Sar

Сарженор: За какво се използва? На ампули. Мнения

Как се и за какво се използва сарженор във фитнеса и при депресия, на ампули и пр. Мнения, отзиви и сравнение с амбинор, стимол и други заместители

Съдържание на статията: ♠ Употреба на аргинин аспартат и аминокиселини. ♠ Употреба на сарженор; ♠ Съдържание, състав; ♠ Прием и дозировка; ♠ Аминокиселини; ♠ Аргинин аспартат; ♠ Таблетки, капсули и ампули; ♠ За фитнес; ♠ При депресия; ♠ Странични ефекти на сарженор и противопоказания; ♠ Аналози и заместители на sargenor; ♠ Стимол; ♠ Амбинор; ♠ Мнения; ♠ Въпроси и отговори

Сарженор: ето още нещо, за което е добре да имаме информация. Беглата справка в мрежата ще ни поясни, че става дума за лекарствен продукт за самолечение. Т.е. можем да си го купим без рецепта и без непременно да се допитваме до лекар. Използва се за неутрализиране на умора; това по условие е тонизиращ продукт за краткотрайна употреба. Има приложение при заниманията с фитнес, както и при лечението на депресии. Може да се приема под формата на ампули или ефервесцентни таблетки. Активен компонент в сарженор е аргинин аспартат.

Как действа?

сарженор
Приемът на сарженор най-често се свързва с фитнеса

Сарженор е възможност за организма да се зареди с необходими за нормалното функциониране на органи и системи аминокиселини; действието му е определено от активния компонент аргинин аспартат.

За аргинина е известно, че е една от 20-те важни за жизнените ни процеси аминокиселини. Участва в производството на ключови протеини, оптимизира производството на хормони и обмяната на азот. Приемът му се отразява положително върху двигателната система – подобрява мускулния тонус и издръжливостта на мускулите; възстановява сърдечния ритъм след натоварвания; регулира стойностите на кръвната захар.

Чрез сарженор се балансира и състоянието на нервната система; неутрализират се последиците от стрес и психическо напрежение; подобряват се паметта и концентрацията.

Важна подробност, подчертавана винаги във фармакологичните справки, е условието продуктът да не се използва по-продължително от 15 дни. Същевременно  се обръща внимание и върху това, че сарженор може да се използва свободно от активно спортуващи, тъй като не е в списъка на забранените стимуланти.

Приложение на сарженор, дозировка и прием

Фрмакологичните  справки сочат две основни форми на приложение за сарженор: разтвор в ампули и ефервесцентни таблетки.

Сарженор ампули: всяка стандартна ампула съдържа един грам аргинин аспартат, захароза, метилпарахидроксибензоат, пропилпарахидроксибензоат, ароматизатор и вода. Ампулите са за пиене; всяка от тях се разтваря в чаша вода и се приема преди хранене. Дозата за възрастни е 2-3 ампули дневно; на деца над две и половина години може да се дава половин до две ампули, според възрастта (в този случай консултацията с педиатър е добър вариант).

Сарженор разтворими таблетки: всяка таблетка съдържа един грам аргинин аспартат, лимонена киселина, натриев хидрогенкарбонат, натриев карбонат, натриев цитрат, захарин натрий, оцветители, аромати, силициев диоксид. Възрастни могат да приемат 2-3 разтворими таблетки на ден за не повече от 15 дни; дозата за деца над три години е половин до две таблетки, в зависимост от възрастта. Валидна е препоръката за лекарска консултация при деца под 12 години.

Сарженор не се препоръчва за бременни и по време на кърмене. Ограничението за 15-дневен прием е задължително. Ако усещанията за умора продължават и след това, направете консултация с лекар. Медицинската консултация е необходима и в случаите, когато когато приемът на сарженор предизвиква смущаващи странични ефекти.

сарженор
С помощта на сарженор се преодолява умора след натоварвания и болести
Демир бозан за безсъние

Нежеланите ефекти от прием на сарженор са сравнително редки и се ограничават до кожни реакции – обриви с мехури и нарушения на подкожната тъкан (framar.bg).

Приемът на сарженор постига максимален ефект при подходяща физическа активност и здравословно хранене.

Необходимо е внимание при паралелен прием с други лекарствени продукти. Аргинин аспартат е комбинация от две аминокиселини, които могат да са включени в състава им и да се получи неволно предозиране.

Аминокиселини, аргинин аспартат

Вече стана дума за това, че сарженор е средство за внасяне в организма на важни аминокиселини. Аминокиселините са основна градивна част от протеините в човешкото тяло: важните за нас са около 20, а науката познава повече от 150.

Специално внимание заслужават т.н. незаменими аминокиселини, които човешкият организъм не може да изработва и трябва да се внасят чрез храните, или ако се наложи – чрез хранителни добавки: това са  треонин, метионин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, валин и фенилаланин. Заменимите могат да се синтезират в човешкия организъм, но в някои случаи се достига до състояния на дефицит и тогава те също следва да се набавят отвън. Приемът им стимулира растежа на мускулните клетки, увеличава издръжливостта на мускулите и устойчивостта на психиката, съдейства за бързо възстановяване след физическа и умствена преумора. Балансира съня, оптимизира когнитивните процеси – съдейства за по-добра концентрация и ясна памет. Въздейства положително на сексуалността.

Аргинин аспартат е съчетание от две аминокиселини, L-аргинин и L-аспартат. Приеман правилно (дозирането му в сарженор гарантира това), аргинин аспартатът може да бъде изключително полезен за почти всички системи в човешкия организъм. Благодарение на аргинина се подобрява клетъчният метаболизъм, неутрализира амоняка и млечната киселина – продукти на обменните процеси, подобрява познавателните способности и преди всичко способността за възприемане и обработка на нова информация. Чрез съставката аспартат се оптимизира регулацията на процесите в нервните клетки. Съчетанието от двата компонента на практика гарантира успешното приложение на сарженор като своеобразен стимулант: организмът става по-издръжлив, по-бързо се възстановява, подобрява се тонусът, стабилизират се имунната система и нараства устойчивостта срещу стрес и въздействие на свободните радикали.

Аспарагиновата киселина (аспартат) е друг важен компонент, от който зависят клетъчният метаболизъм и енергийният баланс на организма. Участва в синтеза на биохимикали и аминокиселини – включително споменатия аргинин; участва в продукцията на антитела и имуноглобулини; поддържа мозъчните функции и стабилността на психиката. Дефицитът   на аспарагинова киселина се разпознава по бързото изтощаване и постоянното усещане на умора, изпадане в депресивни състояния. Причина за това може да се окаже недохранването или нископротеиновата диета. Набавянето на киселината може да става чрез  храни като  млечните продукти, месо, кълнове, овесени ядки, тръстикова захар, авокадо и аспержи.

сарженор
Сарженор възстановява нормалния сърдечен ритъм

Нещата се нормализират много по-бързо, ако след компетентен съвет се мине на хранителни добавки с включена аспарагинова киселина като един от компонентите (revita.bg). Такива комбинирани продукти с включен аргинин аспартат, аспарагинова киселина и други съставки, са популярни най-вече сред практикуващите боди билдинг. Разбира се – те имат и други, не по-малко стойностни приложения във възстановителни програми за хора, упражняващи тежък физически труд, или като част от комплексна терапия при някои заболявания.

Сарженор е според анонса на специалистите продукт за самолечение – но с уговорката, че се касае за умора, за изчерпване на физическите сили или претоварване на психиката. Ако обаче се касае за усещане на умора като следствие от актуално или отминало тежко заболяване, сарженор ще е част от комплексна терапия. Става дума за прием с други медикаменти и витамини; според характера на заболяването това може да са витамини от Б-групата или витамин С.

Дайте мнение и Вие тук!

Сарженор за фитнес

Сарженор е сред продуктите, популярни сред занимаващите се с фитнес заради ефекта му върху мускулната маса. Доказано е, че аргининовата съставка стимулира растежа на мускулни клетки, а като цяло продуктът оптимизира метаболитните процеси в посока – увеличаване на енергийните запаси. Освен бързото възстановяване след физически натоварвания, сарженор може да “зареди” организма с енергия преди тренировка – и това е една от възможностите за приложението му.

Специалистите все пак припомнят, че продуктът се приема без проблеми в продължение на 15 дни. Дори се препоръчва приложение преди състезания, за да се подобри издръжливостта на спортистите. Тогава се следва стандартната схема от 2-3 ампули или ефервесцентни таблетки на ден. Важно е да се знае, че стимулирането на активността чрез сарженор не е адекватно на приема на допинг – продуктът не попада под забрана и прилагането му от състезатели не е незаконно(health.bg). По-скоро ако има проблем, той е свързан с потребността от по-продължително прилагане. За фитнес или при активни спортни занимания това е допустимо само под лекарски контрол; прилагането на сарженор за повече от 5-6 месеца може да провокира някои нежелани ефекти. За специалистите прекаленото използване на продукта е за организма като злоупотреба със сол или захар.

В спортните среди на сарженор се гледа положително като на едно от средствата за оптимизиране на протеиновия  метаболизъм и белтъчния синтез (silens.eu). Тематични форуми коментират прием на 5 г L-аргинин или еквивалент в сарженор непосредствено преди състезание; втори прием в рамките на същия ден – вечер преди лягане.

Сарженор при депресия

Как сарженор помага при депресия? Сега е моментът, когато проличава колко изтощени сме след зимата, сезонните инфекции, храненето без достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Обикновено в първите пролетни месеци организмът все още чувства дефицит на незаменимите аминокиселини; измъчва ни познатата пролетна умора, податливи сме на депресивни състояния. Приемът на сарженор подобрява енергийния баланс и възвръща тонуса, но същевременно оптимизира мозъчната дейност, нормализира продукцията на хормони, в частност – на хормона на щастието серотонин.

Специалистите обясняват, че един лечебен курс от десетина дни със сарженор е в състояние да подобри качеството на съня, да ни избави от състоянията на потиснатост и психическа умора, да ни измъкне от леки депресии (мнение на д-р Таня Петкова от health.bg). Действието на сарженор според данни на пациентски общности може да нормализира съня, а това е важно условие за преодоляването на депресиите. При терапия е възможно сарженор да бъде препоръчан в паралел с леки антидепресанти и комбинираното действие да доведе до преодоляване на депресията.

Мнения и отзиви за сарженор

Една от основните обсъждани във форумите теми около сарженор е дали наистина помага при умора. Анонсът за продукта е, че действа като медикамент и възстановява енергийния баланс, без обаче това да е свързано с нежелани странични ефекти. Декларира се още, че в перспектива приемът на сарженор не залага негативни  последици. Ето някои реплики от форумите bg-mamma.com, msobg.com, framar.bg.tialoto.bg, bb-team.org:

  • “Препоръчаха ми сарженор – препарат за симптоматично повлияване на умора. Вземам го от 7-8 дни и като че ли съм малко по-бодър; може да е и психическо внушение”.
  • “Тези ампулки ги открих преди време – ползвах ги по време на изпити, и бях ги забравила. Наистина са добри срещу умора”.
  • “Сарженор не е лекарство, не се заблуждавайте, по-скоро е суплемент. Основната му съставка е аргинин – аминокиселина, която се съдържа в храните с белтъчини. Там съдържанието му не винаги е достатъчно и се налага да се приема допълнително. Не се притеснявайте за странични ефекти – нормално е да няма, ако се приемат до три ампули на ден за 15-20 дни. Една ампула сарженор има един грам аргинин, а има хора, които вземат три пъти дневно по пет грама аргинин.”
  • “Сарженор вземам втора година и съм много доволна. Пия по една ампула сутрин и вечер преди хранене. Правя го, ако съм много уморена и при смяната на сезоните.”
  • “Използвам го по време на изпити, по-свежа и концентрирана съм.”
  • Пих го преди две години след пневмония – заедно с витамини и бързо се оправих. Не знам дали от него беше.”

Сарженор за деца

В общите препоръки за прием на сарженор се споменава, че продуктът може да се дава и на деца над две и половина-три години в дози, подходящи за възрастта. Според невролозите комбинацията от аминокиселините аргинин и аспартат подпомага детския организъм чрез оптимизиране на енергийния баланс . Подобреният метаболизъм преодолява усещането за умора, а въздействието върху мозъчните и нервните клетки подобрява концентрацията и способността за възприемане на ново знание.

Освен това сарженор подкрепя психическото равновесие, което е много важно в детска възраст – когато децата преживяват стрес от напреженията в учебния процес, пребиваването в среда с различни напрежения, при изпити или контролни (health.bg).

Успокояващо за родителите е пояснението, че дозите сарженор свършват работата си и се отделят от организма по естествен път, т.е. няма опасност от късни въздействия на остатъчни количества. Нещо повече – дозите сарженор съдействат за по-бързо отстраняване на токсините и за пълноценно усвояване на витамини и минерали от хранителните продукти.

Аналози и заместители

Има ли и други продукти, които вършат същата работа като сарженор? Вижте тези два варианта:

Амбинор – комбинация от аргинин аспартат, мгнезий и витамин Б6. Биоактивният комплекс се приема в доза една ампула от 10 мл на ден. Подобрява тонуса, спасява от умора и потиснатост. Взема се за подобряване на физическата издръжливост, за концентрация и стимулиране на желание за сексуално общуване. Оптимизира метаболитните процеси; подходящ за активно спортуващи и за възстановяване след преумора и стрес. Опаковка от 20 ампули може да се набави за около 22 лева.

Стимол – продукт с подобно действие, осигурявано от друга активна съставка, цитрулин малат. Действието му е насочено към балансиране на енергийния обмен и неутрализиране на токсините, причиняващи умората. Полезен при мускулна умора, крампи, мускулна треска; при някои вирусни и хронични зяболявания; след стрес и психическо напрежение. Лечебният модул е 12 дни, в които се приемат 3х1 дозирани сашета стимол. Прахчетата се разтварят във вода. Стимол може да се дава и на деца над 6 години при дневна доза от 2 сашета. Комплект от 18 сашета струва 15 лева.

Продукти с подобно действие са цегет плюс, съдерландия, еквилибра енерджи плюс, дейли формула, мултивитамин цитрус и др.

Плюсовете на продукти от типа на сарженор, чието действие се основава на приема на аминокиселини, вече коментирахме достатъчно. Хубаво е да не се забравя, че ако прекалим с количеството или с продължителността на употребата им, ефектът няма да ни хареса. Възможно е да претърпим неприятни симптоми като главоболие, гадене, световъртеж. По-вероятно е и да изпитаме установените странични ефекти като възпаления на подкожни тъкани и обриви с мехури.

Често задавани въпроси и отговорите

  • Потребители се интересуват дали са възможни комбинации на сарженор с други продукти от типа на гинко билоба, деанкси, препарати с желязо. Консултантите на framar.bg уверяват, че това е напълно възможно.
  • Може ли сарженор да се приема през нощта в доза две ампули за 12 часа при положение, че става дума за работа нощна смяна? Положителен отговор: експертното мнение е мотивирано от указанието, че е възможен прием на продукта в доза три ампули за 24 часа.
  • Кога може да се повтори 15-дневният модул със сарженор? Специалистът пояснява, че оптималната пауза е 1-2 месеца.

Източници:

Първоначално публикувано на:19.04.2016 @ 21:08

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

колаген

Живият колаген – начин да забавим стареенето

Колаген за лице. Мнения за колаген за пиене. Колвита и рибен колаген + хиалуронова киселина. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *