Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване на обложен език. Лечение на гъбички по езика. Лечение на стоматит

Обложен език: забелязваме това, когато се оглеждаме сутрин в огледалото и отваряме очи за новия ден.

Веднага възниква въпросът: какво става? Има ли ми нещо? Да се тревожа ли? Да се направя, че ми е все едно? Да изтичам при доктора?

Най-добре да видим какви са възможни причините за обложен език.

Обложен език – причини

По същество – езикът е мускул, покрит с лигавична тъкан. Специфичното му устройство и функции го правят истински склад на бактерии. Именно те са причината за натрупване на болестен налеп с различен цвят и неприятна миризма. Обложен език – това е предупредителен сигнал.

В предната част на езика налепът винаги е по-малко, защото се самоочиства при движението на органа в устната кухина. Задната част е контактна с мекото небце – прекрасен начин за натрупването на налепа. Именно тази част виждаме в огледалото като обложен език, когато се изплезим на образа си. Към корена на езика налепът е най-плътен. Злоупотребата с алкохол, пушенето, неправилното хранене, инфекциите, хроничните заболявания създават идеални условия за размножаването на бактерии.

Здравият език е бледо розов и текстурата му е ясно видима; възможно е сутрин да има известен полупрозрачен пласт, който лесно се отстранява.

Гастрит или язва
Обложен език е един от симптомите при гастрит и язва. Както знаем, гастрит е възпаление на стомашната лигавица и симптом като обложен език е един от характерните за заболяването. Налепът при гастрит е сиво бял, като част от общите признаци – пресъхване на устата или обилно отделяне на слюнка, болки в стомаха, гадене и виене на свят. Такъв тип налеп се получава при хипоацидоза, т.е. понижена киселинност на стомашните сокове.

Видът на налепа при наличието и на другите симптоми на гастрит може да насочи към хипотеза за типа гастрит. Ако той е провокиран от хранително отравяне, може да изглежда по-сив и плътен и да излъчва миризма на гнило. Хроничният гастрит покрива целия език с дебел налеп; хиперацидозният, т.е. с повишена киселинност, наслагва плътен светъл налеп към основата, а върхът е свободен. Така е при язвената болест – страданието, при което по стомашната лигавица се появяват ранички.

Колит, ентероколит

Колит “в превод” означава възпалена лигавица на дебелото черво, а ентероколит – на целия чревен тракт. Възможна е и неприятната комбинация със стомашно възпаление и тогава говорим за гастроентероколит. Спастичните болки, диарията, температурата са съпровождащи белези на тези болестни състояния. Те могат да са остри или хронични, да са причинени от вирус или да се касае за токсично въздействие, за бактериална инфекция.

Констатацията за обложен език е присъща при посочените заболявания. най-често се наблюдава бял налеп към корена на езика – това може да е знак за проблеми на чревния тракт. В зависимост от профила на чревното заболяване е възможно налепът да е оцветен или да е комбиниран с усещането за сухота в устата и “пясък” върху езика. В такива случаи не си съчинвайте сами диагнозата, допитвайки се до интернет, а си вземете час за лекар.

Гъбички по езика
обложен език
Обложен език: по вида на налепа съдим за болстта
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Белезникавият, упорит налеп по езика може да е симптом на гъбично заболяване. То може да е локализирано в устната кухина, но може да засегнеи  цялото трасе на дихателната система. Най-често срещаната гъбична инфекция е кандидозната; при нея под упорития налеп на езика може да има ранички, заразата да се пренесе към гърлото и пр. Такъв тип зараза и обложен език може да се наблюдава дори при новородени, които са били заразени по време на раждането по естествен път.

Гъбични инфекции в устната кухина  развиват по-често хората, които хъркат и спят с отворена уста. За спорите на патогена това е чудесен “терен” – постоянна влага и топлина. Повишен риск от гъбична инфекция и обложен език има и при онези, които носят зъбни протези. Ако хигиената на устната кухина не е на необходимото равнище, между протезата и челюстите се създават великолепни условия за развитието на гъбички и образуване на налеп.

Грип, гнойна ангина, сливици

Тежките настинки и вирусни инфекции, които засягат дихателната система, също причиняват подобна картина в устната кухина. Затруднено преглъщане, белезникав или жълтеникав налеп по езика и гърлото – това се сигурни белези на вирусната инфекция. Обложен език е един от признаците, които се проявяват при гнойна ангина. Възпаленото гърло и сливиците с налепи като резултат от вирусната инфекция могат задълго да ви оставят вкъщи. И тук е важно да не опитвате самолечение или да се правите, че не забелязвате притеснителната гледка на собствения ви обложен език. Ца жалост много често уж излекуваното заболяване, при което се е наложило да вземете антибиотици, не след дълго се обажда отново или следва гъбична инфекция, провокирана от приема на антибиотик. И отново трябва да се заемете с проблема обложен език.

Болна жлъчка

Ако налепът е плътен и оцветен, това е белег за заболяване на вътрешен орган. По цвета на налепа при един обложен език може да се съди не само за това кой е болният орган, но с голяма вероятност и за диагнозата. Така например жълтият налеп е тревожен знак за проблеми с жлъчните пътища и черния дроб. Жълтият налеп е свидетелство за излишък на жлъчни сокове в жлъчния мехур. Ако пък тонът е жълто-зелен, вероятно става дума за застой на жлъчни сокове. Това състояние е опасно и може да смути работата на други органи и изобщо да създаде много сериозни здравословни проблеми.

Други

И други заболявания могат да се разпознаят по цвета на налепа и начина, по който е разположен върху един обложен език. Ако например жълтият налеп е в корена на езика, това насочна към проблемен черен дроб и жълтеница. Бъбречните заболявания се разпознават по бял налеп върху страничните зони на предната част. Кандидозният стоматит покрива с бял налеп не само горната повърхност на езика, но също и зоната под езика и вътрешната повърхност на бузите. Такъв налеп се развива понякога при кърмачетата – т.н. млечница.

Видът на един обложен език все пак не може да е единственият симптом за предварителна диагноза. Това се разглежда в комплекс с други характеристики като температура, болки и пр.

обложен език
Географският език не може да се сбърка с нищо друго

В същото време е хубаво да не се забравя, че и без болести може да се получи описваната картина с обложен език. Така например в горещите летни дни не е изключено да забележите тънък жълто-бял или сиво-бял налеп по езика. Приемът на достатъчно вода неутрализира този симптом. Но ако нещата не само не се подобряват, но и налепът става по-сериозен и изявен, търсете най-напред проблем с храносмилателната система.

Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават?

Не е тайна, че опитните лекари могат по вида на езика да определят какъв е здравословният проблем на един пациент. Те внимателно ще разпитат и за други симптоми, но ще проследят какъв е цветът на един обложен език, каква е дебелината на налепа и как е разположен.

Налепът не се появява просто така, главна причина за създаването му са бактериите в устната кухина. Ако организмът е здрав, а личната хигиена – добра, налепът е тънък и лесно се почиства. Имат го и напълно здрави хора. Той може да се промени в зависимост от сезона. През лятото е по-плътен, през есента е сух, почти незабележим, през зимата може да има жълтеникав оттенък.

Ако обаче налепът е видимо сериозен, има неприятна миризма и е оцветен, това значи, че организмът има здравословни проблеми. Ето какви може да са причините за обложен език:

  • Проблеми със стомашно-чревния тракт, в това число възпаления, глисти, забавена перисталтика и запек, и т.н.
  • Проблеми с бъбреците, с белите дробове.
  • Нарушен имунитет.
  • Кандидоза.
  • Инфекциозно заболяване.
  • Хепатит, холецистит.
  • Обезводняване или обратното – наличие на прекалено много течности в организма.
  • Алкохолизъм.

Езикът може да е обложен заради тютюнопушене или прием на някои медикаменти, както и поради лоша хигиена на устната кухина.

Бял език

Обложен език с тънък бял филм е нещо обичайно за летните месеци, това не е признак на болест. Но ако налепът става все по-плътен и не може да се премахне, трябва да вземете мерки.

Дебелият бял пласт налеп говори за хроничен и продължителен запек. Ако заедно с белия налеп имате висока температура и повръщате, това е инфекциозно заболяване. Белият налеп по корена и целия “гръб” на езика насочва към стомашно-чревния тракт: може да се касае за ентероколит, гастрит, язва на стомаха или на дванадесетопръстника. При болни бъбреци или беи дробове налепът е разположен в предната част на езика и обхваща страничните й зони.

Жълт език

Слабо изразеният жълто-бял налеп също като тънкия бял и сиво-бял е нещо нормално. Вече стана дума, че подобно нещо се появява в горещите летни дни. Но ако окраската на налепа става по-интензивна и дебелината му се променя, това загатва за заболяване на храносмилателната система.

Ярко жълт е един обложен език при болен черен дроб или възпалени жлъчни пътища. Пожълтяване на долната част на езика се случва в началния стадий на жълтеница. Плътен жълто-зелен налеп сочи тежки нарушения на храносмилането или жлъчен застой. Понякога при такива заболявания налепът на езика става червен. Жълтеникав изглежда езикъ т при излишък от жлъчни сокове в жлъчния мехур.

Сив, зелен и кафяв налеп
обложен език
Имам ли налеп по езика?
Измененият цвят на налепа може да подскаже веднага къде да се търси истинският здравословен проблем. Смущенията в работата на стомаха и червата прави езика сив. Такъв налеп се развива и при язвена болест. Постоянното кафяво напластяване върху корена на езика е обичайно за алкохолиците и пушачите. И без да се податливи на тези зловредни навици може да имате такъв тип обложен език, ако белите ви дробове са засегнати от болест.

Зеленият налеп се среща сравнително рядко. Той се среща при гъбични инфекции – кандидоза, гъбичен глосит (възпаление на езика), последното – в резултат от антибиотично лечение или прием на стероиди и препарати, потискащи имунната система.

Налепи по корена

Ако един човек страда отпроблеми с чревния тракт, разстройства или запек, дисбактериоза, той ще има налепи по корена на езика. Но разбира се диагнозата не може да се постави само по вида на един обложен език. На терапевта или гастроентеролога му са необходими и други данни, за да уточни диагнозата и да препоръча лечение. Все пак се констатира обложен език. А ако налепът е по корена на езика, проблемът еднозначно е чревен.

Дайте мнение и Вие тук!
Нацепен език

Нацепеният и разранен език, често и с неприятна сухота и болезнено усещане в устната кухина, може да е признак за проблеми с ендокринната система, заболяване на кръвта или автоимунно заболяване. Много хора смесват разбирането на нацепен език с т.н. географски език, но това са различни неща.

За още диагностика по езика – ТУК!

Географски език

При състоянията с т.н. географски език се наблюдава характерен налеп под формата на променливи петна. Те са белезникави, леко надигнати, появяват се близо до върха или средата на езика. Границите на петната се променят, петната се сливат и разделят и видът на езика е като на географска карта. В средата на езика се обособява хлътнала зона с червеникав цвят. Храните с по-изразен вкус дразнят, но като цяло оплакванията не са сериозни. Географският налеп може да се задържи за кратко и да изчезне, след което да се появи отново мистериозно след няколко години.

Има доста неясноти около причината за това състояние. Все пак е важно това, че по-често се проявява при хора с псориазис и атопичен дерматит. По-често от географски език страдат жени, а сред условията за проявата му се сочат генетични фактори, стрес, хормонални разстройства и инфекции.

Малинов език

Малиновият език е присъщ на болните от скарлатина. Цветът е доста характерен – ярък, езикът е оточен и лъскав. Първоначално той е покрит с мръсносив налеп, който се задържа средно три дни, след което се изчиства и се появява малиновата окраска. Ако обривът от сакрланита не е типичният по някаква причина, малиновият налеп по езика потвърждава, че се касае за скарлатина.

Подобни симптоми има и при уремичен глосит – възпаление на езика, което е провокирано от уремия. Уремията е повишено съдържание на азотни продукти и калий в организма, поради бъбречна недостатъчност (по framar.bg).

Пресъхване на устата
обложен език
Преходният налеп се почиства лесно

Ако усещането за сухота в езика се отнася и за езика, може да се касае за начална фаза на язва. Тогава е възможно езикът отстрани да се усеща като лепкав и трудно подвижен.

При обезводняване естествено също се усеща сухота в устата; езикът е сух и изтръпнал. Може би сухотата е свързана със състоянието на слюнчените жлези, които по някаква причина не продуцират достатъчно слюнка. При сухота в устата и напукани устни може да се касае за диабет – проверете си кръвната захар!

Афта на езика

Афтите са нещо наистина неприятно, а пък афтите на езика са буквално катастрофа. Те са болезнени, плашат, затрудняват говора и храненето. Ако са причинени от ухапване, ще преминат сравнително бързо и от тях няма да остане и следа. Ако обаче се задържат повече, ако се усложняват и налепът на езика около тях е плътен и оцветен, направете си труда да идете на лекар. Те може да са свързани с тастрит, а може и със сифилис. Има начини да бъдат излекувани с подходящи медикаменти и диета. Важно е да идете и на онколог, ако личният ви лекар прецени това като необходимо. В повечето случаи се оказва, че няма нищо сериозно, но трябва да приемате витамини – А, Е и Б2.

Ако имате само една афта на езика, правете си промивка с вода и етерични масла: на чаша вода се пуска по една капка масло от лавандула и от здравец, разбърква се хубаво и трябва да се жабурите продължително по 3-4 пъти на ден.

Какво още да правим при афти в устата – ТУК!

Почистване на обложен език

Почистването на обложен език понякога се удава лесно, друг път е резултат от сериозен здравословен проблем и простото механично отстраняване на налепа не е решение на проблема. Правилото е – да се ликвидира причината за образуване на налеп и лош дъх. Т.е. да се лекува едно от онези заболявания, за които стана дума по-горе.

Почистване на вече образуван налеп се прави, като се премахва, изстъргва внимателно налепът от езика. За това много модели четки за зъби имат профилиран гръб, който се използва като “лопатка” за тази цел. Освен това трябва 2-3 пъти дневно да се правят изплаквания с вода за уста и редовно да се мият зъбите.

За хигиенното жабурене може да се използва морковен сок, разреден наполовина с вода. Друг начин е изплакването с прясно изцеден сок от алое или дъвчене на парченце от растението. Върши работа и разреден салицилов спирт.

Лечение на гъбички по езика

Гъбичките по езика като проява на кандидозния глосит, в много случаи са причинени от антибиотично лечение. Тази терапия променя микрофлората в организма, в резултат на което езикът отича и се появява налепът.

Нистатин

С нистатин може да се направи профилактика срещу кандидоза, да се лекуват вече проявени кандидози и да се въздейства при кандидозен глосит. При възрастните се практикува изсмукване на таблетка от 500 хиляди единици. Това се прави от три до пет пъти дневно след хранене.

При глосит или възпаление на езика у деца се работи по друг начин: първо се стрива таблетка нистатин от 250 хиляди единици и прахът се разтваря на кашичка с един милилитър течен витамин Б12. С този разтвор се намазва устната кухина. Колко пъти дневно – определя лекуващият педиатър.

Лечението с нистатин трябва да се избягва при бременност, кърмене, язви и нарушени функции на черния дроб.

Трипсин

Това е друг вариант за отстраняване на налепите по езика. В разтвор от трипсин се мокри памучен тампон и с него се натрива целият език. Неприятната процедура се прави два пъти дневно, а при по-малките деца само веднъж на ден. Трябва да се следи за алергични реакции – те правят този тип лечение невъзможно.

Три рецепти с билки

Народната медицина не е равнодушна към този проблем; има проверени рецепти, с чиято помощ състоянието обложен език може да се преодолее.

  • Първият начин е да си направите запарка от лайка. Една супена лъжица лайка се залива с чаша вряла вода и след половин час се прецежда. С тази течност се жабурите 5-6 пъти дневно след хранене.
  • Втори начин – същата технология се изпълнява с билката еньовче. Жабуренето е 6 пъти дневно, като последното е непосредствено преди лягане вечер.
  • Трето – универсалният картоф също върши работа. Настъргвате един суров картоф, изцеждате сока и с него промивате езика и устната кухина 2-3 пъти дневно. Поне половин час след това не ядете и не пиете нищо. Това лечение ще е успешно, ако изпълнявате рецептата всеки ден в продължение на три седмици.

Лечение на стоматит

Стоматитът е възпаление на лигавицата в устната кухина; най-често от него страдат децата. Понякога стоматитът е само част от по-сложно комплексно заболяване. Конкретно проблемът с възпалената лигавица и съпътстваща проява като обложен език, се третира с някои специални медикаменти.

Метронидазол

Препоръчва се при стоматит като противомикробно средство. Възрастните трябва да приемат 500 мг три пъти дневно в продължение на една седмица. Този медикамент не се препоръчва за лечение на деца. Има ограничения и за рискови групи възрастни пациенти – по време на бременност и кърмене, при бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Кислородна вода

Разтвор на кислородна вода като средство за жабурене също може да упражни противомикробен ефект. Лекуващият определя концентрацията на разтвора и продължителността на терапията. При някои пациенти може да се прояви свръхчувствителност и проблемът да се усложни. Не се опитвайте да се лекувате сами по този начин, рискувате да си навредите при по-силен, изгарящ разтвор.

Източници:

Първоначално публикувано на:16.05.2016 @ 16:40

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

3 Мнения

  1. Здравейте!

    ОТчаяно,моля някой да помогне за лек и лекар за обложен език.Варна

    • Д.Арнаудова

      имате гъбично заболяване.Изследвайте се какви точно са.Изключете от храната си промишлена захар и продуктите в които е влагана.
      Също така изключете млякото и млечните продукти, мая,бира,ферментирали напитки и храни с дрожди.Проверете РН на кръвта.Трябва да е алкална.Набавете си достатъчно количество витамини от група В и Д3.Има и медикаменти. Трудно се лекува.прочетете за прополиса. Пригответе си го лично 30 % спиртна тинктура и приемайте редовно 1/2 ч преди ядене 3 пъти дневно по 20-30 капки.Вечер гаргара с прополисова вода-1 ч.л. във 100 мл. вода.отделно намазване на венците със спиртния извлек /използва се клечка за уши/
      всичко се прави редовно докато изследванията покажат изчистване. Може да отнеме и година или две.Успех!Не яжте забранените храни в противен случай Ви очаква провал.

  2. Незнам от какво ми се появиха 2 петънца на езика,с формата на кръг,по малко и по голямо осърани на езика,в бял кръг са заобградени в средата си е червено,не болят , проблем ло са и какво са….?
    Същевременно се лекувам от другата страна от прехапан език ми се възпали нещо езика.Едното е от ляво другото от дясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *