Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и противопоказания. Кога не действа? Подходящи храни и хранителни добавки. С какво се комбинира. Заместители и по-добри средства

Какво е глюкозамин? Аминозахарид, комбинация от глюкоза и глутамин (аминокиселина).

Глюкозамин – това е важен компонент за изграждането на съединителните тъкани и в частност на хрущяла. Здравият организъм е в състояние да го изработва сам; основната му функция е да стимулира производството на дълги вериги захариди – глюкозаминглюкани, необходими за възстановяването на хрущялните тъкани.

глюкозамин
Комбинацията от глюкозамин и хондроитин е предлагана от много производители

С възрастта организмът губи способността си да произвежда достатъчно глюкозамин; това се отразява на състоянието на ставите, чиито хрущялни компоненти се износват и се проявяват различни дегенеративни изменения. Възниква необходимост от допълнителен прием на глюкозамин, за да се неутрализира възникналият дефицит и да се облекчат възрастови проблеми като остеоартрит, възпаления и болки на опорно-двигателния апарат, ограничена мобилност.

Хранителната добавка глюкозамин, която се препоръчва в такива случаи, може да се използва както профилактично, така и като част от комплексно лечение на ставно-дегенеративни заболявания. Добавката  може да бъде произведена от суровина с животински или растителен произход. Доказано глюкозаминът има слабо противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Подобен ефект има и друг компонент с важна роля в изграждането на хрущялната тъкан – хондроитин.

[cmamad id=”25568″ align=”left” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]Нещо любопитно: твърди се, че през 1992 година за първи път ветеринари са използвали синтетичен глюкозамин като хранителна добавка при лечението на артрит у състезателни коне, домашни животни и домашни любимци. Казват, че някои хора са решили да изпробват продукта за собствени здравословни проблеми, след като той помогнал на кучетата им. Това е спорно, разбира се – според други източници много преди това е наблюдавано въздействието на глюкозамин при остеоартрит.

За какво се използва?

[cmamad id=”25567″ align=”left” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]Използването на коментираната  хранителна добавка има две посоки: да предотврати коментирания дефицит или да намали мащаба му, или да съдейства за лечението на състояния, причинени от износването на хрущялните тъкани.

При болки в ставите
[cmamad id=”25568″ align=”left” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]В светлината на вече казаното дотук не е трудно да се разбере защо имаме болки в ставите. Разбира се – нещата са свързани с коментирания глюкозамин. Работата е там, че хрущялните клетки (хондроцити) в здравия организъм синтезират достатъчно глюкозамин, необходим за продукцията на колаген и за регенерация на съединителната/хрущялната тъкан. В процеса на стареене този процес на възпроизводство постепенно губи баланса си – разрушаването на хрущялната тъкан не може да бъде компенсирано с производството на нови клетки. Така ставите, образно казано, започват да “скърцат”. Хрущялната тъкан играе ролята на амортисьор; смекчава триенето и натоварването в костните връзки и сухожилията. При изтъняването на хрущяла тази функция липсва, затова ставите стават трудно подвижни, започва триене и деформация на кости, а това води до болки и възпалителни процеси.

Приемът на глюкозамин като хранителна добавка забавя този процес, като дава възможност на хондроцитите директно да усвояват важната съставка. След перорален прием погълнатият глюкозамин достига тънките черва, а сетне по обичайния кръвен път и до клетките на хрущялната тъкан. Според изследователи може с голяма вероятност да се твърди, че допълнителният прием на глюкозамин може да стимулира хондроцитите да прекратят саморазрушаването на хрущялната тъкан, присъщо на дегтенеративните процеси.

Възстановяването на хрущялната тъкан действа оздравяващо на ставите; обемът на движенията се увеличава, отслабват болезнените състояния и се овладяват възпалителните процеси.

Във фитнеса

Активните фитнес занимания нерядко създават притеснения на пристрастените към тях. Лесно е да се види в тематичните форуми как се обменя информация за лекуване на болки в рамото, в лакътя или коляното. Претоварването удря по кръста, възникват проблеми с гърба. От начини да се спасят от болката се интересуват дори бодибилдъри, чиято възраст е под 20 години.

Прекомерните физически натоварвания са една от причините за интензивно износване на ставите. Чували ли сте за синдрома “коляно на скачача”? Не само във фитнес залата – навсякъде, където се гони определена цел чрез спорт, има опасност от претоварване и преждевременно износване на хрущялната тъкан. В спортните среди добавките с глюкозамин или комбинацията глюкозамин и хондроитин са добре познати. По повод споменатото “коляно на скачача” се разказва историята на един експеримент от Франкфурт. Фокус на експеримента и било въздействието на една от формите на глюкозамина – глюкозамин сулфат, в случаи на сериозно износване на колянния хрущял. В експеримента били включени 68 доброволци – лекоатлети с възпорсния проблем в напреднал стадий.

В продължение на 40 дни спортистите приемали всеки ден по 1500 мг глюкозамин, след това още 90-100 дни по 0.75 г дневно. Проследявайки въздействието на добавката, специалистите отбелязали, че около месец след началото на програмата доброволците престанали да се оплакват от болки в коленете. След около пет месеца те отново тренирали интензивно и се чувствали така добре, както преди да получат описаните проблеми. Контролното изследване след година установило, че експериментът е протекъл успешно.

Информациите по тази тема не казват дали спортистите са продължили да приемат глюкозамин и евентуално по каква схема. Логично е да се предположи, че при подновените натоварвания отново би имало рискови условия за хрущялната тъкан, следователно би трябвало хондроцитите и в бъдеще да бъдат подпомагани за продукцията на нов хрущял.

“Фигурин

Според немалко привърженици на фитнес заниманията при интензивни натоварвания в залата е добре да се приема глюкозамин превантивно. Спори се дали това да се прави сутрин и вечер, преди или след тренировка, каква точно да е дозата и изобщо има ли смисъл от подобен прием, ако болки и “скърцане” все още няма. Препатилите в тази материя са на мнение, че приемът на глюкозамин по индивидуална схема е нещо добро, но каква точно да е схемата трябва да каже специалист. Освен това е необходимо и компетентно мнение на фитнес инструктор за допустимите натоварвания, които биха допринесли за доброто здраве без излишен риск от пренатоварване и провокация на описаните процеси.

За сухожилия
глюкозамин
С глюкозамин ставите си връщат подвижността, болката изчезва

Макар приложението на глюкозамин да е фокусирано преди всичко върху болните стави, не по-малко значение има и ролята му за съхраняване еластичността и здравината на сухожилията. Доказано добавката, особено в комбинация с хондроитин, стимулира производството на колаген и хиалуронова киселина – а това е условие за издръжливост на сухожилията и предвазва от скъсване и разтежения. Който е имал такъв проблем е наясно за какви болезнени изживявания става дума; това може да се спести, ако се провежда подходяща профилактика с глюкозамин. Приемът на глюкозамин при травми ускорява оздравителните процеси и прави възстановителния период по-малко болезнен.

При артрит

Знаем, че артрит – това е възпалително заболяване на ставите, в някои случаи с автоимунна природа. Причина за артрит могат да бъдат също травми, нарушена обмяна, възрастови дегенеративни промени. Здравната статистика сочи, че могат да се диагностицират около сто вида артрит.

Още по темата ТУК: Какво е артрит и как се лекува с народни средства и билки!

Много често коментираният глюкозамин се препоръчва като средство за лечение на артрита. Предварителната информация за хранителната добавка е, че има умерено противовъзпалително и обезболяващо действие. Следователно може да се очаква такъв ефект и при лечението на артрит. Освен това приемът на глюкозамин балансира състава на синовиалната течност в ставите, а това оптимизира подвижността им. Още един ефект е подобреният метаболизъм, което неутрализира ефектите от дегенеративните процеси.

При артроза

Да припомним: артроза – това е невъзпалително ставно заболяване, при което хрущялната тъкан се изтрива, напуква и разрушава; деструктивни промени настъпват и в околната костна тъкан. С напредването на заболяването може да се установи уплътняване на ставната капсула и редукция на смазващата – синовиална течност.

Чрез прием на глюкозамин намалява рискът от описаните промени или се забавя протичането им. Споделя се опит за прилагането на инжекционната форма на продукта като по-ефективна в сравнение с капсулите за перорален прием.

При остеоартроза и остеоартрит

Няколко въвеждащи думи за остеоартрит и остеоартроза. Остеоартрит е износването на хрущялната тъкан в ставите, при което  костите започват да се трият и това причинява болка и възпаление, скованост и ограничаване на движенията. Остеоартрозата е хронично състояние на същия тип дегенеративни промени в ставите, почти без възпалителен процес, но при усещане за втвърдяване на цялата става – ставни връзки и ставна капсула, с ограничаване  обема на движенията, мускулна атрофия, Остеоартрозата е свързана със загуба на еластичността и функцията на ставния хрущял, при което настъпва триене и увреждане на костните краища. Това рефлектира върху цялостната функция на ставата, а също така на сухожилията, мускулите и редукция на синовиалната течност.лактика и терапия, а нашият глюкозамин е едно от средствата за това.

Тези състояния реално се нуждаят от профилактика и лечение и тук е ролята на обсъжданата хранителна добавка глюкозамин. Глюкозамин или вече анализираната комбинация от глюкозамин и хондроитин забавя износването на хрущяла или дори може да стимулира успешното му възстановяване в някаква степен. Такъв резултат може да се усети буквално в болната става, която възвръща подвижността си и болките при движение отслабват.

Видове глюкозамин

Глюкозаминът се предлага като хранителна добавка в свързана форма – като глюкозамин сулфат или глюкозамин хидрохлорид. Съществува и пазарна форма растителен глюкозамид. Класификацията следва суровината, от която е произведен съответният глюкозамин. Добавката може да се добие от животински продукти – например черупките на морски ракообразни, животински кости и пр. Може също от зърната на житни растения или напоследък – от екзотичната гъба   Aspergillus niger.

Глюкозамин сулфат

Глюкозамин сулфат е вариантът на хранителната добавка глюкозамин от животинска суровина. Търсен на днешния пазар е продуктът от зеленоуста мида. Сулфатната форма се усвоява доста пълноценно, но може да провокира алергични реакции – у потребители, които са свръхчувствителни към морските дарове. Специалистите съветват внимателно да се проверява съставът на хранителната добавка – само глюкозамин или комбинация с други съставки, за да се избегне рискът от алергични реакции.

Глюкозамин сулфат може да въздейства върху продукцията на хрущялна тъкан и върху състоянието на стави, сухожилия и синовиална течност, но подобрението може да се почувства след продължителен прием; става дума за месеци.

Глюкозамин хидрохлорид

Това е формата на глюкозамин от растителна суровина. Характерно за него е това, че съдържа по-висок процент прост глюкозамин в сравнение със сулфатната форма. Това улеснява неговото усвояване, той успешно “смазва” проблемните стави.  За разлика от глюкозамин сулфат не причинява описаната алергична реакция от морски дарове и е по-доброто решение за хора с високо кръвно налягане.

Растителен глюкозамин

Става дума за вариант на глюкозамин хидрохлорид; произвежда се също от растителна суровина, но това е единствено екзотичната гъба Aspergillus niger. Самото производство е максимално съобразено с природосъобразните методи. Суровината съдържа и противовъзпалителни ензими.

Състав и действие

Глюкозамин – това е аминозахарид, комбинация от глюкоза и аминокиселината глутамин. Основното му действие се разпознава по регенерацията на съединителната тъкан и в частност на хрущялите в ставните връзки. Влияе балансиращо на обмяната на веществата в хрущялната тъкан и предотвратява разпадането й. Според специалисти има известно противовъзпалително действие, но по-изразените ефекти са обезболяване и неутрализиране на отоците. Ефектът произтича от способността на коментирания глюкозамин да стимулира регенерацията на хрущялната тъкан. Именно нейното разрушаване – както вече установихме – причинява болезнените усещания.

Много често глюкозамин се приема едновременно с хондроитин – друга добавка с подобен ефект. Хондроитинът насърчава хрущялната тъкан да поема по-пълноценно течности. Това е важно за състоянието на хрущяла, тъй като по този начин се подобрява храненето на тъканите и неговата мекота и еластичност. Хондроитините предпазват остаряващия хрущял от бързо разрушаване и – както е с глюкозамина – се използват от организма като строителен материал за нова хрущялна тъкан.

Недостиг на глюкозамин

Здравият организъм е в състояние да синтезира необходимия глюкозамин, който пълноценно участва в изграждането на съединителната тъкан – в частност хрущялната, но с възрастта това е все по-трудно заради общите процеси на стареене и дегенеративните промени в ставните връзки. Недостигът на глюкозамин проличава в износването на хрущялната тъкан, загуба на еластичността на сухожилията и ставните връзки, втвърдяване на ставните обвивки, редукция на синовиалната течност. За последиците вече говорихме обстойно; диагнози като остеоартрит, артроза, артрит означават промяна в начина на живот заради понасяните болки и ограничена подвижност.

Недостиг на глюкозамин обаче може да се получи не само поради възрастови промени, но също при метаболитни отклонения. Нещата могат да се усложнят при големи физически натоварвания – включително спорт, наднормени килограми и травми.

Прием и доза

Стандартният прием на продукта е по една капсула от 500 мг два, по-рядко три пъти дневно. Възможни са и други схеми, за които обикновено в пациентските листовки липсват подробности. Лекуващият обаче препоръчва дневната дозировка и продължителността на приема индивидуално, в зависимост от характеристиката на пациента. Терапията продължава обикновено три месеца, в рамките на които организмът трябва да “превключи” на интензивен режим на производство на глюкозамин.

Според известния в англоезичния свят д-р Джейсън Теодосакис дозата глюкозамин трябва да бъде съобразена с телесната маса. При тегло под 54 кг дневният прием е 1000 мг глюкозамин сулфат; при 54-91 кг е 1500 мг, а при тегло над 91 кг се препоръчват 2000 мг глюкозамин.

Съветът на специалистите е дневната доза да бъде разделена на два или четири приема; продуктът се приема с вода.  При някои хора подобрението идва много бързо; медиците са на мнение, че ако още в ранен стадий на терапията това се случи, дневната доза може плавно да се редуцира.

Как се усвоява от тялото?

При перорален прием избраната хранителна добавка с глюкозамин се трансформира в аминозахар в стомашно-чревния тракт. Метаболитните процеси, оптимизирани благодарение на бифидобактериите в тънките черва, позволяват продуктът да бъде подготвен за усвояване и чрез кръвообращението да достигне до ставите. Там именно се реализира стимулираната по този начин продукция на компоненти за нови хрущялни клетки. Приемът на глюкозамин като хранителна добавка поддържа здравето на ставните връзки, сухожилията,  хрущяла и синовиалната течност.

Известно е, че молекулата на глюкозамина не създава проблем с обемите си и затова усвояването на поетия глюкозамин е около 80-90%. Има все пак известни спорове за това доколко оправдан е пероралният прием, след като инжекционната форма дава по-бърз резултат (framar.bg). Тази форма най-често се предпочита при спортни травми именно по споменатата причина; инжектирането е венозно или мускулно и това наистина съкращава пътя на продукта до клетките-потребители.

Странични ефекти, вреди и противопоказания

Всеобщо е мнението, че страничните ефекти от прием на глюкозамин са минимални или практически се доближават до нула. Все пак има информация за известни неприятни последици при терапии с глюкозамин, свързани със стомашно-чревния тракт: киселини, гадене, болки в стомаха, диспепсия. Така например преди време в Португария са направили изследване в тази посока и 12% от доброволците потвърдили същите оплаквания. Специално е била изследвана токсичността на продукта и се знае, че той е до около 4 000 пъти по-безопасен например от индометацина. Последният продукт – нестероидно противовъзпалително, често се препоръчва при болки от остеоартрит.

Дайте мнение и Вие тук!

Известен процент от потребителите на глюкозамин се оказват алергични към него и това им причинява отоци и нови болки в ставите. Това на практика означава, че те трябва да търсят други решения за здравословния си проблем.

Фармакологичната характеристика на продукта е дотолкова категорична и уверена в безопасността на продукта, че го препоръчва и на бременни и кърмачки. Разбира се – тук си остава правилото за всяко лекарство или хранителна добавка тази категория потребители да се съветват преди прием със специалист. Има и медици, които препоръчват на бъдещите майки да се въздържат от приема на глюкозамин, тъй като липсват изследвания за въздействието му върху развиващия се плод.

Не забравяйте, че споменатите неудобства и стомашен дискомфорт могат да се спестят, ако продуктът се приема по време на хранене.

Минуси на глюкозамина

На фона на изтъкваните плюсове на добавката глюкозамин, било то като сулфат или хидрохлорид, минусите като че ли са незначителни. Вече стана дума за това, че са възможни алергични реакции и че това води до отоци и болки на ставите. Това означава, че продуктът е неприложим независимо от очаквания положителен ефект.

Счита се също, че приемът на глюкозамин, особено за продължително време, усложнява симптоматиката при болни от диабет.Възможно е също да провокира пристъпи на астма и затова астматиците биха могли да го вземат за кратко и под лекарски контрол.

специфично е и това, че въпросният глюкозамин според една теория ускорява деленето на злокачествените клетки, затова не се препоръчва за раково болни, особено ако са на химиотерапия.

Мнения и отзиви от форуми

Темата  глюкозамин е сред оживено обсъжданите, като е интересен широкият възрастов диапазон на потребителите. Доста активна група е тази на младите хора, които се занимават активно със спорт или посещават фитнес салони. Обменят се мнения за ползата от глюкозамин, дозировки, продължителност на приема и пр. Разбира се – мненията не са единни. Има уверения, че още след първите няколко дни се усеща облекчение и движенията стават по-лесни (bb-team.org).

Има и критици, според които глюкозаминът не върши никаква работа и цялата шумотевица около този тип хранителни добавки си е чиста реклама. Хрущялната тъкан, която е била разрушена, не може да се възстанови чрез описваните програми с глюкозамин. Скептиците дори сочат примери от американски експерименти, в които участват стотици хора и очакваният терапевтичен ефект от глюкозамин не се получава. Някои от критиците дори смятат, че ако някой е почувствал облекчение, то е само от т.н. плацебо ефект. Твърди се също, че по-добър резултат би могло да се получи от инжекционната форма, но нейното приложение е било ограничено заради многото странични ефекти (?).

Ето и някои автентични реплики:

  • Deamon от all.bg: “…ако някой има проблеми със стомаха, дори незначителни, да внимава с глюкозамина – докарва на стомаха усещането, че си се лангъркал с часове пиян на виенско колело под звуците на пънк парчета. Затова избягвайте на всяка цена приема му на гладно, най-добре е да се пие след хапване.”
  • Djik от all.bg: “Моя приятелка в България го взима за артрит. Казва че страхотно и подобрило ставите от както го взима.”
  • Deputatkata от all.bg: “Баща ми го приема редовно няколко години – ефект нулев. Утре го приемат в ортопедична клиника за смяна са тазобедрената става.”
Мнения на лекарите

Добре е в случаи като този с въпросния глюкозамин да се чуе и мнението на лекарите – онези от тях, чиито пациенти продължително време приемат такъв продукт Впрочем, още през 1982 година са били огласени резултатите от мащабно проучване в Португалия с акцент върху същата тема. Лечението на остеоартрит е било сравнявано с резултатите от въздействия с различни медикаменти. На практика това означава, че на нашия глюкозамин вече е било гледано като на вид лекарствено средство и то е било сравнявано с други медикаменти.

В продължение на девет месеца 252 лекари в Португалия лекували общо 1506 пациенти с остеоартрит. Болните хора трябвало всеки ден да приемат по 1500 мг глюкозамин. Лекарите уверяват, че при 95% от лекуваните имало добри или удовлетворителни резултати. В същото време други 1077 пациенти с остеоартрит били лекувани по класическия начин – чрез нестероидни противовъзпалителни или кортикостероиди. При тях се оказало, че добрите резултати се постигат само при 70% от доброволците.

Изводът е, разбира се, че оралният прием на глюкозамин при повечето пациенти води до облекчаване на болките и улесняване на движенията.

През последните десетина години в световен план има съобщения за общо около 100 изследвания и изводът е един и същ: чрез глюкозамин може да се спре изтъняването и рушенето на хрущялната тъкан.

Не си мислете все пак, че остеоартритът и другите ставни заболявания с проблем на хрущялната тъкан ще се лекуват само с глюкозамин и няма да са необходими добрият стар аспирин или да кажем ибупрофен. Най-добре е да се предлага комплексно лечение, защото споменатите медикаменти всъщност са тези, които дават бърз ефект – спират болката и овладяват възпалението, при това се съчетават добре с действащия в перспектива глюкозамин. А пациентът очаква точно това.

Кога не действа?

Според метаанализ на над 10 мащабни изследвания за въздействието на глюкозамин при остеоартрит – хранителната добавка не действа в посока очаквания ефект на обезболяване (zdrave.bg). Ако някои от пациентите твърдят обратното, то все пак е заради т.н. плацебо ефект. Все пак да не бързаме с отрицанието. Когато заболяването е все още в ранна фаза, приемът на някои медикаменти заедно с глюкозамин може да забави процесите по износването на хрущялната тъкан. Както тъжно обобщава един от потребителите в пациентски форуми – артритът е еднопосочна улица, не можеш да очакваш излекуване по никакъв начин.

Подходящи храни

Да се компенсира нарушеният баланс на хрущялна тъкан чрез хранене си е чиста фантазия. След като проблемът вече е възникнал е доста спорно дали наистина и самите хранителни добавки с високи дози глюкозамин ще свършат работа. По-скоро е добре храните, които подпомагат организма в синтеза на коментираните компоненти, да се консумират редовно през целия живот – така проблемите, които обсъждаме, биха възникнали в по-късна възраст и в по-умерена форма.

Няма продукт, чиято консумация да решава подобни проблеми изведнъж, но консумацията на гъсти бульони от кости с костен мозък е един от успешните варианти. Традиционната българска кухня предлага някои зимни блюда, които днес не са популярни и по-скоро дори са нежелани заради въздействието им върху липидния баланс. Но варенето на презрени днес продукти като свински уши и крачета, супа от телешки кости, джолан, опашки – спокойно може да се квалифицира като принос към меню с висок процент глюкозаминови компоненти. По-приемливо като че ли звучи предложението за консумация на морски дарове, особено миди. Сред растителните продукти задължително трябва да споменем суровия спанак и пресен магданоз, изобщо зелените листни зеленчуци.

Хранителни добавки

Бързото набавяне на по-големи количества глюкозамин може да стане само чрез вече коментираните хранителни добавки. Колкото и спорове да има около ползата/безполезността им, добавките с глюкозамин са сред най-популярните и проблемът не е дали да се пият или не, а как да се избере най-добрата.

Отново напомняме, че споровете около тази група хранителни добавки не са стихнали и макар да се купуват свободно, разумно е преди прием да се направи консултация с лекар. Не бива да се забравя и това, че специалистите се въздържат да ги препоръчват на деца под 14-годишна възраст, а при някои заболявания като диабет и астма е необходимо приемът да става под лекарски контрол.

Някои източници предупреждават за странични ефекти, засягащи функциите на стомашно-чревния тракт. Определят се като преходни, сред споменаваните са гадене, болки в стомаха, запек или диария. Регистрирани са и единични случаи на влошено зрение, по-често се споменават главоболие и световъртеж.

Глюкозамин + колаген

Комбинираните добавки от типа глюкозамин+колаген имат две задачи: чрез колагена – да редуцират болката и сковаността на ставите, чрез добавения глюкозамин – да насърчат производството на нова хрущялна тъкан.

Колагенът оптимизира процесите на синтез и обновяване на съединителната тъкан и неутрализира действието на ензими с деструктивни функции. Двата компонента в такива добавки действат в синхрон и взаимно усилват полезните си ефекти.

Като добър пример за такъв продукт специалистите сочат Jamieson Collagen Glucosamine Complex (framar.bg). 39 капсули от продукта струват около 36 лв; това количество е достатъчно за един месец.

С какво се комбинира

Възможно е да се взема само глюкозамин, но е прието да се залага на комбинираните хранителни добавки с два и три компонента. Така, както при съчетаването на глюкозамин и колаген, се търси по-пълен ефект и се разчита на по-изразени положителни резултати. Ето няколко компонента, които най-често се предлагат в комбинация с глюкозамин:

Хондроитин

Хондроитинът е субстанция от групата на глюкозаминоглюканите. Има сходни функции с тези на коментирания глюкозамин и също като него се предлага като хранителна добавка под формата на хондроитин сулфат. Този компонент също не се приема еднозначно, дори негативните оценки за ползата му са по-остри в сравнение с глюкозамина. Доказана е ползата му при инжекционно въвеждане; компонентът обаче има твърде голяма молекула и немалко специалисти считат, че не може да се усвоява успешно при орален прием.

И тази теза, както често се случва в света на хранителните добавки, е критикувана и оборвана от резултатите на различни мащабни изследвания. Цитират се експерименти с хондроитин сулфат в Швейцария, както и научни публикации в специализирани издания (Finger osteo Arthritis Chondroitin Treatment Study – FACTS). От тях излиза, че приемът на продукта чувствително намалява болката и сковаността на крайниците.

Хондроитинът присъства и в комбинирани продукти с глюкозамин, както и с трети компонент – метилсулфонилметан.

Метилсулфонилметан (МСМ)

Метилсулфонилметан е сложно съединение, съдържащо сяра; за по-удобно може да се назовава и органична сяра. Усвоява се лесно, съдържа се в почти всички зеленчуци, в млякото, в костните бульони, кафето, виното и бирата. Упражнява противовъзпалително действие – нещо твърде важно при болки в ставите. Често се приема в комбинация с глюкозамин и хондроитин, като оптимизира усвояването им и допринася за комплексното въздействие на продукта (bb-team.org).

Рибено масло

Хитовият компонент Омега-3 от рибеното масло е друга възможност за лечение на ставни проблеми. Има данни за ползата от комбинация на глюкозамин с хондроитин и рибено масло; при нея ненаситените мастни киселини са терапевтичен фактор за случаи с ревматоиден артрит. Рибеното масло съдейства за намаляване на сутрешната скованост, болка и умора. Заедно с глюкозамин и хондроитин според експерименти осигуряват облекчение и подобряват здравето и регенерацията на ставните хрущяли, неутрализират острите възпалителни процеси (lysi.bg).

С босвелия при артрит

Босвелията едървесен вид, широко разпространен в Индия; извлекът от растителната маса подобрява регенеративните процеси в съединителната тъкан. При комбиниране с глюкозамин, обикновено формата глюкозамин сулфат, се подсилва противовъзпалителният ефект – нещо много важно при мъчителните признаци на артрит. Пример за такъв продукт е Нутрилит от САЩ. Съдържа глюкозамин сулфат от атлантически скариди и стандартизиран екстракт от босвелия.

Заместители и по-добри средства

Как да се спасим от мъчителните болки в ставите? Когато някой ви препоръча глюкозамин като решение, трябва да сте наясно с една важна особеност. Това не е средство, което веднага ще облекчи болката и ще започне да лекува. Понякога ефектът идва след две седмици, а в някои случаи са необходими дори два месеца за осезаем ефект. Така че ако търсим обезболяване и подобряване на подвижността – трябва да изберем нестероидните противовъзпалителни средства.

Чрез тях се блокират възпаления и се неутрализира болка много бързо. Само че ефектът продължава, докато си вземате хапчетата. След като ги спрете – болката се завръща. Това е обяснимо, на практика проблемът с износения хрущял не може да се реши с такива заместители. Временен е и ефектът от кортикостероидните препарати, дори там ограниченията във времето за прилагане са още по-стриктни.

Продукти, които се препоръчват с аналогична цел, са бестифлекс (хидролизиран колаген + витамин С), коксамин (екстрахиран калций от червени водорасли), коксил – билкова смес от корени на върба и репей, кора от бреза, борови връхчета и стръкове полски хвощ; остеофитум – съдържа арника, дяволски нокът, етерични масла и др. Някои от заместителите постигат единствено противовъзпалителен и аналгетизиращ ефект.

Източници:
  1. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/807.html
  2. http://www.medmoon.ru/medicina/gljukozamin.html

Първоначално публикувано на:07.05.2016 @ 22:15

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фламексин

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

За какво се използва (приложение и действие). На таблетки. На болкоуспокояващи прахчета. Фламексин и/или аулин. …

5 Мнения

  1. Страхотни сте!!!
    Благодаря от името на всички,които са забравили да го направят!!! Жестока статия за глюкозамин!

  2. ВЕЛИКА: Пробвах лечение гюкозамин с Омега 3 и само след няколко дни, скърцането в коленете ми и болката,бяха преодолени.Благодаря ви, защото тази информация за лечение си я взех от сайта ви, такива болки имах, че трябваше незабавно да взема сама мерки.Все пак за моите 72 години се справих за кратко време.Живи и здрави да сте!

  3. Даринка Калъчева

    Браво ,отлична информация ! Благодаря ви !

  4. Иван Иванов

    Страшно много ми помогнахте с набавянето на полезна и точно определената информация,която ми бе необходима,благодаря ви !!!

  5. Наталия Колева

    Много полезна статия. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *