37

37 гестационна седмица – бременност на финала

Какво се случва в 37 гестационна седмица от бременността. Признаци и раждане. Изследвания, болки – в кръста, в корема, контракции. Размери на плода, тегло и др.

37 гестационна седмица: краят на бременността идва, бебето в корема ви е готово да излезе на бял свят.

37 гестационна седмица
В 37 гестационна седмица бебето се подготвя за среща с белия свят

То вече може да диша самостоятелно, да бъде кърмено от майчината гръд, да преработва поетата храна, а в червата му е оформено първото бебешко ако – меконий, маса с черно-зелен цвят. Процесите на топлообмен са все по-активни, а под кожата на бебока се е събрала мазнинка. Самата кожа е уплътнена и видимо готова да посрещне въздействието на въздуха, на външния свят.

Развитие на плода в 37 гестационна седмица: Движения, тегло и размери

Малкият организъм вече произвежда необходимите за жизнените процеси хормони, а черният дроб натрупва желязо, за да даде на детето необходимите кръвни клетки за първата година от живота му. Сега, в 37 гестационна седмица, се образува и кортизонът – хормонът, който подпомага пълното съзряване на белите дробове. Надбъбречните жлези на бебето стават по-големи от самите бъбреци и произвеждат хрмона, необходим за неутрализирането на последиците от стреса от появата на малкото човече на белия свят.

Главните системи на организма продължават да се усъвършенстват. Невроните обрастват със специална защитна обвивка, необходима за координация на движенията. Този процес ще продължи и през следващите седмици, след раждането на детето и през цялата първа година от живота му. Уплътняват се хрущялите в носа и ушите, но черепните кости остават гъвкави и податливи – така за бебето ще е по-леко да преодолее препятствията по време на раждането.

Бебето
Бебето вече трябва да заеме постоянно положение. В 95% от случаите децата се обръщат с главата надолу, но са възможни и други варианти. През 37 гестационна седмица бебето може да достигне ръст до 49 см и да тежи 2.8 – 2.9 кг. При това то продължава да расте – без да го е еня за това че място в утробата вече няма. Движенията му силно се усещат от майката, но тя съвсем скоро вече няма да има възможност да им се наслаждава. И по-добре, защото в някои моменти те са си направо болезнени.

Бъдещата майка

В този етап е важно да обърнете внимание на това колко активно е бебето. То трябва да се раздвижва най-малко десет пъти за 12 часа. Ако “ритниците” са предалено силни и учестени, или твърде редки, трябва да потърсите лекар: възможно е бебето да страда и да се наложи намеса. Имате основание да се тревожите и да действате бързо, ако в продължение на няколко часа не усещате никакво движение.

Ако сте бременна с близнаци

Ако сте бременна с близнаци, вероятността да родите точно в тази седмица е голяма. Същото се отнася и за жените, които вече са раждали. При всички тази седмица е време,в което ТОВА вече може да се случи. Бъдете в бойна готовност! Пригответе си личните вещи за болницата, информирайте се за ангажиментите на близките си и как най-бързо да ги откриете, самата вие не се отдалечавайте много от дома си. След тази седмица раждането може да се случи всеки ден.

Раждане в 37-а гестационна седмица: Признаци

Започва ли раждането? Има ли сигурни признаци, които да ни подскажат това? Да видим за какво да внимаваме, за да си отговорим на въпроса – как да действаме.

Отпускане на корема надолу

Коремът постепенно се отпуска надолу, като облекчава дишането на майката – но при някои жени това не се случва до самото раждане. Колкото по-надолу се спуска бебето, толкова повече ще усещате стрелкащи болки ниско в корема и краката. Нараства налягането върху пикочния мехур и червата, налага се много често да посещавате тоалетната. Преди самото раждане бебето притихва, активността му забележимо намалява. Възможно е да изпадне слузестата “тапа”, която запушва родовия път, но и това не е задължително. Въпросната запушалка до този момент е затваряла шийката на матката; отделената слуз може да е прозрачна пихтиеста маса, но също и с розов оттенък или с кафеникави нишки от кръв.

Прилив на енергия

Ако през последните няколко седмици всичко ви е тежало, сега може да усетите необясним прилив на енергия. Като че ли са ви дали втора душа. Били сте изморени и безсилни, а сега сте готови да обърнете планина. Настроението ви е великолепно, изпълнени сте със сили и желание да направите нещо. Е, повярвайте – ще го направите; вие сте на прага на раждането.

Намаляване на теглото и апетита
37 гестационна седмица
Малко преди раждането килограмите могат да намалеят с 1-2
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако в средата на бременността сте демонстрирали отличен апетит, на финала този апетит може значително да намалее. Нещо повече, 3-4 дни преди раждането някои жени са готови изобщо да се откажат от хранене, нямат никакъв апетит. Дори е възможно малко преди раждането килограмите на бременната да се стопят с един-два.

Изтичане на водите

Изтичането на водите може да се случи при започнали контракции, но и малко преди тях. При всеки случай ако почувствате, че по краката ви пълзят надолу вадички водниста течност, викайте линейка или накарайте половинката си да пали колата. Време е да идете в болницата! Дори да не усещате спазми и болки, трябва да сте сигурни, че това ще започне ей сега. Изтичането на околоплодните води винаги сигнализира за започваща родова дейност.

Диария

В отделни случаи бременните могат да получат диария в самото навечерие на раждането. Ако изведнъж, без “предизвестие” и без причина ви налегне разстройство – чакайте контракции и раждане до ден-два.

Болки в корема, кръста, контракции и спазми

За приближаващото раждане предупреждават и усещанията ниско в корема, които обхващат и кръста. Болките в корема и кръста напомнят на онези, които могат да тормозят всяка жена по време на месечния цикъл.

Все пак най-явният и безапелационен предвестник на раждането са контракциите. В седмиците преди раждането бъдещата мама изпитва нещо подобно, това са т.н. тренировъчни контракции. Само че те не са били така болезнени и последователни. Ако усетите, че матката се свива с определена периодичност, че спазмите зачестяват и болката се усилва, значи моментът е настъпил.

Коремът в 37 гестационна седмица

Ако огромният корем с бебето не се е смъкнал до този момент, време му е да го направи именно в 37 гестационна седмица. И все пак не се стряскайте, ако това не се случи и сега. В отделни случаи нещата с корема не се променят до самото раждане. Ако пък усетите, че се смъква, това не значи, че раждането ще започне ей сега. Може да си ходите със смъкнат корем цяла седмица, че дори и две. Хубавото е, че през това време ще можете да дишате нормално, защото бебето вече няма да притиска диафрагмата и белите ви дробове. Затова пък болките в кръста и ниско в корема няма да ви оставят да си починете и ще ви напомнят, че раждането предстои съвсем скоро.

 Болки в 37 гестационна седмица

Вече изяснихме въпроса за болките в корема и кръста. Разпъващите, човъркащи болки са последица от отпускането  на корема и признак за приближаващото раждане. Актуални са и болките в гърба, гръбнака, кръста, краката. Това, че килограмите са нараснали, както и матката, корема – всичко си има цена, не преминава безследно. Затова бъдещата мама трябва да си почива повече, периодично да ляга хоризонтално, като повдига крака нависоко с възглавничка или сгънато одеяло. Трябва да се изтърпят всякакви болки в таза и кръста. Разтварянето на тазовите кости като подготовка за раждането също е болезнено. Да не говорим и за натиска, който бебето упражнява върху маточното дъно. Колкото по-малко време остава до раждането, толкова по-болезнен е дискомфортът в долната част на тялото.

Течение и слуз в 37 гестационна седмица

Не се тревожете, ако изведнъж ви се появи някакво течение в 37 гестационна седмица, сега това е напълно нормално. Не се стряскайте, ако от вас изтича слуз – това е въпросната “тапа”, “запушалка”, за която стана дума по-горе. Не бива да се притеснявате от цвета на тази слуз, тя може да е с розов или кафеникав отенък.

Тапата може да падне изцяло и компактно, като при това напомня на нещо като силикон или желе. Обемът му е около две супени лъжици. Дори да нямате болки, случи ли се това – без отлагане тръгвайте към болницата, времето за раждане е настъпило.

Ако обаче тапата има подозрителен вид – прилича по-скоро на гной, цветът е землист и имате течение с жълтеникав или зеленикав цвят, ако въпросното течение е с вид на извара и се пени, по най-бързия начин идете на лекар. Очевидно развивате някаква инфекция и времето до раждането трябва да се използва за овладяването й. това е важно, защото родовият път трябва да е чист – иначе бебето може да се зарази, докато го изминава, и това ще направи много трудни първите дни от живота му.

37 гестационна седмица
Краят на дългото чакане приближава

Не се колебайте да викате линейка и в случаите, когато започнете да кървите. Появата на кръв обикновено означава отлепване на плацентата, а това застрашава живота на бебето.

Мястото ви е в болницата и ако ви изтекат водите. Ако те изтекат изведнъж и обилно, това е сигурно раждане. Но също така е възможно “да пропускат” по малко, защото плодният сак е с изтощена обвивка и тя не успява да задържи околоплодните води. Нарушената цялост на плодната обвивка е условие за проникване на инфекции – следователно и в този случай ще трябва да търсите лекар извънредно.

Дайте мнение и Вие тук!

Ултразвуково изследване (УЗИ)

В тази фаза на бременността е нормално да посещавате гинеколога си всяка седмица. Той контролира подготовката на организма ви за раждането, проверява тоновете на бебето, ако са налице някакви симптоми на раждане – оглежда шийката на матката. Ако е необходимо, прави и ултразвуково изследване в 37 гестационна седмица.

Това позволява да се определи с точност положението на бебето. Всички знаем, че най-физиологична, оптимална позция “на старта” е прилежанието с главата надолу. Ултразвуковото изследване обаче може да потвърди съмненията за различно от обичайното разположение; тогава лекарят може да препоръча раждане чрез секцио.

Подробностите, които ултразвуковото изследване изяснява, са свързани също с размера на бебето и съответствието на мерките със срока на бременността, състояние и количество на околоплодните води, състояние и зрелост на плацентата, състояние на матка и шийката, на пъпната връв. Ако ни успокоят с констатацията, че всичко по тези въпроси ви е наред, заемете се да допълните информацията си за кърменето, за грижите, които ви очакват веднага след раждането.

Трябва да повярвате, че за бебето няма по-добра храна от майчиното мляко. То е богато с необходимите на мъника антитела, с най-подходящите хранителни компоненти; винаги е на разположение и…е безплатно! Борете се за този вариант дори когато кърменето е проблематично по една или друга причина. Подготовката за това започва преди раждането – следвайте съветите за “трениране” на зърната на гърдите за предстоящото изпитание, научете какъв трябва да е хранителният ви режим, за да топите килограми, но да “произвеждате” необходимата кърма.

Как изглежда бебето, ако се роди в 37 гестационна седмица

Всеки специалист ще потвърди, че раждането в 37 гестационна седмица е леко подранило. Пълното износване продължава 39 седмици; две седмици по-рано белите дробове и мозъкът на бебето все още се развиват. Въпросните две седмици са време, в което бебето натрупва подкожни мазнини – това ще му помага в началния етап от живота му за по-добра терморегулация.

Според здравната статистика в днешно време почти половината от новородените проплакват за първи път по-рано от отредения от природата срок. Понякога това става спонтанно, друг път се налага по медицински показатели. Съществуват и т.н. планови раждания, при които  събитието се предизвиква преди термина. Пак според статистическите данни мъниците, които са родени в 38 или в 37 гестационна седмица по-често преживяват трудности при адаптацията си към външния свят – с дишането, с храненето,  карат по-тежка след родова жълтеница, по-често боледуват и имат нужда от специализирана медицинска помощ (nsoplb.com).

Какво си казват във форумите

Albertine от bg-mamma.com: “Здравейте на всички,интересува ме в коя гестационна седмица родихте и доколко раждането ви съвпадна с термина ,които ви е бил определен като дата на раждане,чета из интернет че нормалното раждане може да се очаква всеки момент след 37-мата г.с.,и затова реших да ви попитам.”

Gertruda от bg-mamma.com: “Аз родих 20 дни преди термина. Но и аз като Anim два дни преди това не се спрях, обикаляхме с мъжът ми за спалня, детско креватче и др. такива все по разбитите пътища на София, а и колата много “леко ” возеше . Малката Дияна се роди напълно нормално и здраво бебе.”

Invierno от bg-mamma.com: “Това, че тапата е паднала, не означава, че раждането е започнало. Възможно е да родиш две седмици след падането на тапата. За да тръгнеш към болницата трябва или да са ти изтекли водите (те изтичат или наведнъж или постепенно в много малки количества) или да си с регулярни контракции на 6-7 минути. Ако досега не си подготвила багажа си за болницата, добре е да го направиш. От тук  нататък ти остава да чакаш.”

Милинка от bg-mamma.com: “Тапата не е сигнал за раждане. Може да започне раждане, може и да не започне…Към болницата се тръгва, ако ти изтекат водите и/или имаш контракции над определени минути (би трябвало да сте ги обсъдили с този, който ще те изражда).”

Простуда в 37 гестационна седмица

Всяка бременност се развива както през топли, така и през студени месеци на годината. През лятото можеш да се порадваш на слънцето, през пролетта – да се любуваш на първите топли дни и събуждането на природата. Есента и зимата заедно с положителните емоции често причиняват проблеми, които за една бременност могат да са и основателно тревожни. Става дума за простудата: по време на бременност тя може да създаде комплицирани ситуации и да повлияе на протичането й. Усложненията от такова боледуване зависят от това колко тежко е било то и в кой месец от бременността се е случило.

Остри вирусни инфекции и епидемии

Епидемиите от респираторни вирусни инфекции обикновено ни връхлитат от септември до април. В повечето случаи ги причиняват риновируси, грипни вируси, кронавируси. Има случаи, когато заболяванията са причинени от бактерии. Заразата пристига по въздушно-капков път. Територията в радиус до три метра около един болен човек е потенциално опасна. Можеш да пипнеш заразата и чрез прибори и посуда или пък чрез обща хавлиена кърпа.

Разпространението на болестта зависи от температурните колебания,  дефицита на витамини, желязодефицитните състояния, физическите натоварвания и емоционалните напрежения. На имунитета му се отразяват зле студът и недостигът на слънчево греене. Вирусната инфекция прави организма податлив и на бактериални инфекции. В 37 гестационна седмица първият признак на вирусната зараза е хремата, а сетне и кашлицата.

Ако една жена, бременна в 37 гестационна седмица е настинала и са се появили първите признаци на въпросната настинка – хрема, кашлица и болки в гърлото, консултацията с лекар е задължителна. Не се опитвайте да се спасите със самолечение! Нещата може да са безобидни, но могат да станат и много сериозни. Предупреждението се отнася както до хапчетата и сиропите, така и до всякакви билкови отвари и чудеса на народната медицина. Бременната жена не бива да кара настинката на крак; задължително е да си остане вкъщи и да почива повече.

Висока температура и херпес

Повишената температура не е нещо обичайно за състоянието на бременност, но само ако е под 38 градуса. Ако термометърът показва стойности над тази граница, без лекар нещата няма да се оправят.

Ако температурата е около 38 градуса и липсва тенденция към повишаване, ако жената не чувства слабост и дискомфорт, нещата могат да се ограничат до билков чай и топло мляко. Повече течности и щадящ домашен режим ще са достатъчни за организма да преодолее изпитанието.

Температурата впрочем може да е сигнал за множество вирусни и бактериални инфекции. По тази причина на всяка цена трябва да се посети лекар, който ще препоръча допълнителни изследвания или в зависимост от състоянието и възможната диагноза ще препоръча лечение. Температурата, която дълго време не може да се овладее, може да провокира патология на плацентата или инфектиране на плода. В подобни усложнени случаи бременната трябва да постъпи в болница.

При висока температура в 37 гестационна седмица може да излезе херпес. И тук контактът с лекар е задължителен. Лечението трябва да започне възможно най-рано, само така плодъг ще бъде предпазен от инфекции.

Източници:

Първоначално публикувано на:15.05.2016 @ 12:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

2 Мнения

  1. Аз съм в 37 гестационна седмица от бременността и този материал е чуден!

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, г-жо Райнова. След материала за 37 гестационна седмица ще подготвим и за другите, да се надяваме, че ще продължим да бъдем все така полезни. Пишете ни, ако грешим някъде!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *