещу пърхот, с който се прави масаж на корените всяка вечер. Смесват се в бутилка половин литър топла вода с по половин лъжиза хлебна сода, амоняк и боракс и хубаво се разбиват. Става и за изплакване след хубаво измиване на косата.

Лосиони против пърхот

Лосионите против пърхот са козметични средства за ежедневно прилжение. Съдържат различни комбинации от лечебни съставки и билкови компоненти, чиято задача е да нормализират кондицията на скалпа. Редовното третиране подпомага освобождаването на кожата от мъртви и вроговени клетки, успокоява лющенето, снема сърбежа и неутрализира зачервяването. Задачата на лосионите против пърхот е да създаде условия за по-бързо протичане на оздравителните процеси, като подпомогне премахването на дразнители от рода на гъбички и бактерии, хидратира скалпа и овладее възпалението.

Себорал форте

 лечение с медицински шампоан против пърхот

Себорал форте е лосион за терапия против пърхот и косопад при омазнен скалп. Действа очистващо и стимулира регенерацията на здрава кожа, нормализира функциите на мастните жлези.

Основен компонент в лосиона е екстрактът от репей – билка с доказан антисептичен и противогъбичен ефект. Биоактивната съставка успокоява възпалението и сърбежа и заздравява космените фоликули. Потребители споделят, че редовната му употреба стимулира по-бърз растеж и спомага за по-бързото окосмяване на засегнатите от алопеция зони.

Себорал форте се прилага всяка вечер, като  малки количества от лосиона се втриват енергично с пръсти в корените на косата. Без изплакване! При гнездови косопад оголените места се намазват редовно с навлажнен с лосиона памучен тампон.

За по-добър ефект специалистите съветват да се използва и продуктът Себорал форте плюс – интензивен разтвор в спрей форма, който се прилага 2-3 пъти седмично в продължение на месец. Алтернатива е Себорал форте гел със същия препоръчителен режим на приложение. Добър вариант е комбинирането на тази серия с противопърхотния шампоан Себорал (framar.bg).

Алпецин

Серията Алпецин включва няколко продукта с грижа за косата срещу омазняване, пърхот, косопад и за насърчаване на по-бързия растеж. Това са шампоани, тоник и серуми.

Продуктът “Алпецин интензивен серум против пърхот” упражнява успокоително въздействие, спира сърбежа и изчиства люспите на пърхота. Активен компонент е извлекът от кора на дъб, в продукта са добавени пантенол и провитамин Б5. Серумът действа омекчаващо и хидратиращо на кожата.

“Алпецин интензивен тоник против пърхот” е още един продукт от поредицата. При него ефектът идва от екстракта от кора на бяла върба, ментол и тимон. Тоникът е по-скоро средство за профилактика срещу пърхот, тъй като основното му действие е върху кръвообращението на скалпа и предпазването от възпаление.

Цистифан

Този лосион е ефективен в случаите, когато пърхотът е причинен от дрожди Malassezia. Действа успокояващо, спира сърбежа и лющенето на скалпа. Съдържа активните лекарствени съставки климбазол и миконазол, както и масло от кейд и ябълчена киселина. Композицията ограничава до 80% растежа на патогените и упражнява овлажняващ и регенериращ ефект върху скалпа. Лосионът се прилага всеки ден, без отмиване. Действа както върху мокра, така и върху суха коса. Ефектът е още по-категоричен, ако за измиване на косата се използва шампоан от същата серия.

Предварително трябва да се знае все пак, че този клас продукти не са от най-евтините: и шампоанът, и лосионът струват по около 30 лв за опаковки от по 200 мл.  Това е почти 10 пъти повече от цените за Себорал форте; въпрос на избор – понякога цяр за левче върши повече работа от скъпия продукт.  Все пак да не премълчаваме, че при Себорал очакваният ефект трябва да дойде единствено от билковия екстракт, докато при Цистифан действат ксалически лекарствени съставки с противогъбичен ефект.

Дюкре Келуал цинк

Дюкре Келуал цинк е лосион против пърхот с активна съставка келуамид. Ефективен при мазен и при сух пърхот; благодарение на компонента цинков сулфат постига противовъзпалителен ефект – възпира сърбежа и преодолява зачервяването и усещането за дискомфорт в скалпа. Прелага се всекидневно върху мокра или суха коса; не се отмива. За траен ефект се препоръчва комбиниране с шампоан против пърхот от Дюкре.

Лечение на пърхот

Медицината третира състоянията с пърхот като болестни с различна тежест и в определени случаи препоръчва прилагането на някои лекарствени съставки. Изборът им изисква точно диагностициране на причината за появилия се пърхот. При наличието на патогени се избира терапевтична схема за тяхното премахване и предотвратяването на рецидиви. Има и такива случаи, при които не се налага терапия с изброените по-долу лекарствени съставки, а само промяна в храненето, режима на живот или усвояване на нови хигиенни навици.

Дайте мнение и Вие тук!

Кои лекарствени компоненти все пак вършат работа при пърхот, когато се използват под формата на съставка от гел, щампоан или лосион за скалп?

Циклопирокс

Това е синтетичен антимикотик, който е съставна част в много лекарствени препарати против гъбички. Особено чувствителни към действието му са гъбичките от вида Malassezia (Pityrosporum), които реагират на присъствието му три минути след първия контакт.

Клотримазол

Противогъбично средство, производно на имидазол. Активен срещу плесени, дерматофити, при кандидози и срещу Malassezia (Pityrosporum). Бактерицидният му ефект се обяснява с разрушаването на клетъчните мембрани при патогените, чрез блокиран синтез на компонента ергостерол.

Кетоконазол

Кетоконазолът също е от групата азоли, производни на имидазол. Има фунгицидно и фунгистатично действие, т.е. стопира растежа на гъбичките или ги унищожава. Механизмът на действието му се състои в изменение на липидния състав в мембраните на болестотворните гъбички, и потискане биосинтеза на споменатия ергостерол. Кетоконазолът е активен спрямо дерматофити, при кандидози, Malassezia (Pityrosporum). Често се включва като лечебна съставка в шампоани против пърхот.

Бифоназол

Още един подобен продукт с противогъбичен ефект; за локално външно приложение – производен на имидазолдиоксолан. Действието му е аналогично на това от кетоконазол. Задържа се в кожата до две-три денонощия; не допуска развитие на резистентност или намалена чувствителност и върши добра работа при Кандида и Malassezia (Pityrosporum).

Цитросепт

Цитросепт на капки е доказано ефективно средство срещу гъбични инфекции. При тежък пърхот, причинен от гъбички, след консултация със специалист може да се приложи терапия с цитросепт. Най-добре е тя да е комбинирана – прием на капки по схема и третиране на скалпа или най-интензивните огнища на пърхот с цитросепт, разреден с глицерин в съотношение 1:1.

Вътрешният прием може да следва схемата 3х5 капки дневно една седмица, 3х10 през втората и 3х15 през третата и четвъртата. Следва редукция в същата последователност. Ако е необходима поддържаща терапия се вземат 3х7 капки, но след консултация с фитотерапевт и не по-дълго от 6 месеца (bgbilka.com).

Нистатин

Таблетките нистатин са препоръчвани като антибиотик с противогъбичния компонент микозамин. Продуктът е ефективен при гъбични инфекции – основно кандидози. Използва се за широк спектър инфекции по различни зони на тялото, включително вагинални инфекции и такива в устната кухина и хранопровода.

При пърхот, провокиран от гъбички, народната медицина съветва да се направи домашен лосион от две стрити таблетки нистатин, разтворени в 300 мл вода. След пълното разтваряне с този разтвор се намазват корените на косата и не се мие. Тази операция се повтаря всекидневно до изчистването на пърхота.

Билки против пърхот и народна медицина

Чудесно е, че има толкова много козметика и лекарства против пърхот, но понякога решението е…в кухнята. Народната медицина има проверени практики и рецепти при пърхот, така че с подръчни средства също е възможно да си решите проблема. Все пак трябва да избираме разумно, като познаваме качествата на народните “лекарства” и избираме достоверни и безопасни решения. Помощта може да дойде с таблетка аспирин или няколко лъжици  водка, със зехтин или хума. Вижте какви варианти са възможни, без да претендираме за изчерпателност!

Лечение на пърхот с водка

Тази рецепта се изпълнява лесно: за нея е необходима една малка чаша водка и две супени лъжици пресен розмарин. Билката се накисва за 48 часа, след което извлекът се прецежда. Втрива се в скалпа 2-3 пъти седмично, непосредствено преди измиването с шампоан против пърхот. Добър вариант за компонент в комплексна терапия срещу пърхот. Алкохолът действа антисептично, а биоактивните компоненти от розмариновия извлек упражняват бактерициден и противовъзпалителен ефект.

Аспирин в шампоана

Аспиринът има противовъзпалителен ефект и като средство с локално външно приложение. Дължи се на оздравителните ефекти на салицилатите/ салицилова киселина. Един вариант на противогъбично въздействие е с домашен лосион: три стрити аспирина се забъркват с 200 мл вряла вода. С такъв лосион намазваме скалпа и след няколко минути измиваме обилно с вода и шампоан против пърхот.

1-2 стрити аспирина могат да се добавят и директно в дозата шампоан за еднократна употреба. Върши същата работа: проявява бактерицидно и противовъзпалително действие. На всяка цена операцията трябва да е последвана от много хубаво и подробно измиване, тъй като остатъчни количества от таблетките могат да причинят микроизгаряне на кожата.

Тривитаминол

Както е известно, тривитаминолът е комбинация от витамните А, Е и Д3. Продукт от агросектора! Предназначена е тази комбинация за подобряване качеството на вълната при овцете, или за лъскава конска грива.

Продуктът има популярност като средство за ускоряване растежа на косата; използва се за подхранващи маски, за ускоряване на растежа, сгъстяване и поддържане на гъвкав и лъскав косъм. Някои източници препоръчват тривитаминола като средство за директно третиране при пърхот – вечер няколко капки от масления разтвор се втриват в скалпа, а на сутринта косата се измива обилно само с топла вода. В други случаи се препоръчва маска с кисело мляко и няколко капки тривитаминол.

Добре е да се действа внимателно, защото има случаи, при които тримитаминолът не се приема добре от някои кожи и пърхотът е по-скоро последица от прилагането му. Не върши работа при мазен пърхот.

Сребърна вода

Сребърната вода, или разтвор на колоидно сребро, има доказано действие като антисептик, средство против бактерии и гъбички. При пърхот, причинен от патогени, се препоръчва всекидневна обработка на скалпа – с тампон, потопен в сребърна вода, или чрез напръскване. След такава обработка косата се оставя да изсъхне, не се мие с шампоан или изплаква.

Хининова вода

Хининовата вода е изпитано средство в козметиката; използва се за укрепване на косъма, за ускоряване на растежа. Включват я в различни подхранващи маски против косопад и нацъфтели краища. Тъй като хининовият алкалоид възпира възпалението и подобрява кръвообращението като  средство за външно приложение, водата върши работа при някои форми на пърхот. Благодарение на хининовата вода проблемната зона се дезинфекцира и успокоява, а оптимизираното кръвообращение подобрява храненето на космените фоликули.

Фармацевтичната промишленост предлага готови продукти с хининова вода или натурален разтвор, който може да се смесва с растителни масла – зехтин, бадемово, както и с други съставки като цедено кисело мляко или яйчен жълтък. Така се приготвят подхранващи маски, които са полезни и при леки форми на пърхот.

Масло от чаено дърво

Това етерично масло е с антисептично и антибактериално действие, успешно се справя с гъбични инфекции. При пърхот може да се използва емулсия от супена лъжица масло, разбито в чаша вода. С тази смес се намазва скалпът, като разтворът се прави непосредствено преди употребата. 3-4 минути след намазването косата се измива с шампоан против пърхот.

Зехтин

Две лъжици зехтин и две лъжици прясно изцеден лимонов сок се смесват и загряват на водна баня, за да се получи  фина емулсия. Веднага се нанася върху скалпа; тази маска се държи 20 минути и се измива обилно с топла вода и шампоан.

Зехтинът трябва да е студено пресован, за да се избегне въздействието на остатъчни химикали от допълнителни преработки на по-нискокачествената мазнина. С подобна рецепта се спасяваме от сух пърхот.

Причини и видове пърхот

Причините за появата на пърхот принципно са известни, но при всеки конкретен случай е необходимо да се изясни кои са водещите негативни фактори. Възможно е да се касае за неправилно хранене, за стрес и срив на имунната система, за гъбична инфекция.

Хормоналният дисбаланс и в частност повишените стойности на тестостерон провокират промени в мастните жлези – оттук и повишена секреция, наднормено омазняване и поява на пърхот.

Заради неправилно хранене организмът може да изпадне в дефицит на витамините В и А, а това влияе върху хормоналното равновесие – отново стигаме до променен режим и повишена секреция на мастните жлези.

Една банална причина е прекалено честото миене на косата. Някои хора считат за нормално да го правят всеки ден – но така скалпът губи естественото си омазняване, кожата изсъхва, появява се сух пърхот. Неинформираните хора с такива навици се ужасяват от появата на пърхот и за да го премахнат – започват да си мият главата два пъти на ден. От това нещата още повече се влошават.

Пърхот може да се появи и от добър, но неподходящ за типа коса шампоан. Както и от некачествен. От прекалено често издухване със сешоар. От стрес – със сигурност.

Пърхотът може да е проявен в две форми – сух или мазен. Мазният се появява при усилена секреция на мастните жлези. Омазненият скалп е чудесна среда за гъбични инфекции; мазнината и гъбичките образуват неприятни люспи, които се ронят постоянно от главата при всяко почесване – а това е неудържимо заради силния сърбеж.

Сух пърхот – обратно – има при недостатъчна продукция на мастните жлези. Скалпът изсъхва и кожата се опъва, нацепва, сърби. Започва лющене на повърхностния слой на кожата.

Себореен дерматит + лечение

Себорейният дерматит съчетава зачервяване, сърбеж и лющене на кожата. Обикновено най-засегнати са скалпът, окосмени части на лицето – при веждите, миглите, брадата при мъжете, около ушите. Може да има засегнати участъци и в интимната зона, край седалищните части и корема – около пъпа.

Себореен дерматит по скалпа и лицето се лекува според указанията на специалист за конкретния случай. Възможно е да бъде препоръчан противогъбичен препарат – лосион, шампоан, гел, който се използва редовно за продължително време. При по-тежки и упорити случаи на себореен дерматит с гъбична инфекция е възможно да се наложи перорален прием на антимикотици или кортикостероиди.

Пърхот и косопад

При себореен дерматит и пърхот обичайна последица е интензивният косопад. Ако състоянието се дължи на гъбична инфекция, то възможно решение е използването на противогъбични продукти от рода на описаните по-горе шампоани – например “Низорал”.

В сложни ситуации  може да помогне едно изпитано просто средство, каквото е чесънът. Мирише зле – но ако системно мажем с чесън местата по скалпа с видими следи от пърхот и косопад, ще започне бавен оздравителен процес и в крайна сметка проблемът ще се реши – доказано.

Низорал при гъбични инфекции: как действа

Хомеопатия при пърхот

Немалко хора се отнасят скептично към варианта – да лекуват пърхот чрез хомеопатични средства. Истината е, че това е възможно – но само ако е намерен подходящият за конкретен пациент хомеопатичен продукт. това означава, че не бива да разчитаме на избор по мнения във форумите, а да се свържем с опитен лекар хомеопат и да следваме неговите препоръки. Специалистът ще прецени – съобразно общото ни състояние и възможните болестни отклонения – какво лекарство ни е необходимо. Вижте някои примери, по framar.bg:

  • Туя оксицденталис – при мазна кожа на лицето, омазняващ се скалп и обилен бял пърхот с интензивно лющене.
  •  Амониум муриатикум – за опадване на косата на кичури, придружено с пърхот и силен сърбеж по главата. Подходящ за хора с подчертани мастни депа в горната част на тялото.
  • Ликоподиум – освен пърхот и косопад, пациентът развива екзема по скалпа. Характерна е мазна кожа в зоната зад ушите; преждевременно побеляване на косата и опадване.
  • Арсеникум албум – развива се кръгова алопеция със сух пърхот; скалпът е чувствителен и раздразнен – с с парене и сърбеж, особено през нощта. Присъщо състояние на хора, изтощени от умствено напрежение, нервни и физически слаби.
Добър дерматолог

Ако неприятният пърхот ви тормози дълго време и всички опити с домашни маски, специални шампоани и лосиони не дават резултат, очевидно трябва да идете при дерматолог. И не просто дерматолог, а специалист трихолог. В редица форуми се коментират имена на специалисти от клиники и болници в големите градове, които се славят като добри именно в това поле.

Не забравяйте, че колкото по-рано откриете своя добър дерматолог,  толкова по-къс ще е пътят до пълното ви оздравяване и раздялата с наказанието пърхот.

Себорея и себореен дерматит по главата. Шампоани и лечение

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Боракс за пиене. За какво се използва? Лечение

Лечение с Боракс. За пиене. Лечение с Боракс и борна киселина. Какво бораксов разтвор. Борна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *