витилиго лечение бели петна по кожата
Бели петна по кожата, лечение и симптоми на витилиго

Витилиго – що за болест, как се лекува

Лечение на витилиго и бели петна по кожата с лекарства и билки. Кой крем е наистина добър? Действие на протопик и елидел. Заразно ли е, предава ли се от майка на дете?

Витилиго е кожно заболяване, при което меланинът в кожата се разрушава и тя се покрива с бели петна. Каква е реакцията ви, ако човек с такива бели петна ви протегне ръка за здрависване? Страхувате ли се, иска ли ви се да не я докосвате?

За много хора естеството на болестта витилиго е неясно и се боят от зараза. Трябва все пак да се каже, че витилиго или левкодерма (бяла кожа) не се предава при контакт. От това незаразно заболяване страда около един процент от населението на планетата. Болестта не избира раса или етнос, но при популациите с тъмна кожа белите петна се забелязват по-отчетливо.

Признаци за това, че се разболявате от витилиго

Кои симптоми могат да ни предупредят, че развиваме витилиго? Разбира се – появата на самите петна, които постепенно стават млечнобели и са с ясно очертани граници. Най-често те са разположени по лицето – около устата, очите и носа, около ушите, по ръцете и краката – от вътрешната страна, крайчетата на пръстите, ходилата, лактите и коленете. Откривате ги също в слабините и аналната зона. Понякога петна има по скалпа или по окосмени части на лицето – брада и мустаци.

Внимателното наблюдение може да покаже, че загубата на пигмент или депигментацията не протича еднакво и че петната от витилиго са различни. Могат да се обобщят следните особености:

  • Зоната на прехода между здравата кожа и засегнатата от патологичния процес има характер на пигментен контур; самите петна са в три белезникави цветови нюанса;
  • Петна с оформени четири цветови нюанса, които показват стадии на болестното развитие; около тях е оформен по-тъмен бордюр;
  • Петна с възпалени участъци, които са ограничени с релефен ръб;
  • Петна със светло синкаво оцветяване.
витилиго
Петната от витилиго най-често се появяват по ръцете и лицето

Появата на специфичните петна от витилиго не e единственият тревожен симптом. Има още много сигнали за това, че нещо в организма се обърква, че се развива някакъв странен процес. Внимавайте дали нещо подобно не сте чувствали напоследък и вие:

  • Косопад от типа алопеция – загуба на коса в отделни неголеми участъци, гнездова форма;
  • Хореоретинит – възпаление в задната част на окото и ретината;
  • Внезапно побеляване на косата на кичури, съответстващи на вече оформени бели петна по скалпа;
  • Склеродермия – кошмарното автоимунно заболяване, при което се уврежда съединителната тъкан и настъпват промени в кръвоносната система; външно може да е изразено с посиняване на пръстите, удебеляване на кожата и загуба на чувствителност, промени в кожата на лицето и придобиване на специфичен изглед на маска, и др.;
  • Проява на кожни заболявания като псориазис и плосък лишей;
  • Хронични болести на стомашно-чревния тракт;
  • Засегнатите от витилиго зони са с нарушено потоотделяне; кожата не реагира на студ и други външни дразнители; отслабват нормалните нервно-мускулни рефлекси;
  • Често появата на витилиго е съпътствана от различни дерматити;
  • Доказателство, че се касае за системно заболяване – а не просто за недъг само на кожата, е променената кондиция на черния дроб; изследванията в тази посока доказват, че са отслабени възможностите на черния дроб на неутрализира попадналите в организма токсини.
витилиго
Витилиго в напреднал стадий – петната са по цялото тяло, появяват се нови огнища

За разлика от други страдания, при витилиго липсват оплаквания от болки и някои ограничения – както е при засегнати двигателни възможности. За сметка на това дискомфортът, тревожността и обяснимата потиснатост са доста сериозен негатив. Срещите с хора се превръщат в проблем, проблем е дори излизането на открито, ако грее слънце. Човекът с витилиго трябва да се откаже от хубавия летен тен, защото на фона на загорялата кожа кошмарните бели петна личат още по-ясно.

Класификации

Изучаването на заболяването е дало възможност да се диференцират две форми на коментираното витилиго: локализирана и генерализирана.

При локализирана проява на патологичния процес се изброяват следните форми на витилиго:

  • Витилиго по лигавиците;
  • Сегментарна форма – когато петната са разположени в зона, обслужвана от единичен нерв, черепно-мозъчен или гръбначно-мозъчен;
  • Огнища – когато проявите са само на един или два участъка на кожата.

При генерализираната форма кожните изменения засягат голяма площ и са разположени в повече от една телесна зона. По този признак също може да се направи класификация според степента на засягане:

  • Акрофасциална форма – засегнати са лицето и крайниците;
  • Вулгарна форма – огнищата витилиго са разпръснати по цялото тяло;
  • Тотална или универсална форма – когато е засегната по-голяма част от кожата, често около 80%;
  • Смесена форма на витилиго – когато са съчетани акрофасциална с вулгарна, или сегментарна, акрофасциална и вулгарна.

Защо се случва това?

Хората не се раждат с витилиго – тази кожна патология започва да се развива под въздействието на различни фактори впоследствие; факторите могат да са както вътрешни, така и външни. Заболяването се проявява много рядко в детска възраст; обикновено първите му прояви могат да се забележат след като едно дете навърши 10 години. Любопитното е, че е доказана връзка между появата на витилиго и периоди на повишена слънчева активност през пролетта и лятото.

“Фигурин

Слънчевата активност, протуберансите все пак не могат да се обявяват за главна причина, за основен виновник.

Други сериозни условия за това да развиете витилиго могат да бъдат:

Автоимунно разстройство – “авариите” в имунната система са прочина за множество случаи на болестни прояви, включително и на витилиго. Простичкото описание на това, което се случва, е атака на имунната система към собствени здрави клетки и тъкани. Те се възприемат като нашественици, като агенти на чуждото, подлежащи на унищожение. Връзката между автоимунните реакции на организма и появата на витилиго се доказва от факта, че хората с витилиго обикновено развиват някои от най-често срещаните автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, болести на щитовидната жлеза, вълчанка или лупус еритематодес.

Наследственост – генетичната обусловеност на болестта витилиго е доказана експериментално от научен екип на Държавния университет в Колорадо. Знае се категорично, че съществува фамилна предразположеност към този вид патология на кожата. Освен това са верни твърденията за някои корелации: например хората с кафяви очи по-често развиват витилиго в сравнение със синеоките и тези със сиви очи.дума за цяла група причини под общо название – невроендокринни. Непосредствен фактор за разболяването може да бъде надбъбречната жлеза, хипофизата, панкреасът, яйчниците.

Нарушения на кожната трофика. Причина за споменатите нарушения в метаболизма на коментираните тъкани могат да са изгаряния – слънчеви или термични, химически, белези, микротравми. Нерядко витилиго се развива върху кожна зона, която е била наранявана, преживяла е възпалителен процес и е понесла автоимунен компонент на въздействие. Клетките, произвеждащи пигмента меланин, започват да се разрушават. Колкото по-често такава проблемна кожа се излага на слънце, толкова по-бързо се развива процесът на депигментация.

Медикаментите. Приемът на някои лекарства също може да отключи патологичния процес.

Някои болести на черния дроб, при които настъпва застой на жлъчни сокове и изменения в чернодробния паренхим. Въздействието върху появата на витилиго е непосредствено.

Болести на стомашно-чревния тракт: дисбактериоза, малабсорбция. Поради тези нарушения кожата не получава необходимите хранителни вещества за образуване на меланин – в това число мед, цинк, манган, магнезий.фрмалдехид и пр.

витилиго
Побеляването на коса и мигли, при мъжете – брада и мустаци на отчетливи кичури също е симптом на витилиго

Всъщност лекарите не грешат като твърдят, че появата на витилиго е могъщ сигнал на организма за сериозен здравословен проблем. Много често болестта започва след преживяна вирусна инфекция, интоксикация, след физическа травма. Особено опасни в това отношение се оказват травмите на главата.

Стадии на витилиго

Витилиго е от заболяванията, които могат да се развият бързо, но в някои моменти разпространението на кошмара бели петна да се забави и дори за известно време да спре. Прието е да се говори за следните стадии на страданието:

Прогресиращ – той е налице, ако в рамките на три месеца се наблюдава значително увеличение на петната по размер; започва разрастване на стари пигментни петна или се появяват нови огнища. Прогресията обикновено е бавна – като непосредствено до по-ранните бели зони се формират нови. Бавната прогресия е считана за естествено развитие на болестта. Но е напълно възможно и нарастването на засегнатите участъци да става бурно, мълниеносно. Тогава белите петна само за няколко седмици покриват цялото тяло на пациента.

Начален – по кожата се образуват единични петна. В зависимост от конкретните условия по-нататък болестта може да премине в прогресираща фаза, да се стабилизира в тези рамки или да настъпи репигментация.

Стационарен – заболяването е регистрирано само с едно огнище, което дълго време не нараства и не се появяват нови петна. Заболяването е стабилно.

Репигментация – такъв стадий може да настъпи при спонтанно образувани петна, които са резултат от някакво предприето лечение. След прекратяването му нормалната пигментация на кожата може да се възстанови. Тъжното е, че спонтанна и пълна репигментация при това заболяване може да се наблюдава изключително рядко.

Опасно ли е това заболяване?

Въпреки страховете ни, че можем да се заразим, ние не можем да не си дадем сметка, че човекът с витилиго обикновено не се държи като болен, няма такъв вид. И в действителност такова заболяване не е непосредствено застрашаващо живота. Но всъщност как то влияе цялостно върху здравето?

Факт е, че заболяване все пак има и че външните му прояви са доказателство за някакви нарушения в здравословния статус. На тези нарушения няма как да не се обърне внимание. Какво е разумно да се провери или преоцени:

Как работи щитовидната жлеза. Според официалните статистически данни над 10% от случаите с витилиго са свързани с нарушени функции на щитовидната жлеза. Принципно нарушенията на тези функции имат отношение към следните диагнози: гуша (струма) първа и втора степен с нарушен баланс на хормоните от щитовидната жлеза – такива признаци са присъщи на 86% от пациентите с витилиго и едновременно с проблем на щитовидната жлеза; хипертиреоза – открива се у 12% от болните от витилиго едновременно с останалите симптоми на патологията като тревожност, кръвно налягане; хипотиреоза – с понижено кръвно налягане, лесна умора, апатия – рядко срещан вариант у 2% болни от витилиго с отклонения и в щитовидната жлеза. Независимо от вариантите връзката между щитовидната жлеза и появата на витилиго е директна и очевидна.

Терапия с лекарствени препарати, които отключват механизма на болестта витилиго и които възможно помагат за едно заболяване, но същевременно провокират друго. Необходима е замяна.

Има връзка между витилиго и други кожни заболявания като псориазис или алопеция; да се търси комплексно лечение.

Появата на бели петна е знак за проблеми на имунната система – разумно е да се обърне внимание на факторите, които са причина за тях. Не е тайна, че съществува връзка също между витилиго и диабет.

При видима връзка между появата на витилиго и често понасяне на стрес да се търси начин за неутралициране, за стабилизиране на психиката;

Има и случаи на свързаност между витилиго и пневмония, витилиго и прогресиращо късогледство.
Наистина витилиго не е заболяване, което застрашава живота – но обикновено паралелно с него се развива и друго заболяване. Затова ако имате симптомите на кожното заболяване, но същевременно страдате хронично и от друго, обсъдете с лекаря си възможната връзка и търсете комплексно решение. Болните от витилиго почти винаги се нуждаят и от психологическа помощ, защото този козметичен дефект е много силно изразен, трудно се прикрива и е реална опасността от психотравми, депресии, проява на комплекс за непълноценност заради външността.

Предава ли се витилиго по наследство?

Въпросът за предаването на болестта по наследство е изследван многократно. Няма единно мнение по въпроса, но повечето заключения по темата са утвърдителни. Съществува комбинация от гени, които определят вероятността от проява на витилиго у членовете на една фамилия. Рискът от наследствено мотивиране на болестта се движи между 15 и 40%.

И все пак никой не настоява на твърдение, че щом един човек е болен от витилиго, децата и внуците му също при всички случаи ще се разболеят. Те биха се разболели при наличието на определени рискови фактори. Детето на родители с витилиго може да изживее целия си живот без нито един симптом на заболяването. И все пак децата с усложнена фамилна анамнеза определено са си рискова група.

Науката има изследвания върху определени генотипи, които най-често се свързват със заболяванията от витилиго. Честотата на съвпаденията обаче варира твърде много и определено зависи от конкретната изследвана популация. Затова си струва да се обърне повече внимание върху факторите, които предхождат процеса на депигментация.

Предава ли се витилиго от майка на дете?

витилиго
Мелагенина плюс – лосионът с човешка плацента, който според много хора спасява от витилиго

Ако една млада жена страда от витилиго и й предстои да стане майка, тя без съмнение ще търси отговор на въпроса – няма ли да роди дете с витилиго, няма ли да му предаде болестта. Вече стана дума, че наследствена предразположеност наистина има. Но болестта не е заразна, в този смисъл няма как майката да “зарази” детето си; тя не му предава самата болест, а само повишения риск от проявата й в бъдеще.

Доброто, което може да се направи в случая, е свързано с начина, по който ще бъде отглеждано детето на фамилия с риск от витилиго. Детето трябва да бъде предпазвано от физически и психологически травми, от изгаряния и наранявания на кожата, от агресивни слънчеви въздействия и пр.

Ако симптомите на витилиго се проявят по време на бременност, това по никакъв начин не засяга правилното развитие на плода, не създава риск за протичането и успешното износване на бременността. Същевременно като знаем, че бременността е време на хормонални промени, не бива да изключваме възможността за много бързо разпространение на петната. Дори детето в риск в бъдеще също да развие заболяването, това едва ли ще стане по-рано от времето, когато ще е на 9-10 години.

Ако забележите по кожата на едно кърмаче бели петна и ако в семейството му има витилиго – все пак е по-вероятно да става дума за псориазис, лишей или алергия, а не за витилиго. Ще се убедите, че е така още щом петната започнат да се лющят – това при витилиго никога не се случва.

Заразно ли е?

Болестта витилиго всъщност е доста разпространена и или вече сте срещали болен човек, или това в един момент ще ви се случи. Закономерно възниква въпросът – може ли болестта да се предава при контакт, като хепатит например? Чрез ръкуване, чрез докосване на едни и същи вещи, при кихане?

Отговорът на такъв въпрос е категорично отрицателен. Тук не става въпрос за инфекция и болният човек няма как да зарази околните. Така че не се страхувайте да се ръкувате с човек, който има бели петна по лицето или ръцете си.

Лечение на витилиго

Ако по кожата ви изведнъж се появи бяло петно – още по-зле ако са няколко – не чакайте да изчезнат сами, а без отлагане идете на лекар. По-точно, идете директно при дерматолог, който веднага може да определи вида на притеснителната депигментация. Според плановете си за лечение лекарят може да поиска по-точно изследване и да вземе материал от кожата ви за специализирано изследване. Понякога това се налага просто защото редица кожни заболявания в началната си фаза имат много сходни симптоми.

Макар да не липсват случи на спонтанна репигментация и оздравяване без вншна намеса – на това не може да се разчита всеки път. Има висок риск болестта да прогресира, ако не започнете лечение възможно най-рано. Намесата в по-късен етап винаги изисква по-силнамедикаментозна атака и по-продължително лечение. Вече казахме, че паралелно с витилиго нерядко има и други заболявания, така че лечението вероятно ще е комплексно и ще отчита и поне още един здравословен проблем. Потърсете си опитен лекар, който има практика с прилагането на препарати от различни групи и правилното им съвместяване.

Дайте мнение и Вие тук!

Много често лечението започва директно с глюкокортикостероиди, чиято задача е да потиснат автоимунните процеси и алергичните реакции в организма. Такъв тип лечение се практикува при следните случаи:

Локализирана форма на болестта: подходящи са продуктите за локално външно приложение от типа на хидрокортизонов бутират. Този тип унгвенти се прилагат в продължение на три месеца, след което – при липса на задоволителни резултати, се препоръчват продукти с по-висока активност от рода на синалар – крем и унгвент, дермоват, елоком, кутиват, адвантан. Такива медикаменти не се използват по-продължително от 8 седмици без прекъсване. Ако е необходимо лечението да продължи, това може да стане след един до четири месеца, както прецени лекуващият.

Генерализирана форма на болестта: в този случай се налага да се гълтат таблетки. Приемът на глюкокортикостероиди по този начин обаче увеличава риска от захарен диабет, затова лекарствата се приемат с прекъсвания. Освен това се прилага т.н. пулсова терапия – кратко венозно вливане на висока доза кортикостероид. Така протича лечението с дексаметазон, триамцинолон, преднизолон, метилпреднизолон.
За лечението на витилиго често се използва ултравиолетово лъчение и по тази причина лекарите препоръчват на пациентите си прием на фотосенсибилизиращи средства – продукти със съдържание на т.н. фуранокумарини като пувален, оксорален, метоксален, меладинин. Тяхната роля е да повишат чувствителността на меланоцитите към ултравиолтовото въздействие.

По-специално място в описваните терапии при витилиго имат продуктите елидел и протопик. Обикновено те се прилагат при псориазис и различни дерматити, но понякога вършат чудесна работа и при витилиго. Те се прилагат локално външно, като потискат възпалителни процеси, прекалена активност на имунните Т-клетки и изобщо имунния отговор на организма. В някаква степен тези мазила постигат ефекта, присъщ на лечението с глюкокортикостероиди.

Елидел и протопик могат спокойно да се използват както за възрастни, така и за деца. С една подробност – че при лечението на деца трябва да се използва продукт с по-ниска концентрация на активния компонент. Вариантът за деца е със съдържание от 0.03%, а ма възрастни – с 0.1%. лечението е модулно, с активни фази и почивки. Тези два медикамента действат само локално и не преминават в кръвта – нещо важно за нормалното протичане на всички метаболитни процеси.

Системната терапия може да е насочена същевременно към отстраняване на хормонални нарушения, извеждане на пациента от депресивно състояние, отстраняване на нервни и психически проблеми – все неща, които могат да провокират развитието на витилиго. Пациентът трябва да се погрижи по време на лечението си и за прием на витамини и микроелементи, ако се установи подобен дефицит. В състава на едно възможно комплексно лечение е добре да се включат също антиоксиданти и имуномодулатори.

Както и при други заболявания – по отношение лечението на витилиго медицината непрекъснато се усъвършенства и предлага нови методи за битка с белите петна. Представяме няколко от тях:

Лечение с лазер, лазерна терапия. Поразените кожни участъци се обработват с лъчения с точно определена дължина на вълната. Този метод прилича на фототерапията. Ной е приложим при локална форма на витилиго и за случаи, когато болестта не е на повече от пет години. Процедурите с лазер са много кратки, за по няколко секунди, повече на брой.

Избелване на кожата – така петната се забелязват по-рядко. Пигментният тон на здравата и болната кожа почти се изравняват. За подобни процедури се изплзват медикаменти като инжекциите монобензон. Преди да започне подобна процедура обаче трябва да се провери дали пациентът не попада в рискова група и как биха му се отразили страничните ефекти на продукта, защото те съвсем не са малко. Друго смущаващо обстоятелство е цената на избелването: медикаментите са скъпи, а ще трябва да се прилагат дълго време.

Хирургична намеса, т.н. меланоцитарна трансплантация. Вариантът е по-скоро теоретична възможност, защото се касае за автоприсаждане на кожа. Болезнено, бавно и с неясен резултат – може да има отхвърляне или най-малкото инфектиране и усложнения. Няма лекар, който да обещае, че ефектът ще е според очакванията и задълго.

Пренос на собствени меланоцити, т.е. пигментни клетки, от здрав към болен участък на кожата.

Прилагане на експерименталния препарат Sceness, разработен в Австрия и предназначен на този етап за лечение на друго заболяване.

Използване на мелагенина плюс – със спиртен екстракт от човешка плацента, приготвен по специален начин. Счита се за високоефективен при локализирани прояви на витилиго. Лечението с мелагенина плюс се обсъжда доста оживено във форумите; не липсват предложения за продажба на продукта, сочен като истинско спасение от витилиго. Форумът bg-mamma.com обаче съдържа и постове на хора с витилиго, които не са постигнали желания резултат и очакванията им не са се оправдали.

Набавянето на мелагенина плюс според нета е задача с повишена трудност. Продуктът, който е лосион за локално външно приложение, се произвежда в Куба и оттук можете да си представите, че няма да е нещо за лев-два. Споменават се стойности от по над сто лева; лосионът срещу витилиго, оказва се, може да се купи и от дерматолог, който ще ви прегледа внимателно и ще напътства процеса на лечението впоследствие. Всичко това в пакет може да ви струва около 270 лева.

Анонс за продажба на мелагенина плюс по 100 лв за флакон от 235 мл има в сайта bezplatno.net. Бележките към предложението предупреждават, че намазването на петната от витилиго с лосиона се прави веднъж на ден и че в 40% от лекуваните случаи първоначално те започват да се увеличават, след което следва репигментацията на засегнатите зони. Валидно е предупреждението лосионът да не се използва от бременни жени и кърмачки.
В днешно време науката насочва усилията си към разработването на специална ваксина, която неутрализира автоимунната реакция и предотвратява развитието на болестта.

Всъщност преобладава мнението, че на този етап има смисъл да се прилага комбинирано лечение. Има и такива случаи, при които могат да се идентифицират външни и вътрешни фактори – причина за патологията, и отстраняването им да доведе до оздравителен процес. Върши работа например отстраняването на някакъв химически дразнител и същевременно – излекуването от паразити, глисти.

Хранене и профилактика

Едновременно с терапиите специалистите препоръчват на болния с витилиго да е по-загрижен за храненето си: микроелементът мед трябва да присъства в достатъчно количество в менюто – набавя се от морските дарове, ябълки, домати и зеле. Редовно трябва да се консумират овес, царевица и ориз, защото съдържат цинк.
Всъщност няма конкретни мерки за профилактика, които да предотвратяват появата на витилиго. Но хората от рисковите групи, за които стана дума, трябва най-малкото да не прекарват на слънце дълго време и с оголена кожа. Трябва и навреме да се заемат с лечението на болестните отклонения, които провокират кожните патологии.

Лечение с ултравиолетово лъчение

Ултравиолетова лампа – това е едно от актуалните решения при лечението на витилиго. Методът е доста ефективен, основава се на облъчването на проблемните кожни зони с източник на ултравиолетово лъчение. Той има доста тънкости, не всяко облъчване върши работа и е безопасно.

При облъчване на кожата с вълни от тип А, като паралелно с това се приемат специални медикаменти с растителна или синтетична съставка, е възможно да се получат някои усложнения. Сред тях са рискът от проява на катаракта и карцином на кожата. Процедурата е противопоказана за бременни, потребители над 60 години, пациенти с онкологична диагноза, хора с патологии на бъбреците, черния дроб, сърцето и кръвоносната система. При процедурите нерядко възникват странични прояви като кожна еритема, гадене, чувство на парене.

За да не се случват тези неприятни неща, технологията на UV-облъчването е коригирана и се работи с по-тесен спектър на действие. Дължината на светлинната вълна е 310 нм; по този начин отслабват страничните ефекти и намалява рискът от странични ефекти и злокачествени трансформации в клетките на болната кожа.

Тясновълновата терапия не изисква прием на фотосенсибилизатори и се приема за по-ефективна. Тя е и по-щадяща, затова ограниченията за прилагане са по-малко: не се прилага при развита катаракта, липса на стъкловидно тяло в зрителните органи, проявен меланом, автоимунни заболявания. Пациентите, подложени на тясновълновата терапия, все пак страдат от прекалена сухота на кожата и сърбеж. По-малък е и рискът от изгаряния – могат да се случат само при предозиране на облъчването.

Все пак – за да няма нежелани последици, ултравиолетовото облъчване по местата с тънка кожа не трябва да е по-продължително от две минути. Ходила, китки на ръцете и лакти могат да се подложат на облъчването за пет минути. Очакванията на пациента с витилиго – да стане чудо още след първия сеанс, няма как да се сбъднат. Той трябва да се въоръжи с търпение и да ходи редовно на процедури по три пъти седмично. В някои случаи за видима промяна са необходими цели 200 процедури. При това трябва да се внимава за опазването на зрението – носят се тъмни очила и от време на време се налага облъчената кожа да се маже с крем против изгаряния.

Нещо любопитно: Един от последните продукти за лечение на витилиго е кремът Vitiskin. Той е разработен от френската лаборатория Isis Pharma и се произвежда в Швейцария, при спазени суперизисквания за качество и безопасност. Прилага се локално външно по време на терапията с ултравиолетово лъчение. Установено е, че при такава комбинация репигментацията протича двойно по-бързо. Може да се говори за точното съдържание на мазилото – компоненти, получени по пътя на биотехнологиите в модерни лаборатории. За потребителя това си е непонятно – важното е да знае, че здравословният му проблем е на път да се реши.

Помагат ли витамините?

Приемът на витамини Е, С, на алфа-липоева киселина има значение за хода на заболяването и съдейства за по-бързо и чисто протичане на оздравителните процеси. Най-често дерматолозите препоръчват като допълнение към медикаментите – тиамин, аскорбинова киселина, пантотенова киселина, рибофлавин.

Експериментални изследвания в Швеция пък са доказали ползата от фолиева киселина и витамин Б12. В изследването участвали 100 доброволци, болни от витилиго. Всички те приемали два пъти дневно по 5 мг фолиева киселина и по веднъж – един милиграм витамин Б12. Всеки ден понасяли и облъчвания с ултравиолетови лъчи. След три месеца на този режим било отчетено, че положителна промяна има при повече от половината участници. Няколко от тях дори били напълно излекувани.

Петната от витилиго могат да се замаскират – вижте как!

витилиго
При витилиго опитайте с масло от жълт кантарион

Няма нужда да доказваме, че всеки човек с витилиго по видими части на тялото търси начин да ги прикрие. Подобно желание е обяснимо и нормално и е хубаво дасе опита някой от следните способи:

  • Използване на козметика – това е най-лесно и най-достъпно. Нанася се тонален крем, като първо се изравнява петното със здравата кожа цветово – с помощта на фон дьо тен, след което следва матиране. Ако мястото с витилиго е подходящо, може да се направи татуировка – така ще сме сигурни в трайността на решението.
  • Полагане на кремове и мазила тип “изкуствен загар” – подходящо за петна по крайниците. Има козметични салони, където тази операция се изпълнява точно и резултатът е визия с естествен тен.
  • Използване на зелените обвивки от млад орех; няколко такива обвивки се смилат в блендер и се оставят да постоят два часа. След това получената кафеникава каша се изцежда и в сока се потапят памучни тампони. С тях се обработват петната от витилиго, които по този начин се оцветяват и почти се доближават по цвят до здравата кожа в съседство. Този орехов тен е доста траен и не цапа дрехите.
  • Нещата могат да се подобрят и чрез т.н. дермабразио – козметична процедура, при която кожата на лицето се обработва и почиства пласт по пласт. Дълбочината на проникване зависи от индивидуалните особености на организма, “възрастта” на петната, състоянието на имунната система и пр.

Всички тези усилия все пак трябва да са с мярка – и без това страдащата кожа не бива да се травмира допълнително. Не е добре да я атакуваме и чрез алергени. Важно е да се носят удобни дрехи и обувки, които не притискат петната. Да не се носят бижута, които притискат местата с петна; да не се прекалява с престоя на слънце или при ниски температури – на открито.

Болестта витилиго не е присъда, но излекуването изисква дисциплина, постоянство. Важно е да не се отчайваме и ако един вид терапия не ни помогне – да имаме сили да потърсим друга. Дори да не сме излекувани напълно – има шанс чувствително да ограничим белите петна или поне да ги направим по-малко видими.

Лечение на витилиго с билки: масло от жълт кантарион

Народната медицина практикува лечение на витилиго с етерични масла, като най-добри резултати има при процедурите с масло от жълт кантарион и от чер кимион. Нанесени върху увредената кожа, тези масла стимулират образуването на мелатонин и репигментация на белите петна.

Как се приготвя маслото от жълт кантарион? Много хора си приготвят маслен извлек от билката, като запълват с пресен стрък стъклена бутилка и я допълват с растително масло, най-често зехтин. След три-четири седмици маслото е готово за употреба – но е слабо ефективно за проблем като витилиго, концентрацията на лековитите компоненти не е достатъчна. Може дори да се постигнат някакви положителни резултати, но като цяло лечението протича вяло.

За приготвянето на силно масло се работи по друга рецепта: за нея са необходими не цели стръкове кантарион, а само пресните цветчета. Те се насипват в неголямо бурканче и се пресоват леко – така че масата да е плътна, но без да е смачкана. До гърлото на съда трябва да остане свободно пространство от около 4-5 сантиметра. След това наливаме растителното масло – слънчогледово, зехтин или бадемово. Поставяме съда на слънце за две седмици най-малко, като редовно го разклащаме. След две седмици маслото се изцежда и с него се залива нова порция цвят. Две седмици по-късно същата процедура се извършва отново, и така поне 5-6 пъти.

Жълт кантарион има през цялото лято и няма да е проблем изпълнението на тази дълга технология. Крайният продукт трябва да е с червено-кафеникав цвят и консистенция, подобна на сметана. Силното масло е ефективно както при витилиго, така и при мускулни разтежения, радикулит, невралгии, остеохондроза, изгаряния, тумори, при ангина и грип. Прилага се външно локално, но може и да се пие – една чаена лъжичка преди хранене е отлично решение при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Масло от чер кимион

Черният кимион се използва от три хиляди години – толкова дълга е и “медицинската” история на маслото от чер кимион. Използва се за лечение на множество болести; споменавано е в трактатите на Хипократ, а Авицена го сочи като отлично средство за цялостно укрепване на организма и за преодоляване на преумората.

  • Съвременните изследвания показват, че маслото от чер кимион е с много широк спектър на полезни действия и това му дава специално място сред другите растителни масла. Ако решите да се лекувате с този продукт, без особени затруднения можете да го намерите в онлайн-аптека или магазин за здравословни храни.
  • Маслото се прилага външно и вътрешно. При витилиго белите петна се обработват първо с тампон, потопен в оцет, след което хубаво се намазват с масло от чер кимион. Така подготвени трябва да излезем на слънце и да постоим половин час.

Вътрешно приложение. Допустим е прием на чаена лъжичка масло два пъти дневно преди хранене. Всяка доза се разбива в половин чаша вода със стайна температура.

Лечение с водна леща

Йод, соли на брома – този състав на водната леща прави растението нелош съюзник в битката с витилиго. Ето как се приготвят лечебни смеси от водна леща при витилиго:

  • Трябва да се спазва пропорция супена лъжица от билката на 50 мл водка. Растителната маса се измива много хубаво и се поставя в буркан или бутилка от тъмно стъкло. Залива се с водката и се оставя на тъмно за една седмица. След това се прецежда и получената настойка се прибира в хладилник. От нея се приемат по 15-20 капки в четвърт чаша вода три пъти дневно.
  • Измитата маса водна леща се прекарва през мелничка за месо или се разбива с блендер, след което се смесва с мед в количество 1:1. Прибира се в хладилник и се приема всеки ден по една чаена лъжичка три пъти дневно в продължение на две години.

Има още немалко рецепти и съвети, свързани с използване на чер пипер и хлебна сода, сусам, орехи, спиртна настойка с люти чушки, чесън и лук. Какво ли не е готов да опита човек, само и само да се спаси от мъчителното витилиго!

Витилиго при деца

Макар и много рядко, витилиго може да се развие и у новородени деца. Обикновено белите петна в детска възраст са кръгли или овални и с годините тези форми се “разпъват” и размиват. Макар болестта да протича в рамките на общите правила, при децата тя има специфика, свързана с израстването и развитието на младия организъм. По тази причина петната могат да увеличават площта си непрекъснато и с различна скорост – но могат и да започнат да се репигментират.

Вижте кои фактори въздействат върху организма и провокират развитието на болестта при децата:

  • Наследствеността;
  • Инфекциозни заболявания в най-ранна възраст;
  • Паразити в организма – глисти;
  • Недоразвита и нестабилна имунна система;
  • Въздействие на стрес.

При добра диагностика и навреме предприети мерки ходът на болестта може да се забави и ограничи. Лечението отчита някои специфики, като например проблеми във функционирането на ендокринната система, дефицит на мед в организма, отслабени имунна система и антиоксидантна защита.

Източници:

  • http://www.ayzdorov.ru/lechenie_vitiligo_chto.php
  • http://www.ayzdorov.ru/lechenie_vitiligo_nar.php
  • http://www.ayzdorov.ru/lechenie_vitiligo_deti.php

Първоначално публикувано на:29.02.2016 @ 19:53

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Зелени орехчета

Зелени орехчета: Сладко, ликьор и други ценни рецепти

Зелени орехчета: кога да ги наберем и какво можем да си приготвим от тях. Ползата …

Едно мнение

  1. Светльо

    На 34г. съм и имам витилиго. Снабдих се с извлек от жълт кантарион, с който да мажа петната. Също след консултация с лекар си купих и Геритамин нео. По описание на продуктите имам очаквания за ефект към подобрение. Кога е най добре да се нанася върху кожата? И по колко пъти на ден? Вие бихте ли предложили нещо ефикасно срещу витилиго?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *