витамини за косопад, приорин противопоказания
витамини против косопад, витамини за растеж на косата

Витамини за коса, за растеж и против косопад: Кои са най-добрите?

Кои са най-хубавите витамини за коса? Витамини за косопад. Витамини за растеж на косата. Противопоказания на Приорин. Как действа Геритамин на ампули? На таблетки и капсули. Мнения.

Съдържание на статията: Действие; Тривитаминол; Витамин А; Витамин Б12; Витамин С; Витамин Е; Калмацин; Фолиева киселина; Бирена мая; Коприва; Рибено масло; Биотин; Фитовал; Ревалид; Герикапс; Допелхерц актив.

Витамини за коса: това търсене не е само плод на желанието да изглеждаме добре. Въпросът е и естетически – но в основата му е здравето. Фразата, че доброто здраве “отвътре” личи отвън, т.е. по състоянието на коса, кожа, нокти – тази фраза не е просто част от рекламно послание. Всеки, който търси средството или средствата да се сдобие с конска грива трябва да е наясно, че само с маски и шампоани нещата няма да се променят съществено. Основна грижа е вътрешният баланс.

И все пак – кои са най-търсените средства,най-популярните витамини за здрава и лъскава коса? Да започнем с хитовия Тривитаминол!

Маска с тривитаминол

витамини за коса
При дефицит на витамини страдат космените фоликули

Тривитаминолът е популярно в агросектора средство: това е комбинация от витамините А, Е и D3. В животновъдството се използва като инжекционна форма за ускоряване растежа и подобряване качеството на овчата вълна; прилага се и в коневъдството – за здрава и впечатляващо лъскава конска грива. Точно този е и търсеният ефект, когато човек купува тривитаминол от агроаптеката за себе си. Прилага се външно – под формата на маска с витамини за коса.

Най-често маслената комбинация от изброените витамини се смесва с други продукти, които имат задачата да подхранват скалпа или самия косъм, да заздравят основата му, да допринесат за еластичността. Вижте няколко рецепти за маски с тривитаминол; ако решите да ги приложите, все пак първо се посъветвайте със специалист. И не се разочаровайте, ако не получите очаквания ефект от първия път!

  • Маска с Тривитаминол – универсална: Смесват се две супени лъжици тривитаминол с по една лъжица зехтин, водка и кисело мляко, и един суров жълтък. Сместа се нанася върху скалпа и с гребен се разпределя върху цялата коса. Оставя се да действа два часа, след което се измива. Миенето трябва да е първо с хладка вода, за да се отстранят частиците на жълтъка, след което действаме с топла вода и мек шампоан. Очакваният ефект е заздравени корени, намалена чупливост, подобрена еластичност и блясък. Маската се прави на 15 дни в продължение на два месеца. Ако имаме желание да продължим, задължително правим преди втория модул едномесечна почивка.
  • Маска с Тривитаминол против косопад: Две супени лъжици Тривитаминол се смесват с по една лъжица водка и хининова вода. Намазват се внимателно корените на косата, главата се покрива със стреч фолио и кърпа за два часа. Следва измиване с топла вода и мек шампоан/сапун. Маската се прави веднъж седмично един месец. След едномесечна почивка може да се повтори.

Консултацията със специалист наистина е необходима – в този случай най-малко заради изразяваните мнения, че с Тривитаминол може да се получи обратна реакция, т.е. косопадът да се засили.

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Приорин

Приоринът е композиция от ценни нутриенти, които действат на клетъчно равнище и подхранват растежа на косъма. Продуктът съдържа важни витамини за коса – Б5 и Б7, аминокиселината L-цистеин и екстракт от просо.

  • Витамин Б5 – пантотенова киселина, има ключова роля в обмяната на веществата на клетъчно равнище. Създава условия за интензивно размножаване и регенерация на клетките.
  • Витамин Б7 – биотин, е от изключително значение за жизнеността на клетките в кожата, ноктите и косата. Нарича се още витамин на кожата. Поддържа и регулира възстановяването на епидермиса и растежа на косъма.
  • Цистеинът е аминокиселина със съдържание на сяра, ключов компонент в кератина – основния градивен елемент на косата и ноктите.
  • Екстрактът от просо внася в организма ценни съставки – милиацин и мастните киселини олеинова и линоленова. Важни са за балансираното хранене на клетките.
витамини за коса
Успешни маски с витамини за коса могат лесно да се приготвят вкъщи
“Фигурин

Приоринът е продукт за вътрешен прием – препоръчват се две капсули дневно на един или два приема, след хранене, с чаша вода. Капсулите се пият в продължение на три до шест месеца.

Приоринът е точно от тези средства, за които стана дума в началото: хубавата коса трябва да се подхранва отвътре. Балансираният клетъчен обмен позволява да имаме здрави корени с нормален растеж на косъма, без косопад, с еластичен и гъвкав косъм, предпазен от начупване.

За комплексно въздействие може да се практикува прием на капсули Приорин + шампоан с Приорин. Тази комбинация се препоръчва като противодействие срещу косопад. Хубав Приорин на най-добра цена можете да вземете от ТУК!

Противопоказания на Приорин

Приорин не бива да се приема от хора, които имат повишена чувствителност към компонентите на препарата, например към екстракт от пшеница или към Л-Цистин. Ако са алергични към пантотенова киселина (известна и като Витамин Б5), ако не понасят желатин или екстракт от водно просо, не им се отразява добре приемът на калциевия Д-пантотенат или на магнезиевия оксид, към оцветители и ароматизатори.

Геритамин

Геритамин е уникално съчетание от маслено разтворимите витамини А и Е; за тяхната функция при поддържането на косата вече стана дума. В комбинация двата витамина по-пълноценно упражняват функциите си – сред тях и въздействие за  растеж и заздравяване на косата и ноктите. Продуктът се препоръчва за жени над 20 години; приемат се по 1-2 капсули на ден в продължение на 2-3 месеца.

Геритамин за косопад
Как се ползва Геритамин за косопад
Геритамин за косопад действа, ако се комбинира с цинк за общо 18 седмици, 9 от които са почивка.

Този трик се издава от фризьорките на дамите, които попитат, а и по принцип, когато забележат, че има косопад. Препоръчват да се вземат от близката аптека капсулите Геритамин Нео, които съдържат различни минерали и витамини. Към тях се добавя и цинк на таблетки, обаче не от разтворимия. Двете добавки се редуват, като един ден пием от едното, а другият – от другото. Така се прави 3 седмици, след което почиваме още 3 седмици и повтаряме цялата процедура. Тя трябва да се повтори и трети път. Ефектът идва след това, но си заслужава чакането и упоритостта.

Витамин А

Може наистина много да се говори за ролята на витамин А за човешкото здраве. Както е известно, този витамин се реализира в четири форми – витамин А1 или ретинол, витамин А2 – дехидроретинол, ретинова киселина и ретинал. Макар всяка от формите да има специфичен ефект върху организма, най-често се говори общо за всичките и витамин А всъщност е сборно название. Добре е да се отбележи все пак, че изборът на една или друга форма е свързан с очаквания ефект. Така например дехидроретинолът е два пъти по-слаб от ретинола. Освен това ретиналът е най-подходящ като фактор за поддържане здравето на ретината и зрителния апарат като цяло, а ретиновата киселина е от съществено значение за образуване, функциониране и регенерация на епителните клетки.

Има и други разлики: ретинолът се набавя чрез консумацията на животински продукти; той се усвоява веднага чрез храносмилателния тракт и кръвообращението. Провитамин А, който се съдържа в растителните храни – каротин, първо се трансформира в ретинол, след което се натрупва в черния дроб в комбинация с определени протеини. Там се съхранява на депо и се “пуска” в организма в случаи на витаминозен дефицит.

витамини за коса
Има и готови хранителни добавки – съчетание от минерали и витамини за коса

Защо описваме всичко това? Една от функциите на витамин А е изграждането на здрави клетки за косата, зъбите и венците; поддържане на балансиран клетъчен метаболизъм в тези тъкани и успешна регенерация. Здравата, лъскава и еластична коса изисква достатъчно наличие от витамин А в организма. Ако той не може да се набави чрез храненето, могат да се препоръчат витаминни комплекси с негово участие. Витамин А, който е маслено разтворим, участва заедно с витамин Е и други компоненти в подхранващи маски и други маски с витамини за коса.

Витамин А: Предозиране, противопоказания. Как се ползва и кога?

Витамин Б12

Витамин Б12 или цианкобаламин въздейства комплексно върху косата. Той подобрява общото й състояние чрез подхранване на корените, т.е. на космените луковици. На практика това гарантира нормално израстване, здравина и предпазване от косопад. Същевременно видими дефекти като нацъфтели краища доста  бързо се неутрализират. Приемът на витамин Б12 намалява риска от косопад, включително алопеция. Специалистите твърдят, че при подхранване на косата с този витамин може да се очаква растеж на косъма от 3-4 сантиметра на месец, спиране на косопада, на начупване и цъфтеж.

Състоянието на косата се подобрява и поради оптимизираното кръвообращение в зоната на скалпа. Така е сигурно, че всички клетки – включително свързани с растеж и здравина на косъма, се хранят нормално. При нормално кръвообращение наистина космените фоликули получават необходимите им порции кислород. При достатъчно цианкобаламин в организма косата е гъста, тежка и с копринен блясък.

Витамин Б12 , въведен чрез десетдневен курс инжекции или таблетки, видимо подобрява състоянието на скалпа и косата. Същевременно той може да се включва и в различни маски с витамини за коса. Ето една примерна маска, с чиято помощ се подхранват космените фоликули и косъмът:

  • Набавяме си витамините Б2, Б6 и Б12 на ампули. Смесваме ги и добавяме едно сурово прясно яйце. Разбиваме с една супена лъжица бадемово масло и втриваме сместа в корените на косата. След час-час и половина измиваме обилно с топла вода и мек шампоан. Оставяме косата да изсъхне по естествен път; не бива да се слага балсам.

Понякога витамин Б12 дава алергични реакции. По тази причина е добре преди да си направите маска – да тествате Б12 върху малък участък от кожата. Ако мястото не се раздразни, зачерви или покрие с обрив, действайте смело с витаминозната маска за коса!

Витамин С

Витамин С успешно допринася за здравината и визията на косата; ако той е в достатъчно количество в организма, ше имате коса, която е гъста, расте нормално, предпазена е от косопад. Във всяка подхранваща маска за коса добавяйте една ампула витамин С – той ще съдейства за добрата визия на косата, за нейната лъскавина и копринена мекота.

Как се прави маска с витамин С? Смесете равни части рициново масло и зехтин – по една супена лъжица, добавете  една доза маслен разтвор на екстракт от корени на репей и една ампула витамин С. Втрийте от сместа в корените на косата. Оставете главата открита за един час и измийте с топла вода и мек шампоан. С такава маска растежът на косъма се ускорява; косата става по-здрава и жива.

Витамин С се комбинира сполучливо и в подхранващи маски за коса с витамини от Б-групата.

Витамин Е

Как да използваме витамин Е в грижите за косата?

Витамин Е – това е още един масленоразтворим витамин; той е един от компонентите в нашумелия тривитаминол, популярно средство за поддържане на косата.

Дайте мнение и Вие тук!

Витамин Е има антиоксидантно действие. Ефектът от неговия прием е многопосочен; едно от въздействията му засяга здравината на космените фоликули.  При здрав корен косъмът има възможности за добър растеж и форма. Предпазва до голяма степен от косопад. С витамин Е се приготвят маски за подхранване, при начупен и сух косъм, за блясък. Ето две лесни рецепти:

  • Маска против косопад с витамин Е и мед: Настъргваме един голям картоф и изцеждаме суровия сок. Две супени  лъжици сок смесваме със същото количество гел от алое, една супена лъжица мед и по една капсула маслен разтвор на витамин Е и витамин А. Полагаме маската, като втриваме внимателно в скалпа и масажираме. Увиваме главата със стреч фолио и хавлиена кърпа за два часа, след което измиваме с топла вода и бебешки шампоан.
  • Маска с витамин Е и яйце за блясък: Две супени лъжици студено пресован зехтин загряваме на водна баня. Когато маслото се затопли, отдръпваме от огъня и прибавяме една капсула маслен разтвор на витамин Е и един суров жълтък. Полагаме маската, увиваме с фолио и кърпа за половин час, след което измиваме грижливо.   

Освен под формата на маски витамин Е може да подобри състоянието на косата, както и други показатели на здравословното състояние, и чрез вътрешен прием. Там обаче трябва много да се внимава, защото предозирането вреди не по-малко от дефицита на този важен витамин.

Витамин Е – ползи и предозиране

Калмацин

Калмацин е продукт, условно коментиран в списъка с витамини за коса – по същество това е съчетание от три минерала, а именно калций, магнезий и цинк. Като цяло продуктът  при правилен прием допринася за поддържане здравето на опорно-двигателния апарат, за укрепване на имунната система, за балансиране функциите на сърцето и кръвоносните съдове. Особено важна за косата е съставката цинк: известно е, че при дефицит на този микроелемент се наблюдават забавен растеж, кожни заболявания – екземи и акне, проблеми с вкуса и обонянието, зрителни проблеми, отслабване на паметта. Особено показателно е това, че при недостиг на цинк косата изтънява, косъмът става трошлив и “цъфти”. Приемът на калмацин прекратява тази тенденция, спасява от косопад. Достатъчно е да се приема всеки ден по една таблетка – с вода по време на хранене.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин Б9 има важна роля за формиране на нови клетки, при бременни – за нормално развитие на плода, по-специално е сред определящите при изграждането на нервната система и гръбнака. Цялата Б-група витамини при недостиг причиняват различни промени в състоянието на косата – усилена секреция на мастните жлези по кожата на скалпа, падане на косата, чупливост и пр. Набавянето на фолиева киселина позволява тези процеси да се неутрализират. Ролята на витамин Б9 или фолиева киселина, е да ускори растежа на косата. Счита се, че при съчетаване с витамин Б5 – пантотенова киселина, забавя побеляването на косата.

Повече за ролята, която фолиевата киселина играе в човешкия организъм, четете ТУК:

Фолиева киселина – това НЕ Е само за бременни!

Бирена мая

Бирената мая съдържа балансирани компоненти на Б-витамините и витамин D, които са от значение за здравината на космените фоликули и растежа на косата.Самите бирени дрожди пък са източник на аминокиселини, които подхранват фоликулите и заздравяват корените на косата.

Бирената мая се включва в редица маски за коса, използвани в домашни условия. Вариантите се различават по целта на терапията: дали се касае за косопад, за по-интензивен растеж или срещу пърхот.

Ето една примерна маска против пърхот, в която акценти са познати витамини за коса и бирена мая. В чаша кисело мляко се разбърква една супена лъжица бирена мая и се оставя да набъбне. Намазва се внимателно скалпът и косата се разресва, за да се разнесе маската. След половин час се измива обилно с вода. Ако тази маска се прави редовно, освен спасението от пърхот тя ще донесе и здравина, с лъскав плътен косъм.  (framar.bg).

Още за прилагането на бирена мая при грижата за косата – ето ТУК:

Бирена мая – за какво и как да я използваме

Коприва

Какво място има копривата в грижата за косата? Тази уникална билка съдържа силициева киселина, която заздравява всяка съединителна тъкан, кожата и косата. При пърхот и изтощена коса чудесна работа върши чаят от листа и  корени на коприва (framar.bg).  Чаят се приготвя така: една чаена лъжичка суха билка се залива с чаша вряла вода. След десет минути се прецежда и се оставя да доизстине. С намокрени в чая пръсти се масажира скалпът. С остатъка изплакнете лицето – полезно е за кожата!

Друга рецепта с коприва: 200 г накълцани корени се заливат с един литър студена вода. Слагат се да заврат и се прибавят две чаени чаши оцет. Сместа се вари половин час, след което се прецежда и прибира в стъклена бутилка в хладилника.С този тоник веднъж седмично се правят фрикции на скалпа.

Рибено масло

Как вълшебното за здравето рибено масло помага и може ли да се причисли към средствата, богати на витамини за коса? Да не забравяме, че то съдържа изключително важните Омега-3 ненаситени мастни киселини. Сред другите ефекти от приема на рибено масло непременно трябва да споменем положителното повлияване на липидния баланс – с рибено масло се подобрява състоянието на обменните процеси в епителните клетки; подобрява се състоянието на кожата, в частност – на скалпа, създават се условия за здрави космени фоликули, нормален растеж и добра кондиция на косата.

Биотин

Често препоръчван продукт за заздравяване на косата са капсулите биотин + цинк. За ролята на цинка в поддържането на нормален растеж и здраве на косата вече стана дума; ползата от този компонент се усилва благодарение на биотина. Биотин е известен също като витамин Б7 или Н; според справката – този от значимите витамини за коса играе отговорна роля в обмяната на въглехидрати и мазнини и въздейства върху кондицията на кожата и косата. Чрез участието си в синтеза на витамин С той е значим и за въздействието на последния витамин върху състоянието на косата.

За подобрявне състоянието на косата е уместен приемът на капсули биотин плюс цинк – веднъж дневно по една капсула.

Фитовал

Какво е фитовал? Богата композиция от витамините от Б-групата, включително някои от анализираните като самостоятелни продукти, например фолиева киселина. В композицията са включени още цинк, желязо и мед, медицинска мая и аминокиселината цистин. Композицията е приготвена за вътрешен прием под формата на капсули. Въздействието на продукта се изразява в биологично подхранване на изтощена и проблемна коса; подобрява кръвообращението на скалпа, заздравява космените фоликули и косъма, прекратява косопада. Същият продукт се препоръчва и при чупливи нокти. Добрата практика е да се приема по една капсула дневно в продължение на 2-3 месеца, според конкретните проблеми.

Композицията фитовал участва и в някои специфични продукти от козметиката за коса – като съставна част от шампоани и лосиони против косопад и за подхранване и заздравяване на косата.

Ревалид

Балсам, шампоан и маска за коса: това са продуктите за външно третиране на скалп и коса с формулата на ревалид. Обикновено се препоръчва съчетано прилагане на една или повече от тези форми и капсулите за вътрешен прием.

Ревалид е съчетание от витамини за коса, аминокиселини и микроелементи. Сред тях са метионин, цистеин, калциев пантотенат, витамини Б1 и Б6, парааминобензоена киселина,  екстракти от просо и пшенични зародиши, бирена мая, желязо, цинк, мед.

Ревалид се приема три пъти дневно по една капсула – при хранене или непосредствено след това; повлиява благоприятно различни казуси с косопад, алопеция, изтощена коса и чуплив и разцепващ се косъм, както и чупливи нокти с проблемен растеж. При по-тежки случаи е възможно да се приемат капсули по формулата 3х2 капсули дневно в продължение на един месец. Пълният курс на терапията е тримесечен.

Герикапс

Герикапс е хранителна добавка – готова комбинация от масленоразтворимите витамини А и Е. Профилът му е подобен на този на геритамина (виж по-горе).  Витамини за коса, разтворени в соево масло – това е работещо съчетание, с чиято помощ се подкрепят терапиите на различни болести състояния. Герикапс се препоръчва и при проблеми с растежа на косата. Препоръчва се прием на една капсула дневно в продължение на един месец.

Допелхерц актив

Един от продуктите Допелхерц е специално създаден за неутрализиране на витаминни дефицити, следвани от засилено падане на косата, чупливост и загуба на блясък и еластичност. Допелхерц за коса и нокти съдържа екстракт от просо, масло от пшеничен зародиш, биотин, цинк, пантотенова киселина, витамин В6, мед. Приемът на този продукт, както и на ревалид, оптимизира производството на кератин, структурният протеин на косата и ноктите.

Още информация в нашите източници (на английски): 10-те най-добри витамина за растеж на косата! Витамини и други подхранващи за коса. Вършат ли работа реално добавките за коса?

Дайте и вие мнение ТУК! или погледнете по-долу за другите отзиви в нашия форум! Кажете какво мислите за добавки като Приорин, Ревалид, Герикапс, Геритамин и другите? Помагат ли ви? Какво ползвате?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото …

2 Мнения

  1. Marinela Stefanova

    Аз специално вместо витамини за коса и за косопад ползвам знаменития тривитаминол. Косата става гъста като на Баба Меца! За коса, кожа и нокти реално също се оправям с витамин Б7, фитовал и геритамин. Нямат изобщо грешка! Ревалид е супер за чупливи нокти и също е хубав доста. А Витамин Е и А се пият повече при хемороиди, но са номер едно и за косата, и за ноктите и въобще за всякакви “повърностни” неща по тялото, които се нуждаят от ремонт малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *