Антимикотичен крем Дактакорт
Крем Дактакорт или Миконазол? Противогъбични кремове, антимикотични

Дактакорт – ето го спасението от досадни гъбички!

Плюсове и минуси на дактакорт (Daktacort) за лечение на гъбички (кандидоза, кандида албиканс). Заместители: кортикостероиди, екзодерил, дифлукан, фунголон. За деца и бебета

Дактакорт е названието на лекарствено средство за локално външно приложение.

Кремът дактакорт се препоръчва при инфекции, най-често причинени от кандида албиканс, дерматофити, подходящ е при бактериални суперинфекции – всички с усложнена симптоматика от рода на силен сърбеж и зачервяване, до разраняване и инфектиране на увредените кожни участъци.

Дактакорт съчетава действието на два активни компонента: противогъбичния миконазол (миконазолов нитрат) и кортикостероида хидрокортизон. Фармакологичната характеристика на продукта съдържа предупреждението с този продукт да се работи в началната фаза на инфекцията и след първите признаци на затихване дактакорт да се замени с крема дактарин. Последният продукт е без кортикостероиден компонент, което позволява да бъде прилаган продължително време. Най-често гъбичните инфекции изискват упорито лечение в продължение на 2-5 седмици.

Описание и приложение

Дактакорт е кремообразен продукт, който се нанася върху проблемния участък от кожата един или два пъти дневно. Преди това мястото трябва да е измито и подсушено. При апликирането на дактакорт е правилно да се положи малко от лекарството и върху малък преходен участък от здравата кожа

Терапията с дактакорт трябва да се извършва по правилата, определени от лекуващия дерматолог. При предозиране или прекалено дълго използване е възможно да се почувстват последици от страничните ефекти на кортикостероида – изтъняване на кожата, обриви тип акне, лесно посиняване след удар.

При появата на странични ефекти от рода на зачервяване, парене или усилване на сърбежа – прилагането на дактакорт трябва да се прекрати, тъй като най-вероятно се касае за алергична реакция.

Действие на миконазол
дактакорт
С дактакорт имате шанс да се спасите от гъбички

Миконазол е антимикотичната, т.е. противогъбичната съставка на дактакорт. Този компонент причинява мембранни увреждания в клетките на патогенните микроорганизми и провокира некрозата им. Чрез миконазол се противодейства срещу гъбички и част от грам-положителните бактериални щамове (бацили, коки). Блокирането на патогените изисква постоянство и спазване на медицинските предписания за редовна обработка на инфектираните кожни зони.

Действие на хидрокортизон

При наличието на хидрокортизон симптомите на възпаление бързо се овладяват и раздразнените участъци от кожата се успокояват. Пациентите, които използват дактакорт, не бива да приемат, че 2-3 дни след началото на терапията проблемът им е решен. Симптомите се овладяват, но ако лечението самоволно се прекрати, същите признаци на гъбичната или бактериална инфекция ще се проявят отново. Ролята на хидрокортизона в тези случаи е да успокои болната кожа, докато същинското лечение е поверено на противогъбичния компонент.

Крем за мазане дактакорт

Дактакорт е лекарствено средство – кремообразен продукт, в който съдържанието на активните компоненти миконазол и хидрокортизон е общо 2%. Продуктът съдържа и следните помощни вещества: бензоена киселина, бутилхидроксианизол, динатриев едетат, гликолов стеарат, течен парафин, макроголглицериди, макрогол 6-32 стеарат,  вода. Кремът се предлага в тубички по 15 г на цена около 5.50 лв.

Инструкция и показания
дактакорт
Не прибягвайте до самолечение с дактакорт!

Дактакорт се използва, най-общо казано, при инфекции с причинител гъбички, дрожди и някои видове бактерии. Признаците, които могат да ни накарат да потърсим дерматолог или директно да изберем дактакорт, са сърбеж и зачервяване в отделни участъци на кожата. Съвет: кожните заболявания са много упорити и често са със сходна симптоматика. Потърсете лекар, не разчитайте на самолечение – всяка самодейност може да усложни проблема и да удължи точното лечение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При полагането на крема (1-2 пъти дневно) трябва да се следи да не попадне в очите или устата. При поглъщане на по-голямо количество (от дете!) да се търси лекарска помощ.

След намазване ръцете се измиват с топла вода и сапун с изключение на случаите, когато лекуваната зона е по ръцете. В хода на лечението пациентът следва да използва индивидуални хигиенни средства, за да не се разнася заразата.

За лице

Фармакологичната характеристика на продукта съдържа препоръката дактакорт ДА НЕ СЕ ПРИЛАГА  за лице. Винаги се подчертава предупреждението кремът да не попада в очите (framar.bg и medicine.bg). Същевременно в мрежата има пациентски коментари за това, че дактакорт им е бил препоръчван за проблеми с лицето. Разбира се – с подсещането колко много трябва да внимават.

За анус

Възможно е дактакорт да действа успешно при сърбеж в зоната на ануса – но това е само в случаите, когато се касае за гъбична или бактериална инфекция. Най-често говорим за кандидоза; тогава апликациите 1-2 пъти дневно с продължителност, определена от лекар, трябва да дадат резултат.

Заради естествено неудобство немалко хора прибягват в такива случаи към самолечение. Всечки възрастови групи са подвластни на опасността от подобен проблем, но най-уязвими са мъжете на средна и в напреднала възраст. Лечението с дактакорт няма да даде резултат в определени случаи, когато симптоматиката е свързана с други здравословни проблеми. Сърбеж и дискомфорт в тази зона на тялото може да има поради хемороиди, фисури, поради увреждане на сфинктера и неконтролирано изтичане на съдържимо от дебелото черво, при проблеми с панкреаса или черния дроб, при диабет, дори по една банална причина – лоша хигиена.

При зачервяване и сърбеж

Дактакорт е ефективно средство за лечение на кожни заболявания с причинител споменатите гъбички, дрожки и някои бактериални щамове. Важна е точната диагноза, тъй като кремът не може да се счита за универсално лекарство при всеки кожен проблем със зачервяване и сърбеж.

Сърбежът може да бъде локален или генерализиран, постоянен или на пристъпи. Обикновено неприятното усещане и желанието да се почеше болното място се усилват вечер и нощем.

Генерализираният сърбеж и зачервяване на кожата често са свързани с непоносимост към определени храни, т.е. това е алергична реакция и там средство като дактакорт не е необходимо. Същите реакции могат да се получат след прием на някакъв медикамент; може да става въпрос за реакция към външната температура – при ниски или много високи градуси. Възрастните хора пък страдат от специфичен сенилен сърбеж заради изменения в химията на епидермиса: кожата е суха и с отслабени функции на мастните жлези. Ако усещате нещо от описаните състояния, не търсете дактакорт – няма да ви помогне. Подобн симптоматика може да се развие и вследствие на други заболявания, и то сериозни като хепатит, захарен диабет, левкоза, злокачествени новообразувания, маниакално-депресивна психоза.

Локалният сърбеж и зачервяване най-често засягат интимната зона, вкл. аналната, скалпа, както и всяка точка на тялото – където е имало ухапване от насекомо. Локалните прояви  са показани за лечение с дактакорт; разбира се, ако причината за тях е вече описаната.

Цена

Дактакорт се продава в тубички по 15 г на цена около 5.50 лв (по framar.bg).

При бременност и кърмене

дактакорт
Лечението на гъбични инфекции изисква много търпение

Бременните и кърмещите са рискова група по отношение на дактакорт и общото правило е прилагането на медикамента да се избягва. Все пак употребата му в конкретни случаи не е напълно изключена, но трябва да се направи оценка на възможния риск за майката и бебето. Лекуващият е отговорен за преценката дали дактакорт в по-висока степен ще помогне или може да навреди и едва след тази преценка се разрешава прилагането на медикамента. Спазва се условието да бъде прилагана минималната ефективна доза за възможно най-кратък период от време. Има препоръка да се избягват обработки на обширни участъци от кожата и да не се поставя стегната превръзка върху апликацията.

При себорея и себореен дерматит

Този тип проблеми на кожата най-лошо се усещат, ако огнищата са локализирани по скалпа и лицето едновременно. Знае се, че са причинени от гъбички, но че в същото време са налице смущения във функционирането на мастните жлези в тези зони, а има грешка и в метаболизма на епителните клетки. За лечение се препоръчва комплексна програма, включваща противогъбични препарати и кортикостероиди – така че дактакорт тук си е на мястото. Освен това трябва да се спазва диета, а за облекчаване на симптомите помага народната медицина с билкови запарки и настойки.

Трябва много да се внимава, когато се третират с дактакорт себорейните огнища по лицето. Използвайте минималното количество върху ограничена зона и то не по-продължително от две седмици.

Подробно за лечението на себореен дерматит с медикаменти и билки четете ТУК!

За бебета и деца

Дактакорт може да се използва за лечение на гъбични и бактериални инфекции при деца, но само по лекарска препоръка и под медицински контрол. Терапията не бива да продължава повече от две седмици.

При подсичане

Прилагането на дактакорт при подсичане е една от възможните употреби на продукта за бебета. Освен общото правило за продължителност не повече от две седмици, тук е в сила и препоръката да се избягва третирането на обширни зони. Апликациите с дактакорт, особено под пелени, създават условия за усвояване на кортикостероидната съставка трансдермално. Това при продължително прилагане може да се отрази върху растежните фактори в детския организъм.

Освен това продуктът съдържа бензоена киселина и бутилхидроксианазол – тези два компонента могат да причинят нови дразнения на чувствителната детска кожа и дори да провокират локални кожни реакции от типа на контактен дерматит.

При лечение на гъбички

При лечението на гъбични инфекции с дактакорт трябва точно да се спазват препоръките на дерматолог или указанията от пациентската листовка. Това означава ограничаване на апликациите до срока, посочен от лекаря, обикновено в рамките на две седмици. Лечението не бива да се прекъсва при първите симптоми на подобряване, защото те най-често се дължат на хидрокортизона – докато трайното премахване на гъбичките изисква по-продължителна терапия.

Важно е да се полага продуктът редовно и в минималната необходима доза; да се избягва третирането на големи участъци от кожата, особено ако е необходимо върху тях да се положи превръзка или стегната дреха. Особено внимание и предпазливост са необходими при обработка на участъци, които са в непосредствена близост с очите или с лигавици.

При кандида (кандидоза)

Кандидозите са причинявани от дрождеви видове на рода Кандида. Познати са над 81 вида кандиди, които могат да провокират тежки инфекции по кожата, лигавиците, ноктите, дори по вътрешни органи. В някои случаи третирането с продукти от рода на дактакорт не върши работа и е необходимо да се приемат противогъбични продукти вътрешно. Много хора, предпочитащи самолечението, залагат на народната медицина. Но трябва да се знае, че билките само облекчават симптомите, без да гарантират излекуване.

Дайте мнение и Вие тук!

В някои случаи лечението на кандидози при спазването на всички медицински препоръки може да продължи с години.

Кандида албиканс

Най-често кандидоза причиняват патогените от вида Кандида албиканс. Представители на вида могат да се открият вапример в устната кухина на здрави хора, без проявени симптоми на гъбична инфекция, т.е. те са част от собствената микрофлора. За кандидозите се твърди също, че са заболявания на болни хора – проявяват се при нарушения на имунната защита. Инфекциите могат да засегнат устната кухина, гениталиите, кожни гънки, нокти. Инфекции провокира и приемът на някои медикаменти, например антибиотици; има и рискови пациентски групи като бременни, диабетици, болни от СПИН и пр. Топло, млажно и занемарена лична хигиена – ето условията, при които една гъбична инфекция е много възможна!

Дактакорт е част от възможните терапии на такива инфекции с продукти за локално външно приложение.

При гъбички по краката

Няма универсална рецепта за лечение на гъбички по краката; само погледнете във форумите и със сигурност ще си помислите, че всеки втори българин страда от гъбички по кожата на краката или по ноктите.

Лечението на гъбички по краката е трудно поради много причини: това е рискова зона на тялото, помислете само колко често пренебрегваме грижите за чисти обувки – и отвътре!, какви чорапи носим за по-икономично и т.н. Дактакорт според пациентски коментари е сред ефикасните продукти за локално външно приложение, но в комбинация с таблетки за вътрешен прием, билкови бани, бани с оцет, с морска сол и пр.

При гъбички по ноктите

Наивно е да очакваме излекуване на гъбички по ноктите само с дактакорт, но човекът с такъв проблем е склонен да опитва какво ли не. Кремът може да е част от успешна терапия, която обаче изисква месеци стриктно изпълнение на лекарски препоръки, грижливо поддържане на личната хигиена и спазване на хранителен режим. Специалисти препоръчват паралелно с медикаментите да се спазва диета без хляб и тестени храни с мая, както и без сладки неща.

При екзема

За прблема “екзема” може да се говори дълго – една пета от човечеството го има и се опитва да се пребори с него по какви ли не начини. Става дума за зачервяване и сърбеж по участъци от кожата, и още за мехурчета, които се пукат и разраняват, за нацепвания и ранички, за неприятно изтичане на секрет. Въпросът е как човек да се отърве от подобно нещо.

Екземите са различни видове; причините за възникването им са какви ли не, от хормонален дисбаланс и неподходяща храна – до контакт с химически съединения и растения. За подходящо лечение на екзема може да се говори едва след като се установи какъв е видът й. Един от възможните начини за терапия е чрез прилагането на локални средства от типа кортикостероидни кремове и унгвенти. Раздразнената кожа лесно става зона, подходяща за размножаването на гъбички и бактерии. Затова е добре кортикостероидът на бъде комбиниран с противогъбичен продукт. Коментираният дактакорт е точно такъв медикамент, съчетание от противогъбичен и кортикостероиден компонент.

При лечението на екземи с дактакорт е в сила предупреждението, че прилагането му не бива да е продължително заради риска да се получат неприятни промени на кожата: изтъняване, изсъхване и в бъдеще – нова поява на екземата.

Мнения и отзиви  за дактакорт

Severis от vtoromnenie.com: “Искам да попитам какво смятате за лечението на гъбички с кортикостероиди. Четох, че могат да бъдат доста опасни. Лекарят ми предписа да се мажа с Дактакорт заради гъбичките по пениса и по слабините. По негово предписание се мажа вече 20 дена. А в аптеката, когато ми продава Дактакорт, атекарката ме предупреждава, че не бивало да се използва за повече от 10 дни…. Освен това до колкото знам в някой случай самите кортикостероиди могат да причинят гъбички, така че съм доста объркан…. Но лекарят ми настоява да продължавам да се мажа с Дактакорт…. Вашето мнение?”

Bulgaricus от vtoromnenie.com: “Препоръката за дактакорт е 14 дни и по преценка на лекаря, тя може да се надвиши. По принцип това е една от правилните възможности за терапия и няма от какво да се притеснявате. Ако не проработи, може и друга да се опита.”

Вероника Джелалян-Стайкова от framar.bg: “Предписаха този крем за сина ми, той е на 1г. и 2м. подходящи ли са тези съставки за такива малки деца? Също така споделих на лекаря, че детето най-вероятно има варицеела, но въпреки това ми го предписаха. Кажете удачна ли е употребата му в този случай? Иначе кремът е страхотен, мъжът ми го използва.”

Julian_78 от puls.bg: “Дактакорт се ползва 10 дни, максимум 14 и не повече, защото има кортикостероид, който при продължително приложение води до атрофия на кожата. има много други противогъбични кремове, които са предназначени за продължително приложение. най-ефективно е лечението с флуконазол – има различни търговски наименования – Микомакс, Микосист, Кандизол и др. Но, за лечението на гъбички трябва да се спазват много съпътстващи процедури …става въпрос за хигиена, обработка на бельото, лечение на партньора и др. иначе инфекцията рецидивира.”

Странични ефекти и опасности

Дактакорт трябва да се използва много внимателно заради възможните странични ефекти, особено при по-продължително приложение. Най-често се съобщава за парене и усилване на сърбежа, за изтъняване и изсветляване на кожата, за уртикарии. В повечето случаи причина за проявите на странични ефекти е кортикостероидната съставка. Допълнителните раздразнения се проявяват обикновено при деца.

Друга потенциална опасност е алергичната реакция към активните компоненти или към някое от помощните вещества. Проявява се чрез зачервяване и нови обриви в мястото на прилагане. При алергична реакция употребата на дактакорт трябва да се прекрати и да се направи консултация с дерматолог. При смущения в дишането търсете незабавно медицинска помощ. В редки случаи са възможни отоци на лицето, езика и гърлото, затруднено преглъщане и говор.

Медикаментът трябва да се прилага с особено внимание при някои рискови групи пациенти; възможно е дори да бъде отказано лечение с него поради риск за здравето. Дактакорт не бива да се използва при известна алергия към един или повече компонента, както и срещу вирусни инфекции от рода на варицела и херпес, на кожна туберкулоза. Прилагането при бременност и кърмене е възможно само под лекарски контрол.

Аналози и заместители

Дактакорт може да бъде заменен с други продукти за лошално външно приложение; това се прави ако е противопоказан по някаква причина, или ако се налага да бъде прилаган по-продължително време. Повърхностният възпалителен процес се овладява най-бързо с помощта на кортикостероиди

Кортикостероиди – действие

Медикаментите от тази група са синтетични “двойници” на естествени хормони, произвеждани от надбъбречните жлези. Имат противовъзпалително и имуносупресивно действие; с тяхна помощ се овладяват прояви от рода на алергични пристъпи. Прилагането им има специфики, които трябва да бъдат следвани заради риска от негативни странични ефекти. Особено внимателно трябва да е използването им при деца и подрастващи, тъй като по-високите дози от тези медикаменти нарушават естествения хормонален фон и могат да се отразят на растежа и общото развитие на младия организъм. М продукти като дактакорт кортикостероидната съставка е дозирана в точно определено съотношение с противогъбичния компонент, така че с обединено въздействие двата елемента да съдействат за неутрализиране на възпалението и сърбежа (от puls.bg).

Дактакорт или тридерм

Тридерм е алтернативен продукт за локално външно приложение с три активни компонента – бетаметазон, клотримазол и гентамицин. Продуктът съчетава въздействията на кортикостероид – бетаметазон, противогъбичен препарат – клотримазол, и антибиотика гентамицин. Предпочита се пред дактакорт при по-сложни инфекции, като се предполага бързо овладяване на възпаление и сърбеж и последващо лечение на инфекцията със смесен характер. Прилагането е ограничено във времето; необходимо е да се следват точно инструкциите за употреба. Предлага се под формата на крем и на маз.

Дактакорт или канестен

Канестен е класически противогъбичен продукт за локално външно приложение. Има активна съставка клотримазол; може да се прилага продължително време. Лекува всички гъбични инфекции по кожата на краката, кожни гънки, в интимната зона и пр. Прилага се само след консултация при бременни в първия триместър.

Екзодерил

Екзодерил е класически антимикотик; активният му компонент е нафтифин. Основното му действие е насочено към патогени тип гъбички, плесени и болестотворни бактерии. Прилагането му повлиява мъчителната симптоматика – основно при гъбички по ноктите. Успокоява възпалените зони и потиска сърбежа. Може да се прилага под формата на крем или разтвор.

Екзодерил крем е ефективен при заразени нокти и кожните зони около тях, при гъбички по кожата и в кожни гънки, при кожна кандидоза и разноцветен лишей. Прилага се само веднъж на ден. Продуктът е предназначен за дълготрайна употреба – например при лечение на нокти тя може да продължи с месеци. Прилагането на крем екзодерил има някои особености – ноктите трябва да са изрязани и изпилени, изпити и подсушени.

Екзодерил разтвор/капки е удобният вариант за обработка на ходилата и зоните между пръстите. В последно време се предлага и писалката екзилор, която за удобство е с дозирано съдържание на антимикотика в специално устройство.

Фунголон

Този медикамент се прилага под формата на инфузионен разтвор или капсули за перорална употреба. Антимикотичния си ефект дължи на активния компонент флуконазол. Върши работа при системни кандидози, криптококов менингит, дълбоки гъбични инфекции.

Прилагането на медикамента трябва да става под лекарски контрол. Лечението на деца и подрастващи под 16 години – само в краен случай и по индивидуална терапевтична схема.

Дифлукан

Друг вариант на антимикотик с активна съставка флуконазол. Прилага се като инфузионен разтвор или капсули. Посоките на въздействието му са идентични с тези на фунголон. Лечението с дифлукан може да бъде продължително, но на всяка цена под лекарски контрол.

Източници:

Първоначално публикувано на:27.05.2016 @ 19:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Clo

Клотримазол – при гъбички, лишеи и херпес

Клотримазол: действие на лекарството, за какво се прилага. Какви правила да спазваме, за да постигнем …

3 Мнения

  1. Виктория

    Здравейте, кожната лекарка ми изписа Дактакорт – имам сърбеж в интимната област, само забравих да я питам дали може да се мажа по време на цикъл. Дали случайно можете да ми кажете?

  2. Димитър Колев

    Защо пише толкова малко за шофирането и работата с машини при Дактакорт? Неприложимо…
    Как да разбирам това ? По какъв начин влияе ?

  3. до Колев

    Не влияе, бе Колев. Чак толкова ли си прост?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *