артрит симптоми лекарства ревматоиден псориатичен
Как се лекува артрит. Кои са неговите симптоми. Какви лекарства и билки препоръчват. Видове: ревматоиден, псориатичен и другите.

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Лечение с лекарства и билки, компреси. Заместители на Пиаскледин и Метотрексат. Симптоми на артроза, ревматоиден, реактивен, псориатичен и други видове артрит. Лекове за болки в ставите и костите. Ревматизъм.

Съдържание:

Още в публикацията Последователност в лечението Антибиотици Избор Недостатъци Болкоуспокояващи Противоревматични средства Хондропротектори Оперативно лечение Възстановителни масажи 

Патологиите на опорно-двигателния апарат са едва ли не най-болезнените, които човекът би имал нещастието да изпита в живота си.

Те се срещат буквално при всеки втори пациент и са обусловени от специфичния стил на живот, от недостига на микроелементи, витамини и кислород. Затова и лечението, което се прилага, е комплексно.

Артритът е обратим, понякога дори лечим, с подходяща диета и значителна промяна в активността. На помощ идват и лекарства за възстановяване на увредените тъкани, и обезболяващи, и редица народни средства, компреси, вани, както и строго премерено физическо натоварване, съобразено с възрастта и състоянието на всеки пациент.

Последователност при лечение

1. Първоначално се разглежда общият статус на пациента и на ставите му. Ако са налице отоци, болка и изразена деформация, то най-напред се назначава обезболяваща програма, съобразена с това дали болката е хронична или остра. Отстраняването на болката е условие, за да се създадат комфортни условия в организма за лечението на самите стави.

2. Когато са се образували отоци, се прилагат дренажни и детоксикиращи програми, чрез които се извежда излишната влага и лимфа от възпалената става.

При това се наблюдава състоянието на ставата и ако има нарушение на венозния отток, първо се прави лимфен дренаж. При тежките случаи се минава към възстановяване на подвижността, което се постига чрез регенериране на хрущялната тъкан.

3. На трети етап, в случай че са установени инфекции с бактериален или вирусен причинител, се прилагат противомикробни средства.

4. Терапия. Храненето на ставите зависи от тяхното състояние и има първостепенна роля при възстановяването на функциите. Този етап продължава дълго време.

лечение на артрит
Патологиите на опорно-двигателния апарат са много болезнени

Артрит е общо наименование на цяла група заболявания, които се делят на възпалителни и инфекциозни. Възпалителните са свързани с разстройство в работата на имунната система. Тя атакува собствени клетки и тъкани, тъй като ги възприема като врагове. Инфекциозните се причиняват от микробен агент, който води до различни по вид патологии. Използването на антибиотици е в пряка връзка с типа на развитото заболяване.

Антибиотици

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Появата на възпаление показва наличие на заболяване или дразнител. Често нарушенията възникват на фона на травма – натъртване, порязване, фрактура, когато в ставата проникват болестотворни бактерии. Артрита провокира възпалителен процес в ставата, сухожилията и мускулната тъкан и отслабва имунитета.

Затова се назначават антибиотици, които се явяват единственото наистина ефективно средство за премахване на мъчителните болки. За съжаление обичайно пациентите стигат до лекар, едва след като болестта е прогресирала. Затова без антибиотици, които оказват системно действие, комплексната терапия е практически невъзможна.

Лечение на артрит
Ревматоиден артрит

При ревматоидния артрит антибиотиците въздействат на огнището на болестта, намаляват усещането за скованост, намаляват болката, забавят процеса на разрушение на хрущяла. Те са незаменими при гнойните форми на заболяването, защото има реална опасност от сепсис или абцес. Използват се още при постинфекциозни и реактивни артрити, които по-рано са наричани инфекциозно-алергични.

В тези случаи инфекциозен агент отсъства в ставата и не приема участие в развитието на възпалението. Обаче микробът играе ролята на пусков механизъм за болестта. Ако артритът носи неинфекциозен характер, то назначаването на антибиотици не винаги е целесъобразно. Използването им е обосновано при силни болки, за да се елиминира симптоматичната картина. При отслабен имунитет тези лекарства могат да провокират други хронични патологии, затова подчертаваме да бъдат предписани от лекар!

Под въпрос е целесъобразността на използването на антибиотици при реактивния артрит. Истинската причина за възникването му е наличието на антиген НLA’B27. Когато в кръвта попадне микроб, тялото изработва антитела, но генетичният дефект не позволява обезвреждането и те се акумулират в синовиалната ставна обвивка. Тогава антибиотикът би послужил само за унищожаване на микробите в зоната на инфекцията, за да се елиминира пусковият фактор.

Прилагането на антибиотици очаквано не постига пълно елиминиране на симптомите, а забележителен ефект се отчита само на фона на противовъзпалителната терапия. Но като цяло изписването им влияе положително върху вероятността за рецидиви. Един от източниците на възпаление са вирусните инфекции, върху които антибиотиците не въздействат.

Избор на лекарство

Практически е трудно в да се определи характера на артрита в първите дни. Обикновено лекарят назначава лечението емпирично и назначава антибиотици, които впоследствие да бъдат отменени или заменени с други. При избора на антибиотик се отчита входът, пре който инфекцията е проникнала в ставите, предполагаемият възбудител и неговата чувствителност към антимикробни препарати.

лечение на артрит
Самолечението при артрит е опасно

Например при първична инфекция на урогениталния тракт предпочитание се дава на средства от групата на флуорохинолоните, макролидите или тетрациклините. В случай че огнището на инфекция е установено в областта на горните дихателни пътища, най-голям ефект могат да окажат полусинтетичните пеницилини, цефалоспорини или макролиди. А при първично поражение на червата – флуорохинолоните. Широко приложим е и популярният антибиотик пеницилин.

Недостатъци и нежелани следствия

Категоричното предупреждение е болният да не се занимава със самолечение и да не злоупотребява с антибиотици. В много случаи те не са панацея при артритите, а нерационалното им използване води до големи вреди върху организма.

Антибиотиците потискат естествения имунитет, намаляват съпротивителните сили на организма и могат да предизвикат странични ефекти в стомашно-чревния тракт, кръвотворенето, нервната система. Освен това те убиват полезните микроби, а на тяхно място активно се разрастват вредителите. Заедно с това да не се пренебрегва мнението на лекаря, ако той е изписал антибиотици. Избягването им е риск за влошаване и даже за летален изход.

При ревматоиден артрит

Към днешна дата е доказано, че пълното и окончателно излекуване от този вид артрит не е възможно. Но при помощта на някои средства е възможно значително да се намали процеса на възпаление, частично да се възстановят някои функции на ставните тъкани.

Причината за ревматоидния артрит се явява инфекция, която нанася разрушително действие на ставните тъкани. В основата на излекуването стоят противовъзпалителни средства, наред с които активно се използват и антибиотици. Но антибиотиците са недопустими, ако болестта започне да се активизира, тоест се проявяват негативни последствия.

Цитерал.

Той се числи към флуорохинолоните, активен е ципрофлоксацин, който разрушава конкретни бактерии-причинители на инфекции в стави и кости. Опасността при него е предизвикването на внезапна тежка алергична реакция, чиито плашещи признаци са стягане в гърдите, замайване, прималяване при резки движения.

Риск съществува още от болезненост, както и подувания на сухожилията и ставите. Описани са още психиатрични реакции, не е изключено да подейства зле на хора с депресия или психоза, да предизвика парене, мравучкане, изтръпналост, диария, изменения на черния дроб.

Ципрофлоксацин.

Той също се числи към флуорохинолоните. Механизмът му е съответен на този на Цитерал, рисковете и страничните ефекти са приблизително същите. При приемането на Ципрофлоксацин кожата придобива чувствителност и се поддава по-бързо на измененията, предизвикани от слънцето и ултравиолетовите лъчи, така че плажът и разходките без предпазни средства са забранени.

Ципробай.

Същото активно вещество – ципрофлоксацин. В обичайния случай се прилага между пет и 21 дни, но е позволено този срок да се удължи, ако инфекцията е особено тежка. Хапчетата се поглъщат с обилна течност и не се дъвчат, тъй като са с изразено неприятен вкус. Внимание! Този медикамент не се употребява комбинирано с продуктите на млякото и с витаминизирани сокове и такива, в които са добавени различни минерали.

Азибиот.

Числи се към макролидите. Разработен е, за да се противодейства на бактериални инфекции. Разпространен медикамент за ставни възпаления, ревматоидни артрити. При около 10 процента от пациентите предизвиква диария, повръщане, неразположение в корема, главоболие, повишени лимфоцити, понижени еозинофили. При около 1 процент от пациентите причинява дегенеративни болести на ставите като остеоартрит, мускулна болезненост, също и в гърба и във врата.

При реактивен артрит

В преимуществена част от случаите такива заболявания възникват на фона на простудни и вирусни инфекции. Реактивният артрит също така представлява възпалителен процес на ставите, при който напълно отсъства образуването на гной. Обикновено се използват антибиотици от вида на аминогликозидите. Те се приемат вътрешно или се поставят мускулно.

Обезателно се изпълнява пълен курс на лечение, за да се обезпечи положителен резултат. Втора група са препарати като тетрациклини и макролиди. Антибиотиците помагат да се отстрани възпалителния процес, при условие, че съвместно с основните препарати биват използвани и други лекарствени средства. Освен това антибиотиците унищожават огнището на инфекцията и напълно болестотворния процес. Целесъобразно е наред със силните препарати да се използват нестероидни противовъзпалителни средства.

лечение на артрит
Възпалителни процеси на ставите

Лекарства от рода на тетрациклините – например окситетрациклин, доксициклин, вибрамицин, са предпочитани при наличието на урогенитална инфекция, провокирана от хламидии. Други, използвани са, макролиди от рода на рулид, азитромицин, макропен, рулид, както и цефалоспорини и други.

Всички те се прилагат по сходен начин – три поредни курса, разделени от почивки от порядъка на две седмици. Отделният курс е с дължина от десет до петнайсет дни. Повлияването на визирания вид инфекции е доста трудно. Особеността тук е, че е възможно последващо инфектиране, ако не се изследва и третира и половият партньор.

Болкоуспокояващи

Най-използваните средства за потушаване на болките при ставните изменения са нестероидните противовъзпалителни средства. Те са предпочитани, защото събират в едно три действия срещу възпалението, болката и повишената температура. Има над 10 групи такива препарати и повече от 50 търговски марки, преимуществена част от които се предоставят без рецепта.

Основният положителен елемент е, че се акумулират в района на възпалението, което е източникът на подпухване и болка. Лекарствата тушират симптомите на възпалението, затова се прилагат за остеоартроза, възпалителни артропатии като ревматоиден полиартрит, псориатичен и реактивни артрити, болест на Бехтерев и така нататък. Сред тях са Ibuprofen, Ketoprofen, Diclofenac, Piroxicam, Tenoxicam, Meloxicam, Naproxen, Voltaren. Гелове с диклофенак са Diсlaс, Veral, Feloran.

Лошото при тях е, че водят до много нежелани ефекти като гадене, повръщане, парене в гърдите, диспепсия, може да причини дори язва, кървене и проблеми в червата.

лечение на артрит
Болкоуспокояващите понякога са неизбежни

Казват, че всяка година около сто хиляди души умират от странични реакции на този род лекарства. Затова вече се преценява много внимателно степента на ползите и риска.

Някои от препаратите са приготвени като гел или маз, а други са във вид на таблетки. Обикновено таблетките са по-евтини от формите за мазане. Основното действие е дълбоко проникване и трайно облекчаване с ефект на охлаждане.

Съществуват и нов клас нестероидните противовъзпалителни средства – селективни СОХ-2 инхибитори. Сред тях e Целебрекс (целекоксиб). Той намалява количеството на простагландините, които са виновници за болка и отоци. Положителното е, че ефикасността е същата, но не раздразва стомаха.

Противоревматични средства

Лекарства за ревматоиден артрит, които пресират имунната система, за да забавят увреждането на ставите. Най-известният е Метотрексат. Прилагат се еднократни дози веднъж на седмица, но в самия ден приемът може да се дели на два и дори на три пъти. Обикновено оптималното количество е от 7,5 до 15 мг. Над 20 мг токсичността е неоправдано висока.

Резултати от лекарството се получават към 6-тата седмица, а подобрение – след 12-тата. Ако след 8 седмици няма ефект, прилагането трябва да спре. Засега не е изследвана най-добрата продължителност, но прогнозата е за двугодишен ефект с поддържаща доза.

Други средства са хлорохинов фосфат (Резохин), Салазопирин, Сулфасалазин, Азатиоприн, Ауранофин (съединение на златото), кортикостероиди (Преднизолон), Лефлуномид, Арава. Етанерцепт (Енбрел) се прилага двукратно в седмицата. Това е модерно лекарства, което разпознава и се цели във веществото, което възпалява ставата, без да пресира цялата имунна система. Последната известна цена е почти 900 лв за 25 мг, но в момента инжекционният разтвор не е наличен в България. Всички горепосочени лекарства действат и като обезболяващи, и спират процеса на дегенериране. Ефектът продължава с месеци.

Хондропротектори

Хондропротекторите се появиха сравнително скоро, затова все още предизвикват много спорове както в медицинските, така и в пациентските среди. Под това име се обединяват разнородна група лекарствени препарати и биологични добавки. То идва от «хондро» — хрущял и «протекция» — защита, тоест те предпазват ставния хрущял.

На теория го възстановяват и го защитават от възможни бъдещи увреждания, помагайки да се възстанови функцията на ставата и да се намалят клиничните проявления на патологията, включително внезапната болка. Рискът е дегенеративни изменения в коленните стави. Действието се базира на основата на глюкозамин и хондроитинсулфат.

Още: Плюсове и минуси на глюкозамин и как да го ползваме правилно?

Те стимулират процеса на образуване на главните компоненти на хрущяла, препятстват разрушаването на структурата му, активират произвоството на вътреставна течност и противодействат на възпалението. Ефектът на глюкозамина е един от изходните компоненти за синтеза на веществата, съставляващи основата на хрущялната тъкан, защитават от свободни радикали и други повреждащи фактори, намаляват отока, оказват противовъзпалително действие.лечение на артрит

Така описано, бихме могли да очакваме, че лечението ще доведе до потресаващи резултати, да възстанови старите и да отстрани всички причини за патологии на скелета и ставите. За съжаление практическите изследвания показват, че хондропротекторите са ефективни в голяма степен за защита на хрущяла и не толкова за неговото възстановяване. При сериозни разрушения на хрущялната тъкан монотерапията не може да даде значително подобрение.

Хондропротекторите се класифицират по разни признаци, обикновено на моно и комбинирани, натурални и изкуствени. Делят се и на първо, второ и трето поколение според тяхната поява на лекарствения пазар.

Първо поколение са препарати с натурален произход на основната на екстракти от животински хрущяли или растителни екстракти като Мукартрин, Румалон, Артепарон. Те вече не са налични на българския пазар.

Второ поколение са монопрепарати, представляващи пречистена хиалуронова киселина, хондроитин сулфат или глюкозамин.

Трето поколение са комбинирани препарати: глюкозамин с хондроитин сулфат, понякога в съчетание с витамин E, полиненаситени киселини, марганца аскорбат и други. Сега се разработват комбинирани нестероидни противовоспалителни средства като терафлекс адванс (комбинация ибупрофен, глюкозаминсулфат и хондроитин сулфат). Скоро ще се оформи група препарати от четвърто поколение.

Според изследователи първо поколение препарати дава ефект, съпоставим с плацебо. Хондропротектори от II и III поколение вече дават клинично доказани резултати, защото те се прилагат в практиката. Ефективността много зависи от пътя на постъпване в организма. Различните лекарствени форми по различен начин достигат до органа, преобразувайки се по пътя си.

лечение на артрит
Лекарства за директно втриване в кожата
Маз

Формите за локално поставяне като кремове, маз, гел се втриват в кожата директно на мястото на поражението. Нанесени по такъв начин, те често намаляват симптомите на възпалението – отоци, болка, но практически не попадат в кръвта. Затова едва миниатюрни количества попадат в ставата и възстановяването на хрущялната тъкан е една забележимо.

Условието за задоволителен резултат е да се прилагат дълговременно и в съчетанието с други препарати.

Инжекции – мускулно и в ставата

Положителното е, че не минават през стомаха, а директно постъпват в кръвта. Но за обезпечаването на лечебна концентрация в ставния хрущял, условието е да се намали спазъма на съдовете в самата става. Хондропротекторите, които се въвеждат директно в ставата, са най-ефективни. Те осигуряват мигновено овлажняване на контактните повърхности и преносът на вещества, които хранят хрущяла. Основен недостатък е високата цена на качествените препарати.

Хиалган на ампули, готов разтвор за инжектиране. Това е натриев хиалуронат, чието прилагане в ставата нормализира синовиалната течност, която е с висока еластичност, и активира възстановителните и регенеративни процеси в тъканите на ставния хрущял. Същевременно действа срещу болката и повишава функционалността на ставите. Използва се при патологии с травматичен или дегенеративен характер. Слага се по една инжекция седмично до пет пъти.

лечение на артрит
Инжекциите повишават функционалността на ставите

Остенил и Остенил плюс. Това е разтвор с висока еластичност, който се използва за инжектиране вътре в ставата. Действа като смазващо средство. Поставя се през 7 дни, като обичайно се изписват от една до три инжекции, цената на всяка от които е по 250 лв. Остенил е по-скъпият вариант в сравнение с Хиалган.

Комплексни средства

По мнение на производителите колоидните разтвори като Артро Комплекс обезпечават бързо и максимално пълно проникване на активните действащи вещества в хрущяла. Обаче достатъчно достоверни клинични данни няма. За пример ще дадем препарат под името Флекс код солуцио, който се афишира като най-нов продукт с висока ефективност в третирането на изменения на двигателния апарат.

Той е произведен във вид на течност, което благоприятства усвояването и възможността да се взимат максимално големи дози. Като изключително откритие се оценява използването на нискомолекулна течна хиалуронова киселина, специално направена за вътрешен прием. Тя се афишира като аналог на инжектирането, при който обаче се избягва травмирането на ставите.

На фармацевтичния пазар има огромно количество лекарства хондропротектори. Да се ориентират в това изобилие идва твърде сложно дори за специалистите, а даже много от оригиналните препарати имат куп аналози с други търговски наименования. Пациентите нерязко се опитват сами да си изпишат, но това определено не си струва. В случай че цената на дадено лекарство категорично не ви устройва, по-добре се допитайте до лекар с какво да го замените, отколкото да питате в аптеката за евтин аналог. Само лекар може да реши коя замяна е адекватна.

Повечето лекарства са противопоказани за деца под 15-годишна възраст. За тази възрастова група са подходящи препарати като Пиаскледин (с натуралин растителен произход на основата на соя и авокадо в капсули, както и хомеопатични препарати като Траумил S, които стават за деца над 3 години.

Цената на хондропротекторите зависи от това доколко е пречистен препаратът, от неговото качество и не маловажно – от производителя. Относително недобрите като глюкозамин струват към 15 лева за опаковка.

Оперативно лечение при артрит

В някои случаи ортопедичната операция е единствена възможност за третиране на тежък артрит. Това са случаите, когато лекарствените препарати и правилното редуване на натоварване и почивка не възстановяват функциите на поразените стави.

В такива случаи се минава към отстраняване на увредените тъкани и пластика на ставата, при която износеното се заменя с изкуствена съставка. Това понякога напълно отстранява болката и възстановява подвижността. Замяната на ставата горещо се препоръчва за тези хора, чиито ставите са претърпели значителни изменения.

Преди да се съгласите на операция, трябва да обмислите всички плюсове и минуси. Хирургичната намеса изисква дълъг период на възстановяване и още повече време за щадене и пазене на ставите. При множествени поражения една операция не дава особен ефект. Така например при ревматоидния артрит обикновено са повредени няколко стави.

А хирургична операция е целесъобразна при една – примерно тазобедрена или колянна. Подобни операции се прилагат широко и дават добри резултати. Операциите на китките обикновено се правят с козметична цел. При много пациенти външният вид на обезобразените пръсти носи по-голямо безпокойство, отколкото болката.

При ревматоиден артрит често се предприема синовектомия. Това е хирургия, чиято цел е да се снижи болката. При нея се използва така наречения артроскоп. Това е тъничка тръбичка, на която е поставена камера и която се въвежда през мъничък отвор в засегнатия участък. Чрез уреда се отстранява възпалената синовиална тъкан, която е виновникът за болките. Синовектомия не е лечебна манипулация, но тя подобрява подвижността на болните стави и значително смалява болката.

При ревматоиден артрит, поразил колянна или тазобедрена става, най-често се минава на протезиране. Протезите са с годност 10 до 15 години взависимост от индивидуалните фактори при пациента като общо физическо състояние, ниво на активност и телесно тегло. При изтичане на срока, трябва повторна операция – възстановителна хирургия, която е доста по-сложна и с много по-ниска вероятност да се окаже успешна спрямо първата. Затова своевременната операция е крайно важна.

Кога е необходима операция на коляното? При скованост, болезненост, които лишават човека от изпълнението на прости действия, а текущото медикаментозно лечение не дава терапевтичен резултат.

Кога е необходима операция на тазобедрена става? При неефективност на останалите видове лечение. Процедурата цели да намали болката и да подобри двигателните функции.

Кога е необходима операция най-общо? Противоревматоидните лекарства имат силата да забавят процеса на разрушаване на ставите, но при напреднал стадий операцията става единствен вариант. Хирургическите методи все повече се усъвършенстват и дават шанс за запазване на активността, което е най-важното. Като цяло операцията не гарантира незабавно подобрение, но почти винаги има положителни резултати.

В целия процес много важен фактор е определяне на точното време за хирургичната намеса. Обикновено човекът има рефлекса да избягва и отлага подобни крайни мерки, преди да се убеди, чи няма друг начин. Обаче на такъв краен етап ефективността също е намалена в резултат от протакането.

Възстановителни масажи

Като правило масажът се прави на легнал пациент. Притискането на определени зони подобрява кръвоснабдяването, доставката на кислород и изхранващи вещества, нужни за регенериране на болните тъкани и за преодоляване на възпалението.

Основно се масажират паравертебралните мускули. При поражение на горните крайници – сегменти D2-C4, а при поражение на долните – S4-1 – D11. Продължителността на масажа за горни крайници е петнайсетина минути, за долни – до 25 минути. Препоръчват се 10-12 процедури.

лечение на артрит
Коксартроза

При коксартроза се обработват гърба, глутеалните мускули и долните крайници, като това се прави постепенно, без ударни дози. При гонартрозата – сегментен масаж на областта на гръбнака, бедрото на болния крак, коляното и непосредствено колянна става с кръгови поглаждания и разтриване. Местата с отоци и болка – много внимателно.

При артроза на лакътната става се обработва шийно-гръдната част на гръбнака, плещите, рамото и се приключва с поглаждане на всички повърхности от китката от подмишечната ямка. Самата лакътна става не се масажира.

Цел на масажа: в острата фаза на заболяването подобрява кръво и лимфообращението, ускорява регенерацията, отпуска напрегнатите мускули, премахва или намалява болката. След острата фаза – подобрява подвижността в засегнатите стави. В периода на ремисията укрепва мускулите, прилежащи към дадената става, развива компенсаторни навици за включване на здравите части на скелетната структура повече, отколкото болните.

Лечебна физкултура

Тя се използва за активизиране на сърдечно-съдовата, дихателната система, на мускулния апарат, за усъвършенстване на обмена на веществата и на ставната подвижност и за подкрепа на мускулната сила, за ликвидиране на болката. Активните движения се изпълняват в облекчени условия – в легнало положение, седейки на пода или във вода.

Упражненията се правят с лекота, не провокират болка и напрежение. Гимнастиката включва ходене пеш, каране на велосипед, общо раздвижващи и дихателни упражнения, упражнения с топка, подвижни игри. Комплекси за разпускане се редуват с упражнения на болните стави. Изключват се подскоци, гири и други много тежки натоварвания. Използват се изометрични упражнения в мускулите, по-малко поразените и здравите стави, а също се тренират компенсаторни двигателни навици.

лечение на артрит
Упражненията трябва да се правят с лекота

Когато няма болка или тя е незначителна, е добре гимнастиката да се провежда в басейн, за да се облекчат маховите движения на повредените стави. Всяко движение се изпълнява многократно. Прекалените физически натоварвания като заниманията със спорт, бягане и дълго ходене са противопоказани.

За тазобедрени стави

Изпълняват се в седнало положение.

  1. Махове с изправен крак напред, назад и встрани. Редуват се десен и ляв.
  2. Ляга се по корем, ръцете са край тялото. Седалищните мускули се напрягат и отпускат. Краката – без да се сгъва коляното, се отвеждат встрани.
  3. Сяда се на стол с опора върху облегалката. Мускулите са отпуснати, дишането е свободно. Изправяме и повдигаме последователно левия и десния крак. След като се свикне, по-нататък упражнението се усложнява с използването на неголеми тежести.

Упражненията започват в бавно темпо, с малко натоварване и неголеми амплитуди, с чести паузи за почивка. Продължителността на първата процедура е до 4-5 минути дневно дори при отсъствие на някакъв дискомфорт.

По-нататък е допустимо времето да се увеличи, а впоследствие и натоварването, като накрая се увеличава и броят на упражненията, изпълнени в течението на един ден, но да не се превишават три на брой.

Гимнастика за коленните стави

Упражненията започват от 3 изпълнения, като постепенно се увеличават до десет.

  1. Разгряване. В изправено положение, краката са прибрани, китките на ръцете се допират до колената. Ако това предизвиква затруднение, краката може да се отдалечат един от друг до 15 см. Следват бавни кръгови движения в колената, първо в едната, после в другата посока.
  2. Ляга се по гръб. Сгъваме едното коляно, а другото го изпъваме. С двете ръце притегляме сгънатия крак към гърдите, като задържаме в това положение 2 до 5 секунди, след което разпъваме крака и го държим вертикално 1-2 секунди. Кракът бавно се отпуска на пода. Същото упражнение се повтаря и с другия крак, а общия брой повторения на крак са пет.
  3. Изправяме крака вертикално нагоре. Внимателно сгъваме донякъде в коляното, сякаш въртим педалите на велосипед.
  4. Ръцете лежат покрай тялото. Сгъваме краката в коляното, докато петите се провлачват по пода. Това се повтаря 6-7 пъти.
  5. Лягаме на пода, краката са сгънати. На едно: притегляме коляното към корема, на две – изходно положение, на три – притегляме другия крак, четири – изходно положение.
  6. Люлеем краката наляво и надясно.
  7. Лягаме по гръб, изправяме краката. Повдигаме единия, поддържаме го на височина за броени секунди, след което отпускаме. Сменяме крака.
  8. Сядаме на стол. Поставяме крака на пода, петите са леко раздалечени. Отвеждаме единия крак настрани, така че да застане паралелно на пода. Мускулите се напрягат, кракът се задържа в такова положение за 10 секунди, след което бавно се отпуска. Упражнението се изпълнява и с другия крак.
  9. Седим на стол. Вдигаме крака на подложка, докато се изравни с височината на стола. От такова положение се правят активни сгъвания и разгъвания на коляното. Позволено е да се вдигат и някакви тежести, да не превишават 4-5 кг. Упражнението се изпълнява от 5 до 25 минути.
  10. Клякаме, ръцете са на колената. Изпълнява се патешко ходене.
  11. Заставаме на колена. Гърбът е изправен, ръце на кръста. Бавно сядаме на пети, след което отново бавно и внимателно към изходящото положение. Следва сядане на пода – първо наляво от петите – изходно положение – надясно от петите – изходно положение.
Гимнастика за ставите на стъпалата

Всички упражнение се изпълняват в седнало положение. Първо разгряваме чрез въртеливи движения в глезенните стави. Движим стъпалата напред-назад. Масажираме ставите на всеки един пръст на краката.

лечение на артрит
Гръбначният стълб се раздвижва във всичките му части
За шийните прешлени

Изпълняват се наклони на главата напред и назад, надясно и наляво. Кръгови движения последователно и в двете посоки, след което движения се съединяват, все едно се рисува знак за безкрайност.

Гимнастика за гръбначния стълб

Изпълняват се наклони напред и назад. След това тялото се отвежда встрани, и в двете посоки последователно. Следва въртене от кръста.

Гимнастика за плещите
  1. Въртим ръцете от рамото в различни страни и на различни плоскости.
  2. Сядайки на стол, пускаме ръцете покрай тялото. На едно – вдигаме раменете нагоре, на две – спускаме раменете надолу, на три – изхвърляме целия раменен пояс напред, на четири – отвеждаме го назад. Четирите фази се повтарят 6-7 пъти.
  3. Сгъваме ръцете в лактите. Първо приближаваме дланите към рамената, а лактите изскачат навън, после прибираме лактите към тялото, а дланите се отвеждат навън. Следва издаване на лактите напред, връщане до изходно положение и смяна на ръцете. Повтаря се 6-7 пъти.
  4. Лягаме по гръб, ръцете са изпънати покрай тялото. На едно – вдигаме дясната ръка нагоре, на две – отпускаме, на три – лявата ръка нагоре, на четири – отпускаме. Изпълнява се 6-7 пъти.
  5. Лягаме по гръб, ръцете са разтворени встрани, дланите сочат нагоре. На едно завъртаме цялото тяло надясно, лявата ръка се отправя към дясната и двете се събират в областта на дланите. На две – изходно положение, на три – завъртане наляво, на четири – изходно положение.

Диета при артрит

За появата на артрит имат значение и наследствената предразположеност, и наличието на хронични източници на инфекции в организма дори като синузит и кариеси, алергии и нарушения от страна на имунната система. Своевременната диагностика и моменталното предприемане на правилно хранене подкрепя бързото отстраняване на най-неприятните последствия като болки, повишаване на температурата, отоци.

лечение на артрит
Храната има лечебен ефект при артрит

Човекът, който страда от артрит, трябва да приема повече от обикновеното количество белтъчини, нормално количество мазнини и по-малко въглехидрати в сравнение със здрав човек. Трябва по-често да се включват витамините С, Р и В. За да се смекчат неприятните проявления на артрита ще помогне редовната употреба на източници на калий и калций. Добър лечебен ефект, особено при ревматоидния вид, се постига с преимуществено хранене с риба и морски продукти. В мазнините им се съдържат много витамин D и А.

Първият е необходим за нормалния растеж на костната тъкан, а вторият се явява един от антиоксидантите, отличаващ се с противовъзпалително действие, което е важно при възпаление на ставите. Риби като скумрията, сардината и други имат полиненаситени мастни киселини (омега-З на основата на линоленовата киселина), която също облекчава развитието на болестта.

Дайте мнение и Вие тук!

Същите се намират още в рапицата, соевото масло и маслата от редица ядки. В същото време пациентите с артрити трябва да се отказват от другите източници на полиненаситени мастни киселини (омега-6), доколкото те могат да усилят възпалителния процес, протичащ в ставите. Избягват се зехтинът, маргарините и слънчогледовото олио, както и различните сосове за салати.

Артритът изисква да се изключи от менюто патладжани, домати и картофи. Някои диетолози препоръчват да се ограничи още оризът, бобовите – особено граха и фасула, както и пшеницата и месото.

При подагрозен артрит следва да се лишите от ястия, богати на пурини. Това са дреболии, сосове и бульони, дивечово месо, фъстъци, гъби, морски дарове, мая.

Задължително се намалява количеството на използваната в ястията сол. Препоръчва се по-честата употреба на банани и лимони. Прекрасните си противовъзпалителни свойства демонстрира пресният чесън. Зеленият грах ефективно премахва болката, като става и пресен, и консервиран. Показани са още зеленчуковите сокове, предимно от моркови, зеле.

Идеи от народната медицина

Лек със слама

• 100-200 г слама се накисват в 5 л докарана до кипене вода и се държат трийсет минути, докато водата се охлади до 36—37 градуса. Тогава в нея се потапят краката или ръцете за двайсетина минути. Баните се провеждат през ден, чудесни са при ревматоиден артрит и подагра. Курс на лечението: 5—6 вани.

Корени от киселец във водка

• 50 г смлени корени от киселец в 1 л водка се слагат на топличко за 2 дни, като се разбълникват еднократно на ден. От полученото средство се пие по супена лъжица двукратно – на гладно сутрин, трийсетина минути преди ядене. Вторият прием е около два часа преди лягане, но след вечеря. Чудесно средство при ревматизъм.

лечение на артрит
Настърган хрян за натриване
Настърган хрян

• Хрянът в настърган вид се ползва външно за натриване при ревматизъм, радикулит и различни простудни заболявания.

Корени от глухарче

• Корените от глухарчето народната медицина изпозва при ревматизъм и полиартрит. Чаена лъжичка от корени и листа се пускат в чаша добре кипнала чиста вода и се държат в нея за около час. През марля се отстраняват твърдите частици. Пие се четирикратно, по четвърт чаша, трийсетина минути преди ядене.

Безстъблената иглика

• Сушени листа от безстъблена иглика – 10 гр, се заливат с чаша добре кипнала вода и се запарват за петнайсетина минути. Ежедневната доза е 3-4 броя по 1/4-1/2 чаши. Игликата се хапва в прясно състояние, добавена към салати и супи.

Кестени в джобовете

• Сложете в джобовете си по един кестен и от време на време го стискайте с длани. По този хитър способ ще масажирате рефлекторните точки. Своеобразната „гимнастика в ход“ горещо се препоръчва при болки, предизвикани от ревматизъм.

Корени от шипка

• 1,5 чаша корени от шипка се накисват в 1500 мл 40%-ен спирт. Стои на стайна температура, запазено от светлина, за четиринайсет дни. Когато е готово, се пие по следната схема: три дни по супена лъжица, трикратно на ден, после дозата се удвоява на две супени лъжици.

Обикновеният лук

• Лукът се използва против отлагане на соли в ставните области. Една глава се разполовява и в центъра на всяка половина се накапва по капчица катран. Този своеобразен компрес се притиска към болното място.

Сена в червено вино

• Залейте 200 г свежи наситнени листа от сена в литър червено вино. Дръжте го на тъмно за около двайсетина дни, като периодично го разтръсквайте. Приемайте трикратно като дозата е 25—30 гр. Добре е да бъде преди ядене.

Настойка от картоф

Ако вече сте използвали всички известни ви методи от народната медицина, а болката продължава да ви мъчи, значи не сте изпробвали силата на картофа. Най-ефективните медикаменти на базата на картофени кълнове са разработени за острата фаза на възпаление на ставите. Кълновете се използват и „по домашному“ по следната рецепта:

лечение на артрит
От кълновете се прави настойка

Вземете прораснали картофи и отделете кълновете. Съберете достатъчно израстъчета, за да напълнете поне половинлитрова купа и ги залейте с водка. Поставете на тъмно за 14 дни, след което е готово.

Настойката от кълнове от картофи се използва за втриване в болните стави или за компреси. Отгоре задължително се слага плат и се загръща с топъл шал. Времето за въздействие е два часа. Тази процедура се провежда преди сън. Страдащи от артроза твърдят, че за около седмица сковаването преминава и се постига много по-добра свобода на движение.

Сгряващи компреси при артрит

  1. Обикновена горчица се поставя при значителни увреди на ставите.
  2. Сухи семена от лен се загряват в микровълнова или на тиган, пускат се торбичка от памучна тъкан и се налагат на поразеното място.
  3. Прави се кашица от хрян, ряпа и репички. Удобно е да се смели в някакъв уред или обикновена месомелачка. Зеленчуковата каша се разстила върху поразеното място.
  4. Супена лъжичка сол се пуска в 1000 мл кипяща вода. В друг съд се смесват половин чаша десетпроцентов амоняк и десет грама камфоров спирт. Съединете спиртовата смес със солевия разтвор. Хубаво затворете съда и много добре го разклатете, докато се видят бели люспи. С това средство се напоява памучна тъкан и се слага на ставите. Отгоре – целофан и топъл шал. Компресът се прави през острата фаза двукратно всеки ден.
  5. Използват се 100 гр мед, 70 мл сок от алое, 250 мл водка. Трите съставки се смесват отлично и се налагат противовъзпалителни компреси.
  6. Взимаме 60 мл мед, пускат се супена лъжичка суха горчица и също толкова олио. Стои на слаб котлон и се дърпа, точно преди да кипне. Със сместа се правят компреси, завиват се с целофан и памучен плат. Стоят два часа.
  7. Половин чаша мед се размива в чаша относително топла вода. Добавя се канела – равна чаена лъжичка. Средството се втрива на поразените места. Друга рецепта предписва съставките да са равни като количество, без добавена вода.
  8. В буркан се разбъркват сярна киселина и зехтин 1:2. Завинтва се възможно най-плътно и се чака денонощие. С полученото се мажат ставите. Мястото се държи открито за броени минути, после се закрива с марля и се прикрепя с бинт. Компресите са показани ежедневно, докато изчезне болката и подпухването. Ако кожата реагира с болка и зачервяване, то тогава компресът моментално се маха, а мястото хубавичко се напоява с растително масло. Следва почивка от 2-3 дни пак се възобновяват процедурите, но вече в сместа се влага по-малко количество киселина.
    Лечение на артрит
    Рецептите за компреси са десетки

Нощни компреси

  1. Лист от прясно бяло зеле се намачква лекичко и се загрява (под гореща вода, в микровълновата, на печка с открити реотани или дори сешоар), бързо се намазва с мед и се полага на болната става. Отгоре – плат и топла превръзка. След 2-3 процедури усещането за болка стихва.
  2. Разтрошете парченце обикновен тебешир и го размийте в мъничко мляко, докато се получи равна кашичка. Обработвайте с това кожата, след което увийте в целофан и топъл плат. Болката намалява при първия компрес.
  3. Разбийте жълтък с лъжица мед. Сложете на водна баня и добавете пчелен восък. Количеството е приблизително колкото кибритена кутийка. Горещата смес нанесете на марлена превръзка и положете на болното място. Фиксирайте с превръзка.
  4. Разтапя се към 100 гр мед и се поставя чаена лъжичка мумие. С получената лепкава каша се мажат компреси, а е подходящо и да се взема по лъжичка сутрин, час преди храна. Вътрешното приемане е 10 дни с почивки от по три дни. Допустимо е да се прави до три пъти.
  5. Смесете еднакви порции водка и терпентин (по сто грама) заедно с няколко лъжици олио. В разтвора се топи марличка и се налага на ставата, отгоре – плат и превръзка. Достатъчни са 6 поредни процедури.
  6. Взимат се 50 мл хубав мед и се слагат две чаени лъжици суха горчица и по супена лъжичка сол и сода бикарбонат. След щателно бъркане сместа се ползва за компреси при артрит.
  7. Разбъркват се 100 гр горчица и 200 гр сол. Третата съставка е парафин, с който се постига кремообразна консистенция. Готовата паста се пази на топло, иначе ще се втвърди. С нея се обработват болните участъци, докато кожата получи усещане за стягане. Сутринта компресът се сваля с помощта на топличка водичка.

Ябълков оцет

Борбата с артрита е трудна и включва бани, разтривки и други процедури, които за активния човек вероятно са досадни. Но всъщност те водят до сериозни подобрения. Едно от най-достъпните средства е ябълковият оцет.

лечение на артрит
Ябълковият оцет е за предпочитане

Той е недостъпен само за хора с язва и други болести на стомаха. Има специалисти, които препоръчват и в тези случаи да се прилага, макар и с по-ниска концентрация. Но според други и малката доза е опасна. Ябълковият оцет се използва вътрешно и външно. По отзивите на пациенти, болките минават достатъчно бързо и се възвръща подвижността на ставите.

Най-простата рецепта: чаена лъжичка оцет в 150 мл вода. Взима се заедно с храната, в течение на един месец.

10-дневна рецепта: принципът е същият, но не и концентрацията. Първите пет дни пием вода с пет чаени лъжички оцет, а следващите пет дни удвояваме дозата и слагаме по десет чаени лъжички. Казват, че първите признаци за подобрение се виждат към шестия ден.

Рецепта с доматен сок: използват се свеж доматен сок, желателно току-що изцеден, и 2 чаени лъжици ябълков оцет. Напитката се приема един път на денонощие, докато не преминат артритните болки.

Маз с ябълков оцет
  • 1 суп.лъжица терпентин
  • 2 суп.лъжици, добре напълнени, ябълков оцет
  • 1 жълтък от сурово яйце

Всички компоненти се разместват и се натриват върху болното място. Ако болката е изключително силна, се маже неколкократно, включително през нощта. Острата болка и възпалението преминават още след 48 часа.

Компреси: смесват се ябълков оцет и билки, за да стане топъл компрес за през нощта. Приложими са сушени цветове от кестен, сушени листа от червена боровинка, млени корени от девесил, млени стъбла и корени от очиболец. Пропорцията е следната: два черпака от коя да е билка, пуснати в половинка оцет. Държат се така 2-3 дни. Използва се директно, не трябва прецеждане. Още ТУК: Как да си направим сами ябълков оцет + топ рецепти!

Дафинов лист

Средиземноморското растение не е само подправка, но има и лечебни свойства. То се ползва при артрит, псориазис, спастични болки и прочее. Съдържа етерични масла, органични киселини, фитонциди, мастни киселини и микроелементи, дъбилни вещества. Средство срещу микроби, възпаления, за стимулиране на имунитета, намалява кръвната захар, затваря рани. Затова дафиновият лист намира точно приложение при възпаления в ставите.

лечение на артрит
Дафиновият лист помага при болка

Отвара: 30 листенца се сваряват в 300 мл за пет минути. Течността, както е с листата, се прехвърля в термос, където престоява три часа. Отварата е готова, тя е подходяща за използване до 12 часа. Лечението се провежда три дни. Почива се около седмица и пак се прави тридневния курс. Курсовете са ограничени до два на година, а докато траят те, се спира храненето с месни продукти.

Масло за разтриване: стиска дафинови листа се намачкват и се пускат в рафинирано растително олио. Престояват на водна баня за час. След като се дръпнат от котлона, киснат седмица на незасегнато от светлина място. След седмица се повтаря процедурата с водната баня. При присипването на олиото листата трябва да останат на дъното, а то да се отдели чисто. С него се разтриват болните места. Същото средство е полезно за болки в зоната на гърба и други мускули. Става и за аромотерапия. Ако се сложи в аромалампа, освен ароматичния ефект, ще се прочисти антибактериално помещението.

Най-простият метод: използване в суров вид, без сложни манипулации по варене и накисване. Просто се пуска в добре кипнала вода и се чака буквално минутки. Когато дафиновият лист малко набухне, водата се отделя и с нея се напояват компреси. Прави се двукратно в денонощие, докато болката изчезне.

Колкото и безвреден да изглежда дафиновият лист, преди да го вземете, се консултирайте с медик, защото растението има редица противопоказания – при алергии, болен черен дроб, бременност. Още: ТУК: Рецепти с дафинов лист и топ ползи!

Сокотерапия

Тя е основана върху използването на пресни сокове като профилактично и лечебно средство заради съдържанието на витамини и полезни вещества, които извеждат от тялото шлаки и токсини. Соковете, приготвени от свежи плодове, съхраняват в себе си практически всички вещества.

В тях има ензими, които способстват за нормализирането на обмена на веществата и отвеждането на пикочна киселина, което е от значение при ревматизъм. Ако ежедневно се приемат по 500-700 мл какъвто и да е току-що направен сок, то съществено ще се повиши имунитетът, което подкрепя борбата със заболяването.

Сок от зеле

– много е полезен, но може да предизвика пристъпи на метеоризъм. Начинът срещу това е предварително да се очистят червата чрез десетдневно приемане на 300 мл морковен сок или отвара от шипка. По принцип зелевият сок почиства тялото от шлаки и токсини. Стигат 500 мл сок от него, разделен на пет приема по 100 мл. Пие се задължително преди храна. Сокът от зеле, съчетан с моркови, е възможно най-ефективната комбинация в терапията на заболяванията на ставите. Почти същите са свойствата на нара.

Сок от моркови.

Изобилен на каротин и на витамините C, D, E, B. Той помага при ставни заболявания заради насищането на организма с тези витамини, които от своя страна подпомагат очистването от шлаки.

Сок от спанак.

Съдържа витамини C, E и оксалова киселина, подобряваща кръвоносните съдове. Обезпечава притока на полезни вещества и витамини към болните органи. В съчетание със сок от целина той действа още по-ефективно.

Други полезни сокове:

от краставица (250 мл за 2 седмици), от цвекло (500 мл за 10 дни), от целина (50 мл за 2 седмици), комбинация от краставица и домат по 100 мл и 5 мл чесън (200 мл смес за 2 седмици), от аспержи, смесен с други сокове в пропорция 1:10 (200 мл за 10 дни), от диня (500 мл за 2 седмици).

лечение на артрит
500 мл сокови смеси на ден

От плодовите сокове се препоръчват лимонов (30 мл на ден), гроздов (300-400 мл на ден), вишнев, ябълков, от червена боровинка, от дренки.

Сокова смес за артеросклероза на долните крайници: зеле, цвекло, магданоз и целина, смесени в съотношение 7:4:3:2. Изпиват се по 500 мл десет дни.

Сокова смес за ревматични заболявания: краставица (200 мл), моркови (100 мл) и цвекло (100 мл). Друг вариант за ревматизъм: краставица, ябълка и грейпфрут в равни количества, по 300 мл дневно.

Сокотерапията се прилага средно две седмици, като средноденонощната норма е 500-600 мл, най-добре разделени на порции.

Джинджифил

Джинджифилът традиционно се използва на изток като средство срещу артрит. Забелязано било, че в една определена част на Южна Корея нивото на ставните заболявания е рекордно ниско. Скринингово изследване показало, че единственото, което различава населението там от останалите хора по света, е приемането на 2 до 8 гр джинджифил всеки ден.

Джинджифилът подобрява кръвообращението, тушира болки и възпаления. Взема се на чай и запарка, но е направен и на таблетки като хранителна добавка. Хубаво е да влезе и в ежедневната кухня като подправка, макар че вкусът му е екзотичен за нашите обичайни ястия. Източните народи го слагат към ориза.

Рецепта за запарка: корен от джинджифил се настъргва на не много едро ренде и се пуска във вряща вода, като съотношението е 1:10 милилитра. Вдига се от котлона и стои трийсетина минути. Отстраняват се парченцата се и се изпива до вечерта, без да се държи за следващия ден.

Куркума

Куркумата се има за разновидност на джинджифила. Ползват се изсушени корени, в които се намира куркумин. Той намалява активността на веществата, които провокират възпаление на ставите и по-нататъшното им разрушение.

Британски учени казват, че куркумата е възможно най-ефективното средство за потушаване на болката при артрити. Обаче в същото време тя отстранява и възпалителните процеси. Така подправката започва да се прилага като допълнителна терапия, без да заменя основното лечение. Още за куркумата: ТУК!

Златно мляко: 2 супени лъжици куркума, 1 чаша вода, 1 чаша мляко. Куркумата, разтворена във вода, се довежда до точката на кипене, след което се оставя на умерен котлон за десетина минутки, като бъркането през това време е постоянно. Получената смес прилича на паста. Прехвърля се в стъклен съд, захлупва се и до месец стои в хладилник.

При нужда, се загрява чаша мляко, без да достига до кипене. В него се пуска чаена лъжичка от пастата, бърка се и готово. Към напитката се добавя някакъв плодов сироп или мед. Златното мляко се взима преди лягане. Курс на лечение – 40 дни, най-много два курса на година.

Друга рецепта: смесват се чаена лъжичка куркума, 1/2 чаена лъжица червен пипер, 2 чаени лъжици джинджифил на прах. Към сместа се прибавя добре сгрято синапено масло, толкова, колкото да се образува кашица. Усърдно се бърка до хомогенна смес. Приготвената смес се слага на салфетка и се залепя върху болното място, но да не се прехвърлят три часа.

Шунгит

Шунгитовата вода е не много популярно, но пък добро средство за проблематични стави и гръбначен стълб. Тя се влага в храната или се пие директно.

лечение на артрит
Шунгитовата вода е малко известна, но много ефективна

Рецепта за шунгитова вода: за 10 литра вода са необходими 500 гр шунгит, добре измит. Камъчетата се пускат в нея. Водата е готова след три дни. Периодично се долива чиста вода до първоначалното ниво. Пази се на хладно. Запазва свойствата си и при варене.

При артритните заболявания шунгитът се прилага във вани и за компреси. Той подобрява кръвната циркулация и подхранването на тъканите в засегнатите области. Действа върху болката и подобрява регенерацията.

Сол и вода

Звучи екзотично, но чистата вода е чудно средство срещу артрити. Причината е тази, че самото заболяване е признак за липсата на достатъчно вода в ставите. Приемането й с малко добавена сол решава изцяло този проблем.

Морска сол и зехтин от С. Севрюкова

Рецепта за мехлем, който за 10 дни дава прекрасни резултати. Съставките са само две – 10 супени лъжици морска сол и двойно повече супени лъжици зехтин. Двете съставки се бъркат много дълго, докато се получи изцяло хомогенна смес.

Затваря се да престои в стъклен съд. Мехлемът е готов, когато придобие светъл цвят. Той се нанася върху болезнените места, като се изпълняват масажни движения. Отначало третирането е за три минути, които малко по малко се увеличават до 20. След това мястото се увива в някаква тъкан, за да се съхрани топло. Мехлемът регенерира тъканите и действа срещу болката. Същевременно подпомага пречистването на организма от шлаки и подобрява метаболизма.

Хомеопатия

Хомеопатичните средства се използват приоритетно в ранните стадии от развитието на ставните заболявания. Заради разнообразието им, те се назначават от специалист.

лечение на артрит
Хомеопатичните средства се използват в ранните стадии

Бриониа – използва се при хидрартроза, ревматичен артрит, синовити на тазобедрените стави, ишиас. При остро възпаление се взимат трикратно по пет гранули, при синовит се комбинират еднократно 10 гранули Дросера, след това през два часа по 5 гранули Бриониа и Ферум фосфорикум. Показан е, когато болките се увеличават при активност и намаляват при натиск и почивка. Бриониа се използва като антивъзпалително средство при силна болка и е по-добър от нестероидните противовъзпалителни средства.

Калофилум – прилага се при изменения на малките стави на ръце и крака.

Колхикум – предпочита се при утежняване на състоянието под въздействието на влага и при смяна на времето. Друго показание е увеличаване на болката, когато човекът се движи.

Гуаякум – предпочитано средство при ревматични заболявания на китките и пръстите, които се изострят при излагане на топло и се оправят със охлаждане.

Кали бихромикум – средство, което често се изписва при циклична поява на болка, в една и съща част на денонощието или на годината.

Ледум – предпочитан хомеопатичен продукт при отоци, които се подобряват при охлаждане и обратно. Ефективен при болки в глезените и стъпалата, както и на пръстите на ръце и крака.

Рус токсикодендрон – изписва се при наличие на скованост. Предпочитан е при отоци на ставите, появили се на големи участъци. Друг симптом е влошаване на състоянието при обездвижване и почивка, при смяна на положението и смяна на сезоните. Болката се повлиява добре от топлото, както и при движение, защото то има загряващ ефект.

Рододендрон хризантум – работи при проблеми по двигателния апарат. Специфичното е, че се прилага при ревматични болки, които възникват или се изострят при природни бури. При кръстосване на крака в леглото по време на нощния сън, при липсата на спокойствие в долните крайници.

Рута – хомеопатично средство за болестни изменение, провокирани от травми и фрактури. Симптомите са болки в глезени и китки, особено при ставане, болки в гърба, която утихва при лягане, изтощаване при движение.

Да дефинираме: артрит

Артрит е възпаление на ставите. Чувства се болка, преимуществено при движение. Понякога кожата в засегнатите участъци почервенява и се явява треска. Ако е възпалена една става, се касае за моноартрит. Ако са засегнати повече на брой – полиартрит. Ако не бъдат взети лечебни мерки, болестта прогресира и поразява всички ставни тъкани, включително хрущяла и обвивката му.

Артритите се явяват внезапно – остра форма, или се развиват постепенно – хронична форма. Статистическа справка показва, че в групата на риска попада всеки човек, който е минал 65-годишна възраст. Над 60% от представителите на третата възраст страдат от някоя разновидност на ставните заболявания. Въпреки това болестта не е старческа, засяга и млади хора, дори деца. Артритите зависят от причините, а не от възрастта.

Симптоми на артрита

Реактивен артрит

Отличава се със слабост и неразположение в началния етап, понякога – главоболие и повишена до 38 градуса температура. Характерен признак е несиметричното поразяване на краката, като паралелно често се явяват проблеми с отделителната система и конкретно неприятни усещания при уриниране, както и конюнктивит.

Ревматоиден артрит

Различава се по това, че поразява ставите симетрично. Болката се усилва през нощта, точно преди събуждане. В следобедните часове практически изчезва. В началото на развитието на болестта човек успява да тушира неприятните усещания чрез физически упражнения. Но колкото повече прогресира болестта, толкова по-малко ефективен става този способ. Когато артритът порази малките стави, той минава на големите и тогава е началото на формирането на характерните възли. Те представляват неголеми плътни образувания, локализирани на местото на сгъване на ставата. През целия период на болестта пациентът изпитва липса на сили, нежелание за храна. При обостряне се повишава температурата. Понякога се появява скованост, гръдни болки при дишане, непоносимост към светлина и други.

лечение на артрит
Гноен артрит
Инфекциозен артрит

Характеризира се с остро начало и явна интоксикация, опасно висока температура, съпроводена с втрисане, мускулни болки и тежест в главата. Поразените стави отичат и се деформират. Неприятните усещания нарастват неимоверно при движение. Човек се стреми да застане в стойка, при която не го боли, но пък се изкривява. Кожата се затопля край болните стави. Интересното е, че при възрастните симптомите са размити, докато при децата се проявяват ярко изразено. Този вид се развива бурно.

Подагрозният пристъп

обикновено застига човека нощно време. Начален тласък да патологията дават злоупотребата с месо и алкохол. Обикновено поразява палеца на крака – първа става, а има и случаи на засегнато коляно и даже лакът.

Възпаленото място не търпи да се допре, тъй като болката е непоносима, съпроводена с отоци и почервеняване на кожата. Температурата не се вдига, а пристъпът минава така внезапно, както е възникнал. Общата продължителност на болестта е няколко дни.

Псориатичен артрит

се характеризира с постепенно развитие на болестта, отоци, локално повишение на температурата. По главата под косата се появяват петна с червен цвят, които сърбят неприятно и се лющят. Паралелно се поразяват нокътните плочки и те започват да се цепят. От този вид артрит може да пострада всяка става, но по-често се проявява на палците на ръцете. В началните етапи няма болка, а ако има, то тя е сутринта.

Остеоартритът

се характеризира с нарастваща болезненост на ставите. Хрущялната тъкан постепенно се разрушава, поради което костните повърхности стържат една в друга, което е източник на болка и възпаление.

Травматичен артрит

е от вида на остеоартрита със същите симптоми – болка и оток на мястото на възпалителния процес.

Причини за артрит

Точната причина досега не е определена, като различни лекари и изследователи наблягат или на инфекция, или на травма, дори на алергия. Но със сигурност артритът е следствие от нарушен обмен на веществата, на изменения на нервната система и дори на една обикновена липса на витамини. Най-честата причина сред всички си остава инфекциозното заболяване. Все пак могат да бъдат посочени най-вероятните причини:

лечение на артрит
Бактерии, вируси и гъбички причиняват инфекции
  1. Инфекции, когато в тялото са проникнали бактерии, вируси, гъбички. При срив в естествената имунна защита веществата, които противодействат на патогенните организми, започват да унищожават здравите клетки и даже да атакуват ставите.
  2. Разнородни по рода си травми. Професионалните спортисти и хората, подложени на тежък физически труд, са в рисковата група, тъй като ежедневието им предполага провокирането на артрит. Масажистите например получават артрит на ръцете.
  3. Наднормено тегло.
  4. Вродена луксация на тазобедрена става.
  5. Патологии на нервната система.
  6. Алергия
  7. Някои болести като туберкулоза, гонорея, дизентерия, подагра.
  8. Срив в действието на ендокринните жлези, в частност хормонално пренастройване при жените в менопауза.
  9. Генетична предразположеност.
  10. Неправилно хранене и алкохол.
  11. Ухапване и ужилване от насекоми, при което попада отрова в самата става.
  12. Преохлаждане.
  13. Недостиг на хранителни вещества в организма.

Степени на артрит

Приети са четири степени, по които се съди доколко е прогресирало дадено заболяване. Те се оценяват най-точно чрез рентгенова снимка.

Начален стадий (1 степен) – често протича без симптоми. Характеризира се с инфектиране на организма. Показателите са сковаване на движенията, особено сутрин. Понякога пациентът е затруднен да извърши едно най-просто движение като да завърши кран или да натисне брава. При засягане на краката се забелязва невъзможност да се обуе обувка.

Това показва, че има подуване, на което иначе не би обърнато внимание. Симптомите не са постоянни, а се появяват периодично, обикновено при умора. Ако болестта засяга коленните стави или рамото, то болката бързо преминава и пациентът може да отдаде случилото се на преумора или на напреднала възраст. При децата се забелязва нежелание за активност и падане при ходене. Ако на този етап се потърси помощ, лечението обикновено е успешно.

Втора степен – характеризира се с начало на ерозия на костите. Появяват се отоци около болните стави, които вече са видими. Ако са засегнати ръцете, се чува специфичен звук. При коленните стави се забелязва зачервяване и затопляне на кожата. Болката безпокои обикновено в утренните часове. Артритът на тазобедрената става е труден за установяване в тази степен. Болката често се отдава на проблеми с колената по време на ходене. При артрит на раменната става се забелязва трудно повдигане на ръцете. Болшинството от засегнатите се отнасят до лекар точно в този стадий.

Трета степен – рентгенологичното изследване показва изразена деформация на ставата. Често на този етап пациентите се трудоустрояват. Движенията са ограничени и се извършват с голямо усилие. Човекът не е способен на елементарни движения. Китките на ръцете са поразени симетрично. Болката се появява и в състояние на покой.

Четвърта, последна степен – необратими изменения в костите и ставите. Ако е в глезените, пациентът спира да ходи. При поражения на колената се образува перманентно скъсяване на мускулите. Болката става постоянен спътник. Нейната интензивност принуждава да се приемат постоянно лекарства.

Видове артрит

  1. Ревматоиден. Най-тежкият и опасен вид, съставлява 45% от всички случаи. Възбудител се явява стафилококова инфекция. Болката започва около 1-2 седмици след прекарана ангина.
  2. Инфекциозен. Най-често следва чревни инфекции като дизентерия, салмонела и други.
  3. Реактивен. Появява се като реакция от инфекция на половата система и пикочните пътища като гонорея. Развива се 14-28 дни след инфектирането. Белег е събирането на течност в ставата. Ако не се вземат мерки, бързо се развива в деформация.
  4. Подагрозен артрит – болест на нарушената обмяна на веществата. Отличителен признак е поражение на малките стави на стъпалата. Обикновено заболяват любителите на обилното хранене и употребяващите ежедневно големи количества вино.
  5. Травматичен — продължителна болка в ставата след травма. Може дълго време да не даде признаци за изменения на самата става, но пък болката и отокът възникват почти веднага. След известно време само отшумява, обаче съществува вероятност от ново възпаление дори и след години. Тогава вече се стига до разрушаване и на костната тъкан. Единствената профилактика е изострено внимание, така че да не се допускат травми.
  6. Алергичен — ако болестта е съпроводена с алергия.
  7. Ювенилен – заболявания на ставите при децата.
  8. Остеоартрит – има дегенеративен характер. Постепенно разрушава хрущялната тъкан и това провокира болка, изменение на формата на ставата и появата на костни израстъци. Болестта е сериозна и тежка, тъй като при нея костите и хрущялите, подложени на изменение, не са способни да се регенерират.
    лечение на артрит
    Ревматизъм
  9. Ревматизъм – хронично възпаление на съединителните тъкани, с приоритетно поразяване на сърцето и ставите.
  10. Артроза – най-разпространена разновидност на артрита. Симптомите при нея са значително по-леки, отколкото при ревматоидния артрит. Лекува се с медикаменти. 11.Коксартроза – изхабяване на ставния хрущял и изкривяване на тазобедрената става, което впоследствие провокира скъсяване на крака. Основен симптом е болката, която първо съпътства движението, а скоро след това и покоя. Движенията бързо се ограничават. Получава се принудително фиксиране на крака в дадено положение, обикновено в сгънато.

Диагностика на артрит

Точната диагноза изисква комплексен подход, който включва консултации с травматолог, ревматолог, инфекционист, фтизиатър и дерматолог. Разглеждат се поражения на ставите, проверява се чувствителността, определя се степента на подвижност и мускулния тонус.

Лабораторни изследвания. Предварителна диагноза може да бъде поставена по общ анализ на кръвта. Основният показател е СУЕ, той отчита скоростта, с която се утаяват еритроцитите. Ако е повишен, значи болестта е обострена. При бактериални артрити се повишават левкоцитите, а при алергичния – еозинофилите. Биохимичният анализ на кръвта определя нивото на пикочната и сиаловата киселина, чието повишение е характерно за артрита, а също и фиброгена, който показва наличие на възпаление.

Имунологичните показатели дават възможност да се заподозре ревматоиден артрит, ако е повишен ревматоидния фактор, количеството на антинуклеарни антитела и други.

Изследвания: на първо място рентгенологично. Това е основен метод за установяване на изменения на ставите и точната разновидност. Рентгенът помага да се види увреждането на ставата, възпалителните процеси, засегнатите костни тъкани, възможните дегенеративни изменения. Ултразвукова диагностика е спомагателен метод. Все по-често се прилага, за да се разгледа степента на поражения на големите стави като раменната, колянната, лакътната. Компютърна томография позволява да се види ставата в разрез и състоянието на меките тъкани.

Лечение на артрит
Артроскопия – инвазивен метод

Магнитно-резонансната томография дава ясна картина на състоянието на костните структури и на меките тъкани. По-често се използва, когато са засегнати дисковете по гръбначния стълб, нервните структури, връзките и прочее.

Артроскопия – инвазивен метод за установяване на състоянието на колянната става. Понякога се съчетава с биопсия на засегнатите тъкани и ставните течности. С помощна на артрографията се изследва състоянието на хрущялните тъкани и на окръжаващите меки тъкани. Противопоказание има при острия артрит, както и чувствителността към препарати на основата на йода.

Статистика за артрита.

Мъжете и жените страдат от артрити в еднаква степен. Заболяванията са по-разпространени сред възрастните хора, но засягат и младежи. По статистика този тип увреждания намаляват продължителността на живота средно с 10 години.

И едно ценно видео за човек, който е успял да излекува своя артрит (на руски, но има и субтитри, които можете да си преведете и с Гугъл, ако не владеете езика поне малко):

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Lavr2

Лечение с дафинов лист – диагнози и рецепти

Лечение с дафинов лист на стави, за отслабване и още куп приложения! Противопоказания. Какво съдържа. …

2 Мнения

  1. Иван Манолов

    Аз съм живото доказателство, че дафинов лист против артрит наистина действа. Освен това ви съветвам да си прегледате всекидневната диета. Може да се поинтересувате и от цигун, това е вид енергийна гимнастика, която отпушва меридианите и така сам се лекуваш от какво ли не. Веднага дава отражение при ревматоиден и всякакъв друг вид артрит. Пробвайте!

    • Снежина Братанова

      Иван Манолов, моля споделете дозата на дафиновият лист и водата! В нета срещам различна дозировка – от 5 до 30 листа или 15 грама, което си е количество ( 2 пакетчета и половина!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *