Men

Менструация – всичко важно, което да знаем по темата

Какво е менструация и менструален цикъл. Етапи на цикъла. Кои са възможните отклонения и защо се случват. Хигиена на менструалния цикъл. При какви нарушения на цикъла да ходим на лекар. Менструален календар и овулационен калкулатор

Какво е менструация? При половото съзряване на организма с всяка здрава жена се случват сложни промени, които я подготвят за продължението на рода. За бременност и раждане. Узряването на една яйцеклетка представлява израз на тази готовност – това е т.н. менструален цикъл.

Продължителността му е средно 26-28 дни, но за цикъл в норма се счита протичащият между 21 и 35. Независимо от продължителността на цикъла, ако няма признаци за болестни промени той се приема за редовен и стабилен при протичане в един и същи брой дни.

Понякога се случват отклонения с по няколко дни. Причина за това може да е стрес, възпаление, някакво заболяване на половите органи.

менструация
При редовна менструация не е трудно да се изчислят фазите на пълния цикъл

И така – да обобщим: менструация е вагинално кървене. При него става освобождаване от определен функционален слой на маточната лигавица. Кървенето се случва веднъж в месеца и продължава 3-5 дни. Първият ден на кървенето се определя като начало на месечния цикъл.

Менструален цикъл

Какво представлява менструалният цикъл? Женският организъм е подвластен на циклични прояви, които се случват под въздействието на женските хормони. Месечният цикъл като цяло, както и всеки от процесите в рамките на цикъла, започва или при повишаване, или при понижаване стойностите на едни или други хормони.

Главен регулатор на менструалния цикъл е кората на главния мозък. Това е причината дори при абсолютно здрава полова система у жените за се наблюдават нарушения на цикъла. Ако в кората на главния мозък има патологии, тя не е в състояние да регулира правилно този сложен процес. Например силният стрес може сериозно да разстрои месечния цикъл до степен той да “замръзне”.

Освен чрез кората на главния мозък, месечният цикъл има регулация на още четири равнища. С това са свързани хипоталамусът, хипофизата, хормоналните жлези и непосредствено органите, които реагиран на хормоните.

Грубо казано – целият процес може да се представи по следния начин. Кората на главния мозък го ръководи чрез хипоталамуса, който отделя специални хормони. Тези хормони са сигнал за хипофизата да произведе свои – т.н. тропни хормони. Тропните хормони пък активират специални хормонални жлези, които също започват да отделят хормони. Именно тези последни във веригата хормони “пускат” в действие съответните органи и те изпълняват едни или други функции.

Процесът наистина е сложен. Трудно е да се обясни с две-три изречения, но изводът е ясен: главният мозък играе ключова роля за правилното протичане на менструалния цикъл.

Етапи (фази) на менструалния цикъл (от менструация до менструация)

През първите дни на менструацията се наблюдава ниско ниво на естрогените. Това е сигнал за хипоталамуса, който започва да отделя свои специфични хормони. Под тяхното въздействие хипофизата увеличава продукцията на фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони. Те постъпват в кръвта и достигат до яйчниците, където от своя страна се увеличава образуването на нови естрогени. Вижда се, че между всички тези процеси съществува директна връзка. Т.е. колкото повече хормони от един вид са произведени, толкова по-интензивна е продукцията на нови хормони от следващото “стъпало” по веригата. Вижте казаното нагледно:

“Фигурин

Фоликуларна фаза

Под действието на естрогените започват да растат и се развиват няколко фоликули с яйцеклетки. Един от фоликулите е доминантен и е в състояние да узрее напълно за овулация. През този етап на менструалния цикъл настъпва съзряването на фоликулите, затова той се нарича фоликулярен.

менструация
Зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и започва подготовка за “отглеждането” на нова

Продължителността на този първи етап при различните жени може да има съществени разлики. Именно количеството дни, необходими за съзряването на фоликула, определят продължителността на целия менструален цикъл, защото останалите етапи протичат приблизително за едно и също време. Например при класическия цикъл от 28 дни фоликулярният етап продължава 14 дни, при 25-дневния – 11, а при 32-дневния – 18.

Овулаторна фаза (Овулация)

По време на фоликулярния етап яйцеклетката нараства и към края му размерът й се увеличава 5-6 пъти. Фоликулът се увеличава съществено толкова, че изпъква над повърхността на яйчника и на това място яйчниковата обвивка изтънява. При пълно съзряване фоликулът се разпуква и се отделя готовата за оплождане яйцеклетка – т.е. настъпва овулацията.
Ако имате стабилен цикъл и сте наясно кога е следващата ви менструация, вие лесно можете да изчислите датата на овулацията. За това е достатъчно да “извадите” от въпросната дата 14 дни. Така ще получите времето на поредната овулация – времето, когато зачеването е най-сигурно. Така че ако искате да имате бебе, планирайте решителния полов акт предварително и бъдете активни най-вече около и по време на предполагаемата овулация. Съответно – в рамките на 4-5 дни около въпросното събитие трябва да сте много предпазливи, ако бременността не е желана.

Фаза на жълтото тяло (Лутеална фаза)

Следващият етап на менструалния цикъл е фазата на жълтото тяло. Веднага след овулацията на мястото на разкъсания фоликул се формира т.н. жълто тяло, което започва да отделя хормоните прогестерон и естрадиол. Тези хормони стимулират матката да се подготви за една възможна бременност. Продължителността на този етап е постоянна на практика при всички жени – 14 дни. Ако се е случило оплождане на яйцеклетката, жълтото тяло продължава да нараства и да отделя хормони до момента, когато плацентата е напълно формирана. Ако яйцеклетката не е била оплодена, жълтото тяло постепенно се свива и се трансформира в съединителна тъкан. Хормоните, които произвежда са все по-малко и накрая това производство спира съвсем.

Ахормонална или нулева фаза

Веднага след това настъпва ахормонална или нулева фаза и започва месечно кървене, т.е. менструация. Маточната лигавица бива подложена на дистрофични процеси и функционалният й слой се смъква и изхвърля. Този процес е свързан с накъсване на малки кръвоносни съдове, което е и причина за познатото кървене. Заедно с кръвта от тялото се изхвърлят частите на споменатия функционален маточен слой.

И така – в рамките на първите 3-5 дни на цикъла постепенно се отделя и изхвърля целият функционален слой на вътрешната маточна обвивка ендометриум. Това причинява кръвозагуби до 200 мл в денонощие.

От втория ден функционалният слой на маточната обвивка започва да се възстановява и до шестия възстановяването му е приключило. След това започва подготовката на ендометриума за възможната имплантация на оплодена яйцеклетка. Функционалният слой на ендометриума нараства интензивно. Дебелината му се увеличава 4-5 пъти. Интензивно се развиват и жлезите в лигавицата.

Ако оплождането и имплантацията не се случат, а жълтото тяло спре да произвежда хормони, функционалният слой загива от хипоксия – настъпва неговата смърт и отхвърляне чрез месечното кървене. По-нататък процесът се повтаря отначало.

Кога започва менструацията при девойките

След навършване приблизително на осем години в живота на всяко момиче настъпва началният период на половото съзряване. Това е индивидуален момент, затова не е възможно да се “закове” точна възраст и в конкретиката нещата са доста разнообразни. По време на половото съзряване тялото на всяко момиче претърпява сериозни изменения. За някои хора това е истинска трансформация на момичето в жена. Нещата се случват примерно така:

Един от показателите за полова зрялост е началото на месечния цикъл, което свидетелства, че младият организъм е готов да възпроизвежда нов живот. Обикновено цикълът се проявява за първи път във възрастовия диапазон 11-14 години.

В отделни случаи това може да стане по-рано или по-късно, примерно между 8 и 16 години. Ако цикълът започне преди осемгодишна възраст, се говори за ранно полово съзряване, а ако този момент настъпи след 16 – за късно или закъсняло. И в двата случая е необходима консултация с лекар, защото може да става дума за сериозни хормонални нарушения.

Има три основни признака, които предупреждават, че моментът на първата менструация наближава – ето кои са те.

Първо – уголемяване на гърдите

Първи признак за началото на половото съзряване е развитието и нарастването на гърдите. Зърната изпъкват, тъканите на млечните жлези се развиват. Като правило цикълът идва около две години след началото на описаната промяна с гърдите. По принцип процесът продължава от една до три години.

Окосмяване

Следващият признак от периода на полово съзряване е появата на окосмяване по тялото. Началото на този процес е с окосмяването на интимната зона. Отначало новите косми са тънки и постепенно стават по-плътни и груби. Развива се и окосмяването под мишниците. Цикълът и в този случай се проявява година-две след началото на окосмяването.

Течение от влагалището

Неговата поява е показателна за скорошното начало на менструален цикъл у дадено момиче. “Скоро” е относително понятие; от първото вагинално течение до първата менструация обикновено минават 6 до 12 месеца, по-рядко до 18.

При много момичета цикълът бележи началото си в същата възраст, както при майката. Затова всяка майка на момиче трябва да е готова за промяната с детето й. С момичето трябва да се говори и да му се обясни какво се случва с него. При липса на такава подготовка е възможен шок, който съвсем нормално може да бъде спестен.

Менструалният цикъл при момичетата е непостоянен и може да бъде известно време с различна продължителност. Нормално е например да бъде в рамките на 45  дни. Трябва да мине време и да се балансира хормоналният фон, за да се установи конкретната постоянна цикличност.

Колко често се сменят дамски превръзки или тампони

менструация
Превръзки и тампони се сменят при определени правила

Този въпрос звучи елементарно, даже е някак неудобно да се коментира. Но има един много интересен нюанс, който може да се окаже доста опасен. Според всякакви норми и предписания и най-чистата превръзка не бива да се държи повече от осем часа. При обилно кървене естествено това е немислимо и там нещата се определят индивидуално. Всички реклами за супер-превръзки, “застраховащи” срещу протичане, трябва да се възприемат критично и да не се допуска споменатото задържане по-дълго от безопасното време.

При някои жени има стремеж да използват превръзки с по-висока степен на абсорбция, т.е. с повече символи-капки на опаковката. Те наистина могат да се сменят по-рядко, особено към края на цикъла – когато с една можеш да изкараш цял ден!

Дайте мнение и Вие тук!

Дали от мързел или от желание за икономия, такива дами си рискуват здравето. Ясно е като бял ден, че няколко капки кръв може да не изглеждат причина за смяна на превръзката, но те са отлична хранителна среда за патогенните бактерии. И колкото по-дълго “чистата” превръзка лежи на топло, толкова по-интензивно се размножават въпросните бактерии. Не е невъзможно токсините, които те отделят, да попаднат в кръвообращението и да провокират токсичен шок – опасно състояние, което може да завърши и със смърт.

Подобно развитие наистина не се наблюдава често, но нека споменаването му да прозвучи като предупреждение. Още по-опасно е да се държи дълго време тампон.

Токсичният шок се изразява в гадене и повръщане, разстройство, червени очи, висока температура, обриви и болки в мускулите. При подобна симптоматика без забавяне се ходи на лекар, а ако ситуацията е много сложна се вика бърза помощ.

Колко дълго може да няма цикъл след раждане

По време на бременност, естествено, цикълът спира. Има известни изключения с т.н. цветна бременност, но това все пак не е масово. След раждането започва възстановителен процес с различна продължителност и минава време, докато цикълът отново се нормализира. Понякога са достатъчни два-три месеца, понякога повече.

Ако младата майка кърми бебето си, тя също няма цикъл. Причина за това е хормонът пролактин, който се произвежда в голямо количество в предния дял на хипофизата. Този хормон потиска или само намалява секрецията на хормоните, необходими за нормалното протичане на менструалния цикъл. Така на практика кърменето трябва да предпази от нова бременност в този момент. По правило кърменето “пази” и редовният цикъл може да не се възстанови до неговото прекратяване.

Продукцията на пролактин се “управлява” от механорецептори, които се намират в зърната на гърдите. Колкото по-дълго и по-често бебето суче, толкова по-високи ще са стойностите на пролактин в кръвта на майката. Ако кърменето е нередовно, пролактинът може да спадне като стойности и да започне възстановяване на менструалния цикъл. Започне ли веднъж този процес – той няма как да спре, дори в един момент майката да започне да кърми постоянно. Цикълът ще е в процес на възстановяване при сравнително ниска вероятност от забременяване.

Кога спира редовният менструален цикъл

При всяка здрава жена редовната менструация спира в два случая: при бременност и в менопаузата. Но след раждане и кърмене цикълът се възстановява, а менопаузата означава окончателна загуба на родовите способности.

Обикновено менопаузата настъпва във възрастовия диапазон 45-55 години. Това не става изведнъж, а постепенно, в рамките средно на две години. Въпросното “затихване” на функциите може да се проточи и повече, дори до осем години. В рамките на този срок цикълът става нередовен, кървенето отслабва като интензивност и след това се прекратява.

Ако преди 45-годишна възраст започнат описаните смущения, първо трябва да се провери с тест дали не става въпрос за бременност. Ако тестът е отрицателен, вероятно се касае за ранна менопауза.

При някои заболявания – след операция и химиотерапия, менопаузата настъпва много преди 45-те. Затова ако една млада жена няма цикъл в продължение на три месеца и е сигурно, че и бременност няма, задължително се търси причината с помощта на лекар. В крайна сметка може да се окаже, че става дума за преодолимо хормонално смущение и че все още е възможно тази жена да забременее и роди.

Проблеми по време на менструацията

Съществуват изключително много нарушения, свързани с менструалния цикъл. Това е известно на всяка жена; с времето жените натрупват опит и разпознават състоянията, при които отклонението е преходно и други случаи, за които на всяка цена се търси лекар. Нека да видим кои са най-често срещаните нарушения на месечния цикъл:

Аменорея – закъснение на цикъла, липса на цикъл

Аменорята е състояние, при което полово зряла жена в продължение на три и повече месеца няма цикъл. При това състоянието не е свързано с бременност или кърмене. Аменореята трябва да се разглежда като симптом на някакво заболяване, затова изясняването на причините за нея трябва да се поверят на лекар.

Менорагия или хиперменорея – тежка или продължителна менструация

При менорагия месечното кървене е продължително – повече от 7 дни, и твърде обилно. Налага се смяна на превръзките няколко пъти в рамките на един час, и това се случва часове наред. Както и аменореята – менорагията е  симптом на друго заболяване, при това много сериозно, и е наложителна лекарска помощ.

Дисменорея или предменструален синдром (ПМС) – болки преди или по време на менструация

Ако специфичните болки по време на цикъл или непосредствено преди него са така сериозни, че пречат на нормалното всекидневие, може да се говори за предменструален синдром, ПМС. Сред симптомите споменаваме болки в корема, болки в кръста, неустойчива остра болка в корема, подуване на корема, главоболие, болезненост на гърдите, проблеми със съня и лабилно настроение. ПМС често се среща при напълно здрави жени, но е възможно да има връзка с някои заболявания на органи в малкия таз.

Нередовен цикъл

При някои жени интервалът между две менструации може да се мени чувствително. Ако такива промени се случват повече от три пъти годишно, може да се говори за проблем. Често нередовният цикъл е признак за приближаваща менопауза – такива прояви са възможни в продължение на няколко години.

Ако цикълът стане нередовен в млада възраст, трябва да се консултира с лекар възможен хормонален дисбаланс. Това подлежи на корекция.

Предменструално дисфорично разстройство (ПМДР)

Това състояние се характеризира с депресия или силна раздразнителност непосредствено преди цикъл и в рамките на дните му. По степен на тежест ПМДР може да варира от лека тревога до силно усещане на безнадеждност и дори до суицидни мисли.  Такова разстройство развиват по-малко от 10% от жените. Тежката форма на ПМДР се среща много рядко.

Кръвотечения между менструациите

Това може да са аномални или дисфункционални маточни кръвотечения. Най-често те са симптом на някои заболявания с различна степен на тежест. При появата на такъв тип кървене веднага трябва да се направи консултация с лекар.

Преждевременна менструация

Ако цикълът се скъсява и кървенето започва да се случва по-рано от 21 ден след предходното, може да се говори за преждевременна менструация. Това се случва заради недостатъчната продължителност на фазата на жълтото тяло, което е свързано с проблеми в неговото развитие. По тази причина организмът е в дефицит на хормона прогестерон и това отваря ахормоналната фаза на цикъла и поредната – подранила – менструация. Нормално е фазата на жълтото тяло да продължава 14 дни. Ако подобно нарушение се повтаря твърде често, търсете лекар.

При кои нарушения трябва да се обръщаме към лекар?

Много жени се опитват сами да вкарат “в график” месечния си цикъл с помощта на синтетични хормони – а те имат множество странични ефекти. Лекарите алармират за това и препоръчват натуралните препарати, способни да нормализират цикъла напълно за кратко време. Не си правете експерименти – доверете се на гинеколога си, съветват специалистите и обясняват, че новите продукти с такова предназначение по същество са съчетание от растителни екстракти с фитохормонално действие, витамини и микроелементи. Те не само регулират деликатно фазите на цикъла, но и подобряват самочувствието и настроението, тушират симптомите на ПМС и поддържат добро настроение и работоспособност.

Ето  при какви симптоми е най-добре жените с проблемен цикъл без забавяне да търсят лекар:

  • Липса на цикъл в продължение на три и повече месеца при изключена бременност;
  • Цикълът е с продължителност по-малко от 21 или повече от 35 дни;
  • Кървенето започва много преди датата на следващата менструация;
  • Нередовна менструация в колко последователни цикъла;
  • Силна болка ниско в корема по време на цикъл или непосредствено преди него;
  • Цикълът продължава повече от 7 дни;
  • Поява на симптоми за токсичен шок;
  • Кървенето е така интензивно, че се налага превръзките да се сменят по-често от веднъж на час за няколко поредни часа;
  • Висока температура по време на цикъл.

Овулационен калкулатор

Домашният компютър може да бъде помощник в проследяването на месечния цикъл, като регистрира начина на протичането му, съхранява информация и прогнозира “плодовитите” дни, т.е. дните на овулацията. Достатъчно е да се въведат първоначални данни за обичайните количествени характеристики – продължителност на целия цикъл, време на кървене и пр., за да се структурира основната схема. Програмата предвижда отразяване на подробности като движение на базалната температура, резултати от тестове, бележки за интимния живот и пр.

Тази възможност е за хора, които са се разделили с навика да запазват подобна информация в бележник – или никога не са го имали. Подробно може да се запознаете с възможностите му, както и с интересния виртуален подход към планирането на интимния си живот ТУК. Някои от коментарите го определят като нещо “тъпо”, но това не пречи да пробвате калкулатора и да научите какво е Ladytimer  или LadyCloud .

Календар за менструацията

Сериозните неща от живота, за които си говорим тук, могат да бъдат показани и по този шеговит начин:

Разгледайте ТУК друг вариант на календар за менструацията. Това е още една възможност за събиране на информация, проследяване на случки от интимния живот, отклонения, здравословни проблеми и пр. Календарът е представен като своеобразна игра-дневник за пораснали момичета. Той напомня неща, които разсеяните млади дами забравят или пропускат: кога е датата на следващия цикъл, имало ли е някакви смущения при предишния, има ли вероятност от бременност и трябва ли да се купи и направи тест. Според статистиката от този календар се възползват над три милиона потребителки.

Старомодният начин е да се прави същото само с химикал и бележниче. Въпрос на избор.

Източници:

  1. http://www.obgirls.ru/vse-o-pervyh-mesyachnyh-0

Първоначално публикувано на:13.06.2016 @ 9:42

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

дуфастон

Дуфастон – кога да пием женското хапче?

Странични ефекти от дуфастон. При забременяване и бременност. Дуфастон и цикъл. Кое е важното в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *