Rak5

Рак на гърдата: Симптоми и кога може да се излекува

Как да действаме при бучка в гърдата? Симптоми и лечение на рак на гърдата. Мастектомия, химиотерапия, лъчетерапия, безплатни прегледи – мамография и скрининг

Рак на гърдата: това е най-разпространеното онкологично заболяване при жените.

Туморът в този случай е съставен от недиференцирани злокачествени клетки, които заместват жлезистата тъкан. Актуалността на заболяването нарасна главоломно в края на 70-те години на миналия век. Болестта бе в онова време характерна за жените над 50 години. Особеност на съвременната онкопатогенеза е бум на страданието в детеродна възраст.

Колко се живее с рак на гърдата?

Този въпрос е важен за всяка жена с диагноза, която е попаднала при онколога. Хората искат да знаят каква е истината, дори и да е страшна.

Всеки лекар обаче е наясно, че трябва да се внимава много с прогнозите за изхода от болестта. Известни са случаи на забавено развитие при закъсняло лечение и запуснато здраве – както и ускорено, направо скоротечно усложняване и летален изход при рано открита и операбилна форма на рак на гърдата. Като цяло и по правило все пак повече шансове за оздравяване имат болните, при които е открита операбилна форма на рак в ранен стадий.

Колко ще живее една жена с рак на гърдата, зависи от много фактори. Ето най-важните:

  • Индивидуални особености на пациентката – възраст, наличие на други заболявания, подкрепа и разбиране у близките, готовност за битка с болестта;
  • Ефективност и адекватност на лечението, достъп до съвременни терапевтични методики.
Практиката сочи, че при откриване на заболяването в ранен стадий е възможно да се съхрани млечната жлеза. Често все пак се налага ампутация на болната гърда: това е неприятно, но само по себе си не е смъртоносно. Много е важно една жена в такава позиция да има поддръжката на близките си.

При рак на гърдата с метастази в други части на тялото също не бива да се избързва с прогноза за скорошна смърт. Дори и при това положение е възможно патологичните клетки да бъдат победени.

Първи признаци

При много жени често се получават тревожни ситуации, след като открият някакво уплътнение в гърдата си. Първата мисъл при опипването на бучка в гърдата е – рак на гърдата! Тревожно е наистина, но все пак не винаги това е страшната болест. Не винаги се касае за злокачествено заболяване!

Болки и уплътнения в гърдите може да има при:

  • Мастит – това е възпалително заболяване;
  • Мастопатия – характерна с образуването на възловидни или дифузни уплътнения;
  • Фиброаденома – доброкачествено новообразувание.

Да видим какво е характерно за всяко едно от тези проблемни състояния.

Мастит
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Маститът е възпаление на функционираща млечна жлеза; причината може да е инфекция или травма. В някои случаи се открива връзка с вид мастопатия, която няма отношение към лактацията.

От мастит обикновено страдат жени, които раждат за първи път; много рядко – ако не са раждали. Заболяването е свързано с попадането на стафилококи или стрептококи във вътрешността на жлезата. Условия за това създава напукването и разраняването на зърната при първите кърмения. Други причини са хормонален дисбаланс, преохлаждане, травми, неправилно кърмене на бебето.

Да видим кои са признаците за мастит:

  • Уплътнение в гърдата, което първоначално е дифузно;
  • Болка, която при кърмене се усилва;
  • Образуване на гнойни зони и възловидни уплътнения;
  • Повишаване на местната и общата температура;
  • Отделяне на секрети от зърната – те могат да са бистри и течни или гнойни, кръвенисти, трудно отделящи се.

Маститът се отличава от онкологично заболяване по това, че започва и се развива много бързо. Това на всяка цена трябва да се съобщи на лекаря при снемането на анамнезата.

Мастопатия
рак на гърдата
Рак на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените

Това е невъзпалително заболяване, свързано с патологично разрастване на алвеоли и млечни каналчета под въздействието на хормонален дисбаланс. Роля в случая играят повишените стойности на естрогените, на пролактина, намаляването на прогестерона в кръвта и в тъканите на млечните жлези. Мастопатията може да бъде възловидна или дифузна. Разрастването на тъканта мотивира и названието фиброзно-кистозна патология. Такъв здравословен проблем най-често имат жени на възраст над 35 години.

Кои са признаците на мастопатията?

  • При опипване се усещат уплътнения от типа възли или ленти;
  • Тази патология обикновено е придружена от разстройство на месечния цикъл или се случва при симптоми на климакс;
  • Колкото по-големи стават уплътненията, толкова по-чувствителни и болезнени са гърдите;
  • При продължително развитие на тази патология могат да се проявят и симптомите на мастит.
Фиброаденом

Фиброаденомът не е рак на гърдата: това е доброкачествено образувание в жлезистата тъкан, чиято етиология не е много ясна. Различават се два типа фиброаденоми: зрели – с ясно очертани форми, и незрели – с неопределена форма. В някои случаи са възможни опасни трансформации на тази нова тъкан. На риск да развият фиброаденом са подвластни жените над 20-годишна възраст.

Вижте кои са признаците на фиброаденом:

  • Единични или множество уплътнения в гърдите;
  • Болки.

При подобни симптоми е най-добре да си запишете час при мамолог. Възможни са и други смущения, които винаги сме склонни да мислим за рак. По същество голяма част от тях нямат връзка с онкологията.

Самостоятелно изследване

Методиката за самостоятелно изследване за рак на гърдата включва повърхностна и дълбока палпация на млечните жлези едновременно с две ръце. Потърсете мамолог, ако при това опипване или оглед откриете следните симптоми:

  • Локализирано или дифузно уплътнение в гърдата;
  • Деформация, асиметрия на двете гърди;
  • Вдлъбване, хлътване на зона от гърдата или на зърното;
  • Образуване на люспи и белене по кожата, корички, ерозия на зърното и ареолите;
  • Болка под мишницата;
  • Отделяне на секрет от зърното, в това число и кървав;
  • Образуване на повърхностни зони с подобие на целулит, портокалова кожа;
  • Почервеняване на кожата на гърдата.

Други симптоми за рак на гърдата

За да се уточнят първичните симптоми, лекарят прави допълнително обследване – започва с въпроси към пациентката, преглед и палпация. Основна задача на мамолога при тази фаза на обследването е да определи вероятността от злокачественост на заболяването.

рак на гърдата
В много от случаите рак на гърдата се открива случайно и в напреднала фаза

Това не винаги е лесно и ясно: има трудности при по-обемен бюст, при уплътнения под един сантиметър, при фиброзни сраствания и възпаления.

Какво забелязва опитният лекар?

  • Какъв тип уплътнения са налице;
  • Форма и размер на зърната и ареолите;
  • Има ли отделяне на секрети и какви са те;
  • Гладка ли е кожата или са налице характерните промени тип “целулит”;
  • Наличие на умбиликация – хлътване на кожата над новообразуванието;
  • Нарастване на локалните лимфни възли.

Следващите описания на уплътненията дават възможност да се допусне или отхвърли вероятността от злокачествено протичане на заболяването. Клиничните симптоми задължително се потвърждават чрез лабораторни или инструментални изследвания.

Уплътнения – възелчета

Възможно е да се открият едно или повече възелчета, които имат отчетливи контури, плътни и с ограничена подвижност, безболезнени, с набръчкано хлътване на кожата над тях. Опипват се увеличени лимфни възли в съответната подмишнична ямка. При напредването на процеса се появяват и други признаци като деформация на кожата над туморчетата, удебеляване на зърното и отделяне на секрет.

Дифузни промени

Възможни са четири варианта на уплътнения, които могат да приличат на мастит в остра форма или на мастопатия.

  1. Оточна форма – може да се развие по време на бременност или кърмене. Характерно е уплътняването на млечната жлеза. Тъканта е с оток, кожата е пропита с инфилтрат и напомня портокалова кора. Причина за отока е задръстването на млечните канали с инфилтрат.
  2. Тип “черупка”, втвърдяване, бучка. Налице е инфилтрация на тъкани. Патологичните промени могат да засегнат гръдната стена. Кожата на гърдата е плътна и синкаво-червена, слабо подвижна. Опипват се множество възелчета; кожата е набръчкана, с втвърдени участъци – вид черупка.
  3. Възпалена кожа на гърдата, напомняща червен вятър. Характерен признак е зачервяването под формата на локализирано огнище. Краищата му са ясно очертани, повдигнати и несиметрични. Може да се разпространи нагоре по гръдната стена. Трудно лечимо състояние, характерно с температури до 40 градуса.
  4. Псевдо-мастит. Поразеният участък е подут, кожата е гореща, напрегната и зачервена. Опипва ле плътен тумор – слабо подвижен, бързо нарастващ и причиняващ треска.

Болест на Пейджет

В този случай се развива симптоматика като при псориазис или екзема. Кожата е силно зачервена, зърната и ареолите са кръвонапълнени. По зърната и около тях се образуват сухи корички и струпеи, под които впоследствие се откриват влажни грануломи. Канцерогенезата се разпространява по млечните канали в дълбочина.

Причини за рак на гърдата

Красивите гърди са естествен детайл на женската красота. За съхраняването на формата им някои жени се отказват от кърмене, поставят си импланти, носят неудобни сутиени.

Каквото и да си говорим – главното физиологично предназначение на млечните жлези е да произвеждат майчиното мляко: онази вълшебна течност, с която дошлият на бял свят  мъник започва да се храни и която го пази от болести през първите, най-рискови месеци от живота му. Тази функция на женската гръд е в сила до момента, в който за детето приемът на млечен протеин губи първостепенната си роля.

Млечните жлези са чифтен орган и вторичен женски полов белег. Тялото на жлезата е съставено от мастна, съединителна и жлезиста тъкан.

Заради деликатния си строеж, добро кръвоснабдяване и инервация клетките на жлезистата тъкан се характеризират с висока скорост на физиологичната регенерация. Клетките на млечната жлеза са особено чувствителни към хормоналния дисбаланс в следните житейски моменти и периоди:

  • Менархе;
  • Месечен цикъл;
  • Полова възбуда;
  • Бременност;
  • Послеродов период;
  • Менопауза.

Естествени причини

Рискът от злокачествено израждане на клетки и проява на рак на гърдата е буквално заложен в природата на нейните тъкани, т.е. налице са естествени причини за заболяването. На първо място това е високата скорост на регенерацията и смъртта на клетките, т.е. апоптозата, в жлезистата тъкан. Този процес е следван от бурно образуване на нови клетки; колкото повече са младите клетки, толкова по-нисок е рискът от мутации. Това е основата на съвременното разбиране за канцерогенезата.

Друга естествена причина е силната зависимост на жлезистите клетки от хормоналния фон в живота на жената от менархето до менопаузата, т.е. от първата до последната поява на цикъла. Количеството на женските полови хормони в тъканите на гърдата многократно надвишават нивото на подобни стероиди в кръвта. При мъжете няма такова фатално съчетаване – лабилен хормонален фон и висока скорост на обновлението при жлезистите клетки.

Това обяснява защо при мъжете рак на гърдата се среща много рядко, въпреки идентичния хистологичен строеж на млечните  жлези у двата пола.

Рак на гърдата възниква с еднаква честота както при жени с малък бюст, така и при по-надарените. Това също подсказва, че заболяването има хормонална природа.

Патологични мутации на клетки възникват всяка секунда в организма на всеки човек – независимо от здравословното състояние и половата му принадлежност. В същото време не всички хора се разболяват от рак, в това число и рак на гърдата.

Патологични ендогенни причини

Отклоненията от нормата е прието да назоваваме патология. Всяко заболяване, промененият хормонален фон и генетични аномалии, които могат да провокират рак на гърдата, са патологични причини за онкологията. Ракът на гърдата може да е причинен от вътрешни или ендогенни причини, и външни – екзогенни.

Рискова група по отношение на ендогенните причини са жените на възраст 30-70 години при следните показатели: ранно полово съзряване или късна менопауза; хронични гинекологични заболявания; хормонални нарушения – захарен диабет, хиперфункция на щитовидната жлеза, затлъстяване. Освен това – продължителен прием на противозачатъчни, продължителна хормонозаместваща терапия, многобройни аборти; нередовен секс и дефицит на разпускане след секс; липса на деца или късно майчинство.

Екзогенни (патологични) причини

Много се дискутира за ролята на външните или екзогенни причини за рак на гърдата. Счита се, че те играят ролята на пуском механизъм в канцерогенезата.

Специфичното им влияние за развитието на рака на млечната жлеза не е доказано, но те наистина  стимулират онкологични промени в съчетание с други причини. Към екзогенните фактори се отнасят травми, йонизиращи лъчения, химически вещества, пушене и алкохол.

Травмите на млечната жлеза са възможна причина за онкологично заболяване в мястото, където е увредена жлезистата тъкан. Доказано е, че йонизиращите лъчения също въздействат сериозно за развитието на такива патологии. Не се отхвърля ролята на алкохола и тютюнопушенето, макар връзката да не е строго научно доказана.

Колкото до химическите вещества – в литературата е коментирано въздействието на някои химически вещества върху продукцията на женските хормони естрогени. Известно е, че естрогените и техните метаболити участват в канцерогенезата на млечната жлеза. Високите стойности на естрогени в урината са едно от доказателствата при диагностицирането на естрогенозависим рак.

Кофеинът

Кофеинът често е сочен като специфичен стимулатор за естрогенозависима канцерогенеза. Кафето е разпространена напитка, затова е интересно да се види наистина ли то е такъв “злодей”. Кофеин приемаме с кафето, свежата запарка чай, какаото, мате – тонизираща напитка в Аржентина и някои страни от Латинска Америка; гуарана – бразилска тонизираща напитка.

Кофеинът е алкалоид, един от групата метилкснтини. Препарати от тази група се използват при лечението на астма, за повишаване на тонуса при болести на белите дробове и заболявания с отоци, като пикочогонно. Общоизместно е противораковото действие на теофилина и пентоксифилина, също препарати от групата на метилксантините.

Аналогичното противораково действие на кофеина е потвърдено от изследване на шведски научен екип. Кофеинът с различна интензивност възпира развитието при рак на гърдата, обобщава изследването. Съобщава се още, че у 15% от изследваните жени, които не употребявали кафе, се развива трудният за лечение естрогенозависим рак. Заключението на шведите е, че кофеинът няма отношение към зависимите от естрогена форми на рак на гърдата.

Разтворимо кафе

Както знаем – това е рафиниран продукт, произведен от натурално кафе. Съдържанието на кофеин в него е минимално, а може и изобщо за липсва. Възможна е обаче стимулация на онкогенезата заради наличието на добавки.

В състава на разтворимото кафе влизат карбонати, ароматизатори и други вещества за подобряване на вкуса. Разтворимото кафе не бива да се използва в големи количества, и не защото би стимулирало продукцията на естроген.

Видове рак на гърдата

Прието е за рак на гърдата да се говори в две посоки: инвазивни и неинвазивни форми на рак на гърдата (framar.bg).

Неинвазивен рак на гърдата, Ca in situ. Новообразуванието е локализирано, няма проникване в околните тъкани, няма метастази.

Неинвазивни форми

Има два основни вида неинвазивен карцином: дуктален и лобуларен.

Дуктален карцином ин ситу (Carcinoma ductale in situ, DCIS). Злокачествените трансформации започват от млечните каналчета. Според статистиката това е най-често срещаният неинвазивен рак на гърдата; болестта е локализирана само в каналчетата, възможно е пълно излекуване.

Лобуларен карцином ин ситу (Carcinoma lobulare in situ, LCS). Онкологичният процес засяга лобулите на млечната жлеза, но не се е разпространил в съседни тъкани. Този стадий също е лечим (puls.bg).

Инвазивни форми

Инвазивен дуктален карцином: той е  най-често срещаният, от този тип са 70 до 80% от случаите (framar.bg). При него клетъчната трансформация обхваща не само млечните каналчета, но и съседни тъкани.

Инвазивен лобуларен карцином: по-рядка форма, чието начало е в жлезистите лобове на гърдата. При тази форма обикновено са налице няколко огнища и при прогресията си процесът обхваща и другата гърда. Звучи страшно, но прогнозата в този случай е по-благоприятна в сравнение с инвазивния дуктален карцином.

Възпалителен рак на гърдата: много рядка форма, при която туморът започва развитието си в прилежащи лимфни възли или в кожата. Агресивен, кожата на засегнатата гърда бързо става твърда, червена и топла.

Карцином на Пейджет: злокачествена екзема на гърдата, която се проявява по зърното и ареолата. Свързана е със злокачествен тумор в дълбочина, който се разпространява в съседни на млечните канали тъкани.

Други инвазивни форми, които се проявяват по-рядко: медуларен карцином на гърдата, муцинозен, папиларен, туболарен, комедокарцином, анапластичен карцином.

Стадии (от първи до четвърти)

Класифицирането на раковото заболяване на стадии е условно, но има съществено значение за избора на терапевтичната протрама. Ракът е многофакторно заболяване, при което обемът на образувания тумор и степента на пораженията не са най-главен критерий за оценка на това колко тежко е заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

Раковите стадии в медицинската литература е прието да се обозначават по няколко признака:

  • Размери на тумора – Т1, Т2, Т3 и Т4;
  • Засягане на регионалните лимфни възли – N0. N1, N2, N3;
  • Наличие на далечни метастази: М0 – липсват, М1 – има.

Съществуват и специфични обозначения за неинвазивните новообразувания, които засега не коментираме. Ето как чрез съответните символи могат да се опишат стадиите на рак на гърдата:

  • Първи стадий: Т1 – туморът е под 2 см, N0 – липсват метастази в регионалните лимфни възли, М0 – липсват метастази в отдалечени органи и тъкани.
  • Втори стадий: Т2 (туморът е 2 до 5 см); N1 – налице са метастази в лимфните възли, поразени са един или два възела от едната страна – те могат да се опипат като отделни образувания; М0 или М1, възможни са единични отдалечени метастази.
  • Трети стадий:  Т3 – туморът е по-голям от 5 см; N2 – налице са метастази в лимфните възли под мишницата или около засегнатата гърда; М0 или М1 – възможно е да няма далечни метастази, както и да са се появили.
  • Четвърти стадий: Т4 – размерът на  тумора е без значение, разрастването обхваща целия орган и съседни зони, кожата е възлеста и разранена; N3 – откриват се метастази от двете страни на гърдите, новообразуванията могат да се опипат под гърдите, под мишницата, над ключицата; М1 – появили са се множество метастази в различни точки на тялото.

Диагностика

Съвременните неинвазивни методи за диагностика при рак на гърдата включват мамография, ултразвукова диагностика, магнитно-резонансна томография и др. Инвазивните са биопсия с последващи хистологично и цитологично изледвания.

Мамограма

Мамографията е сред най-разпространените методи за изследване на млечната жлеза чрез рентгенография. Наблюдаваният образ на изследвания орган е в две проекции. Ако ви предстои мамография, подгответе се да давате отговори на въпроси, свързани с месечния ви цикъл.

Не са малко хората, за които мамографията е остарял метод и диагностичната му ценност не е особено висока. Има доста съмнения за точността на изследването при  фиброзните разраствания, при малки тумори, при гърди с импланти. Възможно е достоверността на диагностиката да е спорна до 40%.

Все пак чрез този метод могат да се получат първични, вторични и косвени данни за промените в млечните жлези. Диагностичната ценност се  състои в разкриването на калциеви образувания в алвеолите и каналите. Ето какво открива мамографията:

Първични симптоми

  • Контрастен участък на снимката;
  • Неправилни краища на образувание – лъчи, “крачета” и пр;
  • Наличие на единични образувания или струпване на няколко;
  • Образувания с размери 0.5 мм и по-малки.

Вторични, съпътстващи симптоми

  • Неясни контури на мускулната тъкан;
  • Еднородност на свободното пространство;
  • Вдлъбване, хлътване на зърната.

Косвени, допълнителни симптоми

  • Ясно показване на капилярната мрежа;
  • Разширен просвет на млечните каналчета;
  • Асиметрични структури на жлезите при сравнение.

Мамографията може да свидетелства и за доброкачествени образувания, т.е. наличие на мастопатия в три степени. Третата степен се определя като преходна към злокачествено развитие:

  • Първа – лека степен. Забелязват се сенки, характерни за мастната тъкан;
  • Втора – средна степен. Мамографията отчита еднакъв изглед за мастната, съединителната и жлезистата тъкан;
  • Трета – тежка степен. Забелязват се контурите основно на жлезистата тъкан, липсва отражението на мастната тъкан. Такъв тип снимка е сигнал за допълнителни изследвания в посока злокачествен процес.
Ултразвукова диагностика + еластография

Ултразвуково изследване, както впрочем и мамография, се прави в първата фаза на месечния цикъл. Методът на изследване е свързан с преобразуването на звукови вълни във визуално изображение. На екрана могат да се огледат меките тъкани, не се отчитат калцинати и състояние на костите. По тази причина обикновено мамографията и ултразвуковото изследване се провеждат последователно и се коментират паралелно.

Чрез ултразвук могат да се определят консистенцията на меките тъкани, плътността, размерите на възможно новообразувание и пр. по този начин може да се установи наличието на тумор, киста, възпалително огнище, разрастване на фиброзна тъкан, мастопатии, папиломи, аденоматозни процеси и пр.

Методът е критикуван заради факта, че здравата и болната тъкан имат еднаква звукова проводимост и това прави някои от получените данни неясни или спорни. При тълкуването на резултатите има доста висока доза субективизъм; точността на анализа зависи от опита и компетентността на лекаря.

Еластографията също разчита на ултразвуковата методика, но при нея се прилага лека механична деформация на тъканите – тук те реагират различно и  изследването отчита това.

 Магнитно-резонансна диагностика

Методът е основан на преобразуването на електромагнитни вълни в изображение при кръгово въртене на магнитния излъчвател. Както и при ултразвуковата диагностика, методът се използва при диагностицирането на промени в меките тъкани. Тук все пак резултатите са по-достоверни, тъй като се п роследява разпространението на специални препарати – те се въвеждат в тъканите на жлезите. Освен това е възможно да се получи обемна картина на тумора, да се проследи характерът на измененията в органа като цяло.

Много ценна информация всъщност се получава чрез анализи на материал, получен чрез биопсия. При биопсията се изследват образци от тъкани от проблемния участък; те се обработват с различни вещества и се подлагат на цитологичен и хистологичен анализ.

Физикални изследвания

При тях се разчита на анкета с пациентката, като се задават максимално подробни въпроси; прави се оглед на засегнатата жлеза и съседните участъци от тялото; прави се палпация на гърдата – повърхностна и дълбока, оглед на кожата и подмишничната ямка – за евентуални промени в лимфната система.

Независимо от резултата на тези разговори и прегледи, на пациентката се назначават допълнителни изследвания – при съмнения за рак на гърдата, и скрининг – при отрицателни резултати.

Скрининг

Подразбира се провеждане на мамография, за да се идентифицират възможните огнища на калцифицирана тъкан. При потвърждаване на съмненията с този метод пациентката се изпраща на допълнителни изследвания.

Допълнителни изследвания

Тези изследвания съчетават няколко метода:

  • Инструментални – мамография, ултразвук, пневмоцистография, радиоизотопно изследване и пр.;
  • Лабораторни – общоклинични методи, прилагане на онкомаркери, цитологичен анализ;
  • Троен тест – по специална формула се сумира комплексен бал от всички назначени изследвания. Оценка от рода на 3-4 означава доброкачествен процес, оценка 5 – съмнителен резултат, изискващ детайлизация; оценка 6 до 9 – злокачествено новообразувание.
Диференциална диагностика

Тя е свързана с разграничаването на симптомите при рак на гърдата от сходни патологии. Проследяват се хормоналните нарушения с цикличен характер, фиброаденоми, кисти на млечната жлеза, папиломи, абсцеси в зоната на ареолите.

Метастази

Повечето новообразувания на млечната жлеза са склонни да се разпространяват в организма. Има два начина за преместване на мутиралите клетки и оформянето на злокачествени колонии. Първият начин е чрез лимфните възли, а вторият – чрез кръвоносните съдове. Изменените клетки могат дълго време да са в латентно състояние и да не се проявяват при ефективно премахване на тумора-майка в гърдата.

Метастазите, поразявайки близките лимфни възли, причиняват злокачествено преобразуване на тъканите и въвличането им във възпалителния процес. Възпалението на лимфните възли води до разбалансиране механизмите на имунната защита. Постепенно се наслагват съпътстващи заболявания, включително вирусни – на горните дихателни пътища.

Включили се и в кръвообращението, раковите клетки поразяват първия голям орган, в който е възможно метастазиране – белите дробове. Така се създават условията за хронични заболявания на дихателните пътища с кашлица и храчки.

Известно е, че черният дроб и бъбреците са добре кръвоснабдени – а това са органите, отговорни за очистването на организма от продуктите на метаболизма. При развитието на метастази в тези органи започва самоотравяне на организма. Метастази развиват и костите и това е много болезнен етап. Появата на метастази, особено тези в отдалечени органи, силно затруднява ефективното лечение.

Лечение на рак на гърдата

Основна цел на лечението е да се постигне пълно оздравяване. Това е идеалната равносметка, която обикновено се постига чрез методите на етиотропната или патогенетичната терапия. В терминалния стадий на онкогенезата се осигурява палиативна помощ; съзнавайки невъзможността за излекуване, лекарите се насочват към овладяването на някои от симптомите, основно болката. Затова най-често под палиативна помощ се разбира препоръчването на обезболяващи медикаменти.

Комплексът от лечебни мероприятия включва различни терапевтични подходи.

Оперативно (хирургическо) лечение

Тактиката на лечението при рак на гърдата зависи от стадия на патогенезата. В първи- втори стадий обикновено органът се съхранява и се премахва само новообразуванието с прилежаща тъкан. След операцията обикновено се назначава лъчева терапия, хистологично изследване на клетки от изрязаната тъкан, от прилежащи тъкани и местните лимфни възли.

При трети стадий се премахва целият орган, ако по принцип е възможно оперативното лечение. Премахването на млечната жлеза е известно като мастектомия. В някои случаи паралелно с ампутацията се извършва пластична реконструкция на гърдата. При операцията се премахват някои от прлежащите лимфни възли.

Оперативното вмешателство обаче може да се окаже невъзможно при тежко състояние на болната жена и множество метастази.

Хормонотерапия

Ако при изследванията се установи, че тъканта на тумора съдържа специфични рецептори за естрогени и прогестерон, може да се приложи хормонотерапия с внимателен избор на използваните продукти. Видът на терапията се избира при отчитане на фертилността – дали пациентката би желала да ражда. Тогава се прави всичко възможно за съхраняване на детеродната система.

Лъчетерапия

Целта е туморът да се поддържа в неагресивна форма, чрез медикаменти да се редуцира обемът му за по-добра операбилност. Лъчевата терапия се препоръчва след операция от рак на гърдата. Тук има някои увлечения, създаващи невярна престава за анонси на частно практикуващи. Лъчева терапия се назначава и в случаите с неоперабилен рак на главния мозък.

Таргетна терапия

Раковите клетки притежават способността да се защитават от лечебното въздействие на хормоно- и химиотерапията, както и от облъчванията. Те са в състояние да произвеждат защитния фактор EGFR, който се произвежда и от здравите клетки.

При злокачествените трансформации факторът EGFR се включва в защитата на онкоклетките, което сериозно усложнява ефективността на традиционните лечебни манипулации. При рак на гърдата по този начин е важен факторът HER/2.

Препарат за таргетно въздействие в случаи с HER/2-чувствителен рак на гърдата е херцептинът. Херцептинът е моноклонално антитяло – високо пречистен протеин, който блокира рецепторите на антигена HER/2. Приемът на херцептин представлява специфична имунокорекция; това прилича на приема на имуноглобулин при инфекции. В нашия случай обаче “мишената” е много точно определена и въздействието се центрира върху ключовото звено на единия от видовете рак на млечната жлеза.

Недостатък на този метод е неговата висока цена. За провеждането на подобно лечение са необходими специална апаратура и обучен персонал от добри професионалисти. Лекарството херцептин или каквото друго е избрано има второстепенно значение. Методиката, за която става дума, се прилага от 30 години, но в доста ограничени случаи.

Химиотерапия

Химиотерапия се препоръчва след отчитане състоянието и прогнозата на конкретната пациентка, след като са и направени всички предварителни прегледи и изследвания. Химиотерапията се препоръчва в следните случаи:

  • Размерът на тумора е над два сантиметра;
  • Жената е във фертилна възраст;
  • Засегнатите клетки не съдържат рецептори за естроген и прогестерон;
  • Раковите клетки са ниско диференцирани.

Химиотерапията е сложен и тежък за пациентките подход, тъй като заедно със злокачествените клетки загиват и част от нормалните. Това се знае и действа отблъскващо на болните. Освен това много от използваните при химиотерапия медикаменти са противопоказани при бременност и кърмене.

Странични ефекти от химиотерапията

Ето кои органи и системи се оказват засегнати от назначената заради рак на гърдата терапия:

Стомашно-чревният тракт: гадене, повръщане, диария, пожълтяване на лигавиците;

  • Дихателните органи – задух;
  • Сърдечно-съдовата система: сърцебиене, прилив на кръв към лицето;
  • Нервната система: световъртеж, отслабване на зрението, обърканост на съзнанието;
  • Отделителната – кръв в урината, отоци на крайниците;
  • Кожата – косопад, променена пигментация, сърбеж, отоци, алергични кожни реакции.

Тези симптоми са обратими и след възстановително лечение изчезват. Химиотерапията се провежда в болнични условия под лекарски контрол.

Препаратите за химиотерапия принадлежат към фармакологичната група на цитостатиците. Те причиняват некротични промени в раковите клетки. Сред най-разпространените у нас са доксорубицин, циклофосфамид, флуорурацил и други.

За специалистите е ясно, че химиотерапията е едно истинско изпитание за жена с диагноза – рак на гърдата. Съществуват реални рискове за здравето й, затова химиотерапията следва да се планира много внимателно и точно, правилно да се подбере медикаментът за венозно вливане.

Обикновено се изготвя график за процедурите, като се определят достатъчно дълг интервали за възстановяване и укрепване на организма. Преди всяка процедура се правят лабораторни изследвания за кръвни показатели, които трябва да са в определена норма за безопасен достъп до процедура.

Мастектомия

Мастектомията или изрязването на млечната жлеза е необходимост при повечето злокачествени заболявания на гърдата. Хирурзите преценяват дали наистина това е необходимо и към операцията се пристъпва със съгласието на пациентката.

Операциите на млечната жлеза не са леки. Лекуваната пациентка трябва да бъде предупредена и подготвена за някои неудобства и проблеми на следоперативния период, като:

  • Кървене от оперираната зона;
  • Оток на гръдната област и ръката откъм оперираната страна;
  • Намалена подвижност на раменната става откъм оперираната страна.

Близките на болната жена трябва да я подкрепят, за да преодолее възможно най-пълно дискомфорта и психотравмата от загубата на един орган, важен за интимния й живот. В следоперативния период може да се мисли и за реконструкция на оперирания участък, като се постави имплант, протеза или се направи присаждане на собствени тъкани.

Хранене

Доказано е, че при рак на млечната жлеза болестта по-рядко рецидивира, ако се спазват класическите диети срещу затлъстяване, хипертония и диабет. Здравословното хранене и изключването на някои храни от менюто намалява и негативните странични ефекти при химио- и лъчетерапия.

За храненето в болничния стационар е по-добре да не говорим, макар да се приема по условие, че там специалистите са наясно с ролята на правилно съставения порцион. По принцип раково болният след определен етап на лечението има чувството, че и след приема на храна си остава гладен. Необходимо е търпение, във времето това се регулира и организмът достига оптимален баланс при приема да препоръчаните калории.

Случаите с раково болни близките се увличат да обсипват пациента с какви ли не вкусотии. Проявявайки разум, болният човек трябва да се вслуша в съветите на компетентните медици и да избира следните продукти:

  • Плодове и зеленчуци, по възможност отгледани без химия.
  • Прясно месо без тлъстини – бяло пилешко, заешко; варено телешко вместо колбаси; свинското се изключва.
  • Пълнозърнест хляб;
  • Натурален фреш и компот от местни плодове;
  • Допълнителен прием на рибено масло и продукти, съдържащи витамин D, омега-3 и омега-6.

Налага се пълен отказ от продуктите, съдържащи соя – включително кренвирши и всякакви колбаси; пушено месо от всякакъв вид; сокове с консерванти.

Профилактика

Профилактиката срещу рак на гърдата включва медицински процедури и спазване на прости правила във всекидневния живот, особено това се отнася за жените с рискова фамилна анамнеза.

Ето какво трябва да се прави:

  • Самоизследване на гърдите;
  • Скринингово мамологично обследване и прилагане на онкомаркери – предполага откриване на болестта в ранен стадий и по-вероятно пълно излекуване.

Специалистите препоръчват по-рядко използване на противозачатъчни, които могат да дебалансират хормоналния фон; кърмене – за жените във фертилна възраст; контрол върху теглото – профилактика на затлъстяването и диабета; баланс на протеиновото хранене; изключване на тютюна и алкохола; хармонични сексуални отношения.

Инвалидност

Продължителността на лечението при рак на гърдата е около четири месеца, но процесите на възстановяване са индивидуални и понякога се налага това да е по-продължително. Възстановяването на трудоспособността е свързано с максимално доближаване до статуса на здравия човек – това трябва да бъде потвърдено чрез изследвания.

Медицинските комисии преценяват какво е състоянието на пациента и определят степен на инвалидност, отчитайки проведената терапия и резултатите от нея. Инвалидността следва процентни показатели и се движи от минимална до пълна загуба на трудоспособност. Заключението на комисията е важно за съхраняване правото на пациентки, лекувани от рак на гърдата, да полагат определен вид труд, когато това е възможно. За най-тежките случаи има варианти, предвиждащи палиативна помощ от придружител или личен асистент.

Къде да отидем най-напред?

рак на гърдата
Рак на гърдата в ранен стадий е лечим

Това е въпрос, който би си задала всяка жена след драматичното откриване на бучка в гърдата. Първият човек, с когото трябва да се консултираме, е личният лекар. Той насочва пациентката към специалист или здравно заведение с профил, съответстващ на предполагаемия здравословен проблем. Специалистът препоръчва изследванията, които ще потвърдят или отхвърлят хипотезата за рак на гърдата. При всички случаи следва лечение.

Безплатни прегледи

При редовно здравно осигуряване тази поредица от прегледи и повечето изследвания изискват единствено заплащане на минималната потребителска такса. Практика е също в страната да се провеждат масови скрининги за рак на гърдата, в чиито рамки водещи специалисти приемат пациентки за безплатни прегледи. Установено е, че именно по време на подобни кампании се установяват случаи на рак на гърдата в ранна фаза, което дава шанс за пълно излекуване.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на гърдата

Срещу рак на гърдата вземете тези храни!

В много научни изследвания се доказва, че здравословното хранене намалява риска от развитието на онкологични …

2 Мнения

  1. Василена Ангелова

    Страхотна статия, постарали сте се адски много, благодаря! Мен ме интересуваше и намерих отговор в нея на въпросите колко се живее с рак на гърдата, на каква цена се прави операция, разни неща за стадиите и лечението, които не ги намерих другаде изобщо, ги има при вас! Мерси, ценно е!

  2. Мариана Стефанова

    Аз съм оперирана на 30януари 1980 година.Прогнозата беше лоша-3 стадий,\T3,N2,M0/,метастази в аксилата! 14 сеанса на апарат”Мюлер “, т.е. рентгеноблъчване и 14 след операцията,без химиотерапия. Лекуването се проведе в Научен институт по онкология – София.Отличен медицински екип,
    за който си спомням с огромна благодарност и,силна воля за живот вече. 38 години!Горе главата на всички жени и големи успехи на нашите спасители-ЛЕКАРИТЕ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *