Nimesil2
Young woman with hypersensitive teeth eating ice lolly, isolated on white background.

Нимезил – още един начин да се справим с болката

Действие и прием на нимезил при главоболие и менструални болки, зъбобол и болки в кръста. Мнения и заместители: Аулин, нурофен, фламексин. Кога е вреден

Нимезил е нестероидно противовъзпалително средство с активен компонент нимезулид. Най-общо казано, медикаментът се прилага като болкоуспокояващо. Важно е да се познават случаите, в които върши работа, както и правилата на безопасния му прием.,

Действие, предназначение и прием на нимезил (нимезулид)

Нимезил помага срещу болка, температура и възпаление
Нимезил помага срещу болка, температура и възпаление

Той е лекарствен продукт от групата сулфонамиди. Обезболяващият ефект, който постига, се дължи на потискането на фермента циклооксигеназа – именно той е отговорен за синтеза на простагландините, причиняващи болка. Блокираното производство на простагландини означава отслабване на болката, като същевременно чрез нимезил се постига овладяване на възпалителните процеси и понижаване на високата температура.

Приет перорално, продуктът се усвоява добре и достига максимума на въздействието си за 2-3 часа. Приеман правилно, нимезил оказва лечебен ефект и при пациенти от рискови групи като възрастни или със заболявания на черния дроб и бъбреците.

Приемът на нимезил трябва да бъде съобразен с лекарски препоръки, н обичайната доза за възрастни е две сашета от 100 мг дневно. Продуктът е под формата на гранули за суспензия; дозата за прием се разтваря в чаша с вода и се изпива веднага; приемът е след хранене.

Нимезил е лекарство за краткосрочна симптоматична терапия; не бива да се приема по-продължително от 15 дни.

При менструация и менструални болки

Болезнен цикъл: с този проблем се сблъскват много жени и винаги въпросът е – може ли да се вземе обезболяващо, което няма да създаде друг проблем, например да причини силно кръвотечение. Доказано – нимезил помага при такива състояния. Обикновено е достатъчно да се разтвори едно прахче в 100 мл вода и да се изпие, за да спрат мъчителните спазми на гладката мускулатура. Специалистите съветват в този случай да не се прибягва до втори прием, ако болките са търпими.

Съвет от практиката: изстрадали дами препоръчват в женските форуми гранулите на лекарството да не се разтварят във вода, а на малки дози да се поставят в устата до стопяване – тогава се поглъщат.

При зъбобол
Мадикаментът нимезил е ефикасен, но с него не бива да се злоупотребява
Мадикаментът нимезил е ефикасен, но с него не бива да се злоупотребява

Проблемите при зъбобол са едно от честите състояния, в които нимезил помага. Тъй като не сме наясно какъв точно е проблемът, най-разумно е да действаме срещу зъбобола с…посещение при стоматолога. Това все пак не винаги е възможно начаса – затова нимезил ще ни помогне да понесем болката, докато се доберем до зъболекаря. Ако и след манипулацията болките продължават да ви мъчат, консултирайте се дали да не продължите с разтворимите прахчета още известно време.

При температура

Нимезил не е типичното лекарство за понижаване на температурата, но действа по този начин при комплексна симптоматика с болки по цялото тяло, повишена температура и общо неразположение.

При самолечение с нимезил е възможно медикаментът да потисне температурни състояния, които са показателни за по-тежки инфекции от бактериален тип. Така болестната картина се замъглява и адекватното лечение започва късно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При температура може да се приема само ако лекуващият прецени, че медикаментът ще въздейства комплексно върху този и други съпътстващи симптоми.

За болки в кръста

Според фармакологичната характеристика нимезил е продукт за овладяване на остри болки в костно-мускулната система. Доказано помага при болки в кръста – и не само. Подходящ е при болки в гърба, при различни спортни и битови травми с разтегнати сухожилия и навяхване, при възпаления на двигателни нерви. В такива случаи терапията включва почивка и според вида на проблема – допълнителни мерки и въздействия.

При главоболие и мигрена

Приемът на нимезил при главоболие и мигрена е едно от възможните решения. Помага, но ако пристъпите са чести – няма как да се използва продължително. Като първо действие за овладяване на мъчителното състояние вземете нимезил, но трябва да имате яснота как да продължите, при това по компетентна препоръка от специалист. Пациенти с мигрена споделят във форумите, че се спасяват с прахчетата нимезил – приготвеният разтвор от едно саше се пие на глътки, с паузи, при ограничена физическа активност.

При цистит

Нимезил е един от обичайните продукти, препоръчвани при остър цистит като терапевтичен етап – за овладяване на болезнената симптоматика. Препоръчва се като алтернатива на фламексин, бусколизин, спазмалгон.

При грип, настинка и за гърло

Едно от възможните приложения на нимезил – като комплексно средство за потискане на възпаление, висока температура и неутрализиране на болката. Попитайте лекар какво още е необходимо да вземате, за да помогнете на организма си да се справи с проблема!

След операция

Приемът след хирургични интервенции помага за по-леко понасяне на болката и предотвратяване на възпалителни процеси. Напомняне: нимезил не бива да се приема за по-дълъг срок от 15 дни!

При бременност и кърмене

Както и други медикаменти, които потискат синтеза на простагландините, нимезил може да въздейства негативно върху протичането на една бременност или на развитието на ембриона. Възможно е терапията с този  медикамент да провокира аномалии в развитието на бебето, бъбречни увреждания, риск от кървене, намалена способност за маточни контракции при раждането, поява на отоци. Прилагането на нимезил през последните три месеца на бременността е противопоказано, а през първия и втория триместър се разрешава само за кратко и в краен случай.

По време на кърмене не приемайте нимезил.

За деца

Медикаментът не се използва за лечението на деца под 12-годишна възраст. При възрастовата група 12 до 18 години е допустим приемът след консултация с лекар.

Вреден ли е понякога?

Преди известно време медицинската администрация обяви названията на няколко медикамента с обезболяващо действие, чието приложение се ограничава. Коментираният медикамент е сред тях; аргументът – прилага се почти като панацея, без да се вземат предвид предупрежденията и рамките на ограниченията. Като всяко лекарство, и нашето обезболяващо има странични ефекти и трябва да се приема внимателно. Да видим за какво по-точно става дума:

Странични ефекти

Приемът на медикамента, особено за по-продължителен период от време, може да предизвика някои промени в кръвните показатели – например анемия или тромбоцитопения. Съобщавано е също за алергични реакции от типа обриви, сърбеж, дерматит и анафилактични реакции. Сред ефектите са и копривната треска, отоци на гърлото и лицето, затруднено преглъщане и говор; болезнени обриви с белене на кожата.

При някои потребители се получава виене на свят, нервност и страх, кошмари, главоболие и сънливост, замъглено виждане, енцефалопатия. Да не отминаваме сърдечните смущения, хипертонични пристъпи, бронхоспазми.

Често негативно реагира стомашно-чревният тракт с различни отклонения. Засегнати могат да се окажат черният дроб и бъбреците – включително до скоротечен хепатит или бъбречна недостатъчност.

С алкохол

Приемът на нимезил натоварва черния дроб и това натоварване нараства чувствително, ако междувременно се приема алкохол. Двата продукта са несъвместими; препоръчва се дори хората, които са зависими от алкохол, да не приемат този медикамент. Също така се препоръчва нимезил да не се приема едновременно с други лекарства, чийто метаболизъм изисква повишена активност от страна на чернодробните клетки.

При високо кръвно

Лечението с продукта може да провокира повишаване на артериалното налягане. Счита се, че хипертониците са рисков контингент за нимезил, тъй като приемът – особено продължителен и в по-високи дози, може да провокира инциденти от типа на инсулт или инфаркт. Лекарството прави кръвното налягане лабилно, може да е причина за тахикардия.

При болни бъбреци

При остра бъбречна недостатъчност или активно заболяване на бъбреците медикаментът не бива да се прилага. Приемът на продукта може да увеличи риска от нефрит и бъбречна недостатъчност, задържане на урина, поява на кръв в урината.

Дайте мнение и Вие тук!
При болен стомах

При болен стомах и проблеми на стомашно-чревния тракт трябва особено да се внимава. Като рискова група по отношение на медикамента се определят пациенти с язва, язвен колит, болест на Крон, преживели стомашни кръвоизливи или склонни към кървене в различни зони на тракта, при възрастни пациенти с проблеми на стомаха дори от най-банален тип. Нимезил може да причини болки в стомаха, гадене и повръщане, кървене.

Заместители на нимезил

Активната съставка нимезулид се съдържа в девет медикамента, които се разпространяват официално у нас. Това са AllGone, Ameolin, Aulin, Aulin 100, Biolin, Coxtral, Enetra, Nimed и Nimesil (antidrugbg.com). Нимезил и аулин са двата най-популярни сред тях. За много хора това са добри лекарствени препарати, “невинни прахчета” против болка. На практика медикаментите, които съдържат нимезулид, са в състояние да създадат сериозни здравословни проблеми и буквално да съсипят черния ви дроб.

По тази именно причина преди време в Ирландия е била спряна употребата на лекарства с нимезулид, след като били регистрирани такива поражения и на няколко човека трябвало да се трансплантира черен дроб. У нас преди време бе обявено, че нимезил и аулин ще се продават само по лекарско предписание и с рецепта, но това май не се случи.

Факт е, че има много болкоуспокояващи с по-малко странични ефекти. Но нагласите на немалко хора при болка са да заложат на прахче или хапче, които ще ги отърват бързо и сигурно от болката.

Разлика между нимезил и аулин

Двата медикамента нимезил и аулин са с активен компонент нимезулид. Основната им функция е да потиснат продукцията на простагландини – онези компоненти, които причиняват силните болки. Специалистите отбелязват, че аулинът е и селективен COX-2 инхибитор (puls.bg). Това ще рече, че той въздейства и в онези случаи, при които са налице болка и оток при възпалителен процес.

Нимезил и аналгин

Двата медикамента си приличат по това, че въздействието им е насочено към възпиране продукцията на вече споменатите простагландини: компонентите, които ни карат да чувстваме болката. При нимезил активна роля в това действие играе основният компонент нимезулид, а при аналгина същата функция има метамизол натрий.

Има и още една разлика: приемът на аналгин стимулира производството на бета-ендорфин. Това е природен аналгетик, който блокира болката чрез въздействие върху опиоидните рецептори. Обезболяващият ефект на бета-ендорфина е 80 пъти по-силен от този на морфина (analgin.bg).  И още – знае се, че аналгинът има доказано температуропонижаващо действие.

Нимезил и аспирин

Разумно е да не посягаме към опаковката нимезил, ако можем да се справим с добрия стар аспирин. В повечето случаи той е достатъчен, тъй като упражнява и трите желани ефекта – против болка, против температура, против възпаление. Аспиринът е салицилат – ацетилсалицилова киселина. Толкова сме свикнали с него, че го приемаме за обикновено и безопасно хапче. Приеман продължително във високи дози обаче той също може да навреди на черния дроб, бъбреците, на сърдечно-съдовата система. Особено опасни последици може да има злоупотребата с аспирин за стомашно-чревния тракт: по принцип нестероидните противовъзпалителни дразнят стомашната лигавица, а асиринът може да провокира възпалителни процеси и разраняване, да причини вътрешни кръвоизливи (framar.bg).

Нимезил и парацетамол

Нерядко лекари и фармацевти препоръчват парацетамол за симптоматично овладяване на болка и температура – вместо желаните нимезил и аулин. Парацетамолът “по програма” е ефективен за същите състояния, които ни насочват към прилагането на нимезил. Става дума за леки до умерени болки при описаните по-горе състояния, както и при простуда и грип за неутрализиране на общото неразположение. Медикаментът обаче не е подходящ при случаи със заболявания на черния дроб и бъбреците. Не се препоръчва и при системна употреба на алкохол – отново заради претоварването на черния дроб. За разлика от нимезил, парацетамолът може да се дава на деца. Естествено – дозата е съобразена с възрастта, като за мъниците над 3 месеца и до 6 години е препоръчителна терапия със сироп парацетамол, а над 6 години могат да се дават и таблетки. Задължително е лекарството да се препоръча като дозиране и продължителност на приема от педиатър и лечението да е под медицински контрол.

Нимезил и нурофен

Като нестероидно противовъзпалително нурофенът също се препоръчва за неутрализирането на болка и повишена температура. Медикаментът има сходен път на въздействие с този на нимезил, като ограничава продукцията на простагландините. Активният му компонент е ибупрофен; прилага се при възрастни и деца над 12 години. За деца под 12 години – по изключение, след лекарска преценка. Правилото е – минимална ефективна доза за възможно най-кратък срок.

Ибупрофенът, респективно нурофенът, натоварва черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система, ако се приема продължително време и в по-високи дози. Не се препоръчва за жени във фертилна възраст, ако правят опити за зачеване, тъй като се отразява негативно върху овулацията.

Фамексин или нимезил

И още един потенциален заместител на нимезил – фламексин. Той е с активна съставка пироксикам и е определян като нестероидно противовъзпалително и противоревматично средство. Препоръчва се основно при остеоартрит, ревматоиден артрит, мускулно-скелетни възпаления, болезнен цикъл. Не се прилага по време на бременност и кърмене, както и за деца. Противопоказан е при заболявания на черния дроб, бъбреците, при сърдечна недостатъчност и хипертония. Често проявявани странични ефекти от лечението с фламексин са стомашно-чревните отклонения, с опасност от кървене.

Състав и форми на нимезил

Лекарственият пазар у нас предлага само една форма на продукта – нимезил на гранули, които са фабрично дозирани в сашета от по 100 мг. Някои коментари в мрежата погрешно свързват нимезил с противогъбичния продукт низорал, чиято активна съставка е кетоконазолът. Въпросният низорал се предлага и под формата на продукти за локално външно приложение – крем, гел.

Колкото до нимезил, освен активната съставка нимезулид той съдържа захароза, малтодекстрин, цетомакрогол, лимонена киселина, есенция портокали.   Съдържанието на всяко саше се разтваря в около 100 мл вода  и се изпива наведнъж. Това се прави 1-2 пъти дневно след хранене.

Нимезил саше – листовка

В пациентската листовка за нимезил – саше, подробно са описани всички възможни странични ефекти и противопоказанията за прилагането на лекарството. Има смисъл да бъде четена внимателно и да се запомнят две неща: добре е приемът на нимезил да бъде препоръчан от лекар след оценка на здравословното състояние. И още – срещу болка и температура се действа и чрез други медикаменти, с по-леки нежелани ефекти.

Дозировка

Едно-две сашета дневно, не повече. Вероятно е възможно и повече, но само под лекарски контрол.

При предозиране направете консултация със специалист – дори да липсват последици от високата доза. Обикновено обаче приемът на високи дози причинява болки в стомаха, активиране на гастрит и язва, задушаване, гадене, замайване.

Цена

Дозираните сашета нимезил се продават в опаковка по 9, 15 или 30 прахчета. Може да се купи и единична бройка за около левче.

Мнения и отзиви

Коментарите във форумите, свързани с прием на нимезил, се въртят около два центъра: наистина ли е опасно да се пие нимезил и какво друго действа така бързо и сигурно като него и аулин. Ето няколко автентични реплики:

  • Madelyn от puls.bg: “ Ще ви дам “безплатен” съвет-НЕ ПИЙТЕ ТАЗИ ГАДОСТ НАРЕЧЕНА АУЛИН!!!-това е едно от най-лошите болкоуспокояващи!!!!
    Понеже нас българите ни броят за аборигени и ни тъпчат с отрови.които никъде другаде не ги предписват-говоря за западна европа.Това “лекарство руши черният дроб!Не го пийте!Заменете с нещо друго или комбинирайте!”
  • Kapris от puls.bg: “А ако го спра не знам какво друго бих могла да взимам, вместо аулина. Нимезила е същото като аулина , и двете съдържат едно и също вещество.Миналата година бях при дъщеря ми в Белгия,където разбрах, че Аулина и Нимезила са забранени заради няколко смъртни случая с чернодробна кома, вследствие от употребата му.Има ли нещо вярно в това?”
  • Amk933 от teenproblem.net: “Оправих се! Няма ми нищо вече. До доктор нe стигнах. Пих болкоуспокояващите и противовъзпалителни, мазах се с Финалгон и Алгезал и за 4-5 дни ми мина. Вредно не вредно и Нимезила го пих 5 дена по 2 пъти, но ме оправи. ”
  • Batkodoki от teenproblem.net “…много скоро предполагам нимезулида ще бъде забранен в целия ЕС, но у нас ще мине поне година след това да е наличен в аптечната мрежа.”
  • Kahuna от dir.bg: “Нека не прекаляваме с тва лекарство-Нимезил, Аулин и тн.Веществото Нимезулид за нещастие притежава доста опасни качества, като например да причинява смърт.Да наистина описани са случаи на смърт от него.Не се препорачва повече от 3 дни , по едно прахче на ден.Ужасяващо е че някои “лекари” го изписват за повече от 10 дни да не говорим , че не се съобразяват с дозата.та неприятните ефекти му са, че води до хепатоцитна смърт, и некроза на черния дроб.”

Разбира се – това са потребителски мнения и коментари. Очевидно има крайни позиции, а крайностите едва ли помагат при избора на болкоуспокояващо. Да не се правим на по-големи доктори от специалистите и да се държим грамотно: дали да използваме нимезил за нашата болка, все пак трябва да каже човекът с медицинско образование.

Източници:

https://health.mail.ru/drug/nimesil/#pharmacologic_influence

http://www.neboleem.net/nimesil.php

Първоначално публикувано на:09.06.2016 @ 16:05

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фастум гел

Фастум гел или Репарил? Дийп рилийф и другите. Мнения и описание

Как действа лекарственото средство фастум гел, в какви случаи да го използваме. Може ли да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *