Тромбоцити, високи, ниски
Тромбоцити, високи, ниски. Среден обем. Повишени, занижени и завишени (понижени)

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми и лечение). Тромбоцитоза, високи, повишени тромбоцити (причини и лечение).

Още в текста: Диета. Как да ги повишим? Как да ги намалим? Народна медицина. Кръв: Еритроцити, тромбоцити и левкоцити. При деца. Показатели при бременност

Тромбоцити – какво е това, научаваме макар и елементарно, още в детските си години. Споменават ги при всяко изследване на кръвта заедно с еритроцити и левкоцити.

Тромбоцити в кръвта – това са най-малките оформени телца в състава й. Имат овална форма и от тях зависи способността на кръвта да остане течна или да се сгъсти до тромб. Образуват се в червения костен мозък и в кръвта на здрав човек броят им се движи в определени норми. Колко тромбоцити има в кръвта ти – от това зависи дали тя ще е способна при инцидент със загуба на кръв да се съсири и така да съхраниш живота си (happy-womens.com). Недостигът на тромбоцити се нарича тромбоцитопения, а наличието им над нормата – тромбоцитоза.

Норма, среден обем и причини за отклонения

Ние приемаме състава на собствената си кръв като нещо постоянно и дори не подозираме колко кратък е животът на нейните съставни компоненти. Чували ли сте например, че животът на един тромбоцит продължава само седмица, най-много десет дни? Собствените ни тромбоцити имат нужда от непрекъснато обновяване, подмяна, попълване до определени наличности в общия състав на кръвта. Остарелите тромбоцити се “бракуват” – преработват се в черния дроб и далака, а в кръвта постъпват нови, млади. При здравия човек този процес е ритмичен и непрекъснат.

Какво се случва с коментираните тромбоцити, ако някой от кръвоносните ни съдове бъде наранен? Тези малки телца веднага се активират и бързо се придвижват към мястото на злополуката: струпват се, слепват се и образуват плочка, плака, тромб; получава се известното ни съсирване на кръвта. Целта е да се спре кръвозагубата и това не може да стане без участието на активираните тромбоцити.

И все пак – колко трябва да са нашите тромбоцити, за да разчитаме на тази им функция? Нормите са различни в зависимост от възрастта. Така например при новородени и бебета за нормални се считат стойностите от 100 до 420.10 на девета степен клетки за литър; при деца над една година – от 180 до 320.10/9-та за литър; при бременни – от 150 до 380.10/9-та за литър; при здрави възрастни от 180 до 320.10/9-та за литър (happy-womens.com).

Възможно е други източници да сочат по-различни цифри с оглед референтните стойности на изследваните тромбоцити в различни лаборатории. За да придобием по-нагледно представа за това – какво количество тромбоцити има в кръвта си здравия човек, можем да поясним: в един микролитър кръв има средно от 150 хиляди до 400 хиляди тромбоцити.

Известно намаление на тромбоцитие има при жените по време на бременност или месечен цикъл. Ако обаче намалението не е свързано с такива състояния и е трайно, нещата могат да са свързани със заболяване.

Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми и лечение)

тромбоцити, завишени и понижени, среден обем
Отклоненията от нормата за тромбоцити – повишение или понижение, се констатират от лабораторни изследвания

Тромбоцитопения е състоянието с понижено съдържание на тромбоцити в кръвта. Кръвта, казано простичко, е някак твърде разредена и е проблем да се съсирва. При травма кървенето е продължително, а понякога и животозастрашаващо. Кръвоносните съдове стават прекалено крехки и чупливи и има риск от вътрешни кръвоизливи.

Диагнозата тромбоцитопения се поставя след лабораторно изследване на кръвна проба, но тя е разпознаваема и без това. При тромбоцитопения по тялото се появяват синини без причина, има кървене от венците, от носа или чревни, месечният цикъл е твърде обилен, по кожата се появяват точковидни кръвоизливи, малките порязвания и одрасквания кървят продължително.

Демир бозан за безсъние

Причините за тромбоцитопенията могат да са най-различни: от дисфункции на щитовидната жлеза, през автоимунни и алергични реакции, дефицит на витамин Б12 и фолиева киселина, трансимунни – когато автоимунни антитела от организма на майката проникват през плацентата в кръвта на плода (happy-womens.com).

Дори когато един човек с тромбоцитопения не се чувства болен и описаните симптоми не са в драстична форма, лечението е абсолютно необходимо: това състояние с недостиг на тромбоцити е опасно заради риска от вътрешни кръвоизливи, включително мозъчни.

При лечението на тромбоцитопения се установява каква всъщност е причината за това състояние и се търси въздействие върху нея. Същевременно за нормализиране на тромбоцитните стойности се прилагат глюкокортикостероидни хормони, Rh-серум, преливане на донорска тромбоцитна маса, венозни инжекции с имуноглобулин. В случаите, когато проблемът е свързан с функциите на далака, може да се наложи неговото отстраняване.

Хората с тромбоцитопения са рисков контингент и трябва да им се осигурява лесен достъп до медицинските институции. Самите те трябва да се пазят от действия и спорт, които могат да им причинят травми. Спазва се специална диета, препоръчва се отказ от алкохол и тютюнопушене. Не трябва да приемат аспирин, аналгин и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Диетата при тромбоцитопения изключва например домашните туршии и салатки с оцет, препоръчват се храни с високо съдържание на витамините С и А.

Тромбоцитоза, високи, повишени тромбоцити (причини и лечение)

тромбоцити, норма и среден обем
При тромбоцитопения всяко кървене е продължително

Тромбоцитоза е “обратното” състояние: в кръвта има тромбоцити над нормата и тя е склонна да образува тромби; опасността е от запушване на кръвоносните съдове.

Тромбоцитозата може да е първична или вторична. При първичната проблемът е свързан с нарушени функции на стволовите клетки на костния мозък – поради това количеството тромбоцити в кръвта нараства над нормата. При вторичната отключващ фактор могат да са травма, инфекция, операция, злокачествено заболяване, дефицит на желязо, приемани медикаменти.

При тромбоцитоза с малки отклонения в броя на тромбоцитите диетата има изключително значение, защото чрез правилно хранене нещата могат да се вкарат в норма. При по-сериозни отклонения обаче е необходимо да се направят специални анализи на кръвта и урината, за да се открие точната причина за състоянието с повишени тромбоцити. Понякога се налагат консултации с гинеколог или уролог, изследване с видеоапаратура/ скенер и пр.

Диета

В диетата при тромбоцитоза важна роля има оводняването: при недостатъчен прием на вода, на течности естествено се получава сгъстяване на кръвта и опасността от образуване на тромби нараства. Стандартната норма е 2-2.5 литра вода на ден, но има и индивидуална норма, корекция в зависимост от сезона и физическата активност и пр.

Важно е в менюто да има храни, които съдействат за разреждането на кръвта: зехтин, ленено и рибено масло, лимони, други кисели плодове, лук, чесън. Полезни са също зеленият чай и пресните сокове от плодове и зеленчуци. Храните, които сгъстяват кръвта и трябва да се избягват, са леща, банани и манго, нар, орехи, шипков чай. При тромбоцитоза приемът на всякакви медикаменти трябва да се консултира с лекар и хапчета да се гълтат само в краен случай. Кръвта се сгъстява от противозачатъчните таблетки, диуретиците, хормоналните препарати.

Може ли да се използват препоръките на народната медицина при отклонения в нормите за тромбоцити? Специалистите не отричат, че някои билкови продукти могат да съдействат за нормализация, но приемът им трябва да става под наблюдение на фитотерапевт. Не са изключени грешки, тъй като нещата всъщност никак не са елементарни. Дори само поради факта, че тромбоцитопенията и тромбоцитозата са противоположни състояния!

Дайте мнение и Вие тук!

Ето една рецепта от народната медицина, която доказано работи при тромбоцитоза с малки отклонения от нормалните тромбоцити, при варикозни вени и тромбофлебит:

  • Смесват се по 100 г счукан чесън и мед, 200 г настърган лук и 50 г лимон. От тази смес се приема три пъти дневно по една чаена лъжичка. Сместа се съхранява в хладилник и може да се приема продължително.

Когато диетата и народната медицина се окажат безпомощни за лечението на тромбоцитоза, хематолозите препоръчват специални лекарства.

Как да ги повишим?

Как можем да повишим нашите тромбоцити, когато не достигат? Всички източници сочат като първа и задължителна мярка правилното хранене. Ако дефицитът не е голям, както вече стана дума, пълноценното хранене може да постигне нормализация (tiensmed.ru). Подправки, пикантни храни, мариновани специалитети и алкохол – забравете гова! Храната трябва да е богата на витамините С и А; препоръчват се моркови, спанак, риба и рибено масло, магданоз, чушки и картофи, цитруси.Да добавим също бадеми и фъстъци.

На помощ идва и народната медицина; ето две работещи рецепти с билки:

  • Чаена лъжичка прясно изцеден сок от коприва се разбърква в 50 мл мляко и се изпива преди хранене. Такава доза се приготвя и приема три пъти дневно.
  • При обилно вагинално кървене се пие настойка от билката овчарска торбичка: супена лъжица суха билка се залива в термос с чаша вряла вода и след осем часа се прецежда. Количеството се разделя поравно за три приема в рамките на един ден.

Как да ги намалим?

При тромбоцитоза или тромбоцити над нормата първото препоръчвано средство е аспиринът. Класическо средство за разреждане на кръвта и за намаляване на риска от образуване на тромби! Същевременно трябва да се знае, че в подобни обстоятелства е най-неразумно да се приема алкохол (tiensmed.ru).

Проблемът с повишеното съдържание на тромбоцити в кръвта е достатъчно сериозен; да разчитаме само на това, че с червени боровинки например ще постигнем желаното разреждане е наивно – макар те наистина да разреждат. По-бързо и сигурно нещата се променят и контролират чрез антикоагуланти и интерферонови медикаменти.

Ако състоянието на тромбоцитоза рецидивира след подобна намеса, очевидно трябва да се направи обстойно изследване и да се въздейства върху първопричината за него. Това не е лесно, особено когато – много често – проблемът засяга човек в напреднала възраст.

Народна медицина

Освен медикаментите при повишено съдържание на тромбоцити в кръвта все пак помагат и средствата на народната медицина. Като начало – наистина наблегнете на червените боровинки във всякаква форма; полезен е и прясно изцеденият гроздов сок (tiensmed.ru). Трябва да се пият много течности, а свежи зеленчуци от рода на краставиците да присъстват редовно в менюто.

Ето и няколко прости билкови рецепти срещу опасност от тромби поради високи тромбоцити:

  • 50 г кафяви обелки от конски кестен се пускат в бутилка и се заливат с половин литър водка. Оставят се да престоят две седмици; настойката се прецежда и се прибира в хладилника. Приемат се по 30-40 капки от нея три пъти дневно, половин час преди хранене. Всяка доза капки се отброява в по 50 мл леко подсладена вода. Режимът се поддържа три седмици. Почива се 7 дни и програмата може да се повтори, ако е необходимо.
  • Чаена лъжичка жълта комунига се залива с чаша вряла вода и се изчаква запарката да изстине. Прецежда се и се изпива на три равни части за един ден. И така – в продължение на месец.
  • Две супени лъжици смес от равни части глухарче и цветове от трънка се заливат с две чаши вряла вода и се оставят да се запарват четири часа. След прецеждане се пие по половин чаша от запарката четири пъти дневно в продължение на две седмици. През това време не се ядат яйца и месо. Този лечебен курс може да се прави два пъти в годината.

Кръв: Еритроцити, тромбоцити и левкоцити

Всеки стандартен анализ на кръвта отчита количеството на еритроцити, левкоцити и тромбоцити и всяка отклонение е знак за някакъв болестен процес. Каква е ролята на всеки от компонентите и как ни се отразяват отклоненията?

Еритроцитите или червените кръвни тебца са отговорни за пренасянето на кислорода до всяка клетка и тъкан в организма. Те транспортират и въглеродния двуокис до белите дробове. Всяка секунда в тялото ни умират по два-три милиона от тези телца, но в същото време се “раждат” също толкова нови еритроцити. Животът на една такава клетка е около четири месеца. Един кубически милиметъркръв съдържа 25 милиона еритроцити.

Левкоцитите – белите кръвни телца, имат защитни функции. В един кубически милиметър кръв има до девет хиляди от тях, а всичко в човешкото тяло са около 35 милиарда. Ако ги подредим в една редичка, ще се получи нишка, дълга 525 километра.

И отново за нашите тромбоцити. Работата им е свързана със способността на кръвта да се съсирва и по този начин да се предотвратява фатална кръвозагуба. Те участват и в изграждането на стените на кръвоносните съдове. Размерът на един тромбоцит е около три микрона. Това са най-малките и най-многобройни частици в състава на кръвта: тяхната редичка би била доста по-дълга от онази на левкоцитите – цели 2 500 километра.

При деца

тромбоцити, високи, ниски
Вижте кои стойности за тромбоцити се считат нормални!
Най-добра способност за съсирване на кръвта имаме в детска възраст: с годините този показател се влошава При децата все пак има болестни състояния, които също влошават показателите за съсирване. Причина за отклоненията могат да са алергии, инфекциозни заболявания, туберкулоза, анемия, злокачествени заболявания. Много сложно е например, ако едно малко дете развие хемофилия (tiensmed.ru).

Отклоненията в състава на тромбоцити обикновено стават явни в първите 6 месеца след раждането на едно дете. Понякога хемофилия се открива дори у новородено и е ясно, че се касае за наследствено заболяване. Такова дете трябва да спазва специален режим, за да се предпазва от травми и кръвозагуба; налагат се прием на медикаменти, кръвопреливания и специален хранителен режим.

Показатели при бременност

Периодичните изследвания на кръвни показатели по време на бременност имат особено значение: по съставящите еритроцити, левкоцити, тромбоцити се преценява здравето на бъдещата майка и се предвиждат възможните опасности за здравето и живота както на бременната, така и на още нероденото й дете. Така се открива рискът от анемия, данни за възпалителни процеси и пр.

Под контрол са и показателите за съдържание на тромбоцити в кръвта – при бременност те винаги са по-ниски. Важно е обаче да се поддържат в определени параметри, за да се предотврати тежка кръвозагуба по време на раждането.

Първоначално публикувано на:20.01.2016 @ 18:10

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

2 Мнения

  1. Здравейте!Аз имам болест на Рейно и автоимунна хемолитична анемия-която се дължи на повишени тромбоцити.При изследване на кръвта още при самото вземане кръвта ми глутинира т.е.се сгъстява .Тогава настъпва трагедията -когато ти казват ами няма да се оправиш,едва ли не не ни губи времето да те изследваме и толкова.Здравната каса не ти поема нищо за лечение-вече се лекувам сама.Заболявнията на съединителната тъкан са ужасни, особено когато ти си едва ли не единствен случай в града-точно с такава комбинация.Казаха , че това са студови аглутинати и толкова- мри-няма лечение!В нашия град няма хематолог, няма ревматолог, няма травматолог- само като чуят, че имам проблеми с кръвта-ужас.Дайте съвет ако имате моите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *