Как се приема Витамин B12 на ампули от 500 мг. b12
Цена, инструкция, изследване за Витамин Б12 и референтни стойности pmol/l.

Витамин В12. Прием, противопоказания и странични ефекти от инжекции Б12. Ампули

Как се приема Витамин B12 на ампули от 500 мг. Инжекции и странични ефекти от тях. Цена, инструкция, изследване и референтни стойности pmol/l. Метилкобаламин, Супрадин, Хидроксокобаламин

Терминът “витамин В12” е събирателен. Кобаламините са група родствени съединения, съдържащи кобалт с незаменима метаболитна функция при човека. Дефицитът на В12 води до дълбоки нарушавания на кръвотворенето, нервната с-ма и системата стомах-черва.

В природата витамин Б12 се синтезира само от микроорганизми. Такива има и в дебелото черво, но създадените от тях количества са безполезни. В12 се усвоява само в тънките черва и то след като е взаимодействал с гликопротеин в стомаха (вътрешен фактор на Кесъл). Значи витаминът трябва да постъпи през устата.

За здрав човек източник на В12 са месото, изварата, сиренето. Особено богати на него са черен дроб и бъбреци от едър рогат добитък. Ето както количество от тези храни ни обезпечава дневната потребност на организма.

Количество храна, осигуряваща дневната доза B12
ХранаСъдържания, мкг/100 гКоличество от храната, което подава дневната потребност (в грам)
Телешки черен дроб30 – 605 – 6
Телешки бъбреци15 – 2512 – 15
Месо, риба1 – 475 – 300

Ако тези храни са редовно в менюто ви, всичко е наред. Но при мнозина не е така – по различни причини. Затова днес В12 се произвежда като добавка за пиене и разтвор за инжектиране. Но предозирането му е супер опасно! Защо, четете надолу.

Витамин B12: Противопоказания

Не се препоръчва назначаването на цианкобаламин в съчетание с витамините В1 и В6. При алергия към тези вещества негативните реакции могат да се усилят.

Съществуват и други сериозни противопоказания към ампулите B12, описани във всяка листовка. Те трябва да бъдат изключени от лекуващия лекар преди да предприеме лечение с цианкобаламин.

Забранено е да се правят инжекции и инфузии при остри тромбоемболични патологии.

Допълването на В12 е абсолютно противопоказано при определени проблеми със съдовете и кръвта. Витаминът не се взема при хронично запушване на кръвоносен съд, при завишени нива на хемоглобина и на броя червени кр. телца.

Сред противопоказанията са дадени още периодите след зачеване и лактация.

“Фигурин

С внимание се взема Б12 при стенокардия, доброкачествени и злокачествени новообразувания, съпроводени с мегалобластна анемия и дефицит на цианкобаламин, склонност към образуване на тромби..

За деца приемът е допустим, но само по показания и в прецизирани от лекар дози и схеми.

По време на лечение с цианкобаламин е нужно периодично да се контролира периферната кръв и показателите за съсирването й.

Противопоказано е да се приема витамин В12 по собствено усмотрение и без диагностично потвърждение. Понякога дефицитът на B12 прикрива дефицит на фолиева к-на.

Но внимание! Повечето антибиотици влияят върху резултатите от изследванията за В12.

Качествен и безопасен Витамин B12 с фолиева киселина може да ви спести много главоболия. Вижте какво представлява и откъде се купува ТУК: Витамин Б12 Hevert с фолиева киселина!

витамин Б12
Вегетарианците по-често страдат от дефицит на Б12

Вижте мнения и оставете своето!

Здрави нерви и дълги коси“ – така потребителка на В12 обобщава ефектите от инжектирането на витамина. Повечето здрави хора го приемат именно по козметични причини. В интернет са споделени множество рецепти за подобряване на кожата и косата.

Най-коварният витамин В“ е друг цитат, който ни насочва към скритите негативи от приема на В12. Потребител открива, че излишъкът води до сърдечни негативи, отоци и тромби. „Значи никак не е безобиден, особено на инжекции, а таблетираният витамин се усвоява едва на 40%“. Бъдете внимателни с дозировката, се призовава още в това мнение.

Таблетки, инжекции или външно“? Този въпрос също е зададен в пациентските форуми. Споделя се, че с инжекции В12 незабавно е спрян жесток косопад.

Цианкобаламин е единственият, който ме избави от ужасно акне: цитираме друго мнение.

Можете да видите мнения за витамин Б12 в нашия форум ТУК и да оставите своя отзив пак на същото място. Как го ползвате? Помага ли ви? За какво ви помага и за какво не?

Предозиране с витамина

Много лекари се вълнуват от онкологичната безопасност при приема на високи дози В12. Засилването на митозите, което се случва под въздействие на витамина, поражда съмнението за потенциална опасност от стимулиране на онкологичен процес.

витамин Б12
Дефицитът на витамин Б12 се разпознава чрез състоянието на нервната система

Направени в тази посока изследвания показват не само безопасност, но и необходимост от приема на В12 при тумори, протичащи на фона на дефицит от витамина. Приемът на B12 при болни в 3 и 4 стадий на рака подобрява живота на пациентите и не стимулира метастази и ръст на тумора (Джиташвили, 2002).

Витамин В12 се отнася към лекарствата, при приема на който е възможно развиване на анафилактичен шок. Шокогенността на Б12 по данни на Лопатина-Бремзен (2001) е оценена на 0,76%, което е значително по-малко от лидера сред витамините В1 (2,69%). Обаче в списъка на лекарствата, причиняващи шок, такъв процент се разглежда като висок. Със същата честота пациенти получават най-тежката и опасна за живота алергична реакция от лекарства като левомицетин и амбицилин.

При предозиране на В12 може да настъпи отичане на бял дроб, сърдечна недостатъчност от застоен тип, тромбоза на периферните съдове. Среща се уртикария, риск от анафилактичен шок.

Предозирането на витамина е възможна не само при приемането му в чиста форма, но и от безконтролен прием на поливитаминни комплекси с високи дози на В12.

Единствено B12 сред водоразтворимите витамини има способността да се акумулира (да се натрупва в тялото). Ето защо е толкова нужно да се обръща внимание на дозата в закупуваните комплекси.

Максималната доза за В12 е 200 мкг – такова количество се оценява като лечебно. Според Zimmerman (1991) подобна доза подхожда за спешна помощ в неврологията.

Високите дози В12 имат аналгетично действие – бързо купират болеви синдром.

При високи дози се проявява способността му да активира синтез на миелин – обвивката на нервите, включително в поразени участъци от тях. Затова високи дози се приемат за възстановяване на миелина, когато той усилено се разгражда поради множествена склероза, диабетна и алкохолна полиневропатия, ишиас, лумбаго, плексити, невралгии на троичния нерв, парези на лицето, възпалителни ревматични процеси и при забавена миелинизация при ред заболявания.

Описаните случаи дават основание за прием на завишени дози B12. Но при липсата на дефицит при болен и здрав човек, дневната доза от витамина трябва да бъде такава, че само да покрива нужното за физиологично поддържане на обменните процеси в миелиновите обвивки.

Дозировка

Схемата за лечение с вит. В12 изглежда така:

  • За профилактика на анемия и авитаминоза – от 200 до 500 μg на ден, курс на терапия 7 – 15 дни;
  • За лечение на нервна с-ма – по 200 μg на ден в първите 3 денонощия, а след това по 300 мкг ежедневно в течение на 4 денонощия;
  • Цанкобаламин в комплексна терапия – 200 до 500 μg на ден.
Прием и норма в кръвта

Дозировката на вит. Б12 се разценя индивидуално и зависи от възрастта на пациента.

витамин Б12
За предпочитане е да вземаме Б12 от храната

Максим. дневна доза е следната:

  • Деца – 400 μg;
  • Възрастни – 1000 μg.

Дозата се подсилва постепенно, започвайки от неголяма порция от препарата. Това е нужно за изключване на алергични реакции.

Нуждата от В12 се определя чрез изследване на нивата на този витамин в кръвта.

Нормата се колебае в доста широки граници. Над 18 г. тя е между 187 – 883 пг/мл, 148 – 738 pmol/l или 200 – 1000 нг/л. Тези нива се надхвърлят при болести на ч. дроб, хронична бъбречна недостатъчност, левкози и др.

А колко да приемаме, ако сме здрави?

Препоръчително к-во за ден е 2.4 – 3 мкг на ден за възрастен. Обикновеното дневно потребление на средностатистически жител на развитите страни е около 5 – 7 мкг. Затова човек без хронични проблеми със стомаха и червата не се нуждае от допълнителен прием на витамина.

Забележете: кратките заболявания не са причина за приемането на B12. Неговите запаси в организма стигат за 4-5 години!

Как се ползват инжекции Витамин Б12

В12 се приема за укрепване на имунната с-ма, за отрегулиране на налягането и съня, за ускоряване на протеиновия синтез. За по-висока ефективност препаратът се изписва на инжекции в ампулна форма.

Б12 се инжектира в следните случаи:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Полиневрит, радикулит, невралгия;
  • Хронични анемии на фона на недостиг на цианкобаламин;
  • Бъбречна недостатъчност и цироза на ч. дроб;
  • Травми на периферни нерви, ДЦП;
  • За профилактика при назначение на витамин С, бигуаниди, ПАСК в повишени дози;
  • Алкохолизъм, продължителна треска;
  • Кожни заболявания като атопичен дерматит, фотодерматози, псориазис;
  • Патологии на черва и стомах, свързани с нарушено усвояване на В12;
  • Тумори на черва и задстомашна жлеза;
  • Инфекциозни патологии;
  • Патологии на бъбреците;
  • Стресови състояния.

Още в текста: øВитамин Б12: ø какво представлява и с какво е важен за здравето и живота ø Дневна доза, предозиране ø В кои храни се съдържа витамин Б12 ø Как най-бързо да решим дефицита на витамин Б12 – хранителни добавки ø Кога и как да приемаме витамин Б12 ø Рискови групи

Дозировката зависи от диагнозата (таблица).

Лечебни схеми с В12
Заболяване/ състояниеμg (мкг) на денрежим на прием
Пернициозна анемия150-200, веднъж на 2 дни
Макроцитарна анемия400-500 и 100 в ремисия7 поредни дни, после по 1 инжекция през 5-7 дни, в ремисия 2 Х 100 мкг на месец
Желязодефицитна и постхеморагична анемия30 – 100през ден
Апластична анемия100до забележимо подобрение
Нарушения на ЦНС300 – 40040 – 45 дни
Цироза, хепатит40 – 60 на ден или 100 през ден25 – 40 дни
Лъчева болест50 – 10020 – 30 дни
АЛС (Шарко)20 – 30 с постепенно увеличение до 220 – 250
За отстраняване на дефицит на В12 (мускулно, венозно)17 – 14 дни
Профилактика на авитаминоза1веднъж месечно
Недоносени деца, алиментарна анемия при деца3015 дни
ДЦП, Даун, дистрофия при деца20 – 30през ден подкожно

Използването на В-витамини позволява да се намали съдържанието на хомоцистеин в кръвта, който поврежда съдовите стени и прави повърхността им пропусклива. На повредените места се отлагат холестерол и калций, образувайки атеросклеротични плаки.

Повишеното ниво на хомоцистеин увеличава риска от тромбози. При увеличаването му в плазмата до 2,5 μmol/l рискът от инфаркт нараства с 10%, а от инсулт – с 20%.

Откъде се взема витамин В12 на ампули?

Ампулите B12 са лекарство и се предоставят рецептурно.

витамин Б12
Лечение на анемия – една доказана роля на инжекциите с витамин Б12

В аптеките се предлагат ампули за инжектиране на Софарма в две дозировки – по 500 и по 1000 мкг на 1 мл. Първият вид е по 1.29 лв за брой, вторият – по 1.74 лв.

Разтворът се прилага интрамускулно, забележете: само от медицинско лице.

Изследване и референтни стойности pmol/l

  • 8 часа по-рано не приемайте храна, 2 часа по-рано – и вода;
  • Съгласувайте с лекар изследването, ако приемате лекарства (някои влияят на резултата);
  • Изключете приема на алкохол в навечерието на изследването, не пушете в последния час;
  • Спрете физическите и емоционални натоварвания за 24 часа преди даването на кръв;
  • Не правете изследването след физиотерапия, образна диагностика и други медицински вмешателства.

Какво може да повлияе на резултата

В случай на неспазване на правилата за подготовка полученият резултат може да е некоректен. Върху резултата може да повлияят ред лекарства като инхибитори на протонната помпа, антибиотици, препарати против тумор, конвулсии, подагра, високо кръвно, туберкулоза, холестерол, кръвна захар, невролептици.

Разшифроване на резултата

Концентрация на B12 под 187 пг/мл,148 pmol/l и 200 нг/л свидетелства за дефицит на витамина в организма, причините за който са разнообразни.

Концентрация над 883 пг/мл, 738 pmol/l и 1000 нг/л свидетелства за прекален прием в хода на лечение или за наличието на заболяване, което води до повишаване на неговото ниво в кръвта.

При установяване на отклонения на витамин В12 лекарят може да назначи допълнителни изследвания. За диагностициране на анемия се прави подробен анализ на кръвта, за да се определят концентрацията на хемоглобина, количеството на основните кр. телца, хематокрита, СУЕ и еритроцитарните индекси.

Странични ефекти от витамина

При спазване на изписаната схема за инжектиране или перорален прием странични явления не се наблюдават. Но и малко отклонение отваря риска от негативи като нервна превъзбуда, главоболие, разстройване на сърдечния ритъм, повишаване на налягането, диария.

При хиперчувствителност към цианкобаламин се наблюдават хрема, уртикария и сърбеж.

При всяка негативна реакция трябва да се преразгледа схемата на лечение или да се откажем от него. За стабилизиране на състоянието се провежда симптоматична терапия.

Производни на Витамин Б12

Пероралните форми за приемането на Б12 са основно три – на таблетки (и с удължено освобождаване), на капсули и разтвор в шишенце или ампула. Тези препарати се водят добавки и са безрецептурни. Обичайно единица от препарата дава между 50 и 5000 мкг. Най-малката доза е в добавката на Фитофарма (7.50 лв за 60 капсули), а най-голямата – в капсулите на Натрол (27.50 лв за 100 бройки).

витамин Б12
Тези храни липсват в менюто на немалко хора и това ги излага на риск от дефицит на витамин Б12

Освен това съществуват варианти витаминът да се приема на разтвор, сироп, орален спрей, в мая, чрез вдишване.

По-често обаче ни се предлага B12 в комплексни витаминни препарати като Супрадин.

Супрадин

Ефервесцентни, желирани и обикновени таблетки Супрадин Енерджи се класифицират като поливитамини в комбинация с микроелементи от фармакологичната група на средствата, които повлияват метаболизма.

Производителят Байер включва 13 витамина, коензим Q10 и 9 минерала. Разглежданият от нас В12 е в доза от 2,5 мкг. За сравнение: физиологичната потребност за възрастни се определя на 3 мкг на ден, а за децата – 1.4 до 3 мкг.

Супрадин е направен за постоянно поддържане на оптимално състояние на организма. С него не се попълва дефицит, нито е подходящ за лечение.

Хидроксокобаламин ампули, инжекции

Хидроксокобаламин е втората по разпространение форма на В12, която се намира в кръвта. Тя е една от формите, които тялото може да преобразува в активна. Именно хидроксокобаламин е най-разпространената форма на В12 в натуралните продукти.

Някои изследователи считат, че хидроксокобаламин е формата с най-висок процент усвояване в тялото – над 80%. За сравнение – цианкобаламин от таблетки се възприема в рамките на 10 – 40%.

У нас не са регистрирани ампули с хидроксокобаламин. Чрез социалните мрежи и частните обяви се продават депо по 1000 и 2500 мкг на компанията Rotexmedica – германско производство. Средната цена на ампулите по 1000 мкг е 33 лв за 10 броя.

Ампулите са предназначени за подкожни, мускулни и венозни инжекции. Показанията за прием са идентични с цитираните за цианкобаламин + депресия, раздразнителност, безсъние, хронична умора, слабост в краката, след стресови ситуации, при деменция.

Още информация и източници на английски: Противопоказания на Витамин Б12; * Странични ефекти от приема; * Прием и норма в кръвта. * Метилкобаламин, Супрадин, Хидроксокобаламин.

Вижте и ТОВА:

Витамин Б комплекс. Колко време се пие и как? Странични ефекти

Метилкобаламин на ампули

Групата на витамините B12 включва 7 биологични съединения. Те притежават практически еднакви свойства, но се различават по химически строеж.

Метилкобаламин също спада към природните форми на кобаламините. В неговата структура има атом кобалт. MeCbl, аденозилкобаламин и хидроксокобаламин са активни форми. Те започват да действат незабавно след попадането им в тялото. Другите вещества от групата трябва първо да се метаболизират (преобразуват).

MeCbl е активна форма на В12, която се използва от нервната с-ма незабавно – още с попадането в организма мускулно, подкожно или венозно.

У нас и такива ампули не са в продажба. Не се намират и от частни лица.

Метилкобаламин можем да си набавим на капсули.

Солгар предлага такава добавка. Шишенце с 30 капсули струва 33.60 лв, а всяка капсулка предоставя по 1000 мкг от активното в-во.

Добавката на производителя Terra Nova съдържа по 500 мкг, но 100 бройки са 23 лв.

Doctor’s Best е друг производител, при когото капсулите съдържат по 1500 мкг. Те са веган, 60 на брой за 25 лв.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vit

Витамини за бременни: да ги вземаме ли?

Как да изберем най-добрите витамини за бременни от предлаганото на пазара? Кое се взима в …

23 Мнения

  1. Галя Радева

    Направих си 5 инжекции с витамин от типа Б 12 и се чувствам добре, страдам от анемия. Дали това един вид е достатъчно?

    • Лекар.БГ

      Питайте личен специалист за продължителността на подобна терапия. Лечението с инжекционната форма, под която витаминът се дава, може да иде и до 30 дни, но колко точно – зависи от всеки случай на пациента.

  2. Соня, 17 г.

    Задължително ли е и важно ли е да се вземат и вкарват инжекции с витамин Б12, ако си вегетарианец?

    • Лекар.БГ

      Скъпа, Соня! Известно е, че основните постъпления от ценния витамин Б12 в човешкия или друг организъм идват от животинските преработени продукти. В растителните организми и продукти този витамин е малко, затова вегетарианците и веганите трябва периодично да попълват недостигащите количества. Най-добре, както знаем, е да се заложи на таблетките от комбиниран тип, които да се приемат профилактично.

      • “При зърнените закуски в 100 г има 20 микрограма Б12, а за попълването на дневната доза са достатъчни само около една трета от тези 100 грама.”
        Тогава защо е задължително вегетарианците да приемат отделно витамин Б12?

  3. Стойко Ивански

    Интересна статия, не съм се замислял за този витамин и много нови неща научих. Чудя се все пак как се балансира храненето, ако в менюто имаме такива тежки продукти като всекидневните яйца, червено свинско или телешко месо, мазни сирена, дроб. Може да са полезни за витамин Б12 и органите, които зависят от него. Но айде какво става с холестерина?

    • Лекар.БГ

      Въпросът е резонен; наистина балансираното хранене изисква внимателен подбор и съчетаване на храните с грижа за здравето. Правилото е, че с нищо не бива никакси да се прекалява; здравословният живот и хранене не понасят крайностите. Най-добре е за всеки случай да се направи директна консултация с диетолог. Нека той да определи рамката на хранене и тя да бъде следвана. Ако консумацията на посочените продукти е противопоказана на някое хронично заболяване, верният път ще е с прием на таблетки.

  4. Gergana Dimirtova

    Колко е нормалното ниво на вит В 12 в кръвта в pg/ml?

  5. Бих искала да се посъветвам с Вас. Става дума за изследвания, които скоро ми направиха. Резултатите не са в големи отклонения , но дори малките такива ме доведоха до мисълта за дефицит на Б12. Искам да попитам , коя е най-леката и усвоима форма за приема му през стомашно- чревния тракт, дори в случай на липса на вътрешен фактор?
    Тук публикувам само тези показателя с отклонение:
    RBC 4 T/L реф. стоиности: М 4.6-6.2 Ж 4.2-5.4
    MCV 101 fl реф. ст: 80-96
    MCH 32.2 pg реф. ст.: 26.0-32.0
    това от диф. броене на левкоцити:
    MID 0.5 G/L 0.1-0.8
    MID% 10 % 0 – 10%
    LYM 2.1 G/L 0.7-4.2
    LYM% 39.5 % 20 – 40 %

  6. Йорданка Попова

    При рак на белия дроб, може ли да се приема В12, било с хранителна добавка или инжекции. Моля, отговорете ми ако обичате.

  7. Пия антидепресант Сеталофт и Ривотрил. Съвместими ли са подезичните таблетки Метилкобаламин с тези лекарства? И ако да, може препоръчайте ми надежден сайт откъдето да си го поръчам? Благодаря предварително!

  8. Даниела

    Изписани са ми Витамин В12 на капки за пиене. В аптечната мрежа ми дадоха ампули за инжекции от 500мг. Изпити са 7 такива ампули. Може ли да навредят като са приети чрез пиене?

  9. На 50 год. съм. Направих си изследване за вит. В12. Резултата е 396.50 pmol/L.
    Референтни стойности 141.0 – 489.0.
    Бихте ли ми отговорили, какви трябва да са нормалните стойности за моята възраст? Лабораториите не уточняват реф. стойн. за М / Ж / Д.

  10. При установена мегалобластна анемия, вит.Б 12 се поставя инжекционно до живот, защото обикновено той не се усвоява от организма, поради една или друга причина. Аз съм диагностицирана с нея точно от 10 години. Сега кръвната ми картина е нормална, слава Богу, но всеки месец ми поставят Б12 по една ампула от 1000 гами. 20 дена в месеца пия витамини от група Б с фолиева киселина, която всъщност е вит.Б9- малко хора го знаят. Пила съм през различните години Милгама Н, Бевит форте, Компл.вит.Б на Допелхерц, поотделно Б1, Б2, Б6, Неофолик Мета, Фероглобин и т.н. Коварна и трудна за откриване анемия, но ако попаднеш на добър хематолог, имаш просто късмет.

  11. Галя Попова

    Здравейте!Може ли да се пие профилактично и,ако може,как трябва да се пие? Благодаря!

  12. Иванка Попова

    Правиха ми инжекции витамин Б12 заради радикулит и да ви кажа не усетих особено подобрение, все още си го имам. Хубаво витамини, но не разчитайте особено на тях.

  13. Тонка Кукова

    Четох, че лабораториите използват безкрайно ниски референтните стойности за витамин B12 и изследванията въобще не ти показват реалното положение. Излиза, че си добре, а имаш дефицит. Оттам нататък бъркаш с дозировката и прочее.

    • Точно така е.Референтните стойности трябва да се коригират.Тук няма да получите отговори.Включете се в групи във фейсбук.Ще научите доста неща.

  14. Случи ми се предозиране с витамин В12, никак не беше приятно, обринах се по краката и лицето и пъпките стояха повече от месец.

  15. Взимам го за анемия б12 един куп странични ефекти сънливост,отпадналост,умора.Не го одобрявам този витамин

  16. Стоянова

    Здравейте, нуждая се от прием на хранителна добавка уримил или келтикан форте. След Ковид отключих сензорна невропатия. Но преди 2 години претърпях трансплантация на стволови клетки поради левкемия. Удачно ли е да приемам тези лекарства,тъй като прочетох че съдържат витамин В12, който влияе върху кръвотворенето. Благодаря Ви, ако ми отговорите. Много ми е важно!

  17. Емилия

    Здравейте.Моля,кажете какъв Вит,В12 да приложа , като лечение? Имам дефицит-113, при стойности на лабораторията, -145-500 , на лабораторията? Беше се възстановил до 300, , но прекъснах да си поставям инжекциите , 1 път в месеца, от 1000 мкгр. Преди това лечението беше -12 инжекции , през ден.

  18. Нина Колева

    Купете си книгата “А,дали не е B12″”,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *