Lavr2

Лечение с дафинов лист – диагнози и рецепти

Лечение с дафинов лист на стави, за отслабване и още куп приложения! Противопоказания. Какво съдържа. Водни настойки и отвари, спиртен извлек, лаврово масло. Отглеждане на лаврово (дафиново) дърво

Дафинов лист – подправка или лекарство?

Понякога лекарството за болка, която ни тормози от дълго време, е буквално под носа ни – това с пълна сила се отнася за ароматния лавров или дафинов лист.

Помага при упоритите проблеми със ставите, успешно съдейства за отслабване, при диабет и има още куп приложения!

ВАЖНО: Интересни факти за целебните ефекти на популярната подправка дафинов лист ВИЖТЕ ТУК!

Да си припомним за някои от вълшебствата на уникалния дафинов лист. Той е великолепен дезинфектант, освен това успокоява и обезболява, чрез него може да се контролира стойността на кръвната захар.

Сочат го като ефективна добавка в комплексните терапии при тумори на черния дроб. Има приложение още при стомашни колики, пареза на лицев нерв, за болките в ставите вече стана дума и скоро ще споделим как да го използваме при подобни проблеми. Ако нашите рецепти са различни от онова, което вие знаете и практикувате – споделете и своя опит!

дафинов лист
Лаврово растение – дафинов лист, може да се отгледа и вкъщи

Лечебните ефекти на отвари и настойки с дафинов лист са толкова разнообразни, че на човек не му се вярва в тази многостранна полза.

Така например някои източници сочат, че ваните с дафинов лист помагат при проблеми на пикочния мехур и патологии на матката. Същевременно се твърди, че с дафинов лист може да се балансира влошеният слух. Малария, псориазис, влошено храносмилане – всички тези диагнози подлежат на целебното въздействие на продукти с дафинов лист.

  • Ето например как да процедираме при диабет: 10 дафинови листа се накисват в 75 мл студена вода за час, след което се заливат с литър вряла вода и се оставят да се запарват 2-3 часа. Изстиналата течност се прецежда и от нея се пие по половин водна чаша три пъти на ден.
  • А ето и рецепта за рак на гърлото: една чаена чаша дафинов лист се натрошава и се насипва в сух буркан; залива се с половин литър водка или ракия, похлупва се и се оставя на тъмно за две седмици. Бурканът трябва всеки ден да се разтърсва. След като измине препоръчаният срок, течността се прецежда и от нея се приема по една супена лъжица три пъти на ден.

Увлечени в описания на въздействията, които упражнява лековитият дафинов лист, почти забравихме терапията на стави.

На първо място – трябва да си изясним какъв е нашият проблем – защо имаме болки в ставите, постоянни ли са или само от време на време, усещаме ли скованост и ограничаване на движенията. Възможно е нашите стави да имат нужда само от пречистване, и тук терапиите с дафинов лист са съвсем на място.

дафинов лист, лечение, болки в ставите
Дафинов лист – спасение за ставите
Демир бозан за безсъние

Ето как: вземаме 5 г листа и ги заливаме с 300 мл хладка вода в емайлиран съд. Оставяме водата да заври и държим съда на огъня 5 минути, без да похлупваме – така се освобождаваме от етеричните масла, които могат да раздразнят бъбреците. След това вече можем да сложим капак и да увием съда в голям шал или одеяло – и да го оставим така за три часа.

Препоръчва се тази подготовка да се прави всяка сутрин, така ще има прясна запарка за деня. Запарката се пие по малко – на глътки, в продължение на 12 часа. Не бива да се пие голямо количество наведнъж, тъй като може да се получи вътрешен кръвоизлив. Курсът на лечение е три дни, след което се почива три седмици и отново следват три дни на отвара от дафинов лист. След 2-3 такива серии ставите гарантирано се усещат много по-подвижни и липсва характерното “скърцане”. За възстановяване на хрущялната тъкан пък се препоръчва след описаната терапия с дафинов лист да последва прием на смес от стрита яйчена черупка и желатин.

В някои практики на народната медицина за стави се препоръчва и маз от чисто краве масло и дафинов лист. Десетина листа се счукват колкото може по-ситно, объркват се с размекнато несолено масло и сместа се бърка на водна баня, на слаб огън, в продължение на половин час. След като изстине, насипваме в чисто, сухо бурканче и при болки нанасяме върху проблемното място по 2-3 пъти на ден.

Други приложения, противопоказания

Любопитен факт е, че дафинов лист се използва както в класическата, така и в народната медицина. Обяснението не е трудно: на практика лечебните му качества са универсални. Вече стана дума за антисептичните му и противомикробни въздействия; да споменем също пикочогонни, имуностимулиращи, противоракови, намаляващи артериалното налягане, подобряващи храносмилането. Екстракти и етерично масло от дафинов лист влизат в състава на лекарствени препарати и средства от народната медицина.

Рецептите за лечение на болни стави с дафинов лист вършат работа, но не всеки може да ги прилага. Те не са подходящи например за хора с язва на стомаха или дванадесетопръстника, със заболявания на жлъчката или панкреаса. Не бива да се прилагат и от бременни, защото могат да причинят спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Онези, които са решили да опитат терапии с дафинов лист, трябва да запомнят някои предупреждения и правила за приложението им:

  • Отварата от дафинов лист може да увеличи риска от кръвоизливи във вътрешни органи; освен язваджиите не бива да я прилагат и онези, които имат затруднено съсирване на кръвта, жлъчнокаменна болест или жлъчно възпаление.
  • Отварата действа по-ефективно, ако не консумираме месо.
  • Лечението на стави с отвара от дафинов лист трябва да се прилага много внимателно при хора с хроничен запек.

Най-разумно е лечението с дафинов лист да се обсъди с лекар, за прeдпочитане фитотерапевт, и да се оценят възможните ползи и рискове, както и съвместяването с медикаменти.

Дайте мнение и Вие тук!

Какво съдържа

Органичният състав на коментирания дафинов лист – естествено – обяснява лечебните му ефекти. Ето какво съдържа познатата ароматна подправка:
Мравчена и оцетна киселина – те действат като натурални авнибиотици и консерванти, благодарение на тях се блокират възможните гнилостни процеси в тъканите.

  • Маслена киселина – активира метаболизма и предпазва дебелото черво от патологични процеси; добър енергетик.
  • Капронова киселина – с противовъзпалителен ефект, блокираща кръвоизливи.
  • Лауринова киселина – балансира лошия и добрия холестерол и има противовирусно действие.
  • И останалите компоненти са важни за действието на подправката: фитостерин – за неутрализиране на лошия холестерол, линалол – балансиращ нервната и сърдечно-съдовата дейност, седатив; камфор – болкоуспокояващо и противовъзпалително, противомикробно, стимулиращо кръвообращението; дъбилни компоненти – с антисептично и противомикробно действие; витамини А, С, В – 1, 2, 6, 9, РР. Съдържа също калий, калций, фосфор, цинк, натрий, магнезий, селен, манган, желязо и мед.

Водни настойки и отвари, спиртен извлек, лаврово масло

дафинов лист
С дафинов лист се приготвя и целебно масло

Водните настойки с дафинов лист имат най-широко приложение и се приготвят сравнително лесно. Важно е да се внимава с концентрацията на активния компонент и с начина на прием и приложение, тъй като са предназначени за различни заболявания.

  • При отлагане на соли – това може да засяга ставите или бъбреците. 5 г дафинов лист се залива с 400 мл вряла вода в термос, затваря се и се оставя да пренощува. На сутринта се прецежда и се пие на глътки в продължение на 12 часа. Прави се в продължение на три дни, следва седмица почивка и се повтаря тридневната терапия. По време на лечението с настойка от дафинов лист е добре да се спазва вегетарианска диета и не се пие алкохол. Не са малко хората които твърдят, че такава терапия стимулира и възстановяването на хрущялната тъкан в проблемните стави.
  • При гъбички по ходилата, потене, парене и сърбеж – помага отвара от 30 броя дафинов лист и чаша вода. Водата трябва само да кипне, след кето се изчаква настойката да отлежи три часа. Всяка вечер краката се накисват в топла вода, към която се прибавя описаната настойка; киснем 10 минути. Същата настойка помага при алергични обриви – правят се компреси, но трябва да сме сигурни, че не реагираме с обрив на самия дафинов лист.
  • При проблеми на устната кухина – стоматит, възпаление на венците, се препоръчва бърза настойка от няколко дафинови листа и чаша вряла вода. Жабурим се всеки ден по 2-3 пъти за няколко минути, без да поглъщаме.
  • При висока кръвна захар – 10 листа се кипват в три чаши вода и се затварят в термос за три часа. Прецеждаме и приемаме по 100 мл три пъти дневно, 20 минути преди хранене. Редовният прием нормализира стойностите на кръвната захар.
  • При простуда и грип – кипват се две чаши вода и към тях се прибавя една супена лъжица стрити листа. Оставяме да ври на тих огън 10 минути, след което отдръпваме и изчакваме да изстине. Прецеждаме; пие се по 100 мл три пъти дневно, 20 минути преди хранене. Предпазва от инфекции и укрепва имунитета.
  • При остър и хроничен синузит – помагат инхалациите с дафинов лист. Приготвяме се за процедурата, като варим десет листа в литър вода за десет минути. След това дишаме целебната пара пет минути. Такава процедура спасява от възпаления и образуване на гнойни депа.

Добре е да запомним, че целебна сила има не само коментираният дафинов лист, но също така зърнестите плодове, дървесната кора и клончетата.  Леката запарка от тези продукти или само с един от тях действа балансиращо на нервната система. Успокояващо действа в домашната атмосфера и лавровото растение, отглеждано в саксийка.

Как да избираме качествен дафинов лист

Когато избираме дафинов лист и искаме той да ни “покаже” качествата си в пълнота, задължително трябва да обърнем внимание на вида му – независимо дали ще ни трябва за подправка или за лечебни цели. Най-добре е да си намерим пресен и сами да го изсушим на сянка – лавровото дърво вирее в много райони на България.

Ако купуваме изсушен дафинов лист, за предпочитане е да търсим прозрачни опаковки. Листата трябва да са зелени, а не кафяви или сиви, да не са начупени, да нямат петна. Дори и в такъв вид сухият дафинов лист, пуснат да покъкри в тенджерата, ще излъчва аромат, но полезните му съставки едва ли ще са напълно съхранени.

Всъщност за да сме сигурни в качествата на листата, най-добре е сами да се погрижим за тях – да се отгледа лаврово растение, т.е. пресен дафинов лист в домашни условия, не е чак толкова трудно.

Отглеждане на лаврово (дафиново) дърво

Лавровото дърво в естествени условия може да бъде дълголетник и гигант – при подходящи климатични условия се развива без проблеми, достигайки до 18-метрова височина. Търпи температурни колебания, засушавания и ветрове, но все пак най-добре се развива в умерения климатичен пояс с повече слънце.

Като стайно растение лавърът е доста непретенциозен – може да се развива както до прозореца, така и във вътрешността на помещенията. Не обича стреса – т.е. да се променя мястото му, да търпи пресъхнала или прекалено влажна почва. Все пак е най-добре да е по-близо до прозореца; търпи подстригване, приятно му е да бъде с избърсани от домашния прах листа, леко напръскани с пулверизатор с престояла няколко часа вода.

Лавровото дръвче в саксия може да бъде и интересен интериорен детайл: то може да бъде оформено като храстче или като малко дръвче. Рязането се прави, след като стане на една година: за храстче се отрязва върхът на височина около 30 см. За дръвче се изчистват всички странични израстъци и се отстранява само връхчето на основното стебло.

Отглеждането на лаврово – дафиново – растение може да стане от семена, от клонче или от израстък с коренче, взет от мястото около голямо лаврово дърво (там винаги поникват). Ако ви липсва опит, по-добре е да си купите готово вкоренено растение. Не бързайте да му сменяте саксията: то не обича честите промени и твърде големите саксии.

Подхранвайте го с някой от готовите течни торове за зелени растения, които могат да се намерят по цветарските щандове. Подхранвайте през пролетта и лятото; това е и времето, когато може – ако това се налага – да смените саксията. През зимата лавърът “спи” и не е нужно да го тормозите със смяна на “дома” или стимулация на развитието.

Цена

Не е трудно да си набавите дафиново “дърво” в саксия – разсадниците и цветарските щандове по големите пазари предлагат доста добър избор, а цените в зависимост от развитието на растението са от 5 до 10 лв. Всеки ще ви каже, че една саксия с лавър е напълно достатъчна за потребностите на едно семейство – и като подправка, и като цяр.

Ако спешно ви трябва дафинов лист за лечение, а все още не сте си отгледали и изсушили необходимия материал сами, просто си купете, като внимавате за споменатите качества на продукта. Към тях добавяме и изискването изсушеният дафинов лист да е еластичен, да не се троши и разпада само при едно докосване.

Някои рецепти за лечение изискват по-продължително прилагане и по-големи количества дафинов лист, затова търсете опаковки с по-голям грамаж – но и с по-дълъг срок на годност. На пазара и онлайн могат да се намерят различни опаковки, от стандартните 8 грама за 18 стотинки, до половин килограм за 12 лева. Въпрос на избор.

Първоначално публикувано на:03.02.2016 @ 21:24

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

дексаметазон

Дексаметазон на ампули и таблетки. Мнения, кога, как?

Какво е дексаметазон. Капки за очи. Ампули. За инхалации. При бронхит. При ларингит. Други респираторни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *