Vit

Витамини за бременни: да ги вземаме ли?

Как да изберем най-добрите витамини за бременни от предлаганото на пазара? Кое се взима в различните триместри. Сравнение на основните витамини. Фолиева киселина

Съдържание на статията: ♠ Трябват ли ви витамини за бременни; ♠ Витамин Е; ♠ Фолиева кисели; ♠ Йод; ♠ Калций; ♠ Желязо; ♠ Витамин С; ♠ Витамин Д; ♠ На Допелхерц; ♠ На HIPP; ♠ На Центрум; ♠ На Актавис; ♠ Огестан; ♠ Солгар; ♠ Прегнакеър; ♠ Милупа; ♠ Пренатал на Джеймисън; ♠ Актив мама; ♠ О мами; ♠ Бирена мая; ♠ Коластра

Витамини за бременни: тази група продукти се радват на особено внимание и около тях постоянно се коментират новини, дискутира се наистина ли бъдещите майки трябва на всяка цена да ги вземат. Какво се случва, ако не гълтаме препоръчваните полезни хапчета и необходимо ли е на всяка деца да се придържаме към казаното в пациентските листовки.

витамини за бременни
Дефицитът на витамини за бременни е опасен , прекаленият прием – също

Нека не забравяме, че бременността е специално състояние на женския организъм. През такъв период една бъдеща майка е длъжна да се грижи за себе си – за здравето си, за това какво яде и пие, какви препарати приема. През същия този период потребностите на организма й се променят – той трябва да зарежда с хранителни вещества, витамини и кислород не само себе си, но и още нероденото дете. Струва си да поговорим за това какви точно витамини трябва да приема една бременна жена, за какво да внимава, как да направи избора си в морето от предлагани продукти.

Трябват ли й на бременната витамини?

Да пие ли витамини бременната жена или не – въпросът е сложен и до ден днешен предизвиква множество въпроси и спорове. От една страна начинът на живот на стредностатистическата жена в днешно време не е особено здравословен, а храненето й не е балансирано. Това със сигурност означава, че организмът й не получава достатъчно витамини и минерални вещества. Ясно е, че това се отразява пагубно не само върху собствения й организъм, какво да говорим за този на детето в утробата й!

От друга страна – прекомерното насищане с витамини може да се окаже не по-малко вредно за майката и детето, отколкото дефицитът им.

Да не забравяме и още една подробност: потребността на всяка конкретна жена от витамини за бременни е индивидуална и зависи от много фактори, в това число от хранителните навици, общото здравословно състояние, начина на живот и дори от сезоните. Готовите витаминни комплекси са “композирани” така, че да удовлетворяват женските потребности във всяко състояние и във всеки сезон. Тази амбиция за универсалност в някои случаи може да бъде причина за разминавания между търсене и предлагане.

Няма всъщност еднозначен отговор на въпроса – трябва ли бременните жени задължително да пият витамини. Има специалисти, които съветват да се приемат витамини още при планирането на едно зачатие и през цялата последвала бременност. Според други допълнителният прием на витамини може да провокира патологии у плода и вземането им е буквално забранено. Кое всъщност е вярното?!

Както винаги – истината е по средата. Ако нещата се случват през лятото, а бременната се храни разнообразно и в менюто й постоянно има много плодове и зеленчуци, допълнителен прием на витамини за бременни изобщо не й трябва. Може да се наложи да взема само отделен витамин за известно време, но това трябва да бъде преценено и препоръчно от лекар. Ако обаче и преди бременността жената е страдала от авитаминоза, а навън е зима, без мултивитамини няма как да се справи успешно.

Като теглим чертата за обобщение излиза, че и витамини за бременни трябва – както е с всяко лекарство – да се вземат само по лекарска преценка и под контрол. Все пак жените във фертилна възраст не бива да забравят едно: най-добре е да се получават витамини чрез храната. Разбира се, полезните вещества в хранителните продукти не са в такава висока концентрация, каквато има в таблетките. Но натуралните витамини се усвояват по-лесно в пъти, а това на практика означава, че необходимата за организма дневна норма също се набавя без особени затруднения.

Набор от витамини за бременни

витамини за бременни
Набавяйте си витамини за бременни първо от храните

Преди да определим кои комплекси витамини за бременни са най-добри, трябва да разберем колко и какви витамини са необходими на бременната жена. Като си даваме сметка за това, че в нейния организъм се развива още един – макар и мъничък организъм, вече човече, потребността й от витамини се увеличава.
Нормата за прием на витамини за бременни или самият комплекс витамини за бременни се съставят без отчитане на индивидуални особености, но все пак човек може да се ориентира от какво най-вече се нуждае една бременна жена.

Дневната норма от витамини за бременни се увеличава средно с 15-20 %. Не бива обаче да се забравя, че потребностите са различни за всеки триместър. Това е защото в различните периоди от развитието на бебето на него са му необходими различни витамини и микроелементи.

Витамини при планиране на бременността

Демир бозан за безсъние

Някои специалисти и много жени считат, че витамини за бременни трябва да се пият още при планирането на бременността. Този въпрос също има нужда от изясняване. Преди всичко ако само планираме една бременност, потребностите от витамини още не са увеличени и ако трябва да се приемат някакви все пак, не би следвало да са тези за бременни. В такива случаи има риск от превишаване на някои запаси в организма, а прекаляването е не по-малко пагубно от дефицита.

Има ли изобщо смисъл да се гълтат витамини за подготовка преди забременяване? Отговорът на този въпрос също е индивидуален и може да бъде получен единствено при консултация с лекар. В крайна сметка – ако планирате бременност, при всички случаи е добре да направите консултация с лекар, и то не само заради витамините. Единствено лекарят може да определи имате ли потребност от витамини и ако това е така – от какви точно.

В повечето случаи при много жени в такъв момент се открива дефицит на йод и фолиева киселина. В етапа на планиране има смисъл да приемате именно тях. Ако пък са налице общи симптоми на авитаминоза, лекарят ще препоръча стандартен мултивитаминен продукт за нормализация на състоянието.

Витамини през първия триместър на бременността

Кои витамини са най-важни през месеците на ранната бременност? Обикновено специалистите сочат за този период фолиевата киселина и мастноразтворимите витамини А и Е. Добре е да разберем защо изброените витамини за бременни са толкова важни през първия етап на бременността, какъв трябва да бъде техният прием.

Витамин Е – той е предмет на най-ожесточените спорове. При бременност дозата му е 15 мг. Витамин Е регулира продукцията на женски полови хормони, нормализира менструалния цикъл – става дума за етапа преди зачатието. По време на ранната бременност участва в оформянето на плацентата и предпазва от спонтанен аборт.

Знае се, че е най-добре приемът на витамин Е да става с храната. Витамин Е има в растителните мазнини – слънчогледово и царевично олио. Има го също в зелените салати, доматите, магданоза, спанака, граха, шипките. Известно количество витамин Е има в месото, яйцата и млякото.

Фолиева киселина или витамин Б9. Често се препоръчва прием три месеца преди зачатието, а в ранна бременност се взема до края на първия триместър. Дозите препоръчва лекарят в зависимост от състоянието на бременната жена. Допълнителният прием се движи средно от 0.4 до 0.8 мг в денонощие.

Фолиевата киселина стимулира бурното делене на клетки, което е благоприятен фактор за развитието на плода през първите гестационни седмици. Освен това чрез фолиева киселина се предава вярно генетичната информация. Както и витамин Е, фолиевата киселина участва във формирането на плацентата, предпазва от спонтанен аборт и вътреутробна смърт на плода. Не на последно място фолиевата киселина е фактор в синтеза на хемоглобина и при дефицита й може да се развие анемия. Подобно състояние е пагубно за бебето, защото именно хемоглобинът транспортира кислорода по тялото на майката и плода.

витамини за бременни
Всеки етап от бременността изисква различни витамини

Така витамин Б9 оказва силно въздействие в съхраняването на майчиното здраве и участва най-активно в развитието на плода. Много е важно той да е налице в достатъчно количество през първите четири седмици на бременността. Именно в този етап се структурира невралната тръба. Ако има дефицит на фолиева киселина, могат да възникнат различни аномалии и в развитието на мозъка.

Витамин Б9 има в животинския дроб, спанака, лещата, брюкселското зеле, бобовите храни и пълнозърнестите продукти. От храните обаче фолиевата киселина се усвоява зле, не повече от 50%. Именно по тази причина го препоръчват редовно на всички бременни. Дори да сте наясно с всичко около фолиевата киселина – не си я изписвайте самодейно: нека приемът и дозировката да бъдат препоръчани конкретно за вас от лекар.

Витамин А. Взема се през първите два и през последните два месеца от бременността. През втория триместър няма нужда да се взема. И тук е необходимо точно спазване на дозите, определени индивидуално и съответстващи на етапа на бременността. Добре е да се знае, че преди самата бременност препоръчваните дози обикновено са два пъти по-високи в сравнение с вече настъпилата ранна бременност. Ако се превишава приемът през първите месеци на бременността, има опасност бебето да развие порок на сърцето или нарушения на нервната система. Недостигът също може да е с тежки последици, дори фатален, защото участва в структурирането на скелета и развитието на нервната система и зрението.

Витамин А има в рибеното масло, животинския дроб, кайсиите, морковите, шипките, прасковите, спанака, целината. Не забравяйте, че витамин А е мастноразтворим, т.е. за усвояването му от тези продукти е необходимо да се консумират и мазнини.

Витамини за бременни през втория триместър

През втория триместър са необходими по-скоро микроелементи като йод, калций и желязо.

Йодът се препоръчва дори още в първия триместър, но той има специално значение през  втория триместър. Единствено противопоказание за приема на йод-съдържащи препарати могат да са някои заболявания на щитовидната жлеза. Дневната доза на йода е 250 мг.

Йодът взема активно участие в синтеза на хормони от щитовидната жлеза, а те на свой ред имат принос в изграждането на детския скелет и в умственото му развитие.

Недостигът на йод при бременните жени причинява нарушения в обмяната на веществата – забавя я. По тази причина бъдещите майки започват да пълнеят, да трупат наднормени килограми и в същото време да чувстват липса на енергия.

Най-лесно йодът се набавя от морските дарове или от морска и от йодирана сол. Но не бива да забравяме, че йодът се разрушава от температурни въздействия, следователно термичната обработка разрушава част от този компонент в морската храна.

Дневната доза калций за бременни е 1500 мг. Едва ли има смисъл да се говори за това – защо е необходим калцият във втората половина на бременността, това всеки го знае. Калцият е градивен елемент за костите. Освен това той участва във формирането на бъбреците и ендокринната система.

Предозирането с калциеви препарати обаче може да провокира сериозни проблеми, защото калцият има свойството да се натрупва в плацентата.

Калцият се съдържа в млечно-киселите продукти. Животинските мазнини обаче затрудняват усвояването му, затова са за предпочитане нискомаслените сред тях. Калций има и в растителната храна, по-конкретно в броколи, бяло зеле, колраби. Шоколадът, кафето и газираната вода намаляват усвояването на калция.

Тъй като калцият от храната не се усвоява пълноценно, все пак е препоръчително да се вземат витамини с добавка от калций. Работеща е комбинацията на калций с витамин Д, цинк, манган, бор, мед и магнезий.

Сред витамините за бременни, ориентирани към третия триместър, са и тези със съдържание на желязо. Среднодневната доза тук е 30-60 мг. В някои случаи количеството може да е и по-голямо, ако по принцип жената е с дефицит на този елемент.

Желязото най-често се приема като продукт за профилактика срещу анемия. То е съставка на хемоглобина, който – това го знаем – пренася кислород по целия организъм на майката и бебето. Освен това желязото е компонент в белтъчния синтез – става дума за протеините, образуващи мускулната тъкан. Дефицитът на желязо може да причини повишен тонус на матката. Ако една бременна е рискова и има опасност от спонтанното й прекъсване, едно от първите изследвания е за съдържанието на желязо в кръвта. Нормата му е около 15.

Желязо съдържа месото – особено телешкото; има го също в месото от пуйка, заешкото, свинското. Желязо има и в някои растителни храни, но оттам то се усвоява много трудно.

Витамини през третия триместър

През третия триместър най-важните витамини за бременни са А, С, Д и желязото. За желязото и витамин А вече стана дума, затова е добре да поговорим за витамини С и Д.

Дайте мнение и Вие тук!

Витамин С е важен тъкмо в този период от бременността, макар че в някои случаи може да бъде препоръчан в етапа на бланиране за зачеване – ако например бъдещата майка е пушачка. През бременността необходимата доза от този витамин е 90-100 мг.

Витамин С оказва най-силно влияние върху имунната система, но при него има и една интересна особеност: при превишаване на пределната му стойност в организма плацентата започва да го възприема като враждебен компонент и го филтрира. Т.е. колкото повече витамин С приема бременната жена, толкова по-малко от него приема бебето.

Витамин С се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове, но тъй като те провокират алергични реакции – не са сред препоръчваните през бременността. По-целесъобразно е да се наблегне на картофите, зелените листни зеленчуци, чушки, моркови, зеле, френско грозде. И още една подробност: при взаимодействие с въздуха витамин С се разгражда.

Витамин Д е изключително важен за развитието на костите. Ето защо през третия триместър го препоръчват като средство за профилактика срещу рахит на бебето. В храната този витамин е в доста скромни дози и по тази причина подобна тема почти не се коментира. В същото време витамин Д без проблеми се синтезира в самия организъм, стига да има слънце. Затова попълването на запасите от този витамин през лятото не е трудно – трябва просто да се прекарва достатъчно време на въздух, стига да не е на открито и в най-горещите часове.

Кои витамини за бременни са най-добрите

Приемът на витамини за бременни не е задължителен при добро общо здраве, но ако все пак има препоръка за тях от лекар е добре да се направи точен избор. Пазарът на тези продукти е доста наситен – предлагат се мултивитамини на различни производители, и утвърдени – и нови; освен мултивитамините с общо приложение има и специални витамини за бременни, някои от които са комбинация и с минерални добавки.

Каквото и да се говори или рекламира в тази област, принципите на избор са само два:

  • Какво съдържат мултивитамините и това точно ли е необходимо на дадена бъдеща майка;
  • Каква е индивидуалната реакция на организма й при приема на избраните витамини за бременни.

Разбира се, най-добре е балансът на витамините да се поддържа чрез правилно хранене. Ако все пак се налага прием на витамини, изборът им трьябва на всяка цена да бъде консултиран с лекар.

Не е изключено все пак изборът да е точен и все пак витамините да се окажат неподходящи. Причина за това може да бъде индивидуалната непоносимост. Тя се изразява в слабост и прилошаване, което погрешно може да се свърже с бременността. Ако се установи, че организмът на бременната реагира на полезния продукт по този начин, приемът трябва да  се прекрати. Според статистиката около две трети от негативните отзиви за един или друг витаминен комплекс са свързани именно с индивидуална непоносимост.

Друга важна подробност е това, че синтетичните витамини все пак натоварват черния дроб. Този важен орган трябва да си почива от подобен допълнителен товар – добре е след едномесечен прием на витамини за бременни да се прави почивка от 1-2 седмици и тогава да се продължи.

Най-търсените витамини за бременни в България

Сред многообразните продукти за бременни на водещи световни фирми едни от най-предпочитаните са тези на Допелхерц и НIPP (ХИП). Специализираният комплекс от витамини и микроелементи за бременни трябва да съдържа фолиева киселина – 400 до 800 микрограма, калций – 250 милиграма, желязо – 30 милиграма, витамин С – 50 милиграма, цинк – 15 милиграма, мед – 2 милиграма, витамин В6 – 2 милиграма, витамин Д – 400 международни единици.

Допелхерц – става дума за популярния комплекс “Актив мама”. Съдържа масло от сьомга с омега-3 мастни киселини, витамини С, Е, А, Б-1, 2, 6 и 12, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин, витамин Д3, калций, магнезий, желязо, цинк, йод. На практика това е комбинация, която поддържа органичните баланси в женското тяло при планиране и по време на бременност, както и след раждането. Съдържа всички важни витамини, микроелементи и добавки от типа на омега-3 мастни киселини. Приема се по една капсула дневно. Комплексното въздействие подобрява антиоксидантната защита и укрепва имунната система.

HIPP – таблицата на съдържащите се витамини и микроелементи е сходна с тази на Допелхерц: забелязва се отсъствието на маслото от сьомга; следват натрий, желязо, магнезий, цинк, йод, витамини С, Д, Е, Б – 1, 2, 6 и 12, фолиева киселина, биотин и ниацин.  Тези витамини за бременни са разработени на основата на биосокове от подбрани плодове, с добавени полезни компоненти. Програмата “Мама” на HIPP предвижда дневен прием на 20 мл от обогатения плодов продукт – т.н. течни витамини. Според програмирането такава доза зарежда организма с необходимите количества от важните за бременността виштамини и микроелементи. Другият вариант на продукта са традиционните капсули – по една на ден е достатъчно за покриване на потребностите.

На Центрум

Търсените витамини “Центрум Матерна” са под формата на таблетки – съчетание от вече споменаваните витамини, микроелементи и минерали. Включени са витамините Е, С, Б -1, 2, 6 и 12, бета-каротин, Д, биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенат, калций, магнезий, желязо, йод, мед, цинк, и по-различните компоненти селен и манган. Допълнението от селен е с акцент върху правилното развитие на скелетната мускулатура на плода.

На Актавис

Хранителната добавка на Актавис – “Мама Протект”, също е комплекс от витамините А, С, Е, Д, Б -1, 2, 6 и 12, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, калций и магнезий. Веднага прави впечатление, че този мултивитаминен комплекс не съдържа желязо, както и биотин, селен, манган, йод, мед, цинк. Очевидно продуктът е предназначен за случаи, когато за изброените компоненти не е диагностициран дефицит и не е необходимо да се осигури допълнителен прием.

Огестан

“Огестан” е хранителна добавка за бременни с редуциран състав – съдържа фолиева киселина, рибено масло с омега-3 мастни киселини, витамин Д3, натурален витамин Е, йод. Добавката се взема преди опитите за забременяване, при бременност и кърмене. Съдържа само онези компоненти, които най-често постигат дефицит поради специфичните потребности на женския организъм през този период.

На Абофарма

Комплексът витамини за бременни на Абофарма – ВИТАМАМ, изглежда е най-богатата композиция за споменатата целева група в сравнение с разгледаните досега. Съставът поддържа органичния баланс в тялото на бременната жена и гарнтира нормални условия за формиране на тъкани и органи в развиващия се плод. Ето какво съдържат тези витамини за бременни: витамини Б-1, 2, 3, 6, 7, 9 – фолиева киселина, 12, витамини С, Д, Е, К1, Р, пантотенатна киселина, калий, калций, желязо, йод, манган, магнезий, цинк, селен, хром, мед, молибден. Опаковка от 30 таблетки струва около 12 лв и е достатъчна за един месец – приема се по една на ден, с повече вода. Комплексът е достъпен без рецепта, но е добре да се вземе лекарско мнение – дали конкретната мама наистина има потребност от цялата тази широка гама съставки.

На Солгар

Витамините за бременни на Солгар – “Пренатал”, според пациентската листовка са подходящи за етапа на подготовка за зачеване, през цялата бременност и по време на кърмене. Продуктът се препоръчва и за вегетарианци с цел неутрализиране на възможни дефицити поради спецификата на храненето. Съдържат обичайната гама Б-витамини: 1, 2, 3, 6, 12,  фолиева киселина, витамини Е, С и Д, калций, магнезий, соев протеин, желязо, натурален бета каротин, биотин, цинк, ниацин, L-аспартанова киселина, глицин, мед, пантотенова киселина, манган, инозитол, холин, селен, йод, хром. Продуктът не е подходящ за потребители с фенилкетонурия.

Прегнакеър

Това е според мнения на специалисти най-популярният продукт – витамини за бременни, във Великобритания. Съдържа 19 съставки – задължителните витамини, коментирани като съставки и в продуктите на други фирми. Добавени са също микроелементи и минерали, за да се получи композиция с балансиран състав в помощ на една бъдеща майка. Базови съставки са фолиевата киселина и витамин Б12, изключително важни за правилното развитие на плода. Още една любопитна подробност: участието на желязото в “Прегнакеър” е редуцирано, за да може продуктът да се приема като универсален. По-големите количества желязо в хранителните добавки биха имали негативно отражение върху бременната и плода й, освен ако тя не страда например от желязодефицитна анемия и продукти с този компонент са й препоръчани от лекар.

Естествени витамини за бременни: “Пренатал” на Джеймисън

Тези витамини за бременни имат акцент върху фолиевата киселина, желязото и цинка. Фолиевата киселина, както знаем, е важна за првилното развитие на невралната тръба; хелатното желязо отговаря за нормална продукция на червени кръвни телца; цинкът предотвратява малформациите на плода. Гамата витамини е осигурена от биоактивни съставки от ацерола, шипки, рутин, биофлавоноиди, хесперидин. Специално внимание заслужава фактът, че добавката е обогатена с храносмилателни ензими. Тези витамини се препоръчват и през периода на кърмене.

Милупа

Продуктът НЕОВИН плюс DHA на Милупа е комплекс от задължителните витамини, микроелементи и минерали за бременни под формата на таблетки. Препоръчва се комбиниран прием с капсули  DHA – докозахексаенова киселина. Акцентът обяснимо е върху фолиевата киселина; комплексът е подходящ за бременни и кърмачки, включително диабетички. Съдържанието му по-точно е витамин С, ниацин, витамин Е, пантотенова киселина, витамини Б1, 2, 6, 12, фолиева киселина, биотин, , мaгнезий, желязо, цинк, йод.

О`мами

Капсулите за бременни “О`мами” съдържат хром, биотин, калций, бета каротен, магнезий, селен, витамин Е, витамин Д3, цинк, витамини Б-1, 2 и 6, витамини С, А, пантотенова киселина, фолиева киселина, желязо, мед, манган, ниацин, йод, молибден. Не се препоръчва при алергия към някоя от съставките, както и при функционални нарушения на бъбреците. Тези витамини за бременни се приемат в доза една капсула дневно; да не се комбинират с други мултивитамини или подобни хранителни

Витамини за кърмачки

Първите месеци след раждането са изпитание за всяка млада майка, а и за опитните. Женският организъм се нуждае от възстановяване на нормален баланс на органичните компоненти, а също и за поддържането му в периода на кърмене. Немалко специалисти препоръчват продължителен прием на комплекси от витамини и микроелементи, съчетано с добавени омега-3 киселини за укрепване на имунната система и хармонично взаимодействие на органи и системи в един важен за майката и детето период.

Прегнакеър за кърмачки. “Прегнакеър за кърмачки” е комплекс от мултивитаминозни таблетки и капсули DHA за омега-3 ненаситени мастни киселини. Препоръчва се всекидневен прием на две таблетки мултивитамини плюс една капсула DHA. Таблетките съдържат Витамини Б-1, 2, 3, 6, 12, С, Д, Е, К, фолиева и пантотенова киселина, биотин, калций, желязо, селен, магнезий, цинк, йод, мед, бета каротен. Продуктът не бива да се комбинира с антикоагуланти, освен по изрично лекарско разпореждане и под контрол.

Бирена мая. Тя е препоръчвана заради многопосочните си положителни ефекти за здравето, като има и специфично приложение през периода на кърмене. Съдържа витамините А и Е, както и полезните Б-витамини, пълна гама. Увеличава лактацията и подобрява качеството на кърмата.

Коластра. Хранителните добавки с пречистено съдържание на коластра също се препоръчват като вариант за укрепване на майчиния организъм по време на кърмене. Приемът на продукти от рода на КолАктив на Аквасорс съдействат за укрепване на имунната система, поддържане на енергийния баланс, оптимизация на производството на хормони и ензими. Стабилизирането на физиологичните процеси вмайчиния организъм чрез кърмата се предава на кърменото бебе, така че ефектът е двупосочен.

Какви други мултивитамини за кърмачки са достъпни у нас? Могат да се споменат Фемибион 2 – мултивитамини за бременни след четвъртия месец и при кърмене, продуктите тип “пренатал” за бременни и кърмачки на Джеймисън и Alive, както и споменатите HIPP mama с дългосрочно приложение, от подготовка за зачеване до кърмене включително; още –  Pregnacare New Mum, както и “Витамам” на Абофарма, Supple Maman, стават също Огестан, Центрум Матерна, GNC Women`s – Пренатал,  и др.

Витамини за бременни без йод

Мултивитамините на COMPLETE ® GRAVITAL  – “Превантивно засилване”, съдържат вече познатата ни гама витамини и микроелементи, но без йод и селен. Такива витамини за бременни са необходими в случаите, когато бъдещата майка има някакви дефицити и същевременно страда от проблеми с щитовидната жлеза. Други варианти от подобен вид са витамините за жени Vita-Vim и Топ Левюр. “Мама Протект” на Актавис също е без йод.

Има ли без фолиева киселина? А без желязо?

Без желязо са “Мама Протект” на Актавис и Огестан. Странно е да се търсят витамини за бременни без фолиева киселина, след като фолиевата киселина се счита твърде важна за правилното формиране на детския организъм, в частност нервната система и главния мозък. Препоръчва се дори ако не се вземат други витамини, фолиева киселина или витабин Б9 да се приема месец преди зачеването или веднага щом се установи бременност, до края на третия – началото на четвъртия месец.

Източници:

http://www.babycentre.co.uk/a561818/buying-pregnancy-multivitamins

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx

http://mama66.ru/pregn/215

Първоначално публикувано на:27.04.2016 @ 20:08

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *