Essential oils етерични масла
Кои етерични масла знаем? Кокосово, бадемово, ментово, арганово, фъстъчено и кое още?

Етерични масла за пиене, за лице и др.: Приложение, видове, лечение

Чисти етерични масла за пиене – кои са добри? Приложение на различните видове. Лечение с български етерични масла. Лавандулово, евкалиптово, кокосово, бадемово и другите.

Съдържание:

Още в текста: ♠ Базови масла ♠ Арганово ♠ Какаово ♠ Ленено. Топ 25+ етерични масла (СПРАВОЧНИК). Как се ползват за лице? Най-важните лечебни свойства. Цени и къде се продават. Сравнение и действие ♠ Фъстъчено ♠ Палмово ♠ Вечерна иглика ♠ Жожоба ♠ Кайсиеви ядки ♠ Синапено ♠ Чаено дърво ♠ Розово ♠ Риган ♠ Канела ♠ Мащерка ♠ Жасмин ♠ Здравец ♠ Маточина ♠ Евкалипт ♠ Розмарин ♠ Мента ♠ Карамфил ♠ Лимон ♠ Класификация ♠ Употреба ♠ В медицината ♠ В козметиката ♠ Вреда ♠ Начини на приложение ♠

Ароматните летливи вещества, които се извличат от различните части на растенията, са ценни масла, които някога са се сравнявали със злато.

За добиването на една капка или милилитър от най-скъпите разновидности са необходими килограми свеж материал, а други са евтини и лесно достъпни, защото са извлечени от маслените части на растенията.

Първите се наричат етерични, а вторите – базови масла. Етеричните масла са леки, със силен аромат, с висока концентрация, а базовите имат структура, много близка до човешките мастни тъкани и проникват лесно. Базовите също са ценни, защото помагат на етеричните да бъдат усвоени по-добре в тялото.

Базови масла

Кокосово масло

Базови масла, етерични масла
Модерното кокосово масло се ползва за какво ли не

Извлича се от плодовете на тропическа палма, чиято мека част първо е изсушена, а след това е студено пресована.
Още по-подробно: За кокосово масло ТУК:

Лечение с кокосово масло. Ползи и цена. Какво лекува. С кафе

В последно време това е най-популярното масло, тъй като съставът му включва голямо количество мастни киселини, 50% от които е лауринова киселина, и антиоксиданти, които действат лечебно на организма като цяло и най-вече на кожата и косата. Уникалността на това масло се състои във възможността то да се прилага през всеки сезон. През зимата защитава кожата от вятър и я спасява от изсушаване, а лятото я пази от гибелното влияние на слънцето.

Как да изберем кокосово масло

Кокосовото масло е рафинирано и нерафинирано. Разликата е там, че рафинираното се получава след пречистване с помощта на високо налягане, благодарение на което маслото става почти прозрачно.

Когато за това е използван методът на студено пресоване, етеричното масло запазва на максимум полезните си вещества и свойства, но се получава много малко количество готов продукт – от порядъка на 10%, което пък води до по-висока цена. Например, кокосово масло екстра върджин се получава само от свежата мека част на кокоса, без нагряване и без използване на химически вещества.

Логично, този продукт е с по-висока цена, и то няколко пъти по-скъпо, отколкото останалите видове. Ако за производството е използвано загряване, то тогава се извлича много по-голямо количество готов продукт, но пък значително количество от полезните му свойства се губят. Нерафинираното масло не се подлага на очистване. При температура от 25 градуса то става твърдо и маслено. При по-висока температура се отпуска и има бледо жълт цвят.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Натуралното кокосово масло има едва забележим сладък аромат. Ако това, което сте купили, мирише силно, то вероятно към него са добавени ароматизатори. На опаковката обикновено е отбелязано по какъв метод е произведено. За най-качествени се считат маслата от Индия и Доминиканската република. Второто дори е по-скъпо и с много по-добри качества. Виетнамското се има за не така скъпо, но пък добро.

Цени на кокосово масло

Доброто масло се познава по цената. Ако струва 5-6 лв за литър, то със сигурност е полунатурален продукт с неособено запазени ценни качества. Цената на нерафинираното студено пресовано масло в биомагазините е 35 лв за литър. Малките разфасовки като правило са по-скъпи – около десетина лева за 200 гр. Маслото на Икаров е 3.40 за опаковка от 60 мл.

Използване на кокосовото масло в 9 точки:

Кокосово масло за коса
  • Влагането на кокосово масло в маски за коса. За бърз и забележим ефект то се втрива в скалпа директно и се разпределя по косата, като се държи до 2 часа. Това масло лесно се отмива, след такова третиране косата става мека и блестяща , особено ако е суха и боядисана. При третиране до 3 пъти в седмицата кокосовото масло решава проблема с цъфтящите краища.
  • Кокосовото масло е полезно за боядисвана коса, от него тя изглежда по-естествена, а цветът става по-жив и блестящ.
Кокосово масло за тяло

За тяло купувайте рафинирано масло. То подхожда на всички типове кожа.

Базови масла, етерични масла
Шампоан с кокосово масло и вдясно – чист продукт
  • Кокосовото масло се усвоява на 100% от клетките и се абсорбира буквално за минута. От него кожата става хидратирана и гладка. Изглажда малките бръчици. Влияе прекрасно на зоната на деколтето.
  • Кокосовото масло се втрива около и в нокътните плочки. Ноктите стават по-здрави и растат по-бързо.
  • Кокосово масло в банята: използвайте го вместо лосион и кожата ще стане кадифена.
  • Това масло помага при изгаряния на плажа. Чудесно охлажда след слънчевите бани. Когато се нанася върху вече придобит загар, помага по-нататъшното почерняване да продължи равномерно. Кокосовото масло е натурално слънцезащитно средство.
  • Омекотява кожата на стъпалата. Ако те бъдат масажирани с кокосово масло за десетина минути преди сън, то продуктът ще прояви двойно действие: петите ще станат меки и нежни, а сънят – по здрав и отморяващ.
Кокосово масло за лице

Кокосовото масло има много ограничена употреба върху лицето. Нерафинираните продукти въобще не се използват с тази цел.

Рафинирано кокосово масло – само няколко капки, се добавят към ежедневния крем за лице. Изглажда малките неравности, но не помага срещу бръчки.
Кокосово масло в храната

Има някои разновидности, които са произведени за хранителни нужди, те се добавят най-често в салатите. Хранителното кокосово масло се добива чрез топлинна обработка, а козметичното – чрез студено пресоване.

Арганово масло

Базови масла, етерични масла

Извлича се от плодовете на дървото аргания, което се среща само в Мароко и Алжир. Използва се студено пресоване. Маслото е ценно, защото дървото не ражда плодове всяка година, а когато се появят, те са не повече от 8 кг. За литър етерично масло са нужни 6 дървета. Затова арганът е от реда на скъпоценните камъни и черния хайвер.

Аргановото масло съдържа в голямо количество вещества с антиоксидантно действие – витамините А, Е, F, ненаситени мастни киселини и други. Освен антиоксидантното му действие, то сваля холестерина, потиска апетита, обезболява, антибактериално и противовъзпалително средство, защитава от UV-лъчите. Ползва се при изгаряния, диабет, инфекции, сърдечни заболявания в качеството си на обезболяващо. В козметиката

  • Маже се преди и след плаж.
  • Влага се в кремове, за да овлажнява, да отстранява чувството за опънатост и да изглажда малките неравности.
  • За заздравяване на малки рани.
  • За възстановяване на сухи коси с висока чупливост на косъма.
  • За масаж – самостоятелно и заедно с други масла.
  • За лице – тук се различава от начина на използване на други козметични средства. Арганът се прилага предимно самостоятелно. Добре подхранва суха кожа, но заради противовъзпалителния ефект е добро и при комбинирана и мазна.
  • Маска против акне: смесва се арган с масло от черен кимион в пропорция 1:1 и се нанася за 40 минути.
  • Маска за суха кожа: 2 суп.лъж. овесени ядки, 30 гр мед, 2 белтъка, 1 чаена лъжичка арган. Поставя се на лицето за двайсетина минути.
  • Околоочно масло: на супена лъжица арган се добавят 3-4 капки витамин А или Е в маслен разтвор. Използва се като околоочен крем.
  • За подсилване на суха и безжизнена коса: 3 суп.лъжички масло от арган и репей се нанасят за 40 минути. За затопляне се слага кърпа или шапка. Маската се премахва с хладка вода.
  • Маска за израстване на косата: на 1 суп.лъжичка масло се прибавя 1 жълтък и се разнася по цялата глава. Покрива се и се стои 15 минути. Ефект има при три процедури седмично в срок от месец.
  • За ръце и нокти: с масажни движения се втрива примерно за 10-15 минути. Незаменимо преди маникюр. Чупливите нокти се укрепват и растежът им се стимулира по следната рецепта: смесете 50/50 арган и лимонов сок, сипете във ванички и оставете ръцете в тях за 15 минути.

Арганово масло: какво лекува и как разкрасява

Какаово масло

Базови масла, етерични масла

Маслото съдържа кофеин и теофилин, които тонизират, фенилетиламин – отличен антидепресант, витамини и микроелементи, белтъчини и маслени киселини, които нормализират холестерина в кръвта, оказват регенериращо, антиоксидантно, антидепресивно, антиканцерогенно въздействие. Способства за изработката на ендорфини — хормоните на радостта, които стимулират мозъчната активност и повишават работоспособността.

Вреда от какаовото масло: предимно вредят огромното количество фалшификати, които запълват търсенето на пазара. Ако продуктът има прекалено горчив или кисел вкус, значи сте станали жертва на мошеници. Освен това какаото може да предизвика алергичен отпор у хора, страдащи от изгаряния, подагра и на хиперактивните деца.

То се използва в ограничени дози и въобще не се препоръчва под 36-месечна възраст, тъй като нервната и храносмилателната система на малчуганите не са изцяло развити. За здрави възрастни, прилагащи го в разумно количество, противопоказания няма.

Какаовото масло лекува горните дихателни пътища и даже пневмония. Втечнява секретите и има отхрачващ ефект, ако няколко капки от маслото се накапят в чаша топло мляко. В народната медицина какаото се ползва и за защита от бактерии. С тази цел се намазва лигавицата на носа. Помага при възпаления и чревни разстройства, при проблеми със стомаха и сърцето, при необходимост да се повиши или понижи холестерина.

Така то предотвратява развитието на атеросклероза и варикозни разширения. Надеждно средство против хемороиди. При леки форми се поставя късче масло в ануса, но само след изхождане. При по-тежки случаи този способ се съчетава с клизма. Ако страдате от запек, изпийте чаена лъжичка какао преди лягане и проблемът ще бъде решен.

Какаовото масло е незаменимо и при производството на кремове за тяло и червила, заради неговите лечебни, омекотяващи и тонизиращи свойства. Обтриванията и масажите с такова масло намаляват стриите, но и зареждат с добро настроение.

Какаовото масло помага за поддържането на косата, придава обем и изглажда. В съчетание с коняк, то става отлична маска. Стимулира кръвообращението и подобрява растежа на косата.

Еквиваленти на какаовото масло: това са висококачествени масла, които притежават необходимите качества. Те се произвеждат, за да се предложи на пазара по-евтин продукт. Един от най-известните заместители на какаото е масло какао е KEMCOA SPECIAL 35 – рафинирано масло от палмови ядки.

Ползи от какаово масло за тен, коса, лице. Как се ползва? Цена

Ленено масло

Базови масла, етерични масла

Лененото масло се ползва от столетия и едва наскоро научно-техническият прогрес го изтика от живота на човека, заменяйки го с много по-евтините слънчогледово и соево масло. Но диетолозите посочват, че лененото масло е първа крачка към здравословното хранене.

Още ТУК:

Ленено семе и брашно при запек и още 10+ ползи. Прием. Чай

Лененото масло просто изобилства от полезни вещества като множество органични и маслени киселини, белтъчини, ферменти, каротин, витамини А и Е, микроелементи (мед, манган, цинк). То намалява нивото на холестерина и препятства появата на тромби, профилактира рака, лекува диабет, атеросклероза, асма, язва, инфаркт, инсулт, хемороиди, изгаряния, рани, подобрява работата на отделителната система, меко слабително средство е, подобрява вида на косата и кожата.

За изброените болести и проблеми стига да се взема ленено масло всеки ден заедно с храната. То се прибавя към салати, пюрета и всякакви ястия. Дневно стигат 1-2 чаени лъжички, в които се съдържа пълното количество от мастни киселини, потребна на тялото. Единственото условие е да не се загрява, за да не загуби полезните си свойства. Лененото масло няма опасност да се предозира, то се отвежда по естествен път извън тялото.

Вреда от лененото масло: тя се проявява при несъобразяване с някои противопоказания. Маслото не се ползва при нарушения в черния дроб, при склонност към диария и при недостатъчна липолитична активност на панкреаса. То не се съчетава с витамин А и Е.

За какво да се внимава:
  • За съхранението на лененото масло. То се държи на хладно и тъмно, иначе полезните му качества се пропиляват. Бързо се окислява, изложено на въздух и светлината, затова се пази и добре затворено.
  • За избора на добър продукт – на пазара има различни по качество масла. Те се разпознават по цвета, който варира от златист до кафяв. Колкото е по-светло маслото, толкова степента на пречистването му е била по-голяма. На етикета трябва да е написано точно „ленено масло“ и да няма примеси или поне да са малко. Предпочитайте бутилчицата да е от тъмно стъкло.
Рецепти с ленено масло:
  • При изгаряния: 100 мл ленено масло и 50 мл от морски зърнастец, нанася се тънко върху мястото на изгаряне.
  • При рани и изгаряния: ленено масло и смлян живовляк в пропорции 1:1 се размесват до състояние на каша. Прави се превръзка 1 път на денонощието.
  • При алергични обриви: 30 мл ленено масло и 100 гр мехлем с невен се размесват до състояние на емулсия и с нея се мажат разранените участъци.
  • При бременност: употребява се с мярка! 1-2 чаени лъжици на ден помагат да се оптимизира кръвообращението, да се подобри хормоналния фон, да се успокои нервната система, да се облекчи запекът.

Бадемово масло

Базови масла, етерични масла

Бадемовото масло е нежно, приятно, с лек жълт оттенък и се смята за универсално. Когато е получено чрез студено пресоване, у него са запазени в максимално количество полезните свойства. В състава му основно място заемат олеинова и линоленова киселини, богато е на витамини B2, E, F, на каротин и микроелементи.

Бива два вида: базово и ефирно. Заради различната концентрация между тях има различие: първото е безопасно да се използва в чист вид, а второто – само в състава на смеси. Освен това се дели на горчиво и сладко. Етеричното масло от горчив бадем съдържа по-малко захари и има по-ярко изразен сладникав аромат.

Свойства: подмладяващо, регенериращо, обезболяващо, овлажняващо, противовъзпалително, успокоява сърбежи. Използва се при слънчеви и термични изгаряния, рани, замръзвания, натъртвания. В чист вид може да се нанесе на болния участък или да се размеси с масло от пшеничен зародиш (1:1). При болки в ушите във всяко ухо се накапват по 8 капки ежедневно. Вторият ефект ще бъде, че ще размекне втвърдената ушна кал.

Вътрешно се използва при язви, гастрити и срещу атеросклероза. Изпива се половин лъжичка три пъти дневно, 90 дни поред. При страдание в горните дихателни пътища – 3 Х 10 капки.

Действа обезболяващо при мускулни болки и разтежения. Болната зона се налага със салфетка, пропита с маслото, и престоява така двайсетина минути.

При бременност: помага за притъпяване на болки в гърба и сваля отоците от краката. Полезни са компреси за 30 минути.

Бадемовото масло няма способността да овлажнява, но добре задържа влагата. Затова не се нанася на суха кожа. Негов плюс е бързото попиване в кожата.

Бадемовото масло идеално подхожда на суха и старееща кожа, но неговата универсалност го прави приложимо и към останалите видове. Прекрасно средство е за ежедневна грижа: стяга отпуснатата кожа, овлажнява и възстановява зрялата, мазната спасява от бактерии, а чувствителната успокоява и освежава.

Рецепти за употреба:
  • Най-простият начин за приложение е да се добави към ежедневния крем или лосион, като на 100 мл основа се добавят 7 мл масло за суха кожа и 5 мл за нормална.
  • Маска за бръчки около очите: на супена лъжичка бадемово масло се прибавят по 1 капка розово и сандалово. Със сместа се напоява салфетка и се прилага за 20 минути един или два пъти в деня.
  • За меки устни: смесете 1:1 мед и бадемово масло и нанесете за 10 минути, повторете 7 дни.
  • За загрубяла кожа: супена лъжичка масло се размесва с по капка кипарис, лавандула, роза, лимон.
  • За ръце и нокти: 5 мл основно масло и по една капка лимон и иланг-иланг. Сместа се ползва вместо ежедневен крем.
  • За коса: при мазна коса се втрива в скалпа преди измиване, при суха – след измиване, като равномерно се разпределя от корените до краищата.
  • Антицелулитно средство: в 15 мл бадемово масло се накапват по капка масло от лимон, грейпфрут, бергамот, пачули и розмарин и се прави дълбок масаж.
  • Срещу разтегляне на корема при бременност: в 100 мл бадемово масло се слагат по 4 капки мандаринено масло, лавандула и нероли. Втрива се леко в проблемните участъци, но само във втората половина на бременността. Необходима е и предварителна консултация с лекар.

Противопоказание: единственото ограничение се явява индивидуалната непоносимост. Не се поставя и на кърмачета. Надеждно средство е само над 8-годишна възраст.

Бадемово масло: Маска за коса (растеж) и за лице. Ползи от олиото

Фъстъчено масло

Базови масла, етерични масла

Получава се от ядките на фъстъците чрез студено пресоване. От 100 кг суровина се получава т 50 кг масло, което го прави евтино и достъпно. Има силен сладък аромат, който може да заглуши дори етеричните масла. У нас е познато с приложението му в кулинарията, но то има място и в козметиката.

Ненаситените мастни киселини, олеиновата и линоленовата, редица наситени киселини въздействат положително на кожата, оздравяват я и я възстановяват. Умее да заличи недълбоките бръчки, получени от възрастта, витамин Е ускорява процеса на обновяване на клетките, придава видима гладкост, смекчава, без да оставя усещане за омазняване. Предотвратява първите предвестници за остаряване на кожата.

Употреба: чисто фъстъчено масло се слага за подхранване и омекотяване на кожата. Използва се вместо нощен крем. Добре се усвоява и напълно попива в кожата, без да оставя мазни следи. Употребява се около очите, двукратно – сутрин и вечер. Държи се най-много 40 минути. 1-2 чаени лъжички масло обогатяват ежедневната козметика при прекалено суха и увехнала кожа.

За масаж: 2 чаени лъжици фъстъчено масло с 1 непълна лъжица жожоба, към които се накапват 3 капки нероли. Прекрасна смес за масаж на лицето. Минете по всички масажни линии, като поглаждате по 10 пъти.

Маска за комбинирана кожа на лицето, склонна към сухота: смачкайте една ябълка средно кисела без кората, добавете лъжица фъстъчено масло и 2 чаени лъжици смлени в кафемелачка орехи. Размийте леко с вода и наложете на лицето за 20 минути.

Палмово масло

Базови масла, етерични масла

Използва се широко в козметиката благодарение на своите витамини Е, К, D, на коензим Q10, мастни киселини, каротеноиди, сквален, магнезий и други микроелементи, необходими за подхранването, овлажняването и подмладяването на кожата. Обикновено се добавя към козметични продукти, сапуни и други.

Рецепти за използване:
  • Маска за лице с омекотяващо действие: натурално масло се нанася за 10 минути. Не се отмива със сапун, а само да се избърше с книжна салфетка.
  • Подхранваща маска за лице: смесете палмово и кокосово масло в равни количества, добавете мъничко етерично масло от гроздови семки.
  • Подхранваща и възстановителна маска за коса: нагрейте до 50 градуса и в топлото масло обилно натопете салфетка и покрийте главата. Отгоре – целофан и кърпа. След 30 минути се премахва с топла вода.
  • Маска за косъм, склонен към начупване: 1 супена лъжичка се разбърква с жълтък, четвърт чаша гореща вода. Преди да се измие главата се нанася тази маска с масажиращи движения по скалпа. Затопля се под кърпа. Процедурата се прави един месец.
  • За производство на домашен сапун: 150 г палмово масло, 50 г кокосово, 70 г зехтин, 80 г масло от ший, 116 г пречистена вода, 45.7 г сода каустик. Към тях накапете по 10 капки масла от ела и кедър. Получава се много свеж сапун с аромат на бор.

Масло от вечерна иглика

Базови масла, етерични масла

Полезните му свойства се базират на съдържанието на гама-линоленова киселина (gla), вид омега-6, която се намира само в кърмата. Получава се от семената на растението чрез студено пресоване. Ароматът е характерен и напомня рибено масло. В концентриран вид почти не се използва, а целебните му свойства се проявяват в редица комбинации, които се приготвят точно преди използването.

Маслото от вечерна иглика се ползва при нарушение на хормоналния фон у жените. При бременност помага за повишаване на еластичността на малкия таз и влияе добре на вътреутробното развитие на плода. Прилага се след консултация с лекар и при отсъствие на индивидуални противопоказания. Активизира топенето на мазнините и затова има място в процедурите за отслабване. Помага при стенокардия, хипертония, атеросклероза, тромбофлебит и други.

Вътрешно се приема чрез промишлено произведени капсули, разчетени спрямо конкретни заболявания и съпроводени от инструкции. Но има и лесна домашна рецепта за приготвяне: чаена лъжичка масло се размесва със супена лъжичка хубав мед и се изпива 15 минути преди да се яде.

Рецепти в козметиката:
  • За нокти: при слаби и чупливи нокти се налагат компреси с масло от вечерна иглика. То предотвратява разслояването и подхранва, съчетано с витаминни комплекси.
  • За коса: прилага се през зимата за сухи коси и такива, склонни към начупване. Помага и при косопад.
  • За масаж: нанася се в чист вид върху проблемния участък и се масажира с леки движения. Подходящо след водни процедури.
  • За лице – маски и компреси: нанася се чрез салфетка, пропита с маслото. Подхожда на суха и мазна кожа. За акне: 1 ч.л. вечерна иглика, 2 ч.л. невен, по чаена лъжица амарант и алое, 5 капки чаено дърво. Изброените съставки се размесват и се намазват върху зоните, които имат изменения и проблеми.
  • Ароматерапия. Има специфичен аромат и затова почти не се използва за ароматерапия. Но за това няма противопоказания и ако ви харесва мириса му, може да го поставите в арома лампа.
  • Топли вани: по една супена лъжичка масло и мед се размиват с мъничко водичка и тогава се изсипват във ваната. Процедурата да не надхвърля 20 минути.

Масло от жожоба

Базови масла, етерични масла

Добива се чрез студено пресоване от семената на Simmóndsia chinénsis. Съдържа протеини и аминокиселини. Свойствата му се сравняват с желеподобното восъчно вещество спермацет. Използва се за коси, кожа, при грижа за миглите и не само. Има висока проникваща способност. Буквално съживява сухите и безжизнени коси, насищайки ги с енергия. Защитава ги и ги заглажда.

Начини за използване:

За коса: добавя се към шампоани и кондиционери или се разнася направо върху скалпа и косата като маска, двайсетина минути преди къпане. Накапва се на гребен за разресване. В съчетание с други масла като иланг-иланг, портокал и лайка лекува склонен към начупване косъм. Ако се добави джинджифил, бор, градински чай или евкалипт, се получава прекрасно средство срещу косопад и пърхот. Подходящо и за сухи, и за мазни коси.

Рецепти за употреба:
  1. При отпусната кожа около очите: използва се чисто масло от жожоба, което се разрежда в пропорция 1:2 с по-леко масло, примерно от шипка. Сместа се разнася с кръгови движения с палци и нежно се втрива до пълно попиване. Само след няколко процедури ще забележите, че малките бръчици са се разгладили.
  2. Превъзходен продукт за миглите, маслото от жожоба е способно да възстанови тяхната структура, да засили растежа и да ги сгъсти. Затова се взима малко жожоба и се съчетава с по 2-3 капки жасмин, бор, сандалово, нероли. Комбинацията се разнася внимателно само по миглите и се отстранява след 15 минути.
  3. За лицето: прекрасен продукт с подхранващи, овлажняващи и регенеративни свойства. Възхитителна добавка към ежедневната козметика. В домашните маски концентрацията му се намалява с малко базово масло.

Противопоказания: маслото от жожоба се счита за напълно безвредно. Противопоказания само при индивидуална непоносимост.

Кайсиево масло

Базови масла, етерични масла

Познато е отпреди 3 хиляди години. През XVI век в Англия ценността му е била сравнима с тази на златото. Защо? Не предизвиква алергични реакции, не е токсично, разпределя се равномерно по кожата. Подходящо е за директна употреба, но и в съчетания. Става за бебета. Интересен е неговият ненатрапчив орехов аромат.

Кайсиевото масло се получава чрез студено пресоване и стои на хладно, в добре затворени съдове. При правилно съхранение трайността му е до 12 месеца.

Използване:
  1. За подхранване на кожата: изсипете малко масло директно върху пръстите си и втривайте в кожата. За лице се ползва памучен тампон, който леко се натапя в топличка вода и впоследствие накапете върху него кайсиево масло. С тампона се обтрива кожата – нежно и по масажните линии.
  2. За масаж: намазва се директно на желаните зони и се втрива с несилни движения до пълно попиване.
  3. Ежедневна грижа за лицето: 1:1 се смесват кайсиево масло, авокадо, жожоба, бадемово, от пшеничен зародиш. В съчетание с авокадо действа при целулит по тялото.
  4. Маски: добавено към обикновена маска, намалява напрежението, снема умората, разглажда бръчиците, отстранява пигментацията. Маслото от костилки на кайсия подхожда на проблемна кожа, нормализира мастния обмен, придава еластичност и равномерност на цвета.
  5. След душ: спомага регенерацията на клетките.

Синапено масло

Базови масла, етерични масла

Извлича се от семена посредством студено пресоване. То е чудесен диетичен продукт, съдържащ фосфор, а също витамини А, D, Е, В, калий. Линоловата и линоленовата киселина правят кръвоносните съдове еластични, блокира отлаганията по стените им, профилактира атеросклероза, укрепва имунната система.

Има бактерицидно, противовъзпалително, заздравяващо действие, работи срещу отоци, срещу глисти, при травми, антисептик е. Добро е за малчугани, тъй като попълва запаса от витамини А и D. При простудни заболявания се втрива в гърдите и по гърба.

В козметиката се прилага срещу косопад и пърхот. Позволява леко да се нагрее преди втриване. Държи се като обикновена маска половин час. Накапва се във вечерния крем, профилактира появата на бръчки. Незаменимо е при загрубели ръце и стъпала. Стяга кожата, разтегната през бременността. Средство срещу целулит.

Противопоказания: единствено при индивидуална непоносимост. Има възбуждащо свойство, затова не се ползва при сърдечни заболявания, гастрит, повишена киселинност.

Етерични масла

Лавандула, лавандулово масло

Базови масла, етерични масла

Маслото от лавандула е обикновена на вид, безцветна течност, която съдържа минерални киселини и естери, най-ценният сред които е линалилацетатът. Има свеж цветен аромат с лек дървесен отенък. Медицинското му приложение е подчинено на метода на използване.

Дайте мнение и Вие тук!

При вътрешно приемане то има следните лечебни свойства: потушава болката, антисептик е, действа отхрачващо, пичогонно, успокояващо и лекува от глисти. Действа добре върху рани и ги регенерира. Помага при изгаряния, порезни рани и екземи. Използва се при змийско ухапване, като се разнася върху инфектираното място, за да обезвреди отровата.

В емоционалната сфера успокоява, разпуска и възстановява силите. Прогонва тъгата и тревогите, създава атмосфера на лекота и радост. Използва се при медитации, тъй като подпомага достигането на вътрешна хармония. Според едно поверие ароматът на лавандула прогонва злобата, завистта и дори агресията. Той е много мек афродизиак, пробужда нежност, мекота, трепет и внимателно отношение.

Лавандуловото масло е козметично средство при проблемна, силно омазнена кожа. Ефективно е срещу акне и пъпки, заради противовъзпалителното и антисептично действие, както и работата му на дезинфектант. Затова козметични компании го прибавят към кремове, шампоани и балсами масово производство.

Ефективно е срещу акне и пъпки, заради противовъзпалителното и антисептично действие, както и работата му на дезинфектант. Затова много производители го добавят към кремове, шампоани и балсами масово производство. С негова помощ притежателите на чувствителна, предразположена към алергичен отпор, ефективно противодействат на зачервяванията, сърбежите и излющването. Има тонизиращо въздействие върху уморената старееща кожа, възвръщайки й еластичността и гладката структура.

Противогъбичното и антибактериално свойство на етеричното масло съдейства срещу пърхот и овлажняване на скалпа. То подобрява структурата на косъма, ускорява растежа, придава блясък и жизненост. Помага да се установи баланс в омазняването на скалпа. В отличие от други масла, това е не така концентрирано, което предполага масовото му използване в козметичните средства.

Способи за използване
  • Ароматна вана: 4-8 капки лавандула се добавят към водата, като дозата се увеличава постепенно в посочените граници. Спецификата тук е, че маслото не се налива директно във водата, а първо се размива в мъничко мляко.
  • Масаж: обичайна доза 5-7 капки на 10 мл основа (базово масло или крем). Чрез кожата прониква в кръвта и с потока достига до всички органи
  • Инхалация: 10 капки на литър вода.
  • Топъл компрес: 5 капки на 10 мл основа.
  • Ароматизиране на помещения: 7 капки на 20 кв.м.
  • Добавка към кремове, шампоани и балсами: до 7 капки на 10 мл основа.
  • За пиене: 2-5 капки, разтворени в мед, приемат се 2 пъти на 24 часа.
  • Разтривки: при нанасяне върху кожата се усеща нещо като убождане, това е нормално. Използва се дори при кърмачета но внимание!: над 1-месечна възраст. Успокоява спазми.
  • Целулит: 4 капки лавандула към 30 мл базово масло, може още лимоново и от хвойна. Нанася се върху проблемните участъци, обвива се с полиетилен и се лежи под одеяло за 40-60 минути. Правят се 10 процедури с помеждутък от един ден.
  • Маска за лице: половин лъжичка лавандулово масло, един суров жълтък, чаена лъжица мед. Държи се не повече от 7 минути! Изглажда, подхранва и тонизира.
  • Арома ресане: 6 капки върху гребена и косата се разресва добре в продължение на 10 мин.
  • В маслени композиции лавандулата се съчетава добре с цитруси и хвойна

Противопоказания: може да нанесе вреда на бременните жени и на хората с ниско кръвно. Забранено е за използване по време на приемането на добавки с желязо и йодсъдържащи препарати.

Базови масла, етерични маслаМасло от чаено дърво

Най-качествените образци се добиват в Австралия. Ползвали са го още аборигените. Сега се добива по метода са студеното пресоване. Цветът е прозрачно-зеленикав, ароматът – хладен, остър, горчив, дървесен, но с плодов примес. Това масло не търпи други аромати и се съчетава единствено с масла от дървесната и пикантната група.

Маслото от чаено дърво е известно като антисептик и частично – като антибиотик, прилаган през Втората световна война. Уникалните му свойства са: бактерицидно, противовирусно, противогъбично, имуностимулиращо, заздравяващо, успокояващо, обеззаразяващо, противовъзпалително, въздейства на емоциите и нервите като антидепресант: успокоява, прогонва страха, тъгата, тревогата.

Масло от чаено дърво. 25+ ползи, противопоказания и точната употреба

Препоръчва се на хора с неустойчива психика и мрачни мисли. Стимулира мозъчната активност и съдейства за правилни решения, повишава работоспособността и паметта.

Прилага се при простудни, кожни, гинекологични, онкологични и психични заболявания. Ефективно при хронични болести. Добро средства при зъбобол, прави дъха свеж и приятен. Помага при хранителни отравяния, неутрализира отровата при ухапвания от насекоми. Прилага се чрез втриване, инхалации, компреси, вани. Много рядко се взема вътрешно и само в състава на различни смеси.

Чудесно е за отстраняване на недостатъци на кожата като белези от пъпки, гнойни образувания , акне. Става за ежедневна употреба при мазна и проблемна кожа. Подхожда на околоочната зона и помага за спадане на торбички под очите, премахва стрии и брадавици. Успешно укрепва косата и я възстановява на клетъчно ниво. Ефективен срещу пърхот.

Противопоказания: само при индивидуална непоносимост. Алергични реакции се срещат изключително рядко. Прекрасно е за деца над 3 години като имуностимулатор. Няма противопоказания за бременни. Предозирането обаче предизвиква дискомфорт, световъртеж и гадене.

Розово масло

Базови масла, етерични масла

За получаването само на 1 мл розово масло са необходими 5 кг цветове, събрани от 4 до 11 часа сутринта. Затова цената му е сравнително висока, особено ако маслото е чисто.

Ароматът е ярко изразен цветен, пикантен, но нежен, с медени нотки. Съчетава се добре с цитруси и други цветни аромати.

В медицината се ползват неговите свойства да спира кръвотечение, да регенерира, да очиства кръвта, да регенерира. То е слабително средство, противовъзпалително, противосклеротично, спазмологично. Действа като антиоксидант, антидепресант и обезболява. Нормализира кръвообращението, работата на сърцето, кръвното налягане, извежда токсините, лекува горните дихателни пътища.

Влияе благотворно на психоемоционалното състояние. Води до релаксация, премахва стреса и дългосрочната депресия, придава самоувереност. Стимулира мозъчната активност, пробужда творческите способности, повишава работоспособността. Ползва се и като афродизиак.

В козметиката вълшебно действа на кожата, разглажда бръчиците, придава еластичност и красив цвят. Оптимизира действието на мастните жлези, подхожда за всички висове кожи: сухи, мазни, проблемни, чувствителни, стареещи, груби.

Помага срещу отоци и тъмни кръгове около очите. Има лифтинг ефект на лицето, деколтето и шията, премахва отпускането на кожата. Подходящо е за нежна детска кожа. Предпазва от вятър, студ, слънце. Възвръща блясъка и силата на косъма, средство срещу косопад и ускорява растежа на косата.

Рецепти за използване:
  1. За масаж: в 10 мл базово масло се добавят 1-3 капки розово
  2. За обогатяване на кремове: 5 капки на 5 мл основа
  3. Аромалампа: от 3 до 6 капки в зависимост от площта на помещението.
  4. Арома вана: от 4 до 7 капки, разтворени в чаша мляко. Процедурата е до 10 минути.
  5. Апликация: 1-3 капки розово масло на 10 мл основно масло.
  6. За обогатяване на шампоани и балсами: 10-12 капки на флакон. Ефектът не е светкавичен, прилага се поне седмица.
  7. За коса: 5-6 капки на гребена и се разресва във всички посоки.
  8. Лосион (розова вода): 2 капки розово масло към 250 мл преварена вода.
  9. Маска-скраб: половин лъжичка мед, две чаши смлени бадеми, една лъжица розова вода. Готовият продукт се разпределя по деколтето и лицето за петнайсетина минути.
  10. Овлажняващ крем: по 3 капки роза и пачули, по 2 капки нероли и иланг-иланг, към 30 мл базово масло – примерно бадемово. Пази се в хладилник, плътно затворено, за 14 дни. След като престои достатъчно, започва да се ползва, приоритетно преди сън.

Противопоказания: не се ползва от бременни и под 6-годишна възраст. Възможно е да навреди по време на химиотерапия.

Масло от риган

Базови масла, етерични масла

Така е познато у нас, но на продукти, произведени в чужбина, ще го срещнете под името «Origanum vulgare». Още елините са го прилагали срещу инфекции. То унищожава бактерии, гъбички, паразити, вируси. Ползва се срещу колит без странични ефекти, регенерира клетките на черния дроб. Полезните свойства наброяват минимум 30.

Използване:
  • При заболявания на кожата: на всяка капка етерично масло от риган се прибавя 1 чаена лъжица базово масло – зехтин, кокосово или друго. Сместа има антибактериално действие. Очиства и лекува акне. За целта твърде концентрираната смес се разрежда с водичка и се нанася с тампон върху засегнатите участъци. Ако мястото почервенее, концентрацията трябва да бъде намалена още чрез разреждане. При проблемна кожа няколко капки масло се добавят към геловете, лосионите и другите ежедневни козметични средства.
  • За отслабване: подпомага контрола над холестерина, потушава формирането на нови мастни клетки и изгарянето на вече натрупаните мастни тъкани.
  • Срещу чревни паразити: 1-3 капки масло на чаша сок или мляко – трикратно в деня. Маслото от риган отблъсква още комари, бълхи и други насекоми. Използва се в репелентите.
  • Регулира менструалния цикъл, възстановява кръвообращението в малкия таз и в матката. Препоръчва се при менопауза, тъй като се противопоставя на изпотяването, на приливните вълни и на други симптоми.
  • Противогъбични свойства: за тази цел се взема вътрешно и защитава организма от гъбични инфекции. Особено ефективно е срещу гъбични инфекции, устойчиви на флуконазол. При поражения на ноктите се препоръчва местно приложение трикратно на ден. С маслото, разтворено във вода, се обработват и обувките.
  • Лекува артрити, ефективен при възпаления и болки в ставите. Леко прониква в дълбочина и достига до поразените тъкани. За местно приложение: 1 капка масло от риган на 5 капки кокосово масло. За вътрешно приложение: 2 капки масло, добавени към която и да е любима напитка, стига да не е алкохолна. Максимален срок за използване – 2 седмици.
  • Маслен масаж: при болки в гърба и мускулите, при мускулна треска и спортни травми.
  • Алтернатива на антибиотиците. Ефективен срещу стафилококови инфекции, които трудно се повлияват от пеницилин.
  • При алергии: има противовъзпалителен ефект и носи облекчение.
  • При болни зъби: съдържа веществото тимол, което се влага в пасти за зъби и в хубавите води за уста. Намалява болезнените усещания и препятства възпаления на тъканите. Разредено със зехтинче в пропорция 1:1 се нанася около болния зъб и се втрива във венеца.
  • Противовирусни свойства: срещу простудни заболявания и вируси. Ефективен срещу херпеси. Няколко капки масло, разредено със зехтин, се маже по дължината на гръбнака, където се намира вирусът в „спящо“ състояние. В допълнение може да се слагат по 2 капки масло, разредено с вода, под езика.
  • При хранителни отравяния и прекалена употреба на лекарства.
  • При брадавици и дебели мазоли: разрежда се с масло от кокос в пропорция 1:3 и се ползва за намазване.

Негативни последствия: пречи на усвояването на желязото и не се приема заедно с минерални добавки. Стимулира кръвообращението в матката, затова се избягва през бременността. Неподходящо за деца до 24-месечна възраст.

Масло от канела

Базови масла, етерични масла

Маслото от канела се получава се от млада кора на растението, която има ярко изразен аромат и успокояващо действие. Това масло обаче е силен алерген, затова се използва само след запознаване с противопоказанията му.

Свойства: противовирусни, антисептични, използва се срещу грип и простудни заболявания, отхрачващо средство, прочиства дихателните пътища, използва се за инхалации. Дезинфекцира рани, успокоява след ухапвания от най-различни насекоми. Подкрепя храносмилането и лекува диария, гастрит и други стомашни и чревни заболявания. Нормализира работата на половата система. Силен афродизиак, повишава половата възбуда.

Използване в козметиката:
  • Грижа за скалпа и косата: добавя се към шампоаните и готовите маски за засилване и блясък. Работи срещу пърхота. Домашна маска: Супена лъжичка канела, двойно повече мед, едно яйце и няколко капки етерично масло от репей. Маската се загрява буквално за 10 сек в микровълновата фурна и топла се нанася с масажни движения. Оставя се за 40 минути. Укрепва луковицата на косъма.
  • При напукани и чувствителни устни: помага домашен балсам, направен от вазелин с няколко капки канела. Нанася се върху устните неограничен брой пъти.
  • За лице: добавя се към готовите кремове, за да разхубави тена и да придаде сияен вид.
  • За отслабване: добавя се към кремове и гелове за отслабване, действа загряващо и изгаря мастния слой, изглажда кожата. Подходящ за масажи и обтривания.
  • Ароматна вана: няколко капки канелено масло, разтворени във вода, дават наслаждение във ваната и радост с своя сладък аромат и релаксиращо действие.

Масло от мащерка

Базови масла, етерични масла

Познати са към 300 вида, но маслото от мащерка се извлича от обикновения Thymus vulgaris. Има наситен аромат и сложен химически състав с широко действие: при лош сън, лоша памет, при депресия и дълбока хронична умора, при респираторни заболявания, проблеми с храносмилането, сърцето и съдовете, за противодействие на инфекции. Средство срещу псориазис, екземи, дерматити.

Какво можем да лекуваме с масло от мащерка

Още ползи:
  • При дихателни проблеми: използва се аромалампа с 4-5 капчици мащерка, 2 капки от карамфил и 3 капки евкалипт. Сместа ограничава инфекцията и има противомикробен ефект.
  • Лош апетит: правят се хладни инхалации с една капка етерично масло, накапано върху салфетка. При пълен отказ от хранене се прилага арома вана, в която се пускат 3-5 капки масло.
  • При омазнена коса: няколко капки масло се прибавят към балсама.
  • При акне: прави се смес от мащерка, лавандула, чаено дърво, жожоба и розмарин. Взаимодействайки си, тези етерични масла усилват кръвообращението и имат очистващ ефект.

Противопоказания: употребява се над 6-годишна възраст.

Масло от жасмин

Базови масла, етерични масла

Жасминът е сред най-силните аромати в цветната група. Добива се от набрани през нощта цветове, а процесът изисква много време и усилия. Полученият продукт обаче символизира чувствеността и очарованието. Отличава се с изисканост и еротична чувственост, интензивност и женственост. Смята се, че това е маслото на женствеността и на Индия, неговата родина. При употребата му трябва внимание, защото не са изключени алергични реакции. Може да повлияе негативно на бременните в първите месеци от бременността.

Лечебни свойства: обезболява, успокоява спазми, антисептик, отхрачващо средство, регулира менструалния цикъл, намалява възпаленията, стимулира кръвообращението в малкия таз, усилва лактацията.

Има място в интимната сфера, тъй като помага за отпускане и разкрепостяване, повишава чувствеността, използва се за хормонално пренастройване на женското тяло. На жасмина се приписва свойството да помага за забременяване и за справяне със следродовата депресия.

Прилага се чрез масажи, инхалации и вани, може да лекува кожни заболявания, екземи , дерматити. Ползва се при безсъние.

Рецепти за употреба:
  • За лице: повишава гъвкавостта на покривния слой на лицето, препоръчва се за сухия тип. Има лифтинг ефект. Подмладява зоната на деколтето, ако тя се маже със смес от масло от жасмин и базово масло в пропорции 1:15. С етеричното масло се обогатяват всякакви готови козметични продукти, като на 15 мл основа се влагат 1-4 капки жасмин.
  • Ароматерапия: разпускащо действие, помага за хармонизиране на вътрешната енергия, извежда навън скритото в дълбините на душата. Маслото сваля стреса, умиротворява, помага за потапяне в любовта. Отстранява неприятни миризми и е освежител на въздуха.

Масло от здравец

Базови масла, етерични масла

Етеричното масло се получава от цветовете на растението чрез парна и хидродестилация. Прилича на олио с жълтия си цвят, но има силен аромат. За една капка масло са нужни 50 кг цвят, а за 10 мл – тонове здравец. Заради това цената му винаги е висока.

Обладава уникалното умение да придава на лицето и тялото мекота и нежност. От него се изготвят кремове и специални лечебни мазила срещу изгаряния и измръзвания. Бързо регенерира клетките, като заличава белези и следи.

Употреба:
  1. За лицето: необходимо е базово масло – бадемово, от жожоба, от кайсиеви костилки, от гроздови семки и други. За ежедневна грижа се влага капка здравец на 10 мл база. Добавят се по вкус по капка ванилия, жасмин, портокал. Срещу акне: на 10 мл базово масло се слагат по 2 капки здравец и карамфил. С готовия продукт сутрин и вечер се обтрива кожата. Ако е комбинирана или пък мазна: 10 мл спирт с 3 капки портокал, здравец и карамфил плюс 100 мл дестилирана вода. Течността се съхранява на тъмно, лицето се обтрива двукратно на ден.
  2. Антиоксидант, който се бори с дълбоките бръчки. Обогатява кожата с нужните минерали и витамини, задържа влагата и предотвратява преждевременното стареене.
  3. При целулит: нанесете на дланите си малко масло от здравец и разтрийте проблемните места. След това масажирайте. Интензивното обтриване премахва портокаловата кожа.
  4. За увеличение на гърдите: капнете на палците малко масло и го втривайте с масажни движения в кожата на гърдите. Правете това няколко месеца. Етеричното масло увеличава гръдта и я прави по-обемна.
  5. За ръце: два пъти седмично си правете маска по следната рецепта – супена лъжица сметана с 5 капки здравец и портокал. Нанася се на ръцете до лактите и след половин час се отмива. Кожата се изглажда и се премахват загрубелите участъци и неравностите.
  6. За коса: балсами и маски със здравец се срещат рядко, но лесно се правят у дома. Примерно в балсама се накапват 2 капки и да се нанесе равномерно по дължината на косъма. Измива се след 10 минути. За тънки и повредени коси се слага маслото в чист вид. Нанася се 1 чаена лъжица здравец върху току-що измитите и още влажни коси, завива се с кърпа и се държи 20 минути. Действа срещу чупливост на косъма и ускорява растежа.
  7. При мастопатия, миоми, безплодие: прилага се ароматерапия чрез арома лампа. В нея се слагат няколко капки масло. Освен това то подобрява настроението, успокоява, укрепва нервната система.
  8. При безплодие: 1 чаена лъжица мед и 4 капки здравец, смесени със 100 гр топла вода. Пие се половин час преди храна в течение на 3 месеца. Лечението със здравец е спомагателно и не заменя консултациите с лекар.

Масло от маточина

Базови масла, етерични масла

Добива се чрез парна дестилация от всички части на растението, с предпочитание към листата, цветовете и стъблата на маточината. Добива се много масло етерично масло – само 0,01% от суровината и затова струва скъпо. За намаляване на стойността се смесва с по-евтини масла като лимоновото.

Лечебните му свойства са много, но най-известна е силата му да се отразява благотворно върху нервната система. Стимулира, успокоява, премахва умора, световъртеж, шум в ушите. Има спазмолитично, болкоуспокояващо въздействие, леко слабително, антивирусно, бактерицидно, отхрачващо средство, сваля температурата, заздравява рани, подобрява дейността на сърцето. Дава се при анемия, невралгии, астма, лошо храносмилане, простуди и други.

Евкалипт, евкалиптово масло

Базови масла, етерични масла

Родината му е Австралия. Етеричното масло се добива от листата на растението чрез дестилация. За 1 кг масло са нужни 50 кг от суровината. Има силен, пикантен аромат с горчив привкус.

Свойства: при респираторни заболявания премахва кашлицата и подобрява дишането. Има антибактериални свойства, укрепва имунната система, средство срещу микроби и вируси. Повишава концентрацията на кислород в кръвта, подобрява насищането на клетките с необходимите им газове. Действа при ревматизъм, като облекчава болката чрез масажи. Обезболява при изгаряния, ускорява затварянето на рани.

В козметиката се ползва за очистване на кожата и отвеждане на отделените секрети от мастните жлези, работи срещу акне. Незаменимо при зряла кожа, тъй като усилва регенерацията и растежа на нови клетки. Вследствие на това намалява бръчиците. Укрепва луковицата на косъма, подобрява структурата му, предотвратява изсушаването и намалява косопада.

Използва се срещу насекоми. Ароматът на евкалипт ги отпъжда, а след ухапване намалява зачервяването и успокоява.

Помага при тревога, стрес, повишава вниманието.

Рецепти за използване:
  1. Ароматерапия: в арома лампа се слагат 20 капки от етеричното масло.
  2. Ароматна вана: 8-10 капки, размити във вода.
  3. Масаж: 10 гр основа и 7 капки евкалипт. За обтриване са достатъчни 6 капки.
  4. За коса: измийте главата със шампоан, към който сте добавили 5 капчици масло на основа от 10 гр.

Противопоказания: Етеричното масло от евкалипт има благоприятно, но много силно въздействие, затова не да не се предозира. В началото следете за алергична реакция. Не използвайте през бременността и кърменето. Забранява се на деца до 24-месечна възраст. При първи допир до кожата може да предизвика усещане като убождане, което минава след 2-3 минути. Това е естествена реакция.

Евкалипт и евкалиптово масло: Прекрасните ползи и начините за приложение!

Масло от розмарин

Розмариновото масло се получава от свежите и млади стъбла на едноименното растение. То е безцветно, леко жълтеникаво със свеж аромат. То успокоява главоболие, ревматизъм, ишиас, стимулира кръвообращението, подобрява нервната система и дишането, подобрява обменните процеси, сърдечния мускул, има антисептични свойства, противопаразитно действие, заздравява рани.

Използва се при варикозни разширени вени. Подобрява зрението. Използва се във вани, при масаж, за разтриване. Помага при болки в мускулите и ставите, сваля болката от краката при неврити, невралгии, тромбози, тромбофлебит, ревматизъм, подагра. Облекчава и обикновената умора.

Базови масла, етерични масла

В козметиката се прилага за оздравяване на косата и почистване на скалпа, при повишено омазняване, потене на краката, срещу гъбички по ноктите, за разглаждане на бръчици, срещу целулит. Добавя се към редица маски. У дома само се разрежда в съотношение 10 капки на 1 л преварена вода. В ароматерапията се използва срещу депресия, апатия, стрес, при изтощение, вялост, обща слабост. Ободрява, придава сили. След сутрешния душ се натрива неголямо количество масло в краката и ето един добър старт за напрегнат ден.

Предупреждение: розмариновото масло се продава в аптеките. То е много отровно вещество и неговото използване става по лекарство предписание. Спазвайте строго предписаните количества!

Масло от мента

Базови масла, етерични масла

Най-прочутото средство за успокоение. Етеричното масло от мента е незаменимо при емоционални разстройства, при необходимост от тонизиране, за сваляне на стреса. Ароматът му ободрява, повишава доверието, премахва скованост, напрежение, има вълшебно действие върху цялата нервна система. Повишава умствения капацитет на жените.

На физическо ниво действа при простудни заболявания, убива вируси и микроби, намалява телесната температура. Чудесно средство при загуба на гласа и хрипове, подобрява мозъчното кръвообращение, въздейства на съдовете като спазмолитично средство. Бързо сваля всякаква болка, дори и в зъбите. Премахва неприятната миризма в устата.

Ментата е чудесна за мазни кожи, свива порите, регулира мастните жлези. Така работи при умора, че няма да се забележи, ако някой не е спал през нощта. Отстранява възпаления, акне, бактериални дерматити. Оздравява кожата при първа поява на екзема.

Рецепти с масло от мента:
  1. В арома лампа: 4-6 капки. Активизира мозъчната дейност, освежава, ободрява, прочиства въздуха от бактерии, което го прави добро средство по време на грипна епидемия.
  2. Инхалации: 2-4 капки масло, дължина на процедурата – до 5 минути. Целесъобразно е да се правят при простуда.
  3. Горещи вани: 2-6 капки масло, размито с малко вода или мляко.
  4. Масажи и компреси: не се използва масло в чист вид, а се разрежда с някакво базово масло или с обичайните козметични продукти. На 15 мл основа се прилагат 6 капки мента.
  5. За сауна: 4-7 капки в 10 мл спирт.
  6. При зъбобол: 1-2 капки мента в чист вид се нанася върху зъба.
  7. Защита от насекоми: капнете 1-2 капки мента където и да е върху кожата си.
  8. Арома лампа: 2 капки.

Противопоказания: не се ползва при деца под 7 години, при бронхити и приемане на хомеопатични лекарства. Не се препоръчва вечер, защото може да наруши съня. Не се прилага от бременни и през периода на лактация.

Масло от карамфил

Базови масла, етерични масла

Това етерично масло не е твърде познато и не се зарежда в много магазини. Скъпо е, защото за 1 кг масло се преработват 15 кг плодове. Главният му компонент е евгенол, който му придава характерния ярък аромат.

Карамфилът потушава болката, противоалергичен е, противовъзпалителен, спазмолитичен, действа против вируси и бактерии. Много се употребява в стоматологията срещу пародонтоза, стоматит, различни възпаления и даже кариес.

Етеричното масло от карамфил обикновено се влага в смеси, а в чист вид – в ароматерапията за борба с депресия и неврози.

Рецепти за използване:
  • Срещу брадавици, краста, акне: 2-3 суп.лъжички базово масло и 3-4 капки карамфил. Маслената смес се намазва върху проблемните участъци.
  • За тонизиране: 1-2 капки в използвания крем, нанася се преди сън.
  • За коса: регулира мастните жлези и е просто находка в борбата с омазняването. Укрепва луковицата и стимулира израстването на косъма. Маска: 30-40 мл масло от пшеничен зародиш (също така може и от гроздови семки) се разбърква с 5 капки карамфил. Натрива се в корените и с нежни движения се разнася надолу по косъма. Държи се до час.

Етерично масло от лимон

Базови масла, етерични масла

В Египет с него са обеззаразявали храната по време на епидемии от тиф. Натуралното масло се добива от корите на лимона. Отначало е светло, при дълго съхранение потъмнява, но пък запазва свойствата си. Има противовирусно, имуномоделиращо, противовъзпалително, болкоуспокояващо, антисептично, антиоксидантно, спазмолитично, кардиостимулиращо, антиканцерогенно, инсектицидно, отхрачващо, кръвовъзстановяващо действие и е противоотрова.

Действа добре на психичното състояние и на нервната система. Въвежда ред в обмяната на веществата, намалява глюкозата в кръвта, повишава липидния обмен и изгарянето на мазнини и всичко това го прави чудесно отслабващо средство.

В козметиката има забележително избелващо действие срещу хиперпигментация, розацея, за изравняване на тена, за избелване на ноктите. Действа срещу ранички и ухапвания от насекоми. Чудесно средство срещу косопад.

Употреба:
  • За ежедневна грижа: 2-3 капки лимон на 5 г основа;
  • За масаж: 7 капки на 10 мл базисно масло;
  • За разпускаща вана: 10 капки на половинка чаша мляко;
  • Вода за уста: 5 капки лимон на чаша топла вода.

Предупреждение: предварително се прави тест за чувствителност.

Етеричните масла са ароматни летливи вещества, които се извличат от цветовете, листата и плодовете на растенията. Те помагат на човека да съхрани младостта, красотата и здравето си. Употребата им е далеч по-широка от представите ни. Добавят се в стотици видове продукти като шампоани, миещи средства и парфюми, намират приложение в медицината, кулинарията, козметиката и още много други сфери.

Класификация

Според източника, от който са извлечени, ароматите на маслата се класифицират в няколко вида:Базови масла, етерични масла

  • Цветни – лавандула, лайка
  • Тревисти – мента, розмарин
  • Цитрусови – портокал, бергамот
  • Иглолистни – бор, смърч, кедър
  • Пикантни – джинджифил, канела
  • Смолисти – ела, мирта
  • Екзотични – пачули, иланг-иланг

Според трайността си – времето, необходимо за пълното им изпарение, се делят на:

  • Леки – изпаряват се за половин час – всички цитрусови масла, ментата
  • Средни – изпаряват се за един час и половина – ела, маточина
  • Тежки – изветряват за 2-6 часа – жасмин, кедър
Употреба в медицината

Почти всички етерични масла имат противовъзпалителни, антимикробни, противовирусни, болкоуспокояващи свойства. Използването им е ефективно за дихателната система, стомаха и чревния тракт, на сърцето и съдовата система. Помагат срещу алергични реакции.

Едно от уникалните им свойства е регенериращото. Те са способни да лекуват изгаряния, порезни рани, наранявания. Използва се в психо-емоционалната сфера. Нормализират емоционалната устойчивост и съня, повишават концентрацията на вниманието, благотворно се отразяват на работоспособността, разкриват творческите способности.

Употреба в козметиката

Използването на чисти етерични масла и съчетания се предполага от благотворното им влияние върху кожата по всички части на тялото, ноктите и косата. Даже някои масла станаха много популярни заради антицелулитните си и овлажняващи свойства. В чист вид етеричните масла притежават висока концентрация, затова в козметиката е прието да се прилагат заедно с базови масла.

Вреди от етеричните масла

Базови масла, етерични масла

Противопоказанията при употребата на етерични масла има единствено при непоносимост към една или друга група от тях. Вреда може да се нанесе на бременните жени, които са по-чувствително от обичайното. Бъдете внимателни, тъй като полза носят само натуралните масла, а не ароматните фалшификати.
Начини на приложение

Разработени са множество способи за използване на маслата, като те зависят от целта и с какво дадено масло е полезно в конкретния случай.

  1. Инхалации: използват се при лечение на горните дихателни пътища, снемат възпалението и отоците.
  2. Ароматерапия: идеално подхождат за психо-емоционално разпускане. Сега са много популярни аромалапмите. Само капка от например цитрусово масло повдига настроението. Маслото от ела, което традиционно се използва в банята, прекрасно дезинфекцира помещенията. А сандаловото масло и пачули са афродизиаци.
  3. Ароматична вана и арома масаж: правят кожата нежна и гладка. Маслото прониква бързо през кожата към лимфата и с нейна помощ „измива“ множество органи: бъбреците, дробовете, червата и други.
  4. Компреси: охлаждащи компреси например с бергамотово масло снижава температурата. Противовъзпалително и регенериращо въздейства върху рани и изгаряния маслото от морски зърнастец. А компрес на лицето с пачули овлажнява и подхранва кожата
  5. Втриване: идеално подхожда при мускулни и спазматични болки. Например маслото от морски зърнастец е известно с обезболяващото си действие.
  6. Влагане на няколко капки етерично масло в кремовете за тяло, лице и околоочните продукти оказват меко въздействие. Видът на маслото, което ще се добави, зависи от типа на конкретната кожа. Например при проблемна мазна кожа подхожда пачули, за суха – бергамот. За козметични цели препоръчително етеричните масла се съчетават с базово.
  7. Добавяне на няколко капки етерично масло върху гребена, в шампоана или балсама – това е прекрасно средство за опазване на косата и скалпа. Много от маслата помагат срещу пърхот, преустановяват косопада, ускоряват растежа на косата, придават блясък и сила.
  8. Вътрешна употреба: най-полезни са лененото масло, което намалява нивото на холестерина и помага за отслабване, но само при правилно прилагане, и кедровото масло, 2 чаени лъжици от което дава на човека цялата дневна доза от белтъчини и мазнини. В студените райони на земята е обичайно да се дава на децата кедрово масло, което им помага за придобиването на добър ръст и правилно телесно развитие. Внимателно трябва да се изучават инструкциите, защото не всички етерични масла са пригодни за вътрешна употреба.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

масло от арган

Арганово масло: какво лекува и как разкрасява

Арганово масло за коса и за лице. Цена на арганово масло. Какви рискове крие употребата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *