Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото име на витамин А1, витамини за коса, кожа и нокти. Мнения и други теми.

Витамините са необходими на тялото ни органични вещества, които с малки изключения не можем да синтезираме и трябва да си ги набавяме с храната. Всички витамини играят важна роля в жизнените процеси и въздействат върху здравето и самочувствието.

Много психологически и физически проблеми могат да се избегнат, ако успяваме да зареждаме организма си с необходимите витамини. При това – в полезните дози, не по-малки и не по-големи: такива, каквито природата е “планирала”. Звучи сериозно, нали?!

Образно казано – витамините са нещо като драйвъри, които обезпечават тормалното функциониране на операционната система, т.е. на организма. Изхвърлете ги и програмата ще се превърне в мъртъв код, който не е способен да изпълни каквато и да е операция. Логично е да се запитаме – това за всички витамини ли се отнася и каква точно е ролята на всеки един от тях?

Витамин Е

Витамин Е или токоферол е главният представител на групата антиоксиданти. Той има подмладяващо действие – забавя стареенето на клетките, провокирано от пагубното въздействие на свободните радикали върху тъканите на организма.

Влиянието на витамин Е върху организма е забележително: той забавя стареенето, увеличава защитните сили на организма, задържа развитието на сърдечна недостатъчност при увреждания на сърдечните кръвоносни съдове, подобрява функциите на половите и други ендокринни жлези, възпира образуването на кръвни тромби, помага при нарушена потентност у мъжете и при склонност към спонтанни аборти у жените. Заедно с витамин А предпазва белите дробове от влиянието на замърсения въздух, ускорява зарастването на рани от изгаряне, нормализира работата на мускулите.

витамини
Витамини трябва да се набавят с полезните храни

Витамин Д

Откриването на витамин Д е свързано с историята на рахита. Доказано е, че животинските мазнини след облъчване придобиват противорахитни свойства и през 1936 година от мазнините на риба тон е бил получен първият витамин Д в чисто състояние.

Витамин Д е необходим за нормално образуване и растеж на костите. Той регулира обмена на калций и фосфор. Витамин Д съдейства за нормална работа на сърцето, за съсирването на кръвта. Ускорява извеждането от организма на оловото и други тежки метали. Заедно с витамините А и С предпазва от простудни заболявания. Витамин Д е ефективен при лечението на псориазис, конюнктивит, епилепсия и някои форми на туберкулоза.

Витамин Д3

Той се образува в организма под въздействието на слънчевите лъчи. Обикновено е препоръчван в случаите, когато даден пациент прекарва дълго време в затворени помещения или при климатични условия с намалено слънчево греене. Синтезиран в кожата, витаминът участва в метаболизма на калция и фосфора; особено важен е в процеса на растеж за формиране на здрави кости и зъби. Витамин Д3 балансира работата на имунната система и съхранява тонуса на мускулите, особено важно с напредването на възрастта.

Цена на витамин Д

Цените за продукта витамин Д варират в зависимост от производителя и формата: може да бъде на таблетки, капсули или капки. Така например таблетките на GNC струват 10 лв за 100 броя. Течната форма Д3 на WELLESSE е по 20 лв за 480 мл. Вариантът капки за деца на viridian е 21 лв за 30 мл. Възможно е също прилагане на дъвчащи таблетки – такива са на Валмарк, 30 таблетки за 9 лв.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Цените наистина са много различни; цената не е без значение – въпросът е какво точно си купуваме за 9, 20 или 50 лв. Добре е да се консултираме с доверен лекар или фармацевт кой точно е подходящият продукт и форма за нашия случай. Принципно е също да се ориентираме към продукти на утвърдена фирма с история, а витамин Д да си купуваме от аптеката.

Витамин А

витамини
Витамини: на хапчета или от храната

Витамин А е от групата на маслено разтворимите; това е общо название на четири сродни вещества – витамин А1 или ретинол, ретинал, ретинова киселина и дехидроретинол – А2. Една от отличителните черти на всички форми, за удобство наричани само витамин А, е способността да овладяват инфекции.

Специалистите винаги подчертават, че този витамин е много специален и че на практика той участва в преобладаващ брой операции и процеси в организма. Витамин А осигурява растежа и регенерацията на тъканите, осигурява еластичността на кожата и косата. Оказва антиоксидантен ефект, повишава имунитета, усилва устойчивостта на организма към инфекции.

Още в текста: Кои витамини за какво служат? Как да изберем добрите витамини, според свойствата и цената. А, Б, С, Д, Е, К, Б12, Б17, комплекс и другите. За коса, за бременни, за диабетици

Витамин А нормализира дейността на половите жлези, необходим е за образуването на яйцеклетки и сперма. Наличието му в достатъчно количество подпомага зрението и предпазва от т.н. кокоша слепота.
Витамин А е важен за състоянието на кожата – допълнителният му прием може да се реализира като анти-ейдж профилактика; изглажда малките бръчки и прави кожата гладка и сияйна. Същевременно той е необходим за работата на белите дробове, за профилактика на язва и колит, против възпаления на лигавиците в стомаха и чревния тракт.

Приеман в подходящи дози по време на бременност, витаминът помага за правилно хранене и развитие на ембриона. Предотвратяват се аномалии като поднормативно тегло на новороденото.
Бидейки мощен антиоксидант, витамин А се прилага като компонент в антираковата профилактикта и в профилактиката на туморни рецидиви след операции за премахването им. Витамин А заедно с провитамините от рода на бета-каротин съдейства за укрепване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на артериални плаки и втвърдяване на съдовете.

витамини
При балансирано хранене не би следвало да има дефицит на витамини
Витамин А на ампули

Практика е приемът на витамин А да става под формата на капсули, като поддържащата дневна доза е една капсула. Той може да бъде намерен също в течна форма – за приложение на капки, и в ампули с маслена композиция, най-често разтворен в бадемово масло. Последната форма е предпочитана за приготвянето на анти-ейдж маски за лице и маски за подхранване на косата и ускоряване растежа на косъма.

Примери:

  • Витамин А олеозум – опаковка от 5 мл за 2.50 лв се използва при профилактични програми, за укрепване на имунната система, подкрепа на зрението и здравето на стомашно-чревния тракт; приемът е на капки, чието количество се определя от лекар в зависимост от възрастта и диагнозата.
  • Ампули с витамин А – според справка в мрежата липсват предложения за чист витамин А, а се предлагат композиции на основата на бадемово масло, като тези на Витал бадем. Там витамин А е в компанията на Е и С с амбиция за ефективна терапия против стареене. Маслената композиция се използва и вътрешно, като се приемат три пъти дневно на гладно по 8-10 капки с болкоуспокояващ и седативен ефект. Външното приложение е като масажно масло за кожата на лицето и шията, за подхранващи маски на лицето и скалпа.

Витамин С (Витамин Ц)

Витамин С, витамин Ц – изписването едва ли би объркало някого. Става дума за аскорбиновата киселина. Витаминът, който винаги се препоръчва при инфекции с температура и обезводняване. За обитателите на северните географски ширини това е компонентът, който спасява от скорбут.

Витамин С е открит през 1927 година – изолиран е първоначално от червени чушки, портокалов сок и сок от зеле. Лабораторното му описание е като на кристално вещество със силно възстановяващо действие. Няколко години по-късно става известно и това, че превантивният му прием предпазва организма от тежкото авитаминозно състояние скорбут, а също че с помощта на витамина лечението на подобни авитаминози протича по-бързо и успешно. Именно заради връзката му със скорбута витаминът е наречен и аскорбинова киселина.

Влиянието на витамин С или витамин Ц върху организма е разностранно и твърде разнообразно. Той е необходим за образуването на колаген и съединителна тъкан – укрепва кръвоносните съдове, костната тъкан, кожата, сухожилията и зъбите. Витамин С въздейства върху метаболизма на много вещества. С помощта на аскорбиновата киселина организмът лесно се справя с многото токсини – влизайки в химични взаимодействия с витамина, отровните компоненти практически са обезвредени и се извеждат от тялото с урината.

Ето още малко инфо за ролята на витамин С в организма. Баналното обобщение за него – че укрепва организма, всъщност означава изключително широк кръг от въздействия. Наистина той е мощен антиоксидант и регулатор на окислително-възстановителните процеси. Участва в синтеза на хормоните и адреналина; регулира проницаемостта на капилярите, блокира алергичните реакции и се проявява като надежден противовъзпалителен компонент.

Говори се усилено и за противораковите свойства на витамин С. Той помага на организма по-пълноценно да усвоява желязото и калция, като същевременно съдейства за изхвърлянето на олово, живак и мед.

Витамин С действа комплексно на устойчивостта на другите витамини в човешкото тяло. Например Б1, Б2, А, Е, фолиевата и пантотеновата киселина по-дълго съхраняват жизнеспособността си при осъществения антиокислителен ефект от витамин С. Витамин С освен това предпазва стените на кръвоносните съдове от плаките на окисления холестерин, стимулира работата на надбъбречните жлези и продукцията на хормони, необходими за устойчивост срещу стреса.

Витамин С на ампули

При по-тежки заболявания обикновено е предпочитана не таблетната, а течната форма на витамин С – ампули по 2 или 5 мл. Препоръчна се при сериозни и продължителни болестни състояния – резултат от вирусни или бактериални инфекции, като част от комплексна терапия. Също и при хирургични интервенции и заболявания на стомашно-чревния тракт, изгаряния, злокачествени заболявания и химиотерапия, при повишена активност на щитовидната жлеза и алкохолизъм.

Течната форма на витамин С, дозирана в ампули, може да се пие или да се инжектира венозно/мускулно. За последното се изисква медицинска компетентност.

Въвеждането на високи дози витамин С в организма може да повиши риска от венозна тромбоза и бъбречно-каменна болест. Оценявайки възможни рискове, лекуващият може да предпочете мускулното пред венозно инжектиране. Въвеждането на продукта трябва да става много бавно.

Витамин Б

Витамин Б и по-точно витамините от група Б са сред най-важните компоненти в храненето на човека. Не може еднозначно да се каже за какво служат, тъй като те участват практически във всеки процес на клетъчно ниво. Те регулират растежа и размножаването на клетките, извличането на енергия от храните, участват в синтеза на аминокиселини, хормони, антитела, невротрансмитери и прочие важни компоненти. Здравето ни в най-висока степен зависи от тези осем витамина от Б-групата. Недостигът на един или повече от тях винаги има осезаеми последици: от простуда и  безсъние до тежки хронични заболявания и психози. Недостигът на Б-витамини е особено опасен за бременни и кърмещи жени, защото негативният ефект засяга бъдещите или вече родени бебета. Към дефицита на витамините трябва да се отнасят особено внимателно хора в напреднала възраст, алкохолици и потребители, работещи в стресова среда

Витамин Б1

Тиамин е другото име на витамин Б1. Наричат го и антиневритен  витамин, което характеризира основното му въздействие върху организма. Задължително е с витамин Б1 да се зареждаме всеки ден.

Той е необходим за нормалната работа на всяка клетка в организма, но особено това е важно за нервните клетки. Стимулира работата на мозъка, необходим е за  сърдечно-съдовата и ендокринната система, за обмена на веществото ацетилхолин – химически посредник в предаването на нервната възбуда. Тиаминът нормализира киселинността на стомашния сок, перисталтиките в стомашно-чревния тракт; повишава устойчивостта на организма към инфекции. Подобрява храносмилането, нормализира работата на сърдечния мускул, подпомага растежа на организма и участва в белтъчния, липидния и водния обмен.

Витамин Б12

Активните Б-витамини са осем, но няма да ги коментираме по цифровия им ред. Да се фокусираме върху особения витамин Б12. Изключителна е функцията му при контрола върху състояния на анемия, затова може да се нарече и антианемичен. Активните му форми са кобаламин, цианокобаламин.

Основната функция на витамин Б12 е осигуряването на нормално образуване на кръв. Въздейства положително върху мастния обмен в черния дроб и го предпазва от омазняване. Важен е за кондицията на централната и периферната нервна система, за обмяната на веществата – особено на протеините; намалява съдържанието на холестерина в кръвта.

Организмът използва цианкобаламина за създаването на ДНК-молекулите, за синтез на аминокиселини и преработване на мазнини и въглехидрати.

Повече за витамин Б12 вижте ТУК!

Витамин Б комплекс

Б комплекс, както подсказва самото название, е композиция на няколко или на всички витамини от Б-групата в определени пропорции. Обикновено това са Б2, Б3, Б6 и Б12. пълният продукт витамин Б комплекс включва осемте Б-витамина: 1 – тиамин, 2 – рибофлавин, 3 – ниацин, 5 – пантотенова киселина, 6 – пиридоксин, 7 – биотин, 9 – фолиева киселина, 12 – кобаламин или цианокобаламин. Изборът на витамини Б комплекс обикновено става с помощта на лекуващия, който може да допълни една комплексна терапия с витамини за подкрепа на сърцето и кръвоносната система, или на нервната система, на опорно-двигателния апарат и т.н.

Освен класическите приложения за профилактика на здравето или за по-бързо възстановяване на органи и системи след болест или претоварване, витамините могат да играят ключова роля и в поддържането на добрата визия. За Б комплекс отдавна се говори като за една от възможностите за подпомагане на отслабването и това не е мит: витамините от групата оптимизират метаболизма и при подходяща програма за физическа активност това наистина работи.

Витамин Б2

Витамин Б2 – рибофлавин, е важен за образуването на еритроцити, на нови нервни клетки и връзки помежду им, отговорен е за усвояването на желязото. Той регулира синтеза на някои хормони и витамини в човешкия организъм, участва в образуването на епителните клетки, предпазва кожата и очите от ултравиолетовите лъчения. Рибофламин е един от витамините на красотата.

Витамин Б3

Витамин Б3 или още ниацин, никотинова киселина: този компонент участва в поне 50 важни процеса в организма. Необходим е за производството на хормони, за ликвидирането на увредени клетки, за усвояването на хранителни вещества, за синтеза на кръвни клетки, за нормална работа на мозъка и централната нервна система. Първите признаци за недостиг на витамин Б3 е сухота на кожата, отслабване на паметта, умора, нарушени вкусови усещания, влошено качество на съня, раздразнителност, непоносимост към студа. Приемът на таблетки или капсули витамин Б3 може да е само по лекарска препоръка и с точно спазване на определените количества.

Предозирането може да има много неприятни последици. Ако разчитаме само на естествените източници на този витамин, подобно предозиране няма как да се случи. На възрастен човек са му необходими 20 мг ниацин в денонощие и това количество лесно се попълва от храни като месо, риба, яйца, дроб, зелени листни зеленчуци, чесън, зеле, гъби, бобови храни, елда, авокадо, домати и орехи. Здравият организъм без проблеми си произвежда необходимите количества витамин Б3, но при някои заболявания това е трудно и именно тогава се препоръчва прием на ниацин като хранителна добавка.

Витамин Б6

Пиридоксин, пиридоксамин, пиридоксал, адермин – това са все названия на витамин Б6. Той се съдържа в продукти и от растителен, и от животински произход и обикновено набавянето му не е проблем.

Витамин Б6 е необходим за нормална работа на централната нервна система; той помага да се спасим от нощните спазми на мускулите, крампите на мускулите на прасеца, схващането на крайниците. Необходим е за нормален синтез на нуклеиновите киселини, които възпрепятстват стареенето на организма и поддържат имунитета. Витамин Б6 участва в образуването на ферменти, обезпечаващи нормалната работа на повече от 60 различни ферментационни системи; подобрява усвояването на ненаситените мастни киселини.

 Витамин Б17

Около този витамин витае очакването за сигурно и окончателно излекуване на рака във всичките му форми. Противотуморните свойства на този витамин, съдържащ се в кайсиевите ядки и горчивите бадеми, са познати и използвани в китайската медицина още преди 3000 години. Интересът към него с променлива интензивност се проявява и в наше време. Той е познат под няколко имена: амигдалин, лаетрил. Популярната и специализираната литература е пълна с описания или коментари върху експерименти с витамин Б17. Доказано е, че той блокира растежа на туморни клетки, но само ако ракът е в първичен стадий, липсват метастази, локализиран е само в един орган. Хубави капсули на приемлива цена можете да купите от ТУК: Витамин Б17 Комплекс Форте.

Лечението с витамин Б17 – лаетрил, е много специално; то предвижда прием на високи дози витамин Б17, но при предозиране има опасни странични ефекти, от главоболие до блокаж на сърдечната дейност и смърт.

Други витамини

Има за разказване още много, но нека да представим само още два от популярните витамини: фолиева киселина или витамин Б9, и витамин U.

Фолиева киселина

Витамин Б9 или фолиева киселина – за първи път е отделен от листата на спанака и затова е  наречен така, от фолио или лист. Фолиева киселина се набавя преди всичко от растенията, а малки количества синтезира и собствената ни чревна миклофлора.

Витамин Б9 е необходим за нормалното образуване на кръв и за функциите на храносмилателната система. Участва в регулирането на процеса по делене на клетките и в синтеза на аминокиселини, нуклеинови киселини, медиатори на нервната система – серотонин и норадреналин.

Този витамин е необходим на организма за производството на нови клетки на кожата, кръвта, косата и пр. Фолиевата киселина е с благотворно въздействие върху липидната обмяна в черния дроб, в обмена на холестерин, холин и някои витамини. Оптимизира апетита и гарантира здрав вид на кожата. Особено важна е за бременните, тъй като осигурява правилно развитие на нервната и кръвоносната система на бебето.

Витамин U

За витамин U и лечебната му сила също се разказват легенди. Истината е, че той Витамин U притежава антихистаминови свойства и предпазва кръвоносните съдове от склерозиране. Участва в регулирането на киселинността на стомашните сокове. Може да се приема продължително като хранителна добавка.

Дайте мнение и Вие тук!

Споменаването на витамин U веднага отключва асоциации с киселото зеле и ролята му в лечението на стомашна язва. Всъщност витаминът има отговорна предпазна функция: с негова помощ тялото разпознава чуждите и опасни съединения, които са попаднали в него по различни причини и пътища, и се мобилизира за отстраняването им. Освен това подпомага зрастването на всякакви ерозии и язви по лигавиците на органите от стомашно-чревния тракт.

С помощта на този витамин успешно се лекуват ендогенни депресии, които не се поддават на терапии с други медикаменти.

Витамини според нуждата

След като видяхме какви свойства притежават най-популярните витамини, можем да коментираме тяхното приложение в различни посоки. За витамините често се говори не само като за компонент от програми за профилактика и лечение на различни заболявания, но и като инструмент за поддържане на кожата, косата и ноктите; това впрочем също е част от грижите за здравето.

Интересно е да видим и някои специфични приложения при специални потребителски групи, каквито са бременните жени, кърмачките, децата. Някои от витамините имат специфично приложение при мъжете и при жените, и т.н.

Витамини за коса

Не може да се каже, че има някакви особени или специални витамини за коса всъщност. Но ако искате да имате жива и лъскава, гъста коса, без начупване на косъма, без цъфтящи краища и без кичури по възглавницата и по гребена – хранете се балансирано.

Това значи плодовете, зеленчуците и зърнените храни да съставляват една трета от менюто ви, месото, рибата и яйцата една пета, млечните продукти една шеста, а сладките неща и мазнините не повече от една десета.

Този баланс не е случаен. Всъщност в непреработените растителни храни и в зърнените се съдържат витамините Е, Б1, Б2, Б3, Б6, а също калий, магнезий, фосфор, цинк, желязо, калций и т.н. Особено полезен е хлябът от пълнозърнесто, грубо брашно с добавка от трици, както и блюдата с кълнове.

Плодовете и зеленчуците са истинска съкровищница на витамин С, фолиева киселина, витамин Е и всевъзможни микроелементи и фибри.

Месото и рибата съдържат всички витамини от Б-групата с изключение на тиамина, т.е. на витамин Б1. Затова пък зърнените храни го съдържат в достатъчно количество. Рибата и месото насищат организма с витамин А; мазната риба е богата на Д и Е, а също и на ненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6.

Всички тези витамини имат значение за това косата да има здрави корени, да не страда от изсушаване или прекалено омазняване, да е лъскава и еластична, да расте нормално. Грижата за косата включва както балансирано хранене, така и външно прилагане на маски с витамини. Чудесно действат на здравината, еластичността и растежа маските с мастноразтворимите витамини А и Е.

Витамини за бременни и кърмачки

Храненето по време на бременност и кърмене е важно колкото за бебето, толкова и за майката. Ако са нарушени принципите на балансираното хранене в тази потребителска група, бебето все ще успее да си вземе каквото му трябва – за сметка на майчиния организъм.

Кои са най-важните витамини в този случай?

За фолиевата киселина вече стана дума. Витамин А пък е важен за формирането и развитието на плацентата, за растежа на меките тъкани, за възпроизводството на еритроцити за кръвта на майката и бебето. Витаминът предпазва кожата и лигавиците и влияе на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Витамин Б1 участва в усвояването на въглехидратите, предотвратява токсикозите на бременността, балансира апетита. Нормализира работата на сърдечно-съдовата и нервната система и предпазва от влошено кръвоснабдяване и хипотония. Б2 има важна роля при формирането на скелета, мускулите и нервната система на бебето.

Сред останалите витамини особено значение има витамин К. Той играе специална роля при новородените, чиято кръв все още е в дефицит на компоненти за съсирване. Цялата гама от Б-витамини са необходими за поддържане на правилен метаболизъм, устойчивост на стрес и стабилност на имунната система. Преценка на лекаря е да добави към менюто на една бременна или кърмачка витамини под формата на добавка, ако са налице признаци на недостиг. Освен класическата за тази цел фолиева киселина пазарът предлага специални комбинации от витамини за бременни, чрез които по най-правилния и безопасен начин могат да се компенсират забелязаните дефицити.

Витамини за деца

За развиващия се детски организъм витамините имат особено значение – още от майчината утроба. При кърмачетата работата е ясна – получават необходимите им витамини с майчиното мляко. При отделните възрастови групи витамините трябва както да осигуряват нормалното функциониране на органи и системи, така и да подкрепят растежа и развитието. Пълноценната, витаминозна храна е една от гаранциите за детското здраве. При необходимост се дават и витамини под формата на добавки; дозите в тях са съобразени с възрастовата специфика.

Вижте някои примери за витамините, храните, в които ги има и въздействията им върху детския организъм:

Витамин Б2 участва в обмянта на веществата, влияе върху растежа, помага за поддържането на здрава кожа, коса и нокти, важен е за зрението. Дефицитът на този витамин създава проблеми със зрението и растежа.

Витамин С гарантира правилно развитие на зъбите, устойчивост срещу инфекции и алергични прояви, ускорява зарастването на рани. Витамин Д участва при формирането на костната тъкан, регулира баланса на калция и фосфора. Недостигът му причинява рахит, а при излишък се получава “размекване” на костите. Затова трябва много да се внимава с дозирането.

Витамин Е е необходим за правилно функциониране на кръвоносната, нервната и мускулната система. Ускорява зарастването на рани, притежава противовъзпалително действие. При недостиг на този витамин в детството се влошава състоянието на кожата, нараства вероятността от малокръвие, отслабва имунната система.

За витамин РР не се говори много, но той също работи за правилната обмяна на веществата и помага за поддържането на здрава кожа. При недостиг на този витамин се появява обща слабост, сърдечна аритмия дори в млада възраст, сърбеж по кожата, проблеми с храносмилането.

Наистина всички витамини са необходими жизнено на децата. Ако родителите ги хранят правилно, прием на витамини под формата на добавки може да се наложи само когато боледуват. Но за да се случва това, и самите родители трябва да се хранят правилно и балансирано, така децата им ще усвоят добър модел без усилия. Един пример: познавате ли дете, което счита червеното цвекло за любима храна? А то е изключително полезно за детския организъм: съдържа витамините С, Б1, Б2, РР, пектин,  желязо и калий. Отличен продукт за балансиране на храносмилането и за работата на сърдечно-съдовата система. А вие самите обичате ли го? В каква форма бихте го предложили на децата си?

Витамини за очи

И при витамините за очи е важен балансът на всички компоненти, които гарантират здравето на организма. Но някои от витамините имат особена роля при функционирането на зрителните органи. Това са витамините А, Е, С, Б-витамините и някои микроелементи.

Витамин А или ретинол) е един от особено важните за зрението. Той се изразходва интензивно при синтеза на специално вещество, необходимо за нощното зрение. При ярко просветване това вещество се разлага. За да се възстанови напълно зрението след подобно светлинно явление, на здравия човек му трябват 30 минути. При недостиг на витамин А това е изключително сложно; освен това се нарушава възприемането на цветовете и се влошава приспособяването за виждане в тъмнина.

Витамин С като антиоксидант намалява опасността от поява на катаракта и забавя вече развиващите се дегенеративни промени в зрителния апарат. С негова помощ се регулира вътреочното налягане и намалява опасността от глаукома. Този витамин е един от факторите, съхраняващи ретината. Предпазва от окисляване на зрителните пигменти, от загубата им и регулира възстановяването. Укрепва стените на капилярите, подобрява кондицията на кръвоносните съдове в очното дъно, предпазва от вътрешни кръвоизливи. Съхранява здравето на очния нерв и прилежащата мускулатура,  подобрява качеството на предаваните зрителни сигнали, и т.н.

Витамин Е предпазва от отлепване на ретината и от катаракта и подкрепя зрението при диабет. Витамините от В-групата съдействат за по-добро кръвоснабдяване и качествено функциониране на множеството нерви в зрителния орган.

Не може да се твърди, че здравето на очите зависи само от витамините и че може да се поддържа с някаква много специална диета. Но се знае например, че при дефицит на витамин А зрението се влошава. От което пък не следва, че трябва да започнем веднага да се храним с моркови или да тичаме до аптеката за съответните витамини. Достатъчно е да сме по-внимателни, когато си избираме храната, и според сезона да се зареждаме с достатъчно витамини от плодове и зеленчуци, както и от разумни количества от останалите храни. И да си спестяваме колкото може повече изкушения от рода на сладкиши, тестени закуски и прочие бързи въглехидрати.

Витамини за диабетици

Диабетиците са принудени да спазват определена диета заради спецификата на болестта. Това предпоставя риск от дефицити на витамини и микроелементи заради изключването на някои храни. Приемът на специални витамини за дибетици неутрализира тези дефицити и осигурява  нормалната концентрация на глюкоза в кръвта, попълване на потребностите от важни елементи като магнезий, създаване на здравословни условия за редовно протичане на метаболитните процеси и производството на енергия. При витамините за диабетици са изключени захарите, а са налице витамини от Б-групата, витамин С, магнезий, хром и цинк.

Витамини за мъже

Много от водещите фирми в бранша експериментират и пускат на пазара витаминни комплекси за специални целеви групи. Такъв тип продукти са витамините за мъже: идеята е те със своя състав да подкрепят специфичните потребности на мъжкия организъм. Витаминната композиция подобрява репродуктивните способности, грижи се за здравето на простатата, за баланса на нервната система и функциите на стомашно-чревния тракт, оптимизира физическата и психическата устойчивост и подкрепя системата от мускули. Специалните витамини за мъже съдържат елементи като витамините А, Е, С, D, витамини от Б-групата, калций, калий, йод, магнезий, хром, цинк, селен. Към тази основа могат да се добавят и биоактивни компоненти като екстракти от чесън, гроздови семки, гинко билоба, женшен и пр.

Витамини за имунната система

Мултивитамините за укрепване на имунната система са сред популярните добавки. В комплексите с такава насоченост задължително се включват витамините А и С, витамин Б6, Б12, както и цинк. Благодарение на тези витамини се балансират защитните сили на организма; приемът на такива витамини е оправдан сезонно, когато организмът е изтощен и съществува риск от вирусни заболявания.

Витамините за укрепване на имунната система най-добре действат като профилактично средство. Освен това те са ценен помощник при възстановяването на организма след преумора и  тежко боледуване.

Витамини против косопад

Косопадът може да бъде сигнал за сериозни болестни отклонения при функционирането на отговорни органи и системи в човешкото тяло. Лекувайки засегнатите от някакво заболяване органи, ние елиминираме причините за косопад и той следва да се прекрати.

Специалисти разказват, че косопадът може да се предотврати или да се съдейства за неговото преодоляване чрез не особено сложни мерки. Една от тях е приемът на подходящ витаминен комплекс. Ето кои витамини трябва да участват в него:

  • Витамин  А: насърчава растежа, пази блясъка и еластичността на косъма. Предпазва скалпа от прекомерно изсушаване. Витамин А играе важна роля в растежа на косата, като запазва нейния блясък. Укрепва и сгъстява косата; съдържащите се в него антиоксиданти хидратират кожата на главата и предпазват косата от изсушаване. Също така витамин А спомага за нейното укрепване и сгъстяване.
  • Витамин Б7: подобрява структурата на косъма, балансира мастната обмяна и храненето на космените фоликули; осигурява нормален растеж и здравина на косъма.
  • Витамин Б12: балансира усвояването на желязо, подкрепя растежа на здравия косъм.
  • Витамин С: предпазва косата от изсушаване и начупване, забавя стареенето на специфичните клетки и посивяването на косата.
  • Витамин Е: съхранява здравето на кожата на скалпа с нормално функциониращи мастни жлези и продуктивни космени фоликули; подобрява визията на косата, поддържа я жива и бляскава. Подобен ефект има и от присъствието на фолиевата киселина.

Събрани заедно, всички тези компоненти могат да осигурят добро състояние на скалпа и косата, нормален растеж и кондиция на косата.

Тривитаминол

http://edaplus.info/vitamins.html е комбинация от три витамина – А, Е и D3. Тези три витамина в комбинация се използват от ветеринарните медици: специфичният мултивитамин повишава добива от овча вълна. Освен това той гарантира чудесна, лъскава грива на конете. За такава грива си мечтаят и много дами: бързо растяща,  лъскава, еластична. Тривитаминолът се използва като компонент в подхранващи маски за коса и според отзиви в мрежата наистина върши чудесна работа.

Шишенце от 100 мл тривитаминол може да се купи за 8-9 лв

Според производителя

Пазарът на хранителни добавки, в това число на витамини и витаминни комплекси, е буквално зашеметяващ в многообразието си. Обяснимо е защо човек може да се обърка сред безбройните оферти. Рискът да си купите нещо, което няма да ви свърши работа, дори ще ви навреди, е съвсем реален.

Подмамени от агресивна реклама, вие сте на път да допуснете най-малко две груби грешки. 1 – да се доверите на съвсем ново име, което се самообявява за първооткривател на истинската панацея; това ви кара да пожелаете да опитате новооткритата екстра. 2 – да приемете, че анонсът за отстъпка в цената – промоция! – е от искрена загриженост за вашето здраве. А не от стремеж да се разкара някаква не особено търсена продукция.

Как да се опазим от подобни и други грешки? Винаги трябва да имаме едно наум. Производителите, при това в световен мащаб, не крият, че водеща тенденция в работата им е да намалят всички свои разходи. В САЩ например официално е разрешено активните компоненти в хранителни добавки, витамини и микроелементи да се редуцират с 20%. Само можем да подозиране от какви все по-евтини суровини се извличат екстрактите и колко е добавената химия във вид на консерванти, стабилизатори, оцветители и т.н. Най-малко като че ли са рисковете при покупка на продукт от утвърдена марка и чрез авторитетен дистрибутор. Трябва да изберете начин за снабдяване, който позволява обратен ход – т.е. да сте в състояние да върнете продукта, ако липсва ефект от приема му. Не робувайте на правилото, че този тип продукти трябва да се гълтат 3 месеца или половин година, за да усетите ефекта им. Качествените добавки действат осезаемо в много по-кратък срок.

Витамини Центрум

Центрум е водещо име в производството на хранителни добавки; витамините – мултивитамини или комбинации с микроелементи и минерали, са добре приемани в много страни. Продуктовата листа е изключително разнообразна, с предложения за различни възрастови групи и при констатиран дефицит на витамини или други компоненти.

Alive витамини

Предимство на тази марка витамини е натуралният произход на съставките им. Това, както и научно обоснованите пропорции между компонентите, позволява да се усвояват много бързо и пълноценно. В състава им са включени биоактивни елементи от водорасли, червени плодове, зелени листни зеленчуци, билки, азиатски гъби. Добре приемани от различни възрастови групи.

Витамини Допелхерц

Те са сред най-търсените; счита се, че производството на мултивитамините Допелхерц и хранителни добавки с витамини и микроелементи а съобразено с най-високите постижения на науката и технологиите. Печелившата фраза е “немско качество” при съответствие между обещаното и предложеното в опаковката. Предимство са комбинациите за различен тип заболявания – например на сърдечно-съдовата система или опорно-двигателния апарат. Потребителските отзиви са доста одобрителни за вариантите с удължено освобождаване.

Други

Сред търсените са сочени още и Аbo Pharma, Supradin, Actavis, Biofar, Jamieson.

Източници:

Първоначално публикувано на:25.05.2016 @ 21:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Включването на добавки, съдържащи ключови съставки, може да осигури вътрешна подкрепа за здравето на кожата

Отключване на блясъка: Най-добрите съставки в добавките за красива кожа

В стремежа си към сияйна, млада кожа, много хора се обръщат към продуктите и процедурите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *