ципралекс

Мнения за Ципралекс. Золофт по-добър ли е? Кога започва да действа? Спиране

Золофт или Ципралекс? Или Есобел? Мнения. Кога започва да действа? “Ципралекс ми помогна” – отзиви. Спиране, доволни и излекувани. Колко време се пие Cipralex?

Ципралекс е от онези медикаменти, за които ни се иска да не сме чували.

А трябва – ще разберете защо. Депресия, тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно, агорафобия…някой брои ли се застрахован завинаги срещу подобни изпитания?! Ето, за това става дума: добре е да знаем – ципралекс е медикаментът, който тогава може да помага. Само че трябва да научим как.

Лечебното действие на ципралекс е гарантирано от активния компонент есциталопрам. Именно тази съставка удължава т.н. утилизация на серотонин в главния мозък. Казано по друг начин – есциталопрамът е от т.н. селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. И тъкмо неговият дефицит е считан за една от водещите причини при психичните разстройства.

Всъщност чрез приема на ципралекс ние не увеличаваме абсолютното му количество в организма, само забавяме действието на този, който вече сме произвели. Така на практика се получава повишена концентрация; и докато въпросният серотонин се намира в активно състояние, главният мозък има възможност за пренастройка от депресивно към нормално функциониране – и вече е възможно да се изведе психиката от тунела на депресията или тревогата.

Фармакологичният ефект от приема на ципралекс е подобряване на настроението, повишаване на интереса към живота и овладяване на патологичните хлътвания в емоционален и психически план.
Обобщено – основният терапевтичен резултат е противотревожен и тимолептичен, т.е. антидепресивен.

Мнения за Ципралекс

Как се чувстват пациентите на ципралекс? Какво най-често питат след началото на терапията?

Пациентската листовка за медикамента е доста подробна, но в практиката винаги възникват допълнителни въпроси. Ето от какво се вълнуват потребители във форума на специализирания сайт framar.bg (важно е да отбележим, че отговорите на тези питания са професионални, т.е. от лекари или фармацевти):

  • Ели: “ Здравейте, днес за първи ден вземам Ципралекс 1/2 от 10мг и Ксанакс .Не се чувствам добре,имам гадене ,замаяност.Чета в в листовката и по-форуми,че се покачват много килограмите и се стига до потентност..Това при почти всички ли се случва?”
    Отговорът на framar.bg: “Това са възможни странични ефекти, но не е задължително да се проявят при всеки, който приема медикамента. Ако продължавате да се чувствате зле, споделете оплакванията си на лекаря, предписал Ви лечението.”
  • Нади: “Здравейте, от 4 месеца взимам ципралекс по половинка, защото ми предстоеше даване на детето на ясла, връщане на работа. Не можех да спа, беше ми много притеснително. Започна да ми действа много бързо, но от няколко седмици започнах да се изчервявам сред хората, става ми притеснително. Мога ли да започна да взимам цяла таблетка 10мг.”
    Отговорът: “Добре е да се консултирате с лекар. Ципралекс се предписва и приема само по лекарско назначение.”
ципралекс
Това е ципралекс. Мислите ли, че е достатъчно да гълтате тези хапчета – без да промените нещо в живота си?
  • Стилияна: “Здравейте, на 27 год. съм, приемам от два месеца ципралекс по 5мг., защото имам много напрегната работа – станах много изнервена, вечер не можех да спа. В началото стриктно следях да не забравя да взема хапчето. Ефектът дойде още след първия месец, успокоих се и започнах да спа. След което започнах да забравям да го взимам на време, единия ден го взимам в 8.30-9.00 ч.,на следващия в 10ч, на следващия в 9ч., на следващия в 11ч. След това за няколко дена ме изпратиха командировка за 3дена в друг град, забравих си хапчетата и тези дни пропуснах приема. Като се върнах ги започнах пак от четвъртинка. И ето днес се сетих че не съм го взела и го изпих в 14ч. Въпроса ми е има ли значение след обед след кой час вече е по добре да вземем хапчето на следващия ден. примерно ако съм се сетила в 17 ч. предполагам вече няма смисъл да го взимам.”
    Отговорът: “Трябва да се стараете да приемате лекарството в определен час с разлика най-много от 1 до 2 часа. По този начин ефекта е най-добър.”
  • Alper Yumerov: “Здравейте, мога ли да комбинирам ципралекс със суроватъчен протеин (hydro whey i gold standart) на марката optimum nutrition? Също така ако приемам комплексни аминокиселини в които се съдържа и триптофан около 80 мг има ли вероятност да направя серотонинов синдром? Пия по една таблетка дневно от 10 мг. Посъветвах се с трима психиатри от които двамата казаха че не е проблем а третият ме посъветва да не пия аминокиселини. Имате ли компетентност в тази област и може ли да получа адекватен отговор? Благодаря ви предварително.”
    Отговорът: “Серотониновият синдром е вид серотониново отравяне, което може да се появи в резултат на прекомерна доза лекарства, повишаващи нивото на серотонина, или лекарствени взаимодействия. Две лекарства или лекарство и добавка, които повишават нивото на серотонин, могат да предизвикат синдрома. Тъй като това е много сериозно състояние, е опасно да се приема антидепресант, който повишава нивото на серотонин, заедно с добавка, която може да повиши нивата на серотонин. Триптофанът е от съществено значение за синтеза на серотонин.”
ципралекс
Терапията с ципралекс изисква постоянство и помага, ако пациентът дава всичко от себе си

От цитираното дотук могат да се направят най-малко два извода: лечението с ципралекс не може да бъде самодейност, и второ – при започнала терапия трябва на всяка цена да се поддържа контакт с лекуващия. Нищо ново – но иска умно и последователно спазване на правилата, ако искаме да постигнем целта си. Тя без съмнение е ясна.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Ципралекс и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Кога може да ни препоръчат ципралекс

Ето в какви случаи може да се наложи да се лекуваме с ципралекс:

  • Депресия в различна степен;
  • Паническо разстройство – с или без агорафобия (страх от открити пространства);
  • Социално разстройство – страх от извършване на някаква дейност пред публика, страх от насочено внимание към собствената персона от страна на околните и пр.;
  • Генерализирано тревожно разстройство – постоянна тревога около всекидневни дейности или събития;
  • Обсесивно-компулсивно разстройство – страх пред въображаеми събития, с които даден човек непрекъснато се бори.

Как се приема ципралекс според диагнозата

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Схемите за терапия с ципралекс според диагнозата в общи линии са ориентировъчни. Как точно да протече лечението – може да прецени единствено лекуващият. Индивидуалният терапевтичен план при всички случаи се съобразява с конкретиката, с характерни детайли от общото здравословно състояние, начин на възприемане на първите дози ципралекс, начин на живот на пациента и пр. Контактът с леакуващия е задължителен. Наистина в мрежата може да се открие отговор на всеки горещ въпрос за ципралекс – но най-добре е все пак да го задаваме на собствения си лекар.

Сега – лечението с ципралекс по диагнози:

Депресия: препоръчваната стандартно доза ципралекс е 10 мг за денонощие. Ако медикаментът се приема добре, след две до четири седмици дозата може да се повиши до 20 мг, ако това е необходимо. Грешка е, ако при почувстваното не след дълго подобрение пациентът реши самоволно да прекрати приема. Специалистите съветват лекарството да се взема още половин година след като са изчезнали напълно симптомите на разстройството.

Паническо разстройство: лечението започва с по 5 мг дневно в продължение на една седмица. Следва увеличение до 10 мг, а след 4 до 5 седмици се прави етапен анализ за това как пациентът понася продукта. Ако поносимостта е добра, приемът може да се увеличи още и да достигне до 20 мг в денонощие. Възможно е тази висока доза да се окаже проблемна, тогава следва редукция и връщане към 10 мг. Продължителността на терапията в този случай е най-малко три месеца.

Още в текста: Мнения и отзиви за ципралекс от лекари и пациенти. Плюсове и минуси като антидепресант при страхова невроза (паническо разстройство), депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и др.

Социално разстройство (фобия): обичайната доза ципралекс тук е 10 мг в денонощие. В случай че се понася добре, може да се увеличи до 20 мг. Симптомите започват да изчезват след 2 до 4 седмици от началото на лечението. Медикаментът се приема средно 3 до 6 месеца.

Генерализирано тревожно разстройство – пак се препоръчва начало с по 10 мг ципралекс с възможност за увеличаване на 20 мг. Средната продължителност на един терапевтичен курс е три месеца, но с включена профилактика срещу рецидиви може да бъде увеличена до 9 месеца.

Обсесивно-компулсивно разстройство: начална доза от 10 мг с тенденция към повишение до 20 мг. Необходимо е лечение в продължение на половин година, но за стабилни резултати най-добре е то да продължи без прекъсване 12 месеца.

  • При пациенти на възраст над 65 години обикновено се препоръчва редуцирана доза от 5 мг дневно. Във всички терапевтични програми – таблетките ципралекс се поглъщат цели, без чупене или стриване, с достатъчно вода. Приемът на този медикамент няма връзка с храненето.
  • Приемайте таблетките ципралекс по едно и също време. Ако пропуснете приема, не “наваксвайте” с двойна доза. При неволно предозиране незабавно потърсете медицинска помощ, дори да не изпитвате нещо необичайно. Възможно е все пак да се появят симптоми като гадене и повръщане, смущения в сърдечния ритъм, намаляване на артериалното налягане, превъзбуда, тремор, замаяност, гърч, изпадане в кома.
Какво още трябва да знаем, ако се лекуваме с ципралекс
ципралекс
При някои пациенти ципралекс може да провокира мисли за самоубийство

Вече стана дума за една от особеностите на лечението с ципралекс – пациентите над 65 години не трябва да приемат повече от 5 мг за денонощие. В отделни случаи под лекарски контрол се допускат до 10 мг.

С този медикамент не се лекуват деца и подрастващи под 18 години: счита се, че медикаментът се отразява негативно върху формирането на психиката, поведението и когнитивните способности.

Фармакологичните бележки за различни медикаменти обикновено обръщат внимание на пациентите с бъбречни или чернодробни заболявания и най-често за тях се препоръчват редуцирани, щадящи дозировки. При ципралекс хората с бъбречни проблеми обикновено нямат нужда от тази редукция. Тези с чернодробни проблеми започват лечението си с по 5 мг дневно за две седмици, след което при нормален прием дозата се увеличава до 10 мг.

Ако имате паническо разстройство – бъдете готови през първите две седмици на лечението да се чувствате по-зле от обичайното. Засилената тревожност скоро утихва и към третата седмица нещата се успокояват. Важно е при такава диагноза лекарството да се приема първоначално във възможно най-ниската доза и тя да се увеличава плавно.

Ако пък проблемът ви е депресия – не е изключено първоначалното влошаване да бъде свързано с мисли за самоубийство. В такъв случай не се опитвайте да се справите самостоятелно, а се обадете на лекаря си и не възразявайте, ако той ви посъветва да постъпите в клиника. Най-добре е да сте под наблюдение, особено ако сте на възраст под 25 години.

Няколко думи за диабетиците: ципралекс повишава стойностите на кръвната захар, затова обичайната доза инсулин следва да се коригира.

ципралекс
Де да можеше ципралекс с едно натискане на копчето да ни освободи от паника и страхове!

Възможно е ципралекс да провокира т.н. акатизия – това е състоянието, в което човек не може да си намери мястото, не е в състояние да стои или седи спокойно, дори да лежи. Той изпитва мъчителна необходимост постоянно да прави нещо или просто да ходи. Въпросната акатизия се проявява през първата седмица на лечението с ципралекс и очевидно трябва просто да се изтърпи, защото отминава сама. Докато това състояние се поддържа, дозировката на приемания ципралекс не може да се увеличава.

Ако обаче се появят смущаващи признаци на мания – необикновена активност, твърде приповдигнато настроение и желание да се изпълняват “общочовешки” мисии, приемът се прекратява. Така се прави и ако ципралекс причинява припадъци.

Как се спира лечението с ципралекс

Рязкото спиране на медикамента може да предизвика синдром на отнемането, затова лечението се прекратява с постепенно намаляване на дозите. Дори и при точно спазване на тази финална програма е възможно споменатата симптоматика да се прояви, особено ако медикаментът е бил приеман по-продължително време.

Препоръчваната схема е намаляване на обичайната доза с по 5 мг дневно в продължение на седмица, така че тя да достигне до 5 мг на ден. Тази доза например при обичайните 20 мг дневно ще бъде достигната през третата седмица. След това минималните 5 мг трябва да се вземат една или две седмици, преди напълно ципралекс да бъде спрян. Ако междувременно при всяка етапна редукция се проявят симптоми на отнемане, предишната доза се възстановява за още 2-3 седмици и се предприема нов опит. При този нов опит намаляването с по 5 мг се прави не след седмица, а след две или три.

Как се проявява синдромът на отнемането, ако лечението с ципралекс не бъде прекратено правилно? Да не забравяме, че главният мозък има нужда от известно време – то му е необходимо за пренастройка, защото ще трябва да работи без странична поддръжка на серотониновата стабилност. Организмът ще трябва да поддържа самостоятелно необходимото количество активен серотонин, регулирайки неговата продукция и обратното захващане. За настройването на този механизъм са необходими от една до три седмици. Тези седмици могат да се окажат много трудни, истинско изпитание – тогава човек изпитва неприятни симптоми и именно те в комплекс са синдромът на отнемането.

Ако сте преминали успешна терапия с ципралекс, трябва предварително да знаете за този етап и да се подготвите да го понесете. Търпи се – няма нищо общо с наркотичната абстиненция все пак. Именно заради този синдром спирането на ципралекс става постепенно, с бавно намаляване на дозите, така че организмът постепенно да се подготвя за променящите се условия.

Вижте все пак какви са симптомите при синдром на отмяната след лечение с ципралекс:

  • Виене на свят;
  • Главоболие;
  • Нарушена чувствителност – например т.н. мравучкане;
  • Разстройства на съня – безсъние или арки и интензивни сънища;
  • Тревожност, силна нервна възбуда;
  • Гадене и повръщане;
  • Тремор;
  • Обърканост на съзнанието;
  • Прекалено потене;
  • Емоционална нестабилност, раздразнителност;
  • Зрителни нарушения – двойни образи и неясни очертания на обектите.

Колкото по-силно изразени са симптомите, толкова по-продължителна трябва да е редукцията на дозите ципралекс.

Ципралекс и бременност

Предварително трябва да знаете, че няма обстойни клинични проучвания за въздействието на ципралекс при бременни жени – и това е обяснимо. Но лекарите все пак имат възможност да се запознаят с ограничени данни за коментираните ефекти. Тези данни са събирани от бременни жени, които въпреки състоянието си са продължавали на своя отговорност да вземат лекарството.

Дайте мнение и Вие тук!

Така се установява, че ако една бъдеща майка приема ципралекс през последните три месеца от бременността си и го спира малко преди раждането, бебето може да развие синдрома на отнемането с проява на следните признаци: затруднено дишане, цианоза, сънна апнея, температурни колебания, трудно захранване и повръщане, ниски стойности на кръвната захар, повишено артериално налягане, мускулна хипотония, тремор, нервно-рефлекторна възбудимост, раздразнителност, летаргичен сън, постоянен плач, сънливост, влошено качество на съня.

Възможно е да има още симптоми, които не са описани по-горе; някои от тях започват да се проявяват още в първите дни след раждането. Именно тези данни са причина да бъде формулирана официалната препоръка – ципралекс да не се приема от бременни жени. Същевременно все пак се прави и уговорката, че медикаментът не причинява увреждания на плода – т.е. липсват доказателства за тератогенен или мутагенен ефект. Така се отваря една вратичка за тежки случаи на депресия и тревожни разстройства: формулата е позната – допуска се, ако очакваната полза превишава потенциалната вреда.

По време на кърмене обаче такива отстъпки не се допускат: ципралекс се излъчва в майчиното мляко, което е достатъчно основание за фактическата му забрана през този период.

Пречи ли на шофирането? А на…пиенето?
ципралекс
Комбинацията ципралекс-алкохол не трябва да се допуска

Вече сме наясно с някои от ефектите на медикамента; ципралекс наистина не променя интелектуалните способности, но може чувствително да влоши зрението и концентрацията, да се отрази на способността за преценка на ситуацията и бързината на реакциите. По тази причина нито шофирането, нито работата с тежки машини и сложна техника не са възможни по време на терапията.

Колкото до алкохола – медикаментът и алкохолът са категорично несъвместими. Медикаментът ципралекс се приема, за да отстрни депресията, а етиловият спирт в крайна сметка провокира или усилва депресивните състояния и критични епизоди. С две думи: пиенето и ципралекс въздействат на главния мозък в противоположни посоки. Ако пренебрегнете тази реалност, т.е. ако приемате и хапчетата, и алкохола, резултатът може да е дори фатален.

Ако все пак не можете съвсем да се откажете от чашката, или има достатъчно сериозни поводи за глътка-две, медицината допуска веднъж на два-три месеца да си вземете половин чаша бира или вино, или петдесетина милилитра концентрат. Имайте воля и търпение и изпълнете както трябва терапията с ципралекс; след като преживеете и постепенното спиране на лекарството, отново ще можете да се черпите в разумни дози. Медицинското заключение за такива случаи е, че на излекувания човек алкохолните напитки не са му противопоказани в каквото и да било количество. Вие сами ще прецените какво да бъде то, без да стигате до крайности все пак.

Есобел или Ципралекс?

Принципно и двете лекарства са с едно активно вещество – есциталопрам, но Есобел се произвежда в България, докато Ципралекс е датско. Българското е на малко по-ниска цена. Следователно няма особена разлика в двата препарата. Подробности за тях можете да намерите ТУК!

Ципралекс с други лекарства

Лекарствени взаимодействия на ципралекс – сложна материя; обикновено лечението с ципралекс трябва да се съобразява с факта, че пациентът приема и други медикаменти. Те могат да са част от комплексното лечение на депресията или разстройството – но могат да са и медикаменти за друго хронично заболяване. За това се изготвя индивидуален терапевтичен план със своеобразно разписание на приема; понякога е необходимо някои медикаменти да се спрат за известно време или да се заменят, в други случаи е достатъчно между приема на отделните лекарства да се осигури няколко часова пауза.

Как например се комбинира терапията на ципралекс с медикамента амитриптилин? Амитриптилинът е антидепресант; препоръчва се в комбинация с ципралекс в началния период на терапията – за две или три седмици. Задачата му е да облекчи страничните ефекти при въвеждането на ципралекс. Доста често първоначалният прием на ципралекс причинява засилена тревожност, а амитриптилинът неутрализира тези състояния. Установено е освен това, че ципралекс и амитриптилин са взаимно заменяеми – и двата медикамента са антидепресанти, но са от различни фармакологични групи. При случаи на дълбока депресия дори е възможно да се практикува по-продължителен паралелен прием на двете лекарства. Двата антидепресанта се допълват при неутрализирането на повече неприятни симптоми на заболяването и така се подобрява качеството на живот на пациента в хода на самото лечение.

От казаното дотук трябва да сме разбрали, че терапията с ципралекс наистина е сложно нещо и самолечението може само да ни навреди. Съдействащият пациент съобщава на лекуващия за всеки медикамент, който наскоро е приемал или продължава да приема, за да се изключат нежеланите комбинации. Дори когато съвместяването не поражда непосредствена опасност, е възможно очакваният терапевтичен ефект да не бъде достигнат именно поради взаимни влияния на медикаментите. По-опасно, разбира се, е когато съвместяването усилва страничните ефекти.

Ето с кои лекарства не трябва да се комбинира ципралекс или съвместяването да е под постоянен контрол:

Медикаменти от групата на т.н. МАО-инхибитори с активна съставка ипрониазид, изокарбоксазид, ниаламид, февелзин и транилципромин. Ципралекс може да се приема две седмици след спирането им, а ако е необходимо да бъдат подновени – това се прави една седмица след извеждането на ципралекс.

Други медикаменти за лечение на депресия с активен компонент моклобемид, още – имипрамин, дезипрамин; литий и триптофан; медикаменти за паркинсонизъм със сележилин; антибиотикалинезолид; обезболяващи като трамадол, суматриптан при мигрена. Съчетаването с антидепресанта флувоксамин, медикамента за предпазване от инсулт тиклопидин или продуктите за язваджии симетидин и омепразол например може да причини повишено съдържане на ципралекс в кръвта. Опасно е дори ако коментираният медикамент се съчетава с продукти,съдържащи жълт кантарион – един доказан природен антидепресант.

Ето още комбинации, при които трябва да се внимава: с нестероидни противовъзпалителни средства и антикоагуланти, мефлокин – прилаган при лечение на малария, бупропион – продукт при депресивни състояния, невролептици, антипсихотици, някои медикаменти за сърдечно-съдови заболявания. В други случаи не се касае за несъвместимост на медикаменти, а за внимателно проследяване и контрол, за да се направи при необходимост корекция на препоръчаната доза ципралекс (с кломипрамин, нортриптилин, тиоридазин, халоперидол).

Няколко думи за страничните ефекти

Приемът на ципралекс си има някои специфики и при деликатната област, в която “работи”, е логично да се очакват по-специални странични ефекти. Освен за положителните терапевтични – редно е да кажем няколко думи и за нежеланите ефекти от лечението с ципралекс.

  1. Ципралекс въздейства върху кръвта и лимфата: наблюдава се намаляване процента на тромбоцитите – тромбоцитопения, която е причина за кръвоизливи в кожата и лигавиците;
  2. Имунната система реагира с реакции от типа на обриви, сърбеж, копривна треска, ангионевротичен оток и дори анафилактичен шок;
  3. Ендокринна система: най-често може да се развие дефицит на отделяния антидиуретичен хормон;
  4. Обмяна на веществата – промяна на апетита – усилване или отслабване, загуба или трупане на килограми, намаляване концентрацията на натрий в кръвта – хипонатриемия, анорексия;
  5. Психични реакции – тревога и безпокойство, странни сънища, понижено либидо, липса на оргазъм, скърцане със зъби – бруксизъм, ажитация или нервна превъзбуда, място не си намирам; обърканост на съзнанието, панически атаки, агресия, деперсонализация, халюцинации, мании.
  6. При централната нервна система могат да настъпят отражения от типа на безсъние или сънливост, виене на свят, мравучкане, тремор, промени във вкуса, серотонинов синдром, краткотрайни припадъци и нарушения на дишането, дискинезия, разстройство в координацията на движенията, акатизия – потребност непрекъснато да правиш нещо, припадъци.

Зрителни органи – разширение на зениците, нарушена яснота.

Слухови органи – шум в ушите.

  • Сърдечно-съдова система: тахикардия, рязко падане на кръвното налягане при изправяне от седнало или легнало положение.
  • Дихателна система – синузитни пристъпи, кръвотечения от носа, мъчително прозяване.
  • Храносмилателна система – гадене и повръщане, диария или запек, пресъхване на устата, кръвоизливи в стомаха и чревния тракт.
  • Черен дроб и жлъчка – хепатит, дисбаланс на чернодробните ензими.
  • Кожа и меки тъкани – прекомерно потене, копривна треска, алопеция, обриви, сърбеж.
  • Скелет и мускулна тъкан – болки в ставите или артралгия, болки в мускулите – миалгия, повишена костна чупливост.
  • Отделителна и полова система – задържане на урина, импотентност, нарушена еякулация, метрорагия или маточно кървене, галакторея – отделяне на кърма, приапизъм – продължителна и болезнена ерекция.
  • Други – обща слабост, повишена температура, отоци.

Както и при други медикаменти, фармакологичната характеристика изброява всички възможни, описани до момента странични въздействия на ципралекс. Възможно е никой от тях да не се прояви, или проявите да са слаби и само в началната фаза на лечението. Най-често продуктът причинява засилена тревожност през първата седмица от лечението, след което симптомът изчезва и не се появява повече през целия терапевтичен курс. Най-често оплакванията идват по линия на стомашно-чревния тракт и храносмилането: настъпват промени в апетита и в килограмите. Всички останали ефекти се проявяват като правило изключително рядко.

Не вземайте ципралекс, ако…

Ако опасността от проявата на странични ефекти е голяма и има реален риск за здравето и живота, този медикамент не бива да се приема. Противопоказанията за прилагането му са систематизирани в две групи – относителни и абсолютни. Разбираемо е, че абсолютните не бива да се прилагат при никакви ситуации и без отстъпка, докато относителните са допустими при определени условия. Относителните противопоказания определят отказ от медикамента, но в същото време се приема, че при крайна необходимост, под лекарски контрол и при очевиден превес на ползата пред потенциалния риск могат да бъдат допускани терапии с ципралекс.

Към абсолютните противопоказания се отнасят:
  • Повишена чувствителност или алергична реакция към който и да било от компонентите на медикамента;
  • Забрана за паралелен прием с пимозид и всякакви лекарства от групата на т.н. селективни МАО-инхибитори;
  • Възраст под 18 години;
  • Бременност и кърмене – ако са налице и други противопоказания.

Относителните противопоказания засягат здравословни проблеми на потенциалния потребител, като:

  • Тежка бъбречна недостатъчност;
  • Мания в каквато и да било форма;
  • Епилепсия, която не се поддава на контрол с обичайните медикаменти;
  • Изразено суицидално поведение;
  • Захарен диабет, чернодробна цироза, склонност към кръвоизливи;
  • Прием на антикоагуланти от типа на варфарин или хепарин;
  • Прием на медикаменти против припадъци, литий, триптофан, серотонино-въздействащи, моклобемид, селегилин, съдържащите екстракти от жълт кантарион, редуциращите концентрацията на натрий в кръвта;
  • Прием на алкохол;
  • Възраст над 65 години;
  • Бременност и кърмене – ако липсват други противопоказания;
  • Провеждане на електрошокова терапия.

Ципралекс – синоними и аналози

Синонимите на ципралекс са медикаменти със същия активен компонент – есциталопрам. На българския пазар това са ленуксин, есциталопрам, есцитил, есциталон. Изборът на един или друг синоним вместо ципралекс понякога зависи от външни условия като например – наличности в аптеките. Потребителят все пак ще се интересува дали терапевтичният ефект наистина ще е същият – ето как:

  • Вяра от framar.bg: “Здравейте, Есциталопрам и Ципралекс едно и също лекарство ли е. Мога ли да заменя без проблем Ципралекс, който взимам сега 5мг на ден, с Есциталопрам, поради това че Есциталопрам е по евтин.?”
  • От framar.bg: “Активната съставка на двете лекарства е една и съща – есциталопрам. По въпроса за замяна на единия медикамент с другия се посъветвайте с лекаря, предписал Ви лечението.”

Аналозите на ципралекс са други медикаменти, с различен активен компонент, но оказващи подобен терапевтичен ефект. Като цяло говорим за продукти от групата на т.н. антидепресанти – тип селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Замяната на ципралекс с аналог обикновено е принудителна – липса на медикамент, по-остра проява на страничен ефект, цена и пр. Такава замяна може да се прави само под лекарски контрол. Често прилагани аналози на ципралекс у нас са золофт и прозак.

Как например се избира между ципралекс и золофт? И двата медикамента са от вече споменатата група с ефект върху нивата на серотонина; лечебното им действие има сходни характеристики. Според потребителските отзиви, а и според наблюденията на лекари има сходство и в проявите на странични ефекти. Изборът в такъв случай зависи от индивидуалната поносимост на пациента: един организъм възприема по-гладко ципралекс, а друг – золофт. Само че това предварително няма как да се знае; така лечението се започва с единия – и продължава с него, ако всичко е наред. Ако има прояви на непоносимост, се пробва с другия. Малка подробност: опаковка с 28 таблетки х 50 мг золофт струва около 8 лв. Опаковка ципралекс – 28 таблетки х 10 мг, се купува за 19 лв.

Какво казват лекарите за ципралекс

Специалистите – лекарите, които се занимават с терапия на психичните разстройства, оценяват ципралекс като съвременен, ефективен антидепресант. Ципралекс се приема добре, страничните ефекти се проявяват сравнително рядко – това е много важно, тъй като подобен продукт дава възможност продължителното лечение на психично заболяване да се провежда в домашна обстановка. Необходима е хоспитализация за 2-3 седмици само в началото, когато приемът на лекарството усилва някои от симптомите на болестта и е необходимо наблюдение.

Все пак медикаментът не е идеален, при някои хора провокира влошаване на здравето – при други просто не успява да постигне очаквания ефект. Затова лекарите винаги са готови с алтернативни варианти и могат бързо да заменят лекарството с друг антидепресант.

Добре е да се знае и това, че има и други медикаменти за случаите с психични проблеми: на българина определено нещо му говорят названия като ксанакс – бензодиазепин, психолитика атаракс, особено популярния деанксит. Все пак, дори да сте в състояние да се снабдите с розовото хапче без лекарска препоръка – не го правете. Този пазар наистина е голям и тъкмо по тази причина изборът трябва да се направи от специалист.

Източници на български и английски: Какво не знаем за Ципралекс? Мнения, цена, приложение и странични ефекти; * Употреба на Ципралекс. Колко време се приема и как се спира? * Активното вещество в Ципралекс – Есциталопрам.

Ципралекс – снабдяване и цена

За да се снабдите с ципралекс, ви трябва рецепта от лекар. Според бързи справки медикаментът не може да се купи онлайн. За цената вече стана дума – около 19 лв за кутийка с 28 хапчета по 10 мг. Не изглежда бог знае колко много, стига да свърши работа.

 

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие …

13 Мнения

  1. Искам да попитам нещо. Тъй като вземам ципралекс от 2 години, първата го взимах по 20 милиграма с флуанксол, а втората година го пиех само ципралекса по 5 милиграма на ден и колко по-малко трябва да взимам, за да не ми се вие свят, да не съм нервна и да не ме боли глава?

    • Здравейте, от 19 дни пия ципралекс по една таблетка от 10 мг. на ден .Пия го паралелно с ксанакс , три пъти по половинка от 0,5 мг.Всеки ден съм с глабололие.Нормално ли е това?Пия го за депресия, но тревожността ми се засили още повече.Дайте ми съвет, моля.

      • Лекар.БГ

        Здравейте, Светла! Принципно за антидепресантите трябват 3-4 седмици, за да почнат да действат нормално. Когато комбинирате два от тях, не знаете на кой точно се дължат страничните ефекти. Затова препоръчваме ако ще се вземат две лекарства, това да се прави през някакъв интервал, примерно месец. Можете да спрете за кратко едно от двете, за да видите дали страничните ефекти ще изчезнат и с помощта на лекар да вземете решение как да продължите от тук нататък. Възможно е главоболието и тревожността да идват от някакво взаимодействие между медикаментите.

  2. Пия ципралекс 1 и половина, нямам подобрение, защо, какво трябва да направя?

  3. Николина Колева

    Вземам ципралекс.от половин година,чусвствам се супер,но незнам колко дълго мога да го вземам

  4. Ей тъй – не съм лекар – ама ми се ще да видя научните (нали сме фенове на научният метод – статистика и прочее ) за ефект ( да речем върху група пациенти колко и доколко. От тия неща.И да кажем ефект от лекарство с и без , да кажем с промяна начина на живот.Съвсем конкретни въпроси, валидни за научно изследване – обективно измерими и прочее.Че нещо не ми е ясно, и аз съм от 11 години на лекарства, взимам си ги най-редовно ,тенк ю. И взех да се питам примерно : то от склонен към интровертност в екстровет ли ? Настроенията се люшкат, вярно паниката се позагуби в навалицата :)) ПП и ще си питам това, докторът, без тривиални отговори , много моля.

  5. Е не съм лекар – вярвам ви. Пряко ,че почвам да подозирам ,че сте на стадия селският шаман още.

  6. От една година приемам ципралекс, започнах с 15 милиграма, след 5 месеца го намалих на 10, след консултация с психиатър, който ми каза, че може да го спирам и ми обясни как, точно както е напусано тук. Аз, обаче се притеснявах да го намалям още и така откарах още 4 месеца с 10 мг, преди месец го намалих на 5мг, пих го така 20 дни и го спрях преди 6 дни. Сега имам световъртеж, главоболие и гадене. Трае се, но дали ще отмине и кога да започна да го пия пак, ако не отмине. Ако някой го е спирал, да сподели какво да очаквам.

  7. Пия Ципралекс от 10 че милиграма и се чувствам много добре, но стават вече почти 3 години . Страхувам се да го спра, а и на лекар скоро не съм ходила. Интересувам се дали е нормално това?

  8. Здравейте,приемам Cipralex 10mg от 2 седмици за ОКР натрапчиви мисли,мога ли да го комбинирам с Fluanxol 0,5mg както ми препоръча психиатъра
    Благодаря

    • Емил
      Здравейте,приемам Cipralex 10mg от 2 седмици за ОКР натрапчиви мисли,мога ли да го комбинирам с Fluanxol 0,5mg както ми препоръча психиатъра
      Благодаря

  9. Бвз имв

    Защо на лекарства пуснати от много години не пише още за какво се използват,смятам да пиша на компаниите произвеждащи ги,ето ципралекса е препоръчан за шизофрения,както и за булимия или преяждане,а това съвсем случайно го видях в една статия? Е това че на доста хора неутрализира симптомите не значи че на други пък няма да ги влоши или да няма ефект точно върху тях? За атаракс асъщо е подходящ като съпътстващо за шизофрения и деперсонализация,но в листовката и статиите го описват като едва ли не неефективно :Д . Пробвала съм ципралекс и за мен беше слаб за депресия,не че състоянивто ми беше тежко, комбинирах с атаракс и от 2 те по 2 пъти. Това е мнението от форуми и при други хора пили ципралекс,че въпреки че в листовката пише че е за тежки депресии и обсесии се оказва слаб при такива при голяма част от хората. Да не говорим как очаквате да ви действат четвъртинки дори при лека депресия :Д А ако го е казал лекаря още по-зле! Другото е че трябва да се комбинира антидепресант с успокоително задължително дори да нямаш тревожност ,за да ефекта да е тотален. Но за да стигнеш до тези и много други изводи трябва да прочетеш много материали и да експериментираш върху себе си ,защото на лекаря най-лесно му е да ти изпише нещо слабо

  10. Иванка Каимска

    Здравейте! Зашочнах орием на ципралекс, но имам побъркващо свистене в ушите. Не се чувствам добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *