цветни контактни лещи за очи, с диоптър, цени
Как да изберем цветни контактни лещи за очи, с диоптър и без, цени, Изкуствени сълзи, Астигматизъм

Цветни лещи за очи: Кои са най-добри? Мнения на лекари и отзиви

♠ Индустрия за жени и младежи ♠ Как да изберем лещи ♠ Как да изберем цвета ♠ Най-добрите марки ♠ Производители ♠ Мнения и отзиви ♠ Видове лещи ♠ Цветни и декоративни ♠ Бели ♠ Склерални ♠ Сини ♠ Зелени ♠ Черни ♠ С диоптър ♠ Торични

Още в статията: Мултифокални Едногодишни Евтини цветни лещи Вътреочни Откъде се купуват Използване Как се слагат Как се свалят Със спирала за мигли Недостатъци Аксесоари Овлажняващи капки Избор Разтвори Постоянно сълзене Изкуствени сълзи

Индустрията “Цветни контактни лещи”.

Цветни контактни лещи са достъпен начин за пълна промяна на визията и за прикриване на козметични дефекти на очите – перде (катаракта) или липса на част от ириса.

Те се делят на коригиращи (при отслабено зрение) и без диоптър (при отсъствие на отклонения).

Много, които не са пробвали, се чудят дали цветните лещи променят начина на възприемане на околните предмети? Отговорът е: не, не влияят върху естествения цвят на наблюдаваните обекти, тъй като оцветяването попада върху ириса, а в центъра – където е зеницата, са прозрачни.

Обаче! Ако лещата се измести и някаква част от цветния сегмент попадне върху зеницата, виждането се влошава. Друг случай – когато вечер зеницата се разшири, може да обхване и част от оцветената част на лещата, което също води до влошаване на чистотата на възприемане.

Контактни лещи носят над 125 милиона души в света. Интересен е техният профил:

  • 40% са на възраст от 12 до 25 години;
  • 70% са жени;
  • 90% са сложили за първи път контактни лещи преди 35-тата си годишнина.

Това превръща цветните лещи в модна индустрия, насочена приоритетно към нежния пол и младите хора.

Затова освен коригиращите изделия, се произвежда и безкрайно широка гама от чисто декоративни продукти с естетическа цел. Но лещите имат и лечебни свойства, които са по-слабо известни от козметичните. Цветните контактни лещи помагат при проблеми като:

  1. Помътняване на роговицата – дефект, който създава значителни неприятни емоции. Това е заболяване, което прави окото да изглежда бяло или с мътен цвят. Недостатъкът се прикрива чудесно от лещи, които имитират черна зеница.
  2. Афиширане на болести, при които изцяло отсъства ирис или в определен сегмент е променен неговият цвят. При подобни случаи специалните лещи с оцветен ирис не само маскират недостатъка, но и подобряват зрението.
  3. Използват се при непоносимост към слънчеви лъчи. Лещите доста по-надеждно предпазват очите от вредните лъчения, отколкото слънчевите очила, колкото и качествени да са те.
  4. Много по-удобно е да се „закрие“ окото с леща, която да възпрепятства светлината, отколкото със слънчеви очила.
  5. Към цветни лещи се прибягва при амблиопия („мързеливо око“), за да се осигури зрително натоварване на болното око.

Как да изберем лещи правилно

Самостоятелното избиране на контактни лещи не е желателно по няколко причини :

Цветни лещи
Цветните лещи са чудесна възможност при липсата на части от ириса
  1. Рецептата за лещи е различна от рецептата за очила. Тя включва допълнителни данни за радиус и базисна кривина, оптична сила на лещата и диаметър. Процедурата по избор на цветна леща не се отличава много от избора на обикновена.
  2. Най-важният елемент е така нареченото центриране. Чрез него се постига съответствие между прозрачната зона на лещата и зеницата, както и между оцветената част и ириса. Специално при цветните лещи козметичният ефект е толкова по-впечатляващ, колкото по-точно е центрирането.
  3. Контактните лещи са противопоказани при наличието на хронични патологии на горните дихателни пътища.
Как да подберем цвета

Възприети са някои принципи, спазването на които е желателно, независимо от индивидуалните ни предпочитания:

  1. Необходимо е да се прочете в описанието на самите лещи за какъв тип очи са предназначени. Стандартно медицинските изделия се делят на три вида: за тъмни очи, за светли очи и универсални.Цветни лещи
  2. Ако рожденият цвят на очите ви е светъл, ви подхождат тонирани лещи.
  3. Ако имате тъмни очи и искате малко да ги изсветлите, без да променяте основния цвят, тогава се препоръчват лещи за подсилване на цвета. Те са полупрозрачни и влияят на нюанса. Оцветяването е положено на един слой.
  4. Ако имате тъмни очи и искате изцяло да промените цвета им, се използват непрозрачни лещи. Те са двуслойно или трислойно оцветени и самата леща напълно е в състояние да закрие естественото състояние на ириса. При подобна радикална промяна е разумно предварително да проверите дали ви отива един или друг цвят.
Какви очи ни подхождат?
Демир бозан за безсъние

С тази цел са създадени специални компютърни програми, които използват портретна фотография. Върху лицето се налагат различни цветове, за да се види нагледно дали те импонират на цялостната визия и дали клиентът е в състояние да се възприеме с тях.

Цветни лещи
Цветни лещи за кафяви очи

Тук въпросът не е единствено във вкуса. Цветът на очите се съчетава по много фин начин с тена и цвета на косата. При промяната му отново трябва да се постигне синхрон, за да изглежда носенето на лещи естествено, а не да личи отдалече.

По-подробно за обикновените прочетете ТУК: Цени и мнения за различните контактни лещи за очи. Торични, с диоптър, за далтонисти и др.

Кои са най-добрите марки?

Първо да видим как се изработват качествените цветни лещи. По принцип се прилагат няколко метода на производство: струговане, центробежно леене, чрез отливане, а също така и комбинация от изброените начини.

При струговането полимеризираният „сух“ полуфабрикат се подлага на обработка на струг. Под компютърен контрол се извайва леща с хитроумна геометрия, която се полира, хидратира (насища се с вода) до нужните показатели и се подлага на химическо пречистване. След това се тонира, тества, стерилизира, опакова и маркира.

Отливането е по-трудоемък метод от струговането. Най-напред се прави матрица от метал. При това за лещи с различни параметри са необходими различни матрици. По нея специалистите отливат копие-форми, а полимерът се втвърдява под въздействието на ултравиолетово облъчване. Готовата леща се полира, тонира, стерилизира и опакова.Цветни лещи

Центробежното леене е най-простият начин за създаване на меки лещи. Течният полимер се впръсква с определена скорост във формата, където моментално се подлага под ултравиолетови лъчи или висока температура. Така той се втвърдява. По-нататък заготовката се изважда от формата, хидратира се и се шлайфа.

При смесения метод предната повърхност се изработва чрез центробежно леене, а задната – чрез струговане.

Производители

Най-големите и известни производители на лещи са Neo Vision, Jonson & Jonson (марка Acuvue), CIBA Vision, Cooper Vision, Bausch & Lomb, Maxima Optics, Interojo.

Кои са най-добрите? Почти всички производители на контактни лещи имат в асортимента си пълната гама – от цветни продукти за хора с отклонения в зрението до такива за напълно здрави очи.Цветни лещи

Acuvue Colours. Производител – Johnson&Johnson. В опаковката са 6 лещи, замяната на които се извършва веднъж на седмица. Те са произведени от силикон-хидрогел.

Bausch & Lomb. Това е най-голямата компания в света. Отличава се с висок знак за качество.

Multi-Curve. Уникалната конструкция на цветните лещи на тази фирма позволяват максималното им приспособяване към роговицата, те притежават оптична стабилизация. Благодарение на конструкцията им и използваните водещи технологии кислородът прониква в окото безпрепятствено. Имат защита от вредните ултравиолетови лъчи.

FreshLook ColorBlends. Цветните лещи на тази компания са способни не само да променят цвета, но и да коригират дефекти в зрението. При носенето им се обезпечава максимален комфорт за очите. Фирмата прилага уникална технология за производство (три в едно), чрез която се постига имитация на истински ирис, съединявайки три рисунъка.

Отнасят се към лещите за едномесечен срок за носене и създават интересен козметичен ефект. Цветните лещи FreshLook ColorBlends се произвеждат с усъвършенстван дизайн и добре се центрират на окото. Материалът блокира ултравиолетовото лъчение.

Очите изглеждат естествено и натурално, въпреки че има екзотични цветове като лилаво, сиво, медено, тюркоаз и сапфир.

Цветни лещи
Цветните лещи променят изцяло визията

Doll Eye (трицветни и блестящи). Лещите на корейския производител не само променят цвета, но и оптически увеличават окото. Това се постига чрез изделия, чийто диаметър излиза извън диаметъра на ириса. Произвеждат се в 12 оттенъка.

Мнения и отзиви

Марина, 24 години: „Буквално живея зад волана. Прекарвам много време в колата и главното за мен е да няма бликове и да виждам добре вечерно време. Спрях се на Пюр вижън (Pure vision на Bausch & Lomb, едномесечни лещи). Ако сте активен шофьор, няма да намерите по-добри от моите“.

Димитрина Божева, 28 години: „Нося Biotrue ONEday (еднодневни лещи на Bausch&Lomb). С тях съм от половин година, всеки ден слагам нови и си ги нося през целия ден без проблеми. Оказа се, че с тях мога да спя около час, без да се появи дразнене или сухота“.

Памела Драгиева, 20 години: „Слагам си еднодневни лещи Acuvue и не искам да експериментирам с други марки, от тази съм доволна. Обаче малко взе да ми писва това ежедневно слагане и махане“.

Иванка, 33 години: „Имах големи проблеми с лещите. Очите ми почервеняваха, започнаха да ме сърбят и да сълзят. А исках да съм със сини очи! Ходих на лекар и се оказа, че имам чувствителни очи. Изписа ми един разтвор и малко се оправиха нещата“.

Видове цветни лещи

Стойността на цветните лещи зависи от фирмата-производител като показателят е средна цена за една леща, отчитайки и броя на изделията в една опаковка. Обикновено са 2-3 или 6 броя. Средната световна цена на цветните лещи е между 4.50 и 6.50 евро за брой, 9 до 18 евро за опаковка. На пазара има много по-евтини от посочената средно претеглена цена, както и много по-скъпи. Цената зависи и от вида на лещата.

Цветни и декоративни лещи

Цветни лещи
Тонираните лещи придават нежен нюанс към основния цвят на ириса

Цветните контактни лещи се делят на две групи: полупрозрачни тонирани и непрозрачни. Към първата група се отнасят тонираните лещи, които имат слаба окраска и придават по-наситен оттенък на естествения цвят на ириса на светлите по рождение очи. Зелените очи може да се превърнат в тюркоазени, светлосините — в сини.

Но с такива лещи няма да успеете да промените кафявите очи на сини или зелени. Тонираните лещи имат еднородна слаба окраска по цялата си повърхност, освен по периферията, която се запазва прозрачна, за да не се откроява краят на лещата на фона на склерите. По тази причина диаметърът на оцветяването е по-малък от диаметъра на самата леща.

Цветни лещиВтората група – непрозрачните лещи, са способни да извършат чудо. Такива лещи са ярки, плътни, интензивни на цвят и променят всяко едно око, независимо от естествения му цвят. Зоната на виждане се оставя прозрачна, за да се обезпечи нормално зрение. Най-естествен и чаровен вид се получава, когато на лещата е “нарисуван” ирис на човешко око с неговите преливания и тъмна окръжност по края.

С такива лещи погледът е най-привлекателен и изразителен. Тонираните лещи са адресирани към

Цветни лещисветлооките хора. Те придават по-ярък, наситен и сочен цвят на окото, но практически не са способни да променят цвета на тъмните ириси. Непрозрачните лещи прикриват всеки цвят без изключение, дори и най-тъмните нюанси.

В последно време са много популярни т.нар. декоративни контактни лещи. Едно време са ги продавали само като аксесоар за екстравагантни театрални представления. С тяхна помощ се получават котешки, вампирски, извънземни, зомби, мъртвешки и други видове очи. Днес тези изделия вече не са приоритет на кинематографите, а намират място в карнавали, партита, аматьорски представления, дори и за дискотека – защо не?!

Цветни лещи
Карнавални лещи

Затова асортиментът е разширен максимално с изображения на звездички, сърчица, доларчета и какво ли още не. Някои имат фосфоресциращ ефект. Най-голяма популярност придобиха черните кръстове на мястото на зеницата, в които периодично избухва искра (което е само оптическа измама).

Много фирми пускат оцветени контактни лещи. Производителите се стараят да обхванат възможно най-широка сфера от възможности, прилагайки всевъзможни методи за оцветяване. В почти всяка серия, пусната от един производител, се намират интензивни окраски, пресилващи дори най-тъмните натурални цветове на ирисите.

Обикновено всяка моделна серия включва от 5 до 15 преливащи се цветови вариации – от обикновеното кафяво, синьо, зелено до екзотичните синкави тюркоази, виолетово, прекрасния сапфир и дори цвят на капещи листа.

Бели лещи
Цветни лещи
Бели лещи тип “ледена кралица”

Наричат ги призрачни. Измислени са като незаменим атрибут за карнавали, празници и партита, обаче може да ги видите и примерно на абитуриентски бал. Те така променят визията на човека, че го открояват дори в огромна тълпа. С такива очи просто не оставаш незабелязан.

За много хора белите лещи са най-добрите цветни, въпреки че така изразено прилича на противоречие. Но макар и бели, този вид попада в графата цветни, тоест извън естествените цветове на човешките очи, а са най-добри, защото подхождат на всеки. Белите лещи изцяло променят образа и го правят загадъчен.

Белите лещи може би изглеждат най-простите. Та нали бялото даже не се смята за цвят. Но изработването им е истинско предизвикателство. Затова има нужда от специфични решения и най-нови технологии. Статистиката показва, че от всички декоративни лещи за белите има най-голямо търсене.

И защо? Обяснението е интересно: когато говорим, сме свикнали да се гледаме в очите. Опитваме се да разчетем емоциите и мислите на събеседника, да почерпим и от информацията, която той се опитва да прикрие. Но си представете, че говорите с човек с бели очи! Това първо предизвиква удивление, после интерес.

Фактически белите контактни лещи просто не могат да оставят никого равнодушен. И второ, те разконцентрират събеседника и създават добро прикритие за техния притежател. Отделно, хората им намират най-разнообразни приложения за шоу изпълнения и карнавали, включително при някои специфични случаи от ежедневието, когато се нуждаят да бъдат забелязани и запомнени.

Предимства на белите лещи: създават оригинален стил, прикривайки истинския цвят на очите. Придават индивидуалност, привличат вниманието на всички присъстващи.

Как се поддържат бели лещи?

Цветни лещиЗаради неправилен избор на леща, както и при неправилно поддържане на изделията, докато се използват, човекът започва да изпитва неудобства при носенето им. Основните принципи за грижа за бели лещи по нищо не се отличава от тези, прилагани при другите видове. Особеното е, че лекарите не препоръчват да се използват декоративни лещи в дълъг период от време.

Оптимален вариант се счита носенето им единствено в момента на събитието. Абсолютно задължително е да се спази препоръчителният срок за употреба – 6 часа. С такива контактни лещи е категорично противопоказано да се спи. Причината е, че основата им много слабо пропуска кислорода, което бързо пресушава роговицата и за няколко часа неестественото покритие започва да й се отразява.

Фактически ако лещата се експлоатира неправилно, рискът е да се сблъскаме с един куп неприятни последствия. Към тях се отнасят почервеняване на очите, обилно сълзене, парене и други прояви на дискомфорт. Според лекари, понякога дори може да се стигне до възпаление на вашата роговица. Затова не бива да се пренебрегват правилата за употреба, което е гаранция за безопасността и здравето на очите ни.

Склерални лещи

Цветни лещиАко по-рано склералните лещи са се използвали с цел лечение, то напоследък те завоюваха огромна популярност сред младежите. Лещите без оптическа сила се използват на тематични купони, карнавали, театрални представления, маскаради… Дизайнът им е така нестандартен, че дори е трудно да се прогнозира следващите модели какви ще бъдат и колко по-предизвикателни идеи ще бъдат реализирани.

Склералните лещи изискват само едно – да не се носят продължително време без прекъсване, тъй като постоянната употреба уврежда окото. След редица проучвания върху безопасността и влиянието на тези лещи върху здравето, в някои страни те са забранени.

Карнавални и склерални лещи – каква е разликата
Цветни лещи
Черни склерални лещи

Карнавалните лещи имат необичаен рисунък и впечатляваща визия, невероятен дизайн и каквото още се сетите – но само върху зоната на ириса. Склералните напълно покриват бялата част на около – склерата. Най-интересното е, че са разработени и бели склерални, но не всеки би се решил да ги използва.

Те са за онзи психологически тип, който не желае да прилича на останалите, цени оригиналността в най-крайните й форми и се потиска от еднообразието. И може да не се съмнявате, че белите очи, в които отсъства зеница, ще удивят. Все пак най-често този тип лещи се използват в кинематографията и театъра за създаване на художествен образ.

Сини лещи


Цветни лещиДълбокият наситен син оттенък на очите е доста рядко явление сред хората. Може би затова много представителки на нежния пол копнеят за такива очи, които да привличат вниманието и да ги отличават от останалите. Сините лещи са сред най-желаните, защото вкарват дамите в клишето за синеоките хубавици, за които повече сме чували, но почти не сме виждали.

Въпросът е там, че естествените сини очи обикновено не са с наситен цвят, а по-скоро са воднисти, бледи и не особено впечатляващи. Производителите предлагат колекции от сини контактни лещи с колосални размери, така че изборът на индивидуален цвят едва ли ще представлява усилие.

Зелени лещи

Цветни лещиЗелените лещи придават на очите класически зелен оттенък, като някои от най-добрите изделия успяват да стоят абсолютно естествено и натурално. Този ефект стана възможен едва с въвеждането на последните технологии, чрез които цветното покритие на лещата имитира много точно рисунъка на естествения ирис.

Зелените очи винаги са били символ на загадъчност, тайнственост и магическа привлекателност.

Дайте мнение и Вие тук!

Висококачествените зелени лещи са с най-разнообразен оттенък – от бледо зелено до пронизващо изумруденото на фаталната жена. Този цвят изделия обезпечават прилично ниво на контрастност в условията на не добро осветяване на околната среда и защитават окото от ултравиолетовите лъчи.

Зелените лещи са подходящи за зелени, сини, сиви и светло-кафяви очи.

Черни лещи
Цветни лещи
Черни лещи

Наложено е мнението, че черните лещи най-добре подхождат на кафявите очи. И наистина за хората с тъмен цвят на ириса те дават възможност за кардинална подмяна на визията, правят погледа живописен. Обаче те са идеален вариант за Хелоуин, но не и за явяване на работа в офиса. Черните лещи силно подхождат на хората с тъмни коси, особено на чернокосите. Те припомнят старите приказки и песни за чернооките красавици, които са били издигнати в култ.

Самите черни лещи са произведени така, че цветът да остава ярък за дълго време. Производителите гарантират, че окраската ще е наситена в указания срок на експлоатация. Основният минус на този вид си остават ниските показатели за пропускане на кислород до очната повърхност. Затова черните лещи, както и други цветни изделия, се носят до 6 часа в денонощието.

Това е според производителите, но пък лекарите намаляват срока наполовина, като препоръчват да не се прехвърлят повече от 3 часа непрекъснато носене. Това прави черните лещи продукт за временна употреба при специални случаи. С тях е забранено да се спи, в противен случай потребителят е застрашен от намален приток на кръв до роговицата и съответно до по-лошото й захранване с кислород. Другият риск е оток – възпаление и набъбване, на роговицата.

Лещи с диоптър

При хората с нарушено зрение лещите изпълняват двойна функция – подобряват зрението и създават козметичен ефект. Естествено, на пазара се предлагат изделия за всякаква корекция на зрението. Тънкостта тук е, че често очите не са с еднакво изменение. Цветни лещиКогато има разлика в диоптрите, се купуват точните лещи от двата вида – на практика две кутии, тъй като във всяка опаковка са комплектовани лещи с еднакъв диоптър. Дори и при близки стойности на измененията на двете очи, лекарите не препоръчват да се прави компромис с цел да се спести.

Торични лещи за астигматизъм

Всеки, който има нарушено зрение, е чувал, че проблемът често не е само в диоптъра, а се намесва и астигматизмът. Той е често срещана деформация, която идва от изкривявания на роговицата. Неправилна форма се отчита при почти 45% от всички случаи на отклонения в зрението. Затова и естествено на пазара има лещи, които коригират този дефект. Те се наричат торични и се произвеждат от всички големи фирми. Качествените са дело на по-иновативните компании, като за водеща сред тях се има CooperVision.

Подробно за астигматизма сме написали ТУККакво е астигматизъм? Лечение и подробни симптоми. Тест и избор на очила. Астигматизъм и късогледство.

Мултифокални лещи

Използват се при така наречената пресбиопсия – състояние, характерно за над средна възраст и причинено от стареенето на организма. Някои мускулни влакна в окото губят еластичността си, което пречи за правилното фокусиране на близки разстояния. Мултифокалните лещи са направени да коригират този вид деформация.

Едногодишни цветни лещиЦветни лещи

Подмяната на лещи винаги е планиран процес. В него участва и лекар, който препоръчва времевия интервал. Зависи и от избраната марка и тип лещи. Подмяната варира в най-обикновения случай от ден до три месеца. Но съществуват и лещи, които ползваме цяла година.

Някои от тях например като “Crazy” се отнасят към годишните, но не са предназначени за ежедневно носене. Лещите с по-дълъг период са подходящи за тези, които са привикнали към такова средство, но задължават много по-точно да се спазват правилата за хигиена и съхранение заради повишения риск от инфекции при дългосрочното използване. Годишните лещи излизат най-евтино.

Евтини цветни лещи

Понятието „евтини“ при лещите не е константно. Само преди няколко години за евтини се считаха лещи от порядъка на 50 лв, тъй като други достигаха до сериозни трицифрени суми. Днес обаче думата повече подхожда на стойността на някои марки и видове, които се намират и за под 5 лв на брой. Но да видим по-детайлно как стоят нещата.

Лещите за еднодневна подмяна имат ниска единична цена в сравнение с тези за годишна подмяна например. Ако се купува единична бройка, примерно ще платите 4.50 лв, а за вторите – 20-25 лв. Но ако се отчете срокът за ползване – един ден и една година, определено става ясно, че по-дългосрочните лещи за по-евтини.

Цветни лещиОбаче! Както при всеки продукт, така и при лещите купуването в големи количества носи отстъпка. Само че този търговски трик се прилага единствено при лещите с кратък срок на подмяна, защото – логично, никой не би си купил кутийка от 90 лещи за годишна подмяна. Но пък има такива опаковки от еднодневните, при които цената за един брой пада до 0.70 ст. Ето това се казва евтина леща!

Евтините едномесечни варират около 10-те лева, тримесечните – около 16 лв, шестмесечните – към 30-те лева, и годишните – 20-25 лв, както вече посочихме. Така ако съотнесем цена към срок на използване, става ясно, че по-дългосрочните лещи са по-евтини от краткосрочните. Но да не забравяме, че с тях вървят разтвори за съхранение и почистване, които оскъпяват удоволствието да се носят лещи, докато при еднодневните този разход не съществува.

Някои потребители са на мнение, че евтините лещи излизат скъпо за окото, като отчитат, че качествените продукти са на по-висока цена, но затова пък се понасят по-добре, по-комфортни са и са с минимум нежелани ефекти.

Вътреочни лещи

Ще чуете и този термин, както и определението – постоянна леща. Вътреочните лещи са особен вид, предназначен единствено и само за оперативно имплантиране. Медицинското наименование е интраокуларна леща, което означава същото – синтетичен имплант за възможно най-добри зрителни резултати.

При операциите се отстранява така нареченото „перде“ или с други думи катаракталната леща, която с годините се е уплътнила. На нейно място се поставя имплант, който е изчислен според индивидуалните показатели на пациента. Това са единствените лещи, които не се подменят. Те се слагат един път в окото и данните сочат, че повече не се налага да бъдат подновявани до края на целия живот на пациента.

Цветни лещи
Лещи с ефект на котешко око

Откъде се купуват цветни лещи?

Въпреки козметичните си цели, контактните лещи са нежни медицински изделия. Те се продават в специализираните оптични магазини, както и онлайн, но също от специализирани за този род продукти сайтове. Лещи продават и офталмолозите, които едновременно с това препоръчват най-подходящия за конкретния потребител вид. Вътреочните лещи пък са приоритет на очните клиники и болници, тъй като поставянето им е чрез хирургическа операция.

Използване

Използването на лещи има своите особености. Заради наличието на оцветяване, проницаемостта на кислорода през материала до окото е занижена. Въпреки указанията на опаковките, принципно специалистите препоръчват лещите да се носят по-кратък срок. Що се отнася до карнавалните, за предпочитане са тези, които са за еднократна употреба: слагаш за 3-6 часа и изхвърляш.

Цветни лещиПравени са много изследвания за въздействието на лещите върху здравето на очите. Общият извод е, че в сравнение с обикновените меки лещи декоративните значително по-осезаемо намаляват остротата на зрението и контрастната чувствителност, а също така стесняват зрителното поле.

Друг момент е, че при някои декоративни лещи с интензивна окраска централната прозрачна част, оставена, за да се осигури виждането, е възможно да бъде по-малка от диаметърчето на зеницата. В такива случаи задължително се намалява качеството на възприемане на изображението, което става по-замъглено и неясно. Такъв ефект най-силно се появява вечерно време, когато светлината е ограничена, в затъмнените киносалони и заведения, при шофиране през нощта.

Как се слагат лещи

Лещите може да се поставят със специално приспособление – апликатор, вместо с пръсти. Вижте процедурата в това видео:

  1. Лещата се изважда от опаковката или от разтвора, в който е била съхранявана, и се поставя на самия връх на показалеца. Тя се крепи върху пръста само чрез най-изпъкналата си част, като други нейни повърхности не се докосват до кожата в никоя своя точка. Това гарантира, че лещата няма да се изкриви. Ръцете са сухи, а лещата е влажна.
  2. С другата ръка се издърпва клепачът нагоре, а със средният пръст на ръката, която държи лещата, се опъва долният клепач. Поглеждате право към лещата и я поставяте върху зрителната точка. Погледът се отклонява надолу, за да се нагласи по-добре.
  3. Първо се отпуска долният клепач, а после – горният.

Резултатът трябва да бъде естествено усещане, без никакво дразнение. Ако има такова, лещата се сваля, промива и отново се намества. Една от трудностите е, че лещите са меки и се сгъват и слепват. Разгъването им става с разтвор.

Цветни лещи
Поставяне на лещи
Как се свалят лещи

Долният клепач се дърпа надолу, а погледът се отправя нагоре. С показалец върху долната част на лещата тя се приплъзва към склерата, след което се включва и палецът, за да се хване и издърпа навън. Лещата обикновено излиза прегъната и слепена от натиска на пръстите, затова веднага трябва да се разгъне и да се постави в разтвор. Съхраняват се в затворен контейнер, като в него престояват минимум 4 часа, преди отново да бъдат използвани.

Лещи и спирала за мигли

Носенето на лещи задължава да се внимава със спиралата за мигли, особено ако тя удължава и придава обем. Причината е, че за тази цел в състава й са вложени микровлакна, които може да се отделят и да попаднат в окото и под контактната леща.

Ако това се случи, ще се наложи лещата да бъде свалена и промита. Идеалният вариант е да се ползва спирала с найлонови влакна. За сигурност не прекалявайте при нанасянето на спиралата и се старайте тя да бъде концентрирана по върха на миглите, по-далече от клепача. Премахвайте грима само след като вече сте свалили лещите.

Цветни лещи
Декоративни лещи

Отзиви на потребителите

Даниела Божилова, Пловдив: „Купих си два чифта лещи – виолетови и сини. Естественият ми цвят е зелен. Първоначално имах дискомфорт, но след няколко дни свикнах. Ама ги нося по две седмици и след това – сменям“.

Росица Иванова, Бургас: „Харесвам се с цветни лещи, много е готино със сини очи. Обаче понякога хората се втренчват в мен и не могат да разберат какво ми е различното…“

Ваня Драганова, Велико Търново: „Роднините не ме възприемат с моите цветни лещи, все ми повтарят, че истинските ми очи са по-красиви. Никой около мен не носи и на всички им е странно“.

Тинка Ванкова, Благоевград: „Има една много неприятна част в носенето на лещи – слагането и махането и още повече – занимавката с разтвори, шишенца и какво ли не. Много ми усложниха живота“.

Нелина Попова, Варна: „За бала си взех бели лещи, но нашите бяха потресени“.

Недостатъци на цветните лещи

Цветни лещи
Клещички за лещи, които заменят пръстите при мръсни ръце или дълги нокти
  1. В затъмнени помещения влошават качеството на зрението. При липсата на светлина зеницата се разширява, докато диаметърът на прозрачния център на лещата е константен.
  2. Оцветените лещи са по-дебели и плътни от прозрачните. Затова се носят едва няколко часа.
  3. При по-дълга от указаната употреба създават риск от раздразнения, почервеняване на очите и конюнктивит.
  4. При мигане понякога се изместват и закриват част от зеницата.
  5. Не са подходящи при шофиране и при други дейности, в които качеството на зрението е от съществено значение.

Аксесоари за цветни лещи

Цветни лещиНосенето и съхранението на лещи изисква и цял набор от аксесоари – контейнери с винтови капачки, кутийки, клещи, апликатори, пинсети, както и продукти за грижа за очите като капки, физиологичен разтвор, изкуствени сълзи и други съпътстващи продукти.

Овлажняващи капки при сухота

След повишено натоварване очите се нуждаят от почивка и често – от средство за снемане на умората, напрежението, възникналите дразнения. Единият начин, който се препоръчва от лекарите, е зрителна гимнастика всеки ден и особено след всеки 20 минути, прекарани пред компютъра. Другият начин са капките за очи, които се продават нормално в аптеките без рецепта.

Избор на капки

Когато избирате капки за очи, нека цената не бъде водещият признак. Определено не си струва да се купуват евтини препарати, а такива, които са с минимални противопоказания , странични ефекти и с добра ефективност.

Много потребители избират капки за успокояване на напрежението в очите според отзивите на близки или прочетеното във форумите. Но и тези продукти се препоръчват от специалист, който най-добре ще прецени необходимите параметри.Цветни лещи

Сред най-добрите са така наречените „щадящи“ капки с меко действие и без странични ефекти. Те са идеални за писатели, журналисти, компютърни специалисти и други професии, които са свързани с многочасов престой пред монитора. Капките се слагат неограничено количество пъти, а облекчението настъпва след няколко минути. Те подобряват отчетливостта на зрението и намаляват напрежението.

Някои капки имат като добавка функцията да нормализират работата на слъзните жлези, за да премахват усещането за сухота. Други овлажняващи препарати са на основата на хиалуроновата киселина и са насочени основно към отстраняване на усещането за сухота, раздразнението на очите и бързо възстановяване на клетките на роговицата. Този тип капки не се ползват безотчетно, защото предозирането е опасно.

На пазара се предлагат полимерни разтвори, които не нарушават структурата на роговицата, намаляват признаците на алергия, възпаленията и освен че овлажняват, и подхранват окото с витамини. Такова комплексно действие позволява да се запази зрението при агресивни условия.

Много се харесват и хипоалергенните разтвори на натурална билкова основа. Те имат лечебно и профилактично действие, като осигуряват почивка на очите. Тези капки действат мигновено при едно поставяне и са препоръчително при дълга работа на компютър.

Натурални сълзи – това е пълен аналог на човешката сълза, която осигурява най-качественото овлажняване на окото. Абсолютно безопасно лекарствено и профилактично средство, което е подходящо за всички категории пациенти, дори за новородени. Действа меко и целенасочено на пресъхналата роговица.

Цените на капките за очи зависят от производителя, химическия състав, количеството в опаковката, предназначението и спектъра на действие. Сред по-евтините капки са Gelone, Визин, Оксиал. Кои са най-хубавите капки за очи ще прочетете ТУК: Как да изберем капки за очи, овлажняващи изкуствени сълзи или пък за уморени и зачервени очи. Противоалергични. Визин.

Разтвори за лещи

Една категория продукти е създадена специално за почистване и дезинфекция на лещите. Съществуват такива, които са предназначени за почистване, други, които са за съхраняване на лещите, както и комбинирани. Отделно те са прецизно насочени към меките и към твърдите разновидности на медицинските изделия.

Цветни лещиУстановено е, че едва 20% от потребителите на лещи по света наистина се грижат за тях, както е показано. Останалите пренебрегват тези процедури или спестяват от покупката на специализирани препарати. Много разпространено е да се използва физиологичен разтвор като алтернатива. Обаче офталмолозите са категорични, че той не заменя необходимостта от дезинфекциращ препарат и не бива да се използва особено преди слагането на лещите.

Опасността е окото да се замърси. Необходимо е да се знае, че носенето на лещи многократно увеличава риска от възникване на очно заболяване, включително слепота. Поддържането на здрави очи е пряко свързано с грижата за лещите. Част от мерките е да се държи контейнерът за съхранение, както и всички аксесоари, в чист вид и да се сменят сравнително често, на не повече от три месеца. Не давайте на други хора да ползват вашите приспособления.

Изследванията показват, че пушачите, използващи контактни лещи, по-често страдат от очни заболявания. Ако нямате намерение да се откажете от цигарите, ще се наложи с подчертано внимание да се грижите за своите лещи.

Постоянно сълзене на очите

При наличие на чуждо тяло, попаднало в пространството под лещата, върху роговицата се наблюдава типично повърхностно повреждане на епителния слой, което прилича на линия или плитък прорез. Проблеми създава и неправилният подбор на лещи, и тяхното по-дълго от препоръчания срок носене. В крайни случаи може да се стигне и до ерозия на роговицата.Цветни лещи

Основният симптом на ерозията е постоянното сълзене на очите, съчетано с непоносимост към светлина и замъгляване на зрението. Увреждането не е необратимо. Обикновено ерозиралите участъци се възстановяват по естествен път за около ден-два след прекратяване на носенето на лещи. Обаче дори повърхностните увреждания на роговицата може да доведат до тежки усложнения.

Несвоевременното и неадекватно лечение може да доведе доустойчиво помътняване, язва и перфорация на роговицата, трайно замъгляване. При механични повреди се препоръчва да се прекрати носенето на лещи и да се проведе медикаментозно лечение.

Сълзи без консерванти

Изкуствените сълзи също са капки за очи. Наречени са така, защото вършат работата на естествените сълзи – овлажняват окото и облекчават усещането за сухота. Използват се при възрастните хора, които получават този дискомфорт в резултат на стареенето на тъканите, при нарушен хормонален баланс и при различни увреждания на очите.

Удобни са при дълго натоварване пред компютър, особено ако то е съчетано с носенето на лещи. Изкуствените сълзи промиват и успокояват, подпомагат естественото слъзно покритие.

Цвят на очитеХарактер
Черни и тъмно кафявиТемпераментен, прям, устойчив характер. Притежава развита интуиция и не понася рутината. Взискателен към себе си и към околните.
Сиви Уравновесени хора, които бързо се уморяват. Не са способни на продължително натоварване , не са борбени и агресивни.
Светло кафяви Вълци-единаци. Те са затворени и независими. Стараят се да вършат всичко сами, без да разчитат на другите и да молят за помощ.
Сини Спокойни и сантиментални. Много е трудно да бъдат изкарани от равновесие, но ако се случи – гневът им е ужасен.
Зелени Реалисти, но не са лишени от въображение. Трудностите не ги плашат. Добри слушатели и събеседници, отлични ръководители и мениджъри.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Как да изберем добър офталмолог очен лекар

Мнения: Най-добра очна клиника в България и добър очен лекар

Дайте мнения: Коя е най-добрата очна клиника в България? Класация за най-добър очен лекар: В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *