папиломи
Медицината практикува немалко съвременни терапии

Лечение на папиломи. Топ билкови рецепти, народна медицина, но задължително при лекар!

Лечение на папиломи и видове. Кондиломи, брадавици (кокоши трън), рак на шийката на матката. Премахване с народни средства и билки. Народна медицина. Симптоми на папилома вирус

Папиломи: нещо, за което не ни се говори, но от което подсъзнателно се страхуваме. Знаем ли достатъчно какво са въпросните папиломи, кога можем да се освободим от тях без усложнения, защо появата им не е само козметичен минус.

Папиломи – това са доброкачествени туморчета, които се появяват изневиделица по кожата и понякога дори не ги забелязваме. Могат да са съвсем дребни, с диаметър около един милиметър – или да “бухнат” до два-три сантиметра. Различни са и по цвят, от телесна гама до тъмнокафяви. Могат да се появят по лицето и по крайниците, но могат да се развият и по лигавици – в носа, устната кухина и гърлото, по самите гласни струни, в интимната зона.

Всички тези “екстри” дължим на човешкия папилома вирус: прониквайки в организма ни, той причинява изменения в тъканите на клетъчно равнище и провокира нехарактерното им разрастване. При това не говорим само за един вид вирус: названието е сборно, за повече от сто типа вируси, всеки със своя специфична характеристика. Какви точно ще са измененията в тъканите ни, какво ще се развие в резултат на сбърканата клетъчна програма – зависи от това какъв точно вирус от тези типове работи в тялото ни.

Типовете човешки папилома вируси са номерирани от науката и в общи линии е известно какво се случва след инвазията им. Примерно:

  • Типове №№ 2 и 4 причиняват образуването на обикновени брадавици;
  • №№ З и 10 – плоски брадавици;
  • №№ 6 и 11 – островърхи кондиломи.

Ако “сблъсъкът” с изброените е до голяма степен предвидим и обещава успех и спасение, не така стоят нещата с вирусите-убийци. Някои от тях като №№ 1Б, 18, 31, 33 и 35 са в състояние да причинят дисплазии, да провокират злокачествено израждане и рак на маточната шийка. За жалост вирусът се предава лесно при контакти и по битов път; освен това той е в състояние да “спи” в меките тъкани и лигавици доста дълго време и да се активира в най-неочакван момент.

Заради различното поведение на типовете човешки папилома вируси е направена класификация – те са разделени на групи с висок и нисъ к риск. Например вирусните типове №№ 6 и 11 са нискорискови и най-неприятното, което могат да ни причинят, са островърхи кондиломи. За сметка на това изброените от група дисплазии и рак на маточната шийка логично са високорискови, или вируси-убийци.

Здравната статистика еднозначно определя числото на заразените всяка година като милиони: най-често се касае за островърхите папиломи. Лекарска помощ обаче търсят съвсем малко хора. Заразяването и дори протичането на вирусната инфекция просто не се забелязва; липсват симптоми, които карат човека да се чувства болен и нещата се развиват незабелязано.

Кои симптоми предупреждават за вирусната зараза

Все пак съществуват признаци за това, че сме жертва на описаната вирусна инфекция и че ни грозят папиломи. Да не забравяме, че различните типове папиломи ще се проявяват по специфичен начин, т.е. можем да очакваме различни симптоми. Обикновено хората със здрава имунна система не усещат вищо смущаващо – просто вирусът няма шансове да се развие. Отключващ инфекцията момент може да се окаже отслабването на имунитета по някаква причина, например стрес или усложнено хронично заболяване. Фактор за развитието на папиломи може да се окаже и бременността.

След това въведение да разгледаме основните групи симптоми и образувания, които са резултат на вирусната инфекция:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

1.Кондиломи: Това са израстъци със зърнеста структура, големи от милиметър до няколко сантиметра. Могат да се развиват единично или на групички. Островърхи кондиломи развиват не повече от 3% от заразените със съответния тип вирус – това се случва при отслабен имунитет. Локализацията на кондиломите е специфична, те предпочитат интимната зона – гениталиите или около ануса. Вирусът може вече да е в тялото ви, но онези неприятни израстъци с телесен или белезникаво-розов цвят да не ви се появят – просто имунитетът ви е здрав. Вирусът ще замре в тъканите ви в състояние на анабиоза и ще чака своето време дори години наред.
При мъжете локализацията на кондиломите е най-вече по главичката на пениса, препуциума и около ануса. При жените кондилом може да се появи по клитора, срамните устни, около отвора на пикочния канал, във вътрешността на влагалището или по шийката на матката.

папиломи
Папилома вирусът може да прекара в дълбоките пластова на кожата години в латентно състояние

Дали ще ви се появят кондиломи, след като сте се заразили, зависи не от вируса – а от собствената ви имунна система. Кондиломите могат самостоятелно и да се появят – и да изчезнат, но зад “поведението” им всъщност е състоянието на имунната ви система. При всички случаи откриете ли си кондилом, това е симптом за състоянието на имунитета ви, погрижете се за него. Освен естетическото неудобство – тези образувания създават дискомфорт при интимно общуване и затрудняват едно евентуално раждане, могат да станат причина за опасно кървене.

Образуването на плоски кондиломи по маточната шийка пък е свидетелство за наличието на остра или хронична инфекция.

 2. Обикновени брадавици: Доброкачествените папиломи, т.е. обикновените брадавици, се появяват преди всичко по ръцете и краката, рядко по други части на тялото. Те могат също да останат незабелязани, ако не нарастват значително, зашото цветът им по правило съответства на цвета на кожата, върфу която са поникнали.

3. Рак на шийката на матката: Ракова тъкан или дисплазия на маточната шийка могат да се развият като следствие от поразяване с човешкия папилома вирус. Жените, които са били заразени с вируси от високорискови щамове, трябва да бъдат насочени към биопсия колкото може по-рано. Ако една жена не спазва препоръчания регламент за профилактични гинекологични прегледи, заболяването може да бъде открито на късен стадий и лечението да се окаже проблемно.
Симптомите на заболяването се изразяват в болезнени усещания в гениталиите при полов акт. Болка може да се усеща дори при обикновено докосване. При дисплазия на маточната шийка могат да се наблюдават необичайни течения от влагалището. Видим симптом на вирусната зараза може да бъде появата на брадавици, но най-често носителите на вируса изобщо не подозират какво им се случва.

Кои са причините за заразяване с папиломи?

Заразяването с човешкия папилома вирус най-често става при полов контакт с носител на инфекцията. Няма никакво значение какъв точно е половият акт – вагинален, анален или орален.

Опасното всъщност е, че заразата с вирусите на папиломи може да се пипне и съвсем невинно, по контактно-битов път ще се зарази, докато изминава родовите пътища. Типичен вариант е използването на едни и същи прибори и вещи за лична хигиена. Ако една бременна жена е заразена и ражда по естествен път – бебето също ще бъде инфектирано в хода на раждането.

Друг интересен факт за опасните папиломи е това, че презервативът не спасява от заразата – всъщност и при използването на презерватив контактът с кожата или лигавици на носителя е достатъчно тесен и защитата от инфекция е доста условна. Проникнал в здравия организъм, вирусът може да започне развитието си веднага или да прекара известно време в латентно състояние. Тласък за активирането му след инкубационния период – било месеци или години – дава отслабването на имунната система, силен стрес, болести на храносмилателната система, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, други хронични заболявания.

Когато попадне в човешкия организъм, папиломи вирусът не се разпространява чрез кръвта и по вътрешните органи. Той остава складиран в клетки от дълбоките пластове на кожата. Едва когато се активира – излиза на повърхността във вид на брадавици и тогава е заразен. Докато е в латентно състояние – вирусът не представлява заплаха за околните.

Припомняме, че много често папиломи вирусът се хваща в обществени места с висока влажност – сауни, басейни и плажове. Задължително е при посещения на такива места да се спазват правилата на добрата хигиена и всички лични вещи да си остават наистина и само лични.

Папилома вирус: Симптоми и лечение. Как да действаме?

Как да се лекуваме от папиломи?

папиломи
Медицината практикува усъвършенствани терапии за справяне с проблема папиломи

Много хора подценяват проблема с неприятните брадавици и се опитват да се справят сами – кой както е чул оттук-оттам, самонадеяно и без да си дава сметка, че става дума за опасни папиломи. Тези неприятни израстъци не бива да се чоплят, изрязват или скубят, защото по този начин инфекцията се разпространява още по-активно. Появата на брадавици и папиломи е знак, че трябва да потърсите добър дерматолог и стриктно да се придържате към неговите препоръки. Ако отлагате решението нещата само ще се усложнят – вашите папиломи са не просто грозна история, но и заплаха за здравето и един вид отворена врата за проникване на различни инфекции в тялото ви.

Дайте мнение и Вие тук!

Самата поява на брадавици и папиломи алармира за нещо нередно във функционирането на организма. Причина за появата им могат да бъдат външно далечни проблеми като гастрит, колит, заболявания на бъбреците или черния дроб, гинекологични проблеми. Ако се проведе успешно лечение на въпросните заболявания, много често неприятните папиломи изчезват сами. Нарушената стабилност на имунната система обаче може отново да отключи болестта и тя да рецидивира. Ето защо е така важно да се грижим за имунната система, за нейното укрепване.

Особеност на заболяването от папиломи е това, че наличието на вирус в организма всъщност не се счита причина за някакво лечение. На практика папилома вирусът не може да бъде унищожен, щом веднъж се е настанил в организма. Лечение може да се провежда единствено когато вирусът е активиран и се проявят характерните симптоми. Провежда се противовирусна терапия и се предприемат мерки за укрепване на имунната система.

Все пак дискомфортът от появата на папиломи и брадавици е основание за търсенето на начини за тяхното унищожаване. За това се използва лазер, течен азот или изгаряне с радиовълни. Методите са усъвършенствани, стерилни и лечението е успешно – след такава намеса обикновено не остават дори белези. Работата е там обаче, че на практика се отстраняват само последиците от действието на вируса, а рискът да се появят нови брадавици по този начин не се отменя.

Други медицински методи за премахване на образуванията са електрокоагулацията и химическата коагулация. Това са различни типове изгаряне, стопяване на тъканта. Практикува се и инжектиране на препарати с интерферони непосредствено в засегнатия участък – това “убива” папиломине и същевременно подкрепя имунната система. Развитието на инфекцията може също така да се замрази за пет до десет години с помощта на специална озонова терапия.

Брадавици и папиломи се церят и с методи от народната медицина. Обикновено терапията е мазане на образуванията редовно с различни сокове, смеси и отвари. Като лечебни средства обикновено се прилагат сок от билката змийско мляко, нишадъров спирт, мляко от глухарче, кисел ябълков сок и рициново масло.

Има ли успешна профилактика?

Профилактика има, успешна и при това проста. Но би могла да е и много сложна – зависи. Трябва да се грижим за всевъзможните драскотини и ухапвания от насекоми – бързо да ги дезинфекцираме, за да елиминираме опасността от проникване на бактерии и вируси в организма. Най-сигурна профилактика е избягването на стресови ситуации и укрепването на имунната система.

Как народната медицина спасява от папиломи?

Познатите практики залагат на изгарянето на брадавици и папиломи със сокове от различни растения, или изсушаването им чрез изпитани методи – по бабешки. Ето най-разпространените и успешни сред тях:

Изсушаване чрез памук и яйце

папиломи
Змийско мляко – това е една от най-търсените билки срещу папиломи

Обикновеният медицински памук може да ни свърши чудесна работа в битката с папиломи. Върху образуванието се поставя късче сух памук и се залепва с лейкопласт. Лепенката се носи две-три седмици, като всеки път след къпане, т.е. намокряне, памучето се сменя. Счита се, че липсата на въздух пресушава изолирания папилом и той се изсушава, загива и лесно се изчиства.

Малък папилом може да се премахне и с помощта на суров яйчен белтък. За целта не е нужно да хабим цяло яйце, а да оберем остатъка от вътрешната част на черупката, когато сме го счупили за някакво ястие. Ефектът е същият като при изолирането с памук, а може и с вълна, и лепенка. Някои лечители практикуват смесена “техника”, като съчетават памук или вълна с яйце. Необходимо е да се запазят две празни яйчени черупки и да се пекат във фурна половин час при 250 градуса. След това изпечените черупки се счукват, докато станат на пудра. От пудрата се взема малко и се поръсва папиломът, после се слага мъничко късче вълна или памук и се покрива с лепенката. Израстъкът се унищожава за около три седмици, като на всеки три дни процедурата се изпълнява отначало – посипва се прах от яйчена черупка и т.н.

Лечение със змийско мляко

Сокът от билката змийско мляко в народната медицина се счита класическо средство за премахване на брадавици. За приготвянето на сок е необходимо да се накълца известно количество прясна билка и масата да се изцеди през марля. Течността се вари на слаб огън до сгъстяване – така се получава наситен екстракт. С този екстракт се мажат неприятните папиломи или брадавици всеки ден, до пълното им изчезване. Има и по-интензивен вариант на терапията, при който брадавицата се маже 4-5 пъти последователно с интервали от по няколко минути. Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно.

Папиломите могат да се намазват и директно със сока от прясната билка веднага след изстискването. За да се избегнат изгаряния обаче преди това трябва да го разредим, най-добре със собствената си слюнка. Обработената брадавица се изолира с лепенка. Твърди се, че за два последователни дни при тази технология неприятните папиломи се унищожават.

Някои народни целители препоръчват както външни локални процедури със змийско мляко, така и прочистване на чревния тракт чрез клизми с настойка от билката змийско мляко. Настойката се приготвя от 50 г накълцана билка и половин литър вряла вода. Заливаме билката и след три часа прецеждаме течността, с която правим клизма. Задържаме течността максимално дълъг срок. Пълният терапевтичен курс с клизми е 10-20 броя процедури. Не бива да се прави по-концентриран извлек, тъй като в големи дози билката може да има токсичен ефект.

Още един вариант на лечение с билка змийско мляко: приготвената по горната рецепта настойка се замразява на кубчета. Всеки ден се вади от фризера едно кубче и с него се натриват брадавици или папиломи. След време образуванието пада от само себе си.

Терапиите с билката змийско мляко могат да се комбинират и с прилагането на чист пчелен мед като мехлем. Папиломите се намазват вечер с мед, а на сутринта се измиват с чиста вода. В рамките на деня се прилага терапия с билки.

Терапия с газ и орехи

За тази терапия е необходимо да се снабдим с орехи в млечна зрелост; смиламе ги заедно със зелената обвивка и с получената маса напълваме 2/3 от еднолитров буркан. Доливаме до гърлото с пречистена газ за осветление, поставяме капак и оставяме на тъмно за три седмици. Готовият разтвор се прецежда и с получената настойка досадните папиломи се мажат по 1-2 пъти дневно. Настойката се съхранява в бутилка от кафяво стъкло в хладилник.

Лечение с картофен сок

Картофеният сок доказано помага при много заболявания – прилага се например в комплексното лечение на рак, аденом, стомашна язва, захарен диабет и чернодробни страдания. Справя се и с немалко симптоми при заболяване от папиломи.

Лечението се провежда със сок от сурови картофи. Клубените се измиват, подсушават и настъргват с ренде; после се изстискват през марля. Половин чаша такъв сок се изпива два пъти дневно половин час преди хранене – и това се прави всеки ден в продължение на два месеца. С такава терапия обаче не трябва да се захващат диабетиците и хората, които имат понижена киселинност на стомашния сок.

Рецепти за билкови смеси против папиломи

Преди да започнете лечение на брадавици или папиломи с билкови смеси, задължително се консултирайте с дерматолог. Не всяко образувание по кожата е безобидно и може да се третира по този начин. Понякога се касае за нещо много по-сериозно, което при неумела намеса може да създаде истинска заплаха за здравето и дори за живота ни. Вече предупредихме, че някои папилома вируси причиняват злокачествени изменения в епителните клетки. Проверете какъв точно е вашият случай и се консултирайте какви билки биха могли да ви помогнат.
Още един съвет: не действайте самодейно с билките, съветвайте се с опитни фитотерапевти – трябва да се познават добре лечебните им въздействия и как правилно да ги използваме.

Даваме рецептите за две билкови смеси, чието приготвяне следва една стандартна технология: всички съставки в точно определени пропорции се смилат в кафемелачка. Две лъжици от сместа се заливат в термос с литър вряла вода и се оставят да се запарват цяла нощ. На сутринта течността се прецежда и от нея се пият по три чаши на ден. Лечението продължава три месеца; може да се прави 2-3 пъти в годината.

  • Рецепта №1: Смесват се по две части детелина, жълт кантарион, семена от копър, блатен аир и по една – трицветна теменуга и живовляк. Всички билки са сухи; след смилането им се изпълнява описаното по-горе приготвяне и прием.
  • Рецепта №2: Изпълнява се само от сушени билкови корени – 5 части женско биле, по четири – сибирски женшен и медицинска ружа, по две – блатен аир, левзея и бял оман, и една – аралия. Запарката от тази билкова смес действа като силен адаптоген; неутрализира стреса, който е ключов фактор за появата на папиломи, и същевременно очиства организма и укрепва имунната система.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво се използва Ихтиол? Как се слага за изсмукване на гной?

Ихтиол при гной или Йодасепт за цирей, подкожни пъпки и липом. Лепенки

За какво се използва Ихтиол? Как се слага за изсмукване на гной? Ихтиол или Йодасепт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *