акупунктура иглотерапия безплодие

С акупунктура се лекува безплодие. Имам много такива случаи, казва специалист

Със специалиста по акупунктура д-р Мария Стефанова говорим за лечението с иглотерапия на различни болести, боли ли, как се прави, има ли странични ефекти и др.

Акупунктура (иглотерапия), това е част от древната корейска практика Су Джок, едно от направленията на съвременната медицина. Преведено, Су означава китка, а Джок – стъпало.

Методът на диагностиката “Су Джок” се състои в търсене на болезнени точки

на стъпалото и китката, в конкретни зони, които се определят като проекции на вътрешните органи на човека. Китката и стъпалото имат голямо количество рецепторни полета, наричат ги “биологично активни точки” Те са свързани с различните части на човешкото тяло.

Ако някой вътрешен орган се разболява, по китките и стъпалата се активират съответните зони. Су Джок терапевтът може да помогне на организма да се справи със заболяването, като стимулира правилните точки посредством игли, магнити и други средства.

Подобни точки съществуват и на ушната мида, скалпа, както и на други части на тялото.

В днешно време системата “Су Джок” е признат ефективен метод за лечение на разнообразни заболявания, има високи резултати при оздравяването и подобряването на качеството на живот.

Су Джок терапията е изключително проста, но много ефективна методика, в много държави тя е част от държавните програми за здравеопазване.

Акупунктурата е част от Су Джок терапията и въздейства на биологично активните точки на стъпалата и китките посредством игли. Методът е известен още в Древен Китай.

Разговаряме с д-р Мария Стефанова, експерт по акупунктура и су-джок терапия. В момента тя не преглежда и не лекува в България.

БОЛКАТА

акупунктура иглотерапия д-р Мария Стефанова
Д-р Мария Стефанова

ВЪПРОС № 1. Хората си представят акупунктурата като болезнена процедура. Свързана ли е иглотерапията с болка? Много ли боли, опасно ли е, има ли вероятност от инфекции?

Д-Р МАРИЯ СТЕФАНОВА: Всяко нарушаване на целостта на кожата носи в себе си усещане за болка. Но болката е важен момент от терапията и признак, че биологично активната точка е определена правилно. Освен болката от убождането, пациентът може да усеща изтръпване, тежест, болки в засегнатия орган. Тези усещания се наричат очаквани – те показват, че лечението протича успешно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Опасността от заразяване от иглите е минимална. Иглите са стерилни, опаковката се отваря пред очите на пациента. След извършването на процедурата иглите се поставят в специален контейнер, заливат се със спирт и се предават на пациента, който си ги носи при всяко посещение. Освен това лечението се извършва с мини игли – методът е практически безкръвен, което значително намалява опасността от инфекция.

ОТСЛАБВАНЕ С ИГЛОТЕРАПИЯ

ВЪПРОС № 2. Как се отслабва с иглотерапия? Намалява ли апетитът, колко килограма могат да се свалят, колко сеанса са необходими за видим резултат? Трябва ли да се прилагат допълнителни процедури? Изчезва ли целулитът, има ли провиснала кожа при отслабване с акупунктура?

Д-Р СТЕФАНОВА: Има специални схеми, които намаляват апетита и засилват метаболитните процеси в организма. Всичко е много индивидуално, но като спомагаща отслабването, Су Джок терапията е много подходяща за отслабване.

Колкото до целулита и стягането на кожата, за целта са повече подходящи масажът и йогата. Вижте още ТУК: По-доброто лечение на целулит!

ВЪПРОС № 3. В сезона на простудните и вирусните заболявания можем ли да се излекуваме от грип, настинка, хрема, болки в ухото, бронхит, синузит, ангина с акупунктура?

Д-Р СТЕФАНОВА: Няма смисъл да се лекуват инфекционните заболявания с игли. Няма как да заколим вирусите и микробите с игла.

Но за възпалени уши или дихателни пътища, които не са причинени от вирус, иглотерапията дава изключително добри резултати. Също така има схеми за укрепване на имунната система, намаляващи риска от развитие на вирусно заболяване или грип.

ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ

ВЪПРОС № 4. Казват, че с иглотерапия може да се помогне на жени с проблемно забременяване, безплодие, стерилитет. Наистина ли е така? Освен това помага ли акупунктурата за стимулиране на раждане, по-лека бременност? Има ли възможност да се премахне сутрешното гадене на бременните?

Д-Р СТЕФАНОВА: Възникването на нов живот е истинско чудо! Хората понякога срещат трудности при решаването на този въпрос и не бива да се отказваме от нито една възможност, която ни се предлага от официалната и алтернативната медицина. И няма никакво значение дали помощта идва от суперсъвременни постижения на науката или напротив, които са достигнали до нас през векове или дори хилядолетия.

Лечението на безплодието посредством игли е едно от най-древните и много резултативни начини на лечение на трудното забременяване.

В моята практика има доста случаи на успешно излекуване на безплодие, необходимо е само време и търпение.

Що се касае до сутрешното гадене, то да, разбира се, може да се намалят неприятните симптоми.

ВЪПРОС № 5. Имате ли примери за успешно излекуване на гинекологични заболявания: ендометриоза, миома, поликистозни яйчници, проблемен цикъл, хормонални проблеми?

Д-Р СТЕФАНОВА: Да, това се лекува с акупунктура. Нормализирането на хормоналния фон е доста дъга програма, изисква търпение и постоянство.

ВЪПРОС № 6. Как могат да бъдат повлияни проблемите с костите и ставите, артрит, дископатия, дискова херния, болки в кръста, ишиас, шипове, остеохондроза – могат ли да се излекуват напълно с иглотерапия и как?

Д-Р СТЕФАНОВА: По правило именно забляванията на костите не се лекуват посредством акупунктура. Заболявания като остеопороза, рахит, болест на Пейджет, рак на костите, други свързани с генетични мутации, е абсолютно безполезно да се лекуват с игли.

За сметка на това, ставните заболявания в ранен стадий, се лекуват прекрасно! Ако заболяването е напреднало, то тогава е възможно поддържащо лечение.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАВИСИМОСТИ

ВЪПРОС № 7. Има ли начин с акупунктура да лекуваме такива трудно преодолими проблеми като алкохолизъм, тютюнопушене, хъркане?

Д-Р СТЕФАНОВА: Хъркането в основата си може да има твърде много причини – от възпаление на лигавицата на носоглътката до придобита деформация на носните кухини. Голямо значение има и теглото на човека. Затова първо трябва да се специфицира причината, а после и да се определи нейното отстраняване, за да бъде възможно лечението.

При лечение на зависимости като алкохолизъм, пушене, наркомания иглотерапията може да играе много съществена рола, но огромно значение за положителния резултат има желанието на пациента да преодолее тези свои зависимости. Без да има това желание, трудно може да се помогне.

ВЪПРОС № 8. В България има твърде много хора, страдащи от депресия, паническо разстройство. Могат ли те да получат подобрение посредством акупунктура? А при трудноизлечими заболявания като епилепсия, шизофрения?

Д-Р СТЕФАНОВА: Депресивните състояния се повлияват доста добре от сеансите с акупунктура. Паническите атаки се лекуват малко по-трудно. Психическите заболявания не могат да бъдат лекувани с иглотерапия, а само от специалисти в съответната област!

ВЪПРОС № 9. Имате ли решение за хемороиди, разширени вени, диабет, алергии?

Д-Р СТЕФАНОВА: Да, тези заболявания се лекуват добре, особено ако са хванати на ранен етап. Това не важи единствено за диабета. Наличието на диабет говори за дълготрайно хронично нарушение, при което иглотерапията може да се прилага само поддържащо.

ПОДМЛАДЯВАНЕ

ВЪПРОС № 10. Може ли да се постигне подмладяване с акупунктура? По какъв начин се гони този ефект – подобрява ли се качеството на кожата, намалява ли бръчките, спира ли косопада? Може би има и други видове въздействие върху самочувствието на жените след 40-годишна възраст?

Д-Р СТЕФАНОВА: Напълно е възможно, дори е необходимо, да се подобрява самочувствието на жените след 40-годишна възраст.

А по повод подмладяването ще кажа следното. Ние не можем да спрем остаряването, това е необратим процес. Но ние можем значително да забавим този процес, аз самата използвам иглите за тази цел.

ВЪПРОС № 11. Чували сме, че акупунктурата успешно се прилага върху домашни любимци, например, кучета. Предлагате ли вие тази услуга? Какви са заболяванията, при които е възможно излекуването на домашен любимец с иглотерапия?

Д-Р СТЕФАНОВА: Да, акупунктурата успешно се използва при лечение на животни, стига тези заболявания да не са инфекциозни, генетични или в последен стадий на развитие. В моята практика има примери за успешно излекуване на животни – лекувахме проблеми с дишането и стомаха, напълно успешно.

ВЪПРОС № 12. Съчетава ли се иглотерапията с традиционните видове лечение? Може ли акупунктурата да се окаже по-ефективна от другите методи на лечение?

Дайте мнение и Вие тук!

Д-Р СТЕФАНОВА: Именно комплексното лечение е най-добрият избор при сложни случаи и сериозни здравословни проблеми. Но доста често е достатъчно и лечението само с акупунктура.

ВЪПРОС № 13. Колко сеанса са необходими за реален ефект? Траен ли е ефектът?

Д-Р СТЕФАНОВА: Всичко зависи от трудността на заболяването. Средният курс е 10 сеанса, които се провеждат по схема – през ден или два пъти седмично. Понякога е необходимо да се работи всеки ден. Това е един курс на лечение. Друг път е достатъчен и един курс, а при нужда курсовете се повтарят през месец до постигане на стабилен резултат.

Искам да повторя, че всичко е много индивидуално и курсът на лечение се планира персонално за всеки човек.

ВЪПРОС № 14. Със сигурност при вас идват и пациенти без поставена диагноза. Как определяте заболяването? Знаем, че притежавате рядкото умение за пулсова диагностика. Какъв е принципът на действие на диагностиката по пулса?

Д-Р СТЕФАНОВА: Много пациенти идват с конкретен проблем, за който са наясно – имат поставена диагноза, направени изследвания. И това е прекрасно! Но понякога хората идват с неясни оплаквания и има нужда от допълнителни уточнения.

Пулсовата диагностика е прекрасен помощник за тази цел. Информацията, която можем да получим посредством диагностиката по пулса на човека, е достатъчно обширна за поставяне на диагноза или уточняване на състоянието на един или друг орган.

АКУПУНКТУРА ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ХОРА

ВЪПРОС № 15. Има ли значение възрастта на пациента за ефекта от иглотерапията? Може ли да се прилага при малки деца или след 70-годишна възраст?

Д-Р СТЕФАНОВА: Да, има възрастови ограничения. Не се провежда иглотерапия на деца до 1-годишна възраст. Деца под 12-годишна възраст подлежат на иглотерапия след преглед при педиатър, при тях се прилага щадяща терапия, но тя е не по-малко ефективна от стандартната.

Пациентите в преклонна възраст изискват повече внимание. След 70-годишна възраст процесите в организма се забавят и е необходимо повече време за лечение. Също така се обръща особено внимание на състоянието на пациента преди терапията:

Ако пациентът усеща слабост в мускулите, не се чувства достатъчно стабилен или е уморен, тогава не се препоръчва лечение. На тази възраст много добре се повлияват следните заболявания: артрит, артроза, остеохондроза, дискова херния.

Правят се повече сеанси и курсовете се провеждат с по-голяма честота – поне два пъти годишно като поддържаща терапия. А принципно в акупунктурата съществуват и схеми, които забавят процеса на стареене.

ВЪПРОС № 16. Прилага ли се иглотерапия за деца? Има ли разлика с терапията за възрастни, колко безопасно е? Какви заболявания на децата най-често се лекуват с акупунктура?

Д-Р СТЕФАНОВА: Децата до определена възраст са емоционално раними за този вид лечение, затова когато работим с деца, прилагаме друг вид терапия – акупресура, точково натискане на биологично активните точки, отговарящи за работата на съответните органи. Това е напълно безболезнено, но достатъчно ефективно.

Най-често при децата лекувам проблеми на дихателната система, но и останалите неинфекциозни заболявания при децата може да се лекуват по този начин.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

ВЪПРОС № 17. Съществуват ли противопоказания от прилагането на акупунктура и странични ефекти, които се получават вследствие на нея?

Д-Р СТЕФАНОВА: Да, иглотерапията има противопоказания. Категорично не се провеждат акупунктурни процедури при злокачествени заболявания. Акупунктурата подобрява кръвообращението и стимулира организма, което може да доведе до увеличаване и ръст на злокачествените клетки.

Доброкачествените образувания подлежат на лечение с иглотерапия и масажи. Още след първия курс в 70% от случаите доброкачественото образувание намалява размера си, симптомите изчезват и се подобрява общото самочувствие. Пълно изчезване на доброкачествените образувания се наблюдава при 15% от пациентите.

Иглотерапия не се прилага и при всички видове заболявания на кръвта – левкемия, хемофилия и подобни. Също при склонност към кръвотечения не се препоръчва да се прилага акупунктура.

Необходимо е да отбележим като противопоказание заболяванията на психиката и такива болести като епилепсия. Тези пациенти не винаги добре реагират на убождане, което може да доведе до възбуждане на нервната система и припадък.

Традиционно не се прилага иглотерапия при венерически заболявания, СПИН, хепатит, туберкулоза, други заразни инфекции и вируси.

Ендокринните заболявания в напреднал стадий също са пречка за лечение с акупунктура.

Първоначално публикувано на:04.04.2016 @ 19:00

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Какво е озонотерапия за дискова херния?

Какво е озонотерапия за дискова херния?

Инжектирането на озон в гръбначния стълб започна да става популярна терапия последните години. Специалистите в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *