продължителност на живот след инфаркт
остър инфаркт на миокарда

Симптоми и продължителност на живот след инфаркт на миокарда

Какво представлява инфаркт на миокарда? Каква продължителност на живот след инфаркт се предвижда от науката? Симптоми на инфаркт. Масивен и микроинфаркт. Остър инфаркт на миокарда.

Инфаркт на миокарда или сърдечен инфаркт е остро критично състояние на организма, предизвикано от тромбоза на коронарната артерия. Сърдечният инфаркт е една от главните причини за преждевременна смърт от заболявания на сърдечно-съдовата система.
При инфаркт на миокарда загива миокардът – важна зона на сърдечния мускул; от това събитие следват нарушения във функционирането на цялата сърдечно-съдова система, застрашаващи човешкия живот.

Медицинското определение за инфаркт на миокарда е остра форма на исхемия – това е болестно състояние, свързано с влошено снабдяване на сърцето с кислород и хранителни вещества. В повечето случаи коментираният инфаркт поразява лявата част на сърцето – т.н. лявокамерен инфаркт, или преградата, която разделя сърцето на лява и дясна половина – септум, т.е. септален инфаркт, инфаркт на сърдечната преграда. В много по-редки случаи е възможно инфаркт да порази дясната сърдечна зона, т.е. дяснокамерен инфаркт. Причината за такъв тип разпределение е значително по-голямото натоварване на лявата камера.

Причини за инфаркт на миокарда

инфаркт
Специфичната локализация на болката е белег за инфаркт

В голяма част от случаите инфаркт получават хора, на които не им достига физическата активност. В същото време те понасят големи психоемоционални натоварвания, преживяват стрес: това като че ли става норма в днешно време.

Ето всъщност кои са условията, създаващи повишен риск за инфаркт:

  • Преяждане;
  • Нездравословно хранене;
  • Прием на прекалено голямо количество животински мазнини;
  • Недостатъчна двигателна активност;
  • Хипертонична болест;
  • Вредни навици – алкохол, тютюнопушене.

При хората с ниска двигателна активност рискът от инфаркт е в пъти по-висок от онези, които са физически активни.

Рискови фактори за инфаркт на миокарда

Някои промени в организма или характеристики от рода на възраст, професия и пр. създават допълнителен риск за развитие на опасното сърдечно състояние. Ето кои са доказаните рискови фактори за инфаркт:

  • Атеросклероза – това е състояние на кръвоносните съдове, при което те губят еластичността си, втвърдяват се и се запушват от наслоени мастни плаки. Атеросклерозата е водеща причина за спазми на коронарните артерии или за тромбоза;
  • Възрастта: след 40-50 години нараства рискът от инфаркт, както и от атеросклероза на коронарните артерии;
  • Артериална хипертония – високото кръвно налягане е фактор, причиняващ задебеляване на сърдечните стени; като следствие се проявява потребност от по-голямо количество кислород за работа и хранене на сърдечния мускул. При дефицит на кислород издръжливостта на сърцето намалява; освен това при артериална хипертония се влошава състоянието на кръвоносните съдове, развива се атеросклероза;
  • Тютюнопушене – независим рисков фактор за възникване на инфаркт. Пушенето свива кръвоносните съдове и създава условия за кислороден глад на сърдечния мускул;
  • Затлъстяване и нарушения на мастната обмяна – ускорява появата на хипертония, атеросклероза, диабет;
  • Недостиг на движение – въздейства негативно върху обменните процеси в организма и това провокира появата на захарен диабет и затлъстяване.

Симптоми на миокардния инфаркт

Най-категоричният показател за инфаркт е болката зад гръдната кост, която пълзи към вътрешната страна на лявата ръка. Появява се усещане за болезнени убождания в лявата ръка, пръстите и китката.

Болезнените усещания могат да се разпространят към шията, челюстите, на гърба – между лопатките, всички локализирани в лявата чяст на тялото. Всички болки като усещане и локализация са сходни с тези при стенокардичен пристъп.

масивен инфаркт
Кардиограмата при инфаркт е със специфични отклонения

При инфаркт на миокарда болезнените усещания са много силни, изгарящи, като пробождания с кинжал, разкъсващи. Понякога усещането е така непоносимо, че човек може да закрещи от болка. Както и при стенокардия може да се появи не болка, а само усещане за дискомфорт в гръдната област: усещане за притискане, тежест, все едно на гърдите ти е сложена желязна плоча или е стегнат обръч.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Понякога болката може да е тъпа, да се получи схващане на китката и това да е свързано с последваща продължителна и тежка болка зад гръдната кост или дискомфорт и напрежение в гръдния кош.

Стенокардната болка при инфаркт на миокарда започна изведнъж, внезапно, често през нощта или рано сутринта. Болката приижда на вълни, понякога може да отслабне, но не изчезва напълно. При всеки следващ пристъп на болезнената вълна дискомфортът в гръдната област нараства, достига максималната си точка и после отслабва.

Болката и дискомфортът обикновено продължават половин час, но понякога могат да продължат и няколко часа. Важно е да се запомни, че при болка, продължаваща повече от 15 минути, обикновено се касае не за стенокарден пристъп, а за инфаркт.

Друг различителен белег за инфаркт е това, че приемът на нитроглицерин не намалява сърдечната болка и не я спира дори ако човекът е в състояние на покой и е приел медикамента повече от един път.

Продължителност на живота след инфаркт на миокарда

Оцеляването след инфаркт най-често се оценява от специалисти, използващи регистри на пациенти в различни региони. Обикновено процентите на преживяемост се анализират за 1 година, 3, 5 и 8 години. Установено е, че ако пациентите нямат бъбречна дисфункция или захарен диабет, тогава почти всички от тях живеят гарантирано поне три години след ИМ.

Дългосрочната преживяемост до голяма степен зависи от качеството на грижите и вида на лечението, избрано на болничния етап.

Според проучването DANAMI-2 сред всички пациенти с инфаркт на миокарда, осемгодишната преживяемост е била 15,6% след използване на тромболиза и 12,4% след перкутанна коронарна интервенция (PCI).

Най-високият риск от смърт се проявява през първата година от живота след ИМ (до 32%). Основните причини: повторен инфаркт – 37%, хронична исхемична болест на сърцето – 21%, внезапна сърдечна смърт, белодробна емболия и остър мозъчно-съдов инцидент (инсулт).

Продължителността на живота също се различава в зависимост от лекарствата, които пациентите приемат след ИМ. Доказано е, че бета-блокерите намаляват смъртността от 61% (при тези, които не ги приемат) до 24% за 5 години.

Вероятността от повторен инфаркт на миокарда

Според клинични проучвания в рамките на 7 години след първия ИМ се появява повтарящо се събитие при около 14% от мъжете и 17% от жените. Около 30% от повтарящите се ИМ се развиват през първата година. Освен това те се регистрират по-често при по-възрастни пациенти.

Ако следващият миокарден инфаркт се развие в рамките на 2 месеца, тогава те говорят за рецидив на миокарден инфаркт. За да се предотврати повтарящ се миокарден инфаркт, пациентът трябва да премине през всички етапи на рехабилитация, да бъде наблюдаван от кардиолог и редовно да приема всички предписани лекарства.

Стенокардия или инфаркт?

Вече стана дума за съществуващото сходство между признаците на инфаркт и стенокарден пристъп. Локализацията на болката е много подобна, но има и някои съществени разлики. Ето за какво става дума:

  • Болките при инфаркт са значително по-интензивни;
  • Продължават повече от 15 минути;
  • Не затихват и не спират от приема на нитроглицерин.
Атипични симптоми на инфаркт

Понякога е възможно болките от инфаркт на миокарда да са атипични – например да са разположени не зад гръдната кост, а на друго място. Болката в хода на един инфаркт може да се обърка с болка, присъща на други заболявания – това, естествено, забавя диагностицирането на инфаркта и има риск от забавяне на адекватните медицински реакции.

Една от атимичните прояви на инфарктно състояние например е абдоминалната форма на инфаркт на миокарда. При тази форма болката блокира горната зона на корема и е свързана с гадене и повръщане, хълцане, подуване и болки в корема. В по-редки случаи болката може да е в долната челюст, шията или гърлото.

Позната е и т.н. астматична форма – при нея доминират проблемите с дишането, наблюдават се пристъпи на задух; аритмична форма – нарушен е сърдечният ритъм; цереброваскуларна форма на инфаркт, когато преобладаващи симптоми са световъртеж, гадене и загуба на съзнанието.

Инфарктът може да бъде и безболезнен. Тогава единствените симптоми са неопределен дискомфорт в гръдния кош – т.н. сърдечна мъка, освен това влошен сън и настроение, едновременно с необичайно обилно потоотделяне. Такъв тип инфаркт правят хората в много напреднала възраст, старци, които при това страдат и от захарен диабет. Безболезненият инфаркт е неблагоприятен вариант, той се диагностицира със закъснение и протича доста тежко.

Още информация и източници на английски: Инфаркт и симптоми на сърдечна атака; * Инфаркт на миокарда – основното в лечението му. * Продължителност на живот след инфаркт, според американската сърдечна асоциация.

Има ли успешна профилактика

Отговорът на този въпрос е положителен, но върху възможността за профилактика обикновено разсъждаваме, когато вече инфарктът ни се е случил.

Идеята не е сложна и не е трудна за изпълнение. Не е необходимо “ да ни тресне”, за да се заемем – ето как:

Да се откажем от вредните навици – алкохол, цигари, безсъние;

Да се храним здравословно – без животински мазнини и с грижа за холестерола, за липидния профил;

Да живеем активно – с физически натоварвания, които подобряват кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Това прави сърцето по-издръжливо и намалява риска от инфаркт;

Да се борим срещу наднормените килограми и хипертонията,особено ако веднъж вече сме преживели инфаркт.

Усложнения при инфаркт на миокарда

инфаркт, микроинфаркт симптоми
Коя е успешната профилактика срещу инфаркт

Най-голямата опасност при инфаркт на миокарда е свързана с неговата непредсказуемост и с възможните усложнения. Какво ще се случи – зависи от няколко основни фактора:

Каква е степента на уврежданията на сърдечния мускул; усложненията са по-изразени ако е поразена по-голяма зона на миокарда;

Какво е разположението на увредената от инфаркта зона – задна, предна, странична стена на лявата камера и пр. Най-често се развива инфаркт на миокарда в предната горна част на лявата камера. По-рядко е в задната стена, ниско.

Дайте мнение и Вие тук!

Колко време е било необходимо за възстановяване на кръвоснабдяването в поразената зона : колкото по-кратко е времето преди медицинската намеса, толкова по-малка ще е засегнатата площ.

Диагностика на острия миокарден инфаркт

Диагностицирането на острия миокарден инфаркт се базира на три критерия: характерна клинична картина, специфични изменения на електрокардиограмата, изменения в лабораторните показатели.

  1. Характерна клинична картина. Инфаркт на миокарда – това е белязано с появата на силна, често разкъсваща болка в сърдечната област или зад гръдната кост. Болката се движи към лявата ръка, долната челюст, лявата лопатка. Продължителността на болката е повече от половин час, тя не се повлиява от приема на нитроглицерин – може само леко да отслабне. Появява се усещане за недостиг на въздух, студена пот, рязка слабост, понижаване на артериалното налягане, повръщане, гадене, усещане на страх. Ако сърдечната болка не мине за 20-30 минути, както и след приема на нитроглицерин, това може да е свидетелство, че се касае за инфаркт. Извикайте спешно медицинска помощ!
  2. Кардиограмата показва специфични изменения; графиките отчитат оразуването на зъбци и повдигане на определени сегменти – тези промени сочат коя област на сърдечния мускул е засегната.
  3. Променят се специфични кардиомаркери в кръвта, при лабораторен тест това се установява много бързо – касае се за т.н. кардиомиоцити.

Кога да търсим спешна медицинска помощ?

Спешна медицинска помощ е необходима при първия пристъп на стенокардия, а също така и ако са налице следните симптоми:

  • Болката зад гръдната кост, която се е появила, се усилва; продължителността й е над пет минути и се наблюдава или чувства обща слабост, затруднено дишане, налице е гадене и повръщане;
  • Приемът на нитроглицерин не помага; болката все още е налице след пет и повече минути.

Докато дойде лекарят

Какво трябва да направим, докато дойде лекарят? Има някои  прости правила, чието спазване може да спаси човешки живот. Опитайте се да ги запомните:

  • Помогнете на болния човек да легне, повдигнете главата му с възглавница или сгъната дреха. Сложете под езика му таблетка нитроглицерин или валидол; стрийте един аспирин и му го дайте с няколко глътки вода.
  • Дайте допълнително таблетка аналгин, 50-60 капки валокордин  или корвалол.
  • При сигнала по 112 обяснете достатъчно точно каква е симптоматиката и се осведомете за възможния срок, в който ще дойде помощта. През това време не допускайте болният да се изправи или да ходи; по-добре е да преувеличите заплахата, отколкото да подцените ситуацията.

Всеки разумен човек трябва да е в състояние да изпълни тази елементарна реанимация веднага щом инцидентът се случи. Колкото по-рано започнат мерките, толкова по-вероятно е сърдечният инцидент да се преживее.

Как се изпълнява предварителната реанимация

Ако болният не е контактен, ако не реагира на външни дразнители, спешно трябва да започне реанимацията му на място в следния ред:

  • Поръчайте на някого – съсед, случаен минувач, да се погрижи за сигнализиране до спешния медицински център;
  • В това време вие вземете мерки човекът да е с чисти дихателни пътища – положете го да легне на твърда, равна повърхност, повдигнете му главата; ако е възрастен човек със зъбни протези – внимателно ги извадете от устата му; ако е започнал да повръща – обърнете главата му настрана и с помощта на салфетки, кърпи, тампони освободете устата и лицето му от повърнатата маса;
  • Убедете се, че болният диша. Ако липсва самостоятелно дишане – погрижете се за изкуствена вентилация на белите дробове. Ставадума за изкуствено дишане, чиято цел е да раздвижи белите дробове, напълвайки ги с въздух. При обдишването стиснете с два пръста носа на болния. С хигиенна цел на лицето му може да се сложи чиста тънка кърпа. Още при първото обдишване гръдният кош прави пасивно издишване; понякога са достатъчни само 1-2 такива опита.
  • Ако видимото отсъствие на дишане е съчетано с липсата на пулс – проверка по сънната артерия – трябва да се направи и директен сърдечен масаж. Работи се с две длани, поставени една върху друга в сърдечната област, на ритмични тласъци, при които целта е пасивно “вдишване”, компресия на гръдния кош. Нормално е да се правят 80 компресии в рамките на минута. Може да се направи и комбинирана реанимация – две обдишвания, сетне 15 масажни тласъка, отново две вдишвания и т.н.

Проследявайте внимателно какъв е ефектът от вашите реанимационни занимания. Положителен ефект има, ако кожата и лигавиците започнат да възстановяват розовия си цвят, зениците се свиват, появява се реакция на светлината, спонтанното дишане се възстановява или се подобрява, пулсът се опипва на сънната артерия.

Прединфарктно състояние

Има доста признаци за това, че сърцето е застрашено от инфаркт; то подава сигнали SOS и е достатъчно грамотният човек да ги разчете, за да се погрижи за здравето си. Основен симптом е специфичната, вече описана болка в сърдечната област. Тя може да се появи както по време на движение – ходене или бягане, така и в спокойно състояние. Сигурен белег, че се касае за прединфарктно състояние, е болката, която те събужда нощем след три часа или призори.

При прединфарктно състояние на практика се разиграва началната фаза на събитието, което може да се развие до инфаркт: силната болка е заради прекратената проходимост за кратко време на важен кръвоносен съд. Ако се касае за прединфаркт е възможно след двадесетина минути болката да отмине. За някои хора това е успокоително – те са изтърпяли изпитанието и могат да си продължат живота. Това е грешка! Много скоро пристъпът ще се повтори, защото не е отстранена причината за него. При това ще е с по-голяма сила. Затова ако почувствате внезапно болка в сърдечната област, ако я усещате да “пълзи” към лявата ръка, гърба или долната челюст, ако от тази болка сте се събудили през нощта – не чакайте да ви мине, а търсете бързо лекарска помощ!

Инфарктът убива призори (прединфарктно състояние)

Как се лекува инфаркт

Основна цел при терапията на болен с остър инфаркт на миокарда е по най-бързия начин да се възстанови и да се поддържа кръвообращението в участъка на сърдечния мускул, който е пострадал. Съвременната медицина вече разполага с немалко добри средства за това:

  • За контрол върху тромбоцитите и предпазване от образуване на тромб – аспирин или по-мощни препарати като клопидогрел, тиклопидин, плавикс, прасугрел;
  • Терапия с антикоагуланти, които въздействат върху съсирването на кръвта и върху факторите, които причиняват образуване на тромби и движението им по кръвоносните съдове – хепарин, бивалирудин, нискомолекулярните хепарини фраксипарин и ловенокс;
  • Прилагане на тромболитици – мощни препарати, които могат да “разглобят” вече образуван тромб: алтеплаза, стрептокиназа, ретеплаза.

Всички изброени лекарствени продукти се прилагат в различни комбинации и се изискват при съвременното лечение на инфаркт на миокарда.

Най-ефективният начин да се възстанови проходимостта на коронарната артерия и да се нормализира кръвоснабдяването на поразения участък на миокарда – това е бърза ангиопластика на кръвоносния съд с възможно поставяне на коронарен стент.

Ако описаните стъпки в терапията на инфаркт не помагат или не е възможно да се извървят – тогава се налага операция по спешност. Прави се т.н. аортокоронарно шунтиране като единствен начин за спасяване на сърцето.

Освен главната цел – да се нормализира кръвообращението в коронарната артерия, терапията при пациент с инфаркт на миокарда има и друго предназначение. По-точно:

  • Да ограничи мащаба на инфаркта за сметка  на намалените му потребности от кислород . това става чрез бета-блокери от рода на атенолол, метопролол, бисопролол;
  • Да намали натоварването върху миокарда – чрез рамиприл, еналаприл, лизиноприл;
  • Да контролира болката – обикновено тя спира, след като кръвообращението се възстанови; за това се използват наркотични аналгетици, нитроглицерин;
  • Да се бори с аритмиите – амиодарон, лидокаин ако аритмията е с ускорение; временна кардиостимулация или атропин – ако ритъмът се забавя;
  • Да поддържа в норма жизнените параметри – дишане, артериално налягане, бъбречни функции, пулс.

Опасно ли е да имаш аритмия

Съкращенията на сърдечния мускул са ритмични и при здраво сърце – правилни и постоянни. При новородените те са около 140 в минута, при хората в средна възраст 70-72, при старите хора – приблизително 80-85. Сърдечните ритми са подчинени на т.н. синусов възел, който се намира в дясното предсърдие и произвежда електрически импулси – именно те определят равномерния ритъм на сърдечния мускул. При аритмия функциите на синусовия възел са нарушени, той подава неравномерни сигнали и ритъмът на сърцето става променлив. При неправилния ритъм има фази с ускорено и със забавено пулсиране.

Причина за аритмията могат да са някои заболявания, но също фактори като стрес, преумора, психическо напрежение, прекалена консумация на кафе и/или алкохол, тютюнопушене.

Аритмията може да е дихателна или синусова в зависимост от причината за нарушения ритъм. Синусовата пък се диференцира като тахикардия – ускорен ритъм, или брадикардия – забавен. Съществува и синусов арест, при който липсва продукция на импулси в синусовия възел за определено време.

При подходящи медикаменти, хранене и режим аритмията може да се овладее и постави под контрол. Сърце с аритмия изисква по-специално внимание и грижи. Логично е да се мисли за връзка между аритмия и инфаркт, тъй като се касае до голяма степен за състоянието на кръвоносните съдове и способността на сърдечния мускул да изпълнява безотказно и в постоянен ритъм функциите си.

Аритмията не е толкова страшна. Дихателна и синусова аритмия

Какво се случва, ако не лекуваме аритмията?

Кислородният глад при засегнат от инфаркт сърдечен мускул означава по-бързо износване на тъканта. Тенденцията е насищането й с кислород вече да става за сметка на повече работа, т.е. увеличена честота на съкращенията – но това увеличаване е за сметка на отпускането при пулсация, т.е. диастолните паузи. Когато те са съкратени заради увеличените съкращения, намалява и доставката на кислород за сърдечните клетки. Омагьосан кръг!

При състояния след аритмия нараства опасността от образуване на тромби. Инфарктът и инсултът могат да са следствие не само на откъснат от плаките по стените на артериите тромб – но и от тромб, образуван по време на пристъп от аритмия.

Отслабва силата, с която сърдечният мускул изпомпва кръвта към кръвоносните съдове. Това се отразява на кръвоснабдяването на редица важни за жизнените функции органи, влошава работата им. Влошава се и кръвоснабдяването на периферните зони на тялото.

Билки след инфаркт

Фитотерапията може да се включи като част от комплексното лечение след преживян инфаркт. Консултирайте се за предложената схема на д-р Севдалина Цанева (recepty.bg) с две билкови настойки. Ето как се изпълнява:

  • Една супена лъжица сух червен кантарион – стебла, се залива с две чаши вряла вода. Оставя се да кисне един час, прецежда се и се разделя на равни части за три приема. Настойката се изпива половин час преди хранене. Рецептата се изпълнява в продължение на две седмици.
  • Пет супени лъжици свежи елхови иглички – смлени, се заливат с две чаши студена вода; слагат се на огъня да кипнат и се варят тихо още десет минути. Съдът се оставя за осем часа настрана, след което настойката се прецежда. От нея се пие по половин чаша четири или пет пъти на ден в продължение на три седмици.

Двата модула с билковите настойки се редуват, като всеки път преди смяната се прави едноседмична пауза. Този компонент от лечението на сърдечно болен не бива да се изпълнява самодейно; консултацията със специалисти ще насочи пациента както към ползата от подобно лечение, така и към продължителността му. Важно е и съчетаването на билки и медикаменти, каквито преживелият инфаркт човек следва да приема редовно.

Изключително добър ефект има лечението с оригиналната комбинация Демир бозан. Тя се продава готова и макар че не е съвсем евтина, действието ѝ е наистина поразително. Подробности вижте ТУК!

Счита се, че билковата терапия може да се изпълнява от 6 месеца до една година. Да не забравяме и необходимостта от промяна в начина и ритъма на живот. Не бива да фокусираме цялото си внимание върху всеки трепет на сърцето, всяка малка болка – но житейският ни ритъм без съмнение ще трябва да се укроти. Да си осигурим здравословно хранене – съобразено с възрастта и състоянието, да правим подходяща гимнастика и физически упражнения, да подобрим качеството на съня си. Сърцето ни заслужава тази грижа.

Възстановителен период след инфаркт. Връщане на работа

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

Едно мнение

  1. Вече 21 години откакто съм получил долен заден инфаркт. Пия редовно хапчета и всяка година съм при сърдечен лекар за профилактика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *