Lam

Ламизил – ето как да се излекуваме от гъбички завинаги

Плюсове и минуси на ламизил. Помага ли при лечение на гъбички по краката и ноктите? Сравнение на ламизил с екзодерил, низорал и други заместители

Ламизил е широко рекламиран лекарствен продукт с противогъбично действие. Това действие разчита на активния компонент тербинафин. При определени невисоки концентрации тербинафинът има фунгициден ефект, т.е. “убива” гъбичните клетки. Активен е срещу инфекции, причинени от дерматофитни видове – Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes, Trychophyton verrucosum, Trychophyton violaceum, Trychophyton tonsurans, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum. Върши работа при упоритите кандида албиканс и диморфните гъби Pityrosporum orbiculare. Продуктите от типа ламизил са за локално външно приложение.

ламизил
С ламизил мъчителните състояния заради гъбички изчезват

Много потребители, доверили се на реклама и популярна информация за ламизил, започват самолечение и в очакване на бърз ефект често са разочаровани. Съвет: доверете се на този медикамент, но се лекувайте под контрола на дерматолог. Всяка инфекция има своите специфики и е правилно индивидуалният ви лечебен план да ги отчита. Освен това приемете, че лечението ще е продължително и са ви необходими търпение и постоянство.

Инструкция за приложение

Ламизил се предлага в родната аптечна мрежа под формата на крем, дермгел, спрей и таблетки за перорален прием. Една или друга форма се препоръчва в зависимост от поражените от гъбична инфекция зони – гладка и окосмена кожа, лигавици, нокти. При външно приложение се разчита на директното въздействие на активния компонент; при прием на таблетки лечебният ефект се постига благодарение на свойството на тербинафина да се натрупва в участъците с гъбична зараза.

Положителен ефект при лечението може да има само когато препоръчаният прием се изпълнява стриктно с честота и продължителност, определени от дерматолог.

За гъбички по ноктите (на краката и на ръцете)

Лечението на гъбички по ноктите на краката и на ръцете е продължителен и не винаги резултатен процес. Специалистите препоръчват паралелно прилагане на препарати – в случая коментирания ламизил, като средство за локално външно приложение и вътрешен прием на таблетки. Локалната терапия може да бъде чрез крем, гел или лосион, а в последно време се предлагат и специални форми на медикаментите от този тип под формата на специален лак за нокти. Според някои мнения за гъбички по ноктите не е необходимо прилагането на продукти от вида на гел или спрей, тъй като те са твърде слаби за дълбоката инфекция. Все пак има и мнения за съчетаване на двата подхода за по-категоричен резултат.

Обикновено при гъбички по ноктите дерматологът препоръчва прием на таблетки ламизил – една таблетка от 250 мг дневно; продължителността на приема зависи от стадия на инфекцията, в който започва лечението, както и от повлияването му след началото на терапията. Счита се, че за лечение на ноктите на ръцете са достатъчни средно 6 седмици, а на краката – до 12. В някои случаи терапията може да е по-продължителна и да се прилага схема на поддържащо лечение срещу рецидиви (puls.bg)

При деца

Ламизил може да се използва за лечение на деца, но с някои ограничения. Така например формите крем, дермгел и спрей са подходящи за възрастовата група над 12 години. Таблетки се дават на деца, навършили две години, но само ако теглото им е поне 12 килограма.

Таблетките ламизил за деца се дозират според теглото: за тези до 20 кг дневната доза не може да превишава четвърт таблетка, до 40 кг – половинка, над 40 могат да приемат по една цяла. Продължителността на всяко лечение е сходна с тази при възрастните, но само ако е препоръчана схема от дерматолог и под негов контрол.

За лице

Ламизил има приложение при гъбични инфекции по лицето, причинени от трихофити. Този тип обриви са под формата на окръжност, започват със зачервяване и при развтието си причиняват сърбеж и лющене. Подходящите форми са дермгел и крем; заразеното място се намазва веднъж дневно в продължение най-малко на седмица. Много често пациентът прекратява терапията при първите признаци на подобрение и това е грешка, тъй като патогените са потиснати частично и заразата дава рецидиви.

За напукани пети

При липса на грижа за стъпалата, авитаминоза и някои хронични заболявания – на щитовидната жлеза, диабет – кожата на петите може да се напука. Тя става трудна за всякакви хигиенни процедури и уязвима по отношение на гъбичните зарази. Причинител на споменатите проблеми могат да се окажат гъбичките от типа tinea pedis. В такива случаи лечението включва антимикотивни средства за локално приложение – за предпочитане ламизил крем. Необходима е консултация с дерматолог, за да уточни терапевтичната схема; обикновено измитите и подсушени стъпала се третират в проблемните зони 1-2 пъти дневно за 1-2 седмици.

“Фигурин

Още рецепти за напукани пети вижте ТУК!

За уши
ламизил
Варианти ламизил – за различни гъбични заболявания

Неприятна гъбична инфекция може да засегне едното или и двете уши, като най-често причинителите са от типа трихофити. Причиняват мъчителен сърбеж и могат да доведат до възпаление на външното ухо, като постепенно инфекцията да навлезе и навътре. Този вид инфекции трябва да бъдат диагностицирани от оториноларинголог, който би препоръчал апликации с еднопроцентов крем ламизил.

За кокоши трън

Погрешно е да очакваме положителен ефект от използването на ламизил за всеки проблем на кожата. Ламизил определено е фунгицид, т.е. противогъбично средство, докато в природата на кокошия трън оределяща роля играят вируси, по-точно човешкият папилома вирус.

При миризливи крака

Формите на гъбични инфекции по стъпалата и кожата между пръстите на краката могат да са една от причините за неприятна миризма на краката. В някои случаи инфекцията причинява напукване, оток и мехури. Прилагането на ламизил – крем, дермгел или спрей, съдейства за неутрализиране на инфекцията и отстраняване на една от възможните причини за състоянието.

При псориазис

Използването на ламизил за псориазис обикновено не се коментира в аптечните сайтове. Логично е да мислим за локално външно приложение на продуктите от серията на медикамента, ако се касае за здравословен проблем от комбиниран тип, т.е. доказана е класическа инфекция от гъбички паралелно с изразен псориазис. Не бива да се забравя все пак, че макар и рядко, приемът на ламизил таблетки може да усложни проявен псориазис или да провокира появата на плаки и рани, подобни на тези при усложнен псориазис.

При лишеи

Медикаментът ламизил се препоръчва при лечението на друг кожен проблем – разноцветен лишей, заболяване, причинено от Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur). Това кожно страдание се повлиява от формите за локално външно приложение – дермгел, крем и спрей. Прилагането на таблетъчната форма е неефективно и не се практикува.

Лечението с дермгел препоръчва третиране на поразения участък от кожата веднъж дневно в продължение на една седмица. Ако избраната форма е крем, то третирането е 1-2 пъти дневно в продължение на две седмици. Спреят помага след двукратно прилагане всеки ден за една седмица.

Цена

Антимикотичният продукт ламизил с активен компонент – тербинафин, се предлага в българските аптеки под формата на таблетки, крем, дермгел и спрей.

Таблетките на Novartis Pharmaceuticals UK вървят по 13-14 лв за 14 хапчета от 250 мг. Около 14 лв за 15-грамова тубичка е цената и на крем ламизил с еднопроцентно съдържание на активния компонент тербинафин. За тубичка от 30 г се плаща към 19 лв.

Дермгелът ламизил също върви по13-14 лв за 15-грамова тубичка. Около 15 лв струва и 15-гламова спрей-ампула ламизил.

Видове ламизил

Ето накратко в какви форми може да се открие ламизил и коя за какво служи.

На таблетки

Таблетките за перорален прием ламизил по 250 мг се препоръчват основно при гъбички по ноктите на ръцете и краката. Подходящи са също при микози на кожата, най-често в окосмена част на тялото – скалпа. Вътрешният прием позволява натрупване на активния комповевн тербинафин в заразените тъкани, като по този начин се блокира развитието и възпроизводството на патогените.

Приемът на таблетките е противопоказан при алергия към тербинафин или друга съставка на лекарството, както и при чернодробни заболявания в напреднал стадий. Рискови групи пациенти са също тези с бъбречни проблеми; не са подходящи за деца под двегодишна възраст, бременни и кърмачки. Да се внимава при съвместяване с антибиотици, антидепресанти, медикаменти за високо кръвно и сърдечни заболявания, лекарства за язва.

Обичайната дневна доза за възрастни е една таблетка дневно, а за деца – в зависимост от теглото. Продължителността на приема се определя от дерматолог в зависимост от диагнозата.

Крем

Крем ламизил върши работа при гъбички по кожата на стъпалото и между пръстите на краката, по гънките в интимната зона и други части на тялото – трихофития, при интертриго или кожна кандидоза, както и при разноцветен лишей.

Как се прилага? Локално външно, като внимаваме да не попадне в устата и очите. Тази форма не е подходяща за деца под 12 години. Кремът не се използва по време на кърмене, а за бременни е допустим асмо в краен случай и под лекарски контрол. Прилагането е един или два пъти дневно за 1-2 седмици; конкретната дозировка и продължителност на лечението зависи от диагнозата.

Дермгел (за мазане на нокти + мнения

Също като крем ламизил, гелът е за локално външно приложение при гъбични инфекции по кожата на стъпалата, между пръстите на краката, но гладки или окосмени зони на кожата, по скалпа. Приложението му е аналогично на това, което се препоръчва за крем ламизил. Важно е да се ограничи прилагането в участъци с нарушена цялост на кожата. Приема се, че действието на гел формата е по-изразено, особено по кожата на стъпалата с изсъхване, лющене и напукване в резултат на гъбични инфекции.

Във форуми на пациенти се коментират случаи, когато дермгел ламизил се препоръчва и при гъбички по ноктите на краката. Фармакологичната характеристика на продукта е категорична и това е отразено в пациентските листовки, че при засягане на ноктите локалното външно приложение не е достатъчно ефективно и би могло да се приеме в съчетание с таблетките за перорален прием.

  • Ели от framar.bg: “Искам да попитам може ли да се прилага по лицето , защото имам леко зачервени малки точици лишеи , които се лющят, сърбят и са леко зачервени . Моят приятел също е използвал Ламизил – Дермгел само , че неговия беше на врата . Може ли да се прилага върху лицето ?”
  • Framar.bg: “Препоръчително е да се избягва приложение върху лицето. Консултирайте се с дерматолог за подходяща терапия във Вашия случай”.
  • Димитър от Framar.bg: “Подходящ ли е Ламизил дермгел и за гъбички по ноктите, тъй като понякога гъбичките обхващат кожата, заедно с нокътя?”
  • Framar.bg: “Гъбичките на ноктите обикновено изискват лечение с таблетки през устата. Локално приложените средства имат допълващ терапията ефект. Консултирайте се с кожен лекар.”
Спрей

Ламизил спрей се използва само при възрастни; долната възрастова граница на препоръчваното прилагане е 18 години. Подходяща форма за гъбични инфекции по стъпалата и между пръстите на краката, гъбични инфекции по гънки и окосмени участъци на кожата, както и при разноцветен лишей. Проблемният участък се обработва според указанията веднъж дневно в продължение на една седмица. Единствено при лишеи се препоръчва двукратно прилагане в рамките на деня. Ако засегнатата зона е в областта на кожни гънки, след напръскване се полага пласт стерилна марля, за да се избегне проблемният контакт.

Руският аптечен пазар предлага още една форма на ламизил – лосион или разтвор, който по условие се препоръчва за външно приложение на гъбични инфекции, включително по ноктите на краката. С тампон, потопен в лосиона, се намазват ноктите и кожата около тях, оставя се да засъхне и се обува мек памучен чорап. След едно денонощие третираната зона се измива с топла вода и сапун, подсушава се и процедурата се повтаря. Продължителността на лечението се определя от дерматолог. Продуктът не е подходящ за деца и подрастващи под 15 години.

Лак за нокти

Не се предлага ламизил под формата на лакза нокти; подобен продукт е полинейл, където активен компонент е циклопирокс.

Специални указания

Клиничните прояви на гъбичните инфекции обикновено започват да намаляват още в първите дни на лечението, с изключение на гъбичките по ноктите. Този вид положителна промяна обикновено кара пациента да се откаже от стриктно спазване на терапевтичната схема, което е грешка. Ако лечението не се провежда редовно и с препоръчаната продължителност, инфекцията рано или късно дава рецидив дори при външна картина на пълно излекуване.

Необходимо е внимание при прилагането на медикамента, така че той да не попада в очите или устата, а при спрей формата – да не се вдишва. При случайно попадане в око веднага се прави промивка с чиста вода. Ако започнат прояви на алергична реакция или раздразнение, лечението се прекратява, а при силно изразени симптоми трябва да се търси медицинска помощ.

Има ли последици?

Има ли последици за организма от лечението с ламизил? Известно е, че максималната концентрация на активния компонент при прием на таблетки се постига за час и половина. Половината от поетата доза напуска тялото в рамките на около 30 часа. Лекарството “работи” чрез кръвообращението, като достига до кожата и активният компонент тербинафин се отлага в роговите клетки. Възможно е лекарствената композиция да се натрупа в мастните жлези и космените фоликули. При този механизъм на трнспорт и отлагане се постигат концентрации, достатъчни за блокиране развитието на гъбичните компоненти.

Дайте мнение и Вие тук!

Ноктите си остават най-трудният за медикаментозно въздействие обект, но при терапия с таблетки тербинафинътдостига до засегнатите пластинки в рамките на първите 2-3 дни от приема. Тербинафинът се преобразува в организма под въздействието на ферменти от черния дроб – получават се метаболити, които след отработване се извеждат от тялото чрез урината.

Формите за локално външно приложение – крем, дермгел и спрей, образуват тънка ципа върху третираната зона. Поетите през кожата лекарствени компоненти са активни в продължение на три денонощия.

Противопоказания, алергия

Активният компонент на ламизил – тербинафин, влияе на чернодробните ферменти; извеждането му пък натоварва бъбреците. Затова ограниченията за прилагане, особено на таблетъчната форма, е ориентирано към пациентите с такива здравословни проблеми. Естествено – ограниченията засягат и случаите с алергични реакции към тербинафин или други компоненти на лекарството. Ето кои са:

  • При алергия;
  • При чернодробни заболявания, включително отминали;
  • При хронични заболявания на бъбреците.

При алергични реакции използването на ламизил се игнорира. При бъбречни и чернодробни проблеми ограниченията са относителни. Това означава, че при леки форми на заболяванията е възможно да се използва, но под контрол и периодични изследвания на определени показатели.

Странични ефекти от ламизил

Възможно е въпреки всички предпазни мерки и спазване на инструкциите за прилагане на ламизил, да се проявят нежелани странични действия. Ето в какви случаи приемът се прекратява незабавно и е необходима медицинска консултация: постоянно гадене, липса на апетит, умора, повръщане, болки в дясното подребрие, хожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината, светли екскременти, отклонения в кръвните показатели.

Страничните ефекти от действието на ламизил – преди всичко таблетки, могат да засегнат кръвоносната, имунната и нервната система, храносмилането, черния дроб и жлъчката, кожата и опорно-двигателната система.

Сред често проявяваните негативни ефекти са болки в мускулите и ставите, болки в стомаха и разстройство, обриви, уртикария, главоболие. Проявяват се и сравнително редки ефекти, например косопад.

Плюсове и минуси, мнения, отзиви

Всички форми на препарата ламизил се ползват с популярност и могат да се считат за утвърдени на лекарствения пазар. Много хора са получили облекчение или са разрешили успешно проблема си с гъбичките и е логично да имат положителна оценка за действието на продукта. Отбелязва се, че често се налага – особено при гъбички по ноктите – да се съчетава прием на таблетки с продукт за външно приложение, за да има по-бърз и траен ефект. Ако лечението се провежда правилно, рано или късно заболяването се преодолява и рецидивите се предотвратяват. Не е зле да се помни, че този тип заболявания са сред най-упоритите и често се загнездват трайно в организма.

Отрицателни оценки за продуктите ламизил  понякога дават пациенти, които не са успели да постигнат очакваното излекуване. В такива случаи нерядко всъщност не става дума за инфекция от гъбички, а за съвършено друго заболяване. Хората се настройват отрицателно дори когато не са били достатъчно последователни – или не са извършвали лечебните процедури редовно, или са ги прекратили преждевременно. Често с ламизил се работи самодейно и хаотично, без дори един съвет от лекар – как тогава да очакваме положителни резултати.

Помага ли при хронични гъбички?

Често се задават въпроси от рода на този – помага ли ламизил при хронични гъбички. Спциалистите определят подобни състояния като провокирани от отслабена имунна система. В подобни случаи лекуващият би ви посъветвал да движите нещата комплексно: мерки за укрепване на имунната система под контрол от специалист, и третиране на поразените от заразата телесни зони с подходящ медикамент. Ламизил може да е един добър вариант за това.

Аналози

Съществуват множество продукти с въздействие, аналогично на това от ламизил; някои са със същия активен компонент – тербинафин. При избора на най-подходящия медикамент се отчитат множество показатели, сред които не без значение и цената. Работата е там, че по правило този вид медикаменти не са евтини, а трябва да се прилагат продължително.

Екзодерил

Продуктите екзодерил – крем и разтвор, са с активен компонент нафтифин. Дава много добри резултати при лечението на гъбички по стъпалата и кожата между пръстите на краката. Плюс на този препарат е това, че има и бактерицидно действие – често гъбичната инфекция е съпроводена и от бактериална. Продуктът не се препоръчва за лечение на деца и юноши под 18 години. Ако липсва подобрение след 4-седмично приагане, трябва да се направи консултация с лекар за алтернативен продукт.

Низорал

Кетоконазол е активният компонент в серията низорал – крем, таблетки, шампоан и вагинални глобули. Помага при инфекции, причинени от гъбички и дрожди, вкл. и при себореен дерматит. Третирането е 1-2 пъти дневно, до 6 седмици.

Шампоанът низорал се прилага основно при различни обриви по скалпа – с прояви като пърхот, себореен дерматит и пр. Глобулите низорал се прилагат при вагинални микози и кандидози.

Орунгал

Фунгицидът орунгал е с активен компонент итраконазол; може да се намери под формата на капсули или сироп. Предназначен е за вътрешен прием. Активен при заболявания на кожата, устата, очите, ноктите, вагината, както  и на вътрешните органи.

Капсулите се приемат по схема в зависимост от характера на инфекцията. Така например за вагиналните инфекции са достатъчни 1-3 дни, дкато лечението на гъбички по ноктите нормално продължава три месеца при две капсули дневно. В последния случай се практикува циклична терапия, като се приемат 2х2 капсули дневно една седмица, следват три седмици без медикамента и схемата се повтаря отново до три пъти.

Този медикамент влиза в множество лекарствени взаимодействия, затова предписването му следва да отчете дали пациентът не взема постоянно и други лекарства. Да се внимава при сърдечно болни и потребители с бъбречни и чернодробни проблеми. Приемът по време на бременност се разрешава индивидуално след преценка за безопасност от лекуващия.

Течната форма – разтвор, сироп, е предпочитана при гъбични инфекции на устната кухина и хранопровода. Определената доза се приема на гладно и след това един час не се яде и пие нищо.

Фунгофин

Фунгофинът е “близнак” на ламизил – активният компонент също е тербинафин. Избира се между формите крем, спрей и таблетки. Профилът на въздействие, препоръките за прием и безопасно прилагане са аналогични на тези при ламизил. Таблетки в подходяща доза могат да се дават и на деца над тригодишна възраст, но формите за локално външно приложение следва да се избягват в тази възрастова група.

Антимико бета

Антимико бета е от онези изпитани лекарства, които понякога вършат повече работа от новосъздадени, шумно рекламирани  продукти. Представлява разтвор на салициловата киселина, нафтол и ацетон. Препоръчва се като съпътстваща терапия при дерматомикози. Терапията е с навлажнен памучен тампон 1-2 пъти дневно за 1-2 седмици.

Разтворът не се използва по време на бременност и кърмене, както и за деца под 12 години. Не се прилага върху лигавици и при наранена или силно възпалена кожа. Противопоказан при диабет и бъбречна недостатъчност.

Тербинафин

Продуктът е генерик (тербинафин генерикон); съставът му е съответстващ на този при таблетките ламизил. Предназначен за вътрешен прием при гъбични заболявания, причинени от няколко групи патогени. Лечението с тербинафин изисква всекидневен прием на една таблетка от 250 мг в продължение на 1 до 6 седмици.

Използва се само при възрастни.

Батрафен

Крем, вагинален крем, разтвор и лак за нокти: тези форми на батрафен са достъпни и приложими с ефект при гъбични зарази по кожата, ноктите и вагината. Прилагането на всяка форма има своята специфика – например вагиналният крем се полага с помощта на специален апликатор за еднократна употреба, а лечебният лак се намазва по схема: през първия месец през ден, през втория два пъти седмично, през третия веднъж седмично. Разтворът батрафен също е с активния компонент ciclopirox olamine; действа при всички видове гъбичкови инфекции по кожата, освен това има антисептичен и антибактериален ефект.

Калиев перманганат

Универсалният продукт за дезинфекция калиев перманганат също може да се използва за промивки при зараза от гъбички. Правилото е да се работи със слаб, бледорозов разтвор, без видими кристалчета. Засегнатите участъци се обработват 1-2 пъти дневно с навлажнен тампон. При гъбички по кожата на стъпалата или между пръстите могат да се правят  лечебни вани. Тази терапия може да е успешна и при гъбички по ноктите на краката, но само ако заразата е сравнително отскоро и ако пациентът е упорит и  следва препоръките около три месеца. Дори след като видимите следи от инфекцията изчезнат, за да няма рецидиви трябва да се продължи лечението още 3-4 седмици със същата интензивност.

Да не се забравя, че разтворът от калиев перманганат силно изсушава кошжата, затова след процедура и подсушаване трябва засегнатото място да се намаже с овлажняващ крем.

Източници:

http://www.tiensmed.ru/news/lamizil-h4i.html

http://irecommend.ru/content/protivogribkovoe-sredstvo-lamizil-krem

https://health.mail.ru/drug/lamizil/

Първоначално публикувано на:06.07.2016 @ 22:24

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *